Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Kiest kabinet voor stille Kerst?

  •  
17-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Het kabinet zit met de handen in het haar over de aankomende feestdagen. Het aantal coronabesmettingen daalt de afgelopen dagen weliswaar, maar bij lange na niet zo hard als men graag had gewild. Premier Mark Rutte overlegde gisteren met zijn Canadese collega Justin Trudeau, die zelf te maken kreeg met een corona-explosie nadat Canadezen met Thanksgiving massaal de afstandsregels aan hun laars lapten.
Dinsdagavond is er een nieuwe persconferentie van Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid). Bronnen rond het kabinet hebben al laten weten dat hierin waarschijnlijk geen besluiten over de viering van Kerst en Nieuwjaar worden aangekondigd. Het kabinet staat voor de moeilijke opgave de bevolking uitzicht te bieden op ontspanning en versoepeling, terwijl de besmettingscijfers daartoe geen reden geven.
De verzwaarde lockdown die twee weken geleden werd aangekondigd wordt naar verwachting wel weer teruggeschroefd. Dat houdt in dat zwembaden, bibliotheken, pretparken, dierentuinen en culturele instellingen tot op zekere hoogte weer bezoekers mogen ontvangen. Tegelijkertijd is niet duidelijk of deze maatregelen überhaupt noodzakelijk waren en of het werkelijk van invloed is geweest op de huidige daling van het aantal besmettingen. Het sluiten van de horeca – nu ruim een maand geleden – lijkt wel effect te hebben gehad, maar alles wijst erop dat dit effect over het hoogtepunt heen is. Het aantal besmettingen daalt nog steeds, maar wel minder hard dan bijvoorbeeld een week geleden.
Volgens het AD bestaat er binnen het kabinet de vrees dat als er verder versoepeld wordt met het oog op de feestdagen, er binnen enkele weken daarna een stevige derde coronagolf over het land spoelt. Daarbij wordt vooral gekeken naar Canada als voorbeeld van hoe het niet moet. Daar werd op 12 oktober Thanksgiving gevierd, waarbij expliciet gewaarschuwd werd om dat alleen met het eigen gezin te doen. Veel Canadezen besloten toch met grotere groepen bij elkaar te komen, met als gevolg een forse stijging van het aantal besmettingen enkele weken later.
Bij een eerdere persconferentie had Mark Rutte gezegd dat Sinterklaas dit jaar ‘in zeer kleine kring’ gevierd moet worden en ook Hugo de Jonge heeft al gezegd dat Kerst ‘anders dan andere jaren’ wordt. Boven alles zal het kabinet willen voorkomen dat het land te snel weer ‘open’ gaat. Nadat met Pinksteren de terrassen weer opengingen, nam het aantal besmettingen toe. Datzelfde gold na de zomer waarin toch veel mensen besloten op vakantie te gaan. ‘Dat is, denk ik, de les die we hebben geleerd’, zei premier Rutte al.
cc-foto: Marco Verch

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 15:01

We passen ons gewoon aan!

adriek
adriek18 nov. 2020 - 12:25

Het resultaat laat zich raden. Nu de boodschap is: het kan nog lang duren, zal de reactie zijn dat we ons weer wat losser gaan gedragen. Over twee weken schieten we alweer de derde golf in, want het vaccin is tenslotte klaar...

Middenman
Middenman18 nov. 2020 - 11:42

Heerlijk! Een kerst zonder verplichte gezelligheid. Lekker tot rust komen met een film en een goed glas wijn. Voor mij persoonlijk de ideale kerst. Uiteraard is dat mijn eigen referentiekader en zijn er eenzame mensen voor wie dat heel anders ligt. Wij gaan daarom kijken wat we in onze omgeving voor dergelijke mensen kunnen betekenen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 15:04

Als je iedereen vrij laat bestaat er geen verplichte gezelligheid. Voor mij voelt dat nooit zo, voor mijn kinderen evenmin. Als die iets anders willen gaan doen prima toch! Manlief heeft het te druk met koken.

webmaatje
webmaatje18 nov. 2020 - 11:24

In Duitsland wordt er nadrukkelijk op gewezen dat de huidige cijfers absoluut niet vergelijkbaar zijn met de eerste golf. Er werd toen veel minder getest.

The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 21:04

Ja, de maand december is een gezellige maand: Sinterklaas, kerst en de jaarwisseling, -de derde golf in voorbereiding.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman18 nov. 2020 - 12:17

Appel - haal voldoende spullen in huis en hou de deur dicht. Moet lukken. Het beste.

