Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kennis over Holocaust schiet tekort

  •  
25-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3076 keer bekeken
  •  
Online2108sm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (72)

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst27 jan. 2023 - 8:44

Test.

Satya
Satya26 jan. 2023 - 22:48

"Echte geschiedsvervalsing: de heldenstatus van Churchill, heeft in 1952 een gruwelijke genocide op de Kikuyu gestart. Betreft aantallen niet zo groot als de holocaust maar betreft wreedheid niet onderdoen aan de nazi's. Deze geschiedvervalsing mocht ik dus niet op school bespreken. Maar goed, Kikuyu zijn niet zo waardevol of zo. " Het interesseert niemand. Nog zo'n stukje onbekende geschiedenis. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ook-zwarten-kwamen-om-in-concentratiekampen~b02520fb/

Sachs
Sachs26 jan. 2023 - 21:09

Voor de geïnteresseerde: een interview over het onderwerp met Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid. https://dekanttekening.nl/nieuws/87596/

1 Reactie
Satya
Satya26 jan. 2023 - 22:56

Vind educatie erg belangrijk en de holocaust kan daar een goed middel voor zijn al vind ik wel dat de holocaust niet erger is als welke andere genocide. Aantallen maken leed niet groter of kleiner. De overlevenden en nabestaanden hebben een vergelijkbare leegte, dat mag wel meer naar voren komen. De Tutsi zijn inmiddels weer de klos, doodse stilte.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 jan. 2023 - 20:13

Ik vraag me af of ze een beetje geïnteresseerd zijn in welke kennis dan ook, volgens mij zal je didactiek moeten ontwikkelen dat ze met fun and game, desnoods via tik tok invoert in beproefde levenslessen, bewust van de ernst van buitensporige systemen die leiden tot fascisme, genocides, de holocaust.

2 Reacties
Zandb
Zandb27 jan. 2023 - 7:01

Raymond Het is inderdaad een kwestie van 'hoe je iets brengt'. Iemand die niet van lezen houdt - helaas maar al te vaak om het verklankend leren lezen niet automatisch tot automatisch lezen leidt maar tot een vorm van lezen waar je veel moeite voor moet doen - die heeft, schat ik in, weinig belangstelling voor de geschiedenis als die dat via een boek tot zich moet nemen. De vraag is dus niet zo zeer of ze geïnteresseerd zijn in 'kennis'. Het gaat er inderdaad om of 'een lepeltje suiker' (Mary Poppins) iemand er toe kan brengen om het medicijn in te nemen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 jan. 2023 - 15:53

Zandb, misschien een schone taak voor AI om ze bij de les te houden, overigens las ik dat er wat kanttekeningen bij het onderzoek te plaatsen zijn.

Fons Lammers
Fons Lammers26 jan. 2023 - 19:25

Antisemitisme heeft een grote overeenkomst in haar vormen maar kent ook veel gezichten. Christenen die joden in verband brachten met schuld aan de dood van Christus. En natuurlijk het nationaal-socialisten die het antisemitisme tot de kern van haar leer maakte, maar vanuit dezelfde periode daarin grote overeenkomsten had met de revolutionair socialistische en communistische bewegingen m.b.t. rabiaat antisemitische ideeën over de joden en het grootkapitaal, daarmee samenhangende samenzweringen over machtsconcentraties tot aan een streven naar wereldheerschappij aan toe. Die ideeën zijn heden ten dage ook nog steeds wijd verspreid bij extreem-links en nationaal-socialistisch extreem-rechts. Je ziet het hier ook steeds weer.

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 jan. 2023 - 20:27

"maar vanuit dezelfde periode daarin grote overeenkomsten had met de revolutionair socialistische en communistische bewegingen m.b.t. rabiaat antisemitische ideeën over de joden en het grootkapitaal, daarmee samenhangende samenzweringen over machtsconcentraties tot aan een streven naar wereldheerschappij aan toe." Misschien moet je dat eerder toeschrijven aan idiote russische waanideeën dan aan het socialisme, socialisme is immers voor een groot deel door joden vormgegeven.

Fons Lammers
Fons Lammers26 jan. 2023 - 23:17

@Raymond Dat veel joden betrokken waren bij het revolutionair socialisme net als het communisme heeft dezelfde ideologieën, net als hedendaags extreem-links nog steeds, niet verhinderd virulent antisemitische overtuigingen te hebben sterk overeenkomend met die onder het nationaal-socialisme zoals die over het grootkapitaal, samenzweringstheorieën, en streven naar macht door joden.

