Joop

Grote drukte op intensive cares, maar kabinet gaat versoepelen

  •  
20-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Demissionair premier Mark Rutte noemt de versoepelingen vanaf woensdag 28 april ‘spannend’. “Er is niet ongelooflijk veel veranderd, maar wel net genoeg”, motiveert hij het nieuwe beleid. “We zijn langzaam op een plateau aangekomen op de IC’s.”
Rutte sprak van “optimistische vooruitzichten”. Er liggen nog altijd meer dan 800 coronapatiënten op de intensive cares. Het Outbreak Management Team (OMT) wilde om die reden wachten met versoepelingen.
Volgens Rutte is er geen sprake van een gok. Hij wees op de stabilisatie van de ziekenhuisopnames, maar waarschuwde ook. “We kunnen ons heel weinig tegenvallers permitteren, omdat het in de zorg nog altijd alle hens aan dek is.”
De avondklok wordt op 28 april opgeheven. Mensen mogen vanaf die dag maximaal twee personen per dag thuis ontvangen. Ook kunnen de terrassen onder voorwaarden weer open van 12:00 tot 18:00 uur. Het is vanaf 28 april niet langer nodig om een afspraak te maken om te winkelen.
Hugo de Jonge kondigde tijdens de persconferentie aan dat Nederland woensdag gaat prikken met het Janssen-vaccin. “Het EMA heeft goed gekeken en stelt dat de het aantal gemelde gevallen van de bijwerkingen extreem laag is.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (105)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 18:13

Het OMT heeft met klem ontraden! Niet zomaar ontraden. Het hele PDF bestand kun je bij de RIVM lezen, Advies, onderbouwing, alles! De versoepelingen hadden niet mogen plaatsvinden, nog niet!

JasDon
JasDon21 apr. 2021 - 11:56

Ik vraag me bij dit soort statistieken wel af welke mensen er nu nog overlijden en op het IC belanden door Corona, een goed deel van de kwetsbaren is inmiddels toch wel gevaccineerd? Het Coronadashboard van de overheid laat mij helaas niet inzoomen op de data, hoeveel

3 Reacties
JasDon
JasDon21 apr. 2021 - 11:57

hoeveel van die mensen al een vaccin hebben aangeboden gekregen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 19:02

Inmiddels zijn de patienten op de IC inderdaad jonger dan te voren las ik elders. Dat zal met de voortgang in de vaccinatie te maken hebben. De zelfstandigwonende bejaarden boven de 70 zijn nu ook aan de beurt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 19:03

PS ik krijg de indruk dat er regionale verschillen zijn.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 apr. 2021 - 11:44

Wat een heisa om een paar nepversoepelingen. - 2 in plaats van 1 bezoeker thuis. Dus legitimatie van de in de praktijk al bestaande situatie. - Avondklok opgeheven. Wederom legitimatie van de in de praktijk al bestaande situatie. - Terrassen beperkt open. Wat minder samenklonterend volk in de parken. - Winkelen zonder afspraak. Wederom legitimatie van de in de praktijk al bestaande situatie.

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 apr. 2021 - 11:03

Rutte denkt: 'Als het lente wordt en het volk mag van mij niet zuipen op een terrasje gaat het volk morren.' De zwakkeren beschermen? Rutte geeft geen moer om de zwakkeren. Rutte is niet bang voor volle IC's. Waar Rutte wél bang voor is; het morrende volk. Dus, morrend volk: als jullie strakjes weer lekker op vakantie willen, ondanks stijgende cijfers en corona-mutaties die als paddenstoelen overal ter wereld opduiken en waar onze vaccins geen antwoord op hebben: geen zorgen, onze angstige premier zal jullie niet tegenhouden.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman21 apr. 2021 - 11:49

[De zwakkeren beschermen? Rutte geeft geen moer om de zwakkeren.] Nee. De VVD is een partij voor de sterken. Voor mensen die zich in weten te vechten en/of die van huis uit al enorm veel mee hebben gekregen. Rutte’s oorspronkelijke idee was om iedereen het virus te laten doormaken waarbij hij voor de bühne zei dat de kwetsbaren beschermd zouden worden. Hoe die bescherming er uitzag hebben we vorig jaar april/mei gezien toen er een ware slachting in de verzorgingshuizen aangericht werd.

adriek
adriek21 apr. 2021 - 10:55

Ik wil eenieder toch nog even wijzen op de tweet van de dag (21 April): "Van Ark: Het kabinet is demissionair dus kan niet meer geld uitgeven voor een zorgbonus De Jonge: Het kabinet is demissionair maar hier heb je een miljard, voor de lol." Tekenend voor visie en beleid van deze (demissionaire en vrijwel herkozen) regering.

HappyBuddha
HappyBuddha21 apr. 2021 - 9:50

“Er is niet ongelooflijk veel veranderd, maar wel net genoeg”, motiveert hij het nieuwe beleid. Het ken dus net..????

johannn2
johannn221 apr. 2021 - 9:19

Het is tijd voor een nieuwe motie van wantrouwen. .

6 Reacties
adriek
adriek21 apr. 2021 - 10:14

Waarom? Rutte speelt in op de situatie: de strengere maatregelen in de afgelopen maanden lijken eerder negatief uit te pakken. Steeds minder mensen houden zich aan de steeds strengere regels. Versoepelingen onder gecontroleerde omstandigheden zouden daarom wel eens goede resultaten kunnen hebben als iedereen zich weer zo veel mogelijk aan de basisregels houdt.

johannn2
johannn221 apr. 2021 - 11:54

Eirda, Rutte speelt in op zij door al zijn inspelen ontstane ongeloofwaardigheid. Een ongeloofwaardigheid die leidt tot breed verzet. Hij is ongeoofwaardig, hij moet weg. Motie van wantrouwen. .

