Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kee & Van Jole over 'anti-Timmermans'-spotje SP en speech Wopke Hoekstra

  •  
08-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
jole kee
De SP heeft een nieuwe campagnespot met daarin een hoofdrol voor Hans Brusselmans, een fictieve figuur die verwijst naar PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans. Peter Kee is onder de indruk en beschrijft hoe het spotje toont dat Brusselmans naar de wc gaat en taart eet. Hij wordt neergezet als de belichaming van het verderfelijke Brussel.
Van Jole keurt het spotje af. Volgens hem laat het zien dat de SP tegenwoordig niet in staat is het eigen verhaal onder de aandacht te brengen. “Socialisten horen mensen te verheffen, van dit spotje leer je niets, het houdt de kiezers dom.”
Daarna praten de twee over de speech van Wopke Hoekstra. Volgens Kee heeft deze met zijn speech in Berlijn effectief concurrent Hugo de Jonge uitgeschakeld voor het leiderschap van het CDA. Van Jole constateert dat Hoekstra gewoon het verhaal van de Europese christendemocraten vertelt en dan nog de gematigde versie. “Manfred Weber, de christendemocratische spitzenkandidaat, heeft verklaard niet gekozen te willen worden met steun van de nationalisten. Als je dat naar Nederland vertaalt zou het CDA in de provincies geen coalities moeten vormen met FvD.”
Het spotje van de SP maakt op Twitter felle discussies los. SP-Kamerlid Peter Kwint wil niets weten van de kritiek van Van Jole.
NRC-columnist Bas Heijne vindt het spotje maar niets:
Anderen, zoals de rechtse commentator Geerten Waling, bekend van onder andere het omstreden moslim-debat in De Balie, vinden het spotje juist prachtig.
Oordeel zelf en reageer:
Meer Kee & Van Jole? Natuurlijk! Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week gratis het nieuwste commentaar. Via RSS , iTunes of Stitcher.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (78)

HM van der Meulen
HM van der Meulen9 mei 2019 - 16:20

Dertig jaar lang wordt je door de PvdA als een stuk vuil behandeld en dan komen die regenten met het genereuze aanbod: We hebben net de grootste afgang van links in de Nederlandse geschiedenis geregisseerd. Wil je ook niet meedoen? En dan heel verontwaardigd doen als ze de middelvinger naar je opsteken. Meer, meer, meer....

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 mei 2019 - 10:11

"Dertig jaar lang wordt je door de PvdA als een stuk vuil behandeld en dan komen die regenten met het genereuze aanbod:" Ik begin me echt af te vragen hoe het komt dat jouw perceptie dit soort hersenspinsels oplevert terwijl het precies andersom is, ik begin echt te geloven dat hersenspoeling in het geding is, zodra ik het woord neoliberaal zie ruik ik de sp. “We hebben net de grootste afgang van links in de Nederlandse geschiedenis geregisseerd. Wil je ook niet meedoen?” Liever een afgang dan helemaal geen gang, al is dat wel zo veilig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 15:30

Toen de SP de grootste winst ooit had gehaald zei de PvdA; NEE. Het is aan de PvdA te danken dat de SP niet aan bod komt rn dan de SP dat verwijten? De PvdA is een totaal onbetrouwbare ( feitelijk neo-liberale) partij). Geen rozen zonder doornen!

Frans Kwakman
Frans Kwakman11 mei 2019 - 8:36

Raymond - het verbaast mij dat je dit nepnieuws verspreid. Toen de PvdA nog van belang was in de politiek, zo'n 5-6 jaar geleden en zij de verkiezingen in ging met een lijstverbinding met SP heeft zij na de verkiezingsuitslag de SP sneller laten vallen dan een hete kool. Dus HM heeft het goed en jij moet studeren. Minoes heeft in deze natuurlijk gelijk, het belangrijkste kiezerspotentieel van de huidige PvdA bestaat uit al die lieden die in de loop der jaren door gedrongen zijn tot de bestuurslaag in ons land.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 mei 2019 - 11:50

“Toen de PvdA nog van belang was in de politiek, zo’n 5-6 jaar geleden en zij de verkiezingen in ging met een lijstverbinding met SP heeft zij na de verkiezingsuitslag de SP sneller laten vallen dan een hete kool.” Dat je een lijstverbinding aangaat betekent niet dat je een zinkende baggerschuit op sleeptouw blijft nemen, met 38 zetels naar de bodem worden meegesleept lijkt me geen goed idee, de pvda had moeten afhaken omdat de winnaar, de vvd niets van de sp moest hebben, kennelijk in onderling overleg want de sp was ook niet zo gecharmeerd van de vvd, dus waar zeuren we over, ik zou bovendien niet weten wat de sp te bieden heeft, een achterban als een tros zure tomaten met opvattingen die er stevig ingeramd zitten, voor geen rede vatbaar, hetzelfde dus wat ik HM toedicht. “Dus HM heeft het goed en jij moet studeren.” Dat de pvda de sp als een stuk vuil heeft behandeld lijkt een hardnekkig denkbeeld, op cruciale momenten laat de sp het afweten, in 2006 met 25 zetels, als je zo omgaat met het mandaat dat je kiezers je geven ben je het voor mij niet waard politicus te zijn, het ergste vind ik dat Jan Marijnissen de verantwoordelijkheid daarover ontloopt door ronduit daarover te liegen, hij heeft ondubbelzinnig aangestuurd op het mislukken van de onderhandelingen, bij de achterban heeft hij erin geramd dat de schuld daarvan bij een ander ligt terwijl hij zich schuil hield, kijk maar. https://www.trouw.nl/home/marijnissen-wilde-sp-niet-in-kabinet-hebben~a5aa69d0/ Hier ook het debat waarin de rol die Marijnissen aan de orde komt, zo ongeveer de hele kamer viel over zijn gedrag, is echt geen nepnieuws. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20062007-1842-1857.html In 2012 bakte Roemer met z’n dead body niets van, zo simpel is dat. “Minoes heeft in deze natuurlijk gelijk, het belangrijkste kiezerspotentieel van de huidige PvdA bestaat uit al die lieden die in de loop der jaren door gedrongen zijn tot de bestuurslaag in ons land.” Nou en, de tomaten zijn zuur en spreek voor jezelf.

