Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kiezen door niet te kiezen

  •  
20-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De meeste mensen houden het uit luiheid, angst of gewoonte liever bij wat ze al hadden
Ik ging pas geleden naar een bijeenkomst. De ober kwam vóór de lunch vragen of iemand een vegetarische maaltijd wilde in plaats van vlees. Slechts één persoon aan onze tafel van tien ging in op dit aanbod. Dit is niet ongebruikelijk. Maar wat als de keuzemogelijkheden omgedraaid worden?
Het gaat hier niet alleen om één enkele lunch. Vleeseters dragen ongeveer zeven keer meer bij aan de uitstoot van broeikasgassen dan vegetariërs. Veel mensen ondersteunen de roep om meer duurzaamheid. Een ruime meerderheid (59 procent) van de mensen wil een strenger milieubeleid.
We zeggen echter wel dat we het milieu belangrijk vinden, maar willen hiervoor niet te veel opofferen. De persoonlijke consequenties van maatregelen spelen blijkbaar een grote rol. De mens is immers gericht op eigenbelang en kortetermijnbelangen. Daarbij sluiten we onze ogen voor de langetermijn-gevolgen.
De meeste mensen houden het daarnaast uit luiheid, angst of gewoonte liever bij wat ze al hadden, bij wat je kiest als je níet kiest. Beleidsmakers doen er goed aan de standaarden aan te passen. Dat betekent dat je mensen automatisch de duurzame optie geeft, tenzij ze per sé iets anders willen. Bijvoorbeeld: je krijgt vegetarisch eten, tenzij je vlees wilt. Of: je neemt groene energie af, tenzij je graag grijze stroom wilt.
Mijn favoriete filosoof Loesje verwoordt het mooi: ‘Hoogste tijd om dat motortje van de economie op duurzame energie te laten lopen.’
Dit stuk is overgenomen van Voxweb.
Volg Esther-Mirjam Sent ook op twitter.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Tom Meijer
Tom Meijer20 mrt. 2013 - 7:27

Interessante observatie en uitstekend om dat algemeen te gaan toepassen!

lembeck
lembeck20 mrt. 2013 - 7:27

Sluit me aan bij Tom. Kijken wat er gebeurt op andere plekken. En vooral de reacties van de niet vegetariërs horen, als ze achteraf zeggen zalig gegeten te hebben. :-))

JoopSchouten
JoopSchouten20 mrt. 2013 - 7:27

Keuzemogelijkheden omdraaien dus. Slim idee. Doen.

BasVV
BasVV20 mrt. 2013 - 7:27

En waar is de conclusie dat als je een vraag omdraait mensen anders reageren op gebaseerd.

teuntjeteuntje
teuntjeteuntje20 mrt. 2013 - 7:27

Goed stuk. Mag van mij verder gaan, vlees, vette producten zoals chips en patat, en snoep verviervoudigen in prijs en daarmee gelijk de krediet crisis betalen.

harryo2
harryo220 mrt. 2013 - 7:27

We leven in een aanbod-economie. We zijn gewend dat ons een aanbod wordt gepresenteerd zodat we onze keuze kunnen maken. En we kiezen dan ook meestal wat ons wordt aangeboden. Er is toch geen alternatief?

Sonia2
Sonia220 mrt. 2013 - 7:27

Uit "luiheid, angst of gewoonte" is schromelijk overdreven, aangezien vlees gewoon lekkerder smaakt dan een boerenkool of bruine bonen. Het 'vlees' is niet het probleem, maar de wijze waarop het geproduceerd wordt.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten20 mrt. 2013 - 7:27

Haha, leuk Esther. Ik verscheur iedere dag een ''rare'' T-bonesteak. Ik lunch met tonijn en mijn huishouden draait op kernenergie. Ben ik nu een slecht mens? Prima hoor dat duurzaamheids-idealisme. Maar het is dat aanmatigende, opdringerige, betweterige, opleggerige toontje, karakteristiek voor iedere religie, dat mij zo stoort. Bemoei je met je eigen zaken zou ik zeggen.

schleborsjki
schleborsjki20 mrt. 2013 - 7:27

'Tijdens een andere bijeenkomst was de vegetarische lunch de standaardoptie en werd aan vleeseters de mogelijkheid geboden om een vleesgerecht te bestellen. Plotseling ging 80 procent van de deelnemers voor de vegetarische optie. Dit was niet omdat er zoveel vegetariërs onder de deelnemers waren, maar vanwege de manier waarop de keuze werd gepresenteerd.' Zo werkt het helaas.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer20 mrt. 2013 - 7:27

"Zo werkt het helaas." Klopt en daarom zou je dat moeten doorbreken door van 'het goede' uit te gaan. Er zou discussie over kunnen zijn wat onder het goede verstaan moet worden maar dat is slechts schijn. In heel veel gevallen valt gewoon te redeneren wat het goede zou zijn. Het goede is dan ook niet synoniem aan dat wat de godsdiensten daaronder verstaan. Het goede is in het algemeen datgene wat de minste schade (s.l.), pijn en ongeluk/ellende veroorzaakt. Het is een misverstand dat dat verschillend zou zijn voor verschillende mensen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 mrt. 2013 - 7:27

Dit staat voor mij dus gelijk aan subtiele indoctrinatie. Stel je eens voor dat je bij verkiezingen in het stemhokje de keuze krijgt : Wilt u Partij voor de dieren stemmen? Dan hoeft u niets te doen. Wilt u op een andere partij stemmen, toets dan "nee". Leuk bedacht hoor, maar verstandige mensen laten zich niet beduvelen. En zeker niet met onwetenschappelijk gedram van vegetariers. Zie de vergelijking met totalitaire communistische staten : Wij hebben al beslist op wie u mag stemmen.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer20 mrt. 2013 - 7:27

"Dit staat voor mij dus gelijk aan subtiele indoctrinatie." En meteen maar weer framen. Dat is altijd gemakkelijk als je er niet verder over wilt nadenken. Het is een zwaktebod. Het heeft niets te maken met het opdringen van een stemkeus. Als U dat denkt heeft U weinig begrepen van wat bedoeld wordt.