Joop

Kerncentrales zijn nu geen alternatief voor wind-op-land

  •  
25-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
417 keer bekeken
  •  
windmolens

© cc-foto: Siggy Nowak

Tegenstanders van windmolens en zonnepanelen op land voeren soms kernenergie op als alternatief. Daar moeten ze mee stoppen. Vind wat je wilt van kernenergie; op dit specifieke moment kán kernenergie geen alternatief zijn voor windmolens en zonnevelden.
We werken aan een energietransitie die in 2050 een nagenoeg broeikasgasvrije samenleving oplevert. Het is belangrijk dat we die eindstreep halen, maar ook hoe we er komen: als we op de huidige voet doorgaan met fossiele brandstoffen en op 1 januari 2050 van de ene op de andere dag in 2050 geen CO 2 meer zouden uitstoten, dan hebben we alsnog een groot probleem : onze uitstoot tot 2050 draagt dan zoveel bij aan klimaatverandering dat het niet meer (genoeg) uitmaakt dat we vanaf 2050 ‘schoon’ opereren. Daarom zijn de tussentijdse doelen voor 2030 zo belangrijk: 49 procent minder broeikasgassen dan in 1990 (in Europees verband is dit doel inmiddels opgeschroefd naar 55 procent) en minimaal 70 procent van onze elektriciteit uit duurzame bronnen.
Het is te laat voor kerncentrales op korte termijn 2030 is al over 9 jaar, een oogwenk in beleidstermen. We moeten dus flink aanpoten om de doelstellingen voor duurzame energie te halen, met concrete projecten voor zonne- en windenergie die er snel kunnen komen. Dat punt van snelheid lijkt voorbij te gaan aan sommige tegenstanders van wind-op-land die kernenergie voorstellen als alternatief.
Meerdere kerncentrales neerzetten kost in Nederland meer dan 10 jaar. Die zijn in 2030 niet klaar, waarmee we een belangrijke mijlpaal in de energietransitie zouden missen. Alweer. Sterker nog: in 2030 zijn ze niet alleen nog niet af; waarschijnlijk is de bouw dan nog niet eens begonnen én waarschijnlijk is het in 2030 nog niet eens zeker dat ze gebouwd zullen worden.
Het draagvlak voor kerncentrales is in Nederland tamelijk onzeker. Het staat wel vast dat tegenstanders van kernenergie zullen doorprocederen tot de laatste snik. En stel dat het eindresultaat van al die procedures is dat de kerncentrales er niet komen? Dan staan we in 2030 met lege handen. Zonder kerncentrales én zonder windmolens.
Politici en kerncentrales Lokale en landelijke politici, waaronder die van CDA Amsterdam, spinnen momenteel garen bij de vele protesten tegen windmolens op land. Zij spreken steun uit aan de tegenstanders, en reppen van alternatieven: meer zon op dak (gebeurt al), meer wind op zee (gebeurt al), en ook dus kerncentrales. Maar zij weten ook dat als je in 2030 een kerncentrale wilt hebben draaien, je al minstens vijf jaar geleden begonnen had moeten zijn.
FvD en JA21 waren altijd al tegen de energietransitie; van hen is de roep om kerncentrales te verwachten. Maar ook het CDA zou ze dus wel willen; liever dan wind-op-land althans. Het gekke is: ze hebben er niets aan gedaan om meer kernenergie mogelijk te maken in Nederland. Geen subsidieregelingen ontworpen; geen coöperatieve vereniging opgericht met als doel een kerncentrale te bouwen; geen pro-nucleair standpunt in hun verkiezingsprogramma; geen vergunning aangevraagd. Niets.
En tóch stond eervorige week een lokaal CDA-raadslid op een drassig veldje te verkondigen dat we in plaats van windmolens rond Amsterdam ‘gewoon’ een paar kerncentrales moeten neerzetten. Een bad faith argument, zoals je dat in het Engels zo mooi kunt zeggen: je weet dat het onzin is maar je zegt het toch.
Voor 2030 is kernenergie simpelweg te laat. Wil je toch kernenergie inzetten voor de energietransitie, begin dan nu te ontwerpen voor 2040. Of jaag R&D aan voor thoriumcentrales in 2050. Daarvoor ben je nu op tijd. Maar dóe het dan ook! En vergeet niet dat we de doelen voor 2030 óók moeten halen. Met zon en wind, op land en op zee.
Nabrander: wat vragen we van de rest van de wereld? Aan alle tegenstanders van wind-op-land: voor het tegengaan van klimaatverandering is Nederland sterk afhankelijk van de inspanningen van de rest van de wereld. Dat we het in ons land, deels beneden de zeespiegel gelegen, überhaupt in ons hoofd halen om te treuzelen, zelfs af te dingen op de energietransitie, is koren op de molen van NIMBY’s over de hele wereld. Ik hoop dat elke Amsterdammer zich dat terdege beseft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (124)

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mei 2021 - 11:04

Vraagje! Kunnen de energiebedrijven zelf het wel aan?

2 Reacties
adriek
adriek26 mei 2021 - 15:11

Buitenlandse investeerders genoeg die de Nederlandse economie een beetje willen afromen.

LaBou
LaBou 27 mei 2021 - 5:36

Ja, zolang dat door de Nederlandse belastingbetaler gesubsidieerd wordt. Of geldt dat alleen als het over windturbines en zonnepanelen gaat?

Starter2
Starter225 mei 2021 - 20:54

Kernenergie iets anders labelen en dan is het ineens rendabel te maken. https://www.reuters.com/article/idUSKBN2BJ0F0

1 Reactie
LaBou
LaBou 26 mei 2021 - 12:14

Een koe iets anders labelen en ineens is het een springpaard.

De Lieve Heer
De Lieve Heer25 mei 2021 - 18:41

Een aluminiumsmelterij bouw je naast een stuwdam, niet in Nederland. je moet -met andere woorden- alleen energie-intensieve productie toelaten voor zover de beschikbare duurzame energie dat toelaat en nadat alle andere opties voorrang hebben gekregen. Dan is kernenergie overbodig en onwenselijk, want behalve alle bekenden bezwaren wort vaak vergeten dat een kerncentrale ook een broeikasgas uitstoot: "Waterdamp neemt bijna twee derde van het natuurlijke broeikaseffect voor zijn rekening en is daarmee het belangrijkste broeikasgas." - https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/broeikasgas-waterdamp Ongeacht of koeltorens worden inzet of de overtollige hitte via het water van een rivier of de oceaan wordt afgevoerd, de aarde wordt daardoor -direct en indirect- opgewarmd.

2 Reacties
tempest
tempest25 mei 2021 - 22:27

Dit lijkt me onzin. Een kerncentrale stoot geen broeikasgas uit. De warmte productie van onze verbranding en onze kernreacties is totaal niet significant t.o.v. de energie die de zon aan de aarde levert, en die warmte zorgt dan ook niet voor significant meer waterdamp in de lucht. Er is wel een hefboom effect: opwarming zorgt voor meer waterdamp en dus weer meer opwarming, maar de oorzaak is daarbij nog steeds de opwarming door CO2 uitstoot (en methaan).

The Apple
The Apple26 mei 2021 - 17:37

Clausius-Clapeyron - De hoeveelheid water die lucht maximaal kan bevatten neemt ongeveer 7 procent toe als de temperatuur 1 graad stijgt. In de metingen zien we een nagenoeg constante relatieve vochtigheid van ongeveer 77 procent boven grote wateroppervlakten. Dit is het percentage waterdamp in de lucht ten opzichte van de maximale hoeveelheid. De hoeveelheid waterdamp in het klimaatsysteem wordt dus vooral gestuurd door de temperatuur. Een hogere temperatuur geeft een hoger gemiddeld waterdampgehalte in de atmosfeer door de genoemde temperatuurafhankelijkheid van de waterdampspanning. Dit staat ook wel bekend als de wet van Clausius-Clapeyron.

BerendW
BerendW25 mei 2021 - 18:00

Dit is opinie en dat mag. We denken wat traditioneel over kerncentrales, grote reactor en gebruik van uranium. Dit kan ook modulair en met verarmd uranium er is onderzoek naar thorium. Kosten hoger? Misschien wel maar je kunt sneller je CO2 doelen halen en in de tussentijd alternatieven onderzoeken.

2 Reacties
LaBou
LaBou 26 mei 2021 - 5:41

Als je je geld spendeert aan de door berendw genoemde zaken (en die kosten zijn heel wat hoger dan hij lijkt te suggereren) blijft er verrekte weinig over onderzoek naar alternatieven.

adriek
adriek26 mei 2021 - 6:34

Kernfusie is al vijftig jaar een belofte 'voor over twintig jaar', Thorium is al dertig jaar een belofte 'over tien jaar'. Kernenergie is hardstikke veilig, maar elke twintig jaar gaat er toch iets flink mis. Als we Nederland van kernenergie voorzien hebben we minimaal tien kerncentrales nodig. Als er eentje hikt omdat er een procedurefoutje gemaakt wordt of zo verliest Nederland een gebied zo groot als de provincie Utrecht voor vele tientallen jaren. Als we bereid zijn dat risico te nemen, en een betrouwbare leverancier van Uranium vinden zijn we voorlopig (honderd tot driehonderd jaar) voorzien. Uranium is geen duurzame energiebron: de winbare hoeveelheden zijn beperkt, zeker als de wereld grootschalig overgaat op kernenergie - wereldwijd zijn ettelijke duizenden kerncentrales noodzakelijk om de CO2 uitstoot structureel en wereldwijd aan te pakken.