Jazeker Mark
Jazeker Mark9 mei 2019 - 13:09

Errug leuk zegt een FVD-er

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander20199 mei 2019 - 8:22

De meerderheid van de Nederlanders ziet niets in nog meer EU maar wil terug naar iets wat op de oude EEG lijkt. We kunnen waarschijnlijk niet meer van de euro af maar die moet omgezet worden in een neuro zodat er geen transferunie met Zuid-Europa komt. Emigratie is prima maar deze moet voldoen aan een tweetal eisen: - immigranten moeten over bepaalde skills beschikken waaraan een tekort bestaat - immigranten moeten positief staan tegenover onze maatschappij Dan komen met name immigranten uit Europa, Noord-Amerika, India, Oost- en Zuid-Oost Azië en Latijns-Amerika in aanmerking.

1 Reactie
VliegendeHollander2019
VliegendeHollander20199 mei 2019 - 8:24

Zuidoost Azië

gimli55
gimli559 mei 2019 - 7:33

HilarIsch dat de VVD en CDA aanhangers de PvdA ondersteunen en hun kant kiezen door een scherp en grappig filmpje. Dat zegt eigenlijk meer dan het filmpje zelf. De lange tenen zijn exemplarisch voor de tunnelvisie van de coalitie met de oud coalitie en gedoogpartners. Wie de schoen past, trekke hem aan is mijn advies.

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 10:30

@ gimli55 Jij schrijft: HilarIsch dat de VVD en CDA aanhangers de PvdA ondersteunen en hun kant kiezen door een scherp en grappig filmpje. Dat doen omdat ze van mening zijn dat fatsoensnormen door deze aanpak gebroken zijn. Niet omdat zij het met de PvdA eens zijn. Dat jij dat niet herkent is niet verrassend. Beschaving en respect voor anderen zijn niet echt onderwerpen waar de SP zich over druk maakt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen9 mei 2019 - 13:05

Er zijn hier mensen -waaronder Daan Ouwens- die zich sinds jaar en dag, keer op keer, afzetten tegen de SP, onder andere door de SP in dezelfde hoek te zetten als de PVV. Dat getuigt nou niet bepaald van "beschaving en respect" ten opzichte van de kiezers van de SP. Ik stem niet op de SP en ik heb ook geen last van "beschaving en respect" ten opzichte van de rechtse kiezers, maar ze lullen zoals ze gebekt zijn, dus je krijgt wat je kunt verwachten. Maar de PvdA -wat daar nog van over is- roept alleen maar pure weerzin op. Hoe langer ik er over nadenk, hoe beter ik dat filmpje begin te vinden.

gimli55
gimli559 mei 2019 - 13:11

@Daan Ouwens Welke fatsoensnormen? Dat is zo doorzuchtig en niet inhoudelijk beargumenteerd, het is niet meer dan een mening. Zo lang 25 % van de VVD stemmers denken dat F. Timmermans bij de VVD hoort, is het satirische en scherpe filmpje inhoudelijk kloppend. Zij zien de persoon als een aanhanger van de het neoliberale gedachtengoed, zeker door onderdeel te zijn geweest van Rutte 2 waarbij het sociale gedrag van de PvdA verder is gedecimeerd, net als hun aanwezigheid in de TK. Was de manier waarop Jan Marijnissen buitenspel werd gezet door Bos respectvol? Was het verbreken van de belofte na de verkiezingen door Samson respectvol. Kom eens met inhoud en niet de bekende rechtse retoriek. Verder dan beschuldigingen van populisme, communisme, gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en weglopen komt het amper.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 mei 2019 - 10:30

“HilarIsch dat de VVD en CDA aanhangers de PvdA ondersteunen en hun kant kiezen door een scherp en grappig filmpje.” Aanhang is een groot woord, die heb je bij de sgp en misschien de cu, alleen de sp gelooft dat hun achterban thuis is gebleven bij de provinciale, dat zelfs vvd en cda aanhangers dat filmpje ranzig vinden geldt evenzeer voor een deel van het sp bestuur, misschien moet je je achter de oren krabben.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 mei 2019 - 10:32

“Er zijn hier mensen -waaronder Daan Ouwens- die zich sinds jaar en dag, keer op keer, afzetten tegen de SP, onder andere door de SP in dezelfde hoek te zetten als de PVV. En met recht, je bent populist of je bent het niet, het zit in het dna van de sp, die hebben het over mensen in het land, als je daarbij moet vaststellen dat ze niets voor hun achterban betekenen kan je je afvragen welke zin zo’n partij heeft.

