Joop

Kiev ligt vlakbij Nijmegen en Amsterdam

  •    •  
18-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nederland importeert iedere dag voor dik 40 miljoen euro aan olie uit Rusland, je hoeft geen geopolitiek genie te zijn om te zien dat dat een lastige situatie oplevert
Opnieuw dreigt er in de ‘achtertuin’ van Europa een oorlog te ontstaan. Russische soldaten nemen de macht over op de Krim, de NAVO komt in spoedzitting bijeen, dagelijks is de oplopende spanning in Kiev en Sebastopol te volgen op tv. En ondertussen importeert Nederland iedere dag voor dik 40 miljoen euro aan olie uit Rusland. Je hoeft geen geopolitiek genie te zijn om te zien dat dat een lastige situatie oplevert.
Wat kun je als afhankelijk Nederland doen tegen een dictator die bezig is een buurland te bezetten? Die homo’s het leven onmogelijk maakt, met zijn vrienden de rijkdom van het land verdeelt en die beschikt over een enorme militaire macht? In ieder geval is het niet handig om jaarlijks voor 16 miljard euro aan olie van hem te kopen. Op het moment dat Poetin de gaskraan dichtdraait of de prijzen voor een olievat verdubbelt, hebben we een groot probleem. De energierekening zal stijgen, de koopkracht komt onder druk en grote instellingen die veel energie gebruiken (zoals zwembaden en ziekenhuizen) krijgen een flink probleem met hun begroting. Dure energie raakt ons allemaal, in elke gemeente.
Alleen al daarom zou Nederland meteen het roer moeten omgooien en zo snel mogelijk moeten inzetten op honderd procent duurzame energie. Natuurlijk zijn er ook andere redenen: lokaal opgewekte energie biedt voordelen op het gebied van economie (werkgelegenheid voor isolatiebedrijven en installateurs van zonnepanelen), luchtkwaliteit (geen fijnstof), klimaat (nauwelijks CO2-uitstoot), leveringszekerheid (hernieuwbare bronnen raken niet op). Maar dat gemeentepolitiek ook geopolitiek kan zijn, realiseren te weinig mensen zich.
De gemeenteraadsverkiezingen gaan natuurlijk in de eerste plaats over lokale kwesties, om het zwembad, het openbaar groen, de zorg en het onderwijs. Maar de lokale kiezer beslist op 19 maart indirect ook over landen, dictators en bedrijven die profiteren van onze verslaving aan olie, gas en steenkool. GroenLinks kiest zonder omwegen voor duurzaam. Kiev ligt niet ver van Nijmegen, Amsterdam en alle andere plaatsen in Nederland.
Dit artikel is geschreven door: Pepijn Boekhorst, lijsttrekker GroenLinks Nijmegen Rutger Groot Wassink,  lijsttrekker GroenLinks Amsterdam Lara de Brito,  lijsttrekker GroenLinks Wageningen Heleen de Boer,  lijsttrekker GroenLinks Utrecht Cathelijne Bouwkamp,  lijsttrekker GroenLinks Arnhem Mattias Gijsbertsen, lijsttrekker GroenLinks Groningen

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

steppewolf
steppewolf18 mrt. 2014 - 12:12

Het kan, in 1 klap onafhankelijk van Poetin. Het gaat puur om de wil, maar die lijkt niet aanwezig in Den Haag. Het Shell hoofdkantoor staat dichterbij Den Haag dan Kiev bij Nijmegen en Amsterdam vrees ik.

Rootman
Rootman18 mrt. 2014 - 12:12

Energieonafhankelijk en efficient is het beste doel waar we naar kunnen streven. Kernenergie is in ons dichtbevolkte, laaggelegen land echter geen optie: Laten ze maar centrales zetten in het tectonisch actieve Iran: die willen het graag, en dan kunnen wij hun stroom kopen! (grapje) Dus rustig gas ipv kolen of olie voor electra gebruiken, en ondertussen flink inzetten op duurzame ontwikkeling, ook goed voor de werkgelegenheid. Overigens een KULargument om de door EU en NATO veroorzaakte spanningen in Oekraine te gebruiken als een pre voor duurzaam: Hier zit een wij vs. zij filosofie achter die mij belet om op mijn oude partijtje te stemmen!

Patrick Faas
Patrick Faas18 mrt. 2014 - 12:12

Ben het eens met Rutger Groot Wassink dat we geen gas meer moeten afnemen. Laten we de politieke situatie aangrijpen om volk, bestuur en commercie te motiveren tijdens een nieuwe energiecrisis, waarin we radicaal afstappen van fossiele brandstof. http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/25918_merkel_haalt_fel_uit_naar_rusland/ En verder heb ik nieuws voor Rutger Groot Wassink: ik ben weer (lid) van de partij.

FransF2
FransF218 mrt. 2014 - 12:12

Tjonge - zo'n stukje moet toch veel beter kunnen. Hoeveel van die 40 miljoen euro exporteren wij weer? Als Poetin de prijs van olie verdubbelt, zouden wij dan nog steeds zijn olie afnemen? Als Poetin de gaskraan dichtdraait, raakt hij dan ook niet definitief zijn afzetgebied kwijt? Trouwens Poetin benoemt Rusland echt niet als de achtertuin van Europa.

[verwijderd]
[verwijderd]18 mrt. 2014 - 12:12

Klinkt leuk, maar met alleen duurzame energie ga je het niet redden. Als je onafhankelijker wil zijn zal je ook moeten inzetten op kernenergie.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen18 mrt. 2014 - 12:12

'maar met alleen duurzame energie ga je het niet redden' Dat kan wel degelijk. Technisch Weekblad (een vakblad voor ingenieurs) heeft het een tijdje terug in een serie artikelen uitvoerig doorgerekend. Zie: http://www.technischweekblad.nl/rubrieken/energieserie-1/kan-nederland-overschakelen-op-duurzame-energie.171276.lynkx