Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kee & Van Jole over institutioneel racisme, rechtsradicalisme bij NPO en fascisme in de Tweede Kamer

  •  
25-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2380 keer bekeken
  •  

De ministerraad zou vandaag vergaderen over institutioneel racisme. Peter Kee legt uit wat daarvan terecht is gekomen. Francisco van Jole stelt dat de discussie zo moeizaam is omdat premier Rutte begin deze eeuw als staatssecretaris werd veroordeel wegens discriminatie en vervolgens verkondigde dat institutioneel racisme niet bestaat.

Daarna gaat het over de Ongehoord Nederland waar onder meer de omvolkingstheorie wordt verkondigd. De verantwoordelijke staatssecretaris Uslu zegt dat ze er niets tegen kan doen. Kee wijst er op dat de omroep is toegelaten door de vorige minister Arie Slob. Van Jole stoort zich aan de houding van de politiek. "Het gaat om een vorm van radicalisering. Een inspiratiebron voor terrorisme. Stel dat het een imam was die dit soort dingen verkondigde bij de NPO. Dan zou er meteen opgetreden worden."

Vervolgens wordt er nog even gesproken over een FvD-Kamerlid dat wilde beledigingen uit richting ambtenaren. Plaatsvervangend voorzitter Martin Bosma (PVV) schorste daarop de vergadering. Volgens Kee kan voorzitter Bergkamp er een voorbeeld aannemen. Van Jole vindt dat het om een normale ingreep gaat die geen extra lof verdient. Hij wijst er op dat Bosma van hetzelfde laken een pak is en bijvoorbeeld zelf bedenker is van de belasting voor vrouwen die een hoofddoek dragen. "Daar had hij al voor veroordeeld moeten worden. Als een crimineel op weg naar een bankroof voor een rood stoplicht stopt zeg je ook niet dat hij goed bezig is."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Greendutch
Greendutch26 mei 2022 - 0:00

eens met Francisco: we moeten iets dóen tegen uitbreiding van + verbreiding van de boodschap van forumtegendemocratie en ander extreem rechts i.p.v. aandacht geven en schande spreken erover. ik heb een poos geleden al een brief naar NPO ombudsman gestuurd met verzoek om leugens tegen te gaan en haat zaaien + bang maken tegen te gaan. https://service.npo.nl/onderwerp/contact-met-npo#category-contact-met-ombudsman

2 Reacties
Pater
Pater26 mei 2022 - 0:49

ON is inderdaad schandalig. Ze halen de meest krankzinnige meningen naar hun programma, zonder enige tegenspraak. Karstens denkt dat-ie god is, heeft overal meningen over, maar helaas nooit onderbouwd. Uslu zei trouwens niet dat ze er niks aan kan doen, maar dat ze afwacht wat de ombudsman ervan vindt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 mei 2022 - 8:07

ON had best kansen maar heeft ze ook wel weer snel verziekt. Ik deel de mening met Karskens dat er een grote groep Nederlanders letterlijk ongehoord is door de NPO. De diversiteit aan meningen binnen de NPO (vind ik) is teleurstellend. Er zijn weinig immigratie kritische geluiden. Verhalen die niet passen met het beeld komen gewoon niet aan bod. Helaas heeft Karskens er meteen weer een rare club van gemaakt.

Beisser
Beisser25 mei 2022 - 22:39

Ik ben bepaald geen fan van Rutte, maar hij had gelijk toen hij verkondigde dat institutioneel racisme niet bestaat in Nederland. En gewoon racisme (het echte( is vrij zeldzaam.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 mei 2022 - 8:04

Ik vond ook dat Rutte tot op zekere hoogte gelijk had met zijn 'invechten' opmerking. Als je ergens succesvol wilt zijn dan moet je je aanpassen naar de omgeving. Een westerling zal ook nooit succesvol zijn in Azië als hij / zij zich niet aanpast. Aan de andere kant, als je niet uitgenodigd wordt voor een interview door je naam dan is dat gewoon discriminatie en daar moet zeker wat aan gebeuren. Mensen moeten wel de kans krijgen zich te bewijzen.

