Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Kernwapens? Dan de Veiligheidsraad uit!

  •  
02-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De weg naar een kernwapenvrije wereld moet beginnen in de Veiligheidsraad
Een verandering in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is hard nodig. Niet langer zouden de kernwapenstaten een permanente zetel moeten hebben. Zo niet, dan blijven kernwapens een teken van aanzien.
Onlangs testte India met succes een langeafstandsraket, waardoor we nu weten dat zijn kernwapens doelen kunnen treffen in China of Europa. India schaart zich hiermee in het rijtje China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Jawel, de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.  India lijkt hard op weg zijn militaire capaciteiten te vergroten in de hoop ook een permanente zetel in de Veiligheidsraad te bemachtigen. Met een grote economische ontwikkeling en een bevolking van bijna 1,2 miljard inwoners is deze ambitie niet onterecht. Kwalijk is echter dat kernwapens het entreekaartje voor het hoogste podium van de internationale diplomatie lijken te zijn.  Zonder kernwapens tel je niet mee, zoals ook Noord-Korea en, wie weet, Iran gedacht moeten hebben.
De weg naar een kernwapenvrije wereld is een lange en hobbelige. In de afgelopen decennia is het aantal staten met kernwapens uitgebreid van vijf naar negen. Jaarlijks worden er vele conferenties georganiseerd waar slechts minieme stapjes worden gezet naar een kernwapenvrije wereld. Deze week bijvoorbeeld is er internationaal overleg over het non-proliferatieverdrag, waar ik op uitnodiging van IKV Pax Christi bij aanwezig mag zijn. Hier worden afspraken gemaakt en akkoorden getekend. Of dit zal leiden tot een vermindering van de ambitie van landen om kernwapens te hebben is de vraag. Want, zoals gezegd, kernwapens zijn een teken van aanzien. Isolatie en het toezeggen van voedselhulp in het geval van Noord-Korea en oorlogsretoriek en sancties in het geval van Iran kunnen dat niet tegenhouden.
Om te voorkomen dat opkomende economieën kernwapens willen, hun bestaande arsenalen uit breiden of langeafstandsraketten bouwen om te laten zien waartoe ze in staat zijn, moet het bezit van kernwapens gedelegitimeerd worden. Dat vereist een nieuwe manier van denken over kernwapens, te beginnen bij het orgaan van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met internationale vrede en veiligheid: de Veiligheidsraad. Zolang de oorspronkelijke kernwapenstaten een permanente zetel hebben in de Veiligheidsraad – de vijf permanente leden herbergen bij elkaar ongeveer 20000 kernwapens – blijft het voor andere landen aantrekkelijk een eigen programma te beginnen. Zeker als deze landen azen op een permanente zetel, zoals India doet.
In de Veiligheidsraad zou niet langer een aparte status toegekend moeten worden aan kernwapenstaten. Alleen hiermee kan voorkomen dat niet-permanente leden kernwapens willen. Bovendien verliezen kernwapens hiermee hun symbolische waarde en vergroot dit de druk op kernwapenstaten om afstand te doen van hun kernwapens. Internationale status zou ontleend moeten worden aan het naleven van internationale verdragen en het bijdragen aan vrede en veiligheid in plaats van aan militaire capaciteiten. Voor kernwapenstaat India zou er voorlopig geen plaats zijn in deze vernieuwde Veiligheidsraad. Wie een Veiligheidsraad zegt te zijn, dient geen massavernietigingswapens te bezitten.

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

FritsGuevara
FritsGuevara2 mei 2012 - 13:22

Hier in ons eigen land heeft een overheid de hoogste positie in de maatschappij. Een overheid is een soort groep die de meeste wapens achter de hand heeft. Dus ik snap de verbazing niet zo wanneer kernmogendheden tussen overheden onderling de hoogste kring bereiken: het is precies dezelfde formule, de wapens zijn alleen een stuk zwaarder. De ene heeft een paar klapperpistolen bij wijze van spreken, de andere kernwapens, dus die laatste zit in de hoogste positie. Zo werkt het bij overheden, die per definitie geweld als hun uitgangspunt hanteren. Ze intimideren de mensen om naar hun pijpen te dansen, of die nou "sociaal" zijn of "voor de rijken" het is allemaal 1 pot nat.

ratio2
ratio22 mei 2012 - 13:22

Lijkt me een tamelijk naïeve gedachte. De enige reden waarom de Veiligheidsraad echt invloed heeft is omdat er landen in zitten die als het er echt op aan zou komen militair kunnen ingrijpen. Als je nu de kernwapenmogendheden eruit zet, is de veiligheidsraad meteen volslagen irrelevant geworden en zal geen enkel land zich er nog wat van aan trekken.

diadorim
diadorim2 mei 2012 - 13:22

kernwapens zijn net als mobiele telefoons, magnetrons en snelwegen een fact of life.

HenkDeBree
HenkDeBree2 mei 2012 - 13:22

Ja en morgen is het vrede op aarde omdat linkse dromers dat willen!

lancelot2
lancelot22 mei 2012 - 13:22

Das wel een beetje wereld vreemd zijn hoor, kernwapens de wereld uit. Neem van mij maar aan: zolang er mensen op de aardkloot leven, zolang is er ook oorlog. Amen.

ockham
ockham2 mei 2012 - 13:22

De tweede wereldoorlog had een 50 of 60 miljoen doden tot gevolg. Daarvan waren niet meer dan een 100.000 voor rekening van kernwapens. Uitbannen van kernwapens is dus een vrij zinloze zaak. Je kunt het zelfs anders zien, hebben kernwapens gedurende de strijd tussen VS en USSR, van 1948 tot 1990, misschien een echte oorlog voorkomen ?