Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kiezers meest gecharmeerd van VVD-PvdA

  •  
16-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Coalitiemannen_300.jpg

VIDEO - Peiling Maurice de Hond: 52 procent vindt coalitie PvdA-VVD acceptabel ... PvdA-burgemeester Depla voorstander van coalitie met SP en GroenLinks


Kiezers zien het liefst de VVD een coalitie vormen met de PvdA. Uit een rondvraag van Maurice de Hond blijkt dat 52 procent van de kiezers deze coalitie ‘acceptabel’ vindt. Van de kiezers ziet 11 procent zo’n kabinet totaal niet zitten tegenover 12 procent die er wel enthousiast van wordt.
De Hond legde de kiezers vier combinaties van coalities voor. Een kabinet aangevuld door D66 werd door 32 procent acceptabel gevonden. Van de coalitie PvdA, VVD en D66 werden overigens wel meer stemmers enthousiast: 24 procent. Een combinatie met het CDA vindt 34 acceptabel waarvan 17 procent voorstander is. 
Kiezers zijn het minst enthousiast over een linkse coalitie over het midden. De combinatie SP, PvdA, CDA en D66 vindt 19 procent acceptabel, 45 procent wil het absoluut niet en 18 procent zou het jammer vinden als zo’n regering er zou komen.
PvdA-burgemeester Paul Depla van Heerlen zei zondag in Buitenhof dat Samsom en Rutte de vaart in de onderhandelingen moeten houden.
“Ik hoop niet dat we grijze gemiddelden krijgen bij de onderhandelingen tussen PvdA en VVD”, zei hij. “Dat is al eerder gebeurd: als jullie niet hieraan komen, dan komen wij niet daaraan. Dat betekent stilstand.” 
Oud-VVD-minister Pieter Winsemius heeft goede hoop dat de partijen er uit komen als ze hun ‘religie’ loslaten. Volgens hem verschillen de partijen op vele punten over het tempo waarop bezuinigingen en veranderingen worden doorgevoerd. “En als dat het is, kom je er wel uit”, aldus Winsemius.
Depla hoopt dat ook de SP en GroenLinks mogen aanschuiven bij de coalitie. Hij zei dat hij hoopt op een kabinet waarbij niet alleen rechts Nederland, maar ‘heel Nederland de vingers kan aflikken’. 
De Hond deed ook onderzoek naar het aantal strategische stemmers. Van de kiezers zegt 17 procent strategisch gestemd te hebben. De meesten van hen bevonden zich onder de PvdA, 36 procent. Bij de VVD-kiezers heeft 23 procent strategisch gestemd.
Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (50)

IJsbrant
IJsbrant16 sep. 2012 - 12:07

Dat is goed nieuws voor het duo. 64% van de kiezer wil een paars-min coalitie. Goed draagvlak. Is toch weer wat anders dan roepen dat de kiezer of door links of rechts geregeerd wil worden.

juliusvold
juliusvold16 sep. 2012 - 12:07

Ik vind het ook een logisch gevolg van de verkiezingsuitslag. De VVD en de PvdA zijn veruit de grootste partijen. Met wat goede wil, komt er wel een akkoord. De paarse jaren '90 waren prima, dat kan best nog een keer.

meijerlahn
meijerlahn16 sep. 2012 - 12:07

'VVD-fractie is een soort bedrijfsuitje van Ernst & Young' "Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans verdiepte zich alvast eens in de CV's van de vers gekozen Kamerleden van VVD en PvdA. En wat blijkt: bij de VVD zitten vooral oud-consultants en -directeuren, terwijl de PvdA wordt bevolkt door hogere ambtenaren. 'Het zal Rutte en Samsom nog niet meevallen om die straks hetzelfde liedje te laten zingen.' "Een interessante optelsom, tussen die twee werelden. De driedelige pakken versus de loszittende colbertjes. Het goede glas wijn bij het zakendiner tegenover het flesje bier op de vrijdagmiddagborrel." http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3317296/2012/09/16/VVD-fractie-is-een-soort-bedrijfsuitje-van-Ernst-Young.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

lancelot2
lancelot216 sep. 2012 - 12:07

Peiling Maurice de Hondt. Nou, nou die Maurice de Hondt, hij zat ook met de peiling van de verkiezing er gigantisch naast! En nu weer??

freaky33
freaky3316 sep. 2012 - 12:07

Gaat niet gebeuren. VVD en PVDA zijn te verschillend, krijg je dus een half gekookt kabinet van wat niet stabiel is. Willen we dat dan? Willen we volgend jaar weer naar de stembus? Moeten ze dat doen...mijn best, vul graag weer een rondje rood binnenkort....

