Joop

Kijk en onthoud: dit is wat pesten met je doet

  •  
14-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pesten_op_school.jpg
Confronterende trailer van Franse documentaire over pesten op school raakt je diep in je hart
Het is een gestoorde wereld, zingt Michael Andrews in de trailer van de Franse documentaire ‘Harcèlement à l’école’ over pesten op school’. De trailer houdt ons een spiegel voor over pesten. En de boodschap komt hard binnen. We pesten elkaar niet op het werk, maar waarom gebeurt het dan wel zoveel op scholen?
De vertaling van de tekst aan het einde van de trailer: “Een gewone werkdag lijkt hier niet op…En een schooldag?”
Pesten op school is een documentaire van de zender ‘France 5’. De muziek is het nummer ‘Mad World’, gezongen door Michael Andrews.
Bekijk hier een fragment uit de documentaire (Frans gesproken).

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Dehnus
Dehnus14 dec. 2013 - 11:59

Was dat maar zo, pesten gebeurt ook op het werk jammer genoeg. Het is alleen minder zichtbaar omdat er een nog groter taboe op rust. Het kan ook heel erg ver gaan hoe soms deze volwassen kerels en wijven (Want ja het zijn wijven en kerels die pesten, geen mannen vrouwen) gaan. Zelfs in Bejaarden tehuizen gebeurt het nog. Sommige pestkoppen leren het nooit af en de meelopers zijn lafbekken die hun hele leven dat blijven doen. Het erge is, elke keer als je het uit het taboe wilt brengen, komt er wel zo'n stuk vreten langs die het "Gezond!" vind. "Moet die persoon dat maar niet over zich heen roepen!" en andere dergelijke punten. Deze zelfde mensen doen dit ook bij kinderen, hierdoor gaan de gepesten van alle leeftijden zich vaak voelen alsof ze niet uit hun schulp mogen komen om er wat van te zeggen, want tja wie geeft nu toe dat hij een "lafaard" is in de ogen van deze mensen. Terwijl de echte lafbekken deze klootzakken zijn die het goedpraten, de meelopers en de pester. Er zijn nogal wat stigmas in de maatschappij van de man die door zijn vrouw word mishandelt en dat niet durft te zeggen tot de vrouw die haar uitval heeft en daarmee het huis niet meer uit durft. Al deze worden door de eerder beschreven types in stand gehouden. Hele facebook pagina's zijn bijvoorbeeld gericht om vrouwen die korter haar hebben belachelijk te maken.

Meta Foor
Meta Foor14 dec. 2013 - 11:59

pesten is de ultieme vorm van de participatie-maatschappij: je overal mee bemoeien en eisen dat je meedoet, omdat anders DE GROTE STRAF door de Overheid wordt uitgedeeld (korten van uitkering, belasting, bekeuring, negatieve toeslag, koningshuis bijlage, noem maar op)

AnneHofstede
AnneHofstede14 dec. 2013 - 11:59

Bij bespreking van (oplossingen voor) pesten gaat het nooit over het onderliggende probleem: de manier waarop ons onderwijs georganiseerd is. Zet 30 kinderen van dezelfde leeftijd de hele dag in een hok en vergelijk en beoordeel ze voortdurend. Het is een onnatuurlijke situatie waarin iedereen onder druk staat. Natuurlijk gaat dat gisten en etteren. Het zou een wonder zijn als er níet gepest werd.

Bart van Oerle
Bart van Oerle14 dec. 2013 - 11:59

Pesters moeten natuurlijk aangepakt worden, maar voorkomen is beter: http://www.wageningenur.nl/nl/show/Op-groene-schoolpleinen-wordt-minder-gepest.htm

kaat9
kaat914 dec. 2013 - 11:59

Heel alert zijn en niets toelaten. Ik zeg niet, dat er tijdens mijn bijna 40-jarige loopbaan in het voortgezet onderwijs niet gepest werd, maar ik zat er wel altijd bovenop. Ik ben zelf tijdens mijn eerste middelbare schooljaren mild gepest, kon het wel hebben, snapte het zelfs. Daardoor herkende ik als leerkracht veel, en dan valt het er nog veel te sturen.

