Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Keuzes kabinet leidden tot extra coronadoden

  •  
14-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
293 keer bekeken
  •  
Rutte and De Jonge announce additional corona measures
Het aantal coronadoden in Nederland zou lager zijn uitgevallen als het kabinet ervoor had gekozen om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. In plaats daarvan besloot het kabinet pas in te grijpen als de zorg overbelast dreigde te raken. Dat concludeert KPMG in het rapport ‘Dit zijn de lessen van anderhalf jaar coronacrisis’, waarover NRC Handelsblad bericht.
Het adviesbureau is kritisch op wat het “Nederlands exceptionalisme” noemt. Nederland week af van wat internationaal werd aangeraden. Zo legde het kabinet het WHO-advies om zo snel mogelijk maatregelen te nemen naast zich neer. Ook werd er in Nederland aanvankelijk heel weinig getest, en haalden de autoriteiten lange tijd hun neus op voor het gebruik van mondkapjes.
Nederland greep in de crisis vaak te laat in, met extra doden tot gevolg. Andere landen, zoals Noorwegen, Denemarken en Finland, deden het beter. Strenger coronabeleid was ook economisch de verstandige keuze, meent KPMG. Terwijl de Nederlandse economie kromp, bleven de economieën van enkele Scandinavische landen groeien.
" Volgens KPMG hebben landen die een strenger beleid voerden geen extra economische schade opgelopen. Extra vrijheid, stelt Ikkersheim, was „een tijdelijk snoepje”: als de cijfers opliepen moesten er toch weer beperkende maatregelen worden genomen."
KPMG adviseert om bij een volgende pandemie buitenlandse experts toe te voegen aan het OMT. Dat lijkt geen overbodige luxe: de meest kritische viroloog in Nederland, Alex Friedrich , komt uit Duitsland. Hij besloot onder meer tegen de landelijke lijn in al vroeg te beginnen met zoveel mogelijk testen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (209)

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 okt. 2021 - 19:21

Ze hebben idd veel fouten gemaakt, maar dit is wel heel erg de bekende koe in de kont kijken Zelfgenoegzaamheid is wat er fout is aan politici in een land dat het minste aantal ic-bedden per inwoner had en heeft. Alsmede arrogantie icm naïviteit. En dan niet alleen op dit gebied.

JanB2
JanB216 okt. 2021 - 13:17

Voor alle duidelijkheid: bijna GEEN ENKEL westers land heeft het goed gedaan.

1 Reactie
Phantom3
Phantom316 okt. 2021 - 16:19

Precies Jan. Zo is het. Helemaal eens. En dat mag benoemd worden. We hebben het slecht gedaan.

Bert de Vries
Bert de Vries16 okt. 2021 - 12:14

Zie ook het artikel in de Volkskrant over de bejegening van voormalig DSM-baas Sijbesma. Door een kliek incompetente ambtenaren en een volstrekt incompetente minister op z'n best genegeerd en niet zelden tegengewerkt. Een man die beschikt over een netwerk in de mondiale top van de pharmaceutische elite. Die met een vingerknip voorraden testmiddelen kon bestellen en vaccins kon reserveren. Maar die niet paste in het circus De Jonge.

1 Reactie
Martinel
Martinel16 okt. 2021 - 14:43

Ik heb het gelezen, ontluisterend. We worden geregeerd door onbenullen. Een de Jonge die blijkbaar ook gezegd heeft ergens in een ziekenhuis in Leeuwarden, dat niet gevaccineerden bedden bezet houden. Werkelijk walgelijk. Wat is er met die man? Geven die schoenen en die plotselinge baard hem de status van een opperheerser? Hij denkt zelf van wel. Totaal incapabele man net als zijn voorbeeld Rutte.

JaapBo
JaapBo16 okt. 2021 - 6:12

Zoals gebruikelijk legde onze politieke elite de prioriteit niet zoveel mogelijk bij gewone mensen, maar zoveel mogelijk bij het kapitaal ... En volgens KPMG werkte dat dus zelfs contraproductief voor het kapitaal, want de economie kromp meer dan nodig ... Tekenend voor onze politieke elite!

Phantom3
Phantom316 okt. 2021 - 5:08

Het is ongelofelijk dat hier een een vuistdik rapport voor nodig is. Iedereen had zelf allang gezien dat het beleid verschrikkelijk is.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman216 okt. 2021 - 9:37

Vandaar dat de democratische verkieziingen in maart 2021 bedoeld waren als om aangifte te doen tegen het Kabinet. . Het was bedoeld om te protesteren tegen n Rutte, Kaag en mevrouw Schouten. Maar goed dat ze verdonkeremaand zijn derhalve..

LeftFuturist
LeftFuturist16 okt. 2021 - 11:39

Ja, het is ook wel grappig altijd hoe dit soort audit bedrijven gewoon de trends volgen. In de zin van als A je een hufter vind dan vinden wij dat ook gewoon. Er zou een nieuw soort woord voor moeten komen echo-onderzoek of gaathetnouechtovermij-onderzoek. Maar ja uiteraard met de beste letters inkt en meest stellige zinnen op papier geschreven dat dan weer wel.

The Apple
The Apple15 okt. 2021 - 21:58

Onbegrijpelijk dat er velen zijn die het regeringsbeleid nog steeds goed blijken te keuren. Ja, het is juist dat de meningen van de deskundigen verdeeld waren. Er waren zelfs “deskundigen” die aan hydroxichlororoquine een preventieve werking bleven toeschrijven terwijl het tegendeel al lang was aangetoond. Het is een ontegenzeggelijk feit dat de regering nooit koos voor preventieve maatregelen, maar steeds koos voor maatregelen achteraf, als reactie op het oplopende aantal besmettingen, in de -verkeerde- veronderstelling dat dit het minste schade aan de economie met zich mee zou brengen. En dat steeds werd gekozen voor de meest genatigde variant, om dezelfde reden. Dat is zo tot op de dag van vandaag. Uit het onderzoek blijkt dat de kritische deskundigen -zoals verenigd in het “Red Team”- gewoon gelijk hadden. Ook de tegenwerping dat de bevolkingsdichtheid een doorslaggevende rol zou spelen is onjuist, omdat daar (bijvoorbeeld in een land als Finland) de bevolking -anders dan in Nederland- is geconcentreerd in één of enkelijke grote bevolkindscentra. Bovendien is duidelijk dat het uitblijven van een effectief “test and trace” beleid na de redelijk succesvolle “intelligente lockdown” een fout is die deze regering zwaar aangerekend moet worden. Afgezien van dit alles ligt de beslissingsbevoegdheid en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij de politiek en niet bij de deskundigen, waarachter de politici te pas en te onpas hun eigen verantwoordelijkheid proberen te verstoppen. Het is me niet duidelijk of dit soort tegenwerpingen voortkomen uit de steun aan de rechtse politieke partijen, of dat het gaat om mensen die hun eigen ongelijk niet willen toegeven. De enkelen hier die vanaf het begin voorstander waren van een beleid dat gericht was op het zover mogelijk terugdringen van het aantal besmettingen in plaats van op de overbelasting van de gezondheidszorg kunnen hier slechts met verbazing kennis van nemen.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2021 - 13:04

[Het is me niet duidelijk of dit soort tegenwerpingen voortkomen uit de steun aan de rechtse politieke partijen, of dat het gaat om mensen die hun eigen ongelijk niet willen toegeven.] Ik denk beide.

JanB2
JanB216 okt. 2021 - 13:20

Apple Volstrekt eens met je betoog.

Joost Spits
Joost Spits15 okt. 2021 - 15:12

Wat KPMG doet is veel achteraf gepraat. Verder, is het beeld wat KPMG schetst niet compleet en verre van toereikend om als betrouwbare evaluatie neer te zetten. Ik vraag mij trouwens af of KPMG wel de juiste club is om hierover te kunnen oordelen. Hier spelen namelijk tal van medisch wetenschappelijk aspecten een doorslaggevende rol, waar KPMG totaal geen kaas van heeft gegeten. Cobbler stick to your last! Ja, er zijn fouten begaan. Zeker, ook door het kabinet. Maar ik wil hier toch een lans breken. Al ben ik het ook niet eens met tal van zaken, zoals de corona-check, welke in mijn optiek behoorlijke privacyschending is. Maar, menigmaal stonden en staan virologen, immunologen, microbiologen lijnrecht tegenover elkaar in zake de Covid-19 problematiek. Zoals in essentie het stuk ook aangeeft, dat bijvoorbeeld microbioloog Alex Friederich,verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, een andere kijk op zaken heeft dan zijn collega's binnen het OMT. Dan de Federatie van Medisch Specialisten, die vaak op ramkoers lagen met het OMT. Dat alles in ogenschouw nemen, is het lastig voor een kabinet om de juiste adviezen te volgen en bovendien vanuit een noodverordening snelle beslissingen te nemen. De opmerking van KPMG dat de politiek achter de feiten aanliep in zake het mondkapjesbeleid  bestrijd ik ten zeerste. Het is met name RIVM-baas, Jaap van Dissel himself, die tot treurens toe vond dat mondkapjes niet nodig waren en niets hielp. Dit, als ferm advies richting kabinet. Desalnietemin is het kabinet hier uiteindelijk niet in meegegaan  en  werd de noodverordening verplicht mondkapjes te dragen  zelfs een wettelijke bepaling. Voorts heeft op de website van het RIVM gestaan dat in Nederland geen tweede infectiegolf zou plaatsvinden. Niets bleek minder waar! Nochtans is vast te stellen dat het beleid infecties te beperken van land tot land verschillen. Voorbeeld: 1. Nederland - afschaffing van 1.5 m en mondkapjes. 2. Belgie - afschaffing van 1.5 m maar in publieke ruimtes mondkapjes verplicht. 3. Duitsland - 1.5 m nog van kracht en mondkapjeplicht met dien verstande dat alleen (de duurdere) medische mondkapjes zijn toegestaan. Het cruciale punt dat KPMG niet met man en paard noemt is, dat met name de Nederlandse wetenschap verre van eenduidig solide antwoord had en heeft betreft de covid-19 problematiek. Nogmaals, maakte dat het voor het kabinet uiterst lastig, om de juiste beleidsmaatregelen te nemen. Vanaf de zijlijn is het altijd makkelijk schreeuwen.  Nu wordt het kabinet verweten dat er onnodig te veel doden zijn gevallen.  Soortgelijk verwijt kwam van Kamerlid Sylvana Simons, waar Mark Rutte gebelgd op reageerde. Goh, laten we het even omdraaien... Laat ik eens een spookbeeld oproepen: Sylvana Simons is minister-president van Nederland, tijdens de gehele corona-crisis. Nederland in bange dagen... Dan zou je toch met z'n alle heel hard help zijn gaan roepen!! Zelfs nu nog houden de ziekenhuizen in Nederland vast aan de mondkapjes plicht, 1.5 m afstandhouden én regelmatig handen wassen, ondanks het OMT deze maatregelen sinds 25 september jl. losliet. Om over verschil van wetenschappelijk inzicht  te spreken! Kortom, wat KPMG schetst is ongenuanceerd en kort door de bocht.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 okt. 2021 - 15:26

[Laat ik eens een spookbeeld oproepen: Sylvana Simons is minister-president van Nederland, tijdens de gehele corona-crisis. Nederland in bange dagen… Dan zou je toch met z’n alle heel hard help zijn gaan roepen!!] Sterk argument. Rutte en zijn neoliberale club hebben totaal gefaald zoals nu zelfs KPMG concludeert maar veronderstel dat iemand aan de macht was geweest die gezondheidszorg en bescherming van kwetsbaren centraal stelt… Dat zou pas erg zijn!

ton14024
ton1402415 okt. 2021 - 15:38

Na de ´intelligente lockdown´ uitspraak van Mark was de race verloren. Face it, de man kent zijn pappenheimers niet.

ManekiNeko
ManekiNeko15 okt. 2021 - 15:48

@Joost Spits 15 oktober 2021 at 17:12 Wat KPMG doet is veel achteraf gepraat. En wat jij doet met je ellenlange epistel is precies hetzelfde. Wat is je punt nu eigenlijk

Jozias2
Jozias215 okt. 2021 - 21:27

@ton Die ‘intelligente’ eerste lockdown was overigens zeer effectief. Het aantal besmetttingen werd heel snel sterk teruggebracht en een zwart scenario werd voorkomen en dit zonder al te draconische maatregelen zoals in Australië en Spanje. Op zich was het dan ook niet onlogisch om na de zomer 2020 weer dezelfde strategie te kiezen. Dat die toen niet werkte komt dan niet zozeer door de strategie maar meer door de bereidheid van de bevolking om zich aan de regels te houden. Zolang veel mensen die positief zijn getest gewoon naar buiten gaan kun je elke strategie bedenken die je wil maar gaat niets werken.

ton14024
ton1402416 okt. 2021 - 12:11

J, het enige intelligente aan de lockdown was inderdaad dat die ingevoerd werd en dus resultaat had. Het had beter de domme lockdown geheten om de manier waarop hij verkocht werd. Alsof wij Nederlanders wel intelligent genoeg waren om er verstandig mee om te gaan.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 okt. 2021 - 13:30

(Als toevoeging) Om te beginnen dank aan NOS en Ipsos om het onderzoek te doen wat betreft het wangedrag van een deel van de horeca in Nederland (het 8 uur journaal gisteravond). Omdat de horeca honderden miljoenen aan staatssteun hebben gekregen tijdens de coronapandemie, denk ik dat ze juist nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het coronabewijs streng moeten controleren. De besmettingcijfers schieten weer omhoog sinds een paar dagen en als deze negatieve trend qua besmetting zo doorgaat zijn wij binnenkort allemaal de pineut. Opnieuw een lockdown, wie wil dat nog? Een fijn weekend✌

MarcusLucas
MarcusLucas15 okt. 2021 - 13:10

De incompetentie is stuitend. Rutte en De Jonge kunnen praten als Brugman maar zijn schandalig slechte bestuurders. Hetzelfde geldt voor Grapperhaus, Hoekstra, Dekker en de rest van dat disfunctionele VVD/CDA-prutje.

