Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kee en Van Jole over het gebrek aan integriteit bij de VVD

  •  
26-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
VVD-partijvoorzitter Henry Keizer, tevens rechterhand van VVD-leider Mark Rutte, heeft zichzelf verrijkt door een zeer succesvol miljoenenbedrijf voor een habbekrats over te nemen. Saillant detail: hij was zelf bestuursadviseur van het bedrijf. Onderzoeksjournalisten van Follow the Money achterhaalden hoe Keizer in 2012 voor een schijntje eigenaar werd van het bedrijf, maar daar houdt het niet op: ook andere VVD-prominenten speelden een bedenkelijke rol bij de transactie, waaronder Loek Hermans. De leden van de vereniging werden door hen uiteindelijk voor tientallen miljoenen euro’s benadeeld.
In het BNNVARA-programma De Nieuws BV bespreken Peter Kee, politiek redacteur Pauw, en Francisco van Jole, eindredacteur Joop.nl, de ophef over Henry Keizer.

Meer over:

vvd, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

Break on through
Break on through28 apr. 2017 - 14:54

Integriteit bij een organisatie die daar commissies voor in het leven moet roepen is bij voorbaat een wassen neus. Maar goed, geloofwaardigheid van de VVD is andermaal door de plee.

Don Quichote
Don Quichote27 apr. 2017 - 14:51

Gelukkig hebben VVDers het alleenrecht op dit soort integriteits misdrijven... Zal je bij andere partijen niet zien! Alhoewel er veel penningmeesters van een bepaalde partij met de hand in de verkeerde kas hebben gezeten... Zou het menselijk zijn of alleen politiek gebonden?

6 Reacties
Dusk2
Dusk228 apr. 2017 - 6:45

@ Don Vito "Gelukkig hebben VVDers het alleenrecht op dit soort integriteits misdrijven… Zal je bij andere partijen niet zien!" Wie beweert dat VVDers het alleenrecht hebben op dit soort misdrijven? Of is deze uitspraak van jouw misschien stiekem een beetje een stropopredenering? "Zou het menselijk zijn of alleen politiek gebonden?" Dit is een suffe retorische vraag die niet relevant is met betrekking tot het hier besproken onderwerp.

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2017 - 7:58

@ Don Vito Bij de VVD komt het veel vaker voor. Daarvoor hoef je alleen maar naar het lijstje vervolgde en veroordeelde politici te kijken.Verder zijn er geen partijen waarvan penningmeesters vaker dan anderen een hand in de kas stoppen tenzij je aan het CDA denkt in kleinere gemeenschappen. Maar dat stelt weinig voor, zoveel gaat er niet om en wordt meestal intern geregeld. En uiteraard is er nog de PVV. Maar die partij is al jaren het onderkomen voor duistere types. Maar dat is inherent aan het gedachtegoed van de beweging.

Don Quichote
Don Quichote28 apr. 2017 - 16:42

@ wout, Google even welke penningmeesters van welke partij ik bedoel. Een kleine hint, ben er zelf lid van geweest . Het is een cynische opmerking van mijn kant, en de laatste opmerking is zeer makkelijk te duiden: het zijn soms net mensen....

Don Quichote
Don Quichote28 apr. 2017 - 17:16

@Daan Ouwens , geef voor het gemak even een lijstje met PVV-ers die op dezelfde wijze buiten hun boekje zijn gegaan . Moet jou toch totaal geen moeite kosten lijkt mij. En dan vooral even in het vergelijk met de PvdA en de VVD .

DaanOuwens
DaanOuwens29 apr. 2017 - 15:02

@ Don Vito Mijn tekst: En uiteraard is er nog de PVV. Maar die partij is al jaren het onderkomen voor duistere types. Bewijs: http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/543570/criminele-en-foute-pvv-toppers-de-tussenstand-van-1-februari-2016.html Verder noem ik het CDA en de VVD. Niet de PvdA. Er zijn niet veel PvdA-ers die hierin de aandacht vragen. Volgens een van de voor jouw betrouwbare rechtse media is de VVD koploper: http://politiek.tpo.nl/column/de-vvd-koplopers-fraude-en-corruptie/ Mijn uitspraak over het CDA baseer ik op zakelijke ervaringen in brabant en limburg. Kortom jij doet loze uitspraken zonder enige onderbouwing. Ik weet waar ik het over heb. Mijn stelling is dat extreem rechts structureel het eigen zelf bedachte pakket feiten brengt. En daar wordt ik toch keer op keer in bevestigd.