Zandb
Zandb27 jan. 2023 - 7:10

Fons De kern van het antisemitisme is, dat 'de jood' gezien wordt als de oorzaak van kwaad. Of dat dan vanuit religieus of vanuit een politiek links, dan wel rechts standpunt concreet gemaakt wordt, dat doet niet terzake: Als 'de jood' gezien wordt als 'het kwaad', dan is het foute boel. Ik ben bang dat u meent dat 'Wie vindt dat bepaalde joden bepaalde dingen verkeerd doen' zich schuldig maakt aan antisemitisme. Dat zou onjuist zijn!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 jan. 2023 - 15:57

Fons, het antisemitisme heeft een lange geschiedenis in Europa, ook in dit land met alle discriminerende maatregelen van dien, communisme en socialisme zijn van veel recentere datum, ik denk niet dat een politiek systeem ansich verantwoordelijk is (op nazi's na dan)maar kan je een (extreem) links voorbeeld noemen waar het antisemitisme is ingebakken, ik ken er geen een, dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat er geen antisemieten in de gelederen zitten.

Satya
Satya26 jan. 2023 - 16:43

Vraag me af of Fons Rietdijk, ihag en Bob nu ook vinden dat we niet zo op de holocaust moeten fixeren of is hier weer sprake van dubbele standaard.

3 Reacties
Sachs
Sachs26 jan. 2023 - 20:13

@ Satya [Vraag me af of Fons Rietdijk, ihag en Bob ...] Ik raak u kwijt. Wie zijn dat ook weer? [... niet zo op de holocaust moeten fixeren ...] Dat lijkt me een aantrekkelijk vooruitzicht. Conclusie: lessons not learned.

Satya
Satya26 jan. 2023 - 21:52

"Ik raak u kwijt. Wie zijn dat ook weer? " Een aantal reageerders hier. Zij vinden dat racisme iets is wat je moet negeren en bagatelliseren. Het valt mij altijd op dat zodra het over antisemitisme gaat er bij een aantal reageerders hier een dubbele standaard ontstaat, dan vinden ze racisme ineens wel belangrijk. Ik vind het juist erg belangrijk dat de holocaust goed wordt onderwezen. Inmiddels zijn er meerdere partijen die mij willen deporteren, waarheen is mij een raadsel ik heb maar één nationaliteit dus het zal wel Madagascar worden. De lessen van de holocaust zijn niet geleerd blijkt zolang Geert Wilders zijn gangetje kan gaan samen het Cliteur geboefte en de bevolking stil blijft. Ik denk niet dat ik jou hoef te vertellen dat Goebbels in de begin periode is teruggefloten door Hitler om te openlijk antisemitisme, eerst moesten de geesten rijp worden gemaakt, op dat moment was er nog geen sprake van het Madagascarplan. Ik heb besloten maar naar Afrika te gaan, heb het vermogen dat ze me in combinatie met afkomst wel de nationaliteit verschaffen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 jan. 2023 - 16:05

Satya, begrijp ik nou goed dat je het land wordt uitgezet dreigt?

pahan
pahan26 jan. 2023 - 16:28

Het heeft er ook mee te maken dat de Holocaust gaat over uitsluiting. Ergens tussen de 12 en 15 miljoen mensen vermalen door het Duitse concept van concentratie-, doorvoer- en vernietigingskampen maar de term Holocaust is geclaimd voor de wandaden tegen iedereen met een Joodse achtergrond. Dat laat ergens tussen de 6 en 9 miljoen slachtoffers onbenoemd. Misschien is het tijd om de geschiedenis toch te herschrijven, en bloot te leggen hoe ver dit is gegaan.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans326 jan. 2023 - 15:26

Deze reactie is verwijderd

Middenman
Middenman26 jan. 2023 - 13:30

Als leraren geschiedenis op middelbare scholen de Holocaust niet meer durven te bespreken, dan sluit dat wel aan bij dit onderzoek. Dat leraren dat niet meer durven is in verband met agressie vanuit de leerlingen en hun ouders. De agressieve reacties bestaan uit drie delen; ontkenning van de Holocaust, verheerlijking van de Holocaust (het was hun eigen schuld) en altijd de link leggen met Israël. Dat laatste zie je ook hier op Joop. De Holocaust kan blijkbaar niet besproken worden zonder de huidige politiek van Israël erbij te betrekken. We steken weer onze koppen in het zand, door de opzet van dit onderzoek in twijfel te trekken en door niet in te willen zien in welke bevolkingsgroepen dit vooral een rol speelt.