Klaas Punt
Klaas Punt10 mei 2019 - 15:57

Raymond, ik heb nooit een storm van verontwaardiging gehoord of gezien over dat spotje dat bij de vorige 2de Kamerverkiezing elke 3 seconden over mijn scherm rolde: - stem VVD dan krijg je € 1000. ( alleen voor werkenden, dat wel). Ik heb dat altijd gezien als stemmenkopen en vind dat echt niet in de haak. Weet niet of het toegestaan is want anders had ik er wel meer over gehoord. Van een totaal andere orde dan het leuke spotje over Brusselmans.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 mei 2019 - 12:00

“Ik heb dat altijd gezien als stemmenkopen en vind dat echt niet in de haak.” Ik ook niet. “Van een totaal andere orde dan het leuke spotje over Brusselmans.” Dat het leuk voor jou is verbaast me niet, is de achterban ook eens een keertje happy na al die huilbuien van ze.

gimli55
gimli5511 mei 2019 - 12:51

@Raymond Verder dan het bekende getier over de verschrikkelijke SP en de voorspelbare scheldkannonade kom je niet meer. Kom eens met inhoudelijke argumenten dan is een discussie mogelijk. Nu volgt alleen een mening in de vorm van ern tirade zonder inhoud. Dan sla je iedere discussie dood, maar misschien is dat ook de bedoeling. Dit is een forum waarop de discussie op argumenten gevoerd dient te worden. Dus geen persoonlijke aanvallen, maar duiding en inhoudelijke overtuigingskracht.

Geesteman
Geesteman9 mei 2019 - 6:25

Dat de SP met dat Brusselman filmpje stemmers op de PvdA of GroenLinks overhaalt is klein. Maar misschien is dat de bedoeling ook niet. Er zijn zat kiezers die anti-PvdA zijn en ook een groot Europa niet zien zitten en daarom maar op PVV of FvD stemmen. Dat zal de doelgroep zijn. Iedereen die de linkse beweging zo'n goed hart toe draagt, en dat zijn ook nog steeds de sociaaldemocraten veronderstel ik, zouden dit filmpje daarom (stilzwijgend) kunnen toejuichen. Niet alles draait om de PvdA. Maar misschien is dat wel teveel gevraagd om Wilders en Baudet te stoppen.

COC Rottumerplaat-Oost
COC Rottumerplaat-Oost9 mei 2019 - 6:24

Mark Rutte als trekpop van de EU, wie had dat nu gedacht? Die man gaat namelijk na dit kabinet niét naar Brussel, dat u het even weet! En de neus van deze neo-liberale vriend van de multinationals groeide maar door...

Zapata
Zapata9 mei 2019 - 6:18

Ron Meyer was heel sterk gisteren in het pro EU hok van de leeuw Pauw. Het is satire en niets anders. Het blijkt maar weer dat de pro EU lieden niet zo goed tegen grapjes kunnen als ze zelf het onderwerp er van zijn. En ook niet tegen kritiek. Het artikel van Wagendorp in de VK illustreert dat geweldig. De haat druipt er vanaf. Maar dat terzijde. Voor de statenverkiezingen heb ik hier een onafgebroken reeks artikelen gelezen met kritiek op de SP. Reacties waren ofwel op de SP gericht ofwel persoonlijk op mensen van de SP gericht. So much voor die linkse samenwerking. Die is dan ook nooit mogelijk geweest. De PvdA is helemaal niet links, nooit geweest ook. GL een beetje wanneer het ze uitkomt. Dus wen er maar aan, net zoals de SP constant werd en wordt afgezeken doen zij dat ook met anderen. Het hoort er allemaal bij. Die Brusselman gaat nog eens heel groot worden. Kan niet wachten op het volgende filmpje. En op de reacties daarop van al die mensen die toch al niets anders konden dat constant zeuren over de SP.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mei 2019 - 7:13

Tja Zapata, het is niet anders. Ik houd het hier al een beetje voor gezien. De uitsluiting van mensen ( dat dan weer wel) en het blauw van de digitale Joop-snelweg is duidelijk. De rode haan is van kleur verschoten.

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 23:03

@ Zapata: [Het is satire en niets anders]. Zo was het inderdaad bedoeld. Maar wel van bedroevende kwaliteit. [Kan niet wachten op het volgende filmpje.] Dan is het voor de SP te hopen dat ze een flinke verbeteringsslag heeft gemaakt. [En op de reacties daarop van al die mensen die toch al niets anders konden dat constant zeuren over de SP.] In het algemeen komt de SP hier in de artikelen vrij goed af, voor zover ik me kan herinneren. In sommige artikelen en vooral commentaren zeker niet, maar dat geldt net zo goed voor b.v. de PvdA.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 14:50

OlavM Je gelooft het warempel zelf!