Don Quichote
Don Quichote30 apr. 2017 - 7:23

tenzij de namen door diverse media zelf zijn genoemd..

poeslief
poeslief27 apr. 2017 - 12:43

Het VVD stemmende deel van NL (1 op de 5) vindt dit duidelijk incidenten. (Onze) Parlementsleden blaffen en blaten wat, voor de vorm, tegen hun mede politici, in extreem geval een ander poppetje, meestal van dezelfde partij als het poppetje dat moest wijken, en men gaat weer over tot de orde van de dag. Incident na incident. Gebrek aan integriteit woekert ook buiten de VVD.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 apr. 2017 - 16:37

Met je eens, Poeslief - de trieste conclusie: één op de vijf Nederlanders vind corruptie en fraude dik OK. Wat betekent dat diegene een slecht (opgevoed) mens is. (Trouwens: 'incident na incident', dat bestaat niet. Wij geleerden noemen dat: 'een patroon'. Maar in de VVD zitten nu eenmaal geen intelligente mensen, en kennelijk is het stemvee van die partij niet alleen slecht, maar ook dom.)

Phil2
Phil227 apr. 2017 - 10:41

Koning... Keizer... Admiraal. De tweede zal met verdomd goeie antwoorden moeten komen morgen, wil hij de dans kunnen ontspringen. Gister gaf partijgenoot Arendjan Boekestein al de aanzet op Radio 1. Overigens, goed werk van FtM.

Perro caliente
Perro caliente27 apr. 2017 - 10:28

De VVD staat ten minste voor zakken vullen en dit mag ook geen verbazing wekken daarom moet er extra waakzaamheid zijn om dit soort walgelijke praktijken tegen te gaan. Aan linkerzijde gebeuren dit soort zaken ook terwijl je zou denken dat er echte principes in de weg zouden staan en "nee" ik ga geen lijstje maken google zelf maar. De VVD heeft met behulp van de PvdA inmiddels de samenleving zo ingericht dat belangenverstrengeling onvermijdelijk is en makkelijk geld de tweede natuur van onze bestuurders lijkt te worden. Zie de EU wanneer de controle compleet wegvalt dat graait iedereen van links tot rechts uit de ruif en daarom is private controle van de publieke sector ook zo noodzakelijk. http://presse.preisvergleich.de/salary-atlas-in-the-27-eu-countries-mps-earn-an-average-of-878-percent-more-than-eu-citizens/

adriek
adriek27 apr. 2017 - 8:53

Het was allemaal keurig binnen de wet en *dus* integer?

2 Reacties
ArnoldX
ArnoldX27 apr. 2017 - 21:29

Daar mag je vanuit gaan. Zolang jij je aan de wet houdt zou dat integer moeten zijn, anders deugt die wet niet.

OlavM
OlavM28 apr. 2017 - 23:24

@v ArnoldX: [Zolang jij je aan de wet houdt zou dat integer moeten zijn, anders deugt die wet niet.] Dan misken je het feit dat wet en ethiek verschillende gebieden beslaan en helemaal niet per definitie met elkaar hoeven te matchen. Integendeel, sommige handelingen kunnen geheel volgens de wet verlopen, terwijl die moreel laakbaar zijn, en de wet als zodanig nog niet ethisch verwerpelijk is. Wat dacht je, om maar iets te noemen, van het midden in de winter op straat zetten van een gezin omdat de huur niet volledig is betaald en ontbinding van het huurcontract en ontruiming is toegewezen door de rechter, terwijl de huiseigenaar/eiser geen moeite heeft gedaan op andere wijze tot een oplossing te komen? Bovendien: als je zegt "anders deugt de wet niet", dan zou dat inderdaad het geval kunnen zijn, maar dan blijft staan dat die wet bestaat en "keurig binnen de wet" handelen niet "dus in teger" is.