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra16 sep. 2012 - 12:07

Verkiezingsuitslag zegt nog niets over peiling De Hond: ''Verkiezingen zijn slechts dagkoersen'' Door Diederik Smit • donderdag 13 september 2012, 10:30 De officiële verkiezingsuitslag zegt nog niets over de uiteindelijke peiling van Maurice de Hond van aanstaande zaterdag. Volgens de opiniepeiler is de uitslag van vandaag niet meer dan een momentopname die een trend aangeeft. “Het kan nog alle kanten op”, aldus De Hond. “Gisteren hebben veel mensen in het stemhokje op de PvdA gestemd. Maar als het er echt op aankomt, tijdens mijn online onderzoek van zaterdag, kunnen veel mensen nog van gedachten veranderen.” De Hond voorspelt dat de PVV zal profiteren van de zogeheten browserbonus: “Voor veel mensen is het moeilijk om openlijk aan te geven dat ze op de PVV stemmen. In het stemhokje durven ze dat niet, maar in de anonimiteit van mijn online vragenlijst vullen ze stiekem toch Geert Wilders in. Daardoor scoort de PVV in mijn daadwerkelijke peiling vaak hoger dan bij de verkiezingsuitslag. Wat dat betreft zitten kiezers er vaak naast.” Volgens De Hond moeten we niet te veel waarde hechten aan de definitieve zetelverdeling. “Verkiezingen zijn slechts dagkoersen. Over twee jaar is iedereen de officiële uitslag van 12 september alweer vergeten. Natuurlijk is het leuk om bij verkiezingen ineens 76 zetels te halen, maar daarmee kun je hooguit een regering vormen en je idealen waarmaken, meer niet. Als je daadwerkelijk de broodnodige media-aandacht wilt krijgen, zul je hoog moeten scoren in mijn peiling. De komende dagen worden cruciaal.” (http://www.speld.nl/2012/09/13/verkiezingsuitslag-zegt-nog-niets-over-peiling/)

Joop den Uil
Joop den Uil16 sep. 2012 - 12:07

zelfs als er niets meer te peilen valt , wordt er nog gepeild. over 4 jaar is er een nieuwe party van my: de APP

Bouwman2
Bouwman216 sep. 2012 - 12:07

Van Rutte kun je zeggen dat hij onwaarachtig is, maar al die rechtse praatjes waren natuurlijk enkel bedoeld om de stemmen van de Wilderspartij binnen te hengelen. Nu hij filmmaker Wilders zo ongeveer gehalveerd heeft tapt hij voor hetzelfde geld uit een veel minder conservatief en meer sociaal vaatje. Rutte is gewoon een weerhaan.

Uilenspiegel
Uilenspiegel16 sep. 2012 - 12:07

Is dit belangrijk? 48% staat tegenover 52% en dat zegt ook niks. Vergelijk de inhoud eens dat is belangrijker. Waarop kan men overeenstemming bereiken en waar op is dat moeilijk. En hoe dat op te lossen. Dit soort barometertjes voegt niets toe.

Wikistad
Wikistad16 sep. 2012 - 12:07

Depla stelde voor in Buitenhof om actief burgerschap als kompas van bespreking te nemen. Helaas werd dat afgekapt door interviewer Hagens. Mensen als Winsemius en Asscher vinden dat overheid weer uitgevonden moet worden en meer aan moet sluiten bij actieve burgers. Daar zouden wat zowel Depla als mijzelf betreft VVD en PvdA in moeten investeren om tot kostenbespraing en meer tevredenheid bij burgers te komen. Lees daarover verder in blog www.stadinbeweging.nl . Twitter met #kompasburgerkracht als je dit boven tafel wilt krijgen.

