De Eerste Wereldoorlog staat in ons collectieve geheugen gegrift als een periode van ongekend geweld, zinloze loopgravenoorlogen en massale verliezen. Toch is er één moment dat er bovenuit stijgt als een zeldzaam lichtpunt: het kerstbestand van 1914. Op verschillende plekken langs het Westfront legden Duitse en Britse soldaten spontaan hun wapens neer. Ze zongen kerstliederen, deelden voedsel en speelden zelfs voetbal in het niemandsland tussen de loopgraven. Deze gebeurtenis was kortstondig en had geen directe impact op de oorlog zelf, maar de kracht ervan is tijdloos. Het roept ons op na te denken over wat het betekent om verbinding te zoeken in tijden van diepe verdeeldheid.
Vandaag de dag, meer dan een eeuw later, lijkt onze samenleving opnieuw in loopgraven te zitten – niet letterlijk, maar figuurlijk. Polarisatie en verdeeldheid domineren onze publieke en persoonlijke relaties, of het nu gaat om politiek, klimaat, migratie of internationale conflicten zoals het Israëlisch-Palestijnse vraagstuk. Steeds vaker weigeren mensen met elkaar in gesprek te gaan of zelfs aan dezelfde tafel te zitten. De dynamiek van ‘wij versus zij’ lijkt sterker dan ooit. Maar wat als we, net zoals die soldaten in 1914, het lef zouden hebben om de wapens – in dit geval onze woorden – tijdelijk neer te leggen? Wat kunnen we leren van dat kerstbestand om de loopgraven van vandaag te overstijgen?
Wat de kerstvrede zo bijzonder maakte, was dat het van onderaf kwam. Het was geen strategisch besluit van generaals, maar een spontaan initiatief van gewone soldaten. Zij herkenden in hun ‘vijanden’ dezelfde verlangens: een moment van rust, van menselijkheid, van hoop. Dit laat zien dat verandering vaak begint op individueel niveau. In onze samenleving kunnen wij zelf ook de keuze maken om uit onze sociale bubbels te stappen en gesprekken aan te gaan met mensen die anders denken. Het vereist moed om de eerste stap te zetten, maar zoals het kerstbestand bewijst, kan die stap een wereld van verschil maken.
Tijdens de vredespauze waren de soldaten niet bezig met wie gelijk had of wie de oorlog zou winnen. Ze herkenden elkaar als mensen, niet als vijanden. In onze huidige tijd van verhitte debatten over onderwerpen als identiteit, religie en geopolitiek vergeten we vaak de mens achter het standpunt. Door elkaar alleen te beoordelen op overtuigingen, sluiten we de deur voor dialoog en begrip. De historische wapenstilstand van 1914 leert ons dat echte verbinding ontstaat wanneer we voorbij de verschillen kijken en de gedeelde menselijkheid in elkaar erkennen.
Tegelijkertijd moeten we erkennen dat het kerstbestand slechts tijdelijk was. De dag erna hervatten de soldaten het geweld, vaak onder druk van hun bevelhebbers. Dit herinnert ons eraan dat momenten van verbinding waardevol zijn, maar niet voldoende om structurele verandering teweeg te brengen. Het vraagt om leiderschap, moed en doorzettingsvermogen om de geest van het kerstbestand vast te houden en toe te passen op bredere maatschappelijke vraagstukken.
Wat zou het betekenen als we de historische ontmoeting van 1914 als inspiratiebron gebruiken in onze eigen tijd? Misschien betekent het dat we ons tijdens de feestdagen niet opsluiten in onze bubbels van gelijkgestemden, maar juist de dialoog aangaan met mensen die we anders mijden. Misschien betekent het dat we sociale media – vaak het slagveld van meningsverschillen – even links laten liggen om echte gesprekken te voeren. Misschien betekent het simpelweg dat we luisteren, niet om te reageren, maar om te begrijpen.
De kerstvrede 1914 herinnert ons eraan dat zelfs in de donkerste tijden momenten van licht mogelijk zijn. Het laat zien dat verbinding geen kwestie is van perfecte omstandigheden, maar van moedige keuzes. Als we bereid zijn de loopgraven van onze eigen overtuigingen te verlaten, kunnen we misschien iets van die geest terugbrengen – niet alleen met kerst, maar het hele jaar door. Laten we deze kerst niet alleen stilstaan bij de geschiedenis, maar ons ook afvragen wat wij kunnen doen om muren af te breken en bruggen te bouwen. De soldaten van 1914 toonden ons dat zelfs in tijden van extreme verdeeldheid, de menselijke wil tot verbinding sterker kan zijn dan de kracht van verdeeldheid. Het is aan ons om die les in praktijk te brengen.
