Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ketanji Brown Jackson schrijft geschiedenis als eerste zwarte vrouw aan Amerikaans Hooggerechtshof

  •  
07-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1190 keer bekeken
  •  
ANP-446648611

Ketanji Brown Jackson heeft Amerikaanse geschiedenis geschreven door als eerste zwarte vrouw benoemd te worden tot het Hooggerechtshof. Donderdag stemde een krappe meerderheid van de Senaat voor de benoeming van Jackson. Alle Democraten stemden voor, gesteund door drie Republikeinen. 

Niet eerder in de tweehonderdjarige geschiedenis van het hoogste gerechtshof van de Verenigde Staten trad er een zwarte vrouwelijke opperrechter aan en als het aan de Republikeinen had gelegen, was dat er ook dit keer niet van gekomen. Tijdens de hoorzittingen haalden ze alles uit de kast om Jackson in diskrediet te brengen in een lastercampagne die overduidelijk door racisme was ingegeven. 

Het mocht niet baten. Uiteindelijk bleek de indrukwekkende juridische loopbaan van Jackson voldoende om te benoeming te verzegelen. Hoewel de Republikeinse senator Ted Cruz tot het laatste moment waarschuwde voor “de meest linkse opperrechter ooit”, zal Jacksons benoeming weinig veranderen aan de scheve machtsverhoudingen binnen het hof. Van de negen rechters, zijn er zes conservatief. Mede dankzij een campagne van de Republikeinen om een kandidaat van Barack Obama te blokkeren en de vrijgekomen plek vervolgens door Trump te laten vullen. 

Het stemresultaat werd in de Senaat bekendgemaakt door een breed lachende vicepresident Kamala Harris. Terwijl een groot deel van de senatoren in luid applaus uitbarstten, liepen enkele Republikeinen verontwaardigd de zaal uit.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.