Le Chat Botté
Le Chat Botté25 mei 2021 - 14:47

[Of jaag R&D aan voor thoriumcentrales in 2050] Kernfusie op basis van burning plasma lijkt me vele malen beter om in te investeren. SPARC is een gerelateerd poject (MIT als deelnemer) en is volledig op schema met het bouwen van een eerste model van een fusie-reactor. De verwachting is dat gestart wordt met de bouw van de eerste SPARC reactor in juni 2021 (er zijn wat vertragingen vanwege COVID, maar de verwachting is dat dit geen grote invloed op de roadmap zal hebben). SPARC burning plasma reactors zijn zero-emission reactors met een potentiele Q ratio van 10 (of hoger). Dit betekent dat een dergelijke reactor 10 keer meer energie kan produceren dan dat je er in stopt. De waterstof isotopen deuterium en tritium zijn de brandstof van een SPARC reactor. Deze isotopen zijn beschikbaar (maakbaar) in vrijwel onbeperkte hoeveelheden. De eerste SPARC reactor heeft een minimum requirement van Q ratio = 2. https://news.mit.edu/2020/physics-fusion-studies-0929

5 Reacties
voorburg2
voorburg225 mei 2021 - 19:22

sinds 1960 zijn fusiereactoren over 30 jaar klaar. Elk jaar weer opnieuw.

De Lieve Heer
De Lieve Heer26 mei 2021 - 0:16

Het mooie is dat we dan de zon helemaal niet meer nodig hebben, want dan kunnen we de hele aarde 24 uur per dag zelf verlichten, zonder dat het milieu er nog last van heeft.

adriek
adriek26 mei 2021 - 6:42

SPARC is een tokamak reactor, net als ITER. ITER heeft ook een mooie Q, en heeft al eens vijfhonderd seconden gewerkt ... "SPARC plans to prove out the technology and physics required to build a power plant based on the ARC fusion power plant concept." Sparc is dus een onderzoeksreactor, die als langetermijn(!) doel heeft om fusie haalbaar te maken. Over dertig jaar dus.

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 mei 2021 - 7:21

@Eirda De huidige SPARC roadmap heeft 2035 als doel om over te gaan tot massaproductie.

adriek
adriek26 mei 2021 - 9:44

@LeChat, precies, over vijfentwintig jaar dus, zoals ons al meer dan vijftig jaar beloofd wordt. (Ik weet dat 2035 geen vijfentwintig jaar meer op zich laat wachten, maar de beloofde datum zal ongetwijfeld nog een paar keer opschuiven als deze dichterbij komt.) NB: ik ben niet tegen kernfusie, maar oud genoeg om al heel wat toekomstbeloftes in rook te hebben zien opgaan.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 mei 2021 - 13:47

Nog een aandachtspunt voor mollens en panelen, de recycling! Recyclen van die dingen kun je voorlopig wel vergeten. De turbinebladen zijn namelijk gemaakt van een composiet dat moeilijk te recyclen is vanwege de hars die de glas- of koolstofvezels met elkaar verbindt. Die zogenaamde ‘hars’ is overigens – heel duurzaam – gemaakt van… aardolie. Omdat de bij het productieproces plaatsvindende chemische reacties onomkeerbaar zijn, kun je de bestanddelen niet meer uit elkaar halen en hergebruiken. Iets soortgelijks geldt ook voor de zonnecollectoren. Idealiter is 90 procent van een zonnepaneel opnieuw te gebruiken, de andere 10 procent (de zonnecellen zelf) is dat niet en gaat verloren. Die zonnepanelen komen doorgaans op de stort terecht. Zo gaan kostbare grondstoffen verloren. Wind- en zonne-energie mogen dan duurzaam zijn, hun productie-elementen zijn het allesbehalve. Kortom we zijn er nog niet, het verhaal stinkt zonder rook.

3 Reacties
Paul van Egmond
Paul van Egmond25 mei 2021 - 14:28

Hoi, heb je dit gezien? https://www.reuters.com/business/sustainable-business/end-wind-power-waste-vestas-unveils-blade-recycling-technology-2021-05-17/ en https://www.cedgreentech.com/article/can-solar-panels-be-recycled Kortom: recycling komt wel goed.

ton14024
ton1402425 mei 2021 - 15:13

´´Die zogenaamde ‘hars’ is overigens – heel duurzaam – gemaakt van… aardolie.´´ Een broeikasgas, toch O?

adriek
adriek25 mei 2021 - 17:18

Extreme eco solutions recycled al geruime tijd bladen van windturbines. Zonnepanelen zijn ook prima te recyclen, al is dat commercieel (nog) niet interessant. Zonnecollectoren zijn heel andere dingen dan (fotovoltaische) zonnepanelen, zonnecollectoren zijn volledig recyclebaar. https://www.tudelft.nl/delft-integraal/articles/hoe-circulair-is-een-zonnepaneel/ https://extreme-ecosolutions.com/ In Nederland wordt vrijwel geen afval gestort, zonnepanelen en windturbinebladen al helemaal niet.

Justine Case
Justine Case25 mei 2021 - 12:49

Een achterhaald verhaal. Terwijl wij hier gezellig babbelen gaat de energie-revolutie gewoon zijn eigen gang. Het opwekken van energie via zon, wind en water (getij-, golf, stroming) is nu al goedkoper - en nog lang niet uit-ontwikkeld - dan de opwekking uit olie, kolen of gas , die wèl is uit-ontwikkeld. Kernenergie is misschien wel of niet een goede optie, maar hoe dan ook te laat. De opslag van niet-fossiele energie in batterijen of perslucht wordt elk jaar goedkoper. Tegen 2025, dus over een kleine vier jaar, zal geen zinnig mens meer een nieuwe auto op benzine of diesel kopen, want die is na aanschaf waardeloos. Kortom, het gaat vanzelf. Puur om economische redenen. https://www.youtube.com/watch?v=6zgwiQ6BoLA

7 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 mei 2021 - 13:41

Maar elektrische auto's hebben hun eigen kleine geheimpje: elk elektrisch voertuig en de meeste hybride voertuigen zijn afhankelijk van grote lithium-ionbatterijen die honderden kilo's wegen. Deze batterijen worden meestal gemaakt met onder andere kobalt, nikkel en mangaan, kosten duizenden Euro's en brengen een milieubelasting met zich mee: ze hebben ingrediënten nodig die afkomstig zijn van vervuilende mijnen en smelterijen over de hele wereld, en ze kunnen uiteindelijk de bodem en watervoorraden verontreinigen als onjuist worden afgevoerd. In de haast om deze technologie te omarmen, nemen autobedrijven dezelfde pretentie aan die is omarmd door de kunststofindustrie: ze beweren dat gebruikte batterijen zullen worden gerecycled. De waarheid wordt echter onder het tapijt geveegd. Geen van de lithium-ionbatterijen in elektrische voertuigen is recyclebaar in dezelfde zin als papier-, glas- en loodautobatterijen. Hoewel er inspanningen worden gedaan om de recyclingmethoden te verbeteren , wordt momenteel over het algemeen slechts ongeveer de helft van de materialen in deze batterijen gewonnen en hergebruikt. En zonder de meest waardevolle ingrediënten zal er weinig economische prikkel zijn om te investeren in recyclingtechnologieën. Als er niets wordt gedaan om de weegschaal te laten kantelen, kan het resultaat een enorme gezondheids- en milieucrisis zijn.

Justine Case
Justine Case25 mei 2021 - 14:11

@Ook een mening Er bestaat geen medaille zonder keerzijde. Uw argumenten zijn dan ook valide om zulks zichtbaar te maken. En het is waar, de recycling van batterijen is zeker nog niet op het punt dat we voldaan gaan achteroverleunen. Desondanks is het zonneklaar, dat de door u geschetste nadelen nog niet in de schaduw kunnen staan van de voordelen. Zeker als we die nadelen vergelijken met dezelfde van de fossiele industrie, waardoor half Nederland en heel Holland onder water gaan raken. Ik hoop oprecht dat eenieder daaro op tijd zorgt voor een zwemdiploma en een boot.

Winterdepressie
Winterdepressie25 mei 2021 - 14:14

@Ook een mening, Volgens mij loop je een beetje achter op de ontwikkelingen van de laatste paar jaar. Kobalt is al op z'n retour. Ijzer fosfaat batterijen zijn nu ook al in EV te vinden. Ook zijn de energie kosten voor het produceren van cellen de laatste jaren drastisch omlaag gegaan en er is een hele rits bedrijven dat al heeft laten zien dat hergebruik van oude EV units en zelfs mechanisch chemisch de elementen terugwinnen niet alleen mogelijk is, maar ook mogelijk op schaal met netto winst. Natuurlijk moet het produceren en verwerken ervan op een duurzame en veilige manier en dat zal in bepaalde landen mogelijk wel eens fout gaan. Des te meer reden om een batterijfabriek bij de Eemshaven neer te zetten. Logistiek een perfecte locatie voor aanvoer van grondstoffen. Maar zelfs als jouw verhaal nu nog waar zou zijn, er is geen andere mogelijkheid. Decentraal efficiënt opslag van energie is de enige haalbare optie op het moment dat we massaal van het gas af zijn.

