Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kick Out Zwarte Piet feliciteert Volendam met beëindigen racistische traditie

  •  
20-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5350 keer bekeken
  •  
ANP-441558308

Vorig jaar leek het nog ondenkbaar dat KOZP en Volendam elkaar ooit zouden vinden. Een demonstratie van de actiegroep in het feeërieke vissersdorp leidde toen tot agressieve horror-taferelen waarbij de vreedzame betogers werden bekogeld en bedreigd. "Wij feliciteren Volendam" verklaart Kick Out Zwarte Piet (KOZP) nu. De actiegroep zegt "blij verrast" te zijn door het besluit van twee Sinterklaascomités in Volendam te stoppen met de racistische figuur die in de 19e eeuw het traditionele kinderfeest is binnengeslopen. "Ze kiezen zo voor een feest waar alle kinderen aan mee kunnen doen. Wij juichen deze stap naar een inclusief Sinterklaasfeest van harte toe," aldus de actiegroep in een persverklaring.  

De Sint-Nicolaasstichtingen maakten donderdag bekend dat het tijd is voor verandering:

In de missie ons geliefde Sinterklaasfeest toekomstbestendig te maken, hebben we moeten concluderen dat er een aanpassing nodig is. Sinterklaas is namelijk niet meer overal welkom als hij Zwarte Pieten meeneemt. De feiten op een rijtje:

  • Zwarte Piet wordt in verband gebracht met racisme. De landelijke weerstand tegen Zwarte Piet is de afgelopen jaren enorm gegroeid.
  • Zwarte Piet is verbannen uit de media- en reclamewereld.
  • Sportverenigingen, onderwijs en overheidsinstellingen volgen het landelijke beleid waarin geen plaats meer is voor Zwarte Piet.
  • Lokale winkeliers en ondernemers kunnen in de problemen komen met Zwarte Piet-uitingen in de etalage.
  • Zwarte Piet kan door werkgevers als een antireclame voor hun bedrijf worden gezien. Vrijwilligers en medewerkers worden hierop aangesproken wanneer zij betrokken zijn bij het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet.
  • Ouders geven geen toestemming om hun kinderen met Zwarte Piet op de foto te zetten.

De comités geven de compagnon van Sinterklaas daarom letterlijk een ander gezicht, een dat voldoet aan de huidige standaard. "Om te zorgen dat de Pieten onherkenbaar blijven is de hulp van een professionele schminker ingeschakeld. Zodoende kan het Sinterklaasfeest haar magie behouden en kunnen we de volgende generatie een toekomstbestendige traditie nalaten."

De comités zeggen ook tot het besluit te zijn gekomen omdat de sfeer rondom het Sinterklaasfeest "ieder jaar grimmiger" wordt en er bedreigingen worden geuit. "Als gevolg zijn vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor het Sinterklaasfeest afgehaakt."

KOZP zegt het te betreuren dat de comités met dergelijke praktijken te maken hebben gehad en biedt aan te helpen met het vormgeven van een nieuwe, inclusieve vorm:

De weg naar verandering is helaas geen gemakkelijke. Wij bieden daarom de sinterklaascomités een handreiking door onze ervaring met hen te delen en zo bij te dragen aan het veranderingsproces. Wij hebben hierin de afgelopen jaren met succes verschillende intochtcomités en gemeenten bijgestaan. Daarnaast brengen wij hen graag in contact met andere gemeenten en sinterklaascomités die dezelfde overgang door hebben gemaakt. Ondanks de bedreigingen en tegenwerkingen door pro-zwarte piet-extremisten hebben vele gemeenten en intochtcomités met succes en zonder verdere aanvallen een feest voor alle kinderen kunnen realiseren.

En passant wijst KOZP er op dat de verandering wel compleet moet worden doorgevoerd: "Dat houdt in dat álle karikaturale kenmerken (rode lippen, zwarte krullende/afro pruik, bruin, zwart of grijs geschminkt gezicht en gouden oorbellen) bij álle pieten dienen te verdwijnen."

Veel Volendammers blijken nog te moeten wennen aan de nieuwe werkelijkheid, wordt duidelijk uit de berichtgeving van NH Nieuws die de stemming in het dorp polste:

De reacties in Volendam over het definitief schrappen van Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintocht in het dorp zijn niet mals. Veel Volendammers vinden het onbegrijpelijk en diep triest. (…) Vanwege meerdere bedreigingen aan het adres van de vrijwilligers durven Bond en zijn vrijwilligers nog niet op camera te reageren, omdat het bericht er vandaag uit is dat ze geen Zwarte Pieten meer zullen hebben bij de intocht. Op Facebook regent het boze reacties over het besluit van de twee Sinterklaascomités. Van 'stelletjes lafaards' tot aan 'geweld en intimidatie wordt dus beloond.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (224)

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 15:19

Tot slot van mijn deelname aan deze oeverloze discussie wil ik graag een positieve bijdrage leveren. Een paar oude suggesties voor de transitie van ZP en wat nieuwere, meer actuele ideeën. Allereerst: Maak het helemaal los van ‘huidskleur’ of ‘roetveeg’. Maak er ‘functiekleuren van: De hoofdpiet, factotum en wandelende almanak van de sint helemaal in het goud, inclusief de schmink. Met een zilveren laptop op schoot naast de sint in de karos of op een groot zwart paard naast hem met een zilveren laptoptas over de schouder. De strooipieten opvallend oranje groen gestreept. Acrobaatpieten, drumbandpieten, fanfarepieten, jongleerpieten enz. allemaal een eigen kleur. Rood, groen, paars, geel, met sterretjes op de wangen… De grimeurs kunnen helemaal los.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2022 - 9:43

Mijn bijdrage beperkt zich tot het verwijzen naar de metamorfose van de stripfiguren Sjors & Sjimmie over de afgelopen halve eeuw. https://anderetijden.nl/aflevering/52/Witte-Sjors-en-zwarte-Sjimmie

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 15:16

Vervolg We kunnen de transitie naar een inclusieve optocht ook wat verder doorvoeren met tussen en naast de ‘gewone’ kleurpieten ook petra’s, regenboogpieten/petra’s, opa/omapieten/petra’s, parapieten/petra’s (als ze daarvoor voelen). Half zwarte-half witte inclusiefpieten/petra’s… Er drijven nog een paar losse ideetjes door mijn brein, maar hier laat ik het maar bij. Schrijf een ontwerpwedstrijd uit voor alle kunst- en modeacademies voor hun outfit. Moderniseer en passant de sint ook een beetje. Met een smartphone in een houder aan zijn staf bijvoorbeeld, die hij zo nu en dan gebruikt om met zijn hoofdpiet (die pal naast hem zit) te communiceren. En nodig vooral KOZP uit een eigen vertegenwoordiger mee te sturen. Die kan dan als zichzelf meelopen, eventueel zwaaiend met een roede en een zak. Of een rode lantaren of een bezem.

Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2022 - 5:08

@Beisser (om hierboven maar even in te haken op een draad ergens beneden) "Zwarte Piet is racisme" Is een zéér succesvolle slogan, hoe je daar ook tegenaan kijkt. Ik kijk vooral naar het resultaat. Zwarte Piet delft immers reeds tamelijk snel het onderspit. Wat een cultuuromslag, en dat in één decennium, wat een succes! Vindt ook de Volkskrant. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-een-kansloos-protest-tegen-zwarte-piet-vleugels-kreeg~be1fffd0/

4 Reacties
Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 9:15

[‘“Zwarte Piet is racisme" Is een zéér succesvolle slogan, hoe je daar ook tegenaan kijkt. Ik kijk vooral naar het resultaat.’] Ja zo beken heb je gelijk. Dus: “Oekraïne wordt geregeerd door nazi’s” is ook een zeer succesvolle slogan. Wat een cultuuromslag. De Russische economie dendert achteruit. De bevolking verarmt en raakt verdeeld. Er zijn geen nazi’s meer in Oekraïne, blijkt. Het land, dat tot voor kort nog vriendschapsbanden had met Rusland wordt nu lid van de Navo en van de EU. Twee neutrale Europese landen zijn toegetreden tot de Navo. EU en Navo zijn veel sterker tot elkaar gekomen en versterken hun defensie. Andere landen krabben zich nadenkend achter het oor over hun relatie met de Russen. En dat allemaal binnen een half jaar. Ik wil maar zeggen: Het is maar wat je succes noemt. Het personage ZP verandert. Da’s waar en niet verkeerd. In een levende samenleving beweegt alles. Maar de prijs die er nu door de acties van KOZP voor betaald moet worden is veel te hoog: Polarisatie. Versterking van de vooroordelen. Zwarte Zwarte Piet lijkt dan wel het onderspit te delven, maar de gedachte erachter staat nog als een huis en is nu besmet met de 'racisme'- associatie. En de emancipatie van de zwarte Nederlander in een inclusieve samenleving is tien jaar teruggeworpen. De Volkskrant kan zeggen wat die wil. Dat is ook maar een mening.

Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2022 - 10:44

@Beisser Merkwaardig hoe twee antiracisten (jij en ik) volkomen verschillend tegen eenzelfde kwestie kunnen aankijken. Zullen we het bij deze constatering laten?

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 11:27

Doen we. Et sans rancune!

Mokker
Mokker24 okt. 2022 - 12:29

De rechter heeft toch helder uitspraak gedaan die de slogan weerlegt. Gemeenten die zich aanpassen zijn vooral bang voor gezeur in de media en van kleine groepjes activisten. Rustig aanpassen van ZP vinden de meeste mensen helemaal geen probleem, maar drammen en doen alsof 'iedereen van kleur' een trauma heeft van ZP, is goedkope manipulatie. Ook in recente onderzoeken heeft in Nederland nog steeds een meerderheid geen grote bezwaren tegen de hedendaagse Zwarte Piet, dus kijk ook eens buiten je randstedelijke bubbel.

Martin van der Linde
Martin van der Linde23 okt. 2022 - 11:34

Tjonge wat een reacties. Ik ga ze niet allemaal lezen. Maar dat zelfs Volendam woke wordt is toch echt een teken dat wie nu ZP nog verdedigt dringend een tijdmachine nodig heeft. Of een cursus ethiek. Misschien een ander stel hersenen of een echte krant. Black Face werd lange tijd goedgepraat en niet altijd ten onrechte. Zonder Black Face had de wereld geen jazz, blues of rock and roll gekend. Het was een cynische tussenfase die het mogelijk maakte de zwarte cultuur naar buiten te brengen. Zwarte Piet is een cynische manier om zwarte mensen weer terug in het hok te krijgen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt23 okt. 2022 - 14:05

Troost je. Volendam is niet woke geworden. De argumentatie met ZP te stoppen heeft NIETS met de kern van de zaak te maken. Het is puur zakelijk pragmatisch.

Beisser
Beisser23 okt. 2022 - 14:23

Black Face heeft hier niets mee te maken. Dat is Amerikaans racistisch erfgoed. Zwarte Piet is één van de personages in een vrolijk Nederlands kinderfeest. Goed beschouwd eigenlijk een schitterend rolmodel: ZP de eerste bevrijde zwarte slaaf uit de geschiedenis, Sinterklaas de eerst blanke die een zwarte slaaf vrijkocht. En de levenslange, nu al 700 jaar durende vriendschap die daaruit ontstond. De link die Afro-surinaamse Nederlanders leggen met het Amerikaanse racisme is één van de frames die zij gebruiken om hun punt te maken. Voor de duidelijkheid, ik herhaal het nog maar eens: Er is niks tegen aanpassing van het personage. Ik heb niks tegen aanpassing van het personage. Ik heb zelfs creatieve voorstellen gedaan hoe dat zou kunnen. Maar ik ben afgehaakt. Waar ik grote bezwaren tegen heb is het optreden van KOZP en hun argumentatie. (En Sunny Bergman en haar kudde flagellanten bezorgen me een flinke portie plaatsvervangende schaamte).

oproerkraaier
oproerkraaier22 okt. 2022 - 14:01

Tranentrekkend dat verdriet van de aanhangers van het racistische Zwarte Piet fenomeen.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 okt. 2022 - 17:31

Tja, Zwarte Piet behoort tot de kroonjuwelen van nijdig rechts. Het lijkt voor hen wel of het landsbelang ermee is gemoeid. En dat alleen maar om te kunnen lachen om een zwarte knecht met jutezak. Volkomen gestoord dunkt me.

Ivan61
Ivan6122 okt. 2022 - 12:39

Oproerkraaier en Vdbemt, Jullie behandelen persoonlijke verhaal van Beisser respectloos en jullie reacties zijn zeer onbeschoft. Moet iedereen ongeacht huidskleur zelfde denken als jullie 2? Zo niet dan gaan jullie helemaal los.

25 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 okt. 2022 - 13:54

Ivan: Sorry hoor maar anekdotische verhalen zijn geen bewijs voor niets en ze worden alleen maar opgedist omdat er geen andere argumenten voorhanden zijn.

Ivan61
Ivan6122 okt. 2022 - 14:56

Oproerkraaier, Jouw geestelijke armoede is zichtbaar. Het niveau van Pegida ongeveer. Hoe noem jij iemand die mensen met andere huidskleur onbeschoft behandelt? Racist toch? Lees nu jouw eigen reacties op iemand met andere huidskleur ( Beisser ) en kijk in de spiegel als je durft.

