Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Wat ons in een wurggreep houdt

Francisco van Jole over het verband tussen de energiecrisis en de debatcultuur in de Tweede Kamer
Joop

Kevin Spacey beschuldigd van aanranding 14-jarige acteur

  •  
30-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
SONY DSC

© SONY DSC

Acteur Kevin Spacey, hoofdrolspeler in onder meer de tv-serie House of Cards, wordt ervan beschuldigd in 1986 de toen 14-jarige acteur Anthony Rapp te hebben aangerand. Dat heeft Rapp gezegd in een interview met BuzzFeed. Spacey zegt zich niets van het voorval te herinneren.
In het interview met BuzzFeed zegt Rapp dat hij door de destijds 26-jarige Spacey werd uitgenodigd op een feestje bij hem thuis. De 14-jarige Broadway-acteur verveelde zich die avond en besloot in een slaapkamer tv te gaan kijken. Aan het eind van de avond, nadat alle gasten waren vertrokken, zou Spacey Rapp op bed hebben getild en ‘met seksuele bedoelingen’ bovenop hem zijn geklommen. Daarbij zou Spacey de nodige kracht hebben gebruikt, maar Rapp wist uiteindelijk te ontsnappen.
Rapp, tegenwoordig acteur in de nieuwe Star Trek-serie Discovery, zegt nu met zijn verhaal naar buiten te komen omdat de #MeToo-discussie hem daar de moed voor heeft gegeven. Volgens Rapp gaat het hem er niet alleen om Spacey ter verantwoording te roepen, maar wil hij ook een inkijkje geven in het gedrag waar daders mee wegkomen omdat slachtoffers zich niet uitspreken.
Kevin Spacey heeft naar aanleiding van de beschuldiging een verklaring geplaatst op Twitter. Daarin schrijft hij: ‘Ik ben meer dan geschrokken van dit verhaal. Ik kan me de ontmoeting eerlijk gezegd niet herinneren, dat moet meer dan 30 jaar geleden zijn. Maar als ik me echt zo heb gedragen als hij omschrijft, dan moet ik mijn excuses aan hem aanbieden voor iets wat enorm dronkemansgedrag was. Het spijt me dat hij de gevoelens die hij beschrijft al die jaren met zich heeft meegesleept.’
Direct na de verontschuldigingen vertelt Spacey direct dat hij de afgelopen jaren intiem is geweest met zowel mannen als vrouwen, maar dat hij er momenteel voor kiest als homoseksuele man te leven. Het en passant uit de kast komen van Spacey wordt door velen echter gezien als een manier om de aandacht af te leiden van de aanranding. Een afleidingsmanoeuvre die zijn personage Frank Underwood in House of Cards niet zou misstaan.
Update 21.00 uur : Netflix heeft na het uitkomen van de beschuldiging tegen Spacey aangekondigd dat de hitserie House of Cards niet verlengd zal worden. Hoewel er al langer geruchten de ronde deden dat het zesde seizoen, dat nu wordt opgenomen, het laatste zou zijn, kregen cast en crewleden dat nieuws vanmorgen pas te horen. Spacey is naast de hoodrolspeler ook executive producer. Onderstaand gezamenlijk statement van Netflix en Media Rights Capital werd vandaag naar buiten gebracht:
Media Rights Capital en Netflix zijn erg geschokt door het nieuws over Kevin Spacey. Leidinggevenden van beide bedrijven zijn vanmiddag in Baltimore samengekomen met onze cast en crew, om er zeker van te zijn dat zij zich veilig en gesteund voelen. Kevin Spacey is momenteel niet aan het werk op de set.
Bron: NOS / cc-foto: Paul Hudson