Mark Huysman
Mark Huysman21 apr. 2021 - 11:55

@Eirda Dat is een strategie gebaseerd op vage vermoedens en wishful thinking. Als je denkt dat mensen zich te weinig aan de maatregelen houden dan zou je ook wat steviger kunnen handhaven. Of proberen de noodzaak beter te communiceren. Jij denkt dat versoepelingen misschien tot beter gedrag leiden. Je kunt natuurlijk net zo goed denken dat versoepelingen tot meer laksheid leiden. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om telkens de rand op te zoeken of er net overheen te gaan. Als die rand opschuift dan schuift het gedrag dus ook op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 12:01

Dit zijn puur economische beweegredenen volgens mij!

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 12:02

gemengd met politiek opportunisme!

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 apr. 2021 - 9:32

Handhaving was al moeilijk en de overheid gaat vast het leger niet inzetten om de parken en (winkel)straten schoon te vegen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 8:56

Het denken van Rutte & Co. Zien we parallellen? https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/20/de-zalm-en-de-geit-sparen-bij-abn-a4040490 https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/07/kabinet-blijft-voorzichtig-maar-belooft-kiezer-versoepeling-na-verkiezingen-a4034522 Na de verkiezingen: Omt-wil-wachten-kabinet-versoepelt! NRC: "Bovenal zijn de gehaaste versoepelingen een gevolg van de kabinetsstrategie om op specifieke data te koersen. Waar het Verenigd Koninkrijk ‘data, niet datums’ predikt en koerst op signaalwaarden, richt het nieuwe stappenplan van het kabinet zich juist sterk op een aantal vastgelegde dagen in de agenda. Dinsdag erkende ook De Jonge dat er risico’s waren bij deze versoepelingen. Maar, zei hij, de stap was wel „volmaakt congruent met de routekaart”. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/20/omt-wil-wachten-kabinet-versoepelt-a4040635

o u wisbaar
o u wisbaar21 apr. 2021 - 8:45

Besmettingen in de buitenlucht minder dan 0,1 %. Effecten avondklok: niet bewezen en naar verwacht zeer beperkt. Winkels beperkt open: Dat zijn ze in België op 2 weken na al maanden en daar wijken de cijfers ook nauwelijks af van die in Nederland, ook deze maatregel is dus niet bewezen. Het mooie weer komt er weer aan, een seizoensinvloed die niet in de modellen van het RIVM zitten maar wel een zeer grote invloed hebben (zie de cijfers vorig jaar), prima versoepelingen dus. De scholen open was een versoepeling met een veel grotere impact maar blijkbaar maatschappelijk noodzakelijk (is een keuze). Hou je gewoon aan de basismaatregelen, 1,5 afstand, werk thuis, goed ventileren binnen en dan komen we al een heel eind

4 Reacties
ton14024
ton1402421 apr. 2021 - 11:06

Maar al die kleine affecten maken samen een barrière. Waarom snapt men dat niet?

itsme3
itsme321 apr. 2021 - 11:06

"Dat zijn ze in België op 2 weken na al maanden en daar wijken de cijfers ook nauwelijks af van die in Nederland, " Alhoewel ik het eens ben met uw conclusie, ben ik het niet eens met de bewering dat de cijfers in Belgie nauwelijks afwijken. In Nederland is de zevendaags gemiddelde sterfte 21 personen per dag, in Belgie is dat veertig. Naar rato van het aantal inwoners betekent dit dat de sterfte in Belgie drie op dit moment keer zo hoog ligt dan in Nederland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 11:51

In België zijn de ziekenhuisopnames en IC opnames alsmede het aantal overledenen steeds veel hoger geweest dan in Nederland en nog. Dit terwijl het aantal positieve testen heel veel veel lager was en is. Het kan niets anders betekenen dan dat mensen zich onvoldoende laten testen. Of mensen zouden veel sneller opgenomen en/of vaker behandeld worden. Dat laatste kan ik me wat bijvoorbeeld de IC betreft nauwelijks voorstellen.

o u wisbaar
o u wisbaar21 apr. 2021 - 12:57

@Ton14024 Simpel, als je 10 maatregelen instelt waarvan 5 niet bewezen is dat ze effectief zijn is de kans veel groter dat men zich er niet aan houdt. Als je 5 maatregelen instelt die wel aantoonbaar effectief zijn, zijn mensen veel meer geneigd zich er aan te houden. Het uiteindelijke effect kan wel eens veel beter uitpakken temeer er van modellen wordt uitgegaan die keer op keer niet kloppen. Waarom snapt u dat nou niet.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2021 - 8:40

Ik ben bang dat het realistisch is. Je kunt Rutte van alles kwalijk nemen, maar niet dat hij geen realist is. De meest regels worden in NL slechter nagekomen dan hier in Frankrijk. Wat er toe leidde dat het hier met minder strenge regels minder slecht ging. Wat cijfers. Meer dan de helft van de mensen met klachten laat zich niet testen. Bijna de helft van de mensen die positief wordt getest gaat niet volledig in quarantaine. Kijk hoeveel mensen hun masker onder hun neus dragen. De anderhalve meter in parken, het is wel buiten, maar met zoveel zo dicht. Van mijn familie en kennissen hoor ik hetzelfde. Een persoon op visite is onmenselijk, dus daar is geen sociale controle op, dat is geaccepteerd. Wel gaan de gordijnen tegenwoordig vaker dicht....de gedachte dat er ineens druk in de huiskamers wordt gesexed is waarschijnlijk niet de juiste. Het zou best zo kunnen zijn dat het loslaten van wat regels weinig meer besmetting geeft en dat NL het langs de afgrond net gaat redden met versnelde vaccinatie. Wat als de Braziliaanse variant komt en de vaccins niet werken? Ik mort er niet aan denken.

