Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kermisexploitanten kunnen het beste nertsen in grijpmachines doen

  •  
26-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
‘Kermis is cultuur’, luidde de slogan waarmee kermisexploitanten deze week in Nijmegen demonstreerden. Als ze kans willen maken op overheidssteun kunnen de kermisondernemers beter voor een ander motto kiezen, legt Pieter Derks uit. ‘Kermis is vliegen’ of ‘Kermis is sigarenboeren’ bijvoorbeeld. Met die laatste slogan verzeker je je niet alleen van de steun van de VVD , maar ook van het CDA, “want boeren”.
En wat te denken van ‘Kermis is een nertsenfarm’? “Ook de moeite van het proberen waard”, meent Derks. “Dan kun je in principe door, ook als er besmettingen zijn. Attracties met besmette bezoekers moeten helaas wel worden geruimd, maar je mag ze daarna gewoon weer vullen met nieuwe bezoekers. Je zou kunnen overwegen wat levende nertsjes in die bakken met die grijparmen te doen in plaats van al die knuffels. Dan val je officieel onder de nertsenfokkerij. En mooi bijkomend voordeel: dan graait helemaal nooit meer iemand beet.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

GHS
GHS27 aug. 2020 - 14:28

Advies: lees het artikel van Karin Soeters: Krokodillentranen van de nertsfokkers (Joop 14 juni 2020), Zo wordt er "gehandeld".

Linkse activist
Linkse activist26 aug. 2020 - 17:27

Al het cultuurgeld gaat naar 020!!

vv2
vv226 aug. 2020 - 14:59

Als er iets is in dit land dat al decennia lang het hele jaar door gepamperd wordt en subsidie slurpt is het de kunst en cultuur sector wel. Buitengewoon vervelende bedelende en hautaine sector. Het ergste zijn de "KOR kunstenaars"

10 Reacties
vdbemt
vdbemt26 aug. 2020 - 15:05

Wintsbelasting verlagen voor multinationals en miljoenenbonussen toe blijven staan, is natuurlijk geen pamperen.

Elayna
Elayna26 aug. 2020 - 15:21

Als ze ons nu allemaal gewoon geld geven, stoppen jullie twee kijvers dan ook? Of vinden jullie dan weer iets anders?

vv2
vv226 aug. 2020 - 15:24

Winstbelasting heeft nog te maken met werkgelegenheid en vestigingsklimaat, mag van mij ook best kritisch naar gekeken worden maar daar gaat het nu niet over, het gaat over wederom een klaagzang van Pieter Derks over de arme arme kunst en cultuursector en daar gebruikt hij notabene ook nog de kermis sector voor. Een ander protest kapen om je eigen agenda te propageren, egoïsme en hooghartigheid ten top. bonussen zijn aan de markt niet aan de overheid, tenzij je in een communistisch land woont. Kun je onethisch vinden, dat is iets anders.

rvb2
rvb226 aug. 2020 - 16:42

Onzin. Als er iets al jaren gepamperd wordt en puur draait op subsidie is het wel defensie.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 aug. 2020 - 16:48

nee dat is niet zoveel geld sterker nog mensen die wat krijgen omdat ze iets met kunst willen doen hebben maar een berooid bestaan muzikanten moeten gratis optreden en ondertussen kan de rest over hun rug mooie sier maken dat geroemde eurosonic bijvoorbeeld - iedereen wordt er rijk van maar de muzikanten zelf kunnen de tering krijgen - maar die doen dat in de hoop op een doorbraak

NoahAmber
NoahAmber26 aug. 2020 - 17:23

Ik altijd maar denken dat Nederlanders erg trots zijn op hun cultuur/identiteit. Kennelijk is dat toch niet zo gezien het fulmineren van vv reetje

vdbemt
vdbemt27 aug. 2020 - 8:30

@Elayna. Ik geef een reactie en ben meteen een kijver??Dan stikt het hier van de kijvers. Overigens hoef ik geen geld. Ik heb, godzijdank, geen financiéle hinder van Corona. Aandeelhouders, topmanagers, ook niet. Mensen in de culturele en evenementensector wel. Net als de horeca.

vdbemt
vdbemt27 aug. 2020 - 8:31

@vv. Wat een wrange redenatie.

vv2
vv228 aug. 2020 - 11:21

Elayna. Die kans is aanzienlijk. En anders zoeken we wel iets.

vv2
vv228 aug. 2020 - 11:58

Griezel in post-gezellig Nederland Als die mensen te weinig krijgen naar hun zin moeten ze iets anders gaan doen. Muzikanten moeten niet gratis optreden, dat is een keuze. Als ik met emmers op de markt ga staan in de hoop dat ik daarmee doorbreek krijg ik toch ook niets aan subsidie of korting van de marktmeester voor mijn standplaats. Als men het niet kopen wil dan is er gewoon geen publiek voor je product, of dat nu kunst, muziek of emmers zijn. Daar zit de crux, de cultuursector denkt altijd maar dat ze een uitzonderingspositie hebben omdat ze "iets" bijdragen aan de maatschappij. Dat vinden ze dan vooral zelf, de maatschappij geeft via de markt aan dat ze er niet op te zitten wachten, anders betaalde men er wel voor. Vele andere muzikanten en kunstenaars hoor ik niet klagen hoor, sterker nog er zijn er veel met 3 huizen, privé jachten en een bijzonder gevulde bankrekening. Op die muziek en kunst zit de markt dus klaarblijkelijk wel te wachten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 aug. 2020 - 14:56

Kermis is miljardairs - dan weet je zeker dat je geld van Rutte krijgt. Verder hoeven ze Rutte alleen maar te vertellen dat ze argeloze mensen geld uit de zak kloppen door gokspelletjes met een zeer lage winstkans vermomd als behendigheidsspelletjes en dan komt Rutte ook wel over de brug. Dat zijn Rutte's soort mensen.