The Apple
The Apple18 nov. 2020 - 13:15

In het land waar ik woon hebben ze nog nooit van Sinterklaas gehoord en de kerst viert iedereen thuis. Maar met oud- en nieuw en de eerste 10 dagen van januari zijn we meestal volledig uitverkocht. Gelukkig neemt het aantal besmettingen in deze omgeving snel af en we hebben nog meer dan een maand te gaan, maar ik ben er niet gerust op. En een besmetting zou voor mij dodelijk zijn.

Visionair NL
Visionair NL17 nov. 2020 - 20:12

Sta bijeenkomsten buiten toe, maar met mondkapjes verplicht. Dan kunnen ook familiefeesten alsnog doorgang vinden. Dit beleid dreigt het sociale weefsel van Nederland te verwoesten, zonder aantoonbaar gunstig effect vergeleken met dit voorstel.

3 Reacties
Mokker
Mokker18 nov. 2020 - 7:58

Leuk geprobeerd, Grapperhuis. Zoals de cijfers er nu voorstaan is het organiseren van grotere bijeenkomsten voorlopig nog steeds een 'beetje dom'.

webmaatje
webmaatje18 nov. 2020 - 11:04

In Duitsland vinden kerstmissen in stadions plaats. Mondkapjes kunnen giftige stoffen bevatten die niet afbreekbaar zijn in het milieu, aldus toxicoloog Paul Scheepers Bron: Mondkapjes ‘serieus probleem’ voor natuur, zorgen om schadelijke stoffen https://www.destentor.nl/binnenland/mondkapjes-serieus-probleem-voor-natuur-zorgen-om-schadelijke-stoffen~ad15f910/

adriek
adriek18 nov. 2020 - 16:03

"Zoals de cijfers er nu voorstaan is het organiseren van grotere bijeenkomsten voorlopig nog steeds een ‘beetje dom’." Daarom mogen er twee (straks vier) mensen buiten in de frisse lucht bij elkaar komen en dertig (30!) binnen, ongeacht of er geventileerd wordt. Mondkapjes zijn geen probleem in het milieu, mensen zijn dat wel: die mondkapjes groeien niet spontaan tussen de struiken maar worden daar door asocialen gedeponeerd, en BOA's treden traditiegetrouw niet op tegen vervuilers (al lukt het deze helden-zonder-wapenstok vaak wel om een hondeneigenaar te beboeten die geen poepzakje bij zich heeft hondenpoep is blijkbaar slechter voor het milieu dan mondkapjes en frisdrankflesjes?).

WinterSolstice
WinterSolstice17 nov. 2020 - 19:01

Als de regels onveranderd blijven zullen veel mensen Kerstmis dit jaar niet met hun elders wonende ouders kunnen vieren. Volgend jaar weer. Dat er voor mensen zoals mijn terminaal zieke vader helemaal geen sprake is van een volgende keer, dat is natuurlijk jammer. Maar geen reden voor een uitzondering. De volksgezondheid gaat nu even voor. Niet leuk, maar ik kan er mee leven. We moeten allemaal offers brengen. Snap ik. Maar toch steekt er iets. Social distancing wordt zo belangrijk gevonden dat families als de mijne straks wellicht die laatste Kerst over zullen moeten slaan. Maar tegelijkertijd mag ik iedere werkdag wel met minstens vijftien anderen samen komen in een oud kantoorpand. Sterker nog, daar word ik toe verplicht. En waarom? Omdat een een of andere tweedehands autodealer een nieuwe huisstijl besteld heeft. En omdat mijn baas van mening is dat die huisstijl per se op kantoor bedacht moet worden. Want ‘korte lijntjes’. Of zo iets. Want werkgevers mogen nog steeds zelf beslissen of je op je werk moet verschijnen of niet. Ook al kan je werk prima vanuit huis gedaan worden. Bedrijven die hun werkgevers voor een onzinnige reden op kantoor laten komen wordt nog altijd geen strobreed in de weg gelegd. Best een cynische conclusie. Als het tegenzit zijn de regels straks zo streng dat ik en mijn broers onze oude vader niet op mogen zoeken voor een laatste Kerstmis. Maar op kantoor komen mag/moet ik nog steeds. Als de baas het nodig vindt. Kennelijk vindt ons kabinet zaken als de nieuwe huisstijl van Henny’s Occasionpaleis belangrijker dan een laatste Kerst met familie. Het zegt wat over de maatschappij waar we in leven. En ach, ik ben er niet eens verbaasd over, eerlijk gezegd.

