Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kies een invoelende dokter

  •  
17-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: meelevende artsen boeken betere resultaten
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Dit vind ik nu een leuk onderzoek : artsen die met hun patiënten meeleven hebben betere resultaten en minder complicaties. Maar hoe stel je zoiets nu in hemelsnaam vast? Je moet namelijk alles eerst goed operationaliseren: wat is empathie en hoe stel je vast dat een arts dat wel of niet heeft? En wat verstaan we precies onder betere resultaten? Zoals de patiënten het ervaren of iets heel anders?
Het onderzoek werd gedaan bij bijna 21.000 mensen met diabetes en hun 242 Italiaanse artsen. Er bestaat een schaal waarop empathie (de gave om je in te leven) kunt meten. Het heet de Jefferson score en van mij mag je de naam onmiddellijk weer vergeten. Het meet de mate waarin een arts de zorgen, pijn en het lijden van zijn patiënten begrijpt en zijn behoefte om te helpen. Hoe hoger artsen op die schaal scoren des te minder vaak hun patiënten moesten worden opgenomen vanwege coma of ketoacidose.
De onderzoekers maken het wel heel bont door het helemaal in cijfers te rapporteren: van artsen met hoge empathie scores moesten er 29 worden opgenomen, van de artsen die er niets van begrepen werden er 42 opgenomen. Dat doen ze natuurlijk omdat anders mensen die niet veel van onderzoek begrijpen er niets van geloven.
Ik zou zeggen: kies dus voor je gezondheid een beetje een leuke invoelende dokter uit (vrouwen zijn daar trouwens beter in dan mannen). Mochten die geen tijd voor je hebben stem dan op een partij die het belangrijk vindt om niet op zorg te bezuinigen, maat de zorg beter te maken. Bijvoorbeeld door iedereen die in de zorg werkt te trainen andere mensen beter te begrijpen.
Het weetje van zondag nalezen: Hoe taalgebruik traumaverwerking beïnvloedt
Volg Ivan Wolffers op Twitter  
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

rbakels
rbakels17 sep. 2012 - 17:47

Gelukkig leren artsen tegenwoordig in hun opleiding dat het niet chic meer is om arrogant te doen tegen hun patiënten - waar vroeger vooral specialisten een handje van hadden. Daar zijn nu eenmaal veel verkeerde corpsballen onder. Een negatieve factor is helaas dat dokters door de wet gedwongen zijn patiënten ook slechts nieuws te vertellen dat ze niet willen horen ("informed consent"). Zo moest ik met lede ogen constateren dat een (te) jonge assistente in het ziekenhuis mijn dementerende moeder het verhaal opdrong dat ze ongeneeslijk ziek was. Zoals ik voorspeld had verdrong mijn moeder dat meteen. Maar die assistente zal wel haar punten hebben gehaald voor een "slecht nieuws gesprek". Van perverse prikkels gesproken.