Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ken je die mop van westerse bedrijven die Rusland verlieten na de invasie van Oekraïne?

  •  
19-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8118 keer bekeken
  •  
ANP-458048901

Nadat in februari vorig jaar de Russische invasiemacht zijn oorlog tegen Oekraïne begon, kondigde een keur van westerse bedrijven aan hun activiteiten in Rusland te staken. Uit een nieuw Zwiters onderzoek blijkt nu dat slechts een zeer kleine minderheid van de in Rusland opererende bedrijven daadwerkelijk zijn vertrokken.

Onderzoekers van de Universiteit van St. Gallen en het IMD Instituut in Lausanne onderzoeken hoeveel bedrijven uit de Europese Unie en de G7-landen sinds de start van de oorlog zijn vertrokken. Zij ontdekten dat al met al 8,5 procent van de westerse bedrijven dit heeft gedaan. Van een enorme uittocht is dus geen enkele sprake, concluderen de onderzoekers: “In feite hebben veel bedrijven weerstand geboden aan de druk van regeringen, media en ngo’s om Rusland te verlaten vanwege de invasie van Oekraïne”. 

Voorafgaand aan de invasie hadden 1.404 bedrijven uit de EU en de G7 gezamenlijk 2.405 dochterondernemingen in Rusland. Eind november hadden slechts 120 bedrijven hun biezen gepakt. Duitsland is de koploper qua Europese bedrijven die niet zijn vertrokken. Van de westerse ondernemingen die nog altijd actief zijn in Rusland, is 19,5 procent Duits. 15 procent is Japans, 12,4 procent Amerikaans. De Verenigde Staten loopt wel voorop met het percentage bedrijven dat Rusland de rug heeft toegekeerd. 

Wat ook duidelijk naar voren kwam in het onderzoek, is dat het vooral de bedrijven zijn die maar een klein aandeel van hun omzet uit Rusland haalden die het land verlieten. Gezamenlijk gaat het slechts om 6,5 procent van hun winst, voor belastingaftrek. Oftewel, de bedrijven met winstgevende dochterondernemingen besloten hun omzet te verkiezen boven het lot van Oekraïne. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Greendutch
Greendutch21 jan. 2023 - 2:44

wordt de lijst namen van die bedrijven hier gepubliceerd? dan kunnen we zelf kiezen of we hier producten van de moederbedrijven kopen of niet. ik koop bv niks meer bij Holland & Barrett (vh de Tuinen) sinds ik weet dat dit v.e. Rus.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jan. 2023 - 15:04

Ken je ook de mop van westerse landen die de sancties gingen instellen en streng naleven natuurlijk. Juist ja!

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 jan. 2023 - 18:37

@Minoes, volgens mij ligt de gas, olie en kolen invoer van Rusland inmiddels op z'n gat... dus ik snap niet wat je bedoeld? Verder heeft/maakt Rusland niets wat we hier willen hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2023 - 7:34

Nederland en het blokkeren/inbeslagnemen van Russisch bezit bijvoorbeeld!

zeeman aan wal
zeeman aan wal20 jan. 2023 - 14:14

In de echte wereld bestaat er geen rechtvaardigheid, slechts belangen. Oftewel: deugen is voor de bühne.

Markzelluf
Markzelluf20 jan. 2023 - 11:49

Interessante bevinding. De oorzaak wordt jammer genoeg niet genoemd, maar de auteur van dit artikel suggereert dat het een geldkwestie is. Kan. In dat geval; naming and shaming, zodat wij westerse consumenten en beleggers in actie kunnen komen. Schone taak voor journalisten, zoals die van Boos, Radar etcetera

1 Reactie
LaBou
LaBou 20 jan. 2023 - 17:30

Het is mark blijkbaar nog nooit opgevallen waar we wel en waar we geen sancties instellen. Het kan dus niet anders dan dat de "suggestie" dat het om geld gaat een juiste veronderstelling is.

Sam V
Sam V20 jan. 2023 - 8:29

De vraag is hoe ver je als bedrijf moet gaan om zelf politiek te bedrijven. Elk bedrijf zal zich moeten houden aan sancties of de gevolgen daarvan dragen. Waarom zouden zij zelf verder moeten gaan? Omdat een deel van de bevolking het moreel verwerpelijk vindt? Die kunnen die bedrijven dan boycotten. Iedereen tevreden, toch? Nu alleen die verrekte oorlog nog zien te beëindigen. Maar dat is aan de politiek.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens20 jan. 2023 - 12:37

@ Sam V Jij schrijft: Omdat een deel van de bevolking het moreel verwerpelijk vindt? Die kunnen die bedrijven dan boycotten. Iedereen tevreden, toch? Dat klopt. Het gaat oom de vraag wat voor samenleving je wil. Als jij geen probleem het met producten waar het bloed van onschuldigen aan kleeft kan je daar voor kiezen. Maar alles heeft consequenties. Jouw keuze raakt dan ook de samenleving hier. Waarom zou iemand hier in Nederland rekening met jou houden als jij deze keuze maakt?

