Update 21.30: Khadaffi: VN-resolutie is onwettig... Zoon van Khadaffi ontkent nog altijd onrust in het land... VN Veiligheidsraad legt sancties op... Amerikaanse president Obama heeft alle tegoeden bevroren en roept Khadaffi op zijn functie neer te leggen
De VN Veiligheidsraad heeft Libië een reeks sancties opgelegd. Zo mogen Khadaffi en zijn familie niet meer reizen en worden hun banktegoeden bevroren. Ook mogen geen wapens meer geleverd worden aan Libië en krijgt het Internationaal Strafhof in Den Haag de opdracht om de gebeurtenissen in Libië te onderzoeken.
Update 21.30
Khadaffi heeft tegenover het Servische tv-station Pink verklaart dat er helemaal geen onrust is in Libië. Ondanks de beelden die over de wereld worden verspreid via het internet blijft hij volhouden dat het rustig is in zijn land. Ook beweert hij nog alle steun van het volk te genieten.
“Het Libische volk steunt mij. Kleine groepen rebellen zijn omsingeld en worden aangepakt”, verklaarde hij. “Momenteel zijn er geen incidenten. Libië is compleet rustig. Er is niets ongewoons.”
Hij gaf wel toe dat er mensen zijn vermoord, maar schoof de schuld in de schoenen van terroristen, die zonder twijfel lid zijn van Al-Qaeda, aldus de Libische leider.
Ook verklaarde hij in het tien minuten durende telefoongesprek met het tv-station dat de VN-sancties hem niet deerden omdat ze ongeldig zijn. “De resolutie stemt niet overeen met het VN-verdrag. De VN mag zich niet bemoeien met de interne zaken van een land.”
Update 15.00
In een interview met Christiane Amanpour beweert de zoon van Moammar Khadaffi, Saif Al-Islam, dat het land nog steeds rustig is. “Er is een groot gat tussen de realiteit en wat media berichten. Het hele zuiden is rustig. Het westen is rustig. In het centrum van het land is het rustig. Zelfs delen van het oosten zijn rustig […] Niemand verlaat het land. We wonen hier, we zullen hier sterven. Dit is ons land. De Libiërs zijn onze mensen. En ik geloof dat ik het juiste aan het doen ben.” In reactie op de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama aan Moammar Khadaffi om op te stappen zegt zijn zoon: “Allereerst is het geen Amerikaanse aangelegenheid. Volgens Obama moet iemand die zijn land alleen de macht kan houden door gebruik van geweld aftreden. Wij gebruiken geen geweld.”
Update 14.10
Ook de stad Zawiyah , nabij Tripoli, is in handen gevallen van de tegenstanders van Khadaffi. Tijdens een persreis waarmee het Libische bewind wilde aantonen dat de stad nog in handen was van Khadaffi bleek dit juist niet het geval te zijn. Duizenden mensen demonstreren op het centrale plein van de stad onder de roodzwartgroene vlag van de oppositie.
Update 12.10
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, heeft zondag tegenover de BBC verklaart dat het tijd is ‘voor kolonel Khadaffi om te gaan’. Ook liet hij weten dat Khadaffi en zijn familie niet langer diplomatieke onschendbaarheid in Groot-Brittannië genieten.
Het is de eerste keer dat de Veiligheidsraad unaniem instemt met sancties tegen een land, meldt de Trouw. Zaterdag zijn tienduizenden Libiërs het land uitgevlucht. Ze zijn bij het buurland Tunesië de grens over gegaan. Ze sloegen op de vlucht voor het toenemend geweld in Libië.
Demonstraties in het Arabische land zijn al bijna twee weken gaande. Betogers eisen het vertrek van Moammar Khadaffi. De dictator op zijn beurt zou opdracht hebben gegeven aan Afrikaanse huurlingen om tegenstanders van het regime om te brengen. Ook zou Khadaffi zijn medestanders van wapens hebben voorzien om betogers aan te vallen. Desalniettemin ziet het ernaar uit dat de dictator zijn grip op het land steeds meer begint te verliezen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft alle tegoeden van Khadaffi bevroren en roept hem op op te stappen.
In de hoofdstad Tripoli zouden vandaag zo’n 50.000 mensen mee hebben gedaan. Khadaffi-gezinde militairen zouden op de betogers hebben geschoten. De afgelopen twee weken zijn zeker tweeduizend doden gevallen bij de demonstraties.
De VN-Veiligheidsraad is wederom bijeengekomen om eventuele sancties tegen Libië te bespreken. De Volkskrant meldt dat er wordt bekeken of de tegoeden van Khadaffi bevroren kunnen worden en of er een wapenembargo kan worden ingevoerd.
Goede vriend van Khadaffi, de Italiaanse premier Berlusconi , heeft in een reactie verklaart dat Khadaffi de controle over Libië lijkt te verliezen.
In de oostelijke stad Benghazi heeft de oud-minister van Justitie, Mustafa Mohammed Abud al-Jeleil een interimregering geformeerd. Benghazi is in hadden van de oppositie.
Al Jazeera meldt dat de Verenigde Staten de tegoeden van Khadaffi heeft bevroren. Ook heeft de Amerikaanse president Barack Obama Khadaffi opgeroepen op te stappen. In een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei Obama: “Hij heeft de legitimiteit om te regeren verloren, en moet doen wat goed is voor het land door op te stappen.”