Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kee & Van Jole over de chaos in Den Haag en Rotterdam

  •  
24-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Er komen nieuw maatregelen maar welke? Sterker nog, welke maatregelen zijn er op dit moment van kracht en wie weet dat, vraagt Francisco van Jole af. Peter Kee maakt zich zorgen over Black Friday, een mogelijk nieuw superspread event, net voordat de maatregelen aangehaald worden. De twee commentatoren zijn het verder over vrijwel niets eens.
Het kabinet geeft ondertussen de burgers de schuld van de crisis, beaamt Van Jole. Kee wil niets van dit beeld weten. “Ze doen gewoon een beroep op de burgers. Help mee dit voor elkaar te krijgen.” Van Jole bekritiseert het zwalkende beleid. “Waar ik me zorgen over maak is dat je de indruk krijgt dat de ontwikkelingen het kabinet steeds overvallen. Dat zou toch niet hoeven. We zitten inmiddels al twee jaar in deze crisis.”
Kee maakt zich druk om de verdeeldheid in de Kamer. “Iedereen wil een andere kant op. Totale onduidelijkheid in Den Haag.” Hij verwijt de linkse partijen dat ze allemaal met verschillende voorstellen komen. Van Jole deelt die kritiek niet. “Ik ben blij dat er kritisch wordt gekeken naar het kabinetsbeleid. Dat is de afgelopen tijd te weinig gebeurd.”
Kee vindt dat de PvdA te veel politiek bedrijft door een lockdown te eisen voordat er steun gegeven wordt aan 2G. Volgens Van Jole werkt 2G alleen maar na een lockdown. “2G betekent immers dat je de lockdown opheft maar alleen voor gevaccineerden.” Kee stelt dat het kabinet geen kant op kan omdat de politiek zo verdeeld is. Van Jole riposteert dat de politiek zo verdeeld is omdat het kabinet zo zwalkt.
Daarna gaat het over de protesterende relschoppers, vooral in Rotterdam. Waar komt die uitbarsting vandaan? Van Jole stelt dat hij benieuwd is naar de uitkomst van het onderzoek naar de rol van de politie. “Veel berichtgeving is gebaseerd op verklaringen van de politie en ik heb met het woonprotest geleerd dat je daar helaas niet altijd blind op kunt varen. Die rellen waren natuurlijk afschuwelijk maar – en ik ga nu dingen zeggen waar mensen heel erg boos om worden – ik ben de volgende dag de stad ingegaan en er was eigenlijk helemaal niet zoveel schade. En dat is heel erg raar. Dus ik vraag me af, is er nu niet veel schade omdat de politie heel effectief heeft opgetreden tegen mensen die schade wilde aanrichten maar als dat zo is waarom is dat dan niet het beeld?” Van Jole verwijst naar de avondklokrellen eerder dit haar op Zuid waarbij plunderingen plaatsvonden. “Er is nu niet geplunderd, dat is heel raar.” Van Jole wijst er op dat de politie met busjes de relschoppers uiteen heeft gedreven door op hen in te rijden en dat er drie mensen zijn neergeschoten, waaronder iemand die stond te filmen.
Kee is het totaal niet met Van Jole eens. “Het zag er verschrikkelijk uit.” Van Jole deelt die mening maar vindt dat de vraag gesteld moet kunnen worden wat er precies aan de hand was.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 nov. 2021 - 22:38

Francisco: 'Er was helemaal niet zoveel schade.' Hoeveel schade was er dan? Ik zie uit naar je volgende column.

The Apple
The Apple24 nov. 2021 - 18:22

Heel goed Francisco: ik heb ook een opname gezien waarop iemand -aan de overkant van de straat- wordt geraakt door een kogel; Ik weet alleen niet of dat dezelfde opname is waar jij het over had. De eerste vraag die je je zou kunnen stellen is: kwam die kogel van de politie? Eerlijk gezegd heb ik me die vraag helemaal niet gesteld, want ik ga daar bijna als vanzelfsprekend van uit, dus ik begon gelijk met vraag twee: Waar zijn de bedreigde politieagenten? In ieder geval was de afstand tussen het slechtoffer en degene die schoot zo groot, dat er van een effectieve bedreiging geen sprake kon zijn. Tenzij het slachtoffer ook een vuurwapen bezat en daarmee dreigde, maar daar was duidelijk geen sprake van. Nou wil iki niet generaliseren en zo de MSM op één hoop vegen die je niet kunt kunt vertrouwen, maar je bent wel de eerste die er over begint (bij mijn weten). Het doet me een beetje denken aan dat brandje in dat warenhuis, dat gericht was tegen de verkoop van oorlogsspeelgoed en dat werd opgeblazen tot een terroristische daad. Er was maar één journaliste die probeerde om daar de angel uit te halen. Misschien ben je te jong om daar een herinnering aan te hebben, maar ik weet dat nog precies: dat was Ulrike Meinhof.

8 Reacties
The Apple
The Apple24 nov. 2021 - 18:33

Ik kan me nog een ander sleutelmoment herinneren uit die tijd: dat was de dood van Benno Ohnesorg. Ik heb nog geprobeerd om dat verder uit te pluizen, maar dan kom je niet echt ver. Dat verzandt in geheime diensten van oost en west. En heb je wel eens gehoord van het "Celler Loch"? - https://de.wikipedia.org/wiki/Celler_Loch Je hebt 100% gelijk: je kunt niet afgaan op wat de politie zegt.