8 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari21 apr. 2021 - 9:50

"Je kunt Rutte van alles kwalijk nemen, maar niet dat hij geen realist is." Rechtse mensen vinden Rutte realistisch. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat rechtsmensen van nature bovengemiddeld realistisch zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 9:57

Drie huizen verder was er een "tuinfeestje" gaande zo te zien met meer dan 1 gast. Ik denk dat er op meer plaatsen mensen de regels niet naleven. Vaccineren is van groot belang met alle vaccins die beschikbaar zijn ook AZ. Van corona komen we niet af en de vaccins kunnen minder werkzaam zijn bij mutanten maar het geeft in ieder geval tijdelijk respijt. .

itsme3
itsme321 apr. 2021 - 11:11

Wat mij interessert is waarom als de Fransen de regels zo goed naleven de sterfte er vier keer hoger is dan in Nederland, gemiddeld 300 per dag versus gemiddeld 20 per dag (n.b. Frankrijk heeft 3.8 maal zoveel inwoners.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2021 - 12:14

@itsme. Die getallen slaan grotendeels nog op voor onze lockdown. Die is pas ruim twee weken geleden begonnen. Daarvoor was het hele onderwijs open, alle winkels en mocht je zes mensen op visite hebben etc. Er is toen gewacht met maatregels in de hoop dat de vaccinatie en warmer weer het tij zouden keren. Toen dat niet ging heeft men toch nog gewacht tot de schoolvacanties om het schooljaar te redden. Nu zijn er vrij strenge maatregels, zonder reden mag je niet verder dan 10km van huis en de avondklok gaat om 7 uur in. Dat zijn zaken die moeilijker te ontwijken zijn, het ligt dus niet alleen aan de mensen maar ook aan maatregels. Van vergelijkbare maatregels zoals quarantaine en goede mondkapjes kun je wel zeggen dat naleving hier op het land beter is als in de steden. Nederland is nu aan het open gaan, terwijl Frankrijk net dicht gaat en hopelijk half mei weer open...

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2021 - 12:21

Rechtse mensen vinden Rutte realistisch. Ik ben niet rechts, maar vind dat ook. Het was ook niet mijn doel om links rechts polemiek te genereren. Er kan beter samengewerkt worden. Genoeg zaken zoals dit, waarover een grote groep van de bevolking het eens kan worden.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2021 - 12:27

« Vaccineren is van groot belang met alle vaccins die beschikbaar zijn ook AZ. « ...juist, begrijp dat Jansen nu ook ingezet wordt. Ook is er breder vaccin in ontwikkeling en had Pfizer het over derde prik....neem aan dat die ook mutaties probeert te dekken.

itsme3
itsme321 apr. 2021 - 15:00

@ Juppe "Die getallen slaan grotendeels nog op voor onze lockdown. " Het zou kunnen, maar ik heb er een hard hoofd in. Frankrijk heeft al lang een van de strengste avondklokken, maar de werking is nul komma nul. Dus, aangezien de cijfers al maandenlang hoog zijn, ontwijken/ontduiken de Fransen hem massaal of werkt de avondklok sowieso niet. Ook heeft Frankrijk al lang een veel striktere mondkapjesplicht dan in Nederland, maar ook die heeft ook geen effect.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2021 - 19:26

« Frankrijk heeft al lang een van de strengste avondklokken, maar de werking is nul komma nul. »...@itsme...ik kan het ook niet hard maken, maar de avondklok is maandenlang onze enige harde maatregel (buiten evenementen en horeca) geweest en de cijfers gingen maar langzaam omhoog. Het onderwijs , de industrie en detailhandel gingen hier in die tijd door. Moeilijk te vergelijken. Onderwijs is hier heiliger dan de kerk en ik ben het er mee eens. Dus liever avondklok dan onderwijs dicht.

tempest
tempest21 apr. 2021 - 8:13

We gaan het merken in hoeverre deze maatregels invloed hebben. Persoonlijk denk ik dat het aantal bewegingen toch echt flink zal groeien en daarmee het aantal infecties, maar misschien is dat helemaal niet zo relevant en was de groei in het verleden veel meer bepaald door dingen als het weer dan door onze maatregels.

Buitenstaander
Buitenstaander21 apr. 2021 - 8:03

Zo zie je maar weer, alle commentaren lezend: Het blijft NL, zoveel voor- als tegenstemmers, en voor al diegenen die per definitie altijd tegen Rutte zijn: De 'coalitie' stijgt weer in zetels in de peilingen, en 'oud' links zakt wederom. Waar gaat t toch mis? Al die domme NL's die maar in Rutte cs blijven geloven...

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 8:29

Buitenstaander Winst maken is altijd belangrijker geweest dan de mensen zijn, over wiens rug men dat doet! Zie hier Rutte.

HappyBuddha
HappyBuddha21 apr. 2021 - 9:53

@Buitenstaander 21 april 2021 at 10:03 Al die domme NL’s die maar in Rutte cs blijven geloven… Zou ook kunnen dat die mensen die in Rutte en het beleid geloven, gewoon die nuchtere Nederlanders zijn die zich niet gek laten maken door al die andere idioten die overal problemen mee hebben

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 12:14

HappyBuddha In het hoofd van aanbidders is er geen plaats voor anderen.

frankie48
frankie4821 apr. 2021 - 7:48

De politiek verlaten het pad, waarvan zijzelf steeds aangegeven hebben waarop je een omslagpunt in gevoerd beleid niet kan en mag gaan verwachten. En iedereen die daar anders overdacht, nou dat moesten wel van die viruswappies zijn. Achter de schermen moet iemand tegen M. Rutte en zijn vazallen gezegd hebben, tot zo ver, en verder niet! Maar laten die nou toch teleurgesteld zijn omdat hun marionetten in de politiek bang zijn geworden voor de mening van het volk. Maar die op zeker na de voor hun tegenvallende versoepelingen nu volop de publieke opinie zullen willen gaan beïnvloeden, over onveilig deze versoepelingen wel zijn en hoe veilig het allemaal kan zijn als wij hun uitgestippelde pad zullen gaan volgen, en met daarbij natuurlijk de ene na de andere financiële treurzang, en hoe ruim de compensatie voor hun achterban wel niet moet zijn. En wie gaat dat betalen????