9 Reacties
Boning
Boning26 jan. 2023 - 15:08

Er is een stoornis in je comment.. De link met Israel wordt gemaakt door de zionisten zelf:, in NI en in de apartheid regime Israël.

LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 17:22

De holocaust is iets wat we nooit meer moeten willen. Maar eerlijk gezegd zijn mensen die de holocaust gebruiken om hun eigen gedrag jegens anderen te r3chtvaardigen nog veel erger dan de mensen die voor die holocaust verantwoordelijk waren of die de holocaust ontkennen.

Fons Lammers
Fons Lammers26 jan. 2023 - 17:59

@LaBou Precies wie, waarmee, en hoe gebruiken die mij onbekende mensen de holocaust en welk gedrag rechtvaardigen ze ermee? Het moet niet moeilijk zijn zo een ernstig verwijt klip en klaar aan ons nader uitgesproken duidelijk te maken met man en paard. Al helemaal als wat deze mensen doen nog erger is dan degenen die verantwoordelijk waren voor de holocaust of deze ontkennen.

Sachs
Sachs26 jan. 2023 - 18:43

@ Middenman Het onderzoek wordt terecht in twijfel getrokken, net als eerdere onderzoeken (naar antisemitisme in dit geval, als dat van de FRA). Er blijkt een enorme discrepantie te bestaan tussen de ernst van het onderwerp en de onderzoeken die ernaar worden gedaan. Datzelfde zien we in de antisemitismenota die nu door het kabinet wordt beoordeeld. Waarom die vaststelling leidt tot uw conclusie van koppen in het zand is me niet duidelijk. De vraag hoort te zijn waarom er nog nooit een fatsoenlijk onderzoek is gehouden.

LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 21:54

Ik heb zo de indruk dat lego het niet wil weten. Tenslotte toont hij in zijn eerdere reactie al dat hij pal achter deze mensen staat. Ik zal me dan ook de moeite besparen het hem uit te leggen.

RedR00D
RedR00D26 jan. 2023 - 22:33

Deze reactie is verwijderd

Volrin
Volrin27 jan. 2023 - 8:02

"Als leraren geschiedenis op middelbare scholen de Holocaust niet meer durven te bespreken, dan sluit dat wel aan bij dit onderzoek." Dat is gelukkig niet waar. Het is notabene gewoon onderdeel van het landelijk examen.

LaBou
LaBou 27 jan. 2023 - 11:14

"“ De holocaust is iets wat we nooit meer moeten willen. ” Bedankt. U dacht Dat deze Opmerking nodig Was. Omdat er mensen Zijn Die er Anders over denken? " Gezien de reactie van deze reaguurder zonder eigen mening is het inderdaad nodig dat aan te geven. En neem eens een paar lessen Nederlands i.c.m. het gebruik van een tekstverwerker. Nu komt dat tekstje nogal dom over.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 jan. 2023 - 16:03

Misschien kan Fons voortaan als 'Assepoester' verderbloggen.

Déjà vu
Déjà vu26 jan. 2023 - 13:12

Geen valide onderzoek, maar toch meer aandacht voor Holocaust op scholen.

1 Reactie
Volrin
Volrin27 jan. 2023 - 8:03

Het is al een onderwerp van het examen. Hoe moet er nog meer aandacht aan besteed worden?

Fons Lammers
Fons Lammers26 jan. 2023 - 11:42

Geen gebrek aan kennis maar rabiaat antisemitisme is de reden.

7 Reacties
Boning
Boning26 jan. 2023 - 12:47

Wat een Aan alles een antisimitisme label plakken doet geen recht aan de werkelijkheid... En ronduit kwaadaardig.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 jan. 2023 - 12:57

Toe maar Fons! Weer een klinkend argument om de antisemietenknuppel nog harder te laten slaan op mensen die niet zo bevlogen zijn van Israël nu. Trouwens wat je in geen enkele geschiedenisstof vandaag terugvindt, is dat ook Roma, Sinti, Vrijmetselaars, vredesactivisten, geesteszieken en communisten werden opgepakt en vermoord tijdens de holocaust. Plus dat de Marechaussee in Westebork behulpzaam was bij deportatie naar Duitsland van dit alles.

