De Belgische nucleaire waakhond heeft de uitbater van de kerncentrale in Tihange, Electrabel, dit jaar al twee keer berispt. Dat meldt De Morgen. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) constateerde tot tweemaal toe inbreuken op de veiligheidsvoorschriften. Daarbij ging het in beide gevallen om nalatigheid van het personeel.
Op 26 mei van dit jaar werd vastgesteld dat een van de systemen die de druk meten in het koelcircuit van reactor Tihange 3 niet beschikbaar was. Een grove nalatigheid, aangezien die druk voortdurend gemeten moet worden om bij drukverlagingen indien nodig de hele reactor stil te kunnen leggen.
Vier dagen later bleek dat een apparaat dat de radioactiviteit van de controlezaal gedurende enkele dagen in de testmodus was blijven staan, waardoor het niet werkte. Omdat er nog een tweede meetapparaat aanwezig is, werd het stralingsniveau wel gewoon gemeten. Toch was het reden voor het FANC om Electrabel hiervoor te berispen.
"Door de opeenvolging van de incidenten, maar enkele dagen na elkaar, voelden we ons verplicht om een pro justitia (een vorm van proces verbaal) op te stellen. Het is echt de bedoeling dat de veiligheidscultuur in de kerncentrales zo sterk en goed mogelijk is. We moeten dan ook streng zijn. Menselijke fouten kunnen gebeuren, maar ze mogen niet continu voorvallen."
De pro justitia lijkt evenwel geen gevolgen te hebben voor Electrabel, dat er in het slechtste geval een boete voor zal krijgen. Vorig jaar augustus werden nog vier medewerkers van de centrale geschorst na een reeks van tien kleine incidenten in zes weken tijd. Ook die waren allen het gevolg van nalatigheid.
Bezwaar vanuit Nederland en Duitsland Nadat in januari een lek was geconstateerd in het niet-nucleaire gedeelte van Tihange 2, nam met name in het nabijgelegen Limburg en Aken het protest tegen de reactor weer toe. De gemeente Aken nam Brusselse advocaten in de arm om te toetsen of sluiting van de centrale via de rechter kon worden afgedwongen. De gemeenteraden van Maastricht, Heerlen en Kerkrade sloten zich daarbij aan. GroenLinks-raadslid in Maastricht Gert-Jan Krabbendam zei daarover:
"De juridische weg is lang, maar het maakt de Belgen wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. Sluiting van die onveilige centrale, een tikkende tijdbom, is het ultieme doel. Maar het zou al winst zijn als de informatievoorziening over de centrales beter wordt."
Vanuit de Nederlandse overheid werd de rechtsgang van de gemeenten betreurd. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Milieu) noemde het meer een zaak voor nationale regeringen onderling en zei te vertrouwen op internationaal gemaakte afspraken.