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 apr. 2021 - 7:41

Het zou natuurlijk ook gewoon zo kunnen zijn dat Rutte wél een hoog functionerende psychopaat of sociopaat is.

pastafari
pastafari21 apr. 2021 - 7:30

Ik kan er mee leven, deze maatregelen. Een verantwoord risiko. De besmettingen zullen niet afnemen, maar ook niet toenemen. Dat laatste omdat er snel een effect van het vaccineren te verwachten is. Ook is het goed om het versoepelenn even tot na koningsdag te tillen. De mensen die tegen versoepelingen zijn, hoeven niet naar het terras etc. Die kunnen in een bubbel nog een maand wachten tot de daling echt gaat inzetten. Die daling komt, door het weer maar vooral door het vaccineren. De druk op de zorg zal hoog blijven, maar omdat vele kwetsbaren een prik hebben gehad, zal die druk gaan afnemen. Dat lijkt mij niet afhankelijk van een lockdown. Verder, Rutte zei terecht " we vragen begrip voor dat het kabinet alle belangen moet meewegen, niet alleen die van de zorg." Dus, er is licht aan de horizon. Ik hoop alleen dat mensen het gevaar van het virus in de buitenlucht niet onderschatten. Ook in de buitenlucht is besmetting mogelijk.

Bouwman2
Bouwman221 apr. 2021 - 7:25

Mijn vraag is: wat gaat het record "lange aandacht ooit vestigen" ? Er zijn diverse mededingers. Enkele staat er al aangegeven. Wordt het Mark Rutte, Hugo de Jonge, Jansen of wellicht Coronaviris? Of toch de outsider, Herman Willink? Het record lang formeren staat op naam van federaal België met 554 dagen. Gaat dat record gebroken worden? Zet u in? Les jeux sont faits,.....

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 9:08

Rutte wil gewoon snel op vakantie, zoals vorig jaar zomer! Dan kunnen hij en anderen hun snor weer drukken, terwijl het land zucht onder de gevolgen.

nikita72
nikita7221 apr. 2021 - 7:21

Normaal zou een regering: - versoepelen als het aantal besmettingen gedaald is - strengere maatregelen nemen als het aantal hoog blijft, of stijgt - niets veranderen als de situatie stabiel is (en de besmettingen laag zijn). We zitten een beetje tussen het 2e en 3e geval (geen grote toename, maar we zitten wel op een riskante grens voor de IC-capaciteit) dus dat besluit de regering? versoepelen!

EenMening
EenMening21 apr. 2021 - 7:01

@Jozias Er worden hier door sommigen nogal extreme standpunten verkondigd, maar er is licht aan het eind van de tunnel. De stemming in het land is niet negatief, want de mensen zien dat het langzamerhand beter wordt. Daarbij komt dat de versoepelingen in de praktijk al zijn doorgevoerd. Het maakt immers weinig uit of mensen in parken te dichtbij ekaar zitten of gecontroleerd op een terras zitten, waar ze door de plaatsing van het meubilair automatisch al afstand houden. De winkels waren al open, er hoeft alleen geen afspraak meer gemaakt te worden. Het viel me op dat mensen netjes buiten wachten. Met het vaccineren gaat het steeds beter. Nederland staat nu op plaats 6 van de 27 EU-landen. Dat het niet sneller gaat en kan, komt door het tekort aan vaccins door domme EU-inkooppolitiek. Het vaccineren via de huisarts gaat nu in ons voordeel werken. Huisartsen weten precies wie ze als eerste moeten vaccineren. Zij kunnen hun patienten direct benaderen en motiveren om naar de praktijk te komen, die meestal op fietsafstand zit.

4 Reacties
Jozias2
Jozias221 apr. 2021 - 8:40

@een mening Ik deel uw analyse maar waarom richt u die aan mij?

Gerygrr
Gerygrr21 apr. 2021 - 10:06

Domme Eu, zullen we dan gaan proberen om dat te veranderen? Het is mij angstig te moede. De berichten in India, na Brazilië zijn zeer verontrustend qua nieuwe besmettingen en nieuwe mutaties. De fabrieken, die vaccins produceren staan ook in India...... Wij zijn afhankelijk van leveringen van farmaceuten, die een keten aan toeleveranciers nodig hebben. Het kan snel weer misgaan, maar ja marktwerking immers?

LaBou
LaBou 21 apr. 2021 - 11:34

Amsterdam ligt voor mij ook op fietsafstand. Maar de meeste mensen zullen toch echt wel tegen de afstand aanhikken. En lijstjes, tja. Meestal voldoen die niet eens om de kont mee af te vegen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 12:24

De huisartsen behoeven niet meer te vaccineren. Die mensen zijn allemaal overgeheveld naar de GGD. Je loopt achter.

Kuifje3
Kuifje321 apr. 2021 - 6:50

De ene maatregel (max aantal bezoekers) werd al massaal genegeerd en andere (de gesloten terrassen en de avondklok) zijn niet onomstreden vanwege het veronderstelde effect. Hele sectoren worden kapot gemaakt om de pandemie te bestrijden. Horeca, prostitutie, winkels, evenementenbranche, noem maar op... alles gaat stuk. De rek is er uit, mensen accepteren het ook niet meer zo gemakkelijk en Rutte kan niet anders meer doen dan versoepelen. Vanaf het begin had de reisindustrie op slot gemoeten en hadden de scholen dicht moeten zijn. Dat is niet echt gebeurd en gaat ook niet gebeuren. Elke dag landen er vliegtuigen uit Brazilië waar een nieuwe en veel gevaarlijkere variant heerst. Ik snap er niets van.

west012
west01221 apr. 2021 - 6:28

Het kabinet kiest voor Fieldlab experimenten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 4:20

.............................................., .......................................................................................................................................................................,...............! Ik heb er geen woorden voor!