8 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman17 nov. 2020 - 22:27

Kerst en Sinterklaas zijn toch typisch feesten, samenkomsten met familie? Als je je minder goed voelt is toch de eerste reactie je familie te beschermen en weg te blijven. Het zijn geen woeste feesten of demonstraties. En op oudejaarsavond kunnen we beter allemaal vroeg te bed, we mogen toch niet naar het vuurwerk kijken., dat is het zoveelste verbod.

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 nov. 2020 - 22:29

Sorry, solstices, waarom mijn reactie hier terecht is gekomen weet ik niet. Op jouw verhaal kan ik alleen maar zeggen, ontvoer vader als dat enigszins mogelijk is en hij dat zelf goed vindt.

rupsje2
rupsje217 nov. 2020 - 22:36

Ik neem toch wel aan dat U bij Uw terminaal zieke vader op bezoek komt. Een aanvaardbaar risico zullen we dan maar zeggen. Ik spreek uit ervaring.

WinterSolstice
WinterSolstice18 nov. 2020 - 9:41

Kerstmis dit jaar niet met hun elders wonende ouVoor die laatste Kerst met mijn vader vinden we wel een oplossing, wees maar niet bang. Wat mij gewoon steekt is dat volgens de regels het ene niet mag en het andere wel. Samenkomen met familie, tijdens de periode waar het voor velen allemaal om samenzijn draait.? Nee, dat is verboden. Maar voor een kulreden vergaderen op kantoor kan wel. Als de baas het wil. Het is maar wat je belangrijk vindt, als maatschappij.

Ernst3
Ernst318 nov. 2020 - 12:30

Je vermeld niet waar je terminaal zieke vader verzorgd word, wij als familie hebben dat thuis zelf gedaan. Show van Rutte en de Jonge gister gezien? Als je in contact bent geweest met een besmet iemand dan moet je (julie) 5 dagen binnen blijven, daarna kun je je laten testen. 5 kestdagen lang binnen blijven ...

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 14:36

WinterSolstice Als de cijfers hier goed zijn heeft van Dissel nu geadviseerd met maximaal 6 mensen bezoek Kerst te mogen vieren. Misschien dus toch? Ik dacht dat als er in kantoren gewerkt werd terwijl er thuis gewerkt kan worden, deze kantoren gesloten zouden kunnen worden door de overheid. Is die regel niet meer van toepassing? Ik hoop dat je bij je terminale vader kan zijn. Ik ben zelf hoogrisico-patiënt maar mijn man en ik hadden besloten hem toch even naar mijn zwager te laten gaan. Het was maar goed ook want de volgende dag vond euthanasie plaats. Wij wisten dat niet. Mijn man ging daar iedere week heen ( in het begin omdat hij buiten kon zitten met de nodige afstand) later toch ook binnen met de nodige afstand. Hij had daarom gevraagd omdat niemand meer kwam enkel wat vrouwelijke bezoekers. Gelukkig is alles goed gegaan en wij zijn er achteraf toch wel blij om. Wel erg dat wij niet naar de begrafenis konden en het met een kaartje moesten doen voor het eerst in ons leven. Het was helaas niet anders. Het zijn rare tijden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 14:38

Corr: terminale zwager ( terminaal was weggevallen)

adriek
adriek18 nov. 2020 - 16:08

"...kabinet zaken als de nieuwe huisstijl van Henny’s Occasionpaleis belangrijker ..." We hebben de VVD als grootste partij gekozen, een partij die zaken en geld zeer hoog in het vaandel heeft, dus ja: zaken zijn belangrijker dan mensen voor dit kabinet. Verder is het natuurlijk een schande dat werkgevers hun kantoorslaven 'dwingen' om - veelal onnodig - naar kantoor te komen. Maar de vakbonden zijn, mede door de zorg-voor-jezelf poltiek van diezelfde gekozen VVD geminimaliseerd en BOA's mogen niet controleren achter de spreekwoordelijke voordeur, dus dan houdt het op. Ik vraag me af of thuiswerken tegen de wil van de baas een grond voor ontslag kan zijn?

P Haan
P Haan17 nov. 2020 - 17:41

Ach, ik maak er evengoed wel wat van. Ik kook toch ook al voor een woongroep, dus waarom niet voor mijn schoonouders? Hier of daar, komt vast goed. Niet moeilijk over doen, genieten van wat wel kan.