LBNB
LBNB26 aug. 2020 - 14:45

De kermisexploitanten zijn verraden door de overheid en veiligheidsregios. Kermissen hadden makkelijk overal doorgang kunnen vinden zonder anderhalve meter. Dit was voor de nuchtere mensen die objectief nieuws volgden allang duidelijk, maar is ook eergisteren weer gebleken uit onderzoek van de Radboud umc: https://www.entertainmentbusiness.nl/live/crisislab-voert-onderzoek-uit-naar-verspreiding-coronavirus/

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber26 aug. 2020 - 17:25

De link die je erbij zet is niets meer en minder dan slager keurt eigen vlees. Gewoon eigen belang dus. Nietszeggend en geleuter. Next

LBNB
LBNB26 aug. 2020 - 18:55

@NoahAmber Dit is een onderzoek van crisislab van het radboud UMC, het staat alleen op die site als artikel: https://crisislab.nl/team_crisislab/ Je wil echt niet weten dat het gewoon veilig kan he? Hoe kun je wetenschappelijke artikelen nou zo wegwuiven? Mensen als jij zijn schuldig aan het slopen van de economie.

Markzelluf
Markzelluf26 aug. 2020 - 13:43

In mijn woonplaats heb je per kerkdorp jaarlijks een kermis, niet zelden voorafgegaan door een processie. Velen kijken daar reikhalzend naar uit. Je kunt twee groepen onderscheiden die deels door elkaar lopen. Voor de eerste groep is het een reünie-moment: familie en vrienden die een band met het dorp hebben, ontmoeten elkaar ergens thuis, eten samen etc.. Sommigen lopen daarbij ook nog een rondje over de kermis. Voor een tweede groep is het een paar dagen feest - soms zelfs de vakantie. Ik heb de indruk dat de tweede groep niet in de hoogste welstandsklasse valt, om het eufemistisch te zeggen, maar niet iedereen heeft behoefte aan 'hoge' cultuur. En niet iedereen houdt er de kosmopolitische levensstijl op na van Pieter. De kermis is voor die mensen een prachtig middel om de verbondenheid met elkaar, met hun dorp en met hun clubs te vieren. Maak die mensen niet onnodig belachelijk, zou ik willen bepleiten. Ik snap dat je als komiek leeft van de ironie, meer enige empathie kan volgens mij ook geen kwaad.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt26 aug. 2020 - 15:10

Wat je kennelijk niet snapt, is dat het Pieter er niet om gaat de kermis belachelijk te maken. Maar dat in de strijd om aandacht en subsidie het motto "kermis is cultuur" niet het geschikte motto is. Het kabinet helpt de cultuur namelijk (ook) helemaal niet.

Stheno
Stheno26 aug. 2020 - 15:58

vdbemt 1710u, Wat een denigrerende opmerking, zonder inhoudelijke reden. Je hebt wel deels gelijk, deels dus niet. En je mist het punt van Markzelluf blijkbaar volkomen. Het kabinet helpt cultuur zeer zeker, echter niet in de regio's waar carnaval wel een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de samenleving.

vdbemt
vdbemt27 aug. 2020 - 8:39

@Stheno. Wat is de denigrerende opmerking? Dat Makzelluf niet ziet dat Derks het kermisgebeuren niet belachelijk maakt. Dat zij, net als de cultuursector wel wat steun zouden mogen krijgen. En dat bij het vragen om steun "wij zijn cultuur' roepen, niet helpt. Want het kabinet heeft niets met cultuur. Er is inderdaad nu een besteding aan cultuur. Vooral de Randstad, ja. Zacht gezegd: merkwaardig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 7:11

Wat vdBemt zegt is gewoon juist!

Aart van de aap
Aart van de aap26 aug. 2020 - 13:34

Ik heb wel een zwak voor kermis. Vraag me niet waarom

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 7:15

Nostalgie waarschijnlijk. De prijzen die ze echter durven vragen tegenwoordig, daar wordt je echt niet blij van! De gemeenten zijn er blijkbaar ook niet blij mee, die schijnen erg veel sta-geld te vragen. Ik begrijp anders eerlijk gezegd niet waarom ze dat überhaupt vragen.

Tampert
Tampert26 aug. 2020 - 13:19

Denk dat de qua kijkcijfers noodlijdende NPO hier best wel eens een uiterst succesvolle spelshow uit zou kunnen destilleren, me dunkt...