Winterdepressie
Winterdepressie25 mei 2021 - 17:40

Toevallig net vandaag een vlogje over gezien : https://www.youtube.com/watch?v=6w78-aSTIDY

Justine Case
Justine Case25 mei 2021 - 18:59

@Winterdepressie Goeie film. Wel, al deze ontwikkelingen leiden een eigen leven. Het is niet meer te stoppen. Tegen 2030 zal waarschijnlijk het grootste deel van de mijnbouw naar lithium, kobalt, mangaan, niet meer rendabel zijn, omdat recycling gewoon makkelijker en goedkoper is. Helaas loopt de algemene opinie nog wat achter de feiten aan en aanbidt doemscenario's. Maar de energietransitie is intussen nogal een vrolijke boel. Echte vooruitgang die elke maand versnelt. Zodat je - na heel lange tijd - weer dankbaar bent dat je nu leeft en je kunt opkijken naar de toekomst. In verbazing.

adriek
adriek26 mei 2021 - 6:44

Energie opwekken (strikt genomen omzetten - van zonlicht of wind of waterkracht naar stroom) is het probleem niet. De uitdaging zit in de opslag. Als we redelijkerwijs in staat zijn om energie voor een maand op te slaan zijn we op de goede weg.

vdbemt
vdbemt26 mei 2021 - 9:33

Eindelijk. Maar zelfs voor de pure kapitalist, die het uiteindelijk alleen maar om het geld gaat en niet het klimaat, is dat kennelijk moeilijk te verteren. Ze doen zo graag wat niet goed is. Moeten ze nu toegeven dat kernenergie niet nodig is.

Aldert3
Aldert325 mei 2021 - 12:18

Wij kunnen op korte termijn makkelijk aan een enorme hoeveelheid electriciteit door kernenergie komen. Onze zuider- en oosterburen zijn namelijk bezig om de ene na de andere kerncentrale (vlak over onze grens) te sluiten. Sterker nog: ik denk dat zij er vele miljarden voor over hebben indien wij die centrales van hen over willen nemen. Zal wel tegenover staan dat wij de uiteindelijke sluitings en exploitatie kosten moeten dragen. Mocht je kernenergie een volwaardig alternatief vinden bedenk wel dat landen als Duitsland en België oneindig meer kennis en ervaring hebben met deze centrales. Het is mogelijk niet onverstandig om eens de bedenken waarom zij nu juist van kernenergie af willen.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus25 mei 2021 - 13:25

!!Het is mogelijk niet onverstandig om eens de bedenken waarom zij nu juist van kernenergie af willen.!! Onder druk van tegenstanders, die denken dat het met zonnen energie en wind energie wel te halen valt. En natuurlijk een paar gascentrales als backup.

Winterdepressie
Winterdepressie25 mei 2021 - 12:08

Toch weer een hoop lui die simpel denken over energie opwekking. Als of een kerncentrale zomaar gasturbine- of kolencentrales zou doen laten sluiten. Sterker nog, des te centraler je hoofdcentrale is, des te meer tussenstations dat je nodig gaat hebben. Zo'n ding draait niet constant op volle toeren, en wanneer vraag toeneemt kost het tijd om de toeren op te voeren of een bijspring centrale aan te zetten. Er zijn nu al momenten waar decentraal opgewekte groene energie groter is dan de behoefte. Het net kan soms de teruglevering al niet meer aan. Het probleem is dus niet de onvoorspelbaarheid/grilligheid van wind- en zonne-energie. Het probleem is opslag. Met de huidige groei van alleen al panelen op daken is het duidelijk dat efficiënte opslag van surplus energie prioriteit moet hebben, niet het toevoegen van wat voor een centrale dan ook in het huidige netwerk. Hoewel ons stroomnet een van de meest robuuste ter wereld is, komt er ook ooit een einde aan de capaciteit daar van. Het is dan ook zinnig om in te zetten op het decentraliseren van het netwerk. Projecten met enorme batterijen hebben al laten zien dat deze het net enorm kunnen stabiliseren en bijspring centrales overbodig maken. Daarbij heeft bijna iedereen over 10 jaar een elektrische auto en/of een thuis batterij. Je hoeft dan niet de enorm technische en logistieke infrastructuur van nu te regelen en te onderhouden. Je hoeft niet meer bang te zijn voor te veel vraag, te veel aanbod of te weinig capaciteit. Het netwerk zal een soort verdeelfunctie krijgen waarmee je energie beter over de batterijen kan verdelen en het zware werk zal vooral lokaal plaatsvinden. Een beetje kerncentrale kost 9 a 10 miljard euro. De Australische batterij heeft 100miljoen gekost. Aangenomen dat die kosten niet om laag gaan, kan je in Nederland dus 100 van deze units kwijt. Efficiënt in de hoge 90% range. Spring direct bij als er vraag is, geen statistische modellen meer nodig. En geen briesje of zonnestraal gaat meer verloren. Punt is, dat zelfs met een centrale, je uiteindelijk deze batterij units ook nodig gaat hebben. Dat of gas/kolen centrales.

4 Reacties
Justine Case
Justine Case25 mei 2021 - 13:42

> De Australische batterij heeft 100miljoen gekost. En die kosten waren na twee jaar(!) terugverdiend. Dat was in Hornsdale. Musk tekende een contract om de centrale in 1000 dagen op te leveren from scratch en anders zou ie gratis zijn. Wel, 63 dagen na ondertekening draaide het zaakje. Probeer dat eens met een kern-centrale. De Australiërs zijn nog steeds niet van hun verbazing bekomen. https://www.youtube.com/watch?v=yZyb5pT8_Xk

Justine Case
Justine Case25 mei 2021 - 14:38

> En die kosten waren na twee jaar(!) terugverdiend. Je moet je eens voorstellen wat dat betekent. Dit speelde in 2017, dus vanaf begin 2020 staat dat ding daar stilletjes geld te printen. Voor niks! En dat gaat nog zeker 25 jaar zo door met licht verval, zonder grote onderhoudskosten want behalve elektronen beweegt er niet veel. Als we in elke Nederlandse stad zo'n geldprinter zouden neerzetten, dan waren we allemaal rijk zonder te stinken. Dus ik roep iedereen op om zijn of haar gemeentebestuur hierop te wijzen.

Winterdepressie
Winterdepressie25 mei 2021 - 16:06

@Justine Case, Ik weet! Het zou een no-brainer moeten zijn om in deze units te investeren en tegelijkertijd vehicle-to-grid in EV's verplicht te maken voor autobakkers (Looking at you Tesla!). Is deze tech misschien niet een hip media dingetje? Ik zie nog veel gemeenten als totaal malooten zonnepanelen in fietspaden bouwen. Domste idee ooit, maar misschien meer fotogeniek.

adriek
adriek26 mei 2021 - 15:22

Dus als we allemaal een thuisbatterij plaatsen gaat het energiebedrijf over drie jaar geld op onze rekeningen storten? Ergens klopt iets niet in je berekening...

Jozias2
Jozias225 mei 2021 - 11:51

Wat een drog redenatie. We kunnen het er over eens zijn dat kerncentrales voor de korte termijn geen oplossing is. Maar het is dan toch niet of het een of het ander. Je kunt kerncentrales best als optie voor de middellange of lange termijn overwegen. Het is niet zo dat in 2030 of 2050 alle problemen zijn opgelost. Daarbij is zonne- en windenergie wellicht een oplossing als overgangsperiode tussen de huidige situatie en de situatie in 2035 wanneer er wel kerncentrales kunnen zijn. Op zich voor mensen ook prettig om te weten dat de windmolens op een gegeven moment ook weer weg kunnen in plaats van dat het richting 2050 (en ook daarna bij een stijgende energie behoefte) steeds meer worden. En als kerncentrales uitgesteld kunnen worden door procederen waardoor het zal leiden tot afstel. Is dat dan een oproep aan tegenstanders van windmolens: procederen tot het gaatje.

1 Reactie
Paul van Egmond
Paul van Egmond25 mei 2021 - 14:42

Op zich vertel je mijn verhaal aan me terug en wat de drogredenatie zou zijn maak je niet echt duidelijk, maar dat terzijde. Ik blijf bewust weg van een statement dat je kernenergie nooit moet willen. Mijn punt is dat de voorstanders van kernenergie erg op valse vrienden beginnen te lijken, want ze roepen van alles maar ze dóen niets. Als kerncentrales én windmolens worden tegengehouden... tja, wat dan?

TwoTone
TwoTone25 mei 2021 - 11:38

Hmm, je kan gewoon kernenergie inkopen uit bv frankrijk, en bv wind-en zonne energie in duitsland. Waarom moet alles opgelost worden in dit kikkerlandje zelf, wind- en zon adepten zijn dan in 1 x heel er nationaal gericht. Bij electrische auto’s en accu’s mag toch ook de vervuiling in het buitenland zijn, om ons hier schoon te voelen. Er is weinig constistentie te bekennen in al die energie transitie keuzes. Het komt allemaal erg ad hoc en gehaast over.

2 Reacties
Paul van Egmond
Paul van Egmond25 mei 2021 - 15:03

De elektrificatie vindt overal in Europa plaats en de behoefte aan CO2-vrije energie wordt denkelijk groter dan Europa zelf kan opwekken. Energie importeren zal sowieso nodig zijn, en welke prijs we daar in de toekomst voor zullen betalen is nog onduidelijk. Onze economie draait op goedkope energie die betrouwbaar beschikbaar is. 'Schoon' is daar als derde criterium aan toegevoegd, of je het nu leuk vindt of niet. Nederland heeft dus een keihard economisch belang bij de energietransitie, die ook een betere luchtkwaliteit beoogt en klimaatverandering tegengaat. Verder is je e-auto's en accu-argument flauw: brandstoffen en grondstoffen worden over de hele wereld geworven en zorgen lokaal voor veel problemen. Als je dat argument tegen elektrische auto's wilt gebruiken, geldt het ook tegen alle andere vormen van productie en consumptie.