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 5:32

Dit soort spotjes mogen natuurlijk in een vrij land als Nederland. Wat ik mij afvraag is echter wat de bedoeling erachter is. Wat wil de SP nou echt? Wat bereikt men met het schofferen van de partij die men als 1e tegenkomt als men vanuit de SP naar rechts gaat? Roder dan de SP zijn er geen partijen. Met wie denkt de SP constructief te kunnen samenwerken en daadwerkelijk ooit in een regeringscoalitie te stappen? Samenwerking met de PvdA is met dit spotje weer maar eens ten grave gedragen, de woorden van Lodewijk Asscher enkele weken terug ten spijt. Wat men zich bij de SP toch eens zal moeten realiseren is dat partijen als PvdA en GL veelal een bredere, flexibelere blik hebben en tot zekere hoogte bereid zijn te praten en samen te werken met alle partijen tot en met de VVD. Dat zie je dus inderdaad ook gebeuren. Zelf ben ik flexibel D66/GL/PvdA stemmer, afhankelijk van welk geluid mij op dat moment het meeste aan staat en waar ik op dat moment denk dat de samenleving heen moet. Mijn sympathie voor de SP daalt met dit soort spotjes tot vrijwel het absolute nulpunt. Nu kunnen SP-leden natuurlijk vriendelijk (of onvriendelijk dat mag ook) bedanken voor mijn sympathie. Je komt er alleen geen steek verder mee. Wat wil de SP nu eigenlijk? Nagels in de doodskist van de PvdA slaan? Het gevolg is dat de SP mij ironisch gezien daar mee naar rechts dwingt. Dat lijkt mij niet de bedoeling.

Me, Myself and I
Me, Myself and I9 mei 2019 - 3:42

Ik heb een beetje moeite met het zinnetje "“Socialisten horen mensen te verheffen, van dit spotje leer je niets, het houdt de kiezers dom.” Ik ben het daar namelijk wel mee eens, maar zie dat eigenlijk nergens meer gebeuren. Er worden bijna geen electorale aanvallen meer gepleegd op rechts, alleen maar karakter aanvallen. Dit zij je bij de Democraten in Amerika die Trump aanvallen op alles behalve wat met politiek te maken heeft en helaas hier zie ik dat ook. Kijk maar naar de aanvallen op de PVV en de FvD. De aanval van de SP past eigenlijk in het "nieuwe" links alleen is het dit keer uitgebeeld en eigenlijk, stiekum..... vind ik het wel erg leuk. Misschien dat als links de wijze woorden van Jole nu eindelijk (weer) gaat volgen "“Socialisten horen mensen te verheffen, van dit spotje leer je niets, het houdt de kiezers dom.” dat het weer wat gaat worden.

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 1:13

Wat de Europese Unie betreft ben ik het met de SP –en ook met de bedoeling van dit politieke filmpje, dat voor “satire” moet doorgaan- in principe wel eens. Ik ben ook voorstander van een sociaal samenwerkend Europa en tegen een neoliberale Europese Unie welke –kort gezegd- feitelijk vooral functioneert ten behoeve van grote concerns, banken, enz. De huidige Europese Unie –waarvan de oorspronkelijke z.g. ”Grondwet” in veel landen per referendum werd afgestemd, maar vervolgens via manipulatie in de vorm van het Verdrag van Lissabon inhoudelijk toch werd doorgedreven- is een steeds meer centralistische en soevereiniteit steeds verder uithollende, ambtenarenmoloch geworden. Je hoeft echt geen “populist” of “eng nationalist” te zijn om dit te kunnen constateren. Maar de SP is in communicatief en propagandistisch opzicht al enige tijd de weg kwijt. De “rode Ferrari" van Lilian Marijnissen, die als “grap” was bedoeld, was al een grote misser. Dit nieuwe filmpje is inhoudelijk erg simplistisch en komt bij mij nogal kinderachtig over. Bert Wagendorp typeert het in de Volkskrant zo: “Dat krijg je, als de gortdroge, gelijkhebberige populisten van de SP zich met humor gaan bemoeien: gênant.” Wat betreft aanvallen op politieke tegenstanders zijn de politieke mores in Nederland anders dan b.v. in de VS. Ze mogen zeker scherp en persoonlijk zijn, maar moeten niet slecht gefundeerd, kinderachtig of rancuneus overkomen, willen die enig succes boeken. Ze moeten bij voorkeur een bepaalde humor hebben die niveau heeft, en daardoor beklijft. Het SP-filmpje lijkt meer op de stijl van Geer en Goor: plat en daarover zelf gaan gieren van het lachen. Zoiets kan zeker als een boemerang werken, zoals Wagendorp zegt. En dat vind ik juist treurig. (https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/dat-het-politieke-pornofilmpje-de-sp-als-een-boemerang-moge-treffen~b9919706/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F)

11 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 mei 2019 - 2:24

Hoe komt het toch dat je om 3.13 kan posten, heb je bepaalde volmachten, als ik bij wijze van spreken om 0.01 post ligt de moderator volgens mij op 1 oor.

HM van der Meulen
HM van der Meulen9 mei 2019 - 3:22

Kom, kom, goede smaak is iets voor de elite. Tien leugens in drie minuten? Zou het? Heeft de WC van Timmermans misschien een andere kleur? O nee, dat is waar ook: het is Timmermans helemaal niet, het is Brusselmans. In dat stukje over Venezuela stonden meer leugens. Of was dat ook "satire"?

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mei 2019 - 7:18

Ray Bhagwandin. Dat vraag ik me eerlijk gezegd ook al lang af. Soms denk je, waarvoor doe ik nog moeite. Zeer herkenbaar dus. Sowieso krijg ik geen enkel consistent beeld van de moderatie hier, het lijkt willekeurig. In iedere geval kan ik er geen touw meer aan vastknopen.

EricDonkaew
EricDonkaew9 mei 2019 - 10:58

@Minoes en Bhagwandin --------------------- Dat was me ook opgevallen. OlavM kan zonder moderatie publiceren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 mei 2019 - 11:07

reactie op Minoes&tuin – 9 mei 2019 at 09:18 Dat bedoel ik niet, het gaat om het tijdstip, volgens mij is er dan geen moderator, mogelijk iets met een andere tijdszone of browser.