Zandb
Zandb26 mei 2022 - 9:51

Beisser Wanneer er sprake is van een beleid dat discriminerend uitwerkt, is er sprake van institutionele discriminatie. En daar moeten het dan over hebben. We moeten verzanden in een semantische discussie die, waar het eigenlijk om gaat, verdonkeremaant. Dat is waar Rutte sterk in is: semantische rookgordijnen optrekken. - Ik heb daar geen herinnering aan. - Ik verdonkeremaan geen zaken die in het archief thuishoren, ik volg de regels. - Ik lieg niet. - Ik doe mijn werk, met plezier, voor het volk. - Wanneer ik onbetrouwbaar overkom, is dat de schuld van mensen die mij alle zaken waar het op vertrouwen aankomt met elkaar in verband brengen. - Ik heb gedaan wat ik moest doen versus een Asscher die inzag dat hij nu juist niet deed wat hij had moeten doen.

Karingin
Karingin26 mei 2022 - 13:44

En wat is "echt racisme" volgens jou? Mannen met witte puntmutsen? Damn, you're clueless

Kuifje3
Kuifje325 mei 2022 - 22:10

Dat voorstel voor die “kopvoddentax” was natuurlijk nooit een echt serieus voorstel en was puur bedoeld om aandacht te trekken. Misplaatst? Ja natuurlijk! Iedereen kon echter zien dat het een soort van humor was. Ik kon er niet om lachen, maar dat kan ik bij heel wat meer “grapjes” wel zeggen. Die aandacht heeft het gekregen. Nu, jaren later, spreekt van Jole er nog steeds schande van. Precies wat Wilders wilde. Er is een enorm verschil tussen de uitingen van de kindertjes van FvD en die van de PVV. Dat Bosma vond dat hier te ver werd gegaan toont dat verschil ook aan. Bosma is trouwens in mijn ogen de beste voorzitter die de kamer rijk is. Was hij lid van een willekeurig andere partij dan was hij allang op de plek van Bergsma terecht gekomen.

1 Reactie
Sonic2
Sonic226 mei 2022 - 8:33

Het voorstel voor de kopvoddentaks was zeer serieus. Het past in een patroon. De PVV wilt van de islam af. Geen koran meer. Geen moskee meer. En uiteraard ook geen moslims meer, want die hangen de islam aan. Uiteraard is het zeer serieus. En past de uitspraak van Wilders in een patroon. Net als die minder, minder Marokkanen absoluut niet alleen criminelen zijn. Wil je geen islam in Nederland dan wil je geen moslims. Of wil je friet die niet gemaakt is van aardappels? Of wil je Ajax uit Amsterdam halen? PVV en FvD( kan je ook zien in 2019) zijn communicerende vaten. Forum is inderdaad nog onfatsoenlijker als de PVV. Voor zover mogelijk. U gelooft mij niet. Hiddema zei het volgende. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/kamerlid-hiddema-fvd-weg-strengere-straffen-bewapen-burgers-en-we-lijken-op-pvv En voor de rest is Bosma een redelijke kamervoorzitter. Hij heeft humor, maar ik vond Arib prima. Ook Stientje van Veldhoven was prima. Het is meer dat Vera Bergkamp zo slecht is. Het is voor mensen zoals u onverteerbaar om gewoon hardop te erkennen dat "rechts" niet werkt. Dus moet Bosma kennelijk wezenlijk anders zijn als Wilders. Zijn Eerdmans en Van Haga wezenlijk anders als Baudet. En als Baudet normaal gaat doen( want Baudet was ooit normaal ofzoiets) dan wordt Forum weer groot. Het werkt allemaal niet. Het is allemaal verschrikkelijk. Bosma maakt geen wezenlijk verschil. Het is de illusie. Dat de PVV niet mislukt is, want Bosma is heel anders. Nou nee. Is hij niet.