Ik weet niet of een nogal symbolisch kort klein ding dat het wel goed deed voor propaganda maar niks deed voor het stoppen van de oorlog zo'n goed voorbeeld is om een betere sociale maatschappij te maken. Prima voor een individuele reflectie, maar dat is het wel.
https://decorrespondent.nl/7737/laten-we-dit-kerstverhaal-aan-elkaar-vertellen-juist-nu/aa9c7832-7cc5-01ca-1440-101fde738554
Andere tijden andere situatie. Russen vieren kerstmis op 7 januari.
“In onze samenleving kunnen wij zelf ook de keuze maken om uit onze sociale bubbels te stappen en gesprekken aan te gaan met mensen die anders denken”
Wat eerst moet gebeuren is werken aan het besef, dat je on line in die bubbel getrokken bent…
Het is een soort van opzet, verdienmodel.
Daarbij word je gecanceld, als je er niet intrapt.
De influencer, vandaag in het nieuws met een gratis actie, zie de gevolgen.
Het is de omvang van de menigte, de woede opgewekt en het grijpen naar geweld dat we allen ongeacht achtergrond moeten veroordelen.
Geweld en vernieling mag nooit.
Als politici nu eens inzien dat HAAT nooit verantwoord is en al te makkelijk tot ongelukken leidt.
Wat zegt u? Wilt u een uitzondering maken voor het geval dat haat TERECHT is?
Dat kan dus niet.
Kerstmis 85
allemachtig
wat staat hij er weer prachtig
die boom met al zijn ballen
Over slechts vier jaar
dan is de vrede daar
weg met het gevaar
de muur die zal gaan vallen
Vrede scheen het even
De Glasnost was geschreven
en Gorbatsjof verheven
door ons allen.
Totdat Poetin kwam
het hek was van de dam
toen hij een stuk van Oekraïne nam
En men moest leven daar met knallen.
Die knallen gaan wij kopiëren
en op die manier creëren
wij onze eigen oorlogsferen
inclusief de spoedgevallen.
De man in dat hutje op de hei
Werd voor gek versleten
Omdat hij niets wou weten
Van een maatschappij
Die veel gekker is dan hij.
Mijn vraag aan PVV mensen.
Is er iets wat in jullie persoonlijk leven is gebeurd waardoor je gemotiveerd werd op Wilders te gaan stemmen ?
Beste gajes, je hebt de kerstboodschap van Shervin niet echt begrepen hè? Het gaat over jou, niet over anderen.
jawel: decennia niet gehoord door de gevestigde politiek en weggezet als racist als je je zorgen uitte over gebrekkige integratie, uitwassen van de multi cukturele samenleving of de hoeveelheid aan asielzoekers die ook allemaal behoefte hebben aan scholen, huisartsen, woningen..
Maar ja, die gevestigde orde woont in grachtengordels, met kinderen die naar blanke scholen gaan (montesori, dalton etc), en met de auto naar hockey, school, feestjes gebracht worden etc.
Kortom: geen benul van wat er leeft in bijv. Tarwewijk, Schilderswijk, West etc. waar als je er eenmaal woont, je niet meer wegkan ivm onbetaalbare huizen, en je vervreemd van je eigen omgeving.
oosterlijker
Bedankt voor je antwoord maar dat is niet mijn vraag, dus ik probeer het nog een keer.
Waar heb jij last van, in jouw leven en dat kan werk of persoonlijk leven zijn. Dus hoe wordt jouw persoonlijk leven beïnvloed door asielzoekers of arbeidsmigranten ?
passiepreker
Zoals ik het heb begrepen gaat dit schrijven over verbinding, een eerste stap naar elkaar. Ik heb nu een eerste stap gezet, oostelijker heeft zijn best gedaan om te antwoorden, dus die heeft ook een stap gezet.
Misschien komt er een gesprek met respect, misschien ook niet.
Ik stem niet op de PVV, of in mijn geval AfD. Ik ben tenslotte ook een migrant. Ik heb met veel mensen samengewerkt, met een migratie-achtergrond en heb nooit problemen ondervonden met deze mensen. Waar ik woon, heeft ongeveer 15% een migratie-achtergrond en iedereen gaat normaal met elkaar om. Er zijn helemaal geen problemen, maar wat me dan verbaast, is dat 10% van de inwoners toch AfD stemt.
@oosterlijker
Wat u hier omschrijft is precies het rechtse beleid van de afgelopen decennia
Dus oostelijker ........ dat concludeert ons gesprek blijkbaar, een algemene babbel, maar eigenlijk ervaar je geen enkele last van iemand , alleen van de marktwerking die door nette, witte, christelijke mensen is doorgezet.