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 okt. 2017 - 18:22

Deze weken komt er veel onverkwikkelijks aan het daglicht - maar dat betekent niet dat alleen in de voorbije decennia zulke voorvallen plaatsvonden. Hollywood is een oord van "movers and shakers", van bling-bling, van ongelijkwaardige machtsverhoudingen, en van drank, drugs, astronomische kapitalen, en de zucht naar beroemdheid. Eerlijkheid en vertrouwen zijn er doorgaans zeldzaam. Het is er altijd geweest. Nu komt er nogal wat in korte tijd aan de oppervlakte, beschuldigingen vliegen over en weer, soms lijken ze plausibel, soms minder. Hollywood, Bollywood, de wereld van de popmuziek, televisie, nou ja, alle omgevingen die makkelijk verteerbaar en populair amusement aanbieden, die zijn niet vrij van vulgaire voorstellen, gebroken beloftes, leugens, en misdrijven. En vergeet niet dat alle schandalen op zichzelf weer een reusachtige industrie in leven houden: de schandaalpers, de sensatiebladen, alle junk-televisie overal ter wereld, dat weten we ook. Mensen houden nu eenmaal van andermans gekte, roddel, achterklap, en morbide gedrag. Het hoort er onlosmakelijk bij, net zoals dronkenschap bij Carnaval en het Oktoberfest hoort. Wie anders denkt, en andere verwachtingen koestert, die is naïef. De dieptepunten zijn niet van oktober 2017 (hoewel je dat op grond van de malende internetmachine en alle fora op de sociale websites zou kunnen denken); ze zijn van alle tijden, nee, wacht: er is een doorlopend dieptepunt, het ethische niveau is gemiddeld erg laag. We maken nu een periode van "reiniging" door, van openbaringen, beschuldigingen, bekentenissen, aanklachten, rechtszaken, morele paniek overal; en menigeen hoopt dat dit allemaal alles beter zal maken. Dat geloof ik niet Denk aan de analogie: topsport en doping.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2017 - 4:17

Klopt. Het is inherent geworden aan de maatschappij. je trapt omlaag en likt je omhoog. Als het maar iets oplevert... Als we alles zouden weten zou er een beerput opengaan ze groot dat morgen alles op zwart zou gaan...bedrijven uiteenvallen....en ga zo maar door!. Het einde zoek.....

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2017 - 4:17

zo groot....

Jo4Hanna
Jo4Hanna1 nov. 2017 - 23:59

Hollywood celebs zijn m.i. niet echt een graadmeter om feiten op te baseren - met name niet over iets wat 30 jaar geleden zou zijn gebeurt. Iedereen gaat nu op de stoel van de rechter zitten - en met name de media waar Pauw ook zo'n fijn handje van heeft. De # me.too had moeten stoppen na Weinstein wat een stevige beargumenteerde zaak was - waarna de buitenproportionele hyperbolen tot aan het plafond rezen. Ik vind dat de sociale media het onderzoekswerk van journalisten gruwelijk ondermijnd en wat mij betreft mag dat hyperkapitalisme-tegen-verveling afgeschaft worden ( indachtig de Facebook & Twitter-manipulatie van de Amerikaanse verkiezingen)

karimpie
karimpie30 okt. 2017 - 18:19

Ik wil 3 punten maken: 1. waarom nu slechts enkele berichten terwijl met Tariq Ramadan we nu al op 150+ ophef reacties zaten en er van alles en nog wat werd bijgehaald? (retorische vraag, antwoord is natuurlijk niet omdat wit anti-islam Nederland een stok dacht toegereikt te hebben gekregen om de islamitische hond weer mee te kunnen slaan, neeeeeee hoooor) In dit geval gaat het ook nog om een kind van 14 jaar!! 2. Onschuldig tot het tegendeel bewezen is is blijkbaar nog steeds voor (te) veel mensen een onbegrijpelijk iets...het ging er hardhandig aan toe volgens het vermeende slachtoffer van toen 14 jaar, je dan los rukken van een volwassen man is nagenoeg onmogelijk tenzij er inderdaad sprake zou zijn van alcohol en/of drugs.... dus aub de mogelijkheid dat het nooit gebeurt is, dat de herinnering vervormd is (geraakt), dat KS het zich echt niet meer kan herinneren, ed niet per definitie afwijzen 3. Zie punt 1

Steve3
Steve330 okt. 2017 - 13:57

ik kijk door #MeToo op een andere manier naar Hollywood. Natuurlijk, de films die ze maken zijn soms echt geweldig en de films kijken heeft me veel plezier gebracht in m'n leven. Maar dat die sex-cultuur erbij hoort is echt een negatieve verrassing.