[verwijderd]
[verwijderd]14 dec. 2013 - 11:59

De ouders van kinderen die niet optreden tegen het pestgedrag van hun kroost op school, waren vast zelf de ergste pesters toen ze nog een kind waren. Die hebben dus niets geleerd. Ik vind pesten neo liberaal gedrag. Ik ben beter dan jij dus mag ik dit en dat met je doen... Een socialist zou zoiets nooit doen.

3 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 dec. 2013 - 11:59

Ik denk niet dat pesten erg veel met politieke achtergrond te maken heeft. Daarvoor komt het teveel voor en daarvoor zijn in de maatschappij de etterbuilen te breed gezaaid. Het is belangrijk dat de Franse televisie aandacht besteed aan het pestprobleem op scholen. Er is maar een manier - naar mijn idee - om het pesten afdoende tegen te gaan: en dat is dat de school de pesters de negatieve gevolgen van hun gedrag laat ervaren, tot verwijdering aan toe. En ook onmidddellijk de ouders erbij betrekt. Niet alleen van de pesters in dat laatste geval maar ook van het gepeste kind. Dat kind is het slachtoffer van een overmacht en moet tegen die overmacht worden beschermd. Ik raad ouders van gepeste kinderen sterk aan hierover bij de schoolleiding te klagen en te b l i j v e n klagen. Je begint laag en je gaat in snel tempo steeds hoger tot en met het bestuur. Noem namen en schuw ook geen publiciteit. Scholen zijn erg bang voor het verlies van leerlingen.

DitBenIk2
DitBenIk214 dec. 2013 - 11:59

Gaan we nu kinderen indelen in socialisten en liberalen? U bent van het pad af.

sjaakie2
sjaakie214 dec. 2013 - 11:59

=====Een socialist zou zoiets nooit doen.==== Als we dan toch mensen simplistisch in hokjes gaan plaatsen, een socialist zal juist pesten omdat de persoon die wordt gepest niet in het collectief (de groep) past, terwijl een liberaal juist vindt dat iedereen een individu is en verschillend mag zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]14 dec. 2013 - 11:59

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman14 dec. 2013 - 11:59

Wat een interessante en inhoudelijke reactie. U drinkt graag een scheut citroen door de thee?

kapitanlaipose
kapitanlaipose14 dec. 2013 - 11:59

Pesten, geen probleem lijkt me. Zeker niet in Nederland. Meerdere opties om het te rechtvaardigen, choose one: - Als je last hebt van pesten op onze school dan rot je toch op naar een andere school. - Pesten is traditie. Gebeurt al sinds mensenheugenis. Blijf van onze tradities af. - De gepeste heeft lange tenen en last van overgevoeligheid. Gebrek aan incasseringsvermogen. Hij gaat huilie huilie doen als je naar hem kijkt. - De andere leerlingen zien er geen pesten in. Dus het is geen pesten. Het is juist grappig. Het is humor. - Als je ons bullebakken/ hufters/ pesters noemt dan gaan we juist met de hakken in het zand. Dan heb ik ook zoiets van bekijk het maar met je slachtoffergedrag. - Er bestaat geen recht om niet-gepest te worden. - Dat komt maar hier op school en denkt meteen te kunnen bepalen wie wij wel of niet mogen pesten. - Het is geen pesten. Het is goed bedoeld. Het is meer plagen. - Als je gepest wordt dan hoor je er juist bij. Het is een vorm van acceptatie. - Op andere scholen wordt er veel meer gepest. Ik durf te stellen dat op onze school het minst wordt gepest van heel Nederland. Nee van heel de wereld. - Waar maak je je druk om. Het is maar pesten. Heb je echt niets beters te doen. Wat dacht je van Syrie, Filipijnen, Pussy Riot, Mandela etc. etc. - Als pesten op onze school het ergste is waar we ons druk over moeten maken dan weet je dat we op een goede school zitten. - Als pesten niet mag dan stond de politie hier wel voor de deur van de school. - Ik mag zeggen wat ik denk. Vrijheid van meningsuiting. Ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg. Vrijheid van meningsuiting. Niet links, niet rechts maar recht door zee. Vrijheid van meningsuiting. [sarcasm mode off]

1 Reactie
WilWortel
WilWortel14 dec. 2013 - 11:59

Hahaha Je vergeet: Ik vind niet dat je zomaar met de term 'pestkop' moet gaan lopen strooien, dat devalueert de term 'pestkop'.

