Joop

'Kernraketten moeten weg uit Europa!'

  •    •  
19-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ban-de-bom-300px.jpg
Belgische oud-ministers pleiten voor aanpassing nucleair beleid
Twee gewezen Belgische premiers en twee gewezen ministers van Buitenlandse Zaken pleiten voor de verwijdering van kernraketten uit Europa. “De Amerikaanse tactische kernwapens in Europa hebben geen enkel militair belang meer.”
In een opmerkelijk opiniestuk pleiten de oud-premiers Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt en de voormalige ministers van Buitenlandse Zaken Willy Claes (tevens ex-Navo-topman) en Louis Michel voor de verwijdering van alle kernwapens uit Europa.
De Koude Oorlog is definitief voorbij. Het is tijd om ons nucleair beleid aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Landen als Pakistan, India, en Noord-Korea hebben sinds kort de nucleaire club vervoegd. De kans is zeer groot dat Iran en andere staten in de regio zullen volgen, wat een nooit geziene destabilisering in een al zo volatiele regio zal teweegbrengen. Wij stellen ons hardop de vraag hoe het verder moet.
Het opiniestuk is een initiatief van Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, en Jo Hanssens, de voorzitter van Pax Christi, zo meldt De Standaard. Het is de eerste keer dat voormalige topministers een dergelijke oproep doen.
Vredesbewegingen reageren verheugd op de open brief: “De stellingname van Claes, Dehaene, Michel en Verhofstadt is bijzonder betekenisvol met het oog op de Toetsingsconferentie van het Nucleair Non-Proliferatie Verdrag die vanaf 3 mei in New York doorgaat.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

frankie48
frankie4819 feb. 2010 - 14:56

Ik heb meteen op zolder gekeken, maar kon me oude spandoek niet meer terugvinden.

AlbertHofmann
AlbertHofmann19 feb. 2010 - 14:56

Europa...Ik zou pleiten kernwapens de wereld uit en kernenergie de wereld in. Maar ja, je moet klein beginnen he.

a.doorgeest
a.doorgeest19 feb. 2010 - 14:56

Buitengewoon onverstandige taal van deze Belgen. Het is in West-Europa altijd prettig schuilen geweest onder de Amerikaanse nucleaire paraplu - we hebben er zelfs 65 jaar van relatieve rust aan te danken op dit continent. Een minimum aan kernwapens zal nodig blijven om onze onafhankelijkheid te bewaren en geen speelbal te worden van dreigende of marchanderende Russen. Onverantwoorde luchtfietserij van het ergste soort dus.

jjanwillemvanwaning
jjanwillemvanwaning19 feb. 2010 - 14:56

Belangrijker dan deze oproep van vier Belgische oud-ministers is het binnenkort te verwachten gezamenlijke voorstel terzake, van de Europese NAVO-landen Belgie, Duitsland, Luxemburg, Noorwegen en Nederland. Zie: 'Allied bid for Obama to remove US European nuclear stockpile' http://news.yahoo.com/s/afp/20100219/wl_afp/usnuclearnatodefenceeurope

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek19 feb. 2010 - 14:56

Misschien wordt het tijd om eens wat meer naar de jonge generatie te luisteren. Al die bejaarde politici die de stokpaardjes van de jaren 70 proberen op te warmen... modernistisch neo-conservatief raaskallen is het. Voormalige topministers zijn uit de tijd, le roi est mort, vive le roi!

1 Reactie
Klaas2
Klaas219 feb. 2010 - 14:56

De jonge generatie is in opvatting net zo divers als de oude generatie. Dus wat bedoel je?

[verwijderd]
[verwijderd]19 feb. 2010 - 14:56

Zolang israël en europa over kernwapens beschikken hebben we geen recht van spreken als het bv over iran gaat. Temeer omdat iran nog nooit agressief is geweest of betrokken is geweest bij illegale oorlogen waarvoor we de hele wereld hebben voorgelogen. Ook bij dit onderwerp zijn het de advokaten van de zionisten en de liegende US Oorlogs misdadigers die de illegale kernwapens in de EU willen behouden . Zij zijn de echte terroristen en vormen de grootste bedreiging voor de mensheid

2 Reacties
Kappasnor
Kappasnor19 feb. 2010 - 14:56

Jamaar, die boefjes van een Qajaren ('Perzen') hebben in 1884 nog de Russen aangevallen! Hun oorlogszuchtigheid kent haast geen grenzen!

frankie48
frankie4819 feb. 2010 - 14:56

Beste Saskia, Je mag wel oppassen met dit soort uitspraken, voordat je het weet staat je naam genoteerd als sympathisant voor het Islamitische fundamentalisme, en wordt je zelf als terrorist gezien.