Kiezer ziet versoepeling ontslagrecht niet meer zitten
• 23-08-2012
• leestijd 2 minuten
Steeds meer mensen verliezen hun baan, soepeler ontslag recht lijkt nu niet de oplossing voor economische crisis
Het draagvlak voor een soepeler ontslagrecht kalft af, schrijft het FD donderdag. De kiezer ziet de maatregel niet langer als een manier om uit de economische crisis te komen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS Nipo deed in opdracht van het FD. De versoepeling van het ontslagrecht is een peiler van het vijfpartijenakkoord dat VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks sloten voor om de begroting voor 2013 sluitend te krijgen.
Politici, bonden en wetenschappers denken dat de maatregel slecht getimed is en daarom steeds minder steun vindt. De werkloosheid loopt namelijk al maanden op, tot meer dan een half miljoen mensen, en de economische groei die er tegenover staat is minimaal, schrijft het
FD. Zelfs bij hervormingspartij D66, die dit onderwerp al jaren op zijn lijst heeft staan, is nu maar 40% voor en 57% tegen, blijkt uit de enquête van TNS Nipo.
Werkgeverskoepel VNO-NCW wijst in een reactie op een enquête van EenVandaag van afgelopen zaterdag, waaruit bleek dat 83% van de werkgevers nog wel voor versoepeling van het ontslagrecht is. De FNV voelt vooralsnog niets voor een soepeler ontslagrecht. FNV-bestuurder Catelene Passchier zegt zich gesteund te voelen door de enquêteresultaten die ze “opvallend” noemt. “Wientjes zegt de pijn van het Kunduz-akkoord te willen verzachten. Hij heeft blijkbaar ook door dat hier geen politieke meerderheid voor is”, aldus Passchier. “Als de politieke partijen verstandig zijn, nuanceren ze hun opvattingen over het ontslagrecht. De boodschap dat hervorming van het ontslagrecht nodig is om uit de crisis te komen, dat gelooft Nederland gewoon niet.”