Hansie3
Hansie317 nov. 2020 - 17:18

Zowel Sinterklaas als Kerst vieren we gewoon met de hele familie en aangetrouwden. Ik en mijn familie laten ons helemaal niets verbieden door die achterlijke Pinokkio in Den Haag. Iedereen in mijn familie die corona heeft gehad is weer gezond en genezen en heeft er niets an over gehouden. Als je geen obesitas hebt en/of ouder dan 80 jaar bent ga je absoluut niet dood aan dit SARS-CoV-2 virusje. Man, man wat een opgeblazen onzin is het toch allemaal. Kijk naar Duitsland daar schiet het aantal besmettingen ook weer omhoog als een achterlijke. Je kunt wel aan de gang blijven, laat het toch allemaal lekker gaan dan zijn we er het snelst vanaf. Lockdown -> opheffen -> Weer lockdown -> wee opheffen - Etc. etc. werkt gewoon niet dat is toch allang duidelijk. We worden totaal voor de gek gehouden door onze politici.

8 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen17 nov. 2020 - 19:10

Ruimt lekker op wat mij betreft en hopelijk houden flink wat familieleden flink wat restschade over voor het leven. Ook dit is het leuke aan dit virus. Wat mij betreft is dit het ideale virus.

The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 21:18

"Lockdown -> opheffen -> Weer lockdown -> wee opheffen – Etc. etc. werkt gewoon niet dat is toch allang duidelijk. We worden totaal voor de gek gehouden door onze politici." Dat is natuurlijk waar: als je niet kiest voor de strategie van de "Hammer and the Dance" dan kan zich dit nog heel lang voortslepen en de economische schade zal enorm zijn. Laat je de boel helemaal los, dan kost dat waarschijnlijk meer dan 60.000 doden, maar die zijn boven de 70, veel te dik of mankeren iets anders, dus dat maakt niets uit. Gewoon brandhout om het vuurtje van de economie aan de gang te houden.

GoudenBergen
GoudenBergen17 nov. 2020 - 22:10

@Hansie @The Apple / Katootje etc. etc. etc. Jullie nemen allebei nogal extreme standpunten in. De door de regering gehanteerde aanpak combineert gedeeltelijke lockdowns met periodes met meer vrijheid. Deze aanpak past goed bij een klein land met open grenzen. Het gaat hier dan ook beter dan in België, Frankrijk, Italië en Spanje, waar veel striktere maatregelen gelden, maar die mensen daar massaal aan hun laars lappen. Nederland komt - in een overzicht met het hoogste aantal besmettingen / 100,000 inwoners - op de 35e plaats, verrassend genoeg dichtbij Zweden (32e) dat weinig restricties kent. https://allecijfers.nl/nieuws/corona-virus-covid19-bevestigde-besmettingen-doden-per-land-wereldwijd/ Economisch hebben we het relatief goed gedaan. Daarvoor zijn verschillende redenen: de eerste lockdown was niet compleet, wij waren al gewend om thuis te werken en beschikken over zeer goed en snel internet, mensen hebben het gedwongen stilzitten gebruikt om huis en tuin op te knappen.

The Apple
The Apple18 nov. 2020 - 13:11

GoudenBergen - Ik zie elke dag op TV hoe goed het met jullie gaat, dus dat houden jullie vast nog wel een maandje of 6 -of langer- uit. En de economische schade is dan vast een stuk minder dan in de landen die wel de strategie van de "Hammer and the Dance" hebben gevolgd. Ja, jullie mogen erg tevreden zijn met deze regering.

Mr Ed
Mr Ed18 nov. 2020 - 14:42

"Ruimt lekker op wat mij betreft en hopelijk houden flink wat familieleden flink wat restschade over voor het leven. Ook dit is het leuke aan dit virus. Wat mij betreft is dit het ideale virus." Het is altijd weer als een warm bad, de JOOP, met al die sociale, hoog-empatische mensen hier.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 14:43

Ik zou zeggen; Kijk eens een keer naar de statistieken van de RIVM, dan zie je dat je totale onzin vertelt. Daarnaast ben je een van de verspreiders als je zo denkt. Blijkbaar doet het je helemaal niets als je de dood van een ander op je geweten hebt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 14:44

Bedoel voor Hansie natuurlijk! Wie anders.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 14:47

The hammer and the dance is wat het beste werkt en dan track and trace goed toepassen. Is ook het beste voor de economie en uiteindelijk voor de mensen. Niets is zo slecht als jojo-en. Zelfs voor het gemoed van de mensen.

