Joop

Kerkdienst vermoedelijk oorzaak corona-explosie

  •    •  
25-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-03-25 om 09.35.17
Een kerkdienst staat vermoedelijk aan de basis van een grote corona-uitbraak in verzorgingshuis Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Dat heeft de GGD laten weten. Die dienst vond plaats op 11 maart. Sinds die tijd zijn in het verzorgingstehuis drie bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus,. Dertien anderen zijn positief getest op besmetting.
Op woensdag 11 maart werd in de kapel van het verzorgingshuis op Goeree-Overflakkee een biddag georganiseerd. De GGD denkt dat dit het moment is geweest waarop het virus op de bewoners is overgedragen. De zorgorganisatie zelf laat aan RTV Rijnmond weten alles te hebben gedaan om de besmetting te beperken: “Helaas hebben we het virus niet buiten de deur kunnen houden. We betreuren dit en leven mee met de betreffende bewoners, familie, naasten en medewerkers.”
Het verzorgingshuis was al eerder gesloten voor bezoekers. De besmette bewoners zijn in quarantaine geplaatst.
Beeld: Google Streetview

Meer over:

nieuws, coronavirus
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

Mark Huysman
Mark Huysman2 apr. 2020 - 9:57

Ontzettend stom. Als je de coronakaart van het RIVM bekijkt dan zie je dat op de noordelijke veluwe -net als op Goeree-Overflakkee- relatief veel mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Terwijl mensen in die gebieden natuurlijk minder dicht op elkaar leven dan in de steden.

Marinus C.
Marinus C.26 mrt. 2020 - 11:48

Alle bijeenkomsten boven de 3 personen zijn verboden, behalve religieuze bijeenkomsten. Daar hebben gristengekkies als Grapperhaus wel voor gezorgt. Misschien moeten we de hint nemen dat mensen die geen onderscheid kunnen maken tussen hun op wensdenken gebaseerde waanbeelden en de realiteit niet de meest geschikt zijn om dit land door een crisis te loodsen. Want volgens types als Grapperhaus zijn reli-feestjes blijkbaar belangrijker dan de volksgezondheid.

3 Reacties
Jorah
Jorah27 mrt. 2020 - 15:02

Je mag indien je dat zou wensen ook binnenshuis je verjaardag vieren met een gezelschap groter dan 3 personen. Kortom, je verzint ze weer ter plekke. Alles om maar even lekker je gal te kunnen spuwen op christenen. Over wensdenken gesproken..

Jorah
Jorah28 mrt. 2020 - 10:44

Ik vind dat idd krom, maar zo heeft de overheid bepaalt. Dat heeft verder niets met religie te maken. Mijn kerk houdt geen mis meer op zaterdag en zondag. Enkel nog kleine vieringen waar een stuk of 20 man verdeeld zitten in een kerk waar er 600 inpassen. Deze zitten op ruime afstand van elkaar en komen niet met elkaar in contact. Dat is de praktijk, dat is wat Marinus bewust maar even weglaat. En ja, na een jaartje hier te hebben meegelezen is mijn achting van links tot een dieptepunt gedaald. Het is niet sociaal, niet inclusief enzovoort enzoverder. Ik lees voornamelijk vanuit linkse hoek haat en afgunst. Dat nodigt niet uit om er eens op te gaan stemmen.

Zandb
Zandb28 mrt. 2020 - 12:54

Johrah Dan stemt u toch niet op links, wanneer uw achting voor "links" - wat u daar dan ook onder mag verstaan, want dat is dan nooit duidelijk - gedaald is. Maar zo zijn er ook mensen die precies zo (dom, vind ik) redeneren, als het bijvoorbeeld om christenen (?) gaat, die dan hun achting niet waard zijn. Als u het zichzelf gunt, gunt u het anderen niet? Marinus verzint overigens niets ter plekke. Marius heeft het over de regels voor bijeenkomsten. Hier zijn ze. Alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni. Alle andere samenkomsten worden tot en met 6 april verboden. Er zijn enkele uitzonderingen: Uitvaarten en huwelijken kunnen doorgaan als er maximaal 30 personen bij elkaar zijn en er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Religieuze bijeenkomsten kunnen doorgaan als er maximaal 30 personen bij elkaar zijn en er 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Wettelijk verplichte bijeenkomsten, zoals raadsvergaderingen of aandeelhoudersvergaderingen kunnen plaatsvinden, zolang er maximaal 100 personen zijn die 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook samenkomsten voor bijvoorbeeld werk kunnen doorgaan, bij maximaal 100 personen als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden.