RoepToeter
RoepToeter20 jan. 2023 - 8:13

''Ken je die mop van westerse bedrijven die Rusland verlieten na de invasie van Oekraïne?'' Wegkijkers zullen zich hypocriet verbazen maar het is nooit anders geweest dan dat bedrijven van de rijken er in de eerste plaats zijn voor de dikke winst en niet om te deugen. In zoverre je van deugen kan spreken als het er om gaat oorlog uit te lokken/voeren in plaats van diplomatie. Logisch dus dat bedrijven de agressieve NAVO kernwapenmacht in haar streven macht uit te breiden richting Oosten en daarmee oorlog uit te lokken voor de bühne steunen. Oorlog is dikke winst voor bedrijven van de rijken. Miljarden worden er door oorlogszuchtige machthebbers besteed aan wapentuig. In het Westen werd altijd al een veelvoud aan wapens besteed vergeleken met Oost maar nu is het helemaal feest. NAVO 1.313 miljard en Rusland 66 miljard in 2021. https://vrede.be/nl/nieuws/wereldwijde-militaire-uitgaven-stijgen-opnieuw-0#:~:text=De%20NAVO%20besteedt%2017%20keer,zijn%20economische%20draagkracht%20zwaar%20overschrijdt. En wie betaald de rekening uiteindelijk? Behalve dan natuurlijk de slachtoffers op het Oekraïense slagveld waar de oorlog tussen Westerse en Russische elite wordt uitgevochten.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens20 jan. 2023 - 12:42

@ Kees Jij schrijft: dat bedrijven van de rijken er in de eerste plaats zijn voor de dikke winst en niet om te deugen. Weer een reeks missers. Bedrijven zijn vaak voor een groot deel eigendom van pensioenfondsen. Van werknemers dus. Ook kiezen bedrijven er steeds vaker voor om niet te produceren ten kosten van werknemers. Dus ook hier sla je de plank mis. Tenslotte vergelijk je de defensie uitgaven van de NAVO en Rusland. Zonder rekening te houden met de enorme verschillen in materiaal kosten. En zonder rekening te houden met het feit dat de NAVO selectief delen wil aanvallen en Rusland geen probleem heeft met het bombarderen van woonwijken en het doden van grote aantallen burgers. Kortom ook hier raakt je betoog kant nog wal.

∆
19 jan. 2023 - 19:32

Ondertussem smeekt Oekraïne om meer militaire steun om het invasieleger van de bezetter te verslaan. Lijdend maar dromend van vrijheid, zelfbeschikking, democratie en lidmaatschap van de EU.

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 jan. 2023 - 20:51

Zolang ze maar niet onder het juk van de russen komen, dat is waar ze het bangste voor zijn. Meer deportaties, meer martelkamers, meer onderdrukking. Ik weet niet of ze dromen, ik denk vooral dat ze vrezen. De hoeveelheid wapens die overigens de laatste dagen is toegezegd en de tanks gaan deze week nog komen... het 'smeken' werkt.

HollandseKaas
HollandseKaas20 jan. 2023 - 0:56

Ze hadden als alternatief de Minsk akkoorden kunnen uitvoeren. Rekeninghoudend dat een aantal mensen in het oosten van Oekraïne er anders tegen aankeken. Had veel ellende voorkomen. Deze oorlog slaat helemaal nergens op. Kleuter leidingen die allemaal hun eigen ego en zin doordrijven zonder met anderen rekening te houden.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 jan. 2023 - 9:38

@HollandseKaas, tuurlijk, en Rusland had inmiddels wel zijn troepen teruggetrokken zoals besloten in de Minsk akkoorden? " een aantal mensen in het oosten van Oekraïne er anders tegen aankeken" ook zo'n onzin, sinds 2014 is bijna de helft van de mensen uit DPR en LPR gevlucht, mag jij raden waarheen (?) Er zijn zowel in de Donbas als de Krim nooit democratische meerderheden geweest voor wat Rusland 'claimt'

Andreas4
Andreas419 jan. 2023 - 19:07

Profiteurs die over lijken gaan.

2 Reacties
Pooky
Pooky19 jan. 2023 - 21:17

Waarom mag je geen spullen aan Russen verkopen? U verhuurt zeker ook nooit uw auto of kamer aan een Rus, enkel Omdat het een Rus is.

Volrin
Volrin20 jan. 2023 - 7:59

Deze reactie is verwijderd

badgast
badgast19 jan. 2023 - 17:01

En is er ook maar één lezer van Joop die dit verbazend vindt?

1 Reactie
pahan
pahan19 jan. 2023 - 19:43

Vast wel.

Pooky
Pooky19 jan. 2023 - 16:26

Dikke prima van die bedrijven. Gewoon de Russen bedienen en via een constructie geen belasting in Rusland betalen. Het is geen oorlog van de Russen. Je hebt ook van die bedrijven die in Nederland geen hotelkamers verhuren aan Russen vanwege hun nationaliteit, Jammer.

3 Reacties
alweertelaat
alweertelaat20 jan. 2023 - 8:45

"Het is geen oorlog van de Russen." Neen tuurlijk, iedereen is schuldig aan de oorlog behalve de Russen. Hoe krijg je het uit je toetsenbord geperst?

DaanOuwens
DaanOuwens20 jan. 2023 - 12:44

Nieuw account zie ik aan je schrijfstijl. Bespaart mij weer je moeite om op dit soort onzin te reageren.

Pooky
Pooky21 jan. 2023 - 8:16

Het is gewoon belachelijk als een retailer zegt. Ben je Rus? Dan ga ik niet aan jou verkopen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 jan. 2023 - 16:16

Moeilijk onderwerp hoor, is allemaal een kwestie van definities. Sommige bedrijven zijn al helemaal vertrokken, anderen zijn aan het afbouwen, sommigen investeren niet meer, sommigen pauzeren alle activiteiten. Dit is een site met een ander beeld (weet niet hoe betrouwbaar) https://leave-russia.org/companies-that-exited