Thuiszitter
Thuiszitter17 nov. 2020 - 17:16

Kerst zullen de familieleden elkaar opzoeken dat houdt het kabinet niet tegen, opa’s en oma’s, kinderen en kleinkinderen zitten veelal bij elkaar aan tafel. En dan oud en nieuw dat wordt volgepakte huiskamers waar vrienden elkaar gaan zien of Rutten dat nu wil of niet. Persoonlijk ga ik mijn kinderen hopelijk wel zien met de kerst en zal oud en nieuw samen met mijn roedel huisdieren vieren zoals elk jaar.

NoahAmber
NoahAmber17 nov. 2020 - 16:36

Hoe stiller hoe beter met de kerst. Opgeblazen christelijke onzin.

3 Reacties
Karingin
Karingin17 nov. 2020 - 20:57

Lego: Wat een jank-reactie, en niet waar ook

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 nov. 2020 - 8:09

U reageert in de traditie van de vooroorlogse, antichristelijke communisten: Weg met het kerstfeest. "Voor het arbeidende volk is er geen kerstfeest. Voor hen het lied der Fransche revolutie “À la lanterne!”. “Christus op de mestvaalt! De Heilige Maagd in den stal! De Heilige Vaders naar den Duivel! Leve de stem van het kanon!” – Het kanon der proletarische revolutie!’

NoahAmber
NoahAmber18 nov. 2020 - 10:36

@FransAkkermans1947 18 november 2020 at 09:09 U reageert in de traditie van de vooroorlogse, antichristelijke communisten: Weg met het kerstfeest. Zeg niet dat het weg moet. Mij doet het niets. Bij ons is het het hele jaar gezellig. Daar hebben we kerst niet voor nodig.

Rick Hofland
Rick Hofland17 nov. 2020 - 16:02

Het enige wat mij een goede zet lijkt is om de restaurants open te laten gaan. (niet dat ik ook maar iemand ken die een restaurant heeft) Het lijkt mij dat in de restaurants de kans op besmetting aanmerkelijk kleiner is dan als iedereen thuis bij elkaar samen aan het kerstdiner gaat. De restaurants waar ik deze zomer ben geweest hadden stuk voor stuk hele goede maatregelen getroffen en het geeft de restaurateurs ook nog wat ruimte om de schade van 2020 nog enigszins te beperken.

Piet Helmons
Piet Helmons17 nov. 2020 - 15:27

Paulus: wanneer je naar de ons omringende landen kijkt dan gaat het nog niet zo slecht in Nederland. De 2e golf krijgen we langzaam onder controle en de economie is het beste van de EU. Vergelijken met Nieuw-Zeeland en Australië is niet realistisch. Dat zijn landen waarvan de economie veel meer op eigen land is gebaseerd en bovendien eilanden. Andere Aziatische landen hebben maatregelen genomen die hier absoluut niet geaccepteerd zouden worden door de bevolking. Neen, van mij krijgt deze regering vwb aanpak Corona een dikke voldoende.

Paulus3
Paulus317 nov. 2020 - 13:29

Als die kleine overheid aparatchniks van de VVD en co hun baan hadden uitgevoerd, was COVID nu onder controle, en kon men vrij normaal kerst hebben. Zoals in New Zeeland en Australia en een stel Aziesche landen. Maar nee, open grenzen en persoonlijke verantwoordelijkheid, in plaats van capaciteit van de volksvertegenwoordeing.

4 Reacties
Max6
Max617 nov. 2020 - 14:16

Volgens mij hebben de regeringspartijen het gedaan zoals de meerderheid van de Nederlandse bevolking het wil... niet te streng, maar wel maatregelen zodra nodig... dus ze voeren hun baan prima uit. En dat zie je ook in de peilingen... de coalitie staat weer op een meerderheid. En natuurlijk is niet iedereen tevreden en gaan er zaken verre van perfect... maar denk ook niet dat je in deze tijden iedereen tevreden kan houden.

Paulus3
Paulus318 nov. 2020 - 4:57

Wat het volk wil kunnen ze kiezen uit wat de volksvertegenwoordeing doet of stelt voor te doen. Of hun baan, of minder. Peilingen zijn post hoc. Wat zou moeten gebeuren is dat de regering het juiste doet voor het volk in het algemeen als aangestelde uitvoerders. Dan zou nog niet iedereen altijd tevreden zijn, maar wel veel meer and langer en ze zouden dan ook nog gelijk hebben. Het volk zou nu net langer in meerdere plekken in minder strenge omstandigheden verkeren als ze de regering het goede voorbeeld had gevolgt. In de genoemde landed gaan ze eerder en hard, maar dat betekent dan ook dat de problemen plaatselijk blijven en dan vlug vrijwel weg zijn voor een meer normale toestand. Corona word onderdrukt. Niet alleen maar op de pruttel gehouden. In Nederland openen ze de zaak al weer wanneer de besmettingen onder 1 zijn en de ziekenhuizen het ongeveer aankunnen. Dan blijf je gewoon land wijd op en neer gaan met slechter economie, meer doden, meer verdeeldheid, en minder vrijheid. Stel je voor/ Het dagenlijkse bericht voor maanden lang is 1 of twee nieuwe gevallen, gevonden in quarantine, in reizigers van buiten het land of provincie. De rest van de staat leeft gewoon normaal, alles open. MINDER streng dus. Gewoon, omdat het doel beter is.

Paulus3
Paulus318 nov. 2020 - 6:50

Je kan het ook anders bekijken. De Nederlandse bevolking het wil… niet te streng, maar wel maatregelen zodra nodig. Maar wat in godsnaam betekent dat, en met referentie tot welk algemeen doel? Nou, in Nederland, minder dan het zou moeten betekenen, voor een lager doel dan het volk zou willen.

Fredje3
Fredje318 nov. 2020 - 7:20

@Paulus, wel een beetje een erg kortzichtige opmerking. Nederland heeft 416 inwoners per m2. Nieuw Zeeland 17,9 en Australie 3,3. Verder is Nederland/Europa een hub die bijna de hele wereld met elkaar verbind terwijl Nieuw Zeeland en Australie eindstations zijn. Import is ook duur daar waardoor de landen heel veel op zichzelf zijn aangewezen. Door de ligging van de eilanden hebben ze ook een natuurlijke grens waardoor een lockdown veel makkelijker is. Dit geldt overigens ook voor een aantal Aziatische landen en als landen in Europa de restricties opleggen die in veel Aziatische landen gaande zijn, dan gaat de economie helemaal stuk of de bevolking massaal de straat op en je kan zeggen van de economie wat je wilt, maar deze betaald wel de zorg en alle andere sociale zaken die we hebben.

r d h
r d h17 nov. 2020 - 13:28

Na tien jaar heeft Rutte het eindelijk voor elkaar. Hij was er 'hulp' bij nodig maar toch. Je leeft om te werken ipv dat je werkt om te leven. Verder bek houden aldus Rutte.

Roel2
Roel217 nov. 2020 - 13:22

En wederom blijkt de stip op de horizon een fata morgana te zijn... Voor mij komt het niet als een verrassing, maar mijn moeder was er wel ingetuind. Onmenselijk hoe de jonge en Rutte elke keer de bevolking iets van hoop durven te geven.

Karingin
Karingin17 nov. 2020 - 12:12

Rare jongens die Canadezen, waarom Thanksgiving anderhalve maand naar voren halen...? Ik heb gelukkig nooit zo'n behoefte aan al dat verplichte samenzijn met de feestdagen. Kan het sfeertje ook prima alleen of met z'n tweetjes proeven. En die sfeer heb ik ook al in huis gehaald voor de gezelligheid

1 Reactie
badgast
badgast17 nov. 2020 - 14:25

Die dank die wordt gezegd, hangt samen met hebben binnengehaald van de oogst. Nederland heeft dat dit jaar bijvoorbeeld op 3 november gehad (dankdag voor het gewas). Canada ligt noordelijker dan de USA, dus die zijn ook al eerder klaar met oogsten dan de USA. Het feest Thanksgiving is er niet omdat het de volgende dag Black Friday is.

Piet Helmons
Piet Helmons17 nov. 2020 - 11:45

Het ziet er naar uit dat er licht aan het eind van de tunnel schijnt en dat we in de loop van de meeste mensen met een werkend vaccin hebben ingeënt hebben. Laten we dus met Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw nog maar even een pas op de plaats maken.

1 Reactie
webmaatje
webmaatje18 nov. 2020 - 11:36

Ik denk het niet. Zolang niet alle landen in de wereld voldoende vaccins hebben, kan een derde, vierde of misschien wel een vijfde golf komen. Er zijn zat landen waar het vaccin niet of nauwelijks verkrijgbaar zal zijn door burgeroorlogen, natuurrampen enz. Of gewoon door geldgebrek. IN Zuif-Korea is deze week het smartphone ontwikkelingscentrum van Samsung gesloten wegens een corona uitbraak Zo virusvrij is dat land dus ook niet.