Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kersverse Franse minister beschuldigd van verkrachtingen

  •  
22-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1210 keer bekeken
  •  

Twee vrouwen beschuldigen los van elkaar dat Damien Abad, de nieuwe minister van Solidariteit, hen heeft verkracht. Een vrouw zegt dat ze door Abad werd gedrogeerd, de ander dat ze werd overweldigd tijdens een date. De minister ontkent, hij zegt vanwege zijn handicap niet eens tot dergelijke daden in staat te zijn. Abad lijdt aan de gewrichtsziekte arthrogryposis. Hij was in 2012 de eerste parlementariër in Frankrijk met een beperking. Abad was tot zijn benoeming door president Macron vorige week leider van de conservatieve partij Les Républicains in het parlement.

De zaken die dateren uit 2010 en 2011 zijn onthuld door de onderzoekssite Mediapart. Een vrouw verklaart dat ze Abad ontmoette tijdens een bruiloft. Na een glas champagne raakte ze buiten bewustzijn en werd in haar ondergoed wakker in een hotelkamer naast Abad. Ze zegt gedrogeerd te zijn.

De ander, die in 2017 een formele aanklacht indiende tegen Abad, zegt jarenlang door hem lastig gevallen te zijn met sms'jes. Uiteindelijk besloot ze met hem af te spreken. Aanvankelijk stemde ze toe in zijn seksuele toenadering maar maakte op een gegeven moment duidelijk dat hij moest stoppen. Abad zou dat genegeerd hebben.

Abad zegt dat hij nooit iemand gedrogeerd heeft. "Ik heb avontuurtjes gehad maar die waren altijd met wederzijdse instemming."

De aanklacht uit 2017 werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Mediapart meldt dat niemand uit zijn omgeving is ondervraagd. De andere vrouw deponeerde een klacht bij het Observatorium voor Sekistisch en Seksueel Geweld in de Politiek, een onofficiële waakhond. De organisatie heeft de klacht overgedragen aan Justitie maar het is onduidelijk of die tot vervolging overgaat. Het Observatorium zegt de betrokken politieke partijen op de hoogte te hebben gesteld van de aanklachten. De nieuwe premier Élisabeth Borne, de tweede vrouw op die post, zegt dergelijke meldingen niet ontvangen te hebben. Ze verklaart dat wat haar betreft seksueel geweld nooit onbestraft zal blijven.

In 2020 braken er in Frankrijk straatprotesten los nadat Gérald Darmanin tot minister van Binnenlandse Zaken werd benoemd terwijl er aanklachten wegens seksueel geweld tegen hem liepen. Die zaken zijn inmiddels geseponeerd. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Joop  den Uil
Joop den Uil23 mei 2022 - 8:21

dat is de zoveelste politicus ... macht corrumpeert zie je maar weer. Een reden om een kabinet alleen door vrouwen te bemannen.

1 Reactie
Zandb
Zandb23 mei 2022 - 13:36

Joop Ik heb geen idee of die beschuldigingen terecht zijn. U wel? Verder ben ik bang dat de macht vrouwen in dezelfde mate (maar wellicht anders?) corrumpeert als die mannen doet.