Hansteeuwen
Hansteeuwen14 dec. 2013 - 11:59

Het enige middel wat écht werkt tegen pesten op de middelbare school (wanneer de gepeste een jongen is, voor meiden gelden totaal andere regels waar ik geen kennis van beweer te hebben) is: Vanaf dag EEN, eerst lachen om een nare opmerking en daarna tonen bereid te zijn tot (verbaal, en uiteindelijk fysiek) geweld. Klinkt hard en on-joops, ik weet het, maar zo werkt het nou eenmaal. Wanneer je laat zien dat je gekrenkt raakt door woorden ziet de groep (zowel pesters als meelopers) dat je emotioneel zwak bent en wordt je automatisch een target. Wanneer je opmerkingen kunt weg lachen en een weerwoord klaar hebt zal je dit probleem vaak niet hebben. Wanneer je daarnaast laat zien dat je niet bang bent voor wat klappen over en weer haakt gegarandeerd 80%/90% van de meelopers al af. Laat ik ook met klem benadrukken dat de gepeste er goed aan doet vooral niet ouders/mentor in te schakelen. Dit is nl een enorm zwakte bod van zijn kant. In mijn lange middelbare school carriere (7 jaar tussen 2002 en 2009) heb ik gemerkt dat dit niet alleen averrechts werkt, tevens zal dit zwakte bod voor de rest van je schoolleven aan je 'reputatie' blijven kleven. Ik weet dat mijn standpunt zeer waarschijnlijk gaat indruisen tegen het ideale wereldbeeld van ouders waarin zij denken (hopen) hun puber te kunnen bijstaan no matter what er gebeurd. Helaas werkt deze harde wereld niet zo. De puberteit is biologisch bedoeld om te breken met ouderlijk gezag, wanneer een slachtoffer toch zijn ouders / 'ander hulp persoon anders dan leeftijdsgenoten' erbij haalt zal dit in verreweg de meeste gevallen het pesten alleen maar verergeren. Mijn oplossing is verre van ideaal voor het 'algemene pestprobleem', maar voor het gepeste individu is het de enige echte oplossing. In mijn schooljaren heb ik minstens een tiental voorbeelden meegemaakt van jongens die gepest werden en die door gewoon keihard voor zichzelf op te komen het pesten lieten overgaan tot vriendelijk plagen. Op de middelbare school geldt: Iemand zonder zelfrespect zal geen respect ontvangen en iemand die van anderen afhankelijk is om voor hen op te komen zal alleen staan. Wordt aub niet boos op mij, ik heb het ook allemaal niet zo gewild maar mocht u een kind hebben dat wordt gepest volg dan mijn raad op. Dat gaat een hoop trauma's schelen en profijt opleveren voor de rest van het leven. Gegroet ende gedag, Hans

2 Reacties
Dehnus
Dehnus14 dec. 2013 - 11:59

Dat helpt voor geen hol, het pesten verandert dan in mentaal pesten. Ik kan het weten, ze waren te bang voor mij om fysiek iets uit te vreten (heb ik geluk mee gehad, die arme jongen die niet kon meppen hebben ze kapot gemaakt). Maar toch werd me door deze achterbakse zakken nog genoeg aangedaan hoor. Je komt dan ineens je fiets tegen zonder wielen. Of ze geven je aan bij de kindermishandellijn en krijg je ineens bezoek van het RIAGG thuis terwijl je van niks weet. Sta jij en je ouders even dik voor lul. Deze lafbekken zijn zo laf dat ze het nooit toegeven maar heel creatief je kapot proberen te maken. En als je ze wel vind en ze eens flink onderhanden neemt, staan ze als eerste bij de Rector te janken dat ze klappen hebben gehad. Deze zakken beschieten je hond met een luchtbuks.. lekker anoniem. Deze zakken gaan net zo lang door tot je de kop weer eens gek is en je ze zo kapot slaat dat ze weer eens naar de dokter moeten. Ja kalm bleef ik op den duur echt wel, om ze de lol niet te gunnen, maar het interesseert ze echt niet hoor. Ze hebben op welke manier ook hun lolletje wel, dat soort types doen dat hun hele leven, daarom is er ook nog pesterijen op de werkplek en zelfs in het bejaarden tehuis. Dit soort types leert het nooit omdat ze vroeg in hun leven hebben geleerd dat ze er een kik van krijgen. Alleen een koekje van eigen deeg kon het ze leren, maar dat is al te laat als ze volwassen zijn.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 dec. 2013 - 11:59