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 19:37

Deze reactie is verwijderd

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 19:48

@ kraaier, Ik was het niet van plan, maar ik kan het niet laten: Mijn persoonlijke anecdotes zijn geen argumenten. Ook geen bewijzen. Het zijn illustraties om mijn meningen wat kleur en misschien wat body te geven. Alleen mijn ‘uit de kast komen’ tegenover Satya zou je als een ‘bewijs’ kunnen zien. Zij twijfelde aan mijn identiteit. Dat moest rechtgezet worden vind ik. Mij van leugens of zoiets als het aannemen van een valse identiteit beschuldigen pik ik niet. Mijn integriteit is het enige waar ik echt trots en zuinig op ben. Die laat ik niet beschadigen.

vdbemt
vdbemt22 okt. 2022 - 20:18

Tja. Ik vind het negeren van het decennialange, discriminerende effect van ZP op een groot deel van gekleurde mensen respectloos. Dan komen met de onzin dat de jeugd herinneringen worden ontnomen, is flagrante bullshit. "Moet iedereen ongeacht huidskleur zelfde denken als jullie 2?" Valt hier nu uit af te leiden dat jij huidskleur een reden vindt om anders over mensen te denken??

Ivan61
Ivan6123 okt. 2022 - 7:26

Vdebemt, Een vraag met vraag beantwoorden is pure armoede. Kan jij niet beter?

vdbemt
vdbemt23 okt. 2022 - 14:08

@Ivan. Hij is erg leuk. "Een vraag met vraag beantwoorden is pure armoede. Kan jij niet beter?" Dit lijkt heel erg op, nee IS, het beantwoorden van een vraag met een vraag. Erg grappig.

Mokker
Mokker23 okt. 2022 - 14:19

Bemt en kraaier vinden dat tegen nazi's alles is geoorloofd. Het vervelende daarbij is dat vrijwel iedereen met enige nuance in zijn mening van deze haatzaaiers het predicaat nazi mag verwachten.

Beisser
Beisser23 okt. 2022 - 14:25

Dank voor je steunbetuiging Ivan. Altijd fijn te merken dat je niet alleen staat.

Ivan61
Ivan6123 okt. 2022 - 16:59

Heel graag gedaan Beisser

Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2022 - 5:31

@Beisser Ik begrijp dat jij je graag gesteund voelt door anderen. Alleen zijn het wel pure drogredenen waarmee Ivan61 jou steunt. Hij gooit plotsklaps jouw kleur in de strijd. Alsof Oproerkraaier en Vdbemt racisten zijn. Lekker dan. In een aanpalende discussie over 'woke' heb ik gesteld dat woke een ziekelijke vorm van solidariteit is. Ivan61 lijkt mij een beetje (veel) aan die ziekte te lijden. Hij wil graag solidair met jou zijn, maar hanteert daarbij het volstrekt onzinnige argument van 'respect voor jouw kleur'. Kleur maakt niets uit. Argumenten maken iets uit.

Ivan61
Ivan6124 okt. 2022 - 7:03

Eric, Jij bent een Nederlandse man op leeftijd schat ik en jij bent links toch? Jij bent een boegbeeld van linkse tolerantie die allang over de datum is. Daar over kunnen wij andere keer hebben. Beisser plaatst persoonlijke verhaal achter en 2 heren gaan helemaal los en maken hem belachelijk. Toevallig maken deze 2 veel mensen voor racisten zonder enige onderbouwing. Ik heb geen last van jouw onzinnige diagnose. Jij blijkbaar wel. Zo komen wij vanzelf bij discriminatie uit: Jij maakt mij voor iemand die ziek is en welke argumenten tellen welke niet.

Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2022 - 9:07

@Ivan61 Ik heb jouw reacties in dit draadje nog eens driemaal herlezen, en ik zie allerlei verdachtmakingen, jijbakken en stropoppen jegens oproerkraaier, vdbemt en mij, zegmaar een hoop getier, maar geen enkel logisch argument. Behalve dan de kleur van Beisser en zijn persoonlijke verhaal, maar dat zijn drogredenen. Tamelijk armoedig allemaal. Overigens ben ik op eental punten wel degelijk ook een fan van Beisser, alleen niet in deze kwestie. Mag dat svp? (Zonder de redeloze woede van Ivan61 over me heen te krijgen?)

vdbemt
vdbemt24 okt. 2022 - 9:19

@Mokker. Ik daag je uit te komen met een citaat van mij waarin het woord 'nazi' voorkomt.

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 9:37

@Eric [‘Ik begrijp dat jij je graag gesteund voelt door anderen. Alleen zijn het wel pure drogredenen waarmee Ivan61 jou steunt. Hij gooit plotsklaps jouw kleur in de strijd. Alsof Oproerkraaier en Vdbemt racisten zijn. Lekker dan.’] Mis! Dubbel mis! Ik ben een buitenstaander. Ik heb van niemand steun nodig. Maar een spontaan steungebaar mag op zijn minst een beleefde reactie verwachten. Mijn dank was alleen meer dan beleefdheid. Ik waardeer Ivans steun oprecht. Daarbij: Zijn steunbetuiging heeft niets met huidskleur te maken. Hij zegt precies hetzelfde als jij. Ik citeer: ‘Kleur maakt niets uit. Argumenten maken iets uit.’ (jijzelf) en (Ivan61):’Moet iedereen ongeacht huidskleur zelfde denken als jullie 2?’ [‘ Ivan61 lijkt mij een beetje (veel) aan die ziekte te lijden. Hij wil graag solidair met jou zijn, maar hanteert daarbij het volstrekt onzinnige argument van 'respect voor jouw kleur.’] Weer een miskleun en een belediging voor Ivan. Ik citeer zijn openingsregel: ‘Jullie behandelen PERSOONLIJKE VERHAAL (kapitalen van mij, B) van Beisser respectloos en jullie reacties zijn zeer onbeschoft.’ Geen beste beurt Eric.

vdbemt
vdbemt24 okt. 2022 - 9:46

@Beisser. Waarom wordt er zoveel drukte gemaakt im ZP? Je maakt een vergelijking met de karikatuur van Sinterklaas: als oude man ga je je toch ook niet op je pik getrapt voelen omdat de karikatuur van Sinterklaas bestaat?? Die vergelijking gaat niet op, want er is niemand die zich daarover opwindt. Er is ook geen reden om je daarover op te winden, want iedereen. echt iedereen (alle kleuren) wordt oud. "Zwarte Piet is de roeptoeter die een stelletje gefrustreerde schreeuwers gebruiken om hun privéproblemen met de Nederlandse samenleving rond te bazuinen." Een stelletje gefrustreerde schreeuwers? Wat is het toch dat je blijft ontkennen en wilt blijven negeren dat een aanzienlijk deel van de gekleurde bevolking, al decennialang, in hun aard geraakt wordt? Het feit dat een ander deel zich niet geraakt voelt, neemt dat eerste toch niet weg?

Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2022 - 11:06

@Beisser "Geen beste beurt Eric." Ha! Alsof die beurt(en) van jou zo geweldig zijn. (Not.) I rest my case nu maar. 🤔

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 11:47

vdbemt24 okt. 2022 - 11:46 [‘Waarom wordt er zoveel drukte gemaakt im ZP? (…) iedereen. echt iedereen (alle kleuren) wordt oud.'] Die vergelijking gaat wel op. Voordat KOZP begon te roeptoeteren wond ook niemand zich op over de kleur van ZP. En er was (en is eigenlijk nog steeds) geen reden om je op te winden. Alleen in het brein van een groepje gefrustreerde querulanten. [‘Wat is het toch dat je blijft ontkennen en wilt blijven negeren dat een aanzienlijk deel van de gekleurde bevolking, al decennialang, in hun aard geraakt wordt? Het feit dat een ander deel zich niet geraakt voelt, neemt dat eerste toch niet weg? Ik ontken niks. En ik wil best geloven dat een groepje gefrustreerde Afro-Nederlanders zich gekwetst voelt. Dat heb ik al vaker gezegd. Ik heb kritiek op de argumentatie die vals is en de manier van optreden van KOZP die agressief, non-empatisch, kortzichtig, momopolistisch en triomfalistisch is.

Ivan61
Ivan6124 okt. 2022 - 12:44

Eric, Denk niet dat jij mijn emotie waard bent. Jij hebt moeite met jouw eigen onvermogen daar kan ik niks aan doen. Beisser, Zoals je zelf kan lezen is discussie met zulke mensen zinloos.

vdbemt
vdbemt24 okt. 2022 - 15:35

@Beisser . Mijn vraag aan jou: Wat is het toch dat je blijft ontkennen en wilt blijven negeren dat een aanzienlijk deel van de gekleurde bevolking, al decennialang, in hun aard geraakt wordt? Het feit dat een ander deel zich niet geraakt voelt, neemt dat eerste toch niet weg? Jouw antwoord: Ik ontken niks. En ik wil best geloven dat een groepje gefrustreerde Afro-Nederlanders zich gekwetst voelt. "Een groepje gefrustreerde Afro_Nederlanders"???????? Een beter bewijs van je hardnekkige ontkenning kun je niet geven. Ik ga mee met Eric Minnens. Het is mij duidelijk. I rest my case as well.

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 19:36

vdbemt24 okt. 2022 - 17:35 @Beisser . Mijn vraag aan jou: [‘Wat is het toch dat je blijft ontkennen en wilt blijven negeren dat een aanzienlijk deel van de gekleurde bevolking, al decennialang, in hun aard geraakt wordt? Niet ‘een aanzienlijk deel’. Een klein groepje. Niet ‘in hun aard’ In hun eigenwaarde. [‘Het feit dat een ander deel zich niet geraakt voelt, neemt dat eerste toch niet weg?’] Klopt. Daar heb ik ook niet over. Jouw antwoord: [‘“Een groepje gefrustreerde Afro_Nederlanders”????????’] Gario, Affrye, Esajas e.a. Nederlanders met een Afrikaanse of Afro-Surinaamse achtergrond. Zoals ik een Indo ben Indische Nederlander:. Nederlander met een Indische (in mijn geval deels Indonesische) achtergrond. Gefrustreerd omdat zij er luidruchtig, om niet te zeggen agressief blijk van geven zich in hun eigenwaarde aangetast te voelen om het onrecht dat de voorouders van de huidige autochtone Nederlanders hun voorouders aangedaan hebben. Alsof wij Indo's Rutte cs zouden willen verwijten dat zijn voorgangers 150 jaar geleden o.a. familieleden van mijn Javaanse grootmoeder naar Suriname lokten om het slavenwerk van de vrijgelaten slaven over te nemen. onder dezelfde mensonterende omstandigheden. [‘Een beter bewijs van je hardnekkige ontkenning kun je niet geven.’] Als jij dat zo wilt interpreteren, mij best. Doe maar, maar verwacht van mij niet dat ik een hoge dunk van jouw intellectuele vermogens heb.

Beisser
Beisser24 okt. 2022 - 19:39

Ivan61 24 okt. 2022 - 14:44 ['Beisser, Zoals je zelf kan lezen is discussie met zulke mensen zinloos.'] Je hebt gelijk, maar ik blijf het proberen. ;-)

Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2022 - 21:44

@Beisser "zulke mensen" Ach so, we gaan generaliseren. Een één-tweetje met nr. 61, om mij toch nog een trap na te geven. Het gaat uiteindelijk niet om de argumentatie, maar om het bashen. Ik dacht toch echt dat wij elkaar beter kenden... Maar goed, blijkbaar niet, dat zit verkeerd in mijn geheugen, jammer dan, zo kun je je in iemand vergissen... (Van nr. 61 verwachtte ik dan weer niets anders, maar goed, die interesseert me niet.) Sans rancune??... 🤨

Beisser
Beisser25 okt. 2022 - 8:54

@ Eric ['Ach so, we gaan generaliseren. Een één-tweetje met nr. 61, om mij toch nog een trap na te geven'] Sorry. Ik dacht niet aan jou. Ik dacht aan oproerkraaier en vdBemt. Misverstand en nog steeds sans rancune!

Mokker
Mokker26 okt. 2022 - 8:16

@vdbemt Dat woord gebruik je inderdaad niet. Excuses dat ik je even op een hoop veegde met onze kraaiert, die dat aan de lopende band doet.

Ouru
Ouru22 okt. 2022 - 9:29

Zalig het land , dat delibereert over dat Sinterklaas en zwartepieten gedoe

reforcer
reforcer22 okt. 2022 - 9:22

Heeft er iemand ooit weleens over nagedacht dat -naast pesterijtjes van zwarte kinderen- zij misschien ook weleens hebben gedacht van dat ze het leuk zouden vinden om later als ze groot zijn ook zwarte piet zouden willen spelen? Vrolijk, lenig, kunstjes doen, veelkleurige mooie kleren , lippenstift, goedgeefs en veel snoepjes in voorraad en die de bejaarde veelal iets dementerende oude man ondersteunend? Overigens vind ik de "hartelijke en welgemeende felicitatie" van kozp getuigen van een dikke middelvinger en zeer provocerend naar de Volendammers. Een beetje blije Fortuin versus chagrijnige Melkert onderbroekenlol zeg maar..

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier22 okt. 2022 - 14:51

"Overigens vind ik de "hartelijke en welgemeende felicitatie" van kozp getuigen van een dikke middelvinger en zeer provocerend naar de Volendammers." Je projecteert.