5 Reacties
itsme3
itsme321 apr. 2021 - 8:46

Dit was uw beste bijdrage in lange tijd.

HappyBuddha
HappyBuddha21 apr. 2021 - 9:56

@itsme 21 april 2021 at 10:46 Dit was uw beste bijdrage in lange tijd. Dat was het inderdaad geweest als Minoes "ik heb er geen woorden voor" ook had weggelaten en door puntjes had vervangen.. ????

Gerygrr
Gerygrr21 apr. 2021 - 14:11

Buddha, Mansplaning? Leuk, joh!

HappyBuddha
HappyBuddha22 apr. 2021 - 7:33

@Grijsje63 21 april 2021 at 16:11 Buddha, Mansplaning? Leuk, joh! Kennelijk heb je letterlijk een kort lontje [pun]

Gerygrr
Gerygrr24 apr. 2021 - 13:33

Of juist een lange adem?

EricDonkaew
EricDonkaew21 apr. 2021 - 1:34

@Poeha: biertje op terras drinken (3x) --------------------------------------------- Je hebt gelijk, vooral ook omdat het aantal besmettingen in de buitenlucht extreem laag is. Slechts 1 op de 1000 besmettingen vindt in de buitenlucht plaats. Een eerder Chinees onderzoek had het zelfs over 1 op de 3000. De R moet inderdaad dik onder de 1 komen, bij voorkeur snel onder de 0,5. Dat streven is best te combineren met het openstellen van terrassen. Ook de grote toename van het aantal vaccinaties helpt daarbij. Het werkt 'cross'. Dus geniet gerust van je biertje, het is verantwoord.

1 Reactie
pastafari
pastafari21 apr. 2021 - 7:18

Dat Chinese onderzoek werd gedaan tijdens een totale lockdown, toen mochten de meeste mensen niet naar buiten. Logisch dat er dan weinig besmettingen zijn. En dat lockdown effect geldt voor alle onderzoeken naar besmettingen in de buitenlucht. Hoewel het aannemelijk dat besmettingen in de lucht zeldzaam zijn, zijn ze zeker niet zo laag al velen denken Bijv. hier: https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/hele-vriendengroep-met-corona-besmet-op-bierfestival-buiten-onderling-let-je-niet-zo-op~a5964b74/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web en dat was in September, toen de besmettingen laag waren. Dus we moeten vooral voorzichtig blijven, tot het vacineren een effect heeft.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 apr. 2021 - 21:31

Dit lijkt mij een stap achteruit in de huidige strijd tegen corona.✌✌

Mark Huysman
Mark Huysman20 apr. 2021 - 21:06

@Poeha is zo blij dat hij volgende week een biertje op een terrasje kan drinken dat hij het in wel drie verschillende bijdrages vermeldt. Nou, Poeha, proost dan maar op al die mensen die niet meer op de spoedeisende hulp terecht kunnen. Of die mensen die hun kanker-operatie uitgesteld zien. Gaaf land! https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/terwijl-rutte-de-versoepelingen-aankondigt-moet-dit-ziekenhuis-nieuwe-patienten-weigeren-een-groter-contrast-is-niet-denkbaar~bd8f612f/

6 Reacties
LaBou
LaBou 20 apr. 2021 - 21:14

Kouwe drukte staat er ook niet bij stil dat diverse ziekenhuizen hun personeel vragen voorlopig af te zien van vrije dagen.

Jozias2
Jozias220 apr. 2021 - 21:29

Beetje stemmingmakerij Mark. Kennelijk is het probleem in de ziekenhuizen nog niet zo groot dat de verloven in de mei vakantie worden ingetrokken. De directeur van het Maasstad ziekenhuis komt wel vaker in de media met ongenuanceerde beelden. Kuipers heeft een landelijk totaal overzicht en gaf aan het te begrijpen. De problemen van vandaag worden niet veroorzaakt door het versoepelen over 8 dagen. Als de cijfers over 8 dagen nog niet dalen zou je nog kunnen heroverwegen maar de experts verwachten dat wel. Ook na het versoepelen per 28-4 ga je dat pas in de ziekenhuisbezetting merken zo'n 14 dagen later. Dus in theorie daalt de ziekenhuisbezetting ondanks de prognoses van deskundigen niet over drie weken. In de tussentijd zijn er naast de huidige 4,5 miljoen gevaccineerden nog eens 2,25 miljoen mensen gevaccineerd. Het bezoeken van winkels was al toegestaan, het aantal bezoekers veranderd niet alleen de manier waarop. 2 mensen op bezoek werd al met voeten getreden dus dat zal weinig effect hebben. Terrassen in de open lucht zal zeer beperkt bijdragen. Avondklok hadden ze van mij mogen houden (is de visite lekker op tijd weg) maar dan was de maatschappelijke druk te groot geworden. Maar met de langere avonden was het ook moeilijk te handhaven.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend20 apr. 2021 - 21:46

Geloof niet dat het een bed gaat schelen als Poeha in de buitenlucht een biertje gaat doen. Beetje slappe beschuldiging van een oude hardliner.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead21 apr. 2021 - 4:44

Hou toch op met dat gezwollen demagogische gebral. De instroom in de ziekenhuizen is al wekenlang redelijk stabiel en alle onheilsprofetieen over "code zwart" zijn niet uitgekomen. Natuurlijk weten we niet geheel zeker hoe het zich verder ontwikkel, maar dan kun je nooit meer versoepelen. Het is wel een keer klaar. Maar goed, als Rutte had aangekondigd dat de lockdown verder werd verlengd had u daar weer commentaar op gehad.