KritischKijken
KritischKijken26 jan. 2023 - 14:19

Toe maar laten we vooral er -als mist- allerlei andere bevolkingsgroepen er ook bij betrekken om vooral populistisch te verhullen waar en bij wie dat lage percentage vandaan komt. En holocaust is geen Israel hoewel het voor sommige dwaallichten te verleidelijk is. En dat pretendeert voor inclusiviteit te zijn. Eigenlijk komt t allemaal door Wilders want dat ontbrak er nog maar aan.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans326 jan. 2023 - 15:40

@Achterhout Ik heb hier geen lesboeken bij de hand maar ik geloof niet dat er sprake is van het wegmoffelen van andere slachtoffers dan joden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Niet-Joodse_slachtoffers_van_het_naziregime). Dat de aandacht vooral uit gaat naar de joden lijkt me logisch gelet op de aantallen slachtoffers.

Prisunic
Prisunic26 jan. 2023 - 15:49

Lammers & KK: Wat een minderwaardige opmerkingen. Meer zeg ik er maar niet over.

Volrin
Volrin27 jan. 2023 - 8:05

@Frans "Ik heb hier geen lesboeken bij de hand maar ik geloof niet dat er sprake is van het wegmoffelen van andere slachtoffers dan joden. " Door de holocaust specifiek te definiëren als het uitroeien van de Joden door de Nazi's kan het beeld ontstaan dat het alleen Joden waren die systematisch vervolgd en vermoord werden. Terwijl er dus ook andere groepen hieraan ten prooi vielen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 jan. 2023 - 14:44

KK: Je dòmste reactie tot nu toe. Ik snap eigenlijk niet waarom hij er nog staat aangezien je hiermede wel het recht hebt verkwánseld nog op Joop je pens te ontlasten.

Déjà vu
Déjà vu26 jan. 2023 - 11:04

Deze reactie is verwijderd

Boning
Boning26 jan. 2023 - 10:24

Moeten we, generatie na generatie, van alle mensen verwachten dat ze Van Rossum moeten zijn... De meesten weten niet eens van de uitgevoerde Genocides in Rewanda, Bosnië etc...

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger26 jan. 2023 - 9:15

Niet alleen maar de kennis over WO2 is totaal onvoldoende. Kijkend naar de slimste mens ben ik vaak best verbaasd over her gebrek aan kennis over ons verleden bij de kandidaten. Bonifatius? Slag bij Nieuwpoort? Ze weten er niets van. Van Rossum ging laatst los over ons historisch besef en hij heeft volledig gelijk.

7 Reacties
Zandb
Zandb26 jan. 2023 - 11:23

Polarisario Mag ik u eens vragen dan: Wat weet u nu meer van Bonifatius en De Slag bij Nieuwpoort, dan dat u weet van Bonifatius en De Slag Bij Nieuwpoort?

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 11:59

@zandb 1600 en Dokkum en daar houd het op

LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 17:26

Jozias laat beeldend zien dat geschiedenisonderwijs in Nederland niets voorstelt. Het is dan ook geen wonder dat we er niets van leren en elke keer dezelfde stommiteiten begaan.

Zandb
Zandb26 jan. 2023 - 17:39

Jozias Dat is precies wat ik ook vermoed en waarvan ik het idee heb, dat we daar dan ook niet zo veel mee opschieten, wanneer iemand zoiets weet.

RedR00D
RedR00D26 jan. 2023 - 18:24

Deze reactie is verwijderd

LaBou
LaBou 26 jan. 2023 - 21:58

Nee hoor. Daar werd nog wat aan geschiedenis gedaan. Misschien had wie-was-dat-ook-al-weer zijn eigen school in gedachten toen hij zijn reactie schreef. Daar schijnt het onderwijs nogal wat te wensen over gelaten te hebben, gezien de lees- en schrijfkunsten van deze reaguurder.

Volrin
Volrin27 jan. 2023 - 8:07

De slag bij Nieuwpoort komt in de meeste methodes niet meer voor. De inname van Briel bijvoorbeeld dan weer wel. De aandacht licht meer en naar mijn mening terecht, naar de inhoud van de 80-jarige opstand, ipv specifieke veldslagen.