Het probleem is dat je wel moet kunnen vechten, want anders word je keihard in elkaar geslagen. Het probleeem is dat je wel de nodige gevatheid moet hebben. Anders mislukt dat. Dit is het gewone verhaal van "dan moet je ook maar van je afbijten". Dat stort de getreiterde in een diepe eenzaamheid. Vergeet ook dat het niet meevalt om fysiek geweld aan te wenden als een mannetje of tien je aan het duwen zijn. Ik heb voor dit alles een vreemd bewijs uit het ongerijmde. Als er in Amerika weer eens een bloedbad op een school plaats vindt, kijk ik altijd of de dader een pestslachtoffer is die uiteindelijk het machinegeweer van zijn vader mee heeft genomen. Is nimmer het geval. Het gaat meestal wel om geïsoleerde merkwaardig overkomende types die ineens gaan schieten, maar nooit over het pispaaltje van de klas dat eindelijk zijn gruwelijke wraak neemt. Nooit.

renearns17
renearns1714 dec. 2013 - 11:59

Ik wordt toch wel een beetje droevig van de commentaren die ik hier vind. Waarom? Omdat het probleem geschilderd wordt als enerzijds iets dat er gewoon bijihoort en anderzijds dat het aan de kinderen ligt. Er zijn dus redenen waarom iemand stelselmatig kapotgemaakt kan worden? Dat kan toch niet waar zijn! Maar wat dan te doen? Gelukkig zijn er mensen die door blijven zoeken en daardoor gelukkig ook de oplossing vinden. Één van die mensen is Lourens de Bakker een psychotherapeut uit Spijkenisse. Zij zoon werd gepest op school en hij werd door hem uitgedaagd om eens wat te doen aan dat pesten. En dat deed hij. Het resultaat is dat hij ontdekte dat het pesten niet ligt aan de fouten in kinderen (of dat nu pesters zijn of slachtoffers) maar een resultaat is van de omstandigheden. Zijn die onveilig dan gaan mensen (en dus ook kinderen) manieren zoeken om de eigen veiligheid te regelen. Een heel effectieve manier is om ervoor te zorgen dat anderen bang zijn voor je, het aloude recht van de sterkste. Dan dat is wat pesten doet, het bepaalt de pikorde in de groep. Maar als je de omstandigheden verandert en veilig maakt, blijkt ook het pestgedrag te stoppen. Dat wordt nu meer en meer door de praktijk bewezen, ook op het voortgezet onderwijs. Het kan echt stoppen en daar is nog niet eens zoveel voor nodig. Kijk voor info op www.pestaanpak.nl Laten we stoppen met kinderen de schuld te geven van het pesten, laten we stoppen met te zeggen dat dit er gewoon bijhoort. het filmpje maakt dit m.i. heel erg duidelijk, het is niet normaal, niemand heeft het recht om een ander op deze manier te bejegenen. Laten we het veilig maken op de scholen en dan stopt het. Het kan nu, is alleen nog maar een kwestie van doen!

1 Reactie
Dehnus
Dehnus14 dec. 2013 - 11:59

Inderdaad inclusief het "Mep er maar op" excuus. Dat helpt geen hol, en daar komt ook vaak bij dat de pesters dan naar de rector stappen waardoor die dan ook aan hun kant staat. Want "Dat andere kind is een agressief probleem kind!" Zeker in de huidige maatschapij waar elke vorm van geweld op school aan de politie gemeld moet worden. Dankzij de PVV generatie kan een school dit nu niet intern oplossen. Gepesten die de kop gek hebben en eens een flinke klap uitdelen mogen dan leuk naar de politie. Leuk man (Sarcasme), want de pesters zijn heel creatief in het misbruiken van instanties en leraren om de gepeste aan te pakken. Vraag maar eens aan meisjes die gepest zijn hoe creatief de pesters kunnen zijn. Je gaat er spontaan van over je nek.