Poeha
Poeha21 apr. 2021 - 6:15

Jij was ook ontzettend negatief toen de scholen open gingen. Nou, dat is heel soepel gegaan. Je moet je niet blind staren op ziekenhuis opnames, maar een bredere visie hebben. Bijkomend voordeel: je wordt er ook vrolijker van. Als ik jou was, zou ik ook maar niet de weg opgaan, in een vliegtuig stappen of gaan skiën. Je weet vast tot hoeveel doden dat leidt. Gewoon lekker chagrijnig thuis zitten.

Mark Huysman
Mark Huysman21 apr. 2021 - 6:38

[Geloof niet dat het een bed gaat schelen als Poeha in de buitenlucht een biertje gaat doen.] Als het geen bed scheelt kun je je afvragen waarom de terrassen überhaupt gesloten zijn geweest. En waarom ze nu na 18:00 gesloten blijven. [Natuurlijk weten we niet geheel zeker hoe het zich verder ontwikkel, maar dan kun je nooit meer versoepelen.] Natuurlijk wel. Als de ziekenhuiscijfers flink gekelderd zijn en het aantal besmettingen niet meer zo extreem hoog is. Waarom versoepelen als er grote drukte is op de ic’s en het aantal besmettingen groter is dan ooit? [Je moet je niet blind staren op ziekenhuis opnames, maar een bredere visie hebben. Bijkomend voordeel: je wordt er ook vrolijker van.] Jij misschien wel. Maar ik denk dat als je niet meer terecht kunt in het ziekenhuis dat je er dan minder vrolijk van wordt. Of als je als zorgmedewerker de zoveelste dubbele dienst moet draaien.

JanB2
JanB220 apr. 2021 - 20:45

Te vroeg. De besmettingscijfers zakken nog niet, in weerwil van wat men tegen een achtergrond van cijfers die er niet om liggen beweert. Dit is nog steeds een perfect klimaat voor nieuwe mutatie’s die een loopje nemen met de vaccins. Er is waarschijnlijk al zo’n mutant trouwens (P1). Die schijnt ook onder jongeren flink huis te kunnen houden (die gaan dus straks als vliegen de pijp uit als het somberste scenario werkelijkheid wordt). Wel goed voor het draagvlak voor de maatregelen trouwens, maar voor iemand met enige hersens is wel duidelijk dat je op zo’n moment al veel te laat bent. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En alleen losers die van hun leven zonder terrasje niets weten te maken nemen daar genoegen mee.

3 Reacties
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf21 apr. 2021 - 8:18

U is ambtenaar, gepensioneerd of heeft anderszins een gegarandeerd inkomen ? Anders kan ik uw reactie niet verklaren. Corona verslaan we samen, maar sommige groepen betalen de economische hoofdprijs terwijl anderen er niets van merken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 12:00

Ik heb ook altijd het idee dat als ik een biertje drink op het terras, ik de hoofdprijs betaal!

JanB2
JanB221 apr. 2021 - 18:45

@ Franciscus Inkomensongelijkheid is al decennia normaal in neoliberaal Nederland. Nooit hoorden we er iemand over uit ondernemersland. Wie geen geld had had het gewoon niet begrepen. Inkomen was een keuze. Nu men zelf in die kringen (veel ondernemers in de maakindustrie en de relevante economie draaien als een tierelier trouwens) het wat minder moet doen schreeuwt men moord en brand. Ik ben daar verminderd gevoelig voor. Als je solidariteit tot een vies woord hebt verklaard moet je niet zeuren.

sjaak5
sjaak520 apr. 2021 - 20:01

Voor de bühne gaan we nu langzaam versoepelen maar Rutte en co. zijn tot de conclusie gekomen dat de maatregelen niet werken. Dat Corona en de mutaties nooit meer weg gaan en dat we niet eeuwig in een lockdown kunnen blijven zitten. Dat vaccins enkel tijdelijk werken. Dat we economisch de afgrond in gaan. Gooi maar open, het komt er toch wel van. Waarom zou hij anders deze gok nemen? In het zogenaamde zicht van de haven haven. Ondanks de negatieve adviezen van het OMT. Omdat die haven helemaal nooit in zicht komt. Waar was het nadrukkelijke veel gebruikte voorbehoud deze keer?

1 Reactie
JanB2
JanB220 apr. 2021 - 20:30

De capitulant is niet zelden een slapjanus met de ruggengraat van een weekdier.

Greendutch
Greendutch20 apr. 2021 - 19:44

STOM HÈ

Thuiszitter
Thuiszitter20 apr. 2021 - 18:54

Avondklok sowieso nooit begrepen en open gooien valt wel nee , toch ? Terrassen open van 12.00 tot 18.00 uur , zullen de horeca-ondernemers ook niet onderste boven van raken.

1 Reactie
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf21 apr. 2021 - 8:20

Nee, inderdaad. Maar ze zijn wel “open”. Dus de steunmaatregelen kunnen stoppen. Van de regen in de drup heet zoiets.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend20 apr. 2021 - 18:46

Aan welke kant je ook staat.. feit is dat nadat we ruim een jaar in beperkingen zitten het draagvlak afgebrokkeld is. Of ze nu gaan versoepelen of niet, mensen houden zich steeds minder aan de lockdown. Zie het bij m’n kinderen van 19 en 22. Ze hebben zich een jaar lang behoorlijk goed aan alle regels gehouden maar het is nu klaar. En kom alsjeblieft niet aan met het gelul dat ze niet solidair zijn of asociaal, ze hebben al een jaar nauwelijks sociale contacten, kunnen niet uitgaan en kunnen niet de dingen doen die normaal zijn voor hun leeftijd. En nee, het zijn geen kinderen die er gelukkig van worden om thuis op de bank te zitten en samen met ouders nieuwsuur en Op1 te kijken. Gelukkig niet..

2 Reacties
JanB2
JanB220 apr. 2021 - 20:34

Dit virus is nog lang niet klaar. En als je wilt dat je kinderen geen toekomst hebben moet je vooral op deze lijn doorgaan. Stranden in het zicht van de haven is pech. Met het licht aan het eind van de tunnel de zaak bewust verkloten is iets voor de echte sukkels daarentegen. En met dat soort sukkels heb ik geen enkele compassie.