1 Reactie
Bazip
Bazip16 okt. 2021 - 8:20

Blijkbaar kan dat clubje nog steeds hun incompetentie uitstekend maskeren, gezien de verkiezingsuitslagen. Incompetentiecompensatiecompetentie wordt het ook wel genoemd.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 okt. 2021 - 10:13

Hallo. Bij dit KMPG rapport is het vooral een evaluatie achteraf en wat in de toekomst bij een eventuele volgende epidemie beter zou moeten. Het feit dat 1/3 van de horeca de coronacheck negeert is een gotspe. Blijkbaar zijn er niet genoeg BOA'S om de controle uit te voeren in Nederland. Wat kunnen wij als consumenten daar aan doen? Ik zou zeggen, de restaurants en cafes die hun verantwoordelijkheid niet nemen door geen controles uit te voeren voortaan niet meer bezoeken. Een fijne dag en een goed weekend✌

7 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 okt. 2021 - 11:00

Waarom de horeca pakken ? Hebben die niet al genoeg geleden onder Ruttes wanbeleid?

rvb2
rvb215 okt. 2021 - 11:12

Het feit dat 1/3 van de horeca gewoon iedereen verwelkomd is een zegen, die horeca is nog wel gezellig. Ik ben meteen weg als een bedrijf om mijn medische gegevens vraagt, en velen met mij. Het merendeel van de coronapasweigeraars is geen antivaxxer, ik ook niet.

Joop16
Joop1615 okt. 2021 - 11:58

Niet genoeg BOA's? Niet genoeg mensen in de zorg! Bij een volgende pandemie misschien minder tijd en energie stoppen in repressie, paniekmakerij, hypocrisie en geldverkwisting. Dat zou miljarden hebben bespaard waarmee de zorg op niveau had kunnen worden gebracht.

gimli55
gimli5515 okt. 2021 - 13:19

Het niet openen van een ongebruikte XL test locatie in Zwokke had € 2 miljoen gescheeld. Welke regering heeft al jaren bezuinigd op de politie, zorg en onderwijs? Maar nu klagen de neoliberalen dat het natuurlijk de schuld is van de ongevaccineerden. Gisteren een twitter van iemand voorbij zien komen : Oma was jarig en werd 90 jaar, familie had een feestje georganiseerd in een restaurant. Een van de familie leden had klachten, was gevaccineerd en werd positief getest. Gelukkig had ze een QR code, dus het feestje kon gewoon doorgaan, met iedereen aanwezig. Hoe dom kun je zijn en dat is het resultaat dat bij een positieve test de QR code blijft bestaan. Dit ligt niet aan de ongevaccineerden, maar wel aan een stelletje ontzettend domme gevaccineerden en een fout in het systeem opgezet door de regering. De maatregelen zijn geen oplossing voor de kans op besmetting, die is er ook in de supermarkt en niet opeens na 12 uur 's nachts in de kroeg. De oorzaak van de onderbezetting in de zorg is niet aangepakt en de gevaccineerden wanen onkwetsbaar te zijn en alle schuld wordt neergelegd bij de ongevaccineerden. De geteste ongevaccineerden kunnen in de horeca, de bioscoop, musea en nu ook op het NK schaken besmet worden door niet of zelfs wel positief geteste gevaccineerden besmet worden. Maar dat ligt dan totaal aan de ongevaccineerden, hoe krom wiul je het hebben.

JanB2
JanB216 okt. 2021 - 1:50

@ Griezel De horeca was mede debet aan het beleid. Men heeft stelselmatig maatregelen uitgesteld of afgezwakt om de zuipketen en vreetschuren uit de wind te houden tot het écht niet meer anders kon. Mij zien ze dus ook niet meer in de horeca, mede ook omdat de nederlandse horeca beneden alle pijl is. Als je stelselmatig voor je uit eten gaat de vraag moet stellen of het een beetje te hachelen zal zijn en die vraag met grote regelmaat achteraf met "nee" moet beantwoorden dan kun je je sowieso afvragen wat je er nog te zodeken hebt. Nu het daarbij ook nog zo is dat er om de haverklap een verlopen kroegbaas mocht aanschuiven in de ene na de andere talkshow en daarmee de publieke opinie en het beleid mede bepaalde hou ik het echt voor gezien. Spaart ook het nodige aan geld uit dat zonder meer beter te besteden valt (want je moet me wat afrekenen voor een "smaakexplosie" die helaas nog lang blijft nasmaken in de mond).

gimli55
gimli5516 okt. 2021 - 8:57

@JanB "Mij zien ze dus ook niet meer in de horeca, mede ook omdat de Nederlandse horeca beneden alle pijl is. Als je stelselmatig voor je uit eten gaat de vraag moet stellen of het een beetje te hachelen zal zijn en die vraag met grote regelmaat achteraf met “nee” moet beantwoorden dan kun je je sowieso afvragen wat je er nog te zoeken hebt". Wat heeft dit "argument", wat eigenlijk een mening is, met het onderwerp te maken? De aanwezigheid van kroegbazen in praatprogramma's heeft slechts zijdelings iets met het onderwerp te maken en die kroegbazen hebben ook geen zitting in het OMT of de regering. Derhalve zal hun invloed minimaal zijn. Daarnaast kun je niet jaren volhouden dat we nog steeds in een pandemie verwikkeld zijn. Dat is niet meer zo geweest na juni 2020, gezien de aantallen en de beschrijving en regels om te bepalen wat een pandemie of epidemie is. De angstpsychose regeert nog steeds en de macht blijft bij het OMT, en nu wordt de griep er ook nog in verwerkt. Terwijl dat geen enkele invloed heeft gehad op de zorg en hun overbelasting voor de Covid, toen is het aantal IC bedden gewoon gehalveerd in 10 jaar tijd. Nu wordt er paniek gezaaid, terwijl er geen IC bed bij is gekomen in de afgelopen 1.5 jaar en er geen gespecialiseerde zorg voor infectie ziektes is opgestart. Maar, ja. Natuurlijk zijn de ongevaccineerden de schuld van alle ellende. Vergelijkbaar met de aanpak Toeslagaffaire en de gaswinning schade. Daar wordt en werd ook alle ellende neergelegd bij een minderheid die door de media genegeerd is. Neoliberalisme is corrupt, asociaal, repressief en destructief.

JanB2
JanB216 okt. 2021 - 13:16

Aan lieden die het noorden kwijt zijn heb ik geen boodschap. Geen pandemie na zomer 2020? Ga elders je onzin ventileren!

Jaco38
Jaco3815 okt. 2021 - 8:57

Hieronder de link naar het rapport. Jammer dat het rapport niet ingaat op de grote verschillen tussen de landen vwb bevolkingsdichtheid. Het valt op dat de landen die het beste gedaan hebben een lage bevolkingsdichtheid hebben. Dat lijkt mij een open deur. Met dat in ogenschouw heeft Nederland het helemaal niet slecht gedaan. Duitsland heeft het wat beter gedaan, België ongeveer gelijk, Frankrijk, Italië, Engeland en de VS slechter. https://home.kpmg/content/dam/kpmg/nl/pdf/2021/sectoren/dit-zijn-de-lessen-van-15-jaar-coronacrisis.pdf

8 Reacties
Jaco38
Jaco3815 okt. 2021 - 9:25

Aanvullend. Ik lees dat er wel een opmerking wordt gemaakt dat het “wellicht” niet fair zou zijn Nederland te vergelijken met geografisch geïsoleerde landen zoals Australië en NZ. Ik zou zeggen laat dat “wellicht” maar weg, uiteraard maakt dat veel uit. Vervolgens wordt Nederland vergeleken met “soortgelijke landen” zoals Denemarken en Finland om tot de conclusie te komen dat NL het dan slechter doet. Nederland heeft een bevolkingsdichtheid van circa 400 inw per km/2. Denemarken 124 en Finland 15. Hoezo vergelijkbaar? Dat de bevolkingsdichtheid invloed heeft op de verspreiding van het virus lijkt mij evident. Nu wordt het verschil verklaard omdat die landen een ander beleid hadden, het is helemaal niet gezegd dat dat beleid tot dezelfde resultaten had geleid in een land met een veel hogere bevolkingsdichtheid. Appels en peren. Feit is dat Nederland het beter heeft gedaan dan het gemiddelde van alle OESO landen en ook beter dan de meeste grotere EU landen om ons heen. Laat onverlet dat het beleid goed geëvalueerd moet worden en er ongetwijfeld zaken te verbeteren zijn, maar deze prima resultaten zo framen alsof NL er een zooitje van heeft gemaakt slaat echt nergens op.

Mark Huysman
Mark Huysman15 okt. 2021 - 13:13

[Nederland heeft een bevolkingsdichtheid van circa 400 inw per km/2. Denemarken 124 en Finland 15. Hoezo vergelijkbaar? Dat de bevolkingsdichtheid invloed heeft op de verspreiding van het virus lijkt mij evident. Nu wordt het verschil verklaard omdat die landen een ander beleid hadden, het is helemaal niet gezegd dat dat beleid tot dezelfde resultaten had geleid in een land met een veel hogere bevolkingsdichtheid.] Vergelijk dan Denemarken, Noorwegen en Finland met Zweden. Dat land heeft een veel lagere bevolkingsdichtheid dan Denemarken en is in veel andere opzichten ook vergelijkbaar met de buurlanden. Zweden koos net als Nederland voor een slap, achter de feiten aanhobbelend beleid (waarbij gespeeld werd met het krankzinnige idee van groepsimmuniteit), en is dan ook de grote uitzondering bij de Noordelijke landen met een coronasterfte die vergelijkbaar is met Nederland. Oftewel, het is het beleid sufferd.

Jaco38
Jaco3815 okt. 2021 - 13:38

Mark, maar dan zul je toch iets preciezer moeten zijn. Correlatie en causaliteit onderscheiden en dat zie ik niet terug in het rapport. Het gaat om de combinatie van een bepaald beleid, geografische / demografische context en ongetwijfeld zullen dan ook culturele aspecten nog een rol spelen (de mate waarin de inwoners gezagsgetrouw zijn etc.). Kortom niet iets waar je even grote stappen snel thuis kunt doen wil je echt recht doen. En dan is belangrijk dat Nederland op z’n minst wordt vergeleken met een land dat ook een hoge bevolkingsdichtheid kent. Gesteld dat u gelijk heeft in de bewering dat het Zweedse beleid vergelijkbaar is met het NL beleid (volgens mij ligt dat genuanceerder) dan nog is de vraag of het (bijv) Finse beleid ook had gewerkt in een zeer zicht bevolkt land als Nederland met heel veel eigenwijze mensen.

Mark Huysman
Mark Huysman15 okt. 2021 - 15:18

Het probleem is dat welke vergelijking je ook maakt de Rutte-fans altijd zullen stellen, ja, maar dat land is minder bevolkt (ook al wonen de meeste mensen in grote steden) en dat land is een eiland en dat land is een dictatuur en in dat land zijn de mensen gezagsgetrouw (en wij zogenaamd niet), etc. etc. Men wil alleen maar vergelijken met landen die het ook heel slecht gedaan hebben. En dat zijn er nogal wat. Zo leer je dus nooit wat. Een ander probleem is dat in Nederland de officiële cijfers totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid waardoor Nederland het voor Europese begrippen redelijk gedaan lijkt te hebben. Volgens de Worldometers (dat landen vergelijkt) kent Nederland ruim 18.000 coronadoden terwijl volgens het CBS het werkelijke cijfer rond de 30.000 ligt. Feit is: Nederland was overal te laat mee. Met de lockdowns, met het testen (waar men eerst zelfs niet in geloofde), met het brononderzoek (waar mee gestopt werd precies op moment dat het virus onder controle te houden was), met de mondkapjes, met de vaccinaties, etc. Het enige waar Nederland mee vooropliep was telkens de afbouw van maatregelen. Vorig jaar en dit jaar opnieuw (‘Dansen met Jansen’) En de reden voor dit wanbeleid heeft niets met wetenschap te maken maar alles met ideologie: men gelooft simpelweg niet in een overheid die pro-actief probeert de burgers en met name de kwetsbare burgers te beschermen. Men geloof in ieder voor zich en de markt voor ons allen. En dat heeft duizenden mensen onnodig het leven gekost.

Jaco38
Jaco3815 okt. 2021 - 16:01

Mark, en omgekeerd zullen (bepaalde) niet-Rutte fans alles aangrijpen. Maar goed, zult het vast niet geloven maar ik heb slechts 1x in mijn leven VVD gestemd, dat was een keer bij de gemeenteraadsverkiezingen vanwege een specifiek punt. Laten we elkaar politieke opvattingen (en vooroordelen daarover) buiten beschouwing laten en het bij feiten houden. “Men wil alleen maar vergelijken met landen die het ook heel slecht gedaan hebben. En dat zijn er nogal wat. Zo leer je dus nooit wat” Met een vergelijking om te leren is niets mis, maar de vergelijking gebruiken om te stellen dat met een ander beleid minder doden zouden zijn gevallen vraagt wel wat meer zorgvuldigheid. Dat je dan ook rekening houdt met evidente verschillen tussen landen lijkt logisch toch. Het ging er immers om dat we iets van leren en niet om het vervolgens te politiseren. Mijn bezwaar op uw reactie is niet dat u volledig ongelijk hebt, maar dat u enorm overdrijft in uw oordeel dat er sprake zou zijn van wanbeleid. Nederland heeft het gewoon heel redelijk gedaan, wat niet betekent dat er ook wat te leren valt. Nederland wordt in dit onderzoek niet vergeleken met alle landen (dan zit NL sowieso in de top), maar met de meer ontwikkelde OESO landen. En dan scoort Nederland nog steeds beter dan het gemiddelde. “Een ander probleem is dat in Nederland de officiële cijfers totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid waardoor Nederland het voor Europese begrippen redelijk gedaan lijkt te hebben” En dat geldt voor andere landen niet? Bovendien wordt dit door de onderzoekers ook opgemerkt, daarom zijn ze zoals ik het begrijp ook niet uitgegaan van het aantal geregistreerde COVID doden, maar van de oversterfte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2021 - 7:47

De Zweedse overheid had ook niet de bevoegdheid om verregaande maatregelen te nemen behalve in tijden van oorlog. Daar was een noodwet voor nodig. Het duurde even voor die werd aangenomen.

Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2021 - 13:02

[Met een vergelijking om te leren is niets mis, maar de vergelijking gebruiken om te stellen dat met een ander beleid minder doden zouden zijn gevallen vraagt wel wat meer zorgvuldigheid. Dat je dan ook rekening houdt met evidente verschillen tussen landen lijkt logisch toch.] Natuurlijk zijn er verschillen tussen landen en natuurlijk is het in sommige situaties eenvoudiger om een pandemie te onderdrukken dan in andere. Maar het punt is dat de Nederlandse regering, zoals in het rapport staat, de WHO-richtlijnen negeerde, weinig wilde testen, verplichte mondkapjes tegenhield en telkens pas in laatste instantie tot lockdowns overging. En zelfs als je niet wilt vergelijken met landen die een daadkrachtige koers volgden dan zegt logisch nadenken toch dat je niet moet wachten met maatregelen tot het moment dat het virus zich al heel breed verspreid heeft en dus moeilijk meer onder controle te krijgen is. Dat is vragen om heel veel extra zieken, heel veel extra doden, overbelasting van de zorg en uitstel van reguliere behandelingen. En de economie help je er ook niet mee want uiteindelijk moet je toch diep in de lockdown. En dat is geen achteraf gepraat want veel mensen zeiden dat op de momenten dat het erom ging.

Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2021 - 13:19

Ik heb al eens eerder hier het beleid punt voor punt op een rijtje gezet. Ik zal dat hier nog eens herhalen. Ook als je weigert te vergelijken met landen die wel daadkrachtig en effectief optraden, dan zal je toch moeten zien er hier wel degelijk sprake was van wanbeleid: a) ontkenning gevaar in begin van de pandemie b) geen enkele voorbereiding ondanks alarmerende berichten en waarschuwingen vanuit de WHO dat al in januari sprak van een internationale noodsituatie c) door laten gaan van carnaval en andere massa-activiteiten ondanks b) en ondanks dat in Noord-Italie de gezondheidszorg al door de hoeven zakte vanwege de pandemie d) insteek op krankzinnige groepsimmuniteitstrategie e) trage lockdown eerste golf f) sluiting scholen eerste golf enkel onder druk van buitenaf, continue ontkenning van het feit dat kinderen het virus overdragen ondanks wetenschappelijk bewijs g) ontkenning noodzaak testbeleid in begin eerste golf, ondanks dat de WHO het belang hiervan keer op keer benadrukte h) late opbouw testcapaciteit i) onbenut laten aanwezige testcapaciteit en aanbod testbedrijven j) verbod personeel in verzorgingshuizen om zich te mogen laten testen k) onvoldoende beschermingsmaterieel zorgpersoneel l) onbenut laten van aanbod bedrijven om over te schakelen op productie beschermingsmaterieel m) slachting verzorgingshuizen als gevolg van j), k) en l) (en dit terwijl Rutte in z’n beruchte groepsimmuniteitsspeech zei dat we een ‘muurtje om de kwetsbaren’ heen zouden bouwen’) n) te snelle afbouw maatregelen na de eerste golf o) falen opbouw capaciteit bron- en contactonderzoek waardoor het virus in de zomer weer om zich heen kon grijpen p) falen testbeleid op Schiphol in vakantietijd q) vrijblijvend quarantainebeleid r) extreem laat en aanvankelijk zeer slap ingrijpen 2e golf s) idioot lang gedraai over mondkapjes t) gewoon door laten gaan vluchten van en naar VK ondanks alarmerende berichten Britse mutatie u) zeer trage uitrol vaccinatie v) Versoepelingen in tweede golf terwijl een derde golf zich al weer aandiende w) Oproep kabinet om te gaan “Dansen met Janssen”.

VaderTijd
VaderTijd15 okt. 2021 - 7:43

Verrassend? Nee hoor! Bij alle (foute) beslissingen lag de vraag 'wat levert het mij /mijn partij op' duidelijk in de helaas gekozen oplossing vastgespijkerd

Me, myself and I2
Me, myself and I215 okt. 2021 - 7:30

De achterliggende vraag is natuurlijk "wat voor soort maatschappij willen we eigenlijk in leven?". Natuurlijk kun je kiezen voor een maatschappij waarin de overheid de absolute leiding neemt, bepaalt wat goed voor je is en niet en daarmee ook bepaalt hoeveel mensen er sterven of leven. Dat is wat er bijvoorbeeld in China gebeurt. En let wel, China is voor veel, misschien zelfs wel de meeste, mensen een prima land om in te leven. Er gaat vreselijk veel goed daar. Daar tegenover staat een maatschappij die de individuele zelfbeschikking als hoogste goed uitdraagt. Waar je zelf bepaalt wat goed voor je is en wat niet en waar het samenspel van al die individuele keuzes bepalen hoeveel mensen leven of sterven. Dat is wat we tot 2 jaar geleden hier hadden. En voor veel mensen werkte dit prima. Ook hier ging er vreselijk veel goed. Maar deze fundamentele discussie zou gevoerd moeten worden. We zijn nu stap voor stap op weg naar het Chinese systeem. Dat we daar nog lang niet zijn doet niets af aan de richting die we zijn ingeslagen. Maar het is een discussie die niet gevoerd wordt. En dat is jammer, want als je helder bent over je uitgangspunten, is het ook niet zo moeilijk om beslissingen te nemen. Als je niet helder bent over die uitgangspunten, of ze zelfs gewoon niet kent, dan krijg je zwalkend beleid. Elke keuze doet namelijk ergens pijn. Tsja, en dan heb je natuurlijk de politiek, de carrières, de lobbyisten, de pers, de social media, de groepsdruk, etc. Er zijn echt maar heel weinig mensen die principieel genoeg zijn om deze allemaal opzij te zetten om een dergelijke discussie zo zuiver mogelijk te voeren. Eigenlijk zie ik het somber in. Of we nu links of rechts gaan, een teringzooi maken we er toch wel van. We zijn nog lang niet bij het punt waarin we collectief doorzien hoe stom we met ons allen zijn. En daar zouden we wel moeten belanden willen we er ooit iets aan kunnen verbeteren.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 okt. 2021 - 10:37

[Daar tegenover staat een maatschappij die de individuele zelfbeschikking als hoogste goed uitdraagt. Waar je zelf bepaalt wat goed voor je is en wat niet en waar het samenspel van al die individuele keuzes bepalen hoeveel mensen leven of sterven.] Dit is in mijn ogen verkeerd gesteld want in de praktijk bepalen de mensen met veel kapitaal de mogelijkheden en ruimte voor de mensen met weinig of geen kapitaal. Alleen door collectieve inzet en politieke machtsvorming van de mensen zonder kapitaal kunnen bepaalde minimum-voorwaarden afgedwongen worden. Dat ze niet zo maar zonder reden ontslagen kunnen worden, dat ze een inkomen krijgen om van te leven, een fatsoenlijke woning etc. Het is dus geen ‘samenspel van individuele keuzes’ die bepaalt of mensen leven of sterven maar resultaat van al of niet geslaagde collectieve machtsvorming door mensen zonder kapitaal. Omdat we een overheid hebben die precies doet wat het grote kapitaal wil, namelijk zo veel mogelijk afstand houden van de markt en het maatschappelijk verkeer, lijkt het misschien alsof individuele zelfbeschikking centraal staat maar in werkelijkheid is dat dus net zo min het geval als in China.

Phantom3
Phantom316 okt. 2021 - 5:14

@me, myself and I, dit is inderdaad precies de discussie (die niet gevoerd wordt). Helemaal met je eens!

Ed Verbeek
Ed Verbeek15 okt. 2021 - 7:25

Afstand houden zonder goede ventilatie werkt niet.

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko15 okt. 2021 - 15:49

Goed bezig ED

Verver
Verver14 okt. 2021 - 22:05

Appels, peren, kersen, kastanjes, mijlen, zeemijlen, knopen, kilometers...de cijfers die door iedereen (ook experts en alle RIVM's CBessen etc verschillen allemaal. Ongetwijfeld zullen er wat meer mensen zijn gestorven doordat covid er ook nog bij kwam, maar ook daar zijn de cijfers niet exact. En achteraf, had Nederland (regering & bevolking) misschien ook anders kunnen reageren etc. etc. We zijn echter geen China en ik denk dat er een redelijke balans is gevonden. Wat is nu het werkelijke probleem? Er is te weinig IC capaciteit. Ik ben er niet van op de hoogte, maar wat wordt hierin gedaan, zodat we over een aantal jaren daar de vruchten van kunnen plukken, mocht er weer (en die komt) een soort supergriep komen.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 okt. 2021 - 7:58

Nederland is groter dan haar ICs. Maar het beleid was alleen maar reactionair doen wbt de IC capaciteit. De ICs op zich doen niks met de volksgezondheid en epidemie buiten de ICs, dus IC capaciteit was maar een klein deeltje van het probleem. Dus was het beleid crimineel. Nederland had ook gewoon een fatsoenlijke sociale democracie kunnen zijn in plaats van een neoliberale nachtwakerstaat van weglopers die het volk met de rotzooi opzadelden. Daar waren er een heel stel van wiens voorbeeld makkelijk te volgen waren. Sinds April 2020 was het in bergenhoge letters te lezen wat er te doen stond.

Gerygrr
Gerygrr15 okt. 2021 - 10:52

Het echte probleem is de opstelling van dit kabinet. In een gezondheidscrisis kan en mag je niet twijfelen en doen of je een nieuw virus wel weg kunt polderen. De strengste maatregelen had men snel en met overtuiging moeten en mogen doorvoeren om geloofwaardig te blijven. Het tegendeel is gebeurd en nu zitten we met Wappies en de QR code vervalsende lieden……. Erger nog, mensen die in liefde zeggen te willen leven en vervolgens andere burgers overspoelen met haat. Egoïsme en onzinnig gepraat over vrijheidsbeperking en tweedeling…. Zij doen dat toch zelf? Zich afwenden van de maatschappij?

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 okt. 2021 - 21:34

Ja, en een plus 1 is 2. Als je wakker was wist je dit al in April 2020. Je hadden een duidelijk beleid over reageren op ziekenhuis capaciteit met referenctie tot het vermeningsvuldegings nummer. Niets meer. Geen interesse in de volksgezondheid apart van dat reactionaire. In tegenstelling tot andere landen. Ze lieten Corona lekker doorpruttellen en weer oplaaien, om dan weer een beetje te reageren.

Satya
Satya14 okt. 2021 - 19:27

Lekker gemakkelijk achteraf.

8 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2021 - 19:45

Zoals hieronder al diverse malen geschreven is was het op het moment dat het er toe deed ook duidelijk. Om mezelf te citeren: “Nederland sloeg richtlijnen van de WHO in de wind en was continu later dan een heel stel andere landen met het nemen van lockdown-maatregelen, met testen, traceren, isoleren, met de mondkapjes, etc. Dat wat KPMG nu concludeert werd door verschillende mensen en groepen al de hele tijd gezegd op het moment dat er nog ingegrepen kon worden. Ook op dit forum. Rutte is verantwoordelijk voor heel veel extra coronadoden.”

Ewout Pool
Ewout Pool14 okt. 2021 - 20:21

Precies de reactie die ik ook wilde geven. Hindsight is always 20/20. Overigens is dit een ongevraagd rapport. Is KPMG aan het hengelen naar een opdracht?

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 okt. 2021 - 21:28

Niet achteraf. Dat was de beslissing vantevoren. Het was duidelijk voor ieder half nuchter persoon. Er is ze meer dan jaar op gewezen. Dit is gewoon een herhaling van KPMG wat anderen al van het begin af wisten en zeiden en al lang bewezen was door hoe andere landen er mee om gingen. Maar de VVD wilde niet zo veel regeren en reguleren en controleren of verbannen. Die wilde een verdeelde bende en waren alleen maar geintereseert in ziekenhuis capacitiet als richtlijn. Niet de volksgezondheid.

Gerygrr
Gerygrr15 okt. 2021 - 11:00

Achteraf? Degenen, die begin 2020 ziek werden met onverklaarbare symptomen, werden niet gezien, niet gehoord door de foute geruststellende inschatting van ons RIVM. Wie stierf aan covid in de verpleeghuizen, ouderen zonder koorts dus. Ook ik heb een ondertemperatuur. Mijn verhoging is nooit koorts, dus was er niets aan de hand! Wees altijd voorzichtig met een oordeel. Denk logisch na. Waarom zou China zo in paniek raken en nu nog steeds veel strengere maatregelen nemen dan wij hier? Denk aan de maatregelen voor de wintersporters. Hier ging de economie voor, plus het opbouwen van groepsimmuniteit. Is dat gelukt? Nee! De besmettingen gaan gewoon door. De wereld wordt weer over gereisd. Mutaties zullen er komen. Herbesmettingen en mensen die opnieuw covid of ernstiger long covid oplopen zal ook doorgaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2021 - 5:12

Als je uit Brabant komt dan weet je wel beter dan de zogeheten 'randstadintellectuelen'. Blijf vooral zitten waar je zit en verroer je niet! Ik heb niet eens meer zin hier nog op te reageren. Allemaal verloren moeite.