Vuurrood
Vuurrood27 apr. 2017 - 8:28

Goed kunnen sjoemelen, met zand strooien, zogenaamd betrokken zijn maar intussen gewoon de PVVer uithangen. Ziehier een paar toelatingseisen om toegelaten te worden tot het VVD bolwerk.

Terry Berdet
Terry Berdet27 apr. 2017 - 8:05

Bij de VVD is het altijd de vraag "Wie wordt de volgende Keizer". Laten we van deze man een idomatisch voorbeeld maken. Walgelijke zaak, indien de zaken zijn zoals voorgespiegeld.

OlavM
OlavM27 apr. 2017 - 1:45

"Integriteit" staat bij de VVD in het Vreemdewoordenboek. Omdat VVD-ers af en toe daarin noodgedwongen moeten bladeren -om niet te ver af te komen staan van de dagelijkse realiteit- zijn ze dit woord tegengekomen. Staat stoer op ons uithangbord, dachten ze, en daarom stelden ze zelfs een commissie daarvoor in. Maar ze wisten nog steeds niet waartoe het eigenlijk diende en wat ze ermee aan moesten. Als af en toe een relletje ontstaat omdat er iets mee aan de hand is, laten ze eventjes hun betrokkenheid erbij naar buiten horen. Om daarna weer op de oude voet verder te kunnen gaan.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 apr. 2017 - 0:53

De vvd is wat mij betreft een zeer gesloten bolwerk, dat kan ook niet anders als je zoveel te verbergen hebt, kijk naar Schippers als ze een persverklaring geeft over de voortgang van de onderhandelingen, als er iets uitmunt in nietszeggende oppervlakkigheid is dat het wel, nou is radiostilte het element dat Rutte altijd goed uitkomt, te pas en te onpas. Bonnetjes affaires, wat heeft die Teeven de vvd veel schade berokkend, andere leden die gevaarlijk uit de bocht vliegen, het maakt niet uit, de vvd werd de grootste, bestuurders van een bedenkelijk allooi, presteren onder de maat als het om behoorlijk bestuur gaat, maakt niet uit het volk wil gebakken lucht, doorzien niet dat Rutte niets anders doet dan slappe leuterverhalen verkopen en ondertussen het land verbouwt naar amerikaans model, volgens mij is dat de idee achter zijn participatie samenleving en meer van die holle kreten waar de gemiddelde nederlander goed beschouwd geen boodschap aan heeft en toch gaat het erin als koek, de leugen regeert.

Bert Vlierman
Bert Vlierman26 apr. 2017 - 22:12

Integriteit is bij de VVD als een parelkettinkje: Je draagt het als je uit gaat en verder ligt het in de kluis.

RoodGevaar
RoodGevaar26 apr. 2017 - 19:32

Geen toeval dat integriteitsproblemen voornamelijk bij de VVD voorkomen. Het is kennelijk een houding van misplaatste arrogantie; zich boven elke wet verheven schijnen. Als er stront aan de knikker is, lijkt Loek Hermans wel heel vaak betrokken te zijn. Vrijdag zal de preses der liberalen met een statement komen.

NooT2
NooT226 apr. 2017 - 18:42

Politici die zich verrijken heb je ook bij de PvdA (Kok en nog een hele rits). Ûh, maar dan is het zeker wel integer?!

5 Reacties
datkanbest
datkanbest26 apr. 2017 - 21:39

Even over Wim Kok. Ja hij heeft allerlei commissariaten geaccepteerd en daarbij beslissingen goedgekeurd die in strijd zijn met waar hij als politicus voor stond. Maar wil je dat serieus vergelijken met een politicus die een vereniging adviseert in het verkopen van een bedrijf terwijl hij op dat moment zelf de koper is? Alsjeblieft zeg