Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kijk uit voor keurige mensen. Zij zijn de gevaarlijkste van allemaal

  •  
20-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6561 keer bekeken
  •  
pieterderks

En ze stemmen op de VVD

In zijn nu afgesloten theatershow zingt Pieter Derks een lied over “keurige mensen”. Juist voor hen moet je op je hoede zijn. Zaterdagavond was de voorstelling op de televisie en ik moest denken aan de colleges van professor Presser meer dan een halve eeuw geleden. Hij waarschuwde ons tegen de wraakzucht van losgeslagen kleinburgers. Die kende geen grenzen. Inderdaad: zijn eeuw, de twintigste was er een van keurige mensen. Zij lieten zich bij miljoenen in uniformen hijsen om elkaar af te slachten. Maar voor het overige keken zij vooral toe, die keurige mensen. Meer was niet nodig omdat meestal ánderen de wraakzucht waar Presser het over had, bevredigden. Wat dat betreft geeft Pieter Derks de keurige burgers misschien te veel eer. In zijn lied slaan ze wél zelf toe.

Nu Dilan Yeşilgöz toenadering zoekt tot Geert Wilders, moeten wij meer dan ooit beseffen dat de VVD een partij is van en voor keurige mensen. Zij gaan elke dag trouw naar het werk, zij beoefenen sport en spel, zij betalen hun hypotheek af. Ze gaan soms nog naar de kerk en anders denken ze dat er “iets” moet zijn. Ze zorgen dat hun kinderen goed terecht komen en ook keurige mensen worden. En zij kunnen zich best voorstellen dat die jonge en frisse Yeşilgöz wil praten met Wilders. Weliswaar staat er in het programma van de PVV dat zij met haar dubbele nationaliteit geen politieke functie zou mogen vervullen en dat een sterke inzet op remigratie geboden is, maar de soep wordt zelden zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Dat gebeurt bij keurige mensen thuis ook niet.

De keurige mensen stemmen VVD – ze kiezen voor een Turkse met een leuke toet en niet voor die vette Limburger. Wie durft hen nog voor racist uit te maken? De keurige mensen kijken toe hoe Wilders met égards wordt binnengehaald. Over een jaar of vijf kijken er weer toe, zittend in de metro. Vanuit het raam hebben ze zicht op de Veerhaven en het oude spoorwegstation van Hoek van Holland. Daar worden bij honderden mensen een vrachtschip in gedreven voor de reis naar de woestijn waar zij volgens het kabinet thuis horen. Hier en daar mompelt iemand meewarig: “Marokkanen!” Dat is alles. De metro maakt een korte stop bij Hoek van Holland Haven en rijdt dan door naar het strand, waar keurige mensen zich zo graag ontspannen. Overal in het land hangen affiches van de Rijksvoorlichtingsdienst met daarop 'Onze stranden, nu veilig en schoon'.

Dat is wat je van keurige mensen kunt verwachten. De geschiedenis leert het. Keurige mensen kijken toe. We zijn gewaarschuwd.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.