Satya
Satya16 okt. 2021 - 9:22

Mark Paul Grijsje Minoes Op 1 april 2020 vertelde Peter Hotez, een deskundige dat hij niet wist wat het corona virus ging doen. Dat wat hij vandaag dacht te weten morgen verkeerd blijkt te wezen. Zo waren er diverse deskundigen die hetzelfde zeiden. Het kabinet valt veel aan te rekenen maar dat start pas later. Bij crisismanagement met veel onbekende factoren waar de maatregelen die anderen nemen niet lijken te werken probeer je eerst iets anders als de rest. De eerste reactie van het kabinet was goed. De grap met kennis achteraf is dat jullie bij foute voorspellingen stil zijn. Minoes Jouw reactie begrijp ik niet helemaal. Randstad? Brabant? De houding van een groot deel van de bevolking begrijp ik ook niet, ze bleven niet zitten maar gingen feesten, die mensen is ook wat aan te rekenen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2021 - 13:45

@Satya 'Made in Italy' betekent tegenwoordig iets heel anders dan een paar decennia geleden. Marion Koopmans die ik zeer hoog heb zitten, zit niet in de modebranche en wist dus ook niet in Noord-Italië inmiddels veel textielfabrieken in Chinese handen zijn. Had ze het wel geweten van de intensieve contacten op dit terrein, dan was het ­besef dat het virus gevaarlijk al dichtbij was ook bij haar vroeger ingedaald.Terwijl alle ogen waren gericht op Wuhan brachten Nederlandse wintersporters het virus mee naar huis.

Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2021 - 14:30

[De eerste reactie van het kabinet was goed.] Je bedoelt de de strategie van de groepsimmuniteit?

Sonic2
Sonic214 okt. 2021 - 19:00

Het probleem is dat in Nederland de data niet goed is en dat die data achter loopt, zodat het moment van ingrijpen lastig te bepalen is. Carnaval verbieden in 2020 was achteraf de juiste oplossing, maar maatschappelijk onmogelijk. Op basis van de besmettingen die er toen eigenlijk nog niet waren. Op 28 februari de eerste persoon in het ziekenhuis. Er had eerder ingegrepen moeten worden als je het puur gezondheid technisch bekijkt. We hebben hier echter ook een maatschappij. Die uit meer bestaat als alleen Covid.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -14 okt. 2021 - 18:03

KPMG ... waarom hebben ze de financiele kant niet belicht ? de exorbitante winsten van farmaceuten, van zgn experts, van een vergaderend adviesraad, van opportunistische ondernemers, van naiefe politici, van vriendjespolitiek, van IC afdelingen die de zaak bedonderen, van overheidsinkopers die ''elders'' hun zaakjes regelden ? Nee, makkelijk target om de jonge en rutte onder de loep te leggen... iedereen tevree en lekker slapen

Ernst Raedecker
Ernst Raedecker14 okt. 2021 - 17:13

Ik wist niet dat KPMG de beroepsvereniging van epidemiologen en virologen was. Verder valt op dat ze kiezen voor literatuurstudie ipv feitenstudie. Dat komt natuurlijk omdat in het coronadebat feiten er niet toe doen. Vervolgens verraden ze hun onkunde wanneer ze over mondkapjes beginnen. Want hun geliefde voorbeeldlanden Denemarken en Noorwegen deden juist WEINIG aan mondkapjes, nog minder dan Nederland. Of die kapjes in winkels enz eigenlijk wel helpen, onderzoeken ze ook niet. Want feiten doen er niet toe. In Duitsland gaat het bijvoorbeeld ondanks de vielerorts geltende FFP2-Maskenpflicht al sinds aanvang december 2020 VEEL SLECHTER dan in Nederland. Vandaag weer 72 doden tegen wij 4. Maar over dit soort feiten horen we nooit wat. Want feiten doen er niet toe in het coronadebat.

2 Reacties
Jozias2
Jozias214 okt. 2021 - 19:07

Eens, en door de focus op ‘coronadoden’ en niet stil staat bij de gezondheidsschade en doden die een alternatieve strategie had veroorzaakt creeer je een verkeerde vergelijking.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 19:25

Officieel moesten er in Noorwegen in het OV mondkapjes op. Eind augustus was daar in Oslo niets van te merken. Wel waren alle kaartenautomaten verdwenen.

rupsje2
rupsje214 okt. 2021 - 16:59

In deze situatie is geen enkele keuze goed, aan elk besluit kleven wel weer de nodige nadelen. Weet je wat ook een keuze is... In het weekend blijven rijden met de auto, verbied dat en het scheelt zo maar zoon 10 tot 20 doden per maand.

PversusNP
PversusNP14 okt. 2021 - 16:34

Als je Joop.nl leest denk je echt dat Nederland een vreselijk land is om te wonen. Toch vind ik Nederland ik prachtig land. Belastingen zijn heel hoog maar je krijgt ook wat. - Geweldige infrastructuur (zowel OV als wegennet) - Heel veilig op straat (Er gebeurt wel eens wat maar het is meer uitzondering dan regel) - Goede mogelijkheden jezelf te scholen en je sociaal maatschappelijke positie te verbeteren. - Veel werkgelegenheid en bedrijvigheid. Het is jammer dat iedereen dit soort rapporten meteen gebruikt om de de regering af te vallen. Ze hebben het uitstekend gedaan en soms zelf te voorzichtig geweest. Ik vind de VVD/D66 prima. Dit zeg ik als immigrant die hier 14 jaren geleden is komen wonen. Zo doorgaan :)

6 Reacties
frankie48
frankie4814 okt. 2021 - 17:16

Beste P, Als ik u zo hoor, dan heeft u geen moeite gehad met het vinden van geschikte woonruimte in ons land, terwijl er toch genoeg Nederlandse jongeren zijn die langer dan 14 jaar ingeschreven staan bij aanbieders van sociale huurwoningen, en nou nog steeds niet hun voeten onder een eigen tafel kunnen schuiven, maar dat nog steeds op een plek moeten doen, waar ze ook uit zouden willen wegvluchten!

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 okt. 2021 - 17:51

Met 200.000 uitgestelde operaties alleen al stuurt een beschaving een zittende premier de laan uit.

Sonic2
Sonic214 okt. 2021 - 18:50

Ik denk dat het allebei waar kan zijn. Nederland is een gelaagd land en inderdaad is er in Nederland ontzettend veel goed geregeld, maar er zijn in Nederland ook grote problemen. Vooral als je aan de verkeerde kant van de kloof leeft. Maar ik vind het te prijzen dat u ook de andere kant bekijkt van dit land. Er gaat ook heel veel goed.

PversusNP
PversusNP14 okt. 2021 - 19:50

@Frankie58, Die sociale huurwoning zie ik als een soort gift van de staat. Het is absoluut niet iets waar je "recht" op hebt maar blij moet zijn als het je gegund wordt. Mijn eigen woonruimte heb ik door een huis te kopen. Hiervoor moest ik studeren en vervolgens hard werken (van 9 uur ochtend tot 3 uur in de ochtend) en altijd beschikbaar zijn voor werk en doen wat me klant (Werkgever) verwacht en soms meer zodat ik vooruit kon. Werk hard. Wees Slim. Denk na (Neem hier echt te tijd voor, ga elke week een paar uurtjes ergens zitten en denk na over de keuzes die je maakt in je leven en of ze goed zijn) Je komt er. Nederland is echt een goed land.

RainB
RainB15 okt. 2021 - 5:46

@Beste PversusNP. -De infrastructuur is niet zo denderend, behalve als je in de grote stad woont (OV). Overigens betaal je daar buiten de enorme belastingen ook nog veel te veel voor. Dat geldt ook voor het wegennet, want ook daar betalen we apart belastingen voor. - Veilig op straat. Ja klopt, overigens heb ik niet het gevoel dat dit aan de overheid ligt, maar aan de Nederlandse cultuur. Want voor de steeds hoger wordende belastingen krijgen we steeds minder dienders, behalve dan diegene die op snelheid controleren of fout parkeren. Maar daar wordt NEderland niet veiliger van. - De goede mogelijkheden om jezelf te scholen hebben ook niets te maken met de overheid en de enorm hoge belastingen die we ervoor betalen. Dit zijn vaak opleidingen die men zelf moet gaan betalen nadat de nietszeggende staatsopleidingen zijn afgerond. - Veel werkgelegeneid en bedrijvigheid. Dat is zeker niet dankzij de veel te hoge belastingen. Het iz zelfs ongelofelijk dat MKB het in Nederland nog overleefd met die veel te hoge belastingdruk. Als met als is het in Nederland ondanks een zeer slecht functionerende overheid en een maffiose belastingdienst met veel te hoge belastingdruk idd wel goed vertoeven. Dat zegt toch wat over de kracht van de mensen die in Nederland wonen dat zij het dankzij die enorme tegenwind die de overheid en de belastingdruk creeeren het toch nog goed voor elkaar krijgen.

frankie48
frankie4815 okt. 2021 - 7:49

Beste P, Dat jij de capaciteiten dus geluk hebt gehad om te kunnen doorleren, dat mag nooit een reden zijn om mensen die dat niet aan hun kont hebben hangen, om die hier te gaan betichten van luiheid en dom gedrag. Want de meeste van die mensen zullen als ik dat al zou mogen inschatten, in de praktijk vaak op een dag meer lichamelijke belasting op het werk gaan tegenkomen, dan jij in maand. En toch staan ze na 14 jaar nog op een wachtlijst voor een sociale huurwoning, omdat jij vindt dat een dak boven je hoofd in iemand anders zijn land niet als een 'recht' maar als gunfactor gezien moet worden. Ik hoop dat jouw slimme nadenken over hoe het in een land waar je als migrant bent neergestreken, -omdat het ongetwijfeld in je land van herkomst nog slechter geregeld was voor de burgers-, je nooit gaat lopen opbreken, omdat burgers hier jouw een spiegel gaan voorhouden over het feit hoe het leven hier daardoor voor hun kan gaan verlopen.

Nina4
Nina414 okt. 2021 - 16:09

We volgden het exeptionalisme van de Zweden, maar net iets minder zodat de wind naar boven blies. De "herd- immunity" strategie leenden we van de Britten. De Duitsers daar leenden we de ziekenhuizbedden van.

lmgikke
lmgikke14 okt. 2021 - 15:43

Nee hoor. Niet achteraf geleuter. Dit is al begin 2020 gemeld, maar die adviezen zijn gedurende de hele pandemie in de wind geslagen.

Peter Stans
Peter Stans14 okt. 2021 - 15:27

Tja, niemand wist in maart vorig jaar wat de beste methode zou zijn.

Wieowie
Wieowie14 okt. 2021 - 15:24

Nederland heeft veel minder doden dan andere landen, waarbij de economie bij ons het ook nog het beste heeft gedaan. KPMG denkt zo een mooi nieuws item te hebben.

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk214 okt. 2021 - 18:15

"KPMG denkt zo een mooi nieuws item te hebben" Want KPMG moet zichzelf verkopen door zich in de kijker te spelen en dat zou met een positief rapport nooit gelukt zijn, bedoel je ?

Mohawk2
Mohawk214 okt. 2021 - 18:15

Herstel: insinueer je?

JohannesV2
JohannesV214 okt. 2021 - 14:45

Hoog 'should-have, could-have would-have gehalte'.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine14 okt. 2021 - 14:38

Zoals hieronder al vermeld doet Nl het helemaal niet slecht. Qua coronadoden en vaccinatiegraad e.d. staan we wereldwijd in de top. En ja, het kan altijd beter. Dus laten we leren van het rapport over wat er de volgende keer nog beter kan, maar het weer niet misbruiken voor allerlei stokpaardjes.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2021 - 14:31

dat roep ik ook al steeds

JanB2
JanB214 okt. 2021 - 14:20

Dat andere landen het slechter doen wil niet zeggen dat men het hier goed heeft gedaan. En doen die andere landen het wel slechter? Het is bekend dat Nederland aan creatief boekhouden heeft gedaan (bekend fenomeen binnen de huidige politiek) en slachtoffers die thuis zijn overleden (dat waren er veel) niet in de statistieken heeft opgenomen. Wordometers is een prima bron van informatie maar tegen onjuiste gegevens die door overheden worden aangereikt valt weinig te doen. Je vergelijking gaat daardoor mank. Het KPMG rapport bevestigt mijn indruk. Overigens zijn dat soort rapporten, van gelijke strekking, voor nagenoeg alle westerse landen te schrijven. De responds op de pandemie was steevast kut met peren en een teken aan de wand voor wat betreft de staat waarin westerse samenlevingen verkeren.

6 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 okt. 2021 - 16:49

[ slachtoffers die thuis zijn overleden (dat waren er veel) niet in de statistieken heeft opgenomen. ] Heb je een linkje om dat te staven? En niemand verbergt de oversterfte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 19:48

[tegen onjuiste gegevens die door overheden worden aangereikt valt weinig te doen. ] "Garbage in garbage out" .

JanB2
JanB215 okt. 2021 - 0:42

En niemand verbergt de oversterfte. Een voorbeeld van de typisch nederlandse (calvinistische) hypocrisie ten top. Eerst zaken onder de pet houden totdat de ondeugdelijke statistieken onderdeel zijn van de databases waarop veel informatiekanalen en onderzoekers zich baseren en dan als mosterd na de maaltijd lekker "transparant" liggen doen en het heilig boontje uithangen. Kom je bij mij niet mee gedraaid.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij15 okt. 2021 - 11:59

Je hebt nog steeds niks om je beweringen te staven Jan B. Dan is mijn oordeel: onwaar.