Utrechter1401
Utrechter140126 mrt. 2020 - 11:18

Wat een walgelijke reacties hier op dit bericht. Beschamend.

2 Reacties
Jorah
Jorah27 mrt. 2020 - 15:03

Ik leer er heel veel van als christen. Ik weet nou dat ik links nooit mijn rug moet laten zien.

Zandb
Zandb28 mrt. 2020 - 12:55

Jorah Een beetje sneue reactie; ik ben ook links. Wat doe ik u mis?

Pater
Pater26 mrt. 2020 - 4:17

Wat triest, en natuurlijk ook dom. Maar laten we ons vooral druk maken om de slachtoffers. Ik ben een volbloed atheïst, maar de hoon voor de christenen in dit geval vind ik onfatsoenlijk.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft25 mrt. 2020 - 16:27

Leontrotsky, Verder alles goed met u? Christenen lopen inderdaad niet voorop bij het realiseren van een inclusieve samenleving, maar nog altijd 50 a 60 jaar voor op de moslims. En hier verschijnen meer berichten die Chistenen pijn doen dan moslims. Gaat u ook zo los op een moskee die moslims in deze tijden binnen laat?

2 Reacties
Zandb
Zandb25 mrt. 2020 - 17:40

Lang niet alle christenen lopen 50/60 jaar voor op alle moslims.

Marinus C.
Marinus C.26 mrt. 2020 - 11:50

Moslims lijken meer bereid dan christenen om hun religieuze bijeenkomsten voorlopig op te schorten.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal425 mrt. 2020 - 15:56

naast Trump, Baudet en Wilders hebben we nu ook Christenen (gristenen) die de sociale wereld doen instorten. Er blijft weinig over.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot26 mrt. 2020 - 12:02

De Trump achterban bestaat voor een aanzienlijk deel uit streng christelijke types. Ieder voor zich en god voor ons allen zullen we maar zeggen..

Freek3
Freek326 mrt. 2020 - 18:22

Tja Joe, maar deze Crisis zal de gristenachterban van Trump bevestigen dat Trump inderdaad door God gezonden is zoals ze altijd al vermoeden. Alleen komen ze er nu achter dat dat was bedoeld als straf.

Leontrotsky
Leontrotsky25 mrt. 2020 - 15:08

Christenen zijn misschien wel gevaarlijker dan extreme moslims. Je ziet dit overal en altijd maar christenen worden door politiek en media altijd op een voetstuk geplaatst en verheerlijkt terwijl moslims altijd in het verdomhoekje worden geplaatst. Hopelijk gaat dit nu veranderen.

3 Reacties
Starter2
Starter225 mrt. 2020 - 15:38

Er is maar één gevaar. Mensen zoals jij die baarlijke nonsens verspreiden.

Zandb
Zandb25 mrt. 2020 - 17:46

Misschien zijn christenen wel gevaarlijker dan extreme moslims; je zegt wel eens wat. Maar ja, misschien is altijd nog misschien. En dat gaat niet veranderen.

Jorah
Jorah28 mrt. 2020 - 15:54

Het is een clubje waar ik door ervaringen hier niets mee te maken wil hebben, net zoals ik niets met FvD te maken wil hebben. Voor mij twee kanten van dezelfde medaille. Over het individu heb ik het niet, daar kunnen best hele goede mensen tussen zitten, net zoals onzer FvD aanhang.

Jorah
Jorah25 mrt. 2020 - 12:32

Op medemenselijkheid en emphatie vanuit linkse kring hoeven christenen in ieder geval niet te rekenen als ik de reacties zo lees. Tot zover de inclusieve samenleving.