Olav Meijer
Olav Meijer22 okt. 2022 - 1:52

Na ontelbare discussies te hebben gevoerd (w.o. twee artikelen op Joop in 2014), de telkens herhaalde dus uitgekauwde (voor een belangrijk deel valse) argumenten te hebben gelezen, enkele keren gearresteerd te zijn en vervolgens niet vervolgd (want " ten onrechte als verdachte aangemerkt"), enz., enz., beperk ik me hier nu uitdrukkelijk tot de volgende constatering: het is een heugelijk feit dat Zwarte Piet onontkoombaar uit Nederland verdwijnt. Nieuwe generaties kinderen zullen gezamenlijk leuke Sinterklaasfeest kunnen beleven.

oproerkraaier
oproerkraaier22 okt. 2022 - 0:09

Grappig om te zien hoe de rechts-extremisten, de anti-identiteit strijders helemaal gek worden als je niet rouwig bent over de ondergang, het uitsterven van zwarte piet. Hoe bozer ze worden, hoe beter het gaat,

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 okt. 2022 - 13:48

Ik ben niet per se heel rouwig over de ondergang van zwarte piet. Ik denk alleen niet dat racisme ermee zal afnemen, in Nederland. Een belastingdienst zal nog steeds etnisch kunnen profileren, met of zonder zwarte piet Echte racisten, zullen nog steeds geen donkere mensen aannemen. Met of zonder zwarte piet

Mokker
Mokker23 okt. 2022 - 14:21

Wat een voorbarig victoriegekraai. Niet huilen als er straks toch weer -geheel legaal- een Zwarte Piet door het dorp loopt.

Olav Meijer
Olav Meijer24 okt. 2022 - 0:59

@ Baloem enz.: Niemand heeft ooit de illusie gekoesterd dat met het verdwijnen van Zwarte Piet racisme uit Nederland zou totaal zou verdwijnen.

pahan
pahan21 okt. 2022 - 21:07

De beste manier om van die drammers af te komen. Gewoon met de rug er naar toe gaan staan en Sinterklaas vieren. En daar horen ze niet bij. Kunnen ze slecht tegen, blijkt direct.

Greendutch
Greendutch21 okt. 2022 - 16:50

verstandig. organisch gewijzigd. waar de portemonnee leegloopt, voelt de eigenaar de pijn, de koopman let dan goed op. nu nog hopen dat men in Volendam weet dat 1 partij al die jaren voor heel veel ruzie, verdeeldheid, onrust, ongemak gezorgd heeft, dat men de schuldige de rug toekeert want uiteindelijk zijn vriendelijkheid, rust, vertrouwen beter voor de onderlinge verhoudingen in de rest van het jaar in het hele dorp, hopelijk leert Volendam nu vertrouwen op eigen ervaring, weert men opruiing uit het dorp.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens22 okt. 2022 - 10:57

Volendam moet met een kleine letter, Green! {;-)

Sven Stevin
Sven Stevin21 okt. 2022 - 16:25

Dreigen werkt zoals opnieuw bewezen.

7 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 20:32

Noem mij 1 geval van dreiging door KOZP? Je liegt.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 23:04

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb22 okt. 2022 - 8:06

Sven Als u gelijk had, dan zou de zwarte piet nog overal te zien zijn.

Jozias2
Jozias222 okt. 2022 - 9:00

@oproerkraaier “Als ik een zwarte Piet zie dan schop ik hem persoonlijk voor zijn bek” op de Dam bij een bijeenkomst mede georganiseerd door Kozp. En “Volgens Afriyie zijn er verschillende actiebewegingen die er verschillende werkwijzen op nahouden. ,,De één gaat zingen op de Dam, de ander gaat met een knuppel naar een intocht. Ik vind dat ze allebei de ruimte moeten krijgen. Ik praat veel met intochtcomités en burgemeesters en achter de schermen geven ze allemaal toe dat het fout is. Maar je kunt ons niet eeuwig aan het lijntje houden en verwachten dat we vreedzaam blijven demonstreren.’’

oproerkraaier
oproerkraaier22 okt. 2022 - 13:51

Jozias, dat is alles wat u heeft kunnen vinden? Waarom wilt u zo graag de slachtoffers in daders veranderen?

Jozias2
Jozias222 okt. 2022 - 19:20

@oproerkraaier U stelt dat er wordt gelogen en ik bewijs dat u liegt. Er is wel degelijk sprake van bedreigingen. het zijn twee voorbeelden van twee prominente activisten. Deze vereniging zegt ook: “De comités zeggen ook tot het besluit te zijn gekomen omdat de sfeer rondom het Sinterklaasfeest "ieder jaar grimmiger" wordt en er bedreigingen worden geuit. "Als gevolg zijn vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor het Sinterklaasfeest afgehaakt." Kozp is een militante beweging die hun zienswijze wil opleggen en daarbij geen ruimte laat voor andere inzichten en ervaringen.

Mokker
Mokker23 okt. 2022 - 8:22

Akwasi heeft ook nog een oude account verwijderd met nog agressievere tweets. "Zwarte Piet moet dood man. Serieus. #huurmoord" en "Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord?" Heeft hij wel afstand van genomen om vervolging door het OM te voorkomen, maar zijn haat lijkt niet verdwenen. https://nos.nl/artikel/2347017-akwasi-neemt-afstand-van-oude-tweets-over-zwarte-piet-en-verwijdert-account

Jozias2
Jozias221 okt. 2022 - 12:03

Als alle tijd, energie en media aandacht rondom Zwarte Piet nu eens was gestoken in het verhelpen van de arbeidsmarkt- en woningmarkt discriminatie etc etc.

21 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 15:02

Daar zijn de pietenfans niet mee bezig.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 15:24

Maar als een karikatuur die tot racistisch treiteren leidt al niet als zodanig erkend kan worden verwacht je dat die energie daarin steken zou werken? Volwassenen zeggen altijd dat treiteren zo erg is. Toch? Ik ken een klein meisje dat tegen de sinterklaas periode aanziet. Is de karikatuur die tot de ellende van dat meisje leidt nu echt zoveel waard? Begrijp dat eigenlijk niet zo goed.

JoepJos
JoepJos21 okt. 2022 - 16:14

Mooi ingestoken whataboutism

Jozias2
Jozias221 okt. 2022 - 17:24

@satya Heel vreemd, bij de intochten en op school zag ik juist heel veel kinderen, van Nederlandse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Turkse afkomst die allemaal enorm genoten van Sinterklaas incl zwarte Piet. Ik zie ook heel veel kinderen die zich verkleden als Piet en in hem een held zien. Ik herken totaal niet dat zwarte Piet als iets negatiefs wordt gezien of dat het iets is wat je niet wil zijn. Uiteraard zullen er wel eens kinderen mee gepest zijn, netzoals elk uiterlijk kenmerk gebruikt kan worden om te pesten. Maar pesten is niet hetzelfde als discriminatie of racisme. En je kunt best het pesten ter discussie stellen of bepaalde stereo typen zoals de dikke lippen en gouden ringen zonder het hele feest in het racisme te trekken.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 18:22

@Jozias. Stel nou: jij hebt een kind dat op school gepest wordt en/of gedsicrimineerd want rood haar. Neem jij er dan genoegen mee dat de school zegt: tja, zo is de wereld nou eenmaal. De meeste kinderen worden niet gepest en gediscrimineerd. Daar moet zij/hij maar mee om leren gaan. Of verwacht je dat de school de pester(s) onder handen gaat nemen?

Satya
Satya21 okt. 2022 - 18:59

"Heel vreemd, bij de intochten en op school zag ik juist heel veel kinderen, van Nederlandse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Turkse afkomst die allemaal enorm genoten van Sinterklaas incl zwarte Piet. " Heb het hier vaak genoeg opgenomen voor de inclusie die bij sinterklaas meespeelt. "Ik herken totaal niet dat zwarte Piet als iets negatiefs wordt gezien of dat het iets is wat je niet wil zijn. " Het valt gewoon niet te ontkennen dat het een karikatuur van een Afrikaan is dus ik denk dat wij dat sowieso al verschillend ervaren. "En je kunt best het pesten ter discussie stellen of bepaalde stereo typen zoals de dikke lippen en gouden ringen zonder het hele feest in het racisme te trekken. " Ik zie het feest ook niet als racisme, erken dat veel mensen er geen racistisch intentie mee hebben. Ik vind dat het wel een figuur is die zich zonder aanpassingen voor racisme leent, zie pegida. Ook zijn de treiteren wel degelijk vaak met racistische intentie. Begrijp de weerstand tegen kozp ook wel en zou een andere weg kiezen. Voel ook weerstand tegen het bagatelliseren van het racisme wat er wel degelijk mee in verband staat.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 20:09

Satya, ‘[Het valt gewoon niet te ontkennen dat het een karikatuur van een Afrikaan is…’] Klopt. En sinterklaas is een karikatuur van een bejaarde. Moet sinterklaas nu afgeschaft worden omdat ik als bejaarde mij op mijn tenen getrapt voel? De ‘stoomboot’ is een lachertje. Moet die nou afgeschaft worden omdat een echte zeekapitein zich misschien op zijn pik getrapt voelt? Het hele feest hangt van karikaturen aan elkaar. Moet het hele feest dan maar afgeschaft worden? [‘…dus ik denk dat wij dat sowieso al verschillend ervaren.’] Een waar woord. Maar is dat nou een reden om er zoveel heibel over te maken? Het doet me goed dat je je in je laatste alinea’s redelijker betoont.

Jozias2
Jozias221 okt. 2022 - 21:09

@vdbemt Die vraag heb ik hieronder al beantwoord. Als een kind gepest wordt moet uiteraard de pester aangepakt worden. Maar er zal altijd sprake zijn van pesten. Het uiterlijke kenmerk is meestal het middel en niet de aanleiding. Maar je kunt ook actievoeren waarbij je aandacht vraagt voor het pesten met zwarte piet zonder actie te voeren tegen zwarte Piet en het sinterklaasfeest. Het uitschelden voor zwarte piet is net zo erg als het pesten vanwege een bril, hazenlip, rood haar, wijn vlek of schelden met kanker. In al die gevallen pakken we toch ook het pestgedrag aan en niet het middel.

Zandb
Zandb22 okt. 2022 - 8:11

Jozias Dat kinderen genieten van een zwarte piet of zich verkleden als hun held, de zwarte piet, dat is geen, dan wel een drog-argument: ze genieten minstens zo van een gele, rode of witte piet. En was die piet geel, rood of wit, het kind zou die 'held' naspelen. Waar het om gaat, dat is de vraag in hoeverre bepaalde beelden het kind onbewust (op)voeden. Moeten we willen, dat een kind bepaald gedrag aan een bepaalde uiterlijkheden van mensen koppelen?

vdbemt
vdbemt22 okt. 2022 - 9:52

@Jozias "Maar je kunt ook actievoeren waarbij je aandacht vraagt voor het pesten met zwarte piet zonder actie te voeren tegen zwarte Piet en het sinterklaasfeest. " Als ZP nou een biologisch gegeven was, zoals rood haar, of flaporen, dan zou ik me je mee kunnen gaan. ZP is een fantasiefiguur. HET aangrijpingspunt voor de pesterij/discriminatie. Hoe moeilijk is het om die bron, fantasie, DE aanleiding weg te nemen? De kinderen van nu hebben daar totaal geen moeite mee. Het zijn de kinderen van vroeger, de vastgeroeste ouderen, die daar moeite mee hebben. ZIJ houden vast aan een KINDERfeest dat niet leuk is voor iedereen en zijn de drempel naar een feest dat WEL voor iedereen leuk kan zijn.

Jozias2
Jozias222 okt. 2022 - 12:07

@zandb Dat er ook andere ervaringen zijn is wel degelijk een argument tegen het frame dat alle kinderen gepest worden vanwege zwarte Piet en dat het een negatief figuur is. Dat figuren ook een andere kleur kunnen hebben heeft daar niets mee te maken. De stelling was niet : kunnen we het geen rode Piet laten zijn, of zullen we strenger optreden tegen pesten, de stelling was : zwarte Piet is racisme. Die stelling is te kort door de bocht en een negatieve en polariserende benadering.

Eric Minnens
Eric Minnens22 okt. 2022 - 13:06

@Jozias "Als alle tijd, energie en media aandacht rondom Zwarte Piet nu eens was gestoken in het verhelpen van de arbeidsmarkt- en woningmarkt discriminatie etc etc." Ja, dan had ZP nog in alle glorie zijn feestjes kunnen vieren en werden alle zwarte mensen nog in dezelfde feestelijke glorie gepest en gediscrimineerd. Jij blij misschien. Maar ik niet, en vele zwarte en witte antiracisten met mij. En je maakt nóg een vergissing. Er bestaat géén verschil tussen pesten en discrimineren. Géén. Totaal niet. Nou ja, pesten is ruimer. Maar het is in zijn uitwerking allebei even rampzalig. Gelukkig is er in de afgelopen tien jaar veel veranderd.

Eric Minnens
Eric Minnens22 okt. 2022 - 13:33

@Jozias, vervolg "Zwarte Piet is racisme". Te kort door de bocht? Waar was jij het laatste decennium? Niet op Joop in ieder geval. Het is hier allemaal tot in den treure bediscussieerd. "Zwarte Piet is racisme" is één van de meest succesvolle slogans van deze eeuw.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2022 - 16:48

Eric Minnens Succesvol waarin?