JanB2
JanB216 okt. 2021 - 1:43

@ Frans Als je het nieuws had gevolgd in plaats van onder een steen te leven had je geen uitleg nodig gehad. Het zijn altijd dezelfde figuren die het nieuws niet volgen danwel alweer vergeten zijn.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij16 okt. 2021 - 18:44

Ik heb het nieuws gevolgd, Jan. En nu niet gaan zeggen "het verkeerde" nieuws. Maar je continue weigering om simpel met een linkje aan te tonen dat er met de getallen geknoeid is, bevestigd nog steeds dat je niks hebt. Nul, nada. Dat bekende geklets van "ga het zelluf lekker uitzoeken" of "wordt wakker" kennen we ondertussen wel.

Herr Vorragend
Herr Vorragend14 okt. 2021 - 14:12

Ik mag de twee heren op de foto absoluut niet maar dit KPMG-rapport is het bekende gezeur van achteraf-betweters

18 Reacties
JanB2
JanB214 okt. 2021 - 14:21

Nee, iedereen met een beetje gezond verstand wist al lang dat men niet goed bezig was. Geldt voor het gros van de westerse landen trouwens.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2021 - 14:58

ik zat daar vooraf en tijdens al over te zeuren en vele met mij het is namelijk geen raketwetenschap

Jozias2
Jozias214 okt. 2021 - 15:13

Klopt, is wel leuk streng ingrijpen. Maar nu weten we achteraf dat er na 9 maanden een vaccin beschikbaar is gekomen. Wat ongelooflijk snel is Hoe had de wereld er uitgezien als je voor een complete lock down was gegaan en het had drie jaar geduurd voordat er een vaccin zou zijn ontwikkeld?

ManekiNeko
ManekiNeko14 okt. 2021 - 15:20

Het zijn gewoon feiten. Uiteraard achteraf,. maar de bedoeling is natuurlijk dat de overheid hier lering uit trekt

johannn2
johannn214 okt. 2021 - 15:40

Gezeur dat vooraf ook al bekend was. Neem het voorzorgsprincipe. En waarom hield de regering zich niet aan de WHO-adviezen? Daarom ook dat advies van KPMG, om in het vervolg buitenlandse deskuntigen aan te stellenin het OMT. EnDAN het nooit losgelaten streven naar 'herd immunity", eerder door deze regering ook wel verwoord als "gecontroleerd uitrazen" (sic), hoewel ze wel iets hebben ingebonden. Dat is inderdaad de manier waarop kuddens in het wild immuun worden: met veel slachtoffers. En dat is ook wat er gebeurde t.t.v. de Zwarte Dood, de pest, waarin naar schatting een derde van Europa stierf. Nederlandse bevolking alskudde': leuke opvatting van de regering van een democratisch land. Je zult maar in een land wonen waar de Nederlandse regering aan de macht is! .

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 okt. 2021 - 17:07

@Jozias. Zoals Nieuw-Zeeland. De stranden waren daar in hun laatste zomer druk bezet; zonder vaccins. En niet zeuren dat het een eiland is. Elk land met grote steden en een geglobaliseerde economie werd met dezelfde problemen geconfronteerd. New Zealand's economy surges in Q2, supporting rate hike call https://www.reuters.com/business/new-zealands-economy-surges-q2-supporting-rate-hike-call-2021-09-15/

Herr Vorragend
Herr Vorragend14 okt. 2021 - 17:55

@Johannn En dan ga jij de coronapandemie vergelijken met de pest ? Overdrijven is ook een vak. De pest had een mortaliteit van ca 35%; was dan ook een bacteriële infectie. In het zwaarst getroffen land er wereld Brazilië ligt de mortaliteit van het corona-virus op net boven de 1 promille (!!); 260.000 doden op een bevolking van 210.000.000. De mortaliteit van de Mexicaanse griep in 2017 in Nederland ( wat ? hoe ? waar heb je het over ? ) lag op ruim 0,6 %, 9700 doden op een bevolking van 16,5 miljoen. Niemand die dat meer weet.

Herr Vorragend
Herr Vorragend14 okt. 2021 - 17:57

0,6% moet 0,6 promille zijn

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 okt. 2021 - 19:00

[ En niet zeuren dat het een eiland is. ] Jij hebt echt geen idee hoe geïsoleerd New Zealand is? Heb je enig idee hoe lek onze oostgrens en zuidgrens is als je van Nederland een eiland wil maken? Hoeveel mensen er werken in Duitsland of België en hier wonen, of omgekeerd? En dat in combinatie met een bevolking die zegt "ik beslis zelf wel of corona gevaarlijk is of niet"?

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 20:01

De afstand van Auckland naar Sidney is ruim 2000 km over zee. Niemand ongezien naar binnen was relatief gemakkelijk te realiseren.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 okt. 2021 - 21:17

Aan de critici: de resultaten van China zijn vergelijkbaar met die van Nieuw Zeeland. De dictatuur had inzake de pandemie dezelfde benadering als die van een liberale kapitalistische democratie: biopolitiek. https://en.wikipedia.org/wiki/Biopolitics Elke andere benadering was ''kut met peren,'' om Jan B. te citeren. Schiet maar op deze propositie.

johannn2
johannn214 okt. 2021 - 21:28

Herr Vorragend 14 oktober 2021 at 19:55, Je plukt wat van je gading is. Lees mijn reactie nog (?) eens een keer. Dan ontdek je misschien waar het over gaat. Succes. .

Jozias2
Jozias215 okt. 2021 - 6:50

@jan En de mensenrechten en privacy schendingen die samenhangt met de Chinese aanpak? Nieuw Zeeland laat zien dat dat voor een afgelegen eiland voor een relatief korte duur kan werken maar daarmee ga je voorbij aan het Nederlandse grensverkeer en wat als het vaccin 3 jaar had geduurd. Ze houden het nu ook niet vol en kiezen voorbrengt andere strategie.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 okt. 2021 - 7:50

Doe niet zo maloot. Dit werd in April al geconstateerd en bewezen. Het was geen geheim. Niks achteraf. Wel is het zo dat er al anderhalf jaar mensen zeggen dat het achteraf is. Er zijn dus nog steeds mensen die in al die tijd nog niet wakker werden van wat het beleid was.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 8:14

Welke lering? Dat iedereeen een smartphone bij zich moet hebben zoals in Zuid-Korea zodat ten allen tijde bekend is waar je bent en met wie je in contact bent geweest? Hier lopen er nog steeds mensen rond met hun QRcode op een papiertje.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 okt. 2021 - 12:30

@Jozias 15 oktober 2021 at 08:50 U verzet de doelpalen en verder is het bepaald geen constructieve bijdrage aan een discussie. Hier een stukje afkomstig uit een discussie tussen Italiaanse denkers van anderhalf (!!) jaar geleden: Gezondheid dictatuur? Het spookbeeld van een gezondheidsdictatuur eindigt vaak in impliciete of expliciete verwijzingen naar China en de zogenaamd draconische maatregelen om COVID-19 in te dammen. Het idee dat andere landen zouden moeten leren van de Chinese ervaring – eind maart was Hubei volgens Chinese gegevens vrijwel corona-vrij – is gewoon een gruwel voor veel volksgezondheidsexperts en de overgrote meerderheid van academici en publieke intellectuelen in het Westen. Gezien hun democratische status zou je verwachten dat bevindingen uit Zuid-Korea en Taiwan smakelijker zijn, maar zelfs dan blijft hun oriëntalistische 'anders-zijn' het publieke debat in Europa en Amerika verblinden. COVID-19, the Freedom to Die, and the Necropolitics of the Market http://somatosphere.net/2020/necropolitics-of-the-market.html/ Ik constateer het volgende: 1. Het is onzin om te stellen dat men op een eiland ver weg moet wonen om te kunnen ontsnappen aan covid-19. 2. Daar waar (door de media) constant kritiek werd geleverd op China, werd het beleid van de sociaal-dominante Jacinda Ardern geprezen voor haar zeer restrictieve beleid door o.a. besmette mensen op te sluiten in hotels, pas vrij gelaten na negatieve tests. 3. Uiteraard is China een dictatuur, maar de grote bevolking van China is hun belangrijkste economische wapen, niet de export. Vandaar het restrictieve/post-fordistische beleid tot een middenklasse die goed gedijt. 4. Het is juist de de-politisering die de agressief-dominante regeringen kenmerkt die de gezondheid van mensen in gevaar brengt. Het financieel kapitalisme heeft geen ''voeling'' met een ''maatschappij.'' De titel van het stuk is van toepassing op de kabinetten Rutte en de vorming van Rutte IV valt voor mij onder de volgende uitspraak: "Assholes have the habit of clinging together.'' 5. Men heeft de plicht om mensen te waarschuwen tegen de delta-variant en tegen de afstandelijkheid van Rutte c.s./RIVM die uit een krankzinnig soort Just-in-time management tot nu toe bij elk aspect van de bestrijding van de pandemie (die er niet is; er is slechts sprake van controle) te laat waren.

Jozias2
Jozias215 okt. 2021 - 21:47

@arjan Lees hier de versie van amnesty over jouw succesverhaal China https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/landen/china-informatieplatform/china-covid19 https://www.amnesty.nl/actueel/hoe-coronavirus-mensenrechten-gevaar-brengt En over de privacy schendingen in Korea: https://www.elferinkkortier.nl/nieuws/inzet-van-zuid-koreaanse-corona-app-toont-nut-bij-indamming-covid-19-aan-maar-leidde-ook-tot-bizarre-privacy-schendingen

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 okt. 2021 - 8:48

@Jozias Nederland gaat kapot aan gelijkhebbers als u die niet kunnen argumenteren. Die links heb ik niet nodig, omdat ik weet en gezien heb wat er in dictaturen gebeurt. Het gaat me louter om de vorm van AANPAK van een pandemie. Is Jacinda Ardern een dictator? Is China een eiland?

Ed Verbeek
Ed Verbeek14 okt. 2021 - 14:03

Ik mis in de opsomming van wat er mis is gegaan: het negeren door de "wetenschappers" van het RIVM van de al in april vorig jaar door o.a. Maurice de Hond naar voren gebrachte overvloed aan aanwijzingen dat aerosolen (-> ventilatie, verse lucht, CO2 meters) in binnenruimtes de belangrijkste rol spelen bij de verspreiding van het virus..

5 Reacties
Peter Stans
Peter Stans14 okt. 2021 - 15:28

Maurice 12 ambachten/13 ongelukken. Dingen roepen zonder harde data, met die eigenwijze harses van de lonely guy. Zo werkt dat uiteraard niet in het wetenschappelijk debat. Nog erger, Maurice volgens wie (vorig najaar) er GEEN 2e golf meer zou komen... Nope, daar doen we helemaal niets mee.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 okt. 2021 - 16:04

Ventilatie zonder afstand houden is nutteloos. En de "aanwijzingen" van MdH rammelden aan alle kanten. Hij voorspelde ook dat er géén 2e golf in sept 2020 zou komen....

Ernst Raedecker
Ernst Raedecker14 okt. 2021 - 17:20

Het belang van aerosolen is op 13 mei 2020 aan de orde gesteld door Christian Drosten, de belangrijkste viroloog van Duitsland. Hij deed dat in zijn vaste podcast bij de NDR. Iedereen die een beetje multicultureel is, kan Duits verstaan en dus zo'n podcast volgen.

EricDonkaew
EricDonkaew14 okt. 2021 - 17:31

@Peter Stans: Maurice 12 ambachten/13 ongelukken. --------------------------------------------- Dat is niet zo en heeft er bovendien niks mee te maken. @Peter Stans: (...) met die eigenwijze harses van de lonely guy. -------------------------------------------- En dat heeft er nog veel minder mee te maken. @Peter Stans: Zo werkt dat uiteraard niet in het wetenschappelijk debat. ------------------------------------------- Maar wat jij hier uitkraamt hoort al helemaal niet in het wetenschappelijk debat. Feit is dat zijn betoog over aerosolen, ventilatie in binnenruimtes etc. na anderhalf jaar nog steeds klopt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 okt. 2021 - 22:55

Dit verslag staat nog steeds overeind: "Hoewel de aerosolenhypothese van virusverspreiding intuïtief en plausibel is, moet het wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het begint dan wel met het gegeven dat het gevonden virus ook besmettelijk moet zijn (opkweekbaar) en dat is tot nu toe nog niet vastgesteld. We weten daarnaast te weinig over dosis (hoeveel virus is nodig) en duur (hoe lang blijft het virus 'levend'). Daarmee is de basis voor de hypothese wankel. Het betekent niet dat ventilatie niet belangrijk is, al was het alleen maar voor andere virussen. Dat inzicht is niet nieuw" https://www.youtube.com/watch?v=gD66A2R8cz8&t=2677s https://community.chivo.nl/conversations/aerosolen-de-primaire-besmettingsroute-van-corona

Ed Verbeek
Ed Verbeek14 okt. 2021 - 13:56

Wat een gezeur. Nederland heeft minder (!) doden met corona per miljoen inwoners dan bijv. de volgende landen: - Duitsland (ja echt) - Oostenrijk - Zwitserland - Luxenburg - Zuid Afrika - Griekenland - Portugal - Frankrijk - Spanje - V.K. enz enz. om maar eens wat te noemen. bron: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

8 Reacties
JoostdeV
JoostdeV14 okt. 2021 - 14:49

Dat cijfer van 18.000 Covid doden in Nederland doet het leuk in deze statistiek maar klopt natuurlijk voor geen meter. Volgens het CBS ligt de oversterfte door Covid inmiddels boven de 30.000. Wat een gezeur.

PversusNP
PversusNP14 okt. 2021 - 16:27

Oversterfte kun je niet meten. Je kunt het slechts berekenen.

Ernst Raedecker
Ernst Raedecker14 okt. 2021 - 17:31

Duitsland had t/m december 2020 33000 doden, volgens hun eigen telsysteem. In jan + feb 2021 hadden ze in totaal 37000 doden, alweer volgens hun eigen telsysteem. Dat laat zien dat deze twee maanden RAMPZALIG waren in Duitsland. Het telsysteem vh RKI is trouwens ongeveer hetzelfde als dat van het RIVM. Duitsland onderschat de werkelijke sterfte dus even hard als Nederland. Nederland had t/m dec 2020 11432 doden en in jan + feb 2021 precies 4152. Volgens het telsysteem vh RIVM.