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 22:30

@ Raymond Bhagwandin: [Hoe komt het toch dat je om 3.13 kan posten, heb je bepaalde volmachten, als ik bij wijze van spreken om 0.01 post ligt de moderator volgens mij op 1 oor.] Haha, nee hoor, ik heb niet "bepaalde volmachten"! Heb je nog niet door hoe het werkt? Als je een reactie verstuurt, komt daarboven het tijdstip van verzending te staan. Maar het duurt geregeld enige -en soms zelfs vrij veel- tijd, voordat die door de moderator reactie zichtbaar wordt gemaakt. Het tijdstip geeft alleen maar aan dat ik het desbetreffende commentaar 's nachts heb geschreven en verstuurd. De oplettende lezer hier had al kunnen opmerken dat mijn reacties vaak 's avonds laat of 's nachts plaatsvinden. Dat komt doordat ik overdag meestal geen tijd daarvoor heb, wegens mijn dagelijkse werkzaamheden. Mijn tijd voor Joop.nl is dan ook enigszins beperkt. Daardoor kan ik lang niet alle artikelen en ook niet alle reacties lezen, zodat ik soms ook mis dat iemand op mij heeft geregeerd. Bij deze dan ook de verklaring )en zo nodig excuus) aan degenen(n) die in een bepaald geval een reactie van mij had(den) verwacht.

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 22:37

@ H M van der Meulen: [Kom, kom, goede smaak is iets voor de elite.] Ben ik totaal niet met je eens. Mijn eigen levenservaring heeft mij in elk geval dudelijk gemaakt, dat juist niet-elitaire personen soms een heel goede smaak (en zo je wil: goed fatsoen) blijken te hebben, en zogenaamd elitaire personen een heel slechte smaak (en zo je wil: totaal geen fatsoen). Verder gaat het in mijn reactie niet louter om "goede smaak", maar heb ik duidelijk zowel inhoudelijke kritiek als qua vorm. En wat Bert Wagendorp heeft geschreven komt niet voor mijn rekening. Ik citeer hem alleen. En ben het b.v. dus ook uitdrukkelijk niet eens met zijn laatste zin. Venezuela doet hier verder totaal niet ter zake.

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 22:40

@ Minoes en ErcDonkaew: Lezen jullie eventjes goed mijn reactie aan Raymond Bhagwandin hierboven? (Ik hoop dat jullie het begrijpen, zodat jullie niet nog meer onzin gaan spuien).

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 22:47

Herstel eind tweede blokje, antwoord aan Raymond Bhagwandin: ".....voordat die door de moderator reactie zichtbaar wordt gemaakt." moet zijn: .....voordat die reactie door de moderator zichtbaar wordt gemaakt. Laatste zin moet zijn: Bij deze dan ook de verklaring (en voor zover nodig excuus) aan degene(n) die in een bepaald geval een reactie van mij had(den) verwacht.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 mei 2019 - 1:20

“Haha, nee hoor, ik heb niet “bepaalde volmachten”! Heb je nog niet door hoe het werkt? Als je een reactie verstuurt, komt daarboven het tijdstip van verzending te staan.” Mijn tijden zijn zonodig nog gekker, je kan rond de klok een posting van me verwachten, als ik echter rond of na middernacht post moet ik tot de volgende ochtend wachten voor eventuele plaatsing, bij jou meen ik meerdere keren te hebben gezien dat jouw inzending er niet stond na middernacht en ineens dezelfde nacht om 3.13 b.v. verschijnt, ik kwam op de gedachte speciale volmachten omdat je in het verleden stukjes schreef voor Joop als ik me niet vergis, niet dat ik het erg vind dat je let wel eventueel dien ten gevolge een primus interpares behandeling zou krijgen, daar zit ik niet mee maar vroeg me af hoe dat zat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2019 - 7:23

Ook ik heb het over het tijdstip maar vraag me soms af of dat het probleem is of iets anders. Ik heb het hier al eens genoemd.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard8 mei 2019 - 23:20

Briljant filmpje !!! . En dan dat zure gezeur: "er zit geen boodschap in". Tsjeeesus - het filmpje IS de boodschap: De Europese elite die met de billen bloot gaat, alleen maar zijkt, met een bonusgraaiersinkomen uit zijn neus zit te eten, de stem van het volk in de open haard mietert en het Nederlandse belang volgevreten wegschranst. Wie er geen boodschap in ziet, bedoelt: "ik zie MIJN boodschap van een Europese Superstaat er niet in terug". Nou, lekker dan. . En dan die kritiek van de VARA... Ja Halloooo! Alsof die nooit eens iemand belachelijk hebben gemaakt. "Spijkers" op laag water zoeken - dat is het. En zuur dat zij in de SP hun meester in de politieke satire hebben gevonden. .

Paddy3
Paddy38 mei 2019 - 22:57

Tot zover de linkse samenwerking.