Willem D2
Willem D225 mei 2021 - 15:28

Windenergie uit Duitsland haha Voorlopig heeft Nederland een geweldig verdienmodel Als het somber en windstil is verkopen we dure gas stroom aan Duitsland. Als er zo’n en wind is krijgen we gratis stroom uit Duitsland

Leontrotsky
Leontrotsky25 mei 2021 - 11:16

Ik begrijp de discussie over kernenergie niet. We hebben met zijn allen ons aan de energietransitie gecommitteerd en duidelijk met elkaar afgesproken dat kernenergie GEEN ONDERDEEL zal vormen van de toekomstige energieopwekking. We hebben berekend dat met zonneparken en windenergie op zee en op land we omgeveer 60% van de energieopwekking kunnen realiseren. De rest kan komen van biomassa. Om dit te realiseren moet de ecologische voetafdruk (onze totale consumptie) wel met ongeveer 60/70% omlaag. Dit betekent minder (en ook anders) consumeren, minder autorijden, minder (of niet meer) vliegen en minder reizen. Voor de industrie betekent het ook een transitie want ook de industrie moet veel minder gaan consumeren aan energie. Dit betekent de omslag naar een nieuwe groene vorm van industrie. We gaan naar een klimaatrantsoen voor elke Nederlander en voor de bedrijven. Co2 budgettering zal betekenen dat iedereen straks niet meer boven het gegeven budget mag consumeren. Wil iemand meer consumeren dan zul je CO2 rechten moeten bijkopen. Ditzelfde geldt ook voor bedrijven en zal zorgen voor eerlijke verdeling van de lasten en op termijn voor een goed klimaat en een betere biodiversiteit.

3 Reacties
Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok25 mei 2021 - 11:50

Biomassa is een volkomen gepasseerd station, zelfs GroenLinks wil dat uitfaseren. Knappe koppen hebben berekend dat bepaalde vormen van bijstook van biomassa slechter voor het klimaat zijn dan stoken op steenkool. Denk dan aan het kappen van onrendabelere bossen in de Baltische Staten en de VS om daar pallets van te produceren die hier weer worden verbrand omdat deze uitstoot niet meetelt in de totale uitstoot van CO2 in ons land. Nogmaals: energiecentrales zoveel mogelijk op aardgas laten draaien is verreweg het beste voor het klimaat.

vdbemt
vdbemt25 mei 2021 - 12:07

@Ragnar. Nee. Biomassa is geen gepasseerd station. De manier waarop het nu gebeurt wél.

Markzelluf
Markzelluf25 mei 2021 - 12:20

Dag Leon, een paar vraagjes? Je schrijft: We hebben (...) duidelijk met elkaar afgesproken dat kernenergie GEEN ONDERDEEL zal vormen van de toekomstige energieopwekking. vraag: wat is de bron van die duidelijke afspraak? Je schrijft: de rest (40%) kan komen van biomassa. vraag: Is het standpunt van Groenlinks je bekend? Dat luidt: "wij zijn tegen het gebruik van biomassa voor het opwekken van elektriciteit en warmte." Tom van der Lee (bron:https://groenlinks.nl/standpunten/klimaat/biomassa). wie is er eigenlijk nog voor? Met co2-rechten en -heffingen werken we al, dus dat punt is niet nieuw. Of we het redden 60% tot 70% lagere ecologische voetafdruk te krijgen daarmee, is de vraag. Wellicht is kernenergie een prima plan b voor als dat niet lukt. Scheelt een hoop dode vogels in elk geval. en heb je je weleens in biomassa verdiept? Dat is nep, zeg.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen25 mei 2021 - 11:14

Ik mis in dit soort betogen altijd de eerste stap, die al genomen kan worden voor de energietransitie, namelijk het beperken van het energiegebruik. Door isolatie kan al een heleboel energie bespaard worden, maar ook in het industrieel verbruik kan een wereld gewonnen worden. Ook auto's, of ze nu fossiel of electrisch voortbewogen worden, zijn natuurlijk ontzettend inefficient. Een apparaat van 2000 kg om een kuub lucht en 80kg mens te verplaatsen, dat slaat natuurlijk nergens op.

4 Reacties
Paul van Egmond
Paul van Egmond25 mei 2021 - 15:09

U heeft uiteraard een punt: energie besparen is de eerste stap in de Trias Energetica.

Justine Case
Justine Case25 mei 2021 - 17:47

De tijd komt, over een jaar of vier, dat besparing geen issue meer zal zijn. De energie zal meer en meer komen van gratis energiebronnen zoals de zon en dus goedkoper worden. Als energie goedkoper wordt, verbruikt men meer en bloeit de mens. Geen probleem, mits die energie groen is. En mijn punt is dat zeer binnenkort elke investering in fossiele energie on-economisch zal blijken. Elke investering in wind en zon daarentegen...

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 mei 2021 - 7:24

Energie is nu al spotgoedkoop, zoals iedereen met een houtkachel weet. Het zijn de overheden die het nodeloos duur maken met hun accijnzen en belastingen.

adriek
adriek26 mei 2021 - 15:20

Die eerste stap heb jij misschien gemist, maar in de maatschappelijke discussie wordt energiebsparing, met name isolatie er voortdurend bijgesleept. Nieuw gebouwde huizen zijn meestal uitstekend geisoleerd, en bij heel veel projecten worden standaard zonnepanelen geplaatst. In de hele EU is de gloeilamp in de ban gedaan, elk witgoed-apparaat heeft een energielabel (tegenwoordig meestal A of beter), auto's worden (in elk geval op papier) steeds zuiniger. (Helaas worden die bakbeesten ook steeds zwaarder door alle veiligheids en comfort die er ingebouwd wordt en verkopen fabrikanten liever MPV's van dertig -, dan C1's van vijftien mille, om over de vijfhonderd kilo batterijen in elektrische auto's maar te zwijgen...) Hoezo wordt beperken van het energiegebruik gemist? Dat half Nederland inmiddels een elektrisch kacheltje op het terras heeft om de besparing teniet te doen is dan wel weer jammer.

Gaanweweer2
Gaanweweer225 mei 2021 - 11:11

En als de wereld in 2030 toch niet is vergaan, kunnen we kernenergie dan wel weer zien als volwaardig alternatief voor fossiele energie? Doempredikers met hun ronde getallen & absolute waarheden... Trap er niet in.

1 Reactie
Paul van Egmond
Paul van Egmond25 mei 2021 - 15:36

Of kernenergie een volwaardig alternatief is voor fossiele energie, daar doe ik in bovenstaand stukje geen uitspraken over. Mijn punt is dat het nú geen alternatief kan zijn voor wind of zon om onze doelen voor 2030 te halen. Na 2030 moeten we nog heel veel verder verduurzamen en als kernenergie daar dan een veilige, betaalbare rol in kan spelen, ben ik er zeker niet tegen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 mei 2021 - 11:09

Idioot dat mensen zoiets gevaarlijks als kernenergie nog overwegen . De mensheid is meerdere malen door het oog van de naald gekropen en toch blijven mensen zeggen "maar dit keer is het toch écht veilig" En elke keer kwam er toch een gevaarlijke kernramp die het lot van ons allen had kunnen bezegelen . Alleen al het feit dat die dingen in een meltdown gaan als er niks gebeurt terwijl normale dingen gevaarlijk zijn als ze aanstaan. Stop met die gevaarlijke ideeën !

3 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus25 mei 2021 - 11:25

https://www.world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/plans-for-new-reactors-worldwide.aspx zijn deze landen achterlijk?, Straks hebben we ze hard nodig om stroom te importeren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 mei 2021 - 15:40

ja iedereen die een kerncentrale wil is niet alleen achterlijk maar een levensgevaarlijke gek (ok ok - er zijn er kennelijk die echt niet door hebben hoe gevaarlijk het is) nogmaals ; we zijn meermalen door het oog van de naald gekropen

Nico de Mus
Nico de Mus25 mei 2021 - 16:15

@Griezel in post-gezellig Nederland 25 mei 2021 at 17:40 Laten wij het er maar op houden, dat als die kerncentrales die nu al jarenlang in bedrijf zijn , er niet waren , het probleem met die co2 vele malen groter was geweest als nu..

Ivan61
Ivan6125 mei 2021 - 10:57

Zonder kernenergie gaat dat niet lukken en als je dat zo graag wil kan jij overal in Amsterdam windmolens plaatsen. Energierekening is nu al flink hoger geworden en gewone burger betaalt nu al hoofdprijs voor megalomane plannen.