PversusNP
PversusNP14 okt. 2021 - 19:31

Voor degenen die interesse hierin hebben. Wat is oversterfte? - Wat is oversterfte niet ? Oversterfte is niet het aantal doden dat je meer hebt in 1 jaar ten op zichten van een voorgaand jaar. - Oversterfte is het aantal doden die je hebt boven verwachting. Wat is verwachting? Verwachting is het aantal doden die je volgens een wiskundig model verwacht die je hebt gekalibreerd op de data. In meeste westerse landen wordt dit model gebruikt. https://en.wikipedia.org/wiki/Lee%E2%80%93Carter_model Het zogenaamde Lee-Carter Model. Dit model werkt erg goed en is de de facto standaard maar in de paper van Lee-Carter (Actuarissen net als ikzelf) worden een aantal streng beperkende voorwaarden genoemd. https://www.researchgate.net/publication/228560399_The_Lee-Carter_Method_for_Forecasting_Mortality_with_Various_Extensions_and_Applications Dit model is niet goed in de extremen zoals in hun analyses, een oorlog of pandemie. Je kan dan niet meer praten over hoeveel oversterfte je hebt want de betrouwbaarheid van het model neemt sterk af. Doorgaans zal de richting nog wel kloppen en kan je zien of je oversterfte of ondersterfte hebt maar niet hoeveel (zelfde als in je auto je snelheidswijzer alleen aangeeft of je TE HARD of TE LANGZAAM rijdt maar niet hoeveel). We kunnen daarom ook oversterfte tussen landen in pandemien niet vergelijken in aantallen maar slechts of er sprake van is en dat is bij vrijwel elk buurland het geval.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 20:06

Het aantal verwachte doden in een bepaalde periode is een modelschatting. Andere methode ander uitkomsten. Het RIVM vermeldt de gehanteerde methode op de website.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 20:07

RIVM moet zijn CBS

JoostdeV
JoostdeV15 okt. 2021 - 8:17

"Dit model is niet goed in de extremen zoals in hun analyses, een oorlog of pandemie." Exact, het model houdt geen rekening met een pandemie. Bij een pandemie ontstaat dus er een afwijking tussen de waarden die het model berekend en de werkelijke sterfte. En die afwijking is een indicatie van het aantal doden dat gevolg is van de pandemie. Zijn er andere oorzaken dan de pandemie die afgelopen anderhalf jaar duizenden sterfgevallen meer hebben opgeleverd dan op grond van de modellen viel te verwachten? Sterfte door de pandemie lijkt meest voor de hand liggende verklaring voor het overgrote deel van de meer dan 30.000 extra doden die het model niet kan verklaren. Het enorme verschil tussen de cijfers van de worldometer en de oversterfte analyse van het CBS geeft aan dat die morbide rangschikking op Covid doden per miljoen inwoners niet serieus kan worden genomen. In de woorden van de heer verbeek: Wat een gezeur.

PversusNP
PversusNP15 okt. 2021 - 13:27

@joostdev Eens met de conclusie maar niet met de onderbouwing. Je zou om zuiver te kunnen voorspellen de wereld zonder pandemie moeten vergelijken met een wereld zonder pandemie. Helaas is dit onmogelijk dus gaat het Lee-Carter Model het steeds slechter doen. De meest accurate voorspelling die je zou hebben is als je exact weet wanneer de pandemie is begonnen (dit weet je helaas niet) en slechts het model fit met data tot deze datum. Een andere mogelijkheid is ver genoeg in de tijd terug te gaan wanneer je vrij zeker ben dat er geen pandemie of andere afwijkingen gaande waren en slechts fit op deze data maar dan zal je langer vooruit in de tijd moeten voorspellen en wordt de variantie van de voorspelling erg groot. Beiden zijn niet door het AG gedaan (CBS neemt deze voorspellingen over van AG en doet ze niet zelf) omdat de uitkomsten te onbetrouwbaar zijn. Kortom, je kan landen op oversterfte niet vergelijken in pandemieën, oorlogen, overstromingen of andere zeldzame gebeurtenissen. Je zal dus nooit objectief kunnen vaststellen of land A het beter doet dan land B al zouden de landen anderzijds identiek zijn (wat ze al niet zijn). KPMG consultants die deze analyses doen kosten ongeveer 3000 euro per dag. Ze zullen wel een Team van 5 man + Partner hierop gezet hebben. Het Rapport heeft KPMG aardig wat geld opgeleverd en die zullen werken als je ze werkt geeft, of de uitkomsten zinnig zijn of niet.

Middenman
Middenman14 okt. 2021 - 13:44

Eenzijdige analyse van KPMG, waar ik niet zo heel veel mee kan. De lijst van Bloomberg wordt internationaal als een goede vergelijking gezien en daar staat Nederland wereldwijd op een keurige derde plaats. Het lijkt voor Nederlanders verdraaid lastig om ook eens een keer tevreden te zijn: https://www.bloomberg.com/graphics/covid-resilience-ranking/

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2021 - 13:36

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2021 - 15:06

tijdelijke extra vrijheid zorgt voor extra strenge maatregelen op langere termijn en nu de cijfers oplopen - we zullen wel weer de hele winter in een lockdown zitten daarbij sturen ze op het aantal beschikbare bedden in ziekenhuizen rutte heeft dat aantal voor de corona gruwelijk verlaagd en ziekhuizen zitten slopen als een beest is er al 1 bedje bijgekomen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 13:25

Noorwegen, Denemarken en Finland zijn niet alleen onderling niet goed te vergelijken maar al helemaal niet met Nederland.

4 Reacties
itsme3
itsme314 okt. 2021 - 14:45

Klopt helemaal. Maar de nadruk hierop komt vooral van het NRC en Joop. In het complete rapport komt het woord Noorwegen maar één keer voor.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 okt. 2021 - 16:06

Vanwege de taal?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 okt. 2021 - 16:52

Het zijn meestal argumenten die tot een bepaalde conclusie leiden ...

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 11:24

Met uitzondering van het Fins zijn Scandinavische talen onderling (asymmetrisch) begrijpelijk. Sommige Finnen spreken (ook) Zweeds.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 okt. 2021 - 13:24

Het laat zien dat Nederland zo als vaker verkeerd zuinig was. Was het de bedoeling ingrijpen zo lang mogelijk uit te stellen zodat de economie er niet onder zou lijden, uiteindelijk bleek dat juist de economische situatie te verslechteren. Het is weer dat eeuwige pappen en nathouden, het iedereen tevreden willen houden van met name VVD en CDA. Met als reden de genoemde zuinigheid maar vooral om er electoraal niet slechter van te worden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 okt. 2021 - 12:56

[ KPMG adviseert om bij een volgende pandemie buitenlandse experts toe te voegen aan het OMT. ] Dan moet je er wel bijzetten waarom. Omdat buitenlandse experts onafhankelijker zijn en dus tegen de regering in durven te gaan? Of omdat buitenlandse experts beter zijn dan Nederlandse? Alex Friedrich is n=1, meer niet.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 okt. 2021 - 12:53

Ik mis een KPMG oordeel over de Nederlandse volksaard: een flink deel is asociaal en denkt alleen aan ikke. Ikke moet naar het café anders gaat ikke dood. Ikke bepaal zelf wel wat wetenschap is en wat ik opvolg en wat niet. Saboteren, daar zijn we goed in, ikke houd mijn hand op maar ikke ga niet coronapassen controleren: https://nos.nl/artikel/2401599-bij-een-derde-bezoeken-aan-restaurants-en-cafes-geen-check-op-coronapas

3 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 okt. 2021 - 13:27

'over de Nederlandse volksaard'. Franss, Klopt helemaal. Maar juist dan zou je verwachten dat een regering of beter een volksvertegenwoordiging daar rekening mee houdt. Dat deed ze maar op de verkeerde manier. Ze ging er in mee.

Haz
Haz14 okt. 2021 - 14:50

De Nederlandse volksaard. Of die van de gemiddelde mens.

ManekiNeko
ManekiNeko14 okt. 2021 - 15:25

@MartinvanderLinde 14 oktober 2021 at 15:27 Maar juist dan zou je verwachten dat een regering of beter een volksvertegenwoordiging daar rekening mee houdt. Dat deed ze maar op de verkeerde manier. Ze ging er in mee. Uiteindelijk hebben die volksvertegenwoordigers ook de Nederlandse volkaard. Daar mee is de cirkel dus weer gesloten

Daniel Blank
Daniel Blank14 okt. 2021 - 12:37

Captain hindsight heeft altijd gelijk! Het vergelijken van landen is misschien niet het sterkste. De demografie en bevolkingsdichtheid in deze Scandinavische landen zijn anders, oja en Zweden wordt even uit de vergelijking gehaald. Vergelijken met België, Duitsland en Frankrijk zou logischer zijn (zullen de uitkomsten mogelijk niet veel verschillen). Alleen de overheid de schuld geven is ook wat te simpel, want burgers hielden zich niet eens aan de opgelegde regels. Dus er is een collectieve schuld.

5 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 okt. 2021 - 13:02

[ bevolkingsdichtheid in deze Scandinavische landen zijn anders ] Vergeet bevolkingsdichtheid. In vrijwel alle welvarende landen woont 85% in stedelijk of verstedelijkt gebied. En woont pakweg 2/3 in Stockholm of Helsinki of Oslo. Het gaat veel meer om mobiliteit, hoe vaak ze reizen, hoe ver, hoeveel verenigingsleven en zo voorts. Daarnaast, zoals je zelf al zegt, de discipline en saamhorigheid.

Verver
Verver14 okt. 2021 - 13:04

Klopt helemaal, en je ziet nu de positieve testen ook weer oplopen, omdat men denkt met een prikkie weer helemaal los te kunnen gaan. Hoewel de positivo's wellicht minder snel ziek zullen worden of op de IC terecht gaan komen, is het handiger om, ook met een vaccin, met mate je in volksfeesten te gaan storten. Maar ja....eigen verstand gebruiken als 'alle anderen' wel gaan...

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 13:36

Ongeveer 1.3 van Noorwegens 5 miljoen inwoners woont in groter Oslo. Het ligt meer voor de hand de Nederlandse cijfers te leggen naast die van de provincie Viken waarin ook nog wat andere grotere steden liggen.

Dr. No
Dr. No14 okt. 2021 - 13:45

Mensen roepen dit al 1.5 jaar. Het is geen hindsight. En als de overheid vanaf het begin niet zo had gezwabberd, waren mensen heus wel meegegaan. Dan had het allemaal ook niet zo lang geduurd.

JanB2
JanB214 okt. 2021 - 14:22

Alleen de overheid de schuld geven is ook wat te simpel, want burgers hielden zich niet eens aan de opgelegde regels. Klopt.

frankie48
frankie4814 okt. 2021 - 12:02

Ach ja, de keuzes die deze neoliberale non-valeurs maken zijn soms heel moeilijk te begrijpen, veel burgers zijn het slachtoffer van hun keuze om onze de woningmarkt te gaan liberaliseren en een huurliberalisatie toe te gaan passen waardoor woningen voor veel mensen door speculatie onbetaalbaar zijn geworden. Maar gelukkig gaan ze nu wat aan het opkopen van concertkaartjes doen door handelaren, want zij schijnen het niet helemaal eerlijk te vinden dat je als consument voor een concertkaartje meer moet betalen, omdat handelaren de markt voor concertkaartje kunnen manipuleren! https://songteksten.net/news/124778/kabinet-wil-opkoop-concertkaartjes-tegengaan.html

1 Reactie
Uw Psychiator
Uw Psychiator14 okt. 2021 - 12:39

@ Frankie48 (14:02) - ja, dat van die toegangsbewijzen... op zich genoemen redelijk goed nieuws. Maar is dit niet al te gemakkelijke 'ingrijpen voor de bühne'?. Nederland zit vol met overenthousiaste festival- en concertbezoekers, veelal jong qua leeftijd. Die veren nu op, terwijl onze overheid (lagerheid? onderheid?) er relatief weinig voor hoeft te doen. Verbetering van het woonklimaat daarentegen is een zware klus waarbij bijzonder veel tegenwerking (ik zeg nog net niet: omkoping) te verwachten valt van buitengewoon machtige partijen; partijen die niet zelden greep hebben op diezelfde overheid. Ik bedoel maar: sociaal-financiëel altruïsme hoeft men van bewezen onderdrukkers niet te verwachten. Die zouden nog eerder de bier- en tabaksprijzen met wat eurocenten verlagen, en zulks breed afficheren.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen14 okt. 2021 - 11:16

Corona leidt tot doden en die vallen met name onder bewust ongevaccineerden, ondanks overheidsbeleid die hen ertoe stimuleert zich wel te laten vaccineren, en al door andere oorzaken fragiele gevaccineerde mensen die besmet raken meestal direct of indirect door ongevaccineerden in hun omgeving die grotere verspreiders zijn bij besmetting. Voor het overige zal iedere beleidskeuze van de overheid tot bepaalde dodelijke slachtoffers leiden door corona. Hier werd laatst het voorstel gedaan om bevolkingsgroepen die zeer veel ongevaccineerden omvatten te isoleren van de rest van de bevolking. Vreemd genoeg werd daarbij, mijns inziens niet anders dan racistisch, uitsluitend verwezen naar orthodox christelijke gemeenschappen en niet naar net zo weinig tot vaccinatie bereide groepen verwezen van meestal niet westerse afkomst.

FredD2
FredD214 okt. 2021 - 10:11

Duss eigenlijk dood door schuld en dat een paar duizend maal?