Jozias2
Jozias222 okt. 2022 - 19:32

@eric Pesten is niet strafbaar, discriminatie is dat wel. Politie.nl: “Wanneer is pesten strafbaar? Pesten, uitschelden, treiteren of negeren, maken je enorm kwaad of verdrietig, maar zijn niet strafbaar. Je kunt dus niet standaard aangifte doen van pesten. Dat kan pas zodra je bedreigd wordt. Ga daarvoor naar het politiebureau bij jou in de buurt“ Hoe vervelend het ook is, er is geen recht om gekwetst te worden. En er is wel een beweging die strijd tegen elke vorm van gekwetst voelen. En dat is een hele enge maatschappij als je daarin mee gaat.

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 20:12

Deze reactie is verwijderd

Eric Minnens
Eric Minnens22 okt. 2022 - 22:00

@Minoes "Succesvol waarin?" In haar doelstelling.

Eric Minnens
Eric Minnens23 okt. 2022 - 4:06

@Jozias "Hoe vervelend het ook is, er is geen recht om gekwetst te worden. En er is wel een beweging die strijd tegen elke vorm van gekwetst voelen. En dat is een hele enge maatschappij als je daarin mee gaat." Ach, er is hieronder al zoveel gezegd, ik val er wat later in, en ga er niet ook nog eens uitgebreid mijn plasjes over doen. Ik word daar bij voorbaat al doodmoe van... Laat ik het zo zeggen, ik pik Oproerkraaier, vdBemt en Satya er even uit om hun mijn globale instemming te betuigen, waar ik het met bijvoorbeeld Beisser, ondanks zijn interessante persoonlijke bijdragen en invalshoek, totaal niet eens ben. En ook met jou ben ik het niet eens. Juridisch mag er dan een verschil zijn tussen pesten en discrimineren, maar we bediscussiëren hier de moraliteit. Moreel is er geen enkel verschil. Wat maakt het nu uit of dat roodharige jongetje juridisch 'gediscrimineerd' wordt, of niet-jurudisch 'gepest'. De uitwerking is hetzelfde. En wat je zegt over een 'hele enge maatschappij' ('woke' dus), daarover zijn we het zelfs eens, daarover heeft Arjen Lubach trouwens onderstaand grappige liedje gemaakt. (Woke is in mijn ogen een ziekelijke vorm van solidariteit. We hoeven daar echt niet bang voor te zijn. Die ziekte waait vanzelf weer over.) https://youtu.be/-qzjR2ZzTec

Beisser
Beisser23 okt. 2022 - 14:39

Eric Minnens [‘Ja, dan had ZP nog in alle glorie zijn feestjes kunnen vieren en werden alle zwarte mensen nog in dezelfde feestelijke glorie gepest en gediscrimineerd.’] Gepest worden ze toch wel. Zwarte piet of niet. Ze zijn “de Ander” Zo zijn kinderen. Hoort bij hun ontwikkeling. Wij-zijdenken is inherent aan het mens-zijn. [‘En je maakt nóg een vergissing. Er bestaat géén verschil tussen pesten en discrimineren. Géén. Totaal niet. Nou ja, pesten is ruimer. Maar het is in zijn uitwerking allebei even rampzalig.’] Nee discrimineren is een ruimer begrip . Houdt ook buitensluiten, onderschatten, etnisch profileren e.d. in (En kan inderdaad ook tot pesten leiden) [‘“Zwarte Piet is racisme" is één van de meest succesvolle slogans van deze eeuw.’] “Zwarte Piet is racisme" is één van de meest foute slogans van de eeuw. Om te beginnen heeft Zwarte Piet niets Ten tweede is het één van de meest polariserende frames van de eeuw. De hele actie doet de strijd om een inclusieve samenleving meer kwaad dan goed.

Beisser
Beisser23 okt. 2022 - 21:29

'Om te beginnen heeft Zwarte Piet niets' = Om te beginnen heeft Zwarte Piet niets met racisme te maken.

Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2022 - 5:45

@Beisser, zie mijn antwoord 'bovenaan'.

Pjotr4
Pjotr421 okt. 2022 - 11:31

Het belangrijkste wat steeds wordt verzwegen is dat wanneer alleen blanke, niet of amper geschminkte Pieten meelopen dit een ernstige vorm van discriminatie (apartheid) is. Ik schrijf bewust 'blanke' Pieten want Witte Pieten zouden wit geschminkt zijn analoog aan Zwarte Pieten die zwart geschminkt zijn en zij wel door iedereen kunnen worden uitgebeeld. Maar geheel wit schminken kan ook niet, omdat we dan naast de clowns, de Joker we weer een negatief blank stereotype erbij hebben.

3 Reacties
Zandb
Zandb22 okt. 2022 - 8:16

U bedoelt serieus dat een zwarte man, zwart geschminkt, een zwarte piet moet kunnen spelen? Of dat een zwarte man, wit geschminkt, een witte piet moet kunnen spelen? Van harte gefeliciteerd met dat diepe inzicht. Zo jammer dat u de kernvraag - willen we gedrag koppelen aan uiterlijke kenmerken zoals de kleur die mensen hebben - mist. Ooit was een buurjongetje heel erg verbaasd (en daarmee heel bang geworden) toen hem duidelijk werd dat boeven niet herkenbaar waren als boef - aan hun streepjespak bv - maar er als gewone mensen uitzagen. snapt u dat?

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 11:09

@ Zandb ['Zo jammer dat u de kernvraag - willen we gedrag koppelen aan uiterlijke kenmerken zoals de kleur die mensen hebben - mist. '] De mensheid doet niet anders. Altijd al. Al sinds de prille kindertijd van de menselijke soort. Het is een aangeboren instinct inherent aan het mens-zijn. Ik ben het met je eens dat we er vanaf moeten. Een kwestie van opvoeden, maar de herrie die KOZP trapt helpt daar niet bij.

Beisser
Beisser23 okt. 2022 - 21:33

['U bedoelt serieus dat een zwarte man, zwart geschminkt, een zwarte piet moet kunnen spelen? Of dat een zwarte man, wit geschminkt, een witte piet moet kunnen spelen?'] Waarom niet? Als je als samenleving inclusief wilt zijn hou je de mogelijkheid open. Zo niet: discrimineer je.

Pjotr4
Pjotr421 okt. 2022 - 11:19

Dus kennelijk is Zwarte Piet, die is geëvolueerd naar een sportieve, intelligente, behulpzame, chique man of vrouw die snoepgoed en cadeautjes uitdeelt, een te negatief stereotype. Maar wat moeten we dan in hemelsnaam nu nog met de white face (horror)clowns met rode gestifte lippen, een rode neus, oorringen, rare schoenen, rare armoedige kleren en hun dommige sapperdeflappraatjes? Ik ben zeer benieuwd wat Han hiervan denkt.

2 Reacties
Pjotr4
Pjotr421 okt. 2022 - 12:00

...en stereotypische gele en rode krulpruiken... Dit kan echt niet meer in 2022. Bovendien kan het ook als negatieve stereotypering van Zwarte Piet worden gezien.

Norsemen
Norsemen21 okt. 2022 - 12:20

Wat we hiermee moeten? De mensen die dit soort vergelijkingen bedenken als achterlijk bestempelen.

Peace ....
Peace ....21 okt. 2022 - 10:52

Nog een paar steden/dorpjes en Nederland verdient het predikaat racisme-vrij.

12 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk21 okt. 2022 - 13:30

En alleen ZP is racisme? Er zijn wel meerdere typen racisme. Die door KOZP niet worden benoemd.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 14:19

IHAG, ik ben blij dat je toegeeft dat Zwarte Piet racistisch is.

PGS
PGS21 okt. 2022 - 14:30

Dat deze racistische figuur en passant wel welkom is in Suriname en Curacao blijft toch een curious gegeven.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 15:01

Kraaier, Alleen is Zwarte Piet niet racistisch. Hoogstens in omgekeerde richting misschien. Zwarte Piet is de roeptoeter die een stelletje gefrustreerde schreeuwers gebruiken om hun privéproblemen met de Nederlandse samenleving rond te bazuinen.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 17:11

Beisser: je lijkt het te hebben over de gefrustreerde en rancuneuze verdedigers van zwarte piet.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 18:28

@PGS. Dat een deel van de gemeenschap wel 'gewoon' het feest viert, is inderdaad bijzonder. Dat verandert niets aan het feit dat een ander deel, waarschijnlijk ooit zelf hard getroffen door racisme, danwel daar een nauw verband mee gehad, het als uiterst pijnlijk ervaart.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 20:13

oproerkraaier ['Beisser: je lijkt het te hebben over de gefrustreerde en rancuneuze verdedigers van zwarte piet.'] Als je het zo wilt interpreteren: Ga je gang. Mij deert het niet.

pahan
pahan22 okt. 2022 - 5:53

Een predikaat van nul en generlei waarde.

Zandb
Zandb22 okt. 2022 - 8:19

Peace Onzin. De mens is en blijft zo racistisch als de neten ook al doet ie nog zo z'n best. (Juist als een mens op dat gebied heel erg z'n best doet, loopt hij groot gevaar in een door hem zelf gegraven kuil te vallen!)

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 11:17

Zandb 22 okt. 2022 - 10:19 Peace ['Onzin. De mens is en blijft zo racistisch als de neten…'] Nee. De mens is een kuddedier. Alles wat van buiten de kudde komt kan gevaarlijk zijn. Daarom uitsluiting, wantrouwen, generaliseren, stereotypen enz. Dit is natuurlijk gedrag. Instinct, een reflex die we moeten leren rationeel onder controle te houden. Racisme is een (aangeleerde) verderfelijke ideologie die met alle (wettelijke) beschikbare middelen bestreden moet worden. Zwarte Piet is maar klein bier hierbij vergeleken.

Zandb
Zandb23 okt. 2022 - 6:14

Beisser Racisme is een gevolg van de instinctieve drang om op onvolkomen wijze 'onderscheid te maken'. Dat we bv met mes en vork eten, dat is slechts een polijsten van de instinctieve drang om te eten.

Beisser
Beisser23 okt. 2022 - 11:26

Zandb 23 okt. 2022 - 8:14 Je vergelijking klopt niet helemaal. Met mes en vork eten, of met stokjes of met de handen (Sommige volkeren hebben heel zorgvuldige ‘sophisticated’ manieren ontwikkeld om hun voedsel zonder gebruikmaking van gereedschap netjes en zonder geknoei van het bord (of het pisangblad) naar de mond te brengen) zijn manieren om die instinctieve drang te bevredigen. Schelden, buitensluiten, pesten, etnisch profileren enz. zijn manieren om aan te geven “Jij hoort niet bij ons, Jij behoort tot een andere groep”. Ook een manier om een ‘drang’ te bevredigen. Racisme is een leerstelling die de (niet bestaande) menselijke “rassen” in een hiërarchische volgorde plaatst en zo het “blanke ras” een motief te geven andere rassen te exploiteren, culturen te vernietigen en volkeren uit te roeien. Racisme is rationeel beleid. Discriminatie in al zijn vormen is een instinctieve reflex.

Ivan61
Ivan6121 okt. 2022 - 10:45

Ik heb weinig met KOZP maar nog minder met Zwarte Piet. Vanaf het moment dat Gario opgepakt is wegens het dragen van t-shirt was ik om. Kinderen die huilen omdat zij uitgescholden vanwege huidskleur in de naam van zogenaamde traditie. Nederland is de enige land waar hulpje van SinterKlaas een neger is. Sorry maar ik moet deze woord gebruiken met grote ongemaak. Met andere woorden is Zwarte Piet helemaal geen traditie. Voorgoed stoppen met deze onzin dan gaan kinderen niet huilen. Is dat iets waard of moet "traditie" doorgaan?

24 Reacties
Gerygrr
Gerygrr21 okt. 2022 - 11:46

Het is nog nooit voorgekomen, dat kinderen van welke kleur ook huilden bij een ontmoeting van Sint en Pieten in alle jaren, dat wij het feest organiseerden. Huilende kinderen uit angst voor het wegblijven van de pakjesboot daarentegen zijn wel reëel.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 13:29

Ik ben zelf een paar jaar Zwarte Piet geweest. Mijn bruine huid zwart geverfd plus de hele rataplan aan Zwarte Piet kenmerken. Een van die keren was mijn dochter (toen 2 jaar) erbij. Ze zat bij Kaas op schoot en hoorde mijn stem. Papa! Papa! riep ze vrolijk, overal rondkijkend waar ik was. Ze lachte naar mij maar herkende me niet, terwijl ik vlak voor haar stond. Een van mijn (en haar) dierbaarste herinneringen aan die tijd. Moet dit soort herinneringen onze jeugd afgenomen worden?

Satya
Satya21 okt. 2022 - 14:42

De enige reactie waar ik waarde in zie. Volwassenen die pesten veroordelen maar zwarte Piet verdedigen begrijp ik niet.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 14:44

"Moet dit soort herinneringen onze jeugd afgenomen worden?" Moet het treiteren van kinderen doorgaan om nostalgie?

Ivan61
Ivan6121 okt. 2022 - 15:00

Gerygrr en Beisser, Dank voor jullie reacties. Ik ben opgegroeid met Krampus in de plaats van ZP. Als je echte christelijke traditie wil volgen dan kom je altijd bij Krampus en nooit bij ZP uit.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 15:26

Gerygrr, de waarde van een anekdotische bijdrage is precies nul. Dat weet u toch?

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 15:28

Beisser: ik denk dat jij de enige bent die zich dit nog herinnerd. Je maakt mij gewoon niet wijs dat je dochter, die toen 2 was, zich hier iets van herinnerd. Kortom demagogie en kwaadaardig.