1 Reactie
JoostdeV
JoostdeV25 mei 2021 - 11:50

Die energierekening is gestegen omdat de prijs van gas omhoog is gegaan. De kosten van energie uit zon en wind zijn de afgelopen jaren exponentieel gedaald en dit zet naar verwachting nog vele jaren door. Als je geen zin hebt om de hoofdprijs te betalen voor megalomane plannen moet je de waterstof voorstellen van CDA en VVD in de gaten houden. Ze hebben al 2 miljard subsidie uitgetrokken voor het opzetten van een waterstofnetwerk voor Shell en de zware industrie. Ook de miljarden kostende en mislukte gasrotonde moet nieuw leven worden ingeblazen door hem voor veel geld om te bouwen voor transport van waterstof. Die waterstof gaat in deze plannen met veel energieverlies en CO2 uitstoot worden opgewekt uit natuurlijk gas. Net als bij de stikstof crisis rekend de overheid zich nu al rijk door ervan uit te gaan dat de tonnen CO2 die hierbij vrijkomen over een jaar of 5 kunnen worden opgeslagen in de Nederlandse bodem. Wie weet, mag jij daar ook aan gaan meebetalen. Op de nog langere termijn hopen CDA en VVD dat het mogelijk is om waterstof te maken met stroom uit windmolens en zonnecellen. Hiervoor is wel nodig dat de totale stroom productie van Nederland tegen die tijd is verdubbeld. We moeten dus niet alleen de huidige stroomcapaciteit omzetten naar duurzame bronnen, maar deze ook nog in een jaar of 10 verdubbelen. Niet een 'expert' heeft tot nu toe duidelijk kunnen maken hoe de zware industrie in dit land na al die miljarden investeringen moet concurreren met industrie op plekken waar de energie veel goedkoper kan worden gewonnen. Als de zware industrie in Nederland geen toekomst heeft is het nu tijd om onze kennis economie een andere richting te geven. We kunnen de miljarden maar één keer uitgeven.

Markzelluf
Markzelluf25 mei 2021 - 10:43

Wat een zwak verhaal. Neem de nabrander: 'wat vragen we van de rest van de wereld?' Je zou denken dat de auteur hierop antwoord gaat geven, maar niks hoor. Daarnaast: stel dat kernenergie goed werkt, maar het duurt 10 jaar om het in te voeren, dan zou het advies kunnen zijn: snel mee beginnen. Maar nee, Paul kiest voor windenergie zonder aan te geven of dat voldoende soelaas biedt en tevens geeft hij - zij het impliciet - toe dat daarvoor het draagvlak ook beperkt is. Je mag best geobsedeerd zijn door de energietransitie, maar laat dat een helder betoog en redelijke argumenten alsjeblieft niet in de weg staan. Hier kopen we ook niks voor.

2 Reacties
Paul van Egmond
Paul van Egmond25 mei 2021 - 15:33

Mijn nabrander is bedoeld als stof tot nadenken, lemmeknow als je daar meer hulp bij nodig hebt ;-) 'Stel dat kernenergie goed werkt'... daar doe je nogal een aanname. Ik voel me persoonlijk niet prettig bij die aanname, vanwege de nadelen en risico's die vaak worden genoemd: - nieuwe kerncentrales bouwen duurt erg lang en loopt vaak vertraging op - kernstroom van nieuwe centrales blijkt relatief duur (maar dat hoeft niet een probleem te zijn- de baseload die een kerncentrale kan bieden is ook wat waard, helemaal als er met overtollige elektriciteit waterstof en ammoniak wordt gemaakt). - de risico's voor bedrijfsvoering- ik geloof wel dat die prima kunnen worden gemanaged; maar als het mis gaat, kan het zo catastrofaal misgaan... - de risico's van opslag van kernafval. Voor mij is dit nu de dealbreaker: ik heb er simpelweg geen vertrouwen in dat de mensheid een afdoende oplossing zal vinden voor kernafval dat tot 100.000 jaar levensgevaarlijk blijft. Misschien dat een nieuwe generatie kweekreactoren de oplossing biedt? Of thorium? Maar die technologieën zijn niet rijp voor prime time. Investeren in R&D lijkt me daarom verstandig, ook als we later besluiten kernenergie niet nodig te hebben. Tegen wind-op-land is behoorlijk wat weerstand, zeker. De risico's en opbrengsten van wind-op-land zijn goed te overzien én te voorspellen. Maar daar ging mijn stukje niet over.

Markzelluf
Markzelluf25 mei 2021 - 16:08

Dag Paul, Je stelt dat ik nogal een aanname doe als ik de mogelijkheid opwerp dat kernenergie goed kan werken. Vervolgens kom je met een heel betoog waarna je zelf concludeert dat het inderdaad goed werkt. Alleen het afval is een probleem (wat inderdaad klopt, maar ook de externe effecten van windenergie zijn bepaald niet mis). Vervolgens stel je over windenergie dat er tegen windenergie ook veel weerstand is, maar - zeg je - daar ging mijn stukje niet over. Klopt, maar je geeft zelf dit verwijt bij het alternatief (kernenergie). Meet gewoon met een maat

JoostV52
JoostV5225 mei 2021 - 10:26

Wind- en zonenergie gaat nooit genoeg opbrengen tenzij we en masse stoppen met autorijden, vleeseten, op vakantie gaan, stoken, etc etc. Nooit dus.

4 Reacties
JoostdeV
JoostdeV25 mei 2021 - 11:27

Je hebt je bang laten maken door de fossiele industrie. We gaan massaal overstappen op wind en zonne energie alleen al vanwege steeds verder dalende kosten. De stroom wordt zo goedkoop dat we deze kunnen gaan opslaan en daarmee toch goedkoper uit zijn dan met kolencentrales, en al helemaal goedkoper dan kerncentrales. Als we bijvoorbeeld de snelheid van auto's halveren, verminderd het verbruik van energie met bijna 75%. We kunnen onze uitstoot ook enorm verminderen door een verstandige keuze te maken hoe we de vakantietijd besteden. Stap op de fiets in plaats van het vliegtuig. Vlees eten is sowieso onhoudbaar geworden. De mondiale veestapel vreet in record tempo de hele aardbol kaal. Voor het verwarmen van woningen kunnen we overstappen op geothermie en seizoensopslag van warmte. Het kost wat, maar gelukkig hoef je geen tienduizenden euro's meer te betalen aan een auto die meer dan 200 km/u op de Duitse autobahn moet kunnen halen.

JoostV52
JoostV5225 mei 2021 - 13:12

@JoostdeV: 1.Hoe komt u er nu weer bij dat 'ik bij bang heb laten maken door de fossiele industrie'? 2. Lees nog eens mijn antwoord hierboven waarin staat dat 'we (als in de hele wereld)' helemaal niet allemaal gaan/willen stoppen met vlees eten, op vakantie gaan per vliegtuig, stoken, autorijden etc.

Paul van Egmond
Paul van Egmond25 mei 2021 - 15:39

Experts denken dat het wel degelijk kan, met de nodige mitsen en maren, en als het niet kan vraag ik je: wat zullen we dan doen? Fossiele brandstoffen opstoken, 4 graden (of meer) opwarming accepteren, half Nederland onder water en tientallen miljoenen klimaatvluchtelingen in de wereld? Omdat we vlees willen blijven eten?

JoostdeV
JoostdeV26 mei 2021 - 7:02

@JoostV52 In de jaren 80 stonden de schoolkantines blauw van de rook van sigaretten. Inmiddels is roken een zwakte en wordt de stank van sigarettenrook niet meer geaccepteerd. Gedragsveranderingen kunnen zich in zeer korte tijd voltrekken en de geschiedenis kent daar heel veel voorbeelden van. Waar komen de ideeën vandaan dat veranderen onmogelijk is, dat ons gedrag toch geen invloed zal hebben op mondiale problemen of dat het toch al te laat is om nog iets te doen? Dit zijn niet de woorden van de milieubeweging. Ze worden verspreidt door personen die baat hebben bij het zo lang mogelijk uitstellen van duurzame veranderingen. De wereld gaat onvermijdelijk verduurzamen het is aan ons om te bepalen of dat gepaard moet gaan met grootschalige volksverhuizingen en oorlog.

RaymondenJoop
RaymondenJoop25 mei 2021 - 10:08

Het gekke is: ze hebben er niets aan gedaan om meer kernenergie mogelijk te maken in Nederland ---- Het is toch echt links dat vnl in een kramp zat tav kernenergie. Probleem met heel de transitie is dat er niet gekeken wordt naar het totaalplaatje. Van forse bevolkingsgroei die maar verzwegen wordt tot nadelige effecten van de warmtepomp installaties, zoals fors hogere kosten bij koude door het bijspringen vd warmte elementen en de zeer slechte luchtkwaliteit in huizen met een goede isolatie m.a.g. astma op langere termijn, zeker ook bij jonge kinderen. Om nog maar te zwijgen over de stikstofcrisis die 15 miljard gaat kosten terwijl 30% hiervan uit het buitenland komt. Een makkelijke oplossing wordt het niet, maar een beroerde oplossing komt als een boomerang terug

1 Reactie
Paul van Egmond
Paul van Egmond25 mei 2021 - 15:43

Het moge zo zijn dat links geen kernenergie wil, maar we hebben toch al een jaar of 10 een rechtsig kabinet onder Rutte, en Balkenende was nou ook niet bepaald de grootste groene aanjager. Kennelijk was er nooit een meerderheid die vóór kernenergie was én het onderwerp belangrijk genoeg vond om er een storm van protest voor te trotseren. Persoonlijk denk ik dat vooral het laatste erg zwaar meetelt. En dat moet je rechts aanrekenen, niet links.

michellekepen
michellekepen25 mei 2021 - 9:56

"Het is te laat voor kerncentrales op korte termijn" Mensen die sowieso tegen kernenergie zijn, halen dit argument steeds vaker van stal. Een argument, om kernenergie daarom maar helemaal uit te sluiten ('regeren is vooruitzien', lijkt niet meer van toepassing....je kunt ook verder kijken dan alleen de 'korte termijn'). Nu ben ik natuurlijk niet bekend met wat deze auteur hier 10 jaar geleden over zei. Maar die standpunten zijn wel bekend van dé partij die zich al decennialang tegen kernenergie keert, namelijk Goenlinks. En hoe toevallig(!), ook die partij beroept zich op het geciteerde argument. Bijna in kopie! Ik citeer: "Een kerncentrale kan pas na 2030 gerealiseerd worden. De klimaatcrisis is al in volle gang, als we nu starten met de bouw van een kerncentrale, dan zijn we te laat" (bron, GL)

