Joop

Kerst is levensgevaarlijk

  •  
24-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_ReisgezelIvanWolffers.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Tips om de kersthel te overleven deel II
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Ik ben gek op alle adviezen die je in de Amerikaanse kranten, tijdschriften en op websites gedurende de feestdagen om de oren vliegen. Onze gezondheid lijdt er serieus onder. Op Huffingtonpost kwam ik bijvoorbeeld ’21 holiday health mistakes’ tegen. Het gaat over de enorme vergissingen die we in de maand december begaan.
Het is een potpourri van informatie van voor mij onbekende zaken tot en met het behandelen van volwassenen als imbecielen door ze de stomste dingen uit te leggen. Zo laat de voorzitter van de Amerikaanse organisatie van tandartsen weten dat je niet vlak na het drinken van rode wijn je tanden moest poetsen, want daarmee vergroot je de kans op blijvende verkleuring van je tanden.
Zo leer je nog eens iets. En ook kun je maar beter de sla in een plastic zakje waarop staat dat het al twee keer gewassen is niet nog maar een keer zelf wassen, want door je handen komen er alleen maar meer bacteriën op. Jeetje, wat een teleurstelling. Maar nu niet onmiddellijk je handen met antiseptische zeep wassen, want dan kun je bijdragen aan resistentievorming.
Verder duizelt het me door de goed bedoelde bemoeienis. Het is allemaal teveel ineens. Kijk uit met het eten van je brood met een beetje olijfolie want je krijgt al snel te veel binnen, ga niet elke dag maar raak snoepen omdat je jezelf in december wat extra mag verwennen, vergeet je ontbijt niet ook al eet je ’s avonds een flink diner, als het vlees er van buiten goed uit ziet hoeft dat van binnen niet zo te zijn, en je moet niet te laat opblijven maar ook niet te veel slapen, de weegschaal niet vermijden maar er ook niet geobsedeerd mee raken, en als je eten overhoudt en het in de ijskast zet weet je dan wel of hij koud genoeg staat want bij de meeste mensen is hij niet koud genoeg, en alles waar biologisch op staat hoeft niet onmiddellijk ook gezond te zijn.
Hijgend van angst over wat me allemaal boven het hoofd hangt verlang ik naar het nieuwe jaar, maar we zijn nog lang zo ver niet. Eerste kerstdag moet nog beginnen. En heb je je kerstboom al opgezet en een kerstkrans aan de voordeur of voor het raam opgehangen? Weet waar je aan begint, want je kunt allergisch voor al die natuurlijke materialen zijn en voor je erg in hebt krijg je een aanval waarin je stikt. Op een andere website vind ik het advies van Bjarte Jordal , hoogleraar aan de universiteit van Bergen in Noorwegen. Hij vertelt dat er zo’n 25.000 verschillende soorten enge beestjes in je boom kunnen zitten: schorsluizen, mijten, motten en spinnetjes.
Na het lezen van alle kerstrisico’s die we lopen heb ik het idee dat we de hele kerstperiode beter kunnen afschaffen. Het is allemaal levensgevaarlijk. Dekt mijn ziektekostenverzekering dit allemaal wel volledig of wordt kerstfeest vieren tijdens een volgende bezuinigingsronde iets dat helemaal onder het eigen risico gaat vallen?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetjes: Pas op voor rondvliegende champagnekurken en Tips om de kersthel te overleven
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

jamabo
jamabo24 dec. 2012 - 13:15

Kijk eens allemaal goede redenen dat kerstfeest, nou ja feest, af te schaffen. Verspilling, collectieve gekte, gesponsorde hypocrisie,teveel vet, suiker en alcohol, aangejaagde liefdadigheid, kersttoespraken van mensen die er echt niet toe doen, (paus, overleefde adel en nog zo wat),teringherrie van vuurwerk weg ermee. Gewoon doen wat je de rest van het jaar ook doet.

Miesje3
Miesje324 dec. 2012 - 13:15

Of wat dacht je van GEEN kerst vieren! Afgezien van de flauwe lichtjes en de zogenaamde gezelligheid van alleen je bloedeigen familie, is kerst niks meer en minder dan een christelijk offerfeest. Opeens is het geoorloofd om alle konijnen, herten en fazanten uit het bos te schieten en te jagen en van alles op je bord te gooien wat ooit eens geademd heeft onder het genot van blije engeltjes en liefdesgezang. Natuurlijk is het handig om al je zondes en schuldgevoelens met het storten van een tientje aan 3FM voor de zieke en zielige kindjes (waarvan je niet één kindje bij zij of haar naam hoeft te weten) een leuke bijkomstigheid die kerst voor je biedt. Maar als je er over nadenkt.. geen hypocriet gedoe, lekker rustig, niks geen vreemde dieren op mijn bord, niks geen jankende nichtjes over de vloer, geen stress om de boodschappen, geen gat in mijn portemonnee om iedereen van een kadootje te voorzien om er vervolgens geen zak voor terug te krijgen en natuurlijk geen dennenboom in mijn huis aangezien die gewoon in het bos thuis horen en niet in mijn woonkamer puur omdat het nou eenmaal traditie is en ik daarom met een huis vol verrekte dennennaalden zit die ik tot diep de zomer steeds maar weer blijf tegenkomen! Dus laat je niks wijsmaken.. een kerstloze kerst is het heerlijkste wat er is in dit leven.. hmmmm!

JoopSchouten
JoopSchouten24 dec. 2012 - 13:15

De boom ruikt lekker. De kinderen zijn naar bed en mijn vrouw komt net terug uit de nachtmis en ik heb geen jeuk.