Jozias2
Jozias221 okt. 2022 - 15:45

@satya Er is niemand die het treiteren van kinderen goedkeurt. Dus als er in een klas kinderen worden uitgescholden voor zwarte piet dan wordt daar neem ik aan door de leerkracht tegen opgetreden. Netzoals wanneer er met een ander scheldwoord wordt gebruikt. Maar wat je eigenlijk voorstelt is dat het karakter brilsmurf moet verdwijnen omdat kinderen met bril zo worden genoemd of vuurtorens vanwege de kinderen met rood haar etc etc. Als kinderen willen pesten dan is huidskleur en de term zwarte piet een middel en niet de aanleiding.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 16:10

Jozias Waar zijn de volwassenen die als vuurtoren of brilsmurf massaal door de straten trekken?

Jozias2
Jozias221 okt. 2022 - 17:15

@satya De smurfen zijn het hele jaar op tv. Maar daar gaat het toch niet om? Het ging er om dat een figuur wordt gebruikt om te pesten. Die figuur verbieden is onzinnig.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 18:31

@Beisser. Lachwekkend. Heb jij haar nooit verteld dat Sinterklaas niet bestaat en TOEN die herinnering weggenomen?? Of heeft ze daar geen last van. En dan nu wel?? Zie je hoe lachwekkend??!!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 okt. 2022 - 18:37

Vanaf het moment dat Gario opgepakt is wegens het dragen van t-shirt was ik om. Dat vond ik ook zwaar overdreven, je hebt demonstratierecht

Satya
Satya21 okt. 2022 - 18:54

"Die figuur verbieden is onzinnig. " Ik heb het niet over verbieden. Ik heb het over volwassenen die nostalgische gevoelens belangrijker vinden als het welzijn van kinderen.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 20:17

Satya '[Moet het treiteren van kinderen doorgaan om nostalgie? '] Denk je dat het treiteren minder wordt als Zwarte Piet afgeschaft wordt?

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 20:22

oproerkraaier 21 okt. 2022 - 17:28 ['Beisser: ik denk dat jij de enige bent die zich dit nog herinnerd. Je maakt mij gewoon niet wijs dat je dochter, die toen 2 was, zich hier iets van herinnerd (sic). '] Nee hoor. Dit werd een familieverhaal at elk jaar weer verteld werd, elke keer als mijn escapades als Zwarte Piet ter sprake kwamen. ['Kortom demagogie en kwaadaardig.'] Als jij dat vindt: goed hoor.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 20:31

vdbemt 21 okt. 2022 - 20:31 ['@Beisser. Lachwekkend. Heb jij haar nooit verteld dat Sinterklaas niet bestaat en TOEN die herinnering weggenomen??'] We hebben het hele feest vrolijk meegevierd, maar nooit erg serieus genomen. Toen ze een jaar of 5 was begreep ze het zelf al. En ze heeft er nooit last van gehad. Ze is nooit bang voor sinterklaas of piet geweest. En ze heeft de anecdote dat ze haar vader pal voor zich zag maar hem niet herkende toen ze oud genoeg was om het te begrijpen altijd grappig gevonden. Leg eens uit: Hoe lachwekkend is dat.

PGS
PGS22 okt. 2022 - 7:54

@ oproerkraaier (21 okt. 2022 - 17:26) Toch typisch als iemand met een tegengeluid een anekdotische bijdrage levert, wordt het afgedaan als een bijdrage van nul en gene waarde maar als een voorstander een anekdotische bijdrage levert, dan wordt dat uitvergroot als een postieve bijdrage.

Dpers
Dpers22 okt. 2022 - 8:21

Ik denk dat ZP symbool staat voor de menselijke racistische inborst. Iets wat mensen van nature in zich hebben. Je ziet dit veel terug bij kinderen, en "oudere kinderen" die de infantiele status nog niet ontstegen zijn. Kinderen kunnen keihard zijn in hun bewoordingen. Later leert men de impact van racisme. Een zeer uitsluitende functie ten behoeve van bescherming van de groep waarin men leefde in de oudheid, denk ik. Racisme blijkt iets wat zeer hardnekkig uit te roeien valt. Vandaag kunnen we bijvoorbeeld met iedereen op aarde een afspraak maken dat vanaf dit moment geen racisme mag plaatsvinden. Twee minuten later wordt er een kind geboren die daar weer anders over na zal denken. Hoe naar het ook is, racisme is onderdeel van het mens zijn. Iets waar wij als individu mee om moeten leren gaan. Een rugzak waar een ieder min of meer mee rondloopt. De strijd tegen racisme zal oneindig blijken helaas.

Gerygrr
Gerygrr22 okt. 2022 - 9:35

Ivan, Krampus ook een traditie. Het vieren van een religieuze traditie is niet echt volks. Het is niet anekdotisch bedoeld wat ik vertel. Het is wat ik heb meegemaakt met veelgeneraties ouders en kinderen van veel verschillende culturen en huidskleuren. Het is voor kinderen geen racistische karikatuur, datzien kinderen eenvoudigweg niet. Het zijn volwassenen, die naar Nederland zijn verhuisd op latere leeftijd, die zich aangesproken voelen en er het woord “pesten” aan verbinden. Kinderen worden gepest om diverse redenen, scholen en leerkrachten zorgen in hun lessen en pedagogisch optreden voor een veilig klimaat op school voor alle kinderen. Daarvoor durf ik mijn handen in het vuur te steken! Het is prima om de Pieten zich te laten uitdossen als beschreven in de lijst met eisen, een professionele grimeur in te huren en de vrijwilligers te laten vervangen door in te huren professionele Pieten, maar daarmee maakt men een tweede kerstfeest, elitair in mijn ogen. Het spontane goedkope karakter van Sinterklaas en het maken van surprises en spotgedichten en het raadsel van degene die achter de grap zit is de kern van het feest. Wie het feest niet snapt en de regels gaat veranderen, nogal dwingend ook, gaat het feest de nek om draaien. Daar ben ik echt bang voor en het pesten? Dat zal doorgaan en alleen de scheldwoorden veranderen. Als kind ben ik eveneens gruwelijk gepest, zozeer dat ik niet meer naar buiten durfde. Niemand zag het, niemand hielp. Het hele jaar door!

vdbemt
vdbemt22 okt. 2022 - 9:56

@Beisser. Zo zie je maar weer. Een leuke herinnering die je hebt. Is die nu weggenomen, omdat in het grootste deel van Nederland ZP geen rol meer speelt? Als argument dus erg lachwekkend.

Gerygrr
Gerygrr22 okt. 2022 - 11:13

Nostalgie? Klopt, zeker. De troost van een oudere heer te paard, die jou kent. Hij neemt de moeite je brieven en hartekreten te lezen. Hij en zijn Pieten maken een einde, voor een maandje of zo, aan je gepeste status. Je wordt gezien, dePieten zijn lief voor je. Ze ruiken lekker en dragen dure kleren. Je ziet geen ras. Je bent je niet bewust van ras….. De zwarte school, kinderen die elkaar zeker plagen. Sommigen worden gepest. Soms is het geen pesten, een taalprobleem. De een roept Gargamel, want ze spelen smurfje, een kind huilt omdat ze kanker hoort… Sinterklaas is bij uitstek een feest voor iedereen. Kinderen uit een andere cultuur krijgen op school een cadeautje uit de pot vrijwillige ouderbijdragen. Ooit nagedacht over de ouders, die niet kunnen of willen betalen en toch zien hoe hun kinderen met cadeautje thuis komen? Ouders uit alle culturen kwamen met hun peuters naar school voor Sint en Piet en kregen ook hun snoep en cadeautje. Gesponsord door al die “racisten”.

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 11:22

Ivan61 21 okt. 2022 - 17:00 Gerygrr en Beisser, Dank voor jullie reacties. Ik ben opgegroeid met Krampus in de plaats van ZP. Leuk dat je met Krampus aankomt. Ik wist niet dat die in bepaalde Christelijke kringen gevierd werd. Wat ik wel weet is dat Krampus een zwarte demon is uit de voorchristelijke (Germaanse) mythologie in Midden Europa. Het alpengebied geloof ik. Hij had daar min of meer dezelfde functie als Zwarte Piet bij ons.

Ivan61
Ivan6122 okt. 2022 - 12:46

Gerygrr, Nogmaals dank voor jouw leuke reactie. Paar jaar geleden heeft een theaterschrijfster aan mij uitgelegd hoe dat precies zit met SinterKlaas feestje door de generaties heen. Jullie verhalen zijn nagenoeg zelfde. Ik weet bijna zeker dat Zwarte Piet nooit zal helemaal verdwijnen. Familiefeestjes en spot met elkaar drijven uit liefde zijn tijdloos. Fijn weekend

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 20:30

Gerygrr, Ik heb je op alle3 je reacties een duimpje gegeven (djempol! in mijn taal) en als het kon wel twee. Prachtig verwoord. Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Jopie666
Jopie66621 okt. 2022 - 10:39

Prima hoor maakt van de zwarte piet met alle kenmerken van de huisslaaf, maar een roetveeg piet. Zo deden we het in de jaren vijftig en voor de oorlog ook.

de passie preker
de passie preker21 okt. 2022 - 9:47

Een handjevol marktkooplui van middelbare leeftijd heeft toentertijd iets geroepen tegen de agressieve KOZP meute omdat ze niet meer hun klanten konden bedienen. Ja bij deze “agressieve horror-taferelen” verbleekt de tegenstand die de Iraanse demonstranten ervaren.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 14:03

je liegt en dat weet je.

Zandb
Zandb22 okt. 2022 - 8:22

passie preker Ik vind dat u de werkelijkheid op misselijkmakende wijze verkracht. Iemand anders was vriendelijker: "Je liegt en dat weet je."

Mokker
Mokker21 okt. 2022 - 9:44

Als KOZP een beetje geduld hadden gehad, zou Zwarte Piet zich waarschijnlijk ook vanzelf wel hebben aangepast aan wat mensen willen. Nu heeft deze bijzonder onsympathieke club haar zin gekregen door middel van haat zaaien en polarisatie.

7 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 14:05

bijzonder onsympathiek zijn juist de mensen die niet kunnen verkroppen dat hun racistisch symbool wordt afgepakt.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 14:20

Sinds wanneer heb jij iets tegen haatzaaien en polarisatie?

Mokker
Mokker21 okt. 2022 - 17:05

Het valse kraaiertje is waarschijnlijk stiekem een rechtse trol die op een ander forum zijn eigen schrijfsels aanhaalt om aan te tonen hoe dom en krom 'links' wel niet redeneert.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 20:39

Mokker, je zwatelt wat af. Substantie heeft het niet.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 20:42

Deze reactie is verwijderd

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 20:44

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb22 okt. 2022 - 8:30

Mokker Wat een rare denkwijze. Hoe zouden mensen weten wat mensen willen, wanneer mensen dat niet kenbaar zouden maken? En hoeveel geduld denkt u, zouden we nog gehad moeten hebben, zouden we hebben moeten wachten tot mensen in zouden zien, dat niet goed is, die zwarte mensen als slaven te gebruiken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 okt. 2022 - 9:40

Mensen geloof me, in Suriname had niemand er een probleem mee, hier is het naar amerikaans voorbeeld tot reden van bestaan gebombardeerd, dit soort “racisme” kan je derhalve net zo goed een opvatting noemen, ingebeeld en ingeprent, enfin het feest is al verziekt, misschien dat de geïmporteerde halloween nog wat wordt waar ik overigens helemaal niets mee heb.

