Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kijkcijfer-expert in DWDD: Samsom op de buis? Slecht voor de kijkcijfers.

  •  
16-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
kijkcijfers
Voor televisiemakers zijn ze heilig: de kijkcijfers. Al decennia proberen makers op basis van de kijkdichtheid hun programma’s te verbeteren. Maar soms lijken de cijfers net zo onvoorspelbaar als het weer. Niet helemaal, als je de verhalen van kijkcijfer-expert René van Dammen moet geloven. Al veertig jaar analyseert hij dagelijks de kijkcijfers van de Nederlandse televisie tot op de seconde nauwkeurig. Bij De Wereld Draait Door deed hij daar woensdagavond een boekje over open. Hij kwam met vermakelijke tips en anekdotes. Zo adviseerde hij Matthijs van Nieuwkerk zijn inleidende praatjes niet meer te houden bij het aankondigen van de muzikanten in zijn programma: “Als jij dertig seconden met ze hebt gepraat, zijn er 100.000 kijkers weg.”
Funest voor de kijkcijfers is volgens Van dammen: wuiven, wegrijden in beeld en politici. Daarbij krijgen de kijkers het gevoel dat ze liegen, aldus de deskundige. Als actueel voorbeeld noemde hij Diederik Samsom. Bijna altijd als hij bij Pauw of Eva zit, zie je de kijkdichtheid dalen.
Om de online kijkcijfers nog wat op te voeren kun je hier het fragment terugkijken.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.