Kabinet streeft wel naar een kernwapenvrije wereld, maar Amerikaanse atoombonnen blijven voorlopig waar ze zijn
De Amerikaanse kernwapens die liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel blijven daar voorlopig gewoon liggen. Dat schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) min of meer aan de Tweede Kamer. De regering wil formeel niet zeggen of er kernwapens liggen op Nederlandse bodem, maar oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt bevestigden de aanwezigheid van de wapens nochtans.
Vermoedelijk liggen op de Brabantse basis 22 nucleaire bommen. In 2017 moeten deze gemoderniseerd worden. De Tweede Kamer heeft het Amerikaanse Congres onlangs gevraagd hiervan af te zien.
De reductie van de in Europa gestationeerde NSNW (Niet-Strategische Nucleaire Wapens, red) heb ik nadrukkelijk aan de orde gesteld tijdens het recente onderhoud met mijn Amerikaanse collega Kerry […] Diverse bondgenoten zijn voorstanders van handhaving van de Amerikaanse NSNW in Europa en benadrukken dat deze wapens de band met de VS versterken. NSNW worden door verschillende NAVO-bondgenoten gezien als een essentiële politieke en symbolische link tussen Europa en de VS. Een aantal van hen hecht bovendien aan de in Europa aanwezige nucleaire wapens als tegenwicht tegen een gepercipieerde Russische dreiging. […] Nederland zal zich dan ook in eerste instantie binnen de NAVO actief inzetten om de reductie van kernwapens, en uiteindelijk ook de verwijdering van NSNW uit heel Europa, mogelijk te maken.”
Behalve de kernwapens die in Nederland zijn opgeslagen, is Nederland ook een regelmatige stop-over op de route die Amerikaanse kernwapens vervoert. KRO Brandpunt onthulde daarover in augustus dat er een reëel gevaar bestaat op een ongeluk met nucleair materiaal op Nederlands gebied. De Verenigde Staten weigert afspraken te maken over de ‘schoonmaak’ na afloop van een dergelijke ramp.