EricDonkaew
EricDonkaew16 sep. 2012 - 12:07

Kijk, je hebt statistieken en statistieken. Deze peiling is gedaan na de verkiezingen, dus in de wetenschap dat VVD en PvdA samen bijna tachtig zetels hebben, een vrij ruime meerderheid. Als men voor de verkiezingen deze vraag had gesteld, was het percentage voorstanders van VVD/PvdA zeker geen 52% geweest. Nu is er bij velen iets van: ach ja, wat moeten we nu anders dan VVD/PvdA? Er is dus een nieuwe omstandigheid ontstaan.

bob b.
bob b.16 sep. 2012 - 12:07

Dat is mooi, en zet iedereen in de hoek die dacht dat Nederland koos voor links OF rechts. Nee, ze kozen voor allebei. Dat is mooi, terwijl je maar een stem hebt. Maar goed dat is de onvermoede dynamiek van onze democratie. Dat dit keer dus goed uitpakt. Nu de politici nog.

Xoral
Xoral16 sep. 2012 - 12:07

Vele miljoenen burgers hebben hun macht uithanden gegeven op 12 september 2012, en daarmee zijn zij weer uitgeschakelt voor maanden tot jaren.

RvDugt
RvDugt16 sep. 2012 - 12:07

Wat de Hond roept klopt dus niet, het bewijs daarvoor is vorige week nog geleverd. Het is of veel meer of veel minder, dus enig discussie mbt van deze cijfers is onzinnig.

rbakels
rbakels16 sep. 2012 - 12:07

Ik hoop van harte dat politici het een keer zullen afleren elkaar te verketteren tijdens de verkiezingscampagne, want dat maakt samenwerken in een coalitie (op z'n minst in het begin) ongeloofwaardig, en schaadt zodoende de bestuurbaarheid van het land. In de commercie leerde ik dat je als het even kan niet het product van je concurrent moet afkraken. Je kunt hoogstens pluspunten van je eigen product benadrukken op gebieden waarvan je weet dat de concurrent daar zwak in is. Daarom beginnen bedrijven ook meestal liever niet aan vergelijkende reclame, ook al is het een wijdverbreid misverstand dat die verboden is. Maar het moet wel precies kloppen wat je over je concurrent zegt. En dan nog maakt het op de potentiële koper geen goede indruk.

Rode druppel
Rode druppel16 sep. 2012 - 12:07

Ben ook voorstander van een VVD en PVDA kabinet. Zo wordt de verkiezingsuitslag juist vertaalt. Dat wordt vingers aflikken voor de VVD en PVDA kiezers.

Rode druppel
Rode druppel16 sep. 2012 - 12:07

36% PVDA kiezers is een strategische stemmer. Grof omgerekent 13 zetels. Dat zijn mensen die hun keuze laten afhangen van machtsdenken. Mensen die hun principiele keuze afdanken voor machtsdenken. Dit zijn mensen waar ik geen respect voor kan opbrengen.

Zjenny
Zjenny16 sep. 2012 - 12:07

Moet ik me weer onderwerpen aan de dictatuur van de 2% meerderheid!?? Ik zie helemaal niets in een samengaan van PvdA en VVD.

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman16 sep. 2012 - 12:07

En waar zie jij dan wel iets in?

JoeChip
JoeChip16 sep. 2012 - 12:07

Als de verkiezingen een ding bewezen hebben, dan is het dat de peilingen van Maurice de Hond en anderen niet representatief zijn voor de mening van het Nederlandse volk. Daarom zijn de bevindingen van zijn “onderzoek” waardeloos. STOP MET HET AANDACHT GEVEN AAN DEGENE DIE BEWEZEN HEBBEN GEEN INZICHT IN DE STAND VAN ZAKEN TE HEBBEN.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw16 sep. 2012 - 12:07

Uw analyse is niet juist, de feiten geven de peilers juist gelijk. Het voorbehoud van strategische kiezers is door alle peilers gewoon gemaakt. Uw mening maakt uw gebrek aan kennis niet goed.

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2012 - 12:07

En nog steeds schermen ze in de media met peilinkies van De Hond :-)

2 Reacties
Wiljan45
Wiljan4516 sep. 2012 - 12:07

SP zakt verder ?

bruces
bruces16 sep. 2012 - 12:07

De Christelijke partijen ook. Maar dat is logisch. De linker wang en de rechter wang. Ooit samen 75 zetels. Nu krap 21. Eind 2013 nog 18 zetels. De -C- verdampt.

bruces
bruces16 sep. 2012 - 12:07

Waarom kan de MP geen duo-baan zijn ? De ene doet Nederland en de ander doet Europa. Samen doen ze beiden. Een gedoogpartij was ook nieuw. Dat de gedoogpartij niet is gelukt, had te maken met een verkeerde keuze.