8 Reacties
Marinus C.
Marinus C.25 mrt. 2020 - 13:30

Christenen hebben dat vooral ook aan zichzelf en hun ontaarde haatcultus te danken. Daarbij zijn Christenen meestal sowieso masochistisch, dus waarschijnlijk genieten ze ook nog van alle negatieve aandacht die ze dan voor zichzelf construeren als vervolging

Zandb
Zandb25 mrt. 2020 - 14:36

Johra Uw conclusie is een niet terechte generalisatie, zowel wat "de linkse kring" als wat "de christenen" betreft. Alleen al het feit, dat in uw visie 'linkse christenen' dus niet kunnen bestaan, zegt wat dat betreft al genoeg. Dat mensen scherpe kritiek hebben hoeft niet altijd in te houden dat diegenen op wie ze kritiek hebben buitengesloten (moeten) worden. Zo is het bijvoorbeeld voor mij altijd heel lastig om een te begrijpen dat er mensen zijn die menen dat god iemand tot zich roept en dat je zoiets dan toch erg moeten vinden. Als je dat sarcastisch/cynisch verwoordt dan moeten anderen wel proberen te begrijpen, dat zoiets niet meteen betekent dat je mensen die zo geloven uitsluit en niet op medemenselijkheid en empathie mogen rekenen. Ik vind wel, dat de reacties waar u op doelt er nou niet bepaald op wijzen dat de schrijvers ervan een samenleving 'inclusief gelovigen' voorstaan. Maar zoiets zeker weten...... Even goed vraag ik u, en mijzelf af, of u meent dat dergelijke mensen dan wèl kunnen rekenen op medemenselijkheid en empathie.

Leontrotsky
Leontrotsky25 mrt. 2020 - 15:09

Christen zijn fel gekant tegen en accepteren NIET de inclusieve samenleving, dus het wordt tijd om christenen ook niet te accepteren. Christenen kunnen wat dat betreft een voorbeeld nemen aan de door hen zo gehate moslims maar dat zullen ze nooit doen

Jorah
Jorah25 mrt. 2020 - 15:31

Zandb, ik generaliserende inderdaad. Er is zeker wel nuance mogelijk. Marinus, Leon Hartelijk dank voor het herbevestigen van mijn bijdrage.

Starter2
Starter225 mrt. 2020 - 15:32

@Leon, maar voor de rest generaliseer je niet...........

Middenveld
Middenveld25 mrt. 2020 - 16:12

@Leontrosky En waaruit blijkt dat islam zo inclusief is dat Christenen er een voorbeeld aan kunnen nemen. Islam erkent in t geheel de gelijkheid van alle mensen niet. Dat is de kern van islam, het expliciete onderscheid tussen de ware gelovigen (zijnde de juist praktiserende moslim) en alle anderen. Om niet te spreken van het verschil in rechten tussen mannen en vrouwen en de afkeer van niet hetero's.

Freek3
Freek326 mrt. 2020 - 18:28

[Tot zover de inclusieve samenleving.] De inclusieve christelijk samenleving? Dat kan natuurlijk niet, christelijk ok, inclusief ok, maar niet tegelijkertijd. Zie mijn zus, die werd door haar huwelijk een behoorlijk maar niet eens extreem christelijke gemeenschap ingetrokken. Die gemeenschap zorgde ervoor dat ze haar contacten buiten die gemeenschap verloor. Alles prima, ze had buitengewoon goede vriendschappen in die gemeenschap. Tot op de dag dat de scheiding werd aangekondig. Toen was ze "de gevallen vrouw", en naast haar oude ook haar nieuwe vriendschappen kwijt. En niet "op een lager pitje" nee men wilde letterlijk niet meer met haar praten. Dat is "christelijke inclusiviteit", je mag meedoen, zolang je maar één van ons bent.

Jorah
Jorah26 mrt. 2020 - 20:41

Moeite met Baudet en Wilders begrijp ik heel goed. Dat hebben ze bij de midden partijen en gematigd links ook. Het gaat om de extreme haat jegens ons economische systeem, de regering, het christendom enzovoort enzoverder. Hoe langer ik hier mee lees hoe meer het kwartje begint te vallen. Als de reacties hier normaal links zijn dan is links simpelweg geen bondgenoot voor de middenpartijen en zal links zichzelf nog verder marginaliseren.

Starter2
Starter225 mrt. 2020 - 12:27

De GGD denkt dat dit het moment is geweest waarop het virus op de bewoners is overgedragen. Zeker weten doen ze het dus niet. Het kan net zo goed iets anders geweest zijn. Lichtelijk speculatief allemaal.

4 Reacties
MountEverest
MountEverest25 mrt. 2020 - 13:46

Hoe moet je nu uitbraken in neutrale instellingen beoordelen? Dit is stemmingmakerij van de bovenste plank.

Jorah
Jorah25 mrt. 2020 - 15:35

Een vermoeden is meer dan genoeg voor een uitbraak van volkswoede in extremistische kringen. Dat zie je bij extreemrechts en zoals we hier meemaken ook bij extreemlinks.