5 Reacties
vdbemt
vdbemt25 mei 2021 - 12:45

Ook jij kan je voorstellen dat 2030 niet gehaald gaat worden. Ben jij het er dan wel of niet mee eens dat daar niet op gewacht moet worden, maar wel NU alle mogelijke energie in wind en zonne-energie gestoken moet worden?

michellekepen
michellekepen25 mei 2021 - 15:01

vdbemt, Ik wijs op de hypocrisie van dit ingebrachte argument. En om het nog hypocrieter: een door henzelf (GL/ auteur?) gewenste en gecreërde situatie. Een situatie die vervolgens als een soort gegeven van buitenaf, gepresenteerd wordt. Jammer en opvallend, dat je daar volledig aan voorbij gaat. ------ Om desondanks wél op jouw vraag in te gaan, mijn antwoord luidt: nee. Ik zie geen geen reden om nu "alle mogeljke energie" in wind en zonne-energie te steken. Althans, wanneer jij daarmee bedoelt dat er dus geen ruimte is om naar alternatieven (/de nog langere termijn) te kijken! Want daar is dan immers geen energie (geld, tijd, mankracht) meer voor over. Jouw NU (maar misschien interpreteer ik het verkeerd?) komt op mij over als blind één ding nastreven, en al het andere vergeten. Mijn antwoord op jouw vraag zit eigenlijk al (gedeeltelijk) verpakt in mijn eerdere: - "‘regeren is vooruitzien’, lijkt niet meer van toepassing….je kunt ook verder kijken dan alleen de ‘korte termijn’ - Die 'korte termijn', refereerde (natuurlijk) aan 2030. En nog iets heel anders. Waar auteur niet over schrijft en jij niet naar vraagt: sowieso denk ik dat de gelden (jouw 'energie') vele malen beter benut kunnen worden, wanneer je je niet blind blijft staren op alleen je eigen lokale situatie: zo is er in 2020 is er in China exact aan kolencentrales bijgekomen, wat er in Europa aan kolencentrales af is gegaan! Als buitenstaander, kijkend naar milieu-wereld, moet je dan vaststellen (en dit is maar één van de vele voorbeelden!) dat jouw 'energie' verre van optimaal benut wordt. En dan druk ik me nog heel erg voorzichtig uit

vdbemt
vdbemt26 mei 2021 - 7:50

@Michel. Er is niets hypocriets aan het betogen dat het niet zal lukken om in 2030 kerncentrales operationeel te hebben. Technisch gezien gaat dat in die tijd al niet lukken. Maar om te beginnen zijn er helemaal geen partijen die er in geïnteresseerd zijn. Die ze willen bouwen. Het is veel te duur. Zouden ze er wel zijn, dan ben je minstens 10 jaar bezig, als je geen oponthoud (protesten) krijgt. Jammer en opvallend dat je dat niet tot je door wilt laten dringen. Wat dan wel, in die tijd? Jij iet alternatieven voor wind en zon. Daar moeten we ons niet blind op staren. Welke alternatieven zie jij, die beter en sneller werken dan zon en wind?? Dan China. Toch wel fijn dat dat (gigantische) land er is. Ook wel 'fijn' dat China de enorme welvaartsachterstand die ze hadden op het westen, nu in zo'n rap temp inhalen. Door, ondermeer, te doen wat wij al gedaan hebben: kolencentrales gebruiken. Maar OOK, tegelijkertijd, veel sneller en veel meer doen met groene energie dan wij. China? Slap excuus. Alleen maar afleiden van je eigen onwil.

vdbemt
vdbemt26 mei 2021 - 8:34

iet alternatieven = ziet alternatieven in zo’n rap temp inhalen = in zo'n rap tempo inhalen

michellekepen
michellekepen27 mei 2021 - 0:42

vdbemt, Het hypocriete bestaat er uit eerst 30 jaar te roepen dat je geen kernenergie wilt. Om nu te roepen dat het te laat is.... Dat jij die hypocrisie, waar ik dus specifiek op wijs, niet ziet of wil zien.... En dat jij daar vervolgens de conclusie uit trekt dat ik die 10 jaar niet tot me wil laten doordringen, terwijl ik me daar helemaal niet over uitlaat, is..... hoe moet ik dat netjes zeggen? ----- Mensen die menen dat ALLE energie ergens NU op moeten wordern ingezet, en alle mogelijke alternatieven verboden terrein zjn, kan ik niet serieus nemen. Net als mensen die zich blindstaren op 2030. En een blik op 2031, 2034 of 2036 tot verboden gebied verklaren. Net als mensen de bij het kijken naar het milieu-investeringen, niet naar de wereld kjken, maar slechts naar het westen. Mensen die (om ideologische redenen?) kiezen om er een lokale blik op na te houden. Daar waar het milieu in 1e instantie wereld-probleem is! Er bewust voor kiezen om investeringen niet daar te doen waar ze het meest effectief zijn: maar het moet per se dichtbij investeringen zijn. Vreemd, wanneer je voorgeeft je zo om het milieu te bekommeren! (je, te lezen als men) Die zijn kennelijk dus niet echt begaan met het milieu. Maar houden er een onuitgesproken, een geheime agenda, op na. Die zij blijkbaar belangrijker achten dan het milieu.

Mokker
Mokker25 mei 2021 - 9:52

Windenergie en kernenergie zijn nooit alternatieven van elkaar geweest, windenergie fluctueert enorm en is niet altijd beschikbaar, en kan daarom hooguit als aanvullende energiebron worden gebruikt. In sommige landen wordt wordt gebruikt om stuwmeren te vullen als energieopslag, maar die optie heb je in het laagland niet. De oproep voor R&D voor thorium is aardig, maar het is nog helemaal niet zeker of dat type centrale tegen die tijd al op commerciële schaal beschikbaar is. Dus op dit moment is kernenergie wel degelijk de enige beschikbare optie als je geen extra CO2 uitstoot wilt. Dat de bouw in 2030 nog niet klaar zal zijn is geen excuus om niet te beginnen.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie25 mei 2021 - 11:45

"maar die optie heb je in het laagland niet." Niet helemaal waar. Het plan Lievense is nog altijd een optie.

Mokker
Mokker26 mei 2021 - 7:09

Dank voor de tip, Winterdepressie, het plan Lievense kende ik niet. Lijkt wel een plan dat een aantal van de problemen met de opslag van windenergie kan opvangen. Is bekend waarom het nooit is uitgevoerd?

Freddy2
Freddy225 mei 2021 - 9:39

Het probleem is dan wel weer dat windmolens alleen maar goed voor het milieu zijn doordat een aantal zaken die wel problemen voor het klimaat zorgen of stoffen die uitgestoot worden niet in de berekening mee genomen worden in de uitstoot. Dit geldt sowieso voor windmolens, maar hoe dit zit met zonnepanelen weet ik nog niet. We houden ons zelf voor de gek door te zeggen dat windmolens een schoon alternatief zijn en misschien is het dan wel veel beter de doelstellingen niet op tijd te halen, maar wel echt te gaan halen, al is het 5 a 10 jaar later. Straks hebben we het land volgebouwd met windmolens en zijn we geen moer opgeschoten en moeten we dan pas gaan beginnen aan kernenergie waardoor we nog veel later klaar zijn.

Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 9:28

Sorry, maar dit is echt onzin! Als kernenergie beter voor de wereld is dan de alternatieven dan moeten we daar echt mee aan de slag. In ieder geval moeten we voluit deze optie onderzoeken (waar, hoe, wanneer, hoeveel, enzovoorts). Het klopt dat het wel even duurt voordat die centrales er staan, maar de wereld vergaat niet in 2030 of zo als we dat doen. Intussen moeten we ook alle andere opties openhouden. Biomassa of luchtfietsen zijn ook geen opties en toch doen we dat voluit. Ook bruinkool (Duitsland) is zwaar vervuilend en zeker niet beter dan kernenergie. Ik zou zeggen: sta open voor alle opties ook al komt je dat politiek wat minder goed uit.

Buitenstaander
Buitenstaander25 mei 2021 - 9:28

Ik heb wel sympathie voor de auteur als hij stelt geobsedeerd te zijn door de energietransitie. Maar een obsessie moet ons wel 'op de grond houden': Veel van de in de afgelopen periode voorgestelde oplossingen, blijken toch (ook) veel nadelen te kennen, waar alleen door veel onderzoek meer helderheid over verkregen is. Dan is 2030 een getal, maar verder kijken dan 2030 mag ook wel, vooral voor diegenen die het graag over LT-visie hebben. En gelet de weerstand nu tegen alleen al windsmolens en biomassa,....

Rutger Groot
Rutger Groot25 mei 2021 - 9:24

Wat een onzin. Energietransitie en acties om klimaatverandering en de negatieve gevolgen daarvan op te vangen cq te compenseren is iets van de lange adem cq termijn. En ja, er zijn uiteraard maatregelen die we op korte termijn moeten doorvoeren (zonder te proberen het probleem te verplaatsen naar de provincie cq het buitenland). We ontkomen niet aan kernergie, simpelweg vanwege de capaciteitsfactor. Die van wind en zon zijn rond de 35% (in 35% van de tijd leveren zon en wind energie), die van kernenergie is 95%. Kun je wel heel principieel tegen kernenergie zijn, maar dat is simpleweg niet realistisch. De suggestie om dit uit te stellen "begin te ontwerpen voor 2040" lijkt op het hopen op afstel. We ontkomen er niet aan dus laten we de discussie voeren hoe we kernenergie goed kunnen invoeren.