1 Reactie
jonh16144
jonh1614416 sep. 2012 - 12:07

Is toch ook al nu aan de gang? Rutte1 lacht naar NL, Rutte2 gaat op de knieeen in de EU.

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2012 - 12:07

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2012 - 12:07

Honderdduizenden gezinnen Erwin. Tegen de Miljoen aan en het zal nog groeien. Je moet het me maar niet kwalijk nemen dat ik de PvdA mede schuldig acht. Zij zullen met de billen bloot moeten.

WillemKorenman
WillemKorenman16 sep. 2012 - 12:07

Helder pleidooi van Paul Depla, vanmiddag in Buitenhof. Maar ik moet nog zien of de SP wil meedoen. Die maken de handen liever niet vuil. En zoals altijd, ligt dat dan aan de PvdA.

1 Reactie
Zakenpief
Zakenpief16 sep. 2012 - 12:07

Hou toch op. Die vertoning van Depla was echt niet voor de SP bedoeld. Al die PvdA'ers die nu in de media SP gaan kraaien doen dat alleen maar als onderhandelingstaktiek richting de VVD.

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2012 - 12:07

Ik heb godzijdank op geen van beide clubjes gestemd want ik zou me behoorlijk belazerd hebben gevoeld. Om niet te zeggen genaaid. Maar 52% van de mensen blijkbaar niet. Die vinden het blijkbaar heel normaal dat je in bed duikt met degene die wekenlang bij de enkels is afgebrand, is uitgemaakt voor alles wat slecht en lelijk is. Maar..."nee hoor, Mark c.q. Diederik is achteraf best lief. Hebben wij dan ooit wat anders beweert ? Nou dat hebben we niet zo bedoeld hoor. Sorry als dat jullie stemgedrag heeft beinvloed. (wink, wink, nudge, nudge)". Een béétje integere Links/Rechtse aanvoerder zegt toch, " NO WAY, dan liever nog 4 jaar die ellendelingen bestrijden vanuit de oppositie bankjes. Onze gewaardeerde kiezer heeft niet voor niets gekozen". Maar nee hoor, 52% vind dat soort kiezersbedrog helemaal niet erg. Integendeel, ze zijn er van "gecharmeerd'.

1 Reactie
peterh2
peterh216 sep. 2012 - 12:07

52% is wel exact 79 zetels dus op zich klopt het aardig...

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2012 - 12:07

De VVD-fractie bestaat uit mensen die voorheen als consultant, manager of anderszins ergens de baas waren. De PvdA-fractie uit overwegend hogere ambtenaren en semi-ambtenaren. Als degenen die het geld verdienen en degenen die gewend zijn om het uit te geven tot een akkoord komen, kan dat een interessant evenwicht opleveren.

1 Reactie
cormol
cormol16 sep. 2012 - 12:07

Consultants zijn een kostenpost voor het bedrijfsleven. Zij worden meestal ingeschakeld door overbetaalde managers die te bang zijn om zelf knopen door te hakken en daar op kosten van de aandeelhouder veel onnodig geld aan uitgeven. Ambtenaren doen het zelfde als overbetaalde managers. De fracties van VVD en PvdA hebben dus veel gemeen.

Wilbert2
Wilbert216 sep. 2012 - 12:07

Kiezers hebben op 12 september kunnen stemmen. Wat die nu nog willen, is niet interessant. Het is nu aan de politici om met de verkiezingsuitslag tot een evenwichtige regering te komen, die de belangen van alle Nederlanders in het oog houdt. Gezien de gang van zaken vóór de verkiezingen zal de VVD zich niet zo veel gelegen laten liggen aan zo'n evenwichtige regering, maar vooral proberen Wientjes en consorten zo veel mogelijk te behagen. En die *probéren* niet eens het algemeen belang te behartigen. De PvdA heeft nu een goede mogelijkheid om met Nederland weer naar links te willen (volg de borden "midden" en dan alsmaar rechtdoor), maar ik moet het nog zien, dat ze dat gaan doen. Spekman begon op Facebook de SP al als onwillig te framen - NB: in de verkenningsfase - en dat duidt er voor mij op, dat ze met de VVD willen. Dat is alleen ongeloofwaardig, omdat veel van PvdA-stemmers strategisch tegen Rutte hebben gestemd. Maar de strijd Rutte/Samsom was vóór de verkiezingen en als je maar lang genoeg onderhandelt, vergeet de kiezer dat wel weer en al helemaal, als ze de SP weer in de schoenen weten te schuiven, dat onderhandelingen voor een centrum-linkse coalitie zijn mislukt. Kortom, de kiezer heeft nu weer niks meer te vertellen en kan alleen maar controleren, of ze krijgen, wat hun vóór de verkiezingen was beloofd. De Hond kan even rust pakken met zijn gepeil. In een kuuroord of zo.