Van Tax
Van Tax26 jan. 2023 - 9:00

Het kan komen omdat er meer aandacht wordt besteed aan het slavernijverleden. Dat is op dit moment kennelijk belangrijker. Daarnaast is er een steeds groter wordende groep die is opgevoed door facebook en later tiktok die geen idee meer heeft wat betrouwbare bronnen van informatie zijn en wat niet...

6 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied26 jan. 2023 - 10:32

Tel daarbij op generaties die vanaf een ander continent naar Nederland zijn gekomen. Ik ken de verhalen uit eerste hand van mijn opa. Wanneer je voorouders ergens woonden waar de hele tweede wereldoorlog aan je voorbij ging, dan is het niet gek dat je minder goed op de hoogte bent. Ook als je na de basisschool een praktijkgerichte opleiding gaat doen hoor en leer je niets over de tweede wereldoorlog. Tv kijken doet de jeugd ook niet meer. Dus een documentaire oid gaat dan eveneens aan je voorbij.

Zandb
Zandb26 jan. 2023 - 11:25

Van Tax Gezien de populariteit (zeker als we het over 'vroeger' hebben) van een krant als De Telgraaf was wat betrouwbare bronnen zijn, altijd al een probleem.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans326 jan. 2023 - 15:25

@Grijs gebied Interessante hypothese. WOI is goeddeels aan ons voorbij gegaan, in tegenstelling tot onze buren. De Japanse bezetting van onze toenmalige kolonie heeft niet die impact gehad als de Duitse bezetting van Nederland. De Watersnoodramp van 1953 met 1836 slachtoffers valt in het niet bij de natuurrampen elders in de vorige eeuw. Mijn ouders kenden het woord slavernij uit de bijbel, niet uit verhalen van zwarte mensen want die kwamen ze niet tegen in hun jonge jaren. De oorlog in Oekraïne vinden we erger dan die in Jemen. Voor de inwoners van Rwanda en Congo zegt 'de grote Afrikaanse oorlog' meer dan de holocaust. Alles begrijpen is alles vergeven.

Satya
Satya26 jan. 2023 - 16:47

"Wanneer je voorouders ergens woonden waar de hele tweede wereldoorlog aan je voorbij ging, dan is het niet gek dat je minder goed op de hoogte bent." Het was een wereldoorlog.

Volrin
Volrin27 jan. 2023 - 8:08

"Het kan komen omdat er meer aandacht wordt besteed aan het slavernijverleden. " Dat is dus niet zo. Beide onderwerpen komen aan bod op de middelbare school, maar de holocaust is van de twee, de enige die op het examen voor alle niveaus voorkomt.

Grijs gebied
Grijs gebied27 jan. 2023 - 11:10

Deze reactie is verwijderd

Gimli1955
Gimli195526 jan. 2023 - 8:42

https://www.ad.nl/binnenland/hoogleraar-statistiek-kritisch-over-onderzoek-holocaust-dit-is-zwaar-onrepresentatief~abbba91c/ Als de methodiek niet klopt, de groepen niet kloppen en er geshopt is in de statische uitkomsten, van waar kloppen de conclusies dan wel? Vergelijkbaar met het onderzoek van het CBS van de uithuisgeplaatste kinderen van de Toeslag ouders. https://www.ad.nl/binnenland/hoogleraar-gill-hielp-bij-vrijpleiten-lucia-de-b-en-maakt-nu-gehakt-van-cbs-rapport-toeslagenaffaire-br~a28c8d7d/ Laten we vooral de propaganda kanalen van de overheid en media vertrouwen. Want die zijn wetenschappelijk bezig en te vertrouwen, net als Rutte.

1 Reactie
Volrin
Volrin27 jan. 2023 - 14:08

Welke propaganda kanalen?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst26 jan. 2023 - 7:43

Deze reactie is verwijderd

weereenmening
weereenmening26 jan. 2023 - 7:27

Misschien kan er ook 200 miljoen worden uitgetrokken voor bewustwording Holocaust. Hard nodig want de jeugd is zich schijnbaar nergens meer van bewust.