Smldrs
Smldrs25 mei 2021 - 9:04

Waarom denkt u dat de grootste investeringen in windenergie en de promotie ervan van de fossiele brandstof sector komen? Omdat die ook weten dat windenergie geen oplossing is. Kijk maar naar Duitsland en z'n kolencentrales. Ondertussen loopt Frankrijk voorop met kernenergie en dus minste uitstoot. Dit zijn feiten die wellicht oncomfortabel zijn voor iemand die (ook zoals ik) altijd tegen kernenergie is geweest vanwege het kernafval wat het produceert, en dat is inderdaad nogsteeds een probleem. Maar windturbines zijn geen alternatief, jammer genoeg niet. Dus ja, bouw die kerncentrale aub in mijn achtertuin, zodat we straks nog een planeet hebben.

Hakkepuf
Hakkepuf25 mei 2021 - 8:41

Alsof de wereld in 2030 zal vergaan als we heel Nederland (behalve het bovenonsgestelde reservaat Amsterdam) volplempen met windmolens. De wereld vergaat dan gerust niet. Het kan ook rustig 30 jaar langer duren. Het is een papieren oplossing voor een papieren werkelijkheid is aardig in de papieren loopt. Het is de kunst dat de Europese bruinkoolcentrales zo snel mogelijk gesloten gaan worden. In Duitsland worden immers de kerncentrales gesloten en worden de uitzonderlijk vervuilende bruinkoolcentrales weer opgestart. Het voornaamste doel van iedereen die in de energietransitie werkzaam is, is het zorgen dat het zo lang mogelijk duurt, Menigeen heeft een zeer goed belegde boterham door te zwammen over energietransitie. Wanneer Nederland vol staat met kerncentrales dan is het probleem opgelost en zijn ze brodeloos.

EenMening
EenMening25 mei 2021 - 8:39

Het afwijzen van kernenergie rond 1980 was dom, wie dat nu nog doet is buitengewoon dom bezig. Stel je voor dat er vanaf 1980 wereldwijd jaarlijks 25 nieuwe kerncetrales waren gebouwd, a raison van 10 miljard euro per stuk. Dan zou het het klimaatplaatje er heel anders hebben uitgezien.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 mei 2021 - 11:11

dan waren we nu allemaal dood omdat er zeker weten een ramp gebeurt was die we niet hadden overleefd en nu zijn de dommen weer terug die dit gevaarlijke project weer nieuw leven in willen blazen

EenMening
EenMening25 mei 2021 - 14:29

kerncentrales

EricDonkaew
EricDonkaew25 mei 2021 - 8:34

Waarom is 2030 nou zo'n vreselijk belangrijk jaartal? Het is gewoon door mensen bedacht. Als we beginnen met kerncentrales bouwen, zijn die laten we zeggen rond 2035 klaar. Vanaf dat moment maken we een geweldige inhaalslag in het verminderen van CO2-uitstoot. Dus eerst gaat het wat minder, en dan als een raket beter. Overigens ben ik zowel voor wind-, zonne- als kernenergie. Het een sluit het ander niet uit.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus25 mei 2021 - 11:32

!!Vanaf dat moment maken we een geweldige inhaalslag in het verminderen van CO2-uitstoot!! Inderdaad om de een of andere reden willen de tegenstanders dat maar niet zien. Ze houden krampachtig vast aan het hele land volplempen met windmolens en zonnepanelen.

Klein zonnetje
Klein zonnetje25 mei 2021 - 8:08

We hebben nog heel veel plek op zee. Zet gewoon eerst de zee vol voor we beginnen over meer windmolens op land of kernenergie in Nl. Houdt gewoon x gascentrales achter de hand voor als we even geen wind hebben en werk aan een toekomstige oplossing voor de opslag van energie. Zonnepanelen zijn leuk voor nu, maar geen structurele oplossing. We verbruiken namelijk de meeste energie in de winter (verwarming). Dus steek het geld voor zonnevelden gewoon in windmolens op zee of iets anders. En accepteer dat we altijd een deel van onze (groene) energie gewoon moeten importeren (we importeren ook het gros van onze fossiele energie). We moeten af van het sprookje dat een dichtbevolkt klein land als Nederland al zijn eigen (groene) energie moet kunnen opwekken.

tempest
tempest25 mei 2021 - 8:02

Niet om lullig te zijn: maar het is überhaupt te laat voor de 2030 doelen. Zeker als je kijkt hij wij momenteel duurzame energie inzetten: extra gebruik, geen transitie. Het hele energienet is er nog niet op gebouwd en dat pas je niet aan in 9 jaar, daar is het personeel er helemaal niet voor. Kunstmatige prijzen voor fossiel door belasting op CO2 uitstoot zijn in goede tijden te handhaven, maar wat gebeurt er als er economisch echt rampzalige dingen gebeuren? Dan komt echt overal die energietransitie weer op een heel laag pitje te staan. Een hele grote kerncentrale zet je niet zomaar uit. Dat is een gigantische stap weg van fossiele energie die hoe dan ook minstens 30 jaar daarbij zal helpen. Er is geen betrouwbaardere manier om uitstoot te reduceren.

1 Reactie
Mokker
Mokker25 mei 2021 - 10:53

Helemaal mee eens, de enige mogelijkheid voor de korte termijn is het energiegebruik drastisch terugbrengen. Maar met de huidige trend van toenemend gebruik met een groen excuus-labeltje van de CO2-boekhouders lijkt me dat heel onwaarschijnlijk.

dordtenaar2
dordtenaar225 mei 2021 - 7:54

Vind ik een leuke zin; "Het draagvlak voor kernenergie is in Nederland tamelijk onzeker" hoe het draagvlak voor windenergie is, is schijnbaar voor de schrijver onbelangrijk.

1 Reactie
Hakkepuf
Hakkepuf25 mei 2021 - 9:31

De schrijver heeft waarschijnlijk geen windmolens bij hem in de buurt staan.

Bouwman2
Bouwman225 mei 2021 - 7:54

Elke reis begint met de eerste stap, elke kerncentrale met de eerste steen en het eerste ontwerp. De kennis over kernenergie is verdampt. uit angst. Die ontstond uit de melt down van één kernreactor, in de USSR. Daarna waren alle kernreactoren verdacht. Er waren veel onnodige stickers en optochten die angstig meldden. Terwijl er enkel een afvalprobleem is, dat opgelost kan worden. Ook wind - en zonne-energie is niet probleemloos. Benut alle mogelijkheden, dus ook aardgas, en wees niet zo angstig. Kijk de angst in de ogen, dat is heel goed om te relativeren. en om je kennis en kunde te optimaliseren. .

6 Reacties
Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 9:34

@Bouwman: Nou er is wel vaker wat misgegaan met kerncentrales. In Japan en Ierland bijvoorbeeld. Inmiddels weten we heel veel meer over kernenergie en het is een “beetje dom” als we hier niet mee aan de slag gaan. Verder helemaal eens met uw betoog.

badgast
badgast25 mei 2021 - 9:51

Hiroshima. Nagasaki. Three mile Island. Sellafield. Harrisburg. Tsjernobil. Fukushima. één geval, zei je?

Mohawk2
Mohawk225 mei 2021 - 10:24

Wat Badgast zegt, plus nog 126.000 vaten radioactief afval die opgegraven moeten worden vanwege een lekkende zoutkoepel in Duitsland die daar geacht werden tot aan het einde der tijden veilig opgeslagen te liggen... niet dus! http://www.co2ntramine.nl/informatie/informatie-over-kernenergie/ook-daarom-geen-kernenergie-in-17-argumenten/duitse-zoutkoepel-lekt/

LaBou
LaBou 25 mei 2021 - 11:56

Om te beginnen heeft badgast gelijk. Er is maar één puntje: Three Mile Island is Harrisburg. Overigens was daar in feite ook een meltdown.

vdbemt
vdbemt26 mei 2021 - 12:28

"Terwijl er enkel een afvalprobleem is, dat opgelost kan worden." Oh ja? Onder de grond stoppen is een oplossing? Kijk even naar het voorbeeld van Mohawk,

adriek
adriek26 mei 2021 - 15:26

Three mile Island. Sellafield. Harrisburg. Tsjernobil. Fukushima. Eens in de twintig jaar gaat er een kapot. Bij het huidige aantal. Als we massaal over willen op kernenergie zijn er minimaal tien keer zo veel nodig. Zonder tegenbericht dus elke twee jaar een ernstig probleem met een kerncentrale. 'Ze worden veiliger' horen we al zolang ze er staan.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mei 2021 - 7:46

--- Dit bericht is verwijderd —

23 Reacties
GHS
GHS25 mei 2021 - 7:55

Ik ben jaloers op de Fransen, die hebben kerncentrales, die hoeven die rottige windmolens niet, die ook over 15 jaar vernieuwd moeten worden. En met de Hollandse voortvarendheid ( of is die inmiddels verdwenen) kunnen we toch kerncentrales gaan bouwen. En bovendien. Al die CO2 enz. wordt veroorzaakt door MENSEN. En er komen steeds maar meer mensen in ons land. Ergo...........

vdbemt
vdbemt25 mei 2021 - 7:58

Ooohh, er zijn zat mensen die liever windmolens zien dan kerncentrales. Het gaat erom: wáár. Want zeg nou eerlijk: ga jij het goed vinden dat ze zo'n kerncentrale bij jou achter gaan bouwen?