15 Reacties
Satya
Satya21 okt. 2022 - 14:45

Waren andere kinderen achter jou aan het rennen zwarte Piet roepende? Hé zwarte Piet geef mijn tas aan.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 15:12

Tegen mij riepen ze niet 'Zwarte Piet! geef mijn tas aan! maar 'Poepchinees stinkchinees ga je wassen! Allemaal kinderspel. Groepsgedrag. meestal stak ik een middelvinger op. Een keer heb ik de aanvoerder van het groepje een pak slaag gegeven. Toen was het afgelopen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 okt. 2022 - 15:51

"Waren andere kinderen achter jou aan het rennen zwarte Piet roepende? Hé zwarte Piet geef mijn tas aan. " Nee, dat deed niemand, dat kwam pas nadat onze activisten er werk van maakten, en al zouden ze het doen, het kan me niet deren, met weerbaarheid en verdraagzaamheid kan je veel overwinnen, dat is niet een ieder gegeven, het is net zo iets als in een vlek moet je niet wrijven, en ik heb liever dat ze het in mijn gezicht zeggen dan dat ik het kan voelen hoewel je ook dat kan benoemen, vaak schamen ze zich dan kapot.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 16:19

"Een keer heb ik de aanvoerder van het groepje een pak slaag gegeven. Toen was het afgelopen." Over het algemeen pikken ze er zachte kinderen uit. Zaten er in jouw tijd ook volwassen Nederlanders die zich als Chinees verkleden in een slavenpakje? Vind jij zo'n complete geschiedenis van ontmenselijking van Chinezen in de Nederlandse geschiedenis als bij Afrikanen? Jij zult geen identiteit hebben op basis van je voorouders. Ik wel.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 19:04

"Nee, dat deed niemand, dat kwam pas nadat onze activisten er werk van maakten" Nee hoor, in 1927 was er al een rechtzaak omtrent racistisch schelden met zwarte Piet. Het zijn vaak de zachte mensen die met treiteren te maken krijgen, degenen die niet slaan.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 21:09

Satya, [‘Over het algemeen pikken ze er zachte kinderen uit…’] Ik leek misschien wel zacht, maar ik was het niet. Had al teveel meegemaakt. Was eerder onverschillig. Ik was, in vergelijking met de lompgebouwde visserskinderen uit mijn omgeving vrij klein en tenger. Maar ik was ook snel en lenig en veel sterker dan ik eruitzag. En ik had “voor het geval dat” een paar gemene trucjes achter de hand. Wat Chinezen hiermee te maken hebben ontgaat me. Ik ben geen Chinees. Ik ben een Indo. Ik werd alleen voor ‘poepchinees’ uitgemaakt.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 21:30

Satya [‘Jij zult geen identiteit hebben op basis van je voorouders. Ik wel.’] Ik merk dat ik nog wat verder ‘uit de kast’ moet komen. Ik ben een Indo met een veelkeurige etnische achtergrond. Productvan vele gemengde huwelijken.Wat donkerder dan de meesten van mijn volksgenoten. Kwart Armeens. Kwart Javaans. Andere helft een onontwarbare mengelmoes van Europese, Aziatische en mogelijk Arabische bloedgroepen: Frans, Zwitsers/Duits, Nederlands, mogelijk Portugees, nog meer Javaans, Soendanees en wie weet wat nog meer. Mijn volk hing tussen twee culturen in. Als halve Europeanen gehaat en gewantrouwd door de Indonesiërs. Als halve Aziaten geminacht en gewantrouwd door de blanke kolonisten. Familieleden van mijn Javaanse grootmoeder werden na het afschaffen van de slavernij naar Suriname gelokt om daar on der even mensonterende omstandigheden de plaats van de Afrikaanse ex-slaven in te nemen. De oorlog duurde voor ons Indo’s tot 1950. Ik was toen 7. Toen wij als vluchtelingen, regelrecht uit de (geïmproviseerde, want echte waren er niet) schuilkelders van Makassar, waar ik toen woonde in Nederland aankwamen werden we zo ongeveer even “hartelijk” ontvangen als de asielzoekers van nu. Ik heb mijn leven lang met discriminatie, etnisch profileren en buitensluiting in alle vormen die je bedenken kunt te maken gehad. Dat heeft mij gemaakt tot wie ik ben. Dat is mijn identiteit. Mag ik nu meepraten?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 okt. 2022 - 22:41

"Nee hoor, in 1927 was er al een rechtzaak omtrent racistisch schelden met zwarte Piet. " Uitzonderingen zullen er altijd zijn, daar kan je geen stelling aan ophangen, als je goed zoekt zal je altijd wat vinden, misschien hadden die mensen in 1927 nooit een kleurling gezien, vroeger heette het dat mijn vader op een bananenboot werkte en kreeg de bijnaam banaan, ik zat er niet mee, dat was de mentaliteit, ik kwam er nog genadig van af, blanken noemden elkaars moeder hoer en vader was pooier, hoe groffer hoe beter, het was een andere tijd maar daardoor ben ik wel door de wol geverfd, daarbij vergeet je dat ik het over weerbaarheid en verdraagzaamheid heb waarmee je de ander het wapen uit handen neemt, niet een ieder kan het, dan wordt treiteren een hel. “ Het zijn vaak de zachte mensen die met treiteren te maken krijgen, degenen die niet slaan.” Ik heb het niet over slaan en om getreiterd te worden hoef je geen kleurtje te hebben.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 23:50

We hebben het hier niet over Suriname.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 okt. 2022 - 8:04

“We hebben het hier niet over Suriname.” Daar ga jij gelukkig niet over, wie is we, daarbij heeft het een functie en als je goed leest gaat het niet alleen over Suriname.

Zandb
Zandb22 okt. 2022 - 8:32

Raymond Het gaat er dan volgens mij ook niet om of u of ik of wie 'daar' een probleem mee heeft. Het gaat om hoe we onze kinderen willen opvoeden. In hoeverre willen we het uiterlijk van mensen koppelen aan hun gedrag, dat is de wat mij betreft de kernvraag.

Satya
Satya22 okt. 2022 - 9:30

"Mag ik nu meepraten?" Zei er iemand dat je niet mocht meepraten? Direct de slachtofferrol kiezen. Ik schreef dat jij geen identiteit op basis van je afkomst zult hebben maar ik wel. Wat is daar mis mee, het betekent wel dat ik mij stoor aan de karikatuur die van Afrikaanse worden gemaakt. Is DAAR iets slecht aan? Ik zie de gevolgen van kolonialisme nog in Kenia, het keiharde racisme is nog te zien. Heb de verhalen van de ouderen gehoord en dan is zo'n karikatuur voor mij storend. Is dat raar of slecht? Zeker als ik de pesterijen nu hoor.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 okt. 2022 - 12:42

“In hoeverre willen we het uiterlijk van mensen koppelen aan hun gedrag, dat is de wat mij betreft de kernvraag.” Ik kan hier geen chocolade letter van maken, kan je duidelijker zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 okt. 2022 - 12:43

“Direct de slachtofferrol kiezen.” Sorry hoor maar je wordt nu wel erg zeurderig met links en rechts van die vervelende aannames terwijl het lijkt alsof je zelf metersdiep in een slachtofferrol zit.

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 21:12

@ Satya [‘Zei er iemand dat je niet mocht meepraten? Direct de slachtofferrol kiezen.’] Niet expliciet nee. En van ironie heb je ook geen kaas gegeten merk ik. En m.b.t. de slachtofferrol: Jouw bijdrage(n) lezen vaak als één lange slachtoffermonoloog. Niet geheel ten onrechte, dat is waar. De Afrikaanse volkeren hebben veel te lijden gehad van het Europese racisme. Maar het zijn nu vrije mensen die hun eigen autonome natiestaten hebben. Het is nu hun verantwoording een einde te maken aan de gevolgen van dat racisme. Maar kijk naar andere volkeren: De native Americans in Noord en Zuid Amerika, de Afro-Amerikanen, de Aboriginals in Australië, de Maori’s in Niew Zeeland. (een racistische Westers naam. Waarom niet de oude Maorinaam) Zij zijn ook en erger slachtoffer van het Europese racisme (Racisme, het èchte racisme is een boreaal Europese uitvinding, discriminatie in al zijn vormen is inherent aan het mens-zijn) Verschillende van hun volkeren zijn uitgeroeid. de overlevenden hebben geen eigen natiestaten en geen status. Zij leven in het afvoerputje van de Amerikaanse samenlevingen of worden (in het Amazonegebied) alsnog met uitroeing bedreigd. De discriminatie inclusief karikaturen die de minderheidsgroepen in ons land ervaren is klein bier vergeleken daarbij.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 okt. 2022 - 9:22

Ook van mij felicitaties voor het nieuwe bewustzijn van Volendam. Het siert haar Sinterklaascomité in hoge mate dat het korte metten maakt met het guurrechtse zwartepietenspel.

Norsemen
Norsemen21 okt. 2022 - 9:07

Heel goed dit. Toen de slavernij werd afgeschaft had je ook een groep die hier problemen mee had. Toen de vrouwen stemrecht kregen had je ook een groep die hier problemen mee had. Zelfde met ZP. Het is overduidelijk dat dit niet meer kan. Toch zijn er nog figuren die om de meest bizarre redenen hieraan willen vasthouden.

9 Reacties
MG1968-2
MG1968-221 okt. 2022 - 9:38

@Norsemen Achterhoedegevechten.

KritischKijken
KritischKijken21 okt. 2022 - 14:46

" de mensen die dergelijke vergelijkingen bedenken als achterlijk bestempelen" Zelfs in Suriname vierden ze het op de oude manier, maar slechtoffer denken doet het goed in NL. Als iemand iets niet kan of slecht presteert ligt nooit aan diegene maar altijd aan de anderen..

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 15:15

Vreemde vergelijking Norse. Had ik niet van je verwacht. Dacht dat je wat meer visie had.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 23:51

Wat bedoel je Beisser?

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 9:33

Deze reactie is verwijderd

Norsemen
Norsemen23 okt. 2022 - 8:57

@Beisser Fijn dat jij louter goede ervaringen/herinneringen hebt aan ZP. Uit mijn jonge jeugd heb ik ook alleen positieve herinneringen. Maar dat doet er alleen niet toe. En ik snap niet dat jij je mening hierdoor laat beïnvloeden.

Gerygrr
Gerygrr23 okt. 2022 - 11:47

Analyseer welke problemen zijn ondervonden en door wie, Norsemen! Het gaat altijd om geld en macht! Winkeliersverenigingen gaan nu overstag. Echter, als de kosten van de nieuwe viering de baten te boven gaan, zal er niet veel overblijven van het feest. Goede kinderprogramma’s op tv zijn weg….. Sesamstraat is weg…..

Beisser
Beisser23 okt. 2022 - 11:52

Beste Norsemen, Ik heb het al eerder geschreven. Ook ergens op dit draadje, maar het heeft je misschien niet bereikt: Ik heb geen enkel bezwaar tegen het aanpassen van het personage ZP. Ik heb in het verleden zelfs voorstellen gedaan (heel creatieve, al zeg ik het zelf) voor hoe dat er dan uit zou kunnen zien. Mijn grootste bezwaar tegen KOZP is de link naar racisme en slavernij. Dat is een vals argument. Het werkt ook polariserend en daardoor contraproductief. Als je de legenden mag geloven was Zwarte Piet zelfs de eerste bevrijde zwarte slaaf in de geschiedenis. En sinterklaas de eerste blanke die een zwarte slaaf bevrijdde. Verder heb ik bezwaar tegen het drammerige en intimiderende geschetter en het monopolistische karakter van de acties en het triomfalisme dat ze bij hun ‘succes’ in Volendam uitstraalden. Mijn persoonlijke anecdotes kun je zien als illustraties en versieringen.

Beisser
Beisser23 okt. 2022 - 21:43

oproerkraaier 22 okt. 2022 - 1:51 Wat bedoel je Beisser? Dat de vergelijking niet klopt. Is appels met peren vergelijken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk21 okt. 2022 - 9:05

In een beschaafd land zou met geweld nooit iets bereikt mogen worden.

8 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 okt. 2022 - 10:01

Dan is geen enkel land beschaafd. De maffia bijvoorbeeld, bereikt best veel met geweld. Even los van of we dat goed of slecht vinden.

LaBou
LaBou 21 okt. 2022 - 10:02

Heb je het nou over die stikstof-discussie?

Norsemen
Norsemen21 okt. 2022 - 10:16

Maar is een land die een traditie zoals ZP wil behouden wel beschaafd? Nee natuurlijk

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 14:06

Fijn dat je tegen de boeren akties bent. Wel een beetje off topic.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 15:20

Ts een land dat een vrolijke onschuldige kindertraditie in stand wil houden beschaafd? Ja natuurlijk. Is een stelletje rancuneuze schreeuwers dat de eigen frustraties luidkeels aan dat land opdringt beschaafd? Volgens mij niet.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 23:52

Beisser: je draait de boel om. Het zijn mensen die racisme niet willen erkennen die het probleem zijn.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 23:53

IHAG: Waar heb je het over? Je hebt het echt over dingen die nooit gebeurd zijn.

Zandb
Zandb22 okt. 2022 - 8:38

Gelijk Daarom is het dan ook zo, dat steeds meer mensen inzien dat wie met geweld de zwartepiet wil verdedigen, wel heel fout bezig is. Beisser Dat is dus de vraag, of hier sprake is van een onschuldige kindertraditie. Zie mijn andere bijdragen. Ik teken er bij aan: 'Vroeger' zag men er geen probleem in om kinderen bang te maken met de zwartepiet als boeman. Dat vonden we uiteindelijk ook niet zo verstandig. Misschien is dit een volgende stap op weg naar 'nog beter'.

Bernie2
Bernie221 okt. 2022 - 8:57

Terechte felicitaties. Die ook zeer welkom zouden zijn van instanties die zich bezighouden met het inktzwarte slavernijverleden waarbij Nederland een forse vinger in de pap had. En wat vindt Willem van O, CEO van Oranje BV er eigenlijk van? Hij zit immers met zijn koloniale reet bovenop familiekapitaal dat herleid kan worden naar die tijd. Het extreemrechtse Volendam dus dat tussen het coken door graag massaal PVV stemt. Je weet wel, de 1-mans club die Zwarte Piet als enige kleurling in Holland duldt. Ik vermoed een addertje onder het gras, zo een met een palinggeur die je er nooit meer af krijgt. Maar vooralsnog alle credits. Ugh.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans321 okt. 2022 - 8:39

Uit de verklaring van de comités komt naar voren dat ze gezwicht zijn voor druk. Niet dat ze overtuigd zijn door de argumenten van KOZP. Ze hebben er voor gekozen om van het gezeur af te zijn. Dat 'Volendam en KOZP elkaar nu gevonden hebben ' is een mooi staaltje van wensdenken.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 10:02

"Uit de verklaring van de comités komt naar voren dat ze gezwicht zijn voor druk. Niet dat ze overtuigd zijn door de argumenten van KOZP. Ze hebben er voor gekozen om van het gezeur af te zijn. " Dat is ook mijn constatering. Het zegt alles over de Volendammer. Neemt niet weg dat het toch wel een stap in de goede richting is. Met "Wij bieden daarom de sinterklaascomités een handreiking door onze ervaring met hen te delen en zo bij te dragen aan het veranderingsproces. ", geweldig, is misschien ook het gevoel van de Volendammer te raken.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 15:26

vdb, ['Neemt niet weg dat het toch wel een stap in de goede richting is.'] Helemaal niet. Toegeven aan geweld en intimidatie is nooit 'een stap in de goede richting' Is het 'een stap in de goede richting' als Oekraïne cherson enz zou opgeven?