1 Reactie
FelixDeKlerk
FelixDeKlerk16 sep. 2012 - 12:07

"Dat is alleen ongeloofwaardig, omdat veel van PvdA-stemmers strategisch tegen Rutte hebben gestemd." Aah dus dan moet er maar een linkse coalitie komen ? Terwijl het allergrootste deel van Nederland rechts heeft gestemd ? Ik vind het enorm tekenend dit standpunt bij (extreem) linkse SP-ers te zien. Juist diegene die zichzelf sociaal VINDEN denken enkel aan zichzelf. Wat Rutte zei lijkt wederom te kloppen: socialisme en sociaal zijn 2 totaal verschillende dingen. Ik, als VVD stemmer, kan me prima vinden in een PVDA-VVD coalitie. Een (centrum) rechtse coalitie zou ik niet willen omdat het de uitslag geen recht zou doen. Nee, een coalitie die zowel rechts als links vertegenwoordigt is zonder twijfel het meest eerlijke in een land dat zo verdeeld is.

Bakoe
Bakoe16 sep. 2012 - 12:07

Graag wil de SP meedoen, maar dat wordt geblokkeerd door de VVD. Dus helaas Koreman, je spelletje gaat deze keer niet door. En natuurlijk wil de PvdA dat de SP meedoet, immers er komen zoveel pijnlijke maatregelen aan dat het veel fijner is om dat op anderen af te wentelen nietwaar?

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman16 sep. 2012 - 12:07

Zie je nouw wel, dat de SP graag de handen schoon wil houden :-))

iscommunity
iscommunity16 sep. 2012 - 12:07

Ik geloof helemaal niks van deze peiling. De linkse stemmers hebben voornamelijk als proteststem op de PVDA gestemd. Deze mensen willen juist niet dat de VVD nog langer regeert. Het klopt gewoon niet.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa16 sep. 2012 - 12:07

Dan hadden ze SP moeten stemmen, hadden ze de PvdA er gratis bijgekregen.

Irmaatje
Irmaatje16 sep. 2012 - 12:07

@Felix De Klerk, zo 16 september 2012 18:27 "Aah dus dan moet er maar een linkse coalitie komen ? Terwijl het allergrootste deel van Nederland rechts heeft gestemd ? Ik vind het enorm tekenend dit standpunt bij (extreem) linkse SP-ers te zien. Juist diegene die zichzelf sociaal VINDEN denken enkel aan zichzelf." Tjonge jonge, doe zelf effe normaal! De verkiezingsstrijd is gestreden, meer mensen hebben TEGEN de VVD gestemd dan er voor. Bovendien heb ik u 2 jaar geleden niet gehoord toen het vingerlikkend rechtse kabinet werd voorgesteld. Zij hebben hun kans gehad, met als resultaat armoe, onrust, angstige zieke mensen en 130 km/u. De rest bleef, grootverdieners in onderwijs, zorg, banken, etc. I.p.v. de zorg goedkoper maken leggen we de rekening gewoon bij de zieken. Dat is nou juist waar men TEGEN heeft gestemd. Daarom is het nu tijd voor een centrum-links kabinet. Lijkt mij eerlijker en meer recht doen aan de uitslag.

4 Reacties
Cinema2
Cinema216 sep. 2012 - 12:07

Zegt u met 15 zetels in de pocket......