2 Reacties
Davy ????
Davy ????30 okt. 2017 - 15:03

Zou zeggen kijk eens naar de serie Califonication die komt dicht bij de waarheid zo lijkt het.

Josef K
Josef K30 okt. 2017 - 21:38

En jij denkt dat dat alleen in Hollywood gebeurt?? Hoe naïef kan je zijn.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis30 okt. 2017 - 13:02

Hij kan het zich niet herinneren, maar als hij het zou hebben gedaan maakt hij zijn excuses... Tja...

2 Reacties
Davy ????
Davy ????30 okt. 2017 - 15:02

Geen excuus en mensen waren ook boos geweest. Want zwijgen is instemmen toch? Je kan het in die zin nooit goed doen. Lastige situatie.

Josef K
Josef K30 okt. 2017 - 21:38

Weet jij nog wat je 30 jaar geleden allemaal deed?

Davy ????
Davy ????30 okt. 2017 - 10:22

Omdat hij beschuldigd wordt wil nog niet zeggen dat het waar is, al heeft iedereen blijkbaar al een mening voordat alle feiten op tafel liggen. Voorlopig is nu het woord van Anthony Rapp tegen dat van Kevin Spacey.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper30 okt. 2017 - 11:51

Ja, maar als je Spacey's antwoord leest dan gaat de acteur er zelf vanuit dat het wel degelijk waar zou kunnen zijn. Hij biedt toch niet voor niets zijn excuus aan? Hij kan het zich alleen niet herinneren - en dat vind ik nog niet eens zo onaannemelijk.

Davy ????
Davy ????30 okt. 2017 - 15:01

Als je je excuses aanbied is het niet goed, als hij geen excuses had aangeboden was het ook niet goed geweest, iedereen heeft er een mening over. Ik heb vaker bekende personen excuses zien maken voor iets wat ze gezegd of gedaan hadden, waar ik geen kwaad in zag, maar het blijkbaar toch beter was om er excuses voor aan te bieden om iedreeen te vriend te houden. Iets met politiek correct ofzo. Lastige situatie. Ik wacht op meer bewijs voordat ik een oordeel vel over kevin spacey.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 okt. 2017 - 11:47

Davy 30 oktober 2017 at 16:01 [(...) Ik wacht op meer bewijs voordat ik een oordeel vel over kevin spacey.] Tsja. Dit is het: een verklaring van een slachtoffer en een vermeende dader die zich best kan voorstellen dat het gebeurd is - alleen kan hij het zich niet herinneren. Het is me al eerder opgevallen, maar u heeft rare opvattingen over 'bewijs'.

Jan Vries2
Jan Vries230 okt. 2017 - 10:19

Het sexuele misbruik in deze kringen en de jarenlange cover-up schijnt op zich een house of cards te zijn. Laat hetbhiehet zootje maar in elkaar donderen met de stortvloed aan mensen die nu wel ineens de moed hebben om over hun jarenlange misbruik te praten. Zowel als minderjarig als meerderjarig slachtoffer. Dit soort praktijken is de cultuur helaas geworden in de film en showbizz wereld.

1 Reactie
Jan Vries2
Jan Vries230 okt. 2017 - 10:22

Een vergelijking valt te maken met wat er jarenlang gaande was in katholieke kringen, op de jeugdinternaten en de katholieke kostscholen. Het misbruik binnen de RK kerk werd jarenlang geheimgehouden. En vergeet ook niet het icoon van de BBC, Jimmy Saville die de BBC jarenlang heeft verdoezeld.

Uw man in Den Haag
Uw man in Den Haag30 okt. 2017 - 9:35

Houdt het dan nooit op? Wie is er nog wél te vertrouwen...

1 Reactie
OlavM
OlavM30 okt. 2017 - 15:04

@ Uw man in Den Haag: "Morgen kan ze zwanger zijn 'k Kan ook nog vandaag 't Kan van de behanger zijn of van een Franse zanger zijn Of iemand uit Den Haag" :)