EricDonkaew
EricDonkaew21 okt. 2022 - 15:44

@bemt: Het zegt alles over de Volendammer. ----------------------- Zozo, er wordt weer eens een bevolkingsgroep over één kam gescheerd. Dat is de basis van racisme, Bemt. Hopelijk kom je daar ooit nog eens achter.

vdbemt
vdbemt22 okt. 2022 - 10:00

@Beisser. "Toegeven aan geweld en intimidatie is nooit 'een stap in de goede richting' Er mankeert toch iets aan je waarnemingsvermogen. Het geweld in de ZP discussie kwam van de tegenstanders van KOZP.

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 11:33

vdbemt 22 okt. 2022 - 12:00 ['Er mankeert toch iets aan je waarnemingsvermogen. Het geweld in de ZP discussie kwam van de tegenstanders van KOZP.'] Heeft niks met waarnemingsvermogen te maken Waar het geweld vandaan komt doet er niet toe. Eraan toegeven is nooit een stap in de goede richting.

KritischKijken
KritischKijken21 okt. 2022 - 8:16

Het Sinterklaasfeest: Waar feiten ingeruild worden voor meningen, die vervolgens als feiten worden gepresenteerd. Feit: Als ZP racistisch zou zijn had de rechter t verboden, conform onze grondwet. En iets 'in verband brengen' maakt t niet tot wat je graag zou willen. Dat zou helemaal fraai worden; het is de meest vileine manier om iets in discrediet te brengen. Het blijven herhalen van meningen maakt ze niet tot feiten, maar dat kennen we ook uit andere discussies. In een strijd is het eerste wat sneuvelt: De waarheid.

9 Reacties
Karingin
Karingin21 okt. 2022 - 9:10

De waarheid is dat Sinterklaas niet bestaat. En het is ook een feit dat het niet aan jou is om te bepalen wat mensen als racistisch ervaren met je witte reet. Als zulke grote groepen mensen al decennia lang aangeven dat ze ergens last van hebben dan ben je een gevoelloze hond als je blijft volharden in je gedrag

Mokker
Mokker21 okt. 2022 - 9:45

Inderdaad hebben we in NL een rechter om uit te maken of iets racisme is. Wat KOZP roept is slechts een mening, die ze bij anderen door de strot proberen te duwen.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 10:05

De waarheid dat jij niet tot je neemt wat de ZP-traditie met een groot deel van de gekleurde bevolking doet, die sneuvelt anders nog steeds niet.

Wjc72
Wjc7221 okt. 2022 - 10:14

@ karining Hoe weet jij nou of Kritisch Kijken een albino is? Met je denigrerende 'witte reet'

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 okt. 2022 - 10:31

@karingin, kijk wel uit wat je zegt. Ik denk dat de groep mensen die bang is voor zaken als 'omvolking' of 'de islam' e.d. misschien wel een stuk groter is dan de mensen die ZP ooit als racistisch ervaren hebben. Blijkbaar mogen anderen daar dan geen mening over hebben en zijn ze gevoelloze honden als ze blijven volharden in hun gedrag.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 10:59

@ Karingin [‘De waarheid is dat Sinterklaas niet bestaat… ‘] De waarheid is dat Sinterklaas een katholieke heilige is. Bisschop van Myra rond het jaar 300 van onze jaartelling. Volgens de legende was een van zijn goede daden het vrijkopen van een zwarte slaaf, die hem sindsdien altijd heeft vergezeld. Zwarte Piet is de eerste bevrijde slaaf in de geschiedenis. [‘En het is ook een feit dat het niet aan jou is om te bepalen wat mensen als racistisch ervaren met je witte reet…’] Klopt. Maar je mag er wel wat van vinden, witte reet of niet. Ik ben het met KK eens al is mijn reet niet wit. [‘Als zulke grote groepen mensen al decennia lang aangeven dat ze ergens last van hebben dan ben je een gevoelloze hond als je blijft volharden in je gedrag’] 1: zo groot waren (en zijn die groepen niet. Het enige grote eraan is hun bek. 2: Met een beetje begrip en wederzijds respect (kwestie van beschaving) voor wederzijdse tradities en gevoelens zou er allang een voor iedereen aanvaardbare regeling getroffen zijn. Nu zijn een vrolijk kinderfeest en de relaties tussen de verschillende huidskleuren grondig verpest. 3: Als je je zin met geweld en bedreiging wilt doordrukken ben je een non-empatische aso KOZP heeft een niet bestaand probleem gecreëerd en opgeblazen tot een onoverbrugbare kloof tussen de verschillende groepen.

PlezierOpLinks
PlezierOpLinks21 okt. 2022 - 12:41

Deze reactie is verwijderd

TeeJee2
TeeJee221 okt. 2022 - 14:32

@Karingin Ik ervaar KOZP als racistisch. Nu moeten we deze club afschaffen, want zo werkt dat. Maakt niet uit of het waar is, want ik voel dat zo en dat mag u niet in twijfel trekken. 'met je witte reet' Mevrouw, wat maakt u nu voor racistische opmerking!

KritischKijken
KritischKijken21 okt. 2022 - 18:15

@Karin Witte reet, oh jee hoor ik nou racisme? Van u ?? Demasque. Ik ervaar ook heel veel dingen, maar dat maakt iets niet tot een feit, maar dat onderscheid bent u blijkbaar al lang voorbij. Dat opdringen van 'feiten' gaat u goed af. Fijn weekend, en ik hoop dat uw eigen bips u goed bevalt :-)

Gaai2
Gaai221 okt. 2022 - 8:04

'geweld en intimidatie wordt dus beloond.' Dus niet. De intimidatie die van Zwarte Piet uitging richting kinderen was niet mals. En als je het erg bont gemaakt had kreeg je dus de roe, of erger moest je in de zak. Daarom zal intimidatie met uitbreiding van je kernwapenmacht en steeds meer wapens naar de buitengrens van die ander brengen etc. uiteindelijk ook niet beloond worden. Ook al strooien pieten met lekkers in de vorm van miljarden subsidies.

Gio Servas
Gio Servas21 okt. 2022 - 7:58

Echter, de eerste vergelijkingen en discussies die ik ooit hier in Nederland heb gehad over mijn huidskleur heb ik te danken aan KOZP of haar voorgangers. Daarvoor nooit problemen gehad met Zwarte Piet. Jammer en de grootste problemen kwamen niet eens van de Pro-Pieters, maar juist van KOZP aanhangers die mij een verrader vinden omdat ik het niet met hen eens ben. Zij hebben het echt verpest hier in Nederland en zorgen juist voor een 2-deling.

10 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 okt. 2022 - 8:15

Ik geloof er niks van, je bedenkt gewoon een trolverhaal volgens mij.

Karingin
Karingin21 okt. 2022 - 9:11

Good for you dat jij er geen last van had, maar heel veel andere mensen dus wel

Jozias2
Jozias221 okt. 2022 - 9:43

@Hannes Waar baseer jij je op. Ik zag bij de intochten heel veel kinderen van allerlei afkomsten die heel veel plezier beleefden aan de intocht van sinterklaas en zwarte piet. Ik zag veel kinderen die zich kleedden als zwarte piet omdat ze hem als een held zagen. Dus een positieve connotatie. In mijn omgeving hebben de mensen van Surinaamse of Antilliaanse afkomst geen enkel probleem met zwarte piet. Maar ja ik woon niet in Amsterdam. Als dit als een breed ervaren probleem zou worden ervaren waarom is het dan nodig dat elk jaar er bussen met betogers vanuit Amsterdam en Rotterdam naar de provincie rijden om daar te demonstreren bij de intochten? Als de lokale mensen met een donkere huidskleur er aanstoot aan nemen kunnen die toch zelf demonstreren?

Wjc72
Wjc7221 okt. 2022 - 10:15

@Hannes Waarom zou Gio liegen? Past zeker niet in je straatje..

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 10:32

@Hannes Ik kan je garanderen dat wat Gio schrijft woord voor woord waar is. Ik heb dezelfde ervaringen. Ben zelf nog een paar keer Zwarte Piet geweest.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 10:36

@ Karingin. Hangt er maar vanaf hoe je ermee omgaat. Met een zwak zelfbeeld voel je je al snel beledigd of gediscrimineerd. M.a.w. "racisme" en je gediscrimineerd voelen zit voor een groot deel in je eigen hoofd

Satya
Satya21 okt. 2022 - 15:03

Hoe lang is het geleden dat Afrikanen als in een dierentuin tentoon werden gesteld? Volgens mij nog geen 100 jaar. Je stelt mensen die je als gelijkwaardig ziet niet als dieren tentoon, waar om het welbevinden van de dieren trouwens meer werd gegeven. De eerste rechtzaak om racistisch treiteren met zwarte Piet was ergens in de jaren 50. Zelf vind ik de methode van kozp niet ok, zwarte Piet is niet altijd racistisch bedoeld, al heeft pegida bewezen dat het een karikatuur is die zich uitstekend voor racisme laat gebruiken. Jouw ervaringen zijn geen bewijs, geen argument voor een karikatuur te zijn die tot ontzettend veel racistische treiteren bij kinderen zorgt wat wel degelijk racistisch is. Volwassenen die dat soort treiteren steunen, sorry maar ik begrijp dat niet.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 15:15

"Hangt er maar vanaf hoe je ermee omgaat. Met een zwak zelfbeeld voel je je al snel beledigd of gediscrimineerd. M.a.w. "racisme" en je gediscrimineerd voelen zit voor een groot deel in je eigen hoofd" Fucking gestoorde opmerking. Geloof niet dat jij donker bent. Dat soort stompzinnige opmerkingen blijken achteraf altijd van racisten te komen. Mijn nichtje en zusje hebben het allebei als kind meegemaakt, mijn nichtje nog. Allebei zeer zachte goede lieve mensen die door hun zachtheid uitgekozen worden. Ik sla van mezelf af dus ben minder snel geraakt en doelwit maar lieve zachte mensen verwijten dat ze getreiterd worden, ongelooflijk. Ik vind het ongelooflijk dat volwassenen zo'n bord voor hun kop hebben dat ze tot dit soort redenaties komen. Een stereotype dat tot zoveel treiteren uitnodigd goed praten vanuit een nostalgisch gevoel van volwassenen. Waar gaat het dan nog om? De kinderen of jezelf? Ben ervan overtuigd dat de vorm van een clown niet zoveel uitmaakt. Jij verpest de kans voor kinderen op magie. Niet kozp laat dat tot je doordringen.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 21:47

Satya. Tot in de 19e eeuw werden in Europa op wereldtentoonstellingen “exotische” volkeren getoond. Afrikanen, inderdaad, maar ook mensen uit Samoa, Sami (Finland, Noord Europa, Inuit (vroegere naam Eskimo’s) uit Noord Amerika en Groenland en andere. Dat was in de hoogtijdagen van het abjecte racisme. Het èchte racisme.

Satya
Satya22 okt. 2022 - 9:25

1958 werden Afrikanen in Brussel tentoongesteld. Om het welzijn van de dieren werd meer gegeven.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 okt. 2022 - 7:56

Een pyrrusoverwinning. Zwarte Piet weg, maar veel verbolgen mensen, dus wellicht niet minder, maar juist meer racisme.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 10:08

Nee, dommie. Het gaat nog steeds om dezelfde mensen. Het wordt wel steeds duidelijker dat hun norm niet de juiste is.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 okt. 2022 - 10:54

@vdbemt, noem mij maar dommie, en ondertussen groeit (extreem) rechts gewoon maar door. Zijn nog steeds dezelfde mensen, het worden er alleen steeds meer.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 14:00

@a little bit. Daarom moeten we ook heel goed duidelijk maken dat we in een beschaafd Nederland geen racisme willen. En dat over racisme niet te 'polderen' valt. Een beetje racisme is racisme.

TeeJee2
TeeJee221 okt. 2022 - 14:36

@vdbemt Uw oogkleppen zitten u hier in de weg. De meeste mensen ervaren KOZP als zeer irritant en zeer dwingend, en vinden de aanpassing aan het feest onnodig en van bovenaf opgelegd. Dat zij zich niet roeren is simpelweg omdat ze druk bezig zijn met de rest van hun leven op de rails houden. Maar vergis u niet; het erodeert zeker de tolerantie en saamhorigheid. Daar mag u dan blind voor zijn, die signalen zijn duidelijk aanwezig en dan heb ik het niet over een FvD of overig extreem volk.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 15:57

Vooral onder jongeren bestaat steeds meer sympathie voor KOZP.

TeeJee2
TeeJee222 okt. 2022 - 9:06

@oproerkraaier De Randstad-'jongeren' zijn niet representatief voor Nederland, beste oproerkraaier.

reforcer
reforcer21 okt. 2022 - 7:23

Ik dank de heren en dames hartelijk voor het naar de gallemiezen helpen van een totaal onschuldig kinderfeest. Gelukkig hebben mijn kinderen het nog meegemaakt en heb ik zelfs nog cd'tjes met nog clandestiene en foute liedjes voor mijn eventuele kleinkinderen in de kluis. Maar het is nu slechts wachten dat de woke politie op termijn naar binnen stormt, en dan is het feest compleet. Nogmaals hartelijk dank. We zullen dit niet vergeten..