Jorah
Jorah25 mrt. 2020 - 21:18

Ikzelf, wil je daarmee aangeven dat de gemiddelde linkse reageurders hier 'gewoon' links is?

Norsemen
Norsemen26 mrt. 2020 - 8:32

@Jorah Grote moeite hebben met Baudet en Wilders is niet extreem links. Geen hekel aan buitenlanders hebben is niet extreem links. Een hekel aan racisme hebben is niet extreem links. Vluchtelingen als normale mensen willen behandelen is niet extreem links. Niet denken dat iedere moslim een terrorist is, is niet extreem links.

Wijdeveld
Wijdeveld25 mrt. 2020 - 11:43

Toch niet genoeg gebeden, helaas. Wel vervelend voor anderen die hier niets mee te maken hebben. Wel christelijk a-sociaal

3 Reacties
Zandb
Zandb25 mrt. 2020 - 14:48

Dat maakt dat deze mensen net zo asociaal zijn als cafépubliek of parkklonteraars of nog andere zich in groepen bevindende mensen. Inderdaad: Allemaal heel vervelend voor wie er niets mee te maken heeft. Trouwens; is het een op een bewezen dat het kerkbezoek 'de' reden was van die het besmetten en die doden? Want anders bent u wel heel stellig.

Starter2
Starter225 mrt. 2020 - 21:24

Zandb, je bent zelf net zo stellig want je trekt zelf de conclusie dat deze mensen net zo asociaal zijn.

Zandb
Zandb26 mrt. 2020 - 15:08

Starter Beter lezen. Ik maak immers niet mmeer dan duidelijk, dat wanneer je deze mensen "christelijk a-sociaal" noemt - wat ik NIET doe maar deblaker wèl - dat hen dat niet anders maakt dan andere groepen.

Freek3
Freek325 mrt. 2020 - 11:40

"De zorgorganisatie zelf laat aan RTV Rijnmond weten alles te hebben gedaan om de besmetting te beperken" Ha ha, leugenaars. Het enige dat zou hebben geholpen hebben ze niet gedaan, stoppen met samenscholingen.

1 Reactie
Zandb
Zandb25 mrt. 2020 - 14:49

Freek Als inderdaad bewezen kan worden, hoe die 'samenscholing' dan precies de oorzaak was.

Freek3
Freek325 mrt. 2020 - 11:37

Homo proponit, sed Deus disponit.

Gerry Jöris
Gerry Jöris25 mrt. 2020 - 11:04

I rest my case.

Norsemen
Norsemen25 mrt. 2020 - 10:07

"De zorgorganisatie zelf laat aan RTV Rijnmond weten alles te hebben gedaan om de besmetting te beperken" Alles behalve het meest logische. Waar maakt de zorgorganisatie zich überhaupt druk om, het is toch allemaal gods wil.

Phantom3
Phantom325 mrt. 2020 - 9:05

God bepaalt voor deze mensen of ze naar de hemel gehaald worden of niet. Blijkbaar zijn ze uitverkoren.

1 Reactie
Freek3
Freek325 mrt. 2020 - 11:38

Dat valt voor ons niet te verifieren. Mijn vermoeden is dat God ze de andere kant opstuurt.

korheiden2
korheiden225 mrt. 2020 - 8:43

Dit was juist het weekend waarin de norm op maximaal 100 mensen was gesteld. Opmerkelijk vind ik nu, dat minister Grapperhaus voor religieuze bijeenkomsten een bovengrens van 30 acceptabel vindt mits iedereen anderhalve meter uit elkaar blijft. Dat moet je niet willen.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen25 mrt. 2020 - 10:03

Dat moet je zeker niet willen. Hoe minder religieuze bijeenkomsten, hoe beter.

Zandb
Zandb25 mrt. 2020 - 10:43

kor Om in een verzorgingshuis de bewoners ergens te krijgen of om ze te helpen moet je er dicht bij in de buurt komen. Alleen het personeel en misschien de familie/kennissen vormen zo een "verbindende factor". Of die bewoners nu op gepaste afstand bij een kerkdienst zijn of elders. Tenzij natuurlijk die anderhalve meter niet helpt.

Marinus C.
Marinus C.25 mrt. 2020 - 13:32

Niet opmerkelijk hoor, christenen zijn nooit te beroerd geweest met het geven van privileges aan christenen. Christen ben je voor jezelf.