Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Kijken! Deens journaal doet uitzending in het Nederlands

  •  
16-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-03-16 om 14.33.57
Wie wist dat Nederlands verkiezingsnieuws zo charmant klonk met een Deens accent? In een speciale uitzending hebben Deense journalisten van het TV2 Nieuws een uitzending gedaan in het Nederlands, ‘omdat je taal klinkt zo loik’. Ze deden in de uitzending een verslag van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen met een nauwelijks te verhullen glimlach. Dat is nog eens goed nieuws!
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

JohnVKR
JohnVKR16 mrt. 2017 - 15:42

Leuk maar volgens mij moeten we het eens hebben over de NOS-uitzending over de verkiezingen. En daarmee gaat het me niet zozeer om die grote technische fout om 21.00 uur, maar vooral over de wijze waarop Dionne Stax de cijfers die ze presenteerde niet begreep. Om te beginnen had ze het maar steeds over DENK en Forum voor de Democratie die er zetels bij kregen. Terwijl ze erg geen zetels 'bij' kregen maar voor het eerst in de Kamer kwamen. Maar ook toen de eerste voorspelling op grond van een kleine 10% van de stemmen in beeld kwam, kon Dionne niet uitleggen wat deze tabel nu eigenlijk betekende. Ook de andere aanwezigen, zoals Dominique van der Heijden, waren niet in staat uit te leggen of dit nu een 'prognose' op basis van 10% van de getelde stemmen was, of een 'uitslag' op basis van 10% van de getelde stemmen, of iets anders. Blijkbaar had niemand van de redactie aan de presentatoren uitgelegd wat de cijfers nu eigenlijk betekenden. Met als gevolg verwarring alom, want zo was DENK opeens van 3 naar 1 zetel teruggevallen en stond het CDA opeens op 25 zetels. Met als consequentie allerlei spraakverwarring bij het gesprek met de lijsttrekkers met Mariëlle Tweebeeke. En bij de volgende 'prognose' of 'telling' was alles opeens weer bij het oude. De techniek die misgaat: het is rampzalig, maar het kan gebeuren. Maar dat de presentatoren van te voren niet goed was verteld welke cijfers ze nu eigenlijk aan het presenteren waren, vind ik op zo'n belangrijke avond een journalistieke blunder eerste klas.

Entiteit
Entiteit16 mrt. 2017 - 14:48

Denemarken, vaak op vakantie geweest. Hartstikke leuk land en dat ook qua cultuur & politiek het meest op Nederland lijkt. De taal is Scandinavisch maar wie langzaam leest ziet dat er ook fonetisch Nederlands in zit!

1 Reactie
rbakels
rbakels16 mrt. 2017 - 16:38

Ja, ze zijn daar ook nogal xenofoob, om niet te zeggen extreem-rechts. De Deense taal herken ik makkelijk als een soort lelijk Zweeds, vanwege Duitse invloed schat ik. De Denen zijn de regio niet erg geliefd. Eeuwenlang heersten de Denen over Noorwegen en IJsland. Noren haten Denen. Politiek zullen de Denen geen bruggenbouwers zijn, hoewel ze dat letterlijk wel zijn want de bruggen over de Grote en Kleine belt en de Sont zijn spectaculair, en er komt nog een brug bij naar Duitsland. Jammer, want ik vond het altijd zo spectaculair om met trein en al op de boot van Rodby naar Puttgarden te gaan (met de IC van Kopenhagen naar Hamburg). Dat duurt net lang genoeg om lekker te lunchen. Ik geloof dat de Denen net als Nederlanders zuinige zeurpieten zijn die niet weten wat lekker koken is. Komende uit Denemarken bloeide ik in Duitsland helemaal op. Ook omdat het bier daar wel betaalbaar is.