Willem D2
Willem D220 apr. 2021 - 21:53

Hier hetzelfde verhaal. De kids 16-18 zijn er inmiddels helemaal klaar mee, ze klagen dat hun jeugd wordt gestolen. Opa en oma gaan niet of nauwelijks naar buiten, dus zij kunnen wel elkaar ontmoeten vinden ze.Vrienden en vriendinnen die wel Corona hebben opgelopen zijn er amper ziek van geweest, Erg afschrikwekkend is dat ziektebeeld dus ook niet meer. De avondklok wordt inmiddels ontweken door sluiproutes en logeerpartijtjes of gewoon tot de ochtend door feesten zoals afgelopen weekeinde wat verderop in de straat gebeurde.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead20 apr. 2021 - 18:30

Prima besluit van de heren Rutte en De Jonge. Maar de persconferentie is nog niet afgelopen, of het sneue gebroed van notoire kankeraars, zeurpieten en droeftoeters kalkt dit medium alweer vol met hun haatdragende negativisme. Wat de heer Rutte ook beslist: het is nooit goed. Nou, blijven jullie dan maar lekker binnen zitten chagrijnen, niemand die jullie verplicht om een terrasje te pakken. Ik juich de maatregelen toe: goed afgewogen en gedoseerd. Niet te snel, niet te langzaam, alles volgens een goed doordacht stappenplan. Al die zeikerds hier kunnen van mij het dak op.

7 Reacties
Poeha
Poeha20 apr. 2021 - 18:40

Helemaal mee eens. Ik kan mij al verheugen om volgende week op het terras te zitten. Eerst liep iedereen te zeuren dat de scholen open gingen, toen dat het terras niet open mocht, nu dat het wel mag. De vrolijkheid is ver te zoeken soms. Wat een chagrijn.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend20 apr. 2021 - 18:50

Haha, helemaal eens! De helft van de reaguurders hier is al klinisch dood.

Uw Psychiator
Uw Psychiator20 apr. 2021 - 18:51

@ Rolandb Gilead - klinkt plechtig, maar je bijdrage van 20:30u komt slechts neer op onbenullige fanmail. Humor om te lachen, al heb je het zo niet bedoeld.

JanB2
JanB220 apr. 2021 - 20:35

@ Hoofdschuddend Altijd nog beter dan hersendood. Jaloers?

Tom Lucassen
Tom Lucassen20 apr. 2021 - 20:49

Mensen die vanaf nu dichterbij komen dan 1,5 meter geef ik een stomp in het gezicht. Simpel.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 apr. 2021 - 9:11

'het sneue gebroed van notoire kankeraars, zeurpieten en droeftoeters kalkt dit medium alweer vol met hun haatdragende negativisme.' Je projecteert!

JanB2
JanB221 apr. 2021 - 18:48

@ Tom Inderdaad het overwegen waard.

vdbemt
vdbemt20 apr. 2021 - 18:19

Volstrekt ongeloofwaardig.

WeesGeenKees
WeesGeenKees20 apr. 2021 - 18:01

Ik denk dat heel veel mensen één ongelofelijk belangrijk ding vergeten en dat is dat de ZIEKMAKENDE maatregelen van engnek Mark en clownschoentjes Hugootje desastreus zijn en dat die coronacijfers met een korreltje zout genomen moeten worden. Waarom worden er zoveel mensen ziek vraag je dat eerst eens af! Kijk nou gewoon eens wat deze totaal krankzinnige corona-gekte voor gevolgen heeft gehad vor veel mensen......... = EENZAAMHEID. Er stond een heel mooi interview met Joris van Casteren hierover in het AD - https://www.ad.nl/gezond/joris-van-casteren-mensen-worden-letterlijk-onwel-van-het-eenzaamheidsvirus~a99d2166/ - dat je echt even moet lezen. Citaat: "Want na research moest hij erkennen dat eenzaamheid een ziekte is. ‘Eerder was ik nogal sceptisch als dat werd geroepen. Maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen er letterlijk ziek van worden. Dat er een soort oerstress ontstaat als zij geen aansluiting bij een groep vinden. Ze kampen met zware angstsymptomen; door een microscoop is waar te nemen dat de witte bloedcellen in een constante staat van paniek verkeren.’ Digitaal moeras Hij ziet dat het aantal patiënten toeneemt. Dat juist door nieuwe technologie steeds meer mensen wegzakken in een digitaal moeras. ‘Corona zet alles op scherp, laat de ontwikkeling zien die al gaande was. Meer en meer afstand, iedereen zijn eigen bubbel. Maar menselijke communicatie is meer dan berichten uitwisselen. Het gaat ook om aanraken, gezichtsuitdrukkingen of gebaren zien. Bij elkaar zijn.’ Maak de samenleving weer open en ga door met leven want wat we nu aan het doen zijn is dodelijker dan gewoon verder gaan met leven!

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter20 apr. 2021 - 18:43

Wetenschappelijk kun je ook wat tegen de eenzaamheid doen . Alles weer opengooien kan nog ff niet , kijk naar de VK en je ziet het verloop van het vaccineren en open samenleving . Nog ff volhouden maandje of twee. Voor de eenzame : https://www.minddistrict.com/nl-nl/catalogus/eenzaamheid-tijdens-de-coronacrisis

pastafari
pastafari21 apr. 2021 - 7:22

voor veel mensen……… = EENZAAMHEID. De mensen waren voor de corona ook al eenzaam, alleen merkten ze he niet omdat de symptomen middels feesten etc. niet zichtbaar waren. Moeten we het leven van vele mensen op het spel zetten omdat een paar mensen eenzaam zijn ? (voorzichtig, sarcasme)

Poeha
Poeha20 apr. 2021 - 17:58

Mooi besluit dat past in een brede maatschappelijke visie waarin ook horeca wordt meegenomen etc. Daarnaast heb ik er echt zin in om weer een terrasje te pakken.

ton14024
ton1402420 apr. 2021 - 17:56

Eigenlijk wisten we het al, ondanks alles versoepelen.