3 Reacties
Zandb
Zandb26 jan. 2023 - 11:31

mening Vreemd dat u het woord "schijnbaar" gebruikt. Als iets schijnbaar niet deugt, zou ik maar eens eerst gedegen onderzoek doen voor ik er 200 miljoen tegen aan gooide. Maar goed, u hebt blijkbaar nog nooit gehoord, toen u jong was, dat ouderen verzuchtten dat de jeugd toch wel heel weinig (want anders?) bewust was van zaken.

weereenmening
weereenmening26 jan. 2023 - 11:52

@Zandb "Schijnbaar" is het ook lastig voor sommige mensen om het sarcasme in een reactie te herkennen.

Zandb
Zandb26 jan. 2023 - 17:46

mening Als u het sarcastisch bedoelt, kan ik er helemaal geen chocola van maken. Dan bedoelt u dus te zeggen dat de jeugd wel degelijk op de hoogte is maar dat het alleen maar lijkt dat het niet zo is. Nou, dat mag u natuurlijk vinden maar dan interesseert het me enorm hoe u daar dan bij komt. Hebt u dat onderzocht? Of hebt u dan bronnen?

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 0:28

Nog en effect van rechts: Leer niets van de geschiedenis. Mensen die het daar over hebben zijn woke. En dat willen we niet toch? /s

10 Reacties
Pieterplezier
Pieterplezier26 jan. 2023 - 8:39

Uiteraard: een tekort aan holocaust-kennis is een rechts effect. Oproerkraaier, ik denk dat het beter is wanneer je een andere hobby gaat zoeken, dit levert je enkel hartfalen op.

tinekea2
tinekea226 jan. 2023 - 8:40

Die ons en jezelf een pleizer en lees dat onderzoek eens. Met name wie en waarom de holocaust ontkend wordt en er een gebrek aan kennis over is. Spoileralert: Heeft helemaal niets met rechts of links te maken.

gravin2
gravin226 jan. 2023 - 9:07

hmm, ik zie meer geschiedsvervalsing bij links, geloof ik, wat dacht u van veranderde straatnaamborden? of verwijderde beelden van boeven van vroeger?

Satya
Satya26 jan. 2023 - 11:20

"Met name wie en waarom de holocaust ontkend wordt en er een gebrek aan kennis over is." Vertel eens aan waar ik dat kan vinden graag.

Satya
Satya26 jan. 2023 - 11:29

"hmm, ik zie meer geschiedsvervalsing bij links, geloof ik, wat dacht u van veranderde straatnaamborden? of verwijderde beelden van boeven van vroeger?" Hoe vervals je daarmee de geschiedenis? Ze proberen de herinnering aan de boeven niet in een heldenrol weer te geven. Zelf vind ik het jammer want het risico op uitwissen is er dan ook. Van vervalsing is dan nog geen sprake. Echte geschiedsvervalsing: de heldenstatus van Churchill, heeft in 1952 een gruwelijke genocide op de Kikuyu gestart. Betreft aantallen niet zo groot als de holocaust maar betreft wreedheid niet onderdoen aan de nazi's. Deze geschiedvervalsing mocht ik dus niet op school bespreken. Maar goed, Kikuyu zijn niet zo waardevol of zo.

Satya
Satya26 jan. 2023 - 11:30

Wat wil je, de rechtse ideologie van Cliteur is grotendeels hetzelfde als die van Irving en Macdonald.

Zandb
Zandb26 jan. 2023 - 11:35

tinekea oproerkraaier heeft het over mensen die niets willen weten (laat staan leren) van een holocaust. Niet over mensen die er werkelijk niets van af weten. Bent u het met me eens, dat het eerst zinnig is te onderzoeken wie geen weet wil hebben van iets als de holocaust en wie daar werkelijk niets van af weet?

Zandb
Zandb26 jan. 2023 - 11:48

gravin U bent wel erg stellig. Zoals u het stelt vervalsen wij ons beeld van de geschiedenis, als wij er een andere opvatting op na houden dan de mensen toen. Ik zie niet in waarom we tegelijkertijd niet kunnen accepteren dat iemand in zijn tijd iets deed wat toen aanvaardbaar was, maar wat we nu niet meer accepteren. En dat we nu vinden, dat iemand zich via de slavernij verdienstelijk maakte, geen straatnaam verdient. Laat staan dat we nu weten wat de mensen toen niet wisten. Met een letterlijk 'gezocht' voorbeeld: Zou er een Marc Dutrouxplein bestaan, dan is het toch niet meer dan vanzelfsprekend dat die naam vervangen werd door een andere toen men ontdekte, wat de man voor narigheid aangericht heeft. Ik zou niet inzien hoe je daarmee de geschiedenis vervalst.