2 Reacties
Norsemen
Norsemen14 okt. 2021 - 10:56

Nee

Gerygrr
Gerygrr14 okt. 2021 - 11:12

Een paar? Tel daarbij op degenen, die nu gaan merken hun baan niet meer te kunnen houden doordat ze afgekeurd worden als gevolg van long covid. Hugo de Jonge merkte op, dat het wel drie maanden kon duren. Hij wist dus een jaar later dan buitenlandse deskundigen van het bestaan ervan. Ook had hij geen idee wat het precies inhield. De slachtoffers zijn nu onder de hoede van C-support. Handig om ook daar eens te informeren naar het herstel van deze groep slachtoffers.

EricDonkaew
EricDonkaew14 okt. 2021 - 9:30

De meeste doden zijn gevallen als gevolg van het getreuzel van Hugo de Jonge. "Ik moet nog even puzzelen.", terwijl de vaccins allang in Nederland waren. Later werd het vaccineren om een onbenullige reden rond Astra Zenica drie weken stopgezet. Dat het inenten gewoon had kunnen doorgaan, had iedere viroloog hem kunnen vertellen. Maar dan moet je wel luisteren natuurlijk. Testen en lockdowns zijn nuttig en nodig voor de time being, om de IC's niet te laten overlopen. Een exit zijn ze geen van beide, het virus komt linksom of rechtsom gewoon weer terug. Dat zag ik hier in Thailand: na een strenge lockdown drie maanden geen besmettingen. Maar het virus kwam gewoon weer de grens over en het werd erger dan ooit. De enige exit is vaccinatie en daarmee heeft Nederland aanvankelijk geklungeld. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het nu redelijk goed gaat. Ik vraag me af of in een volgende, nieuwe situatie er sneller een vaccin beschikbaar kan zijn. Nu werden fase 0, 1, 2 en 3 afgerond en geëvalueerd alvorens men de volgende fase inging. Maar ik stel me voor dat, als fase 1 pas halverwege is, er toch met fase 2 kan worden begonnen als de voorlopige resultaten positief lijken uit te pakken. Mocht fase 1 op een mislukking uitdraaien, dan wordt fase 2 natuurlijk gecanceld. En zo kan het met alle fases. Wat je nodig hebt zijn, naast de onderzoeken zelf, statistiek, risicomanagement, buiten de kaders durven denken en een beetje lef. Ik las ergens dat Moderna begin februari vorig jaar het nog steeds gefabriceerde vaccin al na twee dagen klaar had. Een beetje cru om te constateren dat theoretisch die hele Corona-epidemie er niet had hoeven zijn. Aan de ander kant kun je ook niet zonder uitgebreid en nauwgezet onderzoek een volk inspuiten, maar enige inkrimping in het onderzoek had misschien toch wel gekund. Dr. Levi bepleitte zoiets ook in de laatste fase en de Russen deden het eveneens.

10 Reacties
Jozias2
Jozias214 okt. 2021 - 9:53

Het twee weken later starten heeft natuurlijk geen effect gehad. En ook het drie weken pauzeren met AZ gebeurde in vrijwel heel Europa. Uiteraard gaat dat ten koste van de snelheid maar dat kan juist bijdragen aan de vaccinatiebereidheid wat op de lange termijn juist bij draagt aan het vaccinatie niveau.

EricDonkaew
EricDonkaew14 okt. 2021 - 11:10

@Jozias: Het twee weken later starten heeft natuurlijk geen effect gehad. --------------------------- Natuurlijk wel. Hoe langer je wacht, hoe meer levens er verloren gaan. @Jozias: En ook het drie weken pauzeren met AZ gebeurde in vrijwel heel Europa. -------------------------- Bijna nergens. En als het al in 'vrijwel heel Europa' zou gebeuren, dan hoeft het nog niet in Nederland te gebeuren. @Jozias: Uiteraard gaat dat ten koste van de snelheid maar dat kan juist bijdragen aan de vaccinatiebereidheid wat op de lange termijn juist bij draagt aan het vaccinatie niveau. ------------------------- Dat is wel heel ver gezocht. Ik zie het niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 11:49

Wat ook een rol speelde was de Nederlandse welvaart die het Nederlanders mogelijk maakte besmet te raken tijdens de wintervakantie en de daarop volgende festiviteiten. Het duurde wat langer voor het ook in Groningen Drenthe en Freisland uit de hand begon te lopen.

Gerygrr
Gerygrr14 okt. 2021 - 14:37

Danielle dat klopt. Plus ook dat terugkerende toeristen of vakantiegangers uit Noord Italië niet in quarantaine hoefden. Een van hen heeft mij besmet de week voor d3 lock down.

Jozias2
Jozias214 okt. 2021 - 15:09

@eric Kun je dat onderbouwen? De hoeveelheid vaccins wat beschikbaar was in de eerste twee weken was zeer beperkt. Je weet van tevoren niet wie er op een bevolking van 17,5 miljoen inwoners besmet gaat raken en al helemaal niet wie er gaat overlijden. Het lukraak vaccineren van mensen in die eerste twee weken heeft dus nauwelijks effect behalve als je precies die mensen vaccineert die anders in die twee weken besmet zouden worden en zouden overlijden. De kans dat je dat lukt is nihil. En voor wat betreft de AZ pauze, dit was op advies van de CBG en dus vrijwel de hele EU deed het: Nederland maar dus ook Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen, VK, Duitsland, Spanje, Portugal, Ierland, Frankrijk, Letland, Italie, Litouwen, Bulgarije en Cyprus. Ik zou het pas zorgelijk vinden als een Minister adviezen van het CBG in de wind gaat slaan en een volledig afwijkende koers gaat varen in de EU. Maar het zal wel weer aan de Jonge liggen. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/18/verschillende-eu-landen-starten-vaccinatie-met-astrazeneca-weer/

EricDonkaew
EricDonkaew14 okt. 2021 - 17:20

@Jozias: Het lukraak vaccineren van mensen --------------------------------- Nee, het gaat om het vaccineren van de alleroudsten en allerzwaksten. Dat is iets anders dan 'lukraak vaccineren'. Het helpt wel degelijk als je die alleroudsten/zwaksten alvast vaccineert. Had mogelijk zo'n duizend mensenlevens gescheeld. En verder: je noemt 16 landen. Europa heeft 51 landen. Om dan te spreken over vrijwel de hele EU (Ik had het over Europa) lijkt me wat overdreven. @Jozias: Maar het zal wel weer aan de Jonge liggen. ------------------------------------ Ik ben blij dat je daar inmiddels ook achter bent.

Jozias2
Jozias215 okt. 2021 - 7:14

@eric De alleroudste en allerzwaksten zouden toch al overlijden die zijn nu niet alleen overleden aan kanker, dementie en hartklachten maar ook aan Corona. Ze zijn wellicht iets eerder overleden. En hoe kom je aan die duizend levens. Zoveel zijn er in die periode helemaal niet overleden dat was hoogstens een (paar) honderd en alleen als je vooraf wist welke paar honderd mensen zouden overlijden van de 17,5 miljoen had je dat kunnen voorkomen. En als je je had gericht op de miljoenen ouderen en kwetsbaren was je dat nog niet gelukt.

EricDonkaew
EricDonkaew15 okt. 2021 - 11:34

@Jozias -------------------------------------- Het waren er zo'n 500 per week, herinner ik me.

Jozias2
Jozias215 okt. 2021 - 12:42

@eric Met 500 overlijdens per week praat je over 25.000 op jaarbasis, we zitten nu op 18.000 in 1,5 jaar. Maar, for the sake of the argument, ook als je uitgaat van 1000 overleden personen dan nog moet je in staat zijn precies deze 1000 personen vooraf te identificeren vaccineren op een bevolking van 17,5 miljoen. Ik weet niet of jij een glazen bol hebt maar dat gaat je nooit lukken. Daardoor is twee eerder beginnen in het grote plaatje niet relevant. Als men echt levensjaren had willen redden had men moeten beginnen met vaccineren bij de 50-70 jarigen die de grootste kans hadden om op de IC te komen en relatief veel eerder te overlijden en niet met de oudste en meest kwetsbaren.

EricDonkaew
EricDonkaew16 okt. 2021 - 9:57

@Jozias: Met 500 overlijdens per week praat je over 25.000 op jaarbasis, we zitten nu op 18.000 in 1,5 jaar. ------------------------------------ Nee, nu ben je echt aan het goochelen met cijfers. Tijdens die 500 overlijdens per week was er een gigantische pieksituatie. Later werden het er veel minder. Dus die 500 per week annex 18.000 in 1,5 jaar kan heel goed kloppen. Overigens bestaan er gewoon statistieken van, ik heb alleen geen zin om ze op te zoeken.

Paul250371
Paul25037114 okt. 2021 - 9:17

Of het nou om Corona gaat of vluchtelingen of de toeslagenaffaire of...... Deze regering en haar uitvoerders hebben hectoliters bloed aan hun handen. Misdadigers.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037114 okt. 2021 - 9:19

En wat mark H. hieronder ook terecht zegt. De pers met hun schoothondjes gedrag en de tweede kamer op Bij1 na die totaal niet kritisch was. Incompetente nitwits veroorzaken desastreuze gevolgen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!14 okt. 2021 - 11:29

Hele grote woorden Paul.. Dit zijn nogal zware beschuldigingen van je. Ik ben benieuwd naar je onomstotelijk bewijs wat deze grote woorden van je zal onderschrijven.

Paul250371
Paul25037114 okt. 2021 - 12:40

Welk bewijs moet er geleverd worden. Dat er doden zijn gevallen agv de toeslagaffaire, agv Frontex of de Taliban? Of wil je bewijs dat de Nederlandse regering daar actief aan heeft bijgedragen?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!14 okt. 2021 - 13:27

Deze regering en haar uitvoerders hebben hectoliters bloed aan hun handen. Misdadigers. Bewijs hiervan.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 okt. 2021 - 9:13

Gelukkig hebben we nu de checkapp.

3 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko14 okt. 2021 - 15:29

Wat heeft dat te maken met het artikel? Of wou je dat gewoon even kwijt

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen15 okt. 2021 - 8:51

Gewoon het zoveelste 'briljante' idee van onze regering, ManekiNeko, om de economie te bevorde....eeh...om de bevolking te beschermen tegen coronabesmetting.

ManekiNeko
ManekiNeko15 okt. 2021 - 16:15

@Dick Roelofsen 15 oktober 2021 at 10:51 Gewoon het zoveelste ‘briljante’ idee van onze regering, Nix mis met die corona check app. Zelfs in het buitenland heb je er plezier van.

Break on through
Break on through14 okt. 2021 - 9:06

Nooit de sterkste kant geweest van VVD om wetenschappelijk onderbouwde adviezen te implementeren in beleid. Of gewoon eens uit het raam te kijken en te zien hoe het elders in Zuid Europa hartstikke fout gaat. Nee, de economie staat nr 1.

MG1968
MG196814 okt. 2021 - 8:57

De Nederlandse burger is in gezamenlijkheid hier debet aan. We geven samen degene die zich zo welsprekend altijd aanduiden als 'het volk' meer macht en invloed dan dat ze getalsmatig toekomt.

Bouwman2
Bouwman214 okt. 2021 - 8:47

Als je opzet aantoont en dat bewezen kan worden is doodslag moord. Daar kan je veertien jaar mits voor krijgen.Maar als je het bewijs niet levert, en de beschuldigde zich op noodweer kan beroepen en de rechter aanvaardt dat beroep, dan zit je 's avonds gewoon bij OP EEN. En als er dan toch iemand aan tafel woedend ,opmerkt: je bent een vuile moordenaar, je moet de kast in, dan maak je je schuldig aan bedreiging en aan laster. In een soortgelaijk geval is recent nog een vonnis uitgesproken, waar mevrouw . Kaag nog even haar duim kwam op steken. als teken dat het nu maar eens afgelopen moest zijn met bedreigen. Ik vond het "happen "en over de top,"maar in de kern had mevrouw Kaag wel gelijk.

1 Reactie
Jozias2
Jozias214 okt. 2021 - 9:54

Doodslag is nooit moord.

JoostdeV
JoostdeV14 okt. 2021 - 8:33

De olifant in de kamer blijft buiten het zicht. Wat was er voor de ministers in het kabinet belangrijker dan gezondheid en economie? Hier op Joop is heel vaak naar voren gebracht dat hoogste prioriteit van het kabinetbeleid niet bestond uit het beperken van de economische schade en de bescherming van de volksgezondheid. Al vanaf de eerste dag, met de keuze voor opbouw van natuurlijke immuniteit, maakte het kabinet duidelijk dat ze niet van plan was om de overheid te laten ingrijpen. De burgers moesten het onderling maar uitzoeken. Het was de participatie maatschappij ten top. Het kabinet heeft op ideologische gronden vrijwel de hele crisis het ingrijpen van de overheid geminimaliseerd. De maatregelen waar het kabinet niet onderuit kwam door de druk vanuit de gezondheidszorg of lobby uit het bedrijfsleven zijn vrijwel allemaal met grote tegenzin te laat genomen en vaak te vroeg weer opgeheven. Het kabinet heeft zich gedragen als een burgemeester die bij een om zich heen grijpende bosbrand de brandweer in de kazerne laat omdat hij vindt dat de brandweer alleen een huis mag blussen. Als het niet zo wrang was zou je je bescheuren om een KPMG dat blijkbaar niet veel verder komt dan een advies voor meer buitenlandse adviseurs. Klinkt als het advies om na het afbranden van de halve Veluwe de lessen op de brandweer academie voortaan in het engels te geven.

Joop16
Joop1614 okt. 2021 - 8:11

Volgend jaar komt KPMG met een rapport dat vraagtekens stelt bij het werven van 5000 BOA's om de QR-pas te controleren. Waarom is die tijd, energie en dat geld niet in de zorg gestoken? En de vraag waarom in vredesnaam besloten is om per 25 september kwetsbare (want ongevaccineerd) mensen in grote aantallen toe te laten tot binnenruimtes.