Hennie4
Hennie420 apr. 2021 - 17:38

Maakt niet uit wat welke keuzes ze maken. Er is toch voornamelijk kritiek op..

1 Reactie
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf21 apr. 2021 - 10:56

Ja, gek hè. Met zo’n zwalkend en tegenstrijdig beleid zou je enkel applaus verwachtten.

Sonic2
Sonic220 apr. 2021 - 17:30

Het is een risico, maar vergeet niet dat het vooral om versoepelingen buiten gaat en dat het nog 8 dagen duurt voordat de terrassen open gaan. En de avondklok weg gaat. En dat er tegen die tijd ook al bijna 1 miljoen extra prikken zijn gezet. En voor de rest. Op die versoepelingen is heel veel af te dingen. Winkels open is een halve versoepeling. Want ze waren al deels open. Terrassen zijn maar een deel van de dag open. En dan alleen dat deel nog. Onderwijs is maar 1 dag. En dat allemaal pas over 8 dagen. En die 2 personen thuis. Heel veel mensen hielden zich al absoluut niet aan die regels. De avondklok lijkt me met mooi weer helemaal niet te handhaven. Al met al redelijk verstandige versoepelingen. Het land moet een keer open. We kunnen niet tot September wachten. Dat zal het OMT, Ab Osterhaus en heel wat mensen wel willen, maar dat gaat niet.

3 Reacties
EenMening
EenMening20 apr. 2021 - 17:54

@Sonic Grosso modo klopt er wel wat je zegt. Momenteel gaan mensen naar de parken waar ze zich niet aan de regels houden of ze staan dicht op elkaar en zonder mondkapje in de rij voor een koffie to-go.

ton14024
ton1402420 apr. 2021 - 18:02

´´Terrassen zijn maar een deel van de dag open. En dan alleen dat deel nog.´´ En daarna zijn ze gesloten, en dat betekend gewoon dicht, dus dat is een situatie waar u niet aan de tafeltjes kunt zitten. Niet dat ik u nu de oren van de kop wil lullen om te zeggen dat er niet teveel aan het handje is hoor, hoort u me nog?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2021 - 9:20

Een mening Was het dat maar!

Mark Huysman
Mark Huysman20 apr. 2021 - 17:21

Ah, er dreigt een daling van het aantal ziekenhuisopnamen. Goed dat het kabinet maatregelen neemt om die daling af te remmen!

6 Reacties
Poeha
Poeha20 apr. 2021 - 17:54

Hoezo afremmen. Per week worden er 700.000 mensen gevaccineerd. Wat is er mis mee dat ik met mijn vrouw een biertje ga drinken volgende week in de openlucht. Mooi toch

EenMening
EenMening20 apr. 2021 - 17:55

@Mark Je woont gewoon in het verkeerde land. Waarom reis je niet af naar China, Taiwan of Nieuw-Zeeland?

Uw Psychiator
Uw Psychiator20 apr. 2021 - 18:07

@ Mark Huysman - haha! Heel spits van je. Het is juist, in het kader van de EMH ('efficient markets hypothesis'), dat het aantal opnames gestabiliseerd wordt. Een daling is alleen maar marktverstorend, dan gaat de factor ROI ('return on investment') zo tegenvallen. Kijk, dat meer mensen gezond blijven, is wel leuk, maar onbelangrijk vergeleken met een zorgvuldig afgestemde balans wanneer het gaat om correcte marktwerking in de zorg. Ten koste van alles moet voorkomen worden dat de menselijke realiteit de modellen van neoliberale economen in twijfel gaat trekken, of weerleggen: in dat geval moet die werkelijkheid zó aangepast worden dat ze die modellen keurig bevestigt. Dat is hier door ons kabinet op magistrale wijze in de praktijk gebracht. Modellen zijn nu eenmaal belangrijker dan mensenlevens; zeg nu zelf. (Dit lijkt satire, maar is het maar ten dele. Kijk naar Augusto Pinochets Chili, na 1973. Die vieze dictator werd bijgestaan door economen uit Chicago (neoliberaal), en aangemoedigd door één van de belangrijkste theoretici van die krankzinnige economische doctrine (Friedrich A. von Hayek). Pinochet paste ook keurig de realiteit aan de modellen aan, lees dit: https://theconversation.com/general-pinochets-long-shadow-still-hangs-over-chiles-national-stadium-70305 Tja, de modellen moeten kloppen, nietwaar?) Jouw grap is ook een meesterlijke illustratie bij een grimmige, vreselijke realiteit. Om de modellen te laten blijven kloppen, zit Nederland nu met ernstige woningnood, vele voedselbanken, een liegende en frauderende overheit, een corrupte bancaire sector, en een gekortwiekte zorg- annex onderwijssector. En talloze angstige, ovespannen, permanent gestresste gewone burgers, niet zelden kampend met oninlosbare schulden. Heus, dit alles is het werk van gevaarlijke, bijkans psychotische politieke criminelen. Die de machtsposities in handen hebben.

Uw Psychiator
Uw Psychiator20 apr. 2021 - 19:32

(overheit = overheid, sorry)

EenMening
EenMening20 apr. 2021 - 20:50

@Uw Psychiator Qua conspiracy theories overtreft u zelfs "Moederhart" c.s. Wordt het voor u onderhand geen tijd voor een bezoek aan een echte zielenknijper?

Mark Huysman
Mark Huysman20 apr. 2021 - 20:55

@Poeha [Mooi toch] Zeker: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/terwijl-rutte-de-versoepelingen-aankondigt-moet-dit-ziekenhuis-nieuwe-patienten-weigeren-een-groter-contrast-is-niet-denkbaar~bd8f612f/