Starter2
Starter224 nov. 2021 - 21:57

Ulrike was ooit journalist maar vooral het ideologisch brein achter de RAF. Gewoon een terrorist die helemaal nergens een angel uit ging halen.

The Apple
The Apple25 nov. 2021 - 8:26

De Starter moet zijn kennis van de geschiedenis eens bijspijkeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2021 - 10:04

Wat een intelligente vrouw als Ulrike Meinhof zag in een niksnut als Andreas Baader heb ik nooit begrepen. Maar achteraf was het misschien toch te wijten aan een afwijking van haar brein en de operatie die ze daarvoor had ondergaan. https://www.spiegel.de/panorama/raf-das-gehirn-des-terrors-a-222124.html

The Apple
The Apple25 nov. 2021 - 19:57

Achteraf voor gek verklaren is ook een geijkte manier om de gevestigde orde vrij te pleiten van kritiek.

Starter2
Starter226 nov. 2021 - 8:55

Bij de geschiedenisles van Apple was Pol Pot een een aardappel boer.

watcher3
watcher326 nov. 2021 - 16:13

@starter: poll pot was een amerikaans gesteunde terreurbeweging.

The Apple
The Apple27 nov. 2021 - 2:13

Ach, dat valt in de categorie "moderme godwins".

Eid
Eid24 nov. 2021 - 17:23

Ik moet altijd een beetje glimlachen als de zin overgaat in 'maar...' Dan wordt t voorgaande deel niet serieus genomen, dat staat er dan bij voor de buhne, toch?

5 Reacties
watcher3
watcher324 nov. 2021 - 18:41

In ieder geval is het geen leugen... Iets wat bij jouw teksten nogal eens het geval is.

Eid
Eid24 nov. 2021 - 20:30

@watcher Ik ga daar niet zo op in, he. Want u hebt altijd wat moeite als het gaat om kritiek op linkse mensen. En dan gaat u automatisch anderen beschuldigen van leugens. Niet zo sterk. Altijd een beetje aangebrand doen als ik over BIJ1 begin bv.

Eid
Eid24 nov. 2021 - 21:10

@watcher Laat ik u even iets in herinnering brengen voordat u weer begint te gillen over liegen: Misschien moet u het debat tussen een gerespecteerd en zeer geloofwaardig kamerlid Leijten nog eens bekijken, wanneer zij Mevr Simons ter verantwoording roept over de uitingen van racisme van BIJ1 partijgenoten jegens haarzelf, en waar mevr Simons geen afstand van neemt en zelfs in het midden laat of mevr Leijten racistisch is. Dat is dus al met al conformerend. Nou helder?

Zandb
Zandb25 nov. 2021 - 7:43

Eid In een zin als: Ik vind dat u gelijk heeft maar niet op het punt, waar u ........ staat het eerste deel er voor de Bühne, volgens u. Volgens mij is dat een leugen.

watcher3
watcher325 nov. 2021 - 10:12

Eid: Dat is al een heel andere bewering dan dat mevrouw Simons het kamerlid Leijten van racisme beschuldigd zoals u eerst loog. Door deze leugenachtige bewering van u nu te verdraaien liegt u weer. Kortom u bent een keiharde leugenaar.

Haz
Haz24 nov. 2021 - 17:15

Gelukkig dat van Jole het mee vond vallen. We kunnen weer rustig slapen.

Nelisje
Nelisje24 nov. 2021 - 17:02

Help mee dit voor elkaar te krijgen. En op welke wijze gaan we dat doen, blijven vaccineren met verouderde vaccins, Horeca en ontspanning constant sluiten? scholen telkens sluiten? sluiten, sluiten sluiten of uitsluiten. Alsof covid daar mee verdwijnt. Je zou ook wat aan de zorgkant kunnen doen ipv miljarden vrij te maken als genoegdoening voor alles wat weer wordt gesloten, maar dat heet proactief of een visie. En hoe lullig het ook is, zoalang ze niet met een visie komen gaat voor mij de bereidheid om mee te helppen er wel een beetje vanf.

2 Reacties
Wieowie
Wieowie24 nov. 2021 - 18:42

Je kan het wel hebben over plannen, maar het gaat om wat we morgen gaan doen. Of iedereen vaccineren Of ingrijpende maatregelen Dit komt in alle landen naar voren.

Nelisje
Nelisje25 nov. 2021 - 12:51

Inderdaad, maar vele landen hebben dan ook hun IC capaciteit op orde, dan blijven er op den duur weinig opties over. Wij daarentegen hebben de IC cappiciteit geminimaliseerd naar wat minimaal nodig is om operaties te kunnen uitvoeren.

Rs75
Rs7524 nov. 2021 - 16:39

Van Jole heeft net die in brand gestoken politieauto gemist denk ik. Was net opgeruimd

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 nov. 2021 - 15:29

Wel leuk te horen dat van Jole nu anders naar de politie kijkt nu hij zelf er ervaring mee heeft. Dat geldt denk ik voor iedereen. De verklaring van de politie moet je ook nooit geloven.