Richard Engels
Richard Engels25 mei 2021 - 8:06

het is juist beter om snel oplossingen te bouwen die op korte termijn klaar zijn. Iedere ton CO2 die we niet uitstoten maakt het waarschijnlijker dat de effecten van klimaatverandering beperkt zijn. Perfect is the enemy of good. Overigens is Paul van Egmond nog vrij rooskleurig over kernenergie: in andere westerse landen duurt het 15-20 jaar voordat een kerncentrale af is (finland, UK), en tot die tijd kost het veel geld en levert het geen energie op. Daarnaast zijn er veel kerncentrales nodig: ongeveer 100 voor onze totale primaire energiebehoefte. Die kunnen we niet kwijt in nederland. Dat gaat niet lukken met windmolens, zonnepanelen of kerncentrales alleen.

Kaas2
Kaas225 mei 2021 - 8:07

@vdbemt, Eigenlijk het zelfde verhaal als met windmolens. Ijburg was er een mooi voorbeeld van. Wel GroenLinks stemmen en dus voor groene energie. Maar zodra die groene energie in de buurt moet worden opgewekt in protest gaan. Veel willen wel windmolens maar dan wel bij iemand anders voor de deur.

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok25 mei 2021 - 8:08

@ vdbemt Als ik mocht kiezen tussen één kerncentrale en de 80 windmolens met tiphoogte van meer dan 200 meter die er nu in mijn rurale omgeving staan en in aanbouw zijn dan koos ik voor het eerste. Kunt u trouwens de Amsterdammers even aan het verstand brengen dat zijn hun weerstand tegen windmolens per omgaande moeten opgeven? Maar nee, dat gaat niet lukken maar zet die molens gewoon lekker in dunbevolkt gebied, de mensen daar zijn namelijk electoraal gezien oninteressant.

adriek
adriek25 mei 2021 - 8:13

Goed plan: kernreactoren bouwen in een versneld (en dus minder zorgvuldig) proces. We hebben er tenminste tien tot twaalf nodig in Nederland, wie gaan we omscholen om ze te bouwen, onderhouden en bedienen? Wie levert ons voldoende verrijkt uranium? 2040 lijkt eerder te optimistisch dan te voorzichtig.

korheiden2
korheiden225 mei 2021 - 8:19

@vdbemt : NIMBY geldt denk ik zowel voor windmolens als voor kerncentrales. De inwoners van Borssele heb ik niet horen klagen over de kerncentrale. Die zie je amper. Van kerncentrales heb je er misschien een stuk of 10 nodig, van windmolens vele duizenden.

Buitenstaander
Buitenstaander25 mei 2021 - 8:39

@vdbemt Nou laten we dan eerst maar eens kijken wie er een windmolen 'achter bij jou' willen hebben. Ja, bij jou maar niet bij mij... Ps: in Groningen hadden ze volgens mij wel een voorkeur

Hakkepuf
Hakkepuf25 mei 2021 - 9:37

@vdBemt Ik ben gezegend. Wanneer ik uit mijn raam aan de voorkant van mijn huis kijk zie ik ongeveer 83 windmolens. Wanneer ik achter in de tuin kijk, zie ik een kerncentrale. De kerncentrale geeft totaal geen lawaai in tegenstelling tot de windmolens. Ze verstoren bovendien de FM ontvangst. Wanneer het donker is, dan is de horizon één grote redlight show. Ik zou er geen enkel probleem mee hebben wanneer er bij Oude Zeug een grote kerncentrale gebouwd gaat worden die 24 uur per dag stabiele elektriciteit levert. Als die pestmolens maar weer snel verdwijnen.

Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 9:38

Windmolens... moordenaars zijn het. Vogels en insecten worden massaal doodgemept en geen milieuactivist die daarom maalt. Nee, kernenergie is de duivel.

badgast
badgast25 mei 2021 - 9:52

@ragnar: dus jij kiest voor nu even wat minder "probleem" voor jou, en eeuwen lang problemen voor mijn kinderen.... Dankjewel! Doe mij maar een windmolen in de tuin en zonnepanelen op het dak.

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok25 mei 2021 - 11:58

@ badgast Windmolens in je tuin nog wel. Alleen het lawaai al jaagt je binnen de kortste keren het huis uit, gegarandeerd. Ik kan het weten want kom tijdens mijn vaste ochtendwandeling op steenworp afstand van vier van deze jongens. In sommige landen is wettelijk vastgelegd dat er minimaal twee kilometer afstand moet zitten tussen de molens en de bebouwing. Drie kilometer bij mij vandaan staan er negen stuks parallel aan een Drents dorp op minder dan zevenhonderd meter, het lijkt daar wel een scène uit “War of the world”. En jij wilt ze in je achtertuin, je weet écht niet waar je het over hebt.

GHS
GHS25 mei 2021 - 12:06

Vlak bij onze grens staat in Duitsland een kerncentrale. Duitsland wil van de kerncentrales af ( geen wonder, die hebben dadelijk Russisch gas). Zouden wij het niet op een akkoordje kunnen gooien met Duitsland dat Nederland die kerncentrale overneemt?

vdbemt
vdbemt25 mei 2021 - 12:12

@Ragnar en Korheiden "Als ik mocht kiezen tussen één kerncentrale en de 80 windmolens met tiphoogte van meer dan 200 meter die er nu in mijn rurale omgeving staan en in aanbouw zijn dan koos ik voor het eerste". Ik dus niet. Een kerncentralecomplex, anders dan Korheiden zegt, is groot (niet over het hoofd te zien) en oer- en oerlelijk. Los van het gevaar van lekken. Dan ben je gewoon de klos.

vdbemt
vdbemt25 mei 2021 - 12:17

@Buitenstaander. In Groningen gaan ze, ook vanwege de lokale economie, helemaal voor de groene waterstof.

vdbemt
vdbemt25 mei 2021 - 12:20

@Hakkepuf. Wat je zegt. Gezegend ben je. Daar kunnen weinig mensen tegenop. Jouw oordeel is er een op basis van ervaring. Windmolens daar heb je NU last van. De last van de kerncentrales geef je in handen van de volgende generaties. Behalve wanneer ze gaan lekken. Dan had je ook daar liever windmolens gehad.

korheiden2
korheiden225 mei 2021 - 13:02

@vdbemt : Je kunt tegen kerncentrales zijn vanwege het veronderstelde gevaar en de problemen met het afval. Maar ze nemen echt veel minder ruimte in dan een vergelijkbare hoeveelheid windmolens : 3 kerncentrales = 4400 windmolens of 70 miljoen zonnepanelen Drie kerncentrales zijn te vergelijken met 4400 windmolens of 70 miljoen zonnepanelen, aldus EPZ. De kerncentrales passen op een oppervlakte van 40 voetbalvelden.

adriek
adriek25 mei 2021 - 13:35

@Kuifje de meeste insecten vliegen nooit zo hoog, en die duzienden dode vogels zijn nooit rond windmolens gevonden in best wel serieuze onderzoeken. Je kletst dus.

LHTJ
LHTJ25 mei 2021 - 13:54

@badgast [Doe mij maar een windmolen in de tuin en zonnepanelen op het dak] Er wordt vaak liefkozend gesproken over windmolens maar het zijn in veel gevallen geen windmolentjes maar industriële turbines met tiphoogtes van +200 meter en bladen van 130 meter. De rapporten met schokkende conclusies over de gezondheidsschade van slagschaduw en infrasoongeluid zijn net zo hoog als de gemiddelde turbine. Dan hebben we het nog niet over de bijeffecten zoals waardedalingen van woningen, horizonvervuiling, bomenkap, vogelsterfte, netto opbrengst als we de vervuiling die de staalwinning meebrengt meerekenen enz. Het is niet voor niets dat in veel landen een afstand van minimaal 1500 meter van woningen of 4 maal de tiphoogte wordt gehanteerd. Maar in Nederland krijgen we het voor elkaar om die onzalige dingen zo dicht op huizen te zetten.

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok25 mei 2021 - 14:14

@ Eirda In Duitsland zijn er na de komst van de eerste windmolens inmiddels 158 zeearenden door omgekomen, deze statistieken zijn in ons buurland dan ook gewoon openbaar te vinden. En insecten zijn zelfs op vele kilometers hoogte waargenomen, u bent duidelijk niet op de hoogte en/of nogal gepreoccupeerd...

ton14024
ton1402425 mei 2021 - 15:19

Er is net weer een doorbraak in kernfusie, uit Eindhoven naar in meen, pardon reeds.

adriek
adriek25 mei 2021 - 17:30

Ragnar, Er staan nu bijna 29.000 windturbines in Duitsland. 159 dode zeearenden gevonden. Er zijn dus bijna 200 windturbines nodig om 1 zeearend te raken. 159 slachtoffers op een wereldwijde populatie van 22000 (als we de varianten niet meetellen). Vervelend voor de beesten, maar de windturbine is vooralsnog geen bedreiging voor de vogelstand. Insecten: er zal ongetwijfeld weleens een verdwaalde vlieg boven de dertig meter verdwalen, maar structureel zitten er nauwelijks insecten boven enkele tientallen meters: daar is namelijk niks te eten, en insecten hebben geen voordeel van ijle lucht op lange vluchten.

vdbemt
vdbemt26 mei 2021 - 7:54

@Korheiden. Kerncentrales zullen uiteindelijk minder ruimte in beslag nemen. Jij hebt ze, net als Ragnar, liever aan je achtertuin dan windmolens? Je vindt ze ook mooier (minder lelijk) dan windmolens?