FelixDeKlerk
FelixDeKlerk16 sep. 2012 - 12:07

Communisten en democratie, het blijft blijkbaar een slechte combinatie.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch16 sep. 2012 - 12:07

Niet op de VVD gestemd hebben betekent niet dat men tegen de VVD heeft gestemd. Zou je net zo makkelijk kunnen zeggen dat 90% tegen de SP heeft gestemd.

geejeehaa
geejeehaa16 sep. 2012 - 12:07

Irma, je kunt 't (ver)draaien tot je een ons weegt... maar feit is dat 'links' (PvdA, SP, GL) bij elkaar 57 zetels haalde. 'Rechts' (VVD + PVV) komt op 56, 'centrum' (D'66 + CDA) op 25. En dan gaan er nog wat zetels naar 'one issue' (50+, PvdD) en klein-christelijk (CU, SGP). Hoe in vredesnaam wil je dat uitleggen als 'centrum-links zou het meeste recht doen aan de verkiezingsuitslag'? Nog even afgezien van de onmogelijkheid om een coalitie van 5 of meer partijen te smeden die daarvoor nodig zijn? (en waarvan CDA en D'66 al hebben aangegeven het niet te zien zitten) Het lijkt me zeer logisch dat de 2 grootste partijen op rechts en links het eerst maar eens samen proberen. En omdat beiden hebben aangegeven dat Nederland in crisis is en dat burgers dat zullen voelen, zullen beide achterbannen er grotendeels mee akkoord gaan dat er maatregelen komen die pijnlijk zijn voor rechts én links.

Michiel Online
Michiel Online16 sep. 2012 - 12:07

ik snap het nog steeds niet dat zoveel mensen voor de vvd konden kiezen na zo'n grote blunder of rutte de deur wijzen.

1 Reactie
peterh2
peterh216 sep. 2012 - 12:07

Ik begrijp wel waarom mensen VVD stemmen, net als D66, PvdA of zelfs PVV. Het zijn bij de VVD vooral mensen die wat te verliezen hebben, die tot 'de sterkste schouders' behoren maar tegelijk vaak niet het gevoel hebben echt rijk te zijn. Mensen met een gezinsinkomen tussen de 50-80k die soms toch wat vergeten lijken te zijn door links. Dure hypotheek voor een vinexhok, autos, 2 banen, kids op paardrijden en hockeyles. Mooie schijn maar aan het einde van de maand is het geld wel op. Als links deze groep zou weten te binden is dat het einde van rechts. Aangeven dat ook zij beter af zijn bij links en het geld echt gehaald wordt bij de rijken..

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2012 - 12:07

De VVD en PvdA zijn het wel eens over het tempo van bezuinigen op huisvestingskosten. (al denkt Winsemius van niet) VVD willen de huren vooral heel snel elk jaar weer hard laten stijgen en de HRA slechts heel langzaam afbouwen. Huurders gaan bij VVD/PvdA over 4 jaar naar schatting 20% meer huur betalen. Bij een huur van 600 per maand is dat 1.440 euro netto per jaar meer huur. Eigen woningbezitters met HRA krijgen over 4 jaar ca. 2% minder subsidie. Bij een hypotheek van 300.000 euro is dat 150 euro netto minder subsidie per jaar. Eigenwoningbezitters zonder HRA hebben zelfs helemaal geen extra kosten. Conclusie: met VVD/PvdA wordt het W. Bos beleid schaamteloos voortgezet, de huurder is zwaar de klos en de eigenwoningbezitter merkt vooral de eerst komende jaren hoegenaamd niets van de crisis.

2 Reacties
geejeehaa
geejeehaa16 sep. 2012 - 12:07

"Eigenwoningbezitters zonder HRA hebben zelfs helemaal geen extra kosten." Nee, wat moeten die mensen dan in vredesnaam betalen?!? Ze hebben een huis gekocht en netjes afbetaald (ze trekken i.i.g. geen hypotheekrente meer af van hun belasting), daar moet de overheid dan toch gewoon met z'n tengels vanaf blijven? (overigens blijven die mensen wél gewoon eigenwoningforfait en OZB betalen hoor)

Zomaareenmening
Zomaareenmening16 sep. 2012 - 12:07

Kees, Dat de VVD plannen heeft om de huren dramatisch te verhogen weet bijna iedereen in Nederland. Nu beweer jij dat de PvdA dit ook wilt !! Graag feiten of in ieder geval de verwijzing naar een artikel of uitspraak van de PvdA die dit staven!!