Joop

Kee & Van Jole vechten om een vrouw in Den Haag

  •    •  
19-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
562 keer bekeken
  •  
In de studio van Radio 1 schoven Peter Kee en Francisco van Jole aan bij Willemijn Veenhoven van De Nieuws BV voor hun wekelijkse commentaarronde op het politieke bedrijf.
Het eerste onderwerp is het zogeheten ‘premiersdebat’ dat EenVandaag kort voor de verkiezingen wil gaan organiseren tussen VVD-leider Rutte en PVV-man Wilders. Kee wijst er op dat Wilders meteen enthousiast reageerde. Voor de VVD is het tevens een ideale kans om kiezers weg te halen bij andere partijen door te doen alsof het gaat om een keuze tussen deze twee politici. Van Jole vindt het debat een wensdroom van EenVandaag omdat Wilders in de praktijk geen schijn van kans maakt premier te worden. Bovendien wordt de linkse kiezer zo geheel buitengesloten.
Het tweede onderwerp is het gebrek aan, om niet te zeggen vrijwel totale afwezigheid van, vrouwen in de politieke strijd. Van Jole schreef daar een opinie over. Kee stelt dat er gewoon geen vrouwen zijn die het willen. Volgens Van Jole is dat het duidelijkste bewijs dat er een wezenlijk probleem is en een taboe omdat niemand het er over wil hebben.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Truce
Truce20 okt. 2016 - 13:49

Wat is er toch met dit gedram om vrouwen op een voetstuk plaatsen? Ze 'moeten' gaan leiding geven, lijkt het. In plaats van 'mogen'. Er moet van alles aan gedaan worden om dit maar te faciliteren, want vrouwen worden 'benadeeld'. Het lijkt mij zelden juist om een groep anders te behandelen. Wij moeten stelling nemen voor gelijke behandeling van vrouwen, niet voor bevoordeling. Lieve help zeg, de heertjes gaan wel even ridderlijk bepalen dat ze niet mee willen doen als het vrouwtje niet ook mag spelen. Hoe ongelooflijk denigrerend wil je het hebben? Goedbedoeld, hoor... daar niet van. Het laatste wat vrouwen nodig hebben is het 'excuustruus'-label. Het lijkt mij voor zowel man als vrouw beter om deze discussie te laten voor wat het is zodat vrouwen die op eigen kracht de top halen, daarvan ook de erkenning en beloning krijgen. Geen excuses meer dat die vrouw de positie wel zal hebben gekregen door haar 'vrouwzijn', geen gehuil meer dat een vrouw een positie -niet- krijgt omdat ze geen man is. Geen verplichte getallen aan tafel, maar uitgenodigd worden omdat je wat te vertellen hebt. Ik ben dit betuttelende gedrag van sommige heren meer dan zat, en ik begin te begrijpen waarom de donkere medemens het gepraat van blanken over racisme de strot uitkomt. Met dat begrip haal ik toch iets positiefs uit deze discussie.

rbakels
rbakels20 okt. 2016 - 11:46

Vrouwen houden niet van de moddergevechten inherent aan hedendaagse politiek. Hillary wel?

geen-mening
geen-mening20 okt. 2016 - 9:33

Volgens mij is het feit dat vrouwen (in ieder geval degene die nu politiek actief zijn bijv. Mevr. Schippers) op dit moment niet de ambitie hebben om politiek leider van een partij te worden en dat er veel vrouwen parttime werken juist het ultieme bewijs dat we steeds meer emanciperen, in plaats van dat mannen ze "dwingen" te doen wat die man wil maken die vrouwen nu hun eigen keuzes en op dit moment zijn dit daar de gevolgen van, als er vrouwen zijn/komen die er juist voor kiezen wel lijsttrekker te willen worden of fulltime te willen werken is er niemand die raar op kijkt en/of ze tegenhoudt volgens mij (de religieuze extremisten hier en daar daargelaten).

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt20 okt. 2016 - 7:09

Eén van de oplossingen die Van Jole noemt is dat mannen zouden moeten weigeren om in panels zitting te nemen als die panels alleen mannelijke deelnemers kent. Het lijkt me een uitstekend idee om dit ook te laten gelden voor politieke panels bij de NPO. Om te binnen het politieke panel van De Nieuws BV. Voegt Van Jole de daad bij het woord? Het lijkt me een uitstekende manier om duidelijk te maken dat de kwaliteit van panels er alleen maar door toe zal nemen.

Donostia2
Donostia219 okt. 2016 - 22:07

Okay, te sneu om te laten lopen. "Kee stelt dat er gewoon geen vrouwen zijn die het willen. Volgens Van Jole is dat het duidelijkste bewijs dat er een wezenlijk probleem is en een taboe omdat niemand het er over wil hebben". Standpunt Kee: "er zijn gewoon geen vrouwen die het willen". Lastig. Wat is gewoon of ongewoon. Dubbel lastig: geen vrouwen die het willen. Het is wat onduidelijk, kan wijzen op PvdA "leiderschap" of héél iets anders. Dan van Jole, in samenvatting: "Er zijn gewoon geen vrouwen zijn die het willen, dus is dat het duidelijkste bewijs dat er een wezenlijk probleem is en een taboe omdat niemand het er over wil hebben". Ik houd het graag simpel: wat is het probleem? En wat maakt dit tot een wezenlijk probleem? Een taboe waar niemand over wil hebben, dat is wel weer nieuw. Ik kan me geen taboe in Nederland herinneren waar niemand het over wil hebben. Integendeel. Kennelijk mis ik iets, maar deze redenatie lijkt erg op die van de mannenbroeders.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus20 okt. 2016 - 1:18