@Gajes: terechte vraag. Ik vermoed het antwoord dat PVV mensen zelf niets te kort komen maar van horen zeggen weten dat Nederland overloopt van de vluchtelingen.
Realiseer u dat de populisten van de wereld samenspannen om een consistente boodschap af te geven, bij voorbeeld overal "vol = vol" (of woorden van gelijke strekking). Net zo goed voor het kleinbehuisde Ter Apel als voor Noord-Oost Duitsland wat een van de dunst bevolkte streken van Europa is. In de VS zeggen ze dat Californië vol is. Ik herinner me onafzienbare woestijnen.
@migrant: Het antwoord op uw vraag is dat populisten heel bekwame demagogen zijn, terwijl de andere politici vooral met zichzelf bezig zijn.
De niet-populistische partijen zouden wat van de technieken van de populisten moeten overnemen (maar niet hun denkbeelden!!!!)
Beste Oostenrijker, Geert Wilders mag best de in zijn ogen bestaande problemen benoemen, sterkeren politicus is verplicht oog te hebben voor knelpunten in onze samenleving. Tot zover alle begrip. Maar hij of wie dan ook dient dat wel met respecteren doen voor elk schepsel en niet met de bedoeling over de rug van onze medemens electoraal garen te spinnen. Zijn handelswijze staat haaks op hetgeen hij zegt voor te staan; het belang van Nederland. Het is niet in het algemeen belang dat mensen tegen elkaar opgezet worden, dat er onrust en chaos ontstaat en al zekere niet dat de normen van fatsoen met ongekende beledigingen als kopvoddentax ernstig overschreden worden en daarmee een voorbeeld door een Kamerlid wordt gegeven alsof het legitiem is zo met de medemens om te gaan. Maar ter eer en meerdere glorie van zichzelf, heeft hij geen boodschap aan normen en waarden.
Ik begrijp je boodschap maar wat denk je dat ik en anderen hier doen ? Ik zal dan voor mijzelf spreken, ik ben sinds 1 jaar vocaal op BNN en NU.nl, sinds deze coalitie gekozen werd. Ik ben begonnen op NU omdat daar een broeinest van PVVrs zitten, woedend omdat een plastic dop nu vastzit op een pak of fles, verheugd dat de huizenmarkt vast zit want het zijn huisjesmelkers, onaangedaan als er Palestijnse burgers worden vermoord want dan hadden ze de gijzelaars maar vrij moeten laten, haten transgender mensen, haten moslims, en zelfs als Wilders een Marrokaans kind zou doodtrappen dan zouden ze een verklaring zoeken.
Dus over zulke mensen hebben we het, en in 1 jaar tijd heb ik misschien 2 of 3 redelijke gesprekken kunnen voeren die iets meer in ging op hun persoonlijke leven. Hun motivatie.
- Het punt is hier, het zijn zonder uitzondering allemaal racisten en ze weten dat ook, ontkennen het omdat het niet netjes klinkt. En die ontkenning staat veel in de weg. En als men 1 leugen goed weet vol te houden, wat denk je dat zoiets met een gesprek doet ?
- Maar goed laten we de proef op de som nemen. Ik ga na dit stuk, een vraag stellen.
We gaan het zien.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Dat verbinding zoeken kwam dus tot stand door de populistische leiders onder de gewone soldaten.
Die negeerde de franstalige Belgische bovenlaag/elite die weigerde, ook als het hun moedertaal was, gewoon Vlaams met hun kanonnenvoer te spreken.
Werden, ook in kringen van elitaire salonsocialisten, de Vlaams sprekende niet als achterlijk wezens bekeken.
Zelfs sommige Randstadstedelingen bekeken, in mijn jeugdjaren, Vlamingen zo.
Waar kwamen al die moppen over domme Belgen vandaan?
En zag, die franse elite, zijn eigen franstalige arbeiders ook niet als achterlijk waardoor Frans België economisch is geïmplodeerd?
Terwijl in de veel Vlaamse keuterboeren wereld veel bloeiende MKB bedrijven zijn ontstaan.
Is zo, in WWI, niet de Vlaamse beweging en, in Vlaanderen, de grote aversie tegen franstaligen ontstaan?
Kortom zijn, ook in Nederland, de "onbeschaafde" "domrechtse?" populisten niet grotere verbinders dan het "beschaafde" semi-intellectuele establishment (en hun meelopers) dat, net als de Fransprekende bovenlaag, onbeschaafd weigert met hun te communiceren?
Is dit voorgaande een wijze Belgische les voor veel opiniemakers op JOOP?