Al meer dan twaalf jaar veiligheidsproblemen... PvdA wil gesprek met Henk Kamp... Greenpeace eist sluiting
De onveilige situatie rond de kernreactor in Petten kan niet langer worden getolereerd. Dat zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos vandaag naar aanleiding van de reportage van Brandpunt Reporter en de Volkskrant waarin wordt aangetoond dat de reactor vorig jaar is stilgelegd omdat het er te onveilig was.
Update onderaan
Uit de reportage bleek dat de kernreactor vorig jaar stilgelegd werd vanwege de veiligheid van het personeel. Dit gebeurde naar aanleiding van een serie incidenten. Zo had er weken radioactiviteit uit het gebouw kunnen lekker omdat het waarschuwingssysteem een maand stuk was en niemand daar iets aan deed. Dit werd echter niet aan de inspectie gemeld.
De reportage doet de discussie opnieuw oplaaien over het voortbestaan van de reactor in Petten. Jan Vos van de PvdA wil dat de situatie niet wordt getolereerd en Greenpeace vindt dat de reactor per direct wordt gesloten.
Woordvoerder en campagneleider kernenergie Jorien de Lege in de Volkskrant :
Wij roepen al twintig jaar dat de reactor onveilig is. Bij kernenergie mogen geen fouten gemaakt worden. Ondertussen gaat het aan de lopende band mis en vindt de ene nalatigheid na de andere fout plaats.
Brandpunt bestudeerde na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur ongeveer 700 documenten over de kernreactor in Petten. Daartussen zaten vertrouwelijke brieven aan ministers, e-mails tussen ambtenaren tot aan rapporten van experts. Uit de documenten blijkt dat de veiligheidscultuur in de reactor niet voldoet aan de gestelde eisen.
De PvdA wil minister Henk Kamp van Economische Zaken ter verantwoording roepen over de situatie omdat dit de zoveelste keer is dat er de afgelopen twaalf jaar iets mis is in de kernreactor.
Bekijk hier het onderzoek van Reporter en de Volkskrant.
Update 13:00:
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil een debat over de veiligheid van de kerncentrales in Nederland. Van Tongeren:
De veiligheidssituatie bij kernreactor Petten is niet op orde. Ook Borssele staat onder verscherpt toezicht vanwege een conflict met het personeel. Bovendien lijkt het erop dat zij de post-Fukishima extra veiligheidsmaatregelen niet op tijd op orde hebben. Opnieuw blijkt kernenergie een zeer kwetsbare energiebron.