Libertain
Libertain14 okt. 2021 - 7:36

("Het adviesbureau is kritisch op wat het “Nederlands exceptionalisme” noemt.") Kijk, voor het eerst iemand die durft het “Nederlandse exceptionalisme" ter sprake te brengen. Inderdaad denkt het VVD-elite naast velen in ons land dat ze exceptioneel zijn, Rutte voorop. Deze verschijnsel beperkt zich niet alleen tot de epidemie, betrekt het ook de totale afwezigheid van allochtonen op verantwoordelijke posten binnen de Nederlandse regering sinds tientallen jaren. Opmerkelijk, of niet?

Joop den Uil
Joop den Uil14 okt. 2021 - 7:19

Een land dat voor 100 miljoen ongekeurde mondkapjes van een bevriende politicus koopt en ic adelingen sluit is te mooi om waar te zijn.

6 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator14 okt. 2021 - 7:46

@ Joop den Uil (09:19u) - 'Hallo meneer de Uil waar brengt U ons naar toe?' --- Te mooi om waar te zijn? Nu ja, de voorliggende feiten zijn onderdaad ongelooflijk. Toch doen al die pijnlijke waarheden in 's Gravenhage anno 2021 me denken aan naties als Noord-Korea en Brazilië, waar de machthebbers van dienst ook het ene na het andere debâcle veroorzaken, en desondanks moeiteloos hun loge-plaats weten te behouden. In deze zin gelijken vele landen op onze aardbol op open inrichtingen (gestichten), waar de patiënten de regie over hebben weten te nemen. 'The Lunatics Have Taken Over The Asylum', als het ware, en de mensen van goede wil hebben het nakijken. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=7aItpjF5vXc

Bouwman2
Bouwman214 okt. 2021 - 8:56

En toen iedereen dat kon weten waren er later verdonkeremaanden democratische verkieizingen werden gehouden, toen zat mevruw Simons zichzelf voor. . Had de kiezer tóch weer eens ongelijk gekregen. zet Joop de Uil. Moet het over en over en nog eens over. Een dan toch weer opnieuw.

LaBou
LaBou 14 okt. 2021 - 10:03

@bouwman: drank? Zo vroeg op de dag al?

Wieowie
Wieowie14 okt. 2021 - 10:56

Labou: ik vindt de zinnen van Bouwman overigens duidelijker dan jouw zinnen als “ Gelukkig heeft toegang tot al die gegevens en hij zal niet nalaten de rest hier te pas en te onpas van van die “dingen” op de hoogte te stellen.”

ManekiNeko
ManekiNeko14 okt. 2021 - 15:33

@Wieowie 14 oktober 2021 at 12:56 Labou: ik vindt de zinnen van Bouwman overigens duidelijker dan jouw zinnen Dan kan het niet anders zijn dan dat jij ook straalbezopen bent

LaBou
LaBou 14 okt. 2021 - 16:17

Kijk eens aan, pas als ik reageer slaat bij repelsteeltje het labou-complex toe en komt er een domme reactie. Zo ken ik kouwe drukte weer. Prijs voor onzingeblaat al ontvangen?

Thelonious Monk
Thelonious Monk14 okt. 2021 - 7:18

Toen Sylvana Simons zei wat KPMG nu zegt, viel het hele land over haar heen. Inclusief Joop: https://joop.bnnvara.nl/opinies/over-de-pijnlijke-onlogische-onmenselijke-en-onzinnige-motie-van-sylvana-simons

16 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko14 okt. 2021 - 7:33

In dit opzicht speelt de heer van Eijken met zijn eigen opiniestuk voor de “echo van Rutte”. Dat was één van de eerste reacties onder dat opiniestuk van van Eijken. En van Eijken werd veel vaker afgebrandt met die opinie. Het hele land is dus wat gechargeerd, maar een punt heb je.

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2021 - 7:42

Inderdaad. Alleen zou ik niet zeggen dat ‘Joop’ over haar heen viel maar een columnist van Joop. En voor degenen die stellen dat Simons ook alleen maar achteraf redeneerde: Bij1 was als een van de weinige partijen de hele corona-periode door kritisch op het kabinet (en de kamer) en riep vanaf het begin op om af te stappen van het koersen op ic-capaciteit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 7:46

Zoals ik al die tijd al zei; Bedden zijn geen mensen! Mensen moeten gered worden, bedden zijn dingen....

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 7:54

Aanvulling; Ik was het ook volledig eens met Simons. Ze verwoordde het ook in niet mis te verstane en voor eenieder begrijpelijke taal. Het was een van haar sterkste optredens.

adriek
adriek14 okt. 2021 - 8:07

Sylvana stelde - zonder enig bewijs - dat er dertigduizend coronadoden te betreuren zijn. Als je zodanig overdrijft (alsof bijna twintigduizend niet erg genoeg is!) verdien je enige kritiek.

Thelonious Monk
Thelonious Monk14 okt. 2021 - 8:25

Een linkse politica heeft het lef (en de argumenten) om de macht te bevragen en wordt om die reden in alle media afgebrand; een 'linkse', 'kritische' opiniesite publiceert niks anders dan een opiniestuk dat gehakt van haar maakt. Dan is de facto ook Joop over haar heen gevallen, want een echt linkse, kritische opiniesite had het lef gehad om er iets anders of iets meer mee te doen.

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2021 - 9:50

@Thelonious Monk Je hebt gelijk. Ik had ook onder dat artikel geschreven dat het ‘Joop-onwaardig’ is. Over het algemeen heeft Joop een goede lijn gevolgd in de coronacrisis door mensen van containment.nu aan het woord te laten en door als een van de weinige media kritische noten te plaatsen bij de beruchte groepsimmuniteitsspeech van Rutte (al had dat wel wat steviger gekund). Maar de reactie op de Bij1-motie was teleurstellend. @Eirda Al in januari dit jaar telde het CBS 24.484 coronadoden. Dus de 30.000 die Simons in juli noemde zat vermoedelijk dicht bij de werkelijkheid. Rutte in debat met Simons trok dat aantal dan ook niet in twijfel.

Jozias2
Jozias214 okt. 2021 - 9:59

@thelenious Monk Dit artikel gaat over extra Corona doden. Niet over extra doden. Uiteraard was er beleid mogelijk waarmee het aantal Corona doden lager uit had kunnen vallen. Maar dat is niet gelijk aan het aantal doden. Het nemen van zeer strenge maatregelen. Zo waarschuwden experts ook, zou ook leiden tot enorme gezondheids schade en doden door andere oorzaken. En dat je met een korte maar hevige lock down het virus uit kunt bannen, waar Simons voor pleitte, werkt ook niet zo zie je in Australië.

Gerygrr
Gerygrr14 okt. 2021 - 10:10

Uiteraard was ik het eens met Sylvana. Ook het vermelde aantal doden klopte wel degelijk! Niet testen is immers geen diagnose! Daarbij is het als long covid slachtoffer verschrikkelijk om niet geholpen te kunnen worden als je je meldt bij de huisarts. Die verkeerden immers ook in onwetendheid!

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 10:13

Mark Huysman Klopt! Ik vond het een zeer krachtig optreden van haar.

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2021 - 10:28

[En dat je met een korte maar hevige lock down het virus uit kunt bannen, waar Simons voor pleitte, werkt ook niet zo zie je in Australië.] Uitbannen niet maar wel onderdrukken: Australië: 25 miljoen inwoners, 1400 coronadoden Nederland: 17 miljoen inwoners, 30.000 coronadoden.

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2021 - 10:31

[Het nemen van zeer strenge maatregelen. Zo waarschuwden experts ook, zou ook leiden tot enorme gezondheids schade en doden door andere oorzaken.] Daar is geen enkel bewijs voor. Wat wel zo is is dat als je slappe maatregelen neemt, zoals in Nederland, dat er nog een heleboel indirecte doden bijkomen omdat reguliere behandelingen uitgesteld worden.

Haz
Haz14 okt. 2021 - 11:30

Ook niet helemaal irrelant, Mark: De bevolkingsdichtheid in Australië is 2,5 inwoners per vierkante kilometer, dit is één van de laagste aantallen ter wereld. Nederland is 517 inwoners per km2

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 okt. 2021 - 13:56

@Haz. Er is geen relatie tussen bevolkingsdichtheid en het aantal besmettingen/slachtoffers. U mag zelf denken en vervolgens reageren met waarom er geen relatie is.

Jozias2
Jozias214 okt. 2021 - 14:51

@Mark, Zelfs in Australie met een zeer lage besmettingsgraad, de lage bevolkingsdichtheid, weinig verkeer tussen steden en de afgelegen ligging als eiland, is er een strenge lock down van maanden nodig en kan het momenteel niet onderdrukt worden. Vorig jaar stelden 'experts' dat dit in Nederland wel mogelijk zou zijn met een lock down van enkele weken. Die onderbouwing mis ik.

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2021 - 19:48

[Ook niet helemaal irrelant, Mark: De bevolkingsdichtheid in Australië is 2,5 inwoners per vierkante kilometer, dit is één van de laagste aantallen ter wereld. Nederland is 517 inwoners per km2] Het overgrote deel van de Australiërs woont in miljoenensteden. @Jozias Het probleem van Australië is dat het vaccinatieprogram bijzonder traag op gang komt. Daarin schiet het land ernstig tekort. Maar de lockdowns en de efficiënte test, traceer en isoleer campagnes hebben er wel voor gezorgd dat het aantal doden onvergelijkbaar veel lager is dan in Nederland.

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2021 - 7:17

Natuurlijk gaan mensen weer zeggen, ‘ja achteraf is makkelijk praten’. Maar het punt is dat het al duidelijk was op het moment dat het speelde. Nederland sloeg richtlijnen van de WHO in de wind en was continu later dan een heel stel andere landen met het nemen van lockdown-maatregelen, met testen, traceren, isoleren, met de mondkapjes, etc. Dat wat KPMG nu concludeert werd door verschillende mensen en groepen al de hele tijd gezegd op het moment dat er nog ingegrepen kon worden. Ook op dit forum. Rutte is verantwoordelijk voor heel veel extra coronadoden.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2021 - 7:33

Wat mij betreft is de pers medeverantwoordelijk. Die koos voor een buitengewoon gedienstige houding aan de macht. Vooral in het begin van de crisis maar maar ook later nog. De hoofdredacteur van de Volkskrant zei zelfs dat ‘overheid en journalistiek met één mond moeten praten’. Wat heb je aan zogenaamd onafhankelijke journalistiek als die in een crisissituatie er voor kiest om de kritische bril af te zetten. Iets soortgelijks gebeurde ten tijde van de illegale aanval op Irak. Elke keer als het er echt om spant laten onze media het afweten.

Haz
Haz14 okt. 2021 - 8:12

Dat is heel mooi, Mark, dat het voor jou al helemaal duidelijk was wat de beste aanpak was aan het begin van de crisis.

adriek
adriek14 okt. 2021 - 8:43

Wie of wat is 'de pers'? Verderop veralgemeniseer je zelfs naar 'de media'. Je hebt wel erg selectief gewinkeld als je stelt dat 'onze media' en 'de pers' nooit kritisch geweest zijn naar de regering. De volkskrant zelf was behoorlijk kritisch over haar eigen hoofdredacteur, die soms meer en soms minder kritisch was over het beleid: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ook-onze-eigen-hoofdredacteur-dacht-dat-het-allemaal-wel-mee-zou-vallen-met-corona~bad4d103/

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2021 - 10:00

[Dat is heel mooi, Mark, dat het voor jou al helemaal duidelijk was wat de beste aanpak was aan het begin van de crisis.] Niet alleen voor mij maar voor iedereen die z’n gezonde verstand gebruikte. [Je hebt wel erg selectief gewinkeld als je stelt dat ‘onze media’ en ‘de pers’ nooit kritisch geweest zijn naar de regering.] Ik wil niet zeggen dat de pers nooit kritisch is geweest maar over het algemeen was men erg gedwee. Ook tijdens de persconferenties. En als een hoofdredacteur van een van de grootste kranten van het land stelt dat overheid en journalistiek ‘met één mond moeten praten’, dan lijkt het hier toch wat meer op Noord-Korea dan veel mensen geloven.

Bert de Vries
Bert de Vries14 okt. 2021 - 6:59

Het gaat Rutte c.s. om de macht, niet om de doden. En het coronafiasco is niets anders dan de onvermijdelijke uitkomst van decennia rechts zorgbeleid. De zorg-top verdient kapitalen, dat inkomen wordt goeddeels opgehoest door de werkvloer waar men met (relatief) salarisverlaging genoegen heeft moeten nemen. Over opschalen van de IC-capaciteit zei Rutte dat hij dat niet wilde. Want als het niet druk is, zitten ze maar met hun duimen te draaien. Deze onverschilligheid werkt door in alles.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 7:48

En vergeet niet om de ziekenhuizen, die geprivatiseerd zijn en ook uit de wind gehouden moesten worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 7:52

Ik heb het niet durven zeggen, maar ik had zo nu en dan ook mijn bedenkingen m.b.t[ de op voorgrond tredende publieke figuren die optraden in de media namens de ziekenhuizen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 7:52

m.b.t. de op DE voorgrond etc...

adriek
adriek14 okt. 2021 - 8:44

Het gaat Rutte om de boekhouding. Alles draait, en wordt gestuurd door geld. Daar is het de VVD voor, je krijgt waar je voor kiest, zo democratisch is Nederland nog wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 10:17

Eirda Je bedoelt waarvoor het VVD smaldeel en het CDA kiezen. Rutte heeft overigens ook wel door dat belastingverlaging bieden een sterke impuls is m.b.t. de VVD stemmers. De rest sluipt er intussen automatisch in.

Daniel Blank
Daniel Blank14 okt. 2021 - 12:38

Opschalen van de IC's???? Waar haal je het personeel vandaan? Ben het met u eens dat er structureel te weinig geld en aandacht naar de zorg gaat.