Joop

‘Ken waarde toe aan alles wat we écht nodig hebben’

  •  
20-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In de Tweede Kamer gaat het dezer dagen over de toon van het debat, wie knettergek is en wie door de bodem van de beschaving zakt. Druktemaker Dolf Jansen hoopt dat de Kamerleden daarna weer tijd hebben voor inzichten. Zoals: “Ken economische waarde toe aan cultuur. Niet alleen omdat het financieel-economisch en qua werkgelegenheid een belangrijke sector is, maar omdat het beleven, het samenkomen, het geraakt worden, het lachen om de waanzin van de wereld, het je veilig voelen in wat Seth Gaaikema ooit het laatste zaaltje van gezond verstand noemde, omdat al die dingen grote waarde hebben en de geestelijke gezondheid van een land, een samenleving op peil houden. En maak dan dezelfde keuzes wat economische waarde betreft voor natuur, voor landschap, voor rust en ruimte en groen in al haar verschijningsvormen. Laat economische waarde geen winst- en aandeelhoudersverhaal meer zijn, maar ken waarde toe aan alles wat we in een land, een samenleving écht nodig hebben.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2022 - 7:34

In België gaan de artiesten ( allerlei soorten muziek) nu 24 uur lang optreden voor 200 personen. Dit alles om de bevolking geestelijk te voeden. En ze doen het met liefde. Er is bevestigd dat het niet om een statement gaat. Ook daar hebben ze al geruime tijd geen geen inkomsten. Bij de buren is dus niet alles beter voordat we dat weer van stal halen.

Eric Minnens
Eric Minnens20 jan. 2022 - 23:08

Cultuur is inderdaad een primaire levensbehoefte. Geheel in tegenstelling tot wat economen ons willen doen geloven. Want als wij alleen maar leven om te eten, om ons te kleden en om te wonen, dan leven wij niet echt. Dan vegeteren we alleen maar een beetje. Wij snakken naar muziek, sport, dansen, theater, musea, boeken, onze hobby's et cetera. Dàt is ons leven. Dat staat bovenaan onze verlanglijstjes. Natuurlijk pleit Dolf voor eigen parochie. Wie niet?! Dat doen tandartsen, therapeuten, vakkenvullers, advocaten, automonteurs, bloemenverkopers, pensionado's et cetera immers ook. In hun belang, maar ook in ons belang. Dus houd dat argument er svp buiten Cock! En geef alle ruimte aan cultuur. Heb je 't gehoord Robbert?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2022 - 7:35

"Eric Minnens" "Cultuur is inderdaad een primaire levensbehoefte" Jammer dan dat er zoveel mensen altijd van verstoken blijven.

Eid
Eid20 jan. 2022 - 16:28

Maar... dan gaat het uiteindelijk toch nog steeds om de poen die ook Dolf hoopt te ontvangen voor z'n optreden, dus economisch, of gaat ie t voor niets doen, alleen voor de geroemde waardering? Ook artiest zijn is een verdienmodel, gelet het voorzichtig zijn met over wie je grap of satire maakt, wnt of je verdient t zelf of je hangt ad subsidie...

10 Reacties
Loet Smit
Loet Smit20 jan. 2022 - 17:49

Oh dus omdat Jansen geld verdient met z'n vak kan/mag hij geen statement maken? Goh joh. En, werkt u zélf eigenlijk voor niets? Of ''hangt u aan de (uitkerings-) subsidie''? ''gelet het voorzichtig zijn met over wie je grap of satire maakt'' <-- toon deze bewering dan maar eens aan.

MG1968
MG196820 jan. 2022 - 17:52

"Maar… dan gaat het uiteindelijk toch nog steeds om de poen" Maar de relatieve waarde verschuift dan van 'dingetjes' naar 'beschermingswaardig'. Van materieel naar immaterieel etc. Zoals Dolf hier stelt 'ken juist dat de waarde toe die het benodigd'. Nou geloof ik wel dat langzaam maar zeker het besef indaalt dat juist het beschermingswaardige niet alom vertegenwoordigd en vanzelfsprekend aanwezig is zonder dat het aandacht behoeft (en dus voor burger en overheid 'gratis') is een zekere versnelling van dat proces zeker geen overbodige luxe. Zoals al vaker betoogd: het risico is dat het voor verschillende van die waarden 2 voor twaalf of zelfs te laat is.

nikita72
nikita7220 jan. 2022 - 18:30

Inderdaad heeft Dolf Jansen ook een privé-belang. Evengoed wordt het tijd om te beslissen wat we belangrijk vinden: - boeken kopen of alcohol kopen ? - vliegreizen ? - dat de scholen open kunnen? - popfestivals? - wekelijks sporten? - distributie centra of natuurgebieden?

vdbemt
vdbemt20 jan. 2022 - 18:58

Waar gaat het hier om de poen? Dat komt nergens aan de orde. Als de leraren zeggen dat het goed is voor de kinderen dat het onderwijs doorgaat, gaat het ze dan ook om de poen? " Artiest zijn is een verdienmodel" ?? Ga toch weg. Dat is het slechts voor de top. En wat dacht je van al die mensen achter de artiesten, de technici, garderobe, bodes, etc., ook verdienmodel??? Woon jij in een eigen huis? Dan word je gesubsidieerd met HRA. Verdienmodel.

Hernandez
Hernandez20 jan. 2022 - 21:43

@vdbemt 'Dan word je gesubsidieerd met HRA. ' Haha, met deze rentes???

lmgikke
lmgikke21 jan. 2022 - 7:40

@Hernandez: JA Dat de rente momenteel laag is, doet niets af aan het feit dat de HRA een subsidie is.

watcher3
watcher321 jan. 2022 - 12:57

Eid projecteert gewoon zijn eigen denken op andere mensen die wel integer zijn.

Hernandez
Hernandez22 jan. 2022 - 12:02

@imgikke Sinds wanneer is subsidie hier een vies woord?

vdbemt
vdbemt23 jan. 2022 - 10:39

@Hernandez. Oi, oi, oi, dat is nog eens een sterke reactie. Nu dan toevallig een paar jaar niet, of niet zoveel. De overige jaren van de 40 zeker wel. Het is wat Imgikke zegt. Overigens spreek ik uit ervaring. Ik geniet al zo lang van de HRA. En heb persoonlijk ervaren dat je meer terugkrijgt op de momenten dat je meer verdient. Dat is toch vreemd, niet?? Persoonlijk leuk, maar niet goed.

vdbemt
vdbemt23 jan. 2022 - 11:23

@Hernandez. 'Subsidie' is geen vies woord. Als het toegepast wordt zoals het bedoeld is, doet het alleen maar goed. Door misbruik kan het tot een vies woord gemaakt worden. De HRA is een systematiek die tot doel had ook de kleinere inkomens de gelegenheid te geven huiseigenaar te worden. Dat doet het ook wel. Maar het geeft de grotere en nog grotere inkomens OOK de gelegenheid met die HRA dat inkomen nog eens veel meer te vergroten dan dat de kleine inkomens kunnen. Daar is altijd heel veel gebruik van gemaakt. Veel geld is, onnodig, gegaan naar inkomens die het niet nodig hadden.