7 Reacties
Karingin
Karingin21 okt. 2022 - 9:12

Ja heel onschuldig die black face en dat gescheld op zwarte mensen elk jaar weer

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 okt. 2022 - 9:18

Gut, gemelijk blankrechts trekt weer eens de slachtofferkaart. En hoedt je laatste zin een dreigement voor de toekomst in?

Jozias2
Jozias221 okt. 2022 - 9:46

@karin Als er gescheld is komt dat niet vooral door de polarisatie en de militante stellingname op dit onderwerp de laatste jaren? Als er gescholden wordt tussen kinderen dan moet je daar als ouder of leerkracht op ingrijpen. Of dat nu is als zwarte piet, vuurtoren, vanwege een bril of hazenlip of enig ander uiterlijk kenmerk.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 10:13

Je hebt je kinderen toch wel verteld dat Sintrklaas en zwarte Piet een verzinsel is? Een soort van sprookje? Je hebt hen toch ook hopelijk andere sprookjes laten beleven? En daarnaast de realiteit in ontwikkeling meegegeven? Of zijn ze daar nu blind voor en kunnen zij, of hun kinderen Sinterklaas ALLEEN maar leuk vinden met zwarte pieten erbij? Auww. Wat zielig voor ze.

Mokker
Mokker21 okt. 2022 - 10:49

Schelden op zwarte mensen hoort zeker niet bij de traditie van het Sinterklaasfeest, heb je dit soort verzinsels nodig om je haat te legitimeren?

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 11:04

@Karingin. Zwarte Piet heeft niets met Black Face te maken maar alles met de legendarische eerste bevrijde slaaf en metgezel van een heilige. Black Face is er met de haren bij gesleept om de privéfrustraties van de bedenkers in de discussie enige (valse) geloofwaardigheid te geven

vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 14:12

@Jozias. "Als er gescheld is komt dat niet vooral door de polarisatie en de militante stellingname op dit onderwerp de laatste jaren? " Nee. Het is al zeker 50 jaar gaande. Vraag het Humberto Tan. Nu 57 jaar. Hij is 1 van de vele donkere mensen met de ervaring als kind uitgescholden te zijn geworden nav zwarte piet.

ruiterp
ruiterp21 okt. 2022 - 6:34

Vreedzame betogers ? zogenaamd spontaan naar Volendam rijden en daar met een megafoon winkelende mensen toeschreeuwen dat ze een racist zijn ??? KOZP stelt nog wel even wat eisen...alle kenmerken verwijderen, anders zijn we nog niet tevreden. De terreur van een zogenaamd gekwetste minderheid die alleen maar voor meer polarisatie in Nederland heeft gezorgd.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt21 okt. 2022 - 10:17

Wie zorgt er nu voor polarisatie? Zij die zich ergens willen vestigen? Of zij die ze weigeren alleen maar omdat ze niet op hen lijken??

Joop  den Uil
Joop den Uil21 okt. 2022 - 6:16

Geweld wint van praten.

Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 5:39

Ik zie niet in, hoe "geweld en intimidatie" worden beloond, door te besluiten dat het zwartepiet een ander uiterlijk krijgt. Als er sprake was van intimidatie en geweld, kwam en komen die dan niet juist van de kant van de mensen die maar een kleur voor zwartepiet mogelijk achten?

5 Reacties
KritischKijken
KritischKijken21 okt. 2022 - 8:10

Beste Zandb, ik lees altijd met belangstelling uw vragen, maar nu dacht ik: " Heeft Zandb de afgelopen 5 jr onder een steen geleefd?" Laat ik helpen: Het luiddruchtig provoceren op inhuldigingen, met kleine kinderen, en dan steeds 'onschuldig' aangeven dat je het recht hebt om te protesteren: Vind je het gek dat mensen dan gaan duwen en trekken? Als je pontificaal afreist naar het Noorden vanuit je Randstad bubble, vind je het gek dat mensen boos worden? Helpt dit?

r v b
r v b21 okt. 2022 - 10:17

@kritischKijken: maar andersom mag wel, vanuit het noorden (of oosten, of zuiden) pontificaal afreizen naar de randstad met een tractor als pausmobiel? Dan mogen mensen niet boos worden?

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 10:41

['…Als er sprake was van intimidatie en geweld, kwam en komen die dan niet juist van de kant van de mensen die maar een kleur voor zwartepiet mogelijk achten?'] Ook, maar in reactie op eerdere acties van KOZP. Je kent het spreekwoord "Wie wind zaait zal storm oogsten"?

Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 13:58

Kijken Er zijn demonstraties geweest, dat klopt. Die werden keurig netjes, met vergunningen en al, georganiseerd. U vat dergelijke demonstraties op als een "luidruchtig provoceren". Tja..... Ik vind het inderdaad gek, dat mensen boos worden en overgaan tot het gebruik van geweld, wanneer ik van mijn recht gebruik maak. Beisser Ik ken zo veel spreekwoorden. Maar wanneer ik zo'n gewelddadige storm oogst als ik van mijn recht gebruik maak, dan lijkt het me niet moeilijk vaststellen wie er fout zit.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 15:36

@ Zanb, ['Maar wanneer ik zo'n gewelddadige storm oogst als ik van mijn recht gebruik maak, dan lijkt het me niet moeilijk vaststellen wie er fout zit.'] Het gaat hier niet om gebruik maken van je recht. Het gaat hier om het verzieken van een kinderfeest en het kwetsen van grote groepen mensen met valse argumenten, intimidatie en geweld.

pahan
pahan21 okt. 2022 - 4:55

Dat wordt weer een warme Sinterklaasperiode. Nou ja, scheelt weer gas.

Gio Servas
Gio Servas21 okt. 2022 - 4:34

Sint Nicolaas is allang geen kinderfeest meer. Het is een gevecht tussen volwassenen die de Rorschachtest falen en volwassenen die (helaas steeds extremer) daar tegen in gaan.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 1:26

Ik feliciteer KOZP. De strijd gaat door!

2 Reacties
Mokker
Mokker21 okt. 2022 - 9:50

De strijd tegen nazi-windmolens.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk21 okt. 2022 - 13:39

Waarom?

HenryHansen
HenryHansen20 okt. 2022 - 23:35

Mbt de bedreigingen aan het adres van de Sinterklaascomittees.. "KOZP zegt het te betreuren dat de comités met dergelijke praktijken te maken hebben gehad" Eh, Google anders zelf nog even op de bedreigingen door KZOP... Esajas, Akwasi... zij hebben actie aan deze bedreigingen deelgenomen.... boter op je hoofd?

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 14:45

Nou google eens en kom een met een voorbeeld van geweld door KOZP. Je hebt nog vijf duimpjes omhoog ook gekregen voor deze smerige leugen. Zo wordt in elk geval duidelijk dat de pro-pieten walgelijke lui zijn die de leugen niet schuwen en die de leugens zelf waarderen.

Beisser
Beisser20 okt. 2022 - 22:29

['KOZP zegt het te betreuren dat de comités met dergelijke praktijken te maken hebben gehad en biedt aan te helpen met het vormgeven van een nieuwe, inclusieve vorm…'] en: ['En passant wijst KOZP er op dat de verandering wel compleet moet worden doorgevoerd: "Dat houdt in dat álle karikaturale kenmerken (rode lippen, zwarte krullende/afro pruik, bruin, zwart of grijs geschminkt gezicht en gouden oorbellen) bij álle pieten dienen te verdwijnen."'] Nog een paar scheppen zout in de wonden om de vernedering van de slavenhalers compleet te maken. Ze zwelgen erin als varkens in de modder.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 14:47

Als er iemand ergens in zwelgt dan ben jij het wel met je rancuneuze gejank.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 15:41

Ik rancuneus? Dat is nieuw voor mij. Om heel eerlijk te zijn Ik sta helemaal niet afwijzend tegen het aanpassen van Zwarte Piet. Ik heb in het verleden zelfs voorstellen voor aanpassing gedaan. Serieuze voorstellen waarbij alle mogelijke associaties met huidskleuren en andere mogelijk bezwarende kenmerken vermeden werden. Ik werd genegeerd. Ze hadden het cveel te druk met elkaar te bevechten.

Beisser
Beisser20 okt. 2022 - 21:25

Uitsluiting, etnisch profileren, generaliseren, onderschatten, vooroordeel, het hele scala aan vormen van discriminatie is er altijd geweest. lichte vormen als tactloze nieuwsgierigheid, ernstiger vormen als problemen met huisvesting en sollicitaties, zware gevallen met psychische schade: Ik heb ze allemaal meegemaakt. Mijn hele leven lang (ik word over een paar maanden 80). Het werd pas een maatschappelijk probleem toen Afro-Surinaamse Nederlanders hun frustraties naar Amerikaans model op de Nederlandse samenleving gingen uitleven. Maar Nederland is geen Amerika. De Nederlandse samenleving is ondanks alles altijd veel inclusiever geweest dan de Amerikaanse. Hier geen interetnische haat. Geen structureel interetnisch geweld, geen rassentheorieën. Wel vooroordeel, wel interetnisch profileren, wel discriminatie, wel uitsluiting, maar dat is wederzijds. Sinterklaas, mèt Zwarte Piet was altijd een vrolijke kindertraditie waar ook alle etnische minderheden aan meededen. Zonder ook maar de minste associatie met slavernij. Zwarte Piet was al lang van dienstbaar manusje van alles geëvolueerd tot autonome, multifunctionele vraagbaak en probleemoplosser voor een langzaam dementerende Sinterklaas. Meer een mantelzorger of een maatje dan een knecht, voordat de querulant Quincy Gario met zijn epigonen plus de fagellanten van Sunny Bergman de zaak begonnen te verzieken. En nu ‘feliciteren’ ze Volendam. Ja ja, alsof Keir Starmer Liz Truss zou feliciteren met haar overgave. Wat een farce

6 Reacties
Jozias2
Jozias221 okt. 2022 - 7:28

Spijker op zijn kop beisser.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 okt. 2022 - 9:31

Beste Beisser, Zo herinner ik mij het Sinterklaas ook, opgroeiend in een multiculturele wijk. Alle kinderen waren fan van zwarte piet, ongeacht hun kleur. Het was een kinderfeest voor iederen. Met dank aan KOZP is dit feest nu besmet, en dat komt niet meer goed. Een unieke traditie om zeep geholpen dankzij een paar schreeuwers die met gebruikmaking van geweld, bedreiging en intimidatie hun doel hebben bereikt. En daarvoor een uitgebreid podium kregen van onze vaderlandse pers. Mijn kinderen geloven inmiddels niet meer. Zij hebben de traditie vaarwel gezegd; we vieren het niet meer. De gezelligheid, de onbevangenheid, de warmte...het is allemaal verdwenen. En dat krijgen we nooit meer terug.

Beisser
Beisser21 okt. 2022 - 13:41

dank Jozias. Eigenlijk zijn we het toch meestal wel met elkaar eens, al redeneer jij vaker wat formeler en ik wat meer principieel. :-)

Satya
Satya21 okt. 2022 - 15:01

Hoe lang is het geleden dat Afrikanen als in een dierentuin tentoon werden gesteld? Volgens mij nog geen 100 jaar. Je stelt mensen die je als gelijkwaardig ziet niet als dieren tentoon, waar om het welbevinden van de dieren trouwens meer werd gegeven. De eerste rechtzaak om racistisch treiteren met zwarte Piet was ergens in de jaren 50. Zelf vind ik de methode van kozp niet ok, zwarte Piet is niet altijd racistisch bedoeld, al heeft pegida bewezen dat het een karikatuur is die zich uitstekend voor racisme laat gebruiken. Jouw ervaringen zijn geen bewijs, geen argument voor een karikatuur te zijn die tot ontzettend veel racistische treiteren bij kinderen zorgt wat wel degelijk racistisch is. Volwassenen die dat soort treiteren steunen, sorry maar ik begrijp dat niet.

oproerkraaier
oproerkraaier21 okt. 2022 - 15:23

Wat een rancuneuze tirade tegen zwarte mensen omdat ze je geliefde racistische symbool hebben afgepakt. Tijden veranderen en daar kun je in meegaan of je blijft steken in je eigen zure "gelijk".

Beisser
Beisser22 okt. 2022 - 9:55

@ Satya. ['Hoe lang is het geleden dat Afrikanen als in een dierentuin tentoon werden gesteld? Volgens mij nog geen 100 jaar.'] Ik schreef het al eerder. Dat was in de hoogtijdagen van het racisme., intussen West Europa gepasseerd station. En het waren niet alleen Afrikanen, Ook mensen uit Samoa (Polynesië), Inuit (Vroeger 'Eskimo's' uit Labrador, Noord Amerika), Sami (Finland, Noord Europa) en andere. En ook 'reuzen', 'dwergen', 'gebochelden', zieken zoals The Elephantman' enz. Alles wat afweek van de mainstream. We hebben intussen wel een paar stappen gedaan op onze weg naar de beschaving, al is die weg nog heel erg lang. Maar dit heeft allemaal eigenlijk niks te maken met het geschetter van KOZP

HenryHansen
HenryHansen20 okt. 2022 - 20:53

Deze reactie is verwijderd