KritischKijken
KritischKijken26 jan. 2023 - 14:21

Extreem rechts: Ja we konden er op wachten, net als die verklaring van dat dwaallicht uit Amsterdam, want een beetje onderzoek gaat t IQ te boven.

KritischKijken
KritischKijken26 jan. 2023 - 14:23

@Zandb Misschien is het dan vooral handig om eerst t onderzoek te lezen voordat Pavlov weer regeert met de kreet extreem rechts..

Oki Doki
Oki Doki25 jan. 2023 - 22:47

Ach ja, uiteindelijk zal de holocaust voor het grootste gedeelte vergeten worden door toekomstige generaties, zoals dat met alle geschiedenis het geval is.

Willem Heerema
Willem Heerema25 jan. 2023 - 22:11

De geschiedenis en deze etnische zuivering terugdraaien lukt helaas niet meer. Wel kunnen we invloed hebben op het heden. Bijvoorbeeld invloed op bescherming van de slachtoffers van een huidige etnische zuivering: de Palestijnen in Palestina en Israël t.g.v. het Zionisme door Israël. Laat vooral daar de educatie over de #Holocaust over gaan. Hetgeen we leerden van de Holocaust: "Dit nooit meer" geldt niet exclusief voor een bepaalde bevolking, maar ook voor de Palestijnen.

3 Reacties
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger26 jan. 2023 - 9:24

@Willem: Dat de Palestijnen bijzonder fout behandeld worden mag je vinden, maar een etnische zuivering is natuurlijk onzin. Google maar eens op de aantallen Palestijnen daar. Er is zelfs sprake van een hele flinke groei van hun aantal.

weereenmening
weereenmening26 jan. 2023 - 9:45

Volgens mij weet je niet wat de Holocaust eigenlijk was, althans dat moet wel als je dit soort vergelijkingen maakt. Dit soort redeneringen dragen wel bij aan huidige klimaat van bagatelliseren Holocaust, en hier zien we dus de gevolgen van.

Sachs
Sachs26 jan. 2023 - 20:37

@ Willem Ik ben het met u eens. De reacties op uw post tonen de hypocrisie aan over wat mensenlevens waard zijn. @ Polisario Als volk 1 door gewelddadige verdrijving en vestiging de plaats inneemt van volk 2 heet dat etnische zuivering. Dat is precies wat er aan de hand is. @ Weereenmening Het bagatelliseren van de Holocaust is niet aan de orde. Wat aan de orde is, is of daar lessen uit getrokken worden. Dat wil bij u nog niet vlotten, zo te lezen.

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 21:33

En daar worden ook al weer twijfels bij gezet https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/holocaustonderzoek-rammelt-aan-alle-kanten-steekproef-niet-representatief-percentages-lukraak-opgeteld~b5fa22ba/

1 Reactie
Pieterplezier
Pieterplezier26 jan. 2023 - 8:38

Gebeurt toch vaak, dat er onderzoeksresultaten worden gepubliceerd die later toch niet blijken te kloppen. In dit geval een Amerikaans onderzoeksburea, waarbij je je dan af moet vragen of er een 'verborgen agenda' achter zit. Verdeel en heers strategie. Zou Amerika gebaat zijn bij verdeeldheid onder de Europese bevolking?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen25 jan. 2023 - 21:20

Mooi getroffen de gelaatsuitdrukking van die docent.

KritischKijken
KritischKijken25 jan. 2023 - 21:00

Ik hoop niet dat dit serieuze onderwerp alleen behandeld wordt als cartoon.... En vooral waar t zit en waar t vandaan komt...

2 Reacties
Sam V
Sam V26 jan. 2023 - 8:33

Dat hoop ik met u maar het verleden geeft nog weinig reden daartoe. De slachtoffers worden in de publieke analyse in de media vaak uitgebreid en specifiek besproken, maar zodra het over de dader gaat worden het veelal algemeenheden. Waardoor het gesprek over aanpak en preventie ook in diezelfde algemeenheden plaatsvindt. Totaal zinloos helaas.

Satya
Satya26 jan. 2023 - 8:59

Er is erg veel onderwijs op het gebied van de holocaust nodig en niet alleen bij de jeugd blijkt.