"Lastig. Wat is gewoon of ongewoon." Gewoon kun je hier lezen als gebruikelijk, dus feitelijk en zonder er meteen een waardeoordeel aan te plakken. Kee heeft er als redacteur van Pauw ervaring mee dat je wel kunt streven naar meer vrouwen aan tafel maar dat ook capabele vrouwen vaak heel andere keuzes maken of vinden dat een ander veel geschikter is dan zijzelf. Ook de redactrice van joop.nl die sinds kort tevens voor Pauw werkt en dacht dat ze dat wel even kon veranderen kwam er al snel achter dat het allemaal niet zo simpel werkt: ze schreef daarover een column voor Opzij die tamelijk ontluisterend is voor wie zich teveel illusies koestert.

Nick Ros
Nick Ros20 okt. 2016 - 7:17

Piet ? lees jij de OPZIJ ? Dat is een vrouwenblad. De aap komt uit de mouw.

Piet de Geus
Piet de Geus20 okt. 2016 - 12:17

"Dat is een vrouwenblad." Komt dat even goed uit. Mijn huisgenoot is ook een vrouw. Mag ik aannemen dat bij jou alleen Men's Health op de deurmat ploft?

Zakenpief
Zakenpief19 okt. 2016 - 21:35

Wederom een zwak verhaal van Van Jole. Heerst er in Engeland, Duitsland en de VS dan geen masculiene cultuur in de politiek? Ik denk dat we de oorzaak voor een groot deel in dezelfde hoek moeten zoeken als bij het feit dat NLse vrouwen koploper zijn in parttime werken. Zijn er in Nederland dan echt geen vrouwen te vinden die de ambitie hebben om leiding te geven? Die bereid zijn om hun nek uit te steken?

Johan eldert
Johan eldert19 okt. 2016 - 21:28

heeft iemand de redactie van EenVandaag omgekocht? Hoe absurd van EenVandaag om zo de meerderheid van de kiezers aan de kant te zetten, want vvd - pvv vertegenwoordigen met elkaar nog altijd een minderheid.

1 Reactie
Erik20
Erik2020 okt. 2016 - 5:14

Ze willen Wilders heel graag in de uitzending en die komt niet als ze meerdere partijen naast de VVD uitnodigen

Andy Capp
Andy Capp19 okt. 2016 - 21:03

"Kee stelt dat er gewoon geen vrouwen zijn die het willen." Zouden vrouwen dan toch verstandiger zijn dan mannen? -

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus20 okt. 2016 - 1:19

Omdat mensen die vanuit de marge blijven schreeuwen verstandiger zijn? Wat een mal stukje zelfrechtvaardiging.

rbakels
rbakels19 okt. 2016 - 20:26

Vrouwen zijn sterk en slim, en lenen zich niet voor politieke flauwekul. Dat moet te denken geven! Ja ik ben een man maar uit een familie van sterke vrouwen terwijl ik niet verder kom dan JOOP.NL commentator.

1 Reactie
Zephyr2
Zephyr220 okt. 2016 - 8:12

Vrouwen richten zich meer op relatie dan prestatie. Mannen zijn eerder bereid grotere risico's te nemen om iets te bereiken dan vrouwen. Mannen houden meer van competitie, zich meten met elkaar. Dat zit er nu eenmaal ingebakken door de evolutie.

BingoGrubb
BingoGrubb19 okt. 2016 - 16:59

mooi man mannen die over vrouwen praten

Nick Ros
Nick Ros19 okt. 2016 - 16:30

Francisco, de meeste partijen hebben op de kieslijst op nr. -2- een vrouw staan. Peter Kee, regel eens een debat tussen deze vrouwen. Kan een begin zijn.

Jack in the box
Jack in the box19 okt. 2016 - 16:20

het propageren van meer vrouwen op welk terrein dan ook; of mannen is een totaal non isseu. Het gaat immers om de inhoud en wat de persoon zegt of denkt en of dat nou gebracht wordt door iemand met een X chromosoom of een Y chromosoom zou niemand moeten boeien. De linkse kiezer dreigt te worden buitengesloten? Weet u wel dat dit reeds is gebeurd door de partij die eigenlijk de wensen van deze linkse kiezers had moeten uitdragen; de PvdA? De PvdA heeft de linkse kiezer zelf buitengesloten! En dan is deze theekrans met alleen rechtse elementen het resultaat!

weejee2
weejee219 okt. 2016 - 16:12

Wel veel en langdurig gedram over het probleem maar nog niet het begin van een oplossing.. helaas

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 okt. 2016 - 15:51

[Bovendien wordt de linkse kiezer zo geheel buitengesloten.] Hoezo? De PVV-Kiezer is weggelopen dan de PvdA naar SP en weggelopen van SP naar PVV. Het is de linkse achterban die de PVV groot maakt. Het programma van de PVV was een kopie van dat van de SP waaraan om zieltjes te winnen wat beledigende taal werd toegevoegd.

2 Reacties
Edwin038
Edwin03819 okt. 2016 - 23:07

PVV heeft het links lullen en rechts zakken vullen gewoon overgenomen van de PvdA. Wilders blijft echter gewoon een zetelrover van de VVD.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 okt. 2016 - 16:09

[Wilders blijft echter gewoon een zetelrover van de VVD.] De kieswet is dat niet met je eens. (helaas wat mij betreft)