Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kiev ligt vlakbij Nijmegen en Amsterdam

  •  
18-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Nederland importeert iedere dag voor dik 40 miljoen euro aan olie uit Rusland, je hoeft geen geopolitiek genie te zijn om te zien dat dat een lastige situatie oplevert
Opnieuw dreigt er in de ‘achtertuin’ van Europa een oorlog te ontstaan. Russische soldaten nemen de macht over op de Krim, de NAVO komt in spoedzitting bijeen, dagelijks is de oplopende spanning in Kiev en Sebastopol te volgen op tv. En ondertussen importeert Nederland iedere dag voor dik 40 miljoen euro aan olie uit Rusland. Je hoeft geen geopolitiek genie te zijn om te zien dat dat een lastige situatie oplevert.
Wat kun je als afhankelijk Nederland doen tegen een dictator die bezig is een buurland te bezetten? Die homo’s het leven onmogelijk maakt, met zijn vrienden de rijkdom van het land verdeelt en die beschikt over een enorme militaire macht? In ieder geval is het niet handig om jaarlijks voor 16 miljard euro aan olie van hem te kopen. Op het moment dat Poetin de gaskraan dichtdraait of de prijzen voor een olievat verdubbelt, hebben we een groot probleem. De energierekening zal stijgen, de koopkracht komt onder druk en grote instellingen die veel energie gebruiken (zoals zwembaden en ziekenhuizen) krijgen een flink probleem met hun begroting. Dure energie raakt ons allemaal, in elke gemeente.
Alleen al daarom zou Nederland meteen het roer moeten omgooien en zo snel mogelijk moeten inzetten op honderd procent duurzame energie. Natuurlijk zijn er ook andere redenen: lokaal opgewekte energie biedt voordelen op het gebied van economie (werkgelegenheid voor isolatiebedrijven en installateurs van zonnepanelen), luchtkwaliteit (geen fijnstof), klimaat (nauwelijks CO2-uitstoot), leveringszekerheid (hernieuwbare bronnen raken niet op). Maar dat gemeentepolitiek ook geopolitiek kan zijn, realiseren te weinig mensen zich.
De gemeenteraadsverkiezingen gaan natuurlijk in de eerste plaats over lokale kwesties, om het zwembad, het openbaar groen, de zorg en het onderwijs. Maar de lokale kiezer beslist op 19 maart indirect ook over landen, dictators en bedrijven die profiteren van onze verslaving aan olie, gas en steenkool. GroenLinks kiest zonder omwegen voor duurzaam. Kiev ligt niet ver van Nijmegen, Amsterdam en alle andere plaatsen in Nederland.
Dit artikel is geschreven door: Pepijn Boekhorst, lijsttrekker GroenLinks Nijmegen Rutger Groot Wassink,  lijsttrekker GroenLinks Amsterdam Lara de Brito,  lijsttrekker GroenLinks Wageningen Heleen de Boer,  lijsttrekker GroenLinks Utrecht Cathelijne Bouwkamp,  lijsttrekker GroenLinks Arnhem Mattias Gijsbertsen, lijsttrekker GroenLinks Groningen

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.