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander20198 mei 2019 - 21:46

VVD'ers hebben tenminste humor: https://www.ad.nl/rotterdam/oproepje-op-banner-aan-huis-houd-mijn-vrouw-in-brussel~a079748e/

DaanOuwens
DaanOuwens8 mei 2019 - 20:23

Volgens wel verklaarbaar dat de SP dit soort dingen doet. Er is namelijk geen verhaal en er worden slechts domme dingen geroepen door de SP. Volgens mij moet de PvdA gewoon een duidelijke conclusie trekken en dat is nergens samenwerken met de SP. Er zit ook nauwelijks uitwisseling van kiezers tussen beide partijen dus er zal echt geen PvdA-stemmer naar de SP gaan. Van de SP overigens ook niet naar de PvdA maar wel naar het FvD. Kortom de verschillen tussen de partijen zijn te groot. De PvdA moet gewoon de samenwerking met GroenLinks zoeken. De SP hoort thuis bij de gele hesjes. Lui die niet weten dat je mensen een hand geeft als zij je welkom heten. Meer is het niet.

6 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mei 2019 - 21:31

De heren van de PvdA doen opeens alsof ze altijd open stonden voor samenwerking met de SP. Ik meen me te herinneren dat de PvdA de voorkeur gaf aan samenwerking met de VVD en dat ze dat "verantwoording nemen" noemden. Nou, dat is ze gelukt: ze zijn medeverantwoordelijk voor de grootste afbraak van de sociale voorzieningen in de geschiedenis. Fool me once....

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mei 2019 - 7:31

"Lui die niet weten dat je mensen een hand geeft als zij je welkom heten. Meer is het niet." Dat zei de PVV ook tegen de vluchtelingen! Meer was het niet! Toen was het huis te klein bij de PvdA en terecht!

Klaas Punt
Klaas Punt9 mei 2019 - 9:45

Ik ben het met je eens, Ouwens. Wie nu nog PvdA is hoort definitief niet bij de Socialistische Partij. En ik denk dat PvdA met GL, D66 of VVD kan samengaan. Uiteraard met meenemen van de functies in gemeenten, waterschappen en de vele stichtingen die ons publieke bezit ontsieren. Helaas heb ik bedoelde video nog nooit gezien dus daar kan ik geen oordeel over geven.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 10:28

@ HM van der Meulen Jij schrijft: De heren van de PvdA doen opeens alsof ze altijd open stonden voor samenwerking met de SP. Dat doen ze niet. Asscher wilde het gesprek openen. En samenwerking is iets anders als elkaar niet beschadigen door dit soort spotjes. Jij schrijft; Ik meen me te herinneren dat de PvdA de voorkeur gaf aan samenwerking met de VVD en dat ze dat “verantwoording nemen” noemden Dat klopt het was ook de enig mogelijke optie na de verkiezingsuitslag. Het alternatief was een rechts/extreem rechts kabinet of een minderheidskabinet. Jij schrijft: Nou, dat is ze gelukt: ze zijn medeverantwoordelijk voor de grootste afbraak van de sociale voorzieningen in de geschiedenis. Niet waar, maar wel verantwoordelijk voor een hard bezuinigingsbeleid. Met als resultaat dat Nederland sterk uit de crises kwam. Zoals vaak, heb je weer geen enkele onderbouwing of steekhoudend verhaal bluffertje. @ Minoes&tuin Jij schrijft: Dat zei de PVV ook tegen de vluchtelingen! Meer was het niet! Toen was het huis te klein bij de PvdA en terecht! Er zit inderdaad weinig verschil tussen SP en PVV.

HM van der Meulen
HM van der Meulen9 mei 2019 - 16:04

"Asscher wilde het gesprek openen." Nou, met die revolutie binnen de PvdA zullen ze bij de SP wel dolblij geweest zijn. Dertig jaar lang wordt je door de PvdA als een stuk vuil behandeld en dan komt er zo'n regent met het genereuze aanbod: Ik heb net de grootste afgang van links in de Nederlandse geschiedenis mede geregisseerd. Wil je ook niet meedoen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 15:14

DaanOuwens Je bent weer niet te volgen. Heb ik gezegd dat de SP of ik daar iets over zeg? Praat jij maar niet meer over argumentatie, je stikt nl. van de oordelen en vooroordelen en stoelt je 'argument' op je eigen aannames en antipathieën. Daar komt geen argument aan te pas. Lees nu nog eens wat ik schrijf voordat je weer in de bekende kramp schiet, begrijpend lezen is ook een vak.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 mei 2019 - 19:14

Haha prachtig zo'n filmpje en dan die reacties van de PVDAers heerlijk.. Heeft natuurlijk alles te maken dat een deel van de PVDA nog steeds denkt links te zijn. Asscher reageerde in de stijl dat links elkaar niet zou moeten afvallen. Maar wat is er links aan Timmermans?

3 Reacties
Paddy3
Paddy38 mei 2019 - 22:05

Andersom kun je je afvragen wat het verschil is tussen de SP, PVV en de FVD?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*8 mei 2019 - 23:17

✌Dag meneer hansdetorenkrai En trouwens is het FvD van Thierry Baudet al rechts genoeg voor u????? Een beetje doorzichtig hè, dat continu anti-PvdA gelul van u tot nu toe.???? Sowieso goedemorgen en een heel fijne dag aan u!✌

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 5:07

Gezien verkiezingen en peilingen behaagt het PvdA geluid vaak een groter gedeelte van de kiezers dan het SP geluid. Of u PvdA zuiver-in-de-leer links wilt noemen is daarbij niet belangrijk. Wel belangrijk is wat de SP nu eigenlijk wil? Samenwerking met de 1e partij links van de SP is met dit spotje weer eens ten grave gedragen. Welke partijen ziet u in Nederland-coalitieland wel zitten vanuit de SP bezien?

JohnVKR
JohnVKR8 mei 2019 - 18:32

De SP schaart zich met dit filmpje definitief in het rijtje TRUMP - PVV - FVD - NIGEL FARAGE. Vooral lekker veel liegen om stemmen te trekken. Precies zoals de SP deed bij het referendum over de Europese Grondwet, waarbij ze het bijna dagelijks over de euro hadden. Doelbewust foute of suggestieve informatie verspreiden om stemmen binnen te halen. SP, TRUMP, PVV, POETIN, NIGEL FARAGE, ze hebben allemaal hetzelfde doel: haat zaaien tegen de EU. Het zou me niet verbazen als dit SP-filmpje is gefinancierd door het Kremlin, zoals de SP ook optrok met de fysieke Kremlin-trollen tijdens de debatten in Nederland over het Oekraïne-referendum. Ik ben er overigens van overtuigd dat Ron Meyer op Donald Trump zou stemmen als hij in de VS zou wonen. Tegen immigratie, eigen arbeiders eerst, haat tegen de zogenaamde elite, haat tegen de EU, verzet tegen de grote internationale handelsakkoorden en ga zo maar door: RON MEYER = DONALD TRUMP.

3 Reacties
Gaanweweer2
Gaanweweer28 mei 2019 - 20:45

Uw hoofdlettergebruik heeft mij overtuigd van uw gelijk.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mei 2019 - 21:35

JohnVKR: "Ik denk niet dat iemand zich erdoor gekwetst voelt." LOL

JohnVKR
JohnVKR9 mei 2019 - 7:05

@Gaanweweer Ha ha

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mei 2019 - 18:00

Het leukste zijn natuurlijk de reacties van al die PvdA-ers, die nooit iets anders hebben gedaan dan afgeven op de SP.

KlaasPizza
KlaasPizza8 mei 2019 - 17:32

Hans Brusselmans heeft voor de verkiezingen in 2006 de SP buitengesloten en het geframed alsof de SP (25 zetels!) weglopers zijn waardoor de Pan Veter Bak-ellende ons de weggestemde EU grondwet door het strot kon duwen. Hans Brusselmans is een salon socialist in dienst van het grootkapitaal en de PVDA is verworden tot een elitaire club welke totaal geen boodschap heeft voor de verliezers van corporatisme en bijkomend globalisme. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wikileaks-pvda-wilde-al-ver-voor-de-verkiezingen-niet-met-de-sp~bbb4ad7e

2 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 mei 2019 - 19:16

@KlaasPizza 8 mei 2019 at 19:32 mooi gesproken!!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 mei 2019 - 22:09

reactie op KlaasPizza – 8 mei 2019 at 19:32 Timmermans was gewoon kamerlid, om dat als strohalmpje te gebruiken om de houding van J.Marijnissen toe te dekken is verre van toereikend, overigens ben ik als pvda stemmer sinds de eeuwwisseling mordicus tegen de sp, reden is dat Jan. M zijn anti Navo sentimenten liet prevaleren boven het redden van mensenlevens, dan ben je voor mij moreel zo diepgezonken, zeker als je het nooit zal toegeven. Zelfde structuur geldt voor de formatie van 2006, ik heb de kamerhandelingen gevonden waaruit zonneklaar blijkt dat Jan M. zelf de onderhandelingen heeft getorpedeert om de schuld aan de pvda te geven, in die handelingen staat letterlijk weergegeven wat er tijdens de vergadering werd gezegd, ik zou zeggen doe er je voordeel mee https://www.trouw.nl/home/marijnissen-wilde-sp-niet-in-kabinet-hebben~a5aa69d0/ https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20062007-1842-1857.html Kijk, als je er in het debat niets van bakt kan je het altijd met zo’n clipje proberen, ik denk echter dat het als een boemerang terugkeert, we wachten de 23 a.s. af, meer nog de landelijke, dan zullen we zien wie de vaandeldrager op links wordt, en natuurlijk verkneukelt de sp achterban zich bij dit clipje, een kinderhand is gauw gevuld. Overigens heeft Ron al aangekondigd dat de samenwerking op links ten einde is, dus niet later gaan zeuren dat de sp niet op sleeptouw is genomen. https://www.trouw.nl/democratie/de-harde-aanval-van-de-sp-op-de-pvda-bezegelt-het-einde-van-de-linkse-samenwerking~a6c20282/

Quibus2
Quibus28 mei 2019 - 17:22

Als de SP nou zou ageren tegen het neoliberale beleid van Brussel (en, inderdaad, ook van Timmerfrans), in plaats van de internationale (hint!) grondslag, kwamen ze een stuk socialistischer over.

Zapata
Zapata8 mei 2019 - 17:01

Geweldig wat een leuk filmpje. Humor. Kan me niet voorstellen dat PvdAers hierdoor gekwetst zijn. Immers deze Hans Brusselmans lijkt toch totaal niet in doen en laten op de heer Timmermans? Of wel?

6 Reacties
LaBou
LaBou 8 mei 2019 - 19:23

Tja, het spreekwoord zegt: wie de schoen past trekke hem aan. En er zijn hier nogal wat mensen die de schoen aangetrokken hebben.

JohnVKR
JohnVKR8 mei 2019 - 20:07

Ik denk niet dat iemand zich erdoor gekwetst voelt. Het is alleen de SP die zichzelf hiermee de das om doet.. Zoals ik hierboven al zei: SP-TRUMP-POETIN-PVV-FVD-FARAGE, in eendrachtige samenwerking willen ze de bevolking opzetten tegen de EU - haatzaaiers, dat zijn het.

Zapata
Zapata8 mei 2019 - 21:28

Beste JohnVKR, Dat zou u toch uitermate moeten plezieren dat de SP zichzelf hiermee de das om doet? Dus waarom dan zo met caps aan "schreeuwen"in uw tekst? Dat komt over als voelt u zich toch aangesproken door het humoristische filmpje.

LaBou
LaBou 9 mei 2019 - 5:36

"SP-TRUMP-POETIN-PVV-FVD-FARAGE" Schreeuwen betekent nog steeds niet dat je gelijk hebt.

JohnVKR
JohnVKR9 mei 2019 - 7:16

@LaBou @Zapata Het betekent ook niet dat je ongelijk hebt. De standpunten van Trump en de SP komen op heel veel terreinen verrassend veel met elkaar overeen. Akkoord, de SP wil zich nog net niet terugtrekken uit Parijs maar veel scheelt het denk ik niet, want ook waar het gaat om de strijd tegen klimaatverandering en de gezondheid van de allerarmsten sluit de SP met tegenzin achteraan in de rij. Toen de gemeente Rotterdam een paar jaar geleden de milieuzone invoerde, was de Tweedekamerfractie van de SP uiteraard tegen. Er is dus erg weinig licht tussen de meeste standpunten Trump en de SP.

LaBou
LaBou 9 mei 2019 - 10:23

"Het betekent ook niet dat je ongelijk hebt. " Eh, eigenlijk betekent het dat wel. Anders hoefde je niet te schreeuwen (en schreeuwen in gezelschap getuigt trouwens ook niet van intermenselijk respect)

HarryD2
HarryD28 mei 2019 - 16:59

Zwak optreden van Van Jole. De manier waarop hij zich opwindt, kun je aan zien dat hij meer persoonlijk niets opheeft met de SP, dan dat hij het spotje niks vindt. Kee blijft rustig en vertelt goed zijn voors en tegens op het spotje.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 mei 2019 - 16:48

Ps19 was volgens Marijnissen een referendum over Rutte. En zie, de SP halveerde in zeteltal. Nu wil ze laten zien hoe verkeerd Brussel is? Wanneer komt de SP weer eens met een positieve boodschap, geschreven van uit een eigen visie? Het populisme heeft nu duidelijk ook de SP in zijn macht. Terecht stelt van Jole dat dit koren op de molen van Fvd is. Wat wil Marijnissen zeggen met dit geflirt met Baudet? Wij zijn er om hem een handje te helpen? Ik denk dat Baudet al genoeg aan zelfbevlekking doet, daar heeft hij de hulp van de SP niet bij nodig.

Klaas Punt
Klaas Punt8 mei 2019 - 16:46

Ik heb op de SP website gezocht, niet te vinden. Nu vind ik die Timmermans ook iemand die mij in het geheel niet aanspreekt. Wat mij betreft een typische Trumpvolger. Met een even grote mond als je hem dwars zit. Nu weet ik wel dat er op dit forum ook een stuk of wat zitten die er ook wat van kunnen, maar toch.

2 Reacties
OlavM
OlavM9 mei 2019 - 1:34

https://www.youtube.com/watch?v=lBkOKd1MbGY

OlavM
OlavM10 mei 2019 - 19:18

Deze versie is sinds vandaag niet meer beschikbaar vanwege het conflict met cartoonist Oppenheimer over copy rights.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 mei 2019 - 15:59

De geest van boerenpummels komt in het spotje als een mestvaalt in beeld, een trumpiaans spotje, geen wonder dat Lilian Trump verfrissend vond, zelf hebben ze niets voor hun achterban kunnen betekenen en rest ze naar een ander te wijzen, wel een duur spotje denk ik, kunnen ze ook makkelijk betalen van een parasitair afdrachtssysteem maar het kwaad straft zichzelf, dit. komt als een boemerang terug in hun smoel

5 Reacties
LaBou
LaBou 8 mei 2019 - 16:38

Ach, iedereen in de politiek scoort met het wegzetten van de opponent als dom, kwaadwillend en noem maar op. Niemand benadrukt de eigen punten. Maar ik begrijp het wel: het is de SP en die kan bij jou niets goed doen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 mei 2019 - 22:12

"Maar ik begrijp het wel: het is de SP en die kan bij jou niets goed doen. " Dat heb je heel goed begrepen en zolang mijn standpunten op inhoud steekhouden zal het zo blijven.

LaBou
LaBou 9 mei 2019 - 10:24

Nee, jou reactie op de SP noemen we een pavlov-reactie. Die is niet gebaseerd op steekhoudende argumenten maar op de onderbuik.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 mei 2019 - 14:43

“Nee, jou reactie op de SP noemen we een pavlov-reactie.” Spreek voor jezelf, populisten hebben vaker de neiging namens meerdere te spreken. “Die is niet gebaseerd op steekhoudende argumenten maar op de onderbuik.” En omdat je die mening zo goed onderbouwt wil ik dit best op inhoud uitvechten, heb je er een voor me?

LaBou
LaBou 13 mei 2019 - 16:44

Ik wil best op je argumenten ingaan. Probleem is dat je die niet hebt in dit geval. Jouw reacties lezen als een ordinaire scheldpartij en dat is, jammer voor jou, simpelweg: onderbuik. En op persoonlijke aanvallen ga ik al helemaal niet in.