Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

De Kiesraad wist het dus allang

  •  
01-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Stembureau Schiermonnikoog

© 2016-04-06 16:31:55 SCHIERMONNIKOOG - Stembureau gemeente Schiermonnikoog. Referendum over het associatieverdrag tussen EU en Oekraine. ANP CATRINUS VAN DER VEEN

De usb-sticks waarop de telresultaten op de verkiezingsavond van A naar B gaan, zijn niet versleuteld
De affaire rond het digitaal optellen van de stemmen wordt snel gênanter, en wel voor de Kiesraad. Dinsdag is aan het licht gekomen dat al zes jaar geleden een student van prof. Bart Jacobs (Computerbeveiliging, Radboud Universiteit) vernietigende onderzoeksresultaten aan de Kiesraad presenteerde. Volgens deze student, Maarten Engberts, nu consultant, was de Kiesraad vooral bezorgd dat de media erachter zouden komen.
Engberts bevestigt het vermoeden van ethisch hacker Sijmen Ruwhof dat de usb-sticks waarop de telresultaten op de verkiezingsavond van A naar B gaan, niet versleuteld zijn. Dat betekent dat de drager gewoon getallen kan veranderen. Door de manier waarop de controlegetallen (‘hashes’) worden meegeleverd, kan hij deze ook veranderen. Overigens dwingt de telsoftware de gebruiker niet deze hashes te controleren, was al uit Ruwhofs analyse gebleken.
De Kiesraad reageert luchtig. Secretaris-directeur Melle Bakker mailt aan ‘Vertrouw ons nou maar’ dat ‘zal moeten blijken voor wie dit een (groot) probleem is’. Aan RTL Nieuws liet de Kiesraad weten dat er niets aan de hand is, omdat er steekproeven gehouden gaan worden die de aantallen stembiljetten vergelijken met de uiteindelijke uitslagen.
Op zichzelf is dat een goed controlemechanisme, maar het geeft geen pas dit te gebruiken om amateuristische beveiliging goed te praten. Bovendien kun je steekproeven op veel manieren verkeerd doen en als de geschiedenis geeft wat dat betreft weinig vertrouwen. De Kiesraad kan maar beter precies openbaren hoe die steekproeven zijn ingericht.
Dit artikel hoort bij het boek ‘Vertrouw ons nou maar, opkomst en ondergang van de stemcomputer in Nederland’. De auteur, Herbert Blankesteijn, verzamelt hier nieuws over digitaal stemmen. Het boek is verschenen op 15 december. Het verscheen eerder op digitaalstemmen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Nikos2
Nikos21 feb. 2017 - 20:26

Het niet versleutelen van openbare informatie is natuurlijk geen probleem. Er zou echter wel een goede digitale handtekening op moeten staan. Echter als een sleutel voor het maken van de handtekening ook in verkeerde handen valt, heb je natuurlijk ook een probleem.

DaanOuwens
DaanOuwens1 feb. 2017 - 16:55

Het kernwoord in dit artikel is voor mij amateurisme. Ik kom dat zelf ook al te vaak tegen. Functionarissen die al jarenlang hun werk naar tevredenheid doen. Goed werk afgeleverd hebben alleen moeite hebben te snappen wat er inmiddels echt is veranderd. Tijd voor een nieuwe secretaris-directeur.

Jhonathan
Jhonathan1 feb. 2017 - 16:20

Dit verklaart wel hoe het mogelijk was dat in 2012 de SP tegen alle verwachtingen in zo weinig zetels behaalde en de VVD tot ieders verbazing de grootste partij werd.

2 Reacties
Goverman
Goverman1 feb. 2017 - 18:58

Tuurlijk... Vergeten we even dat Roemer in de debatten nogal door het ijs zakte en de VVD en PvdA zich tegen elkaar afzetten en daardoor allebei flink wat stemmen wonnen. Overigens viel Wilders in 2012 ook tegen t.o.v. peilingen... Ook verdacht?

Jhonathan
Jhonathan1 feb. 2017 - 22:28

@ Goverman 1 februari 2017 at 19:58, Ja, ook verdacht.

Uitgekleed
Uitgekleed1 feb. 2017 - 15:19

Dat is een kwestie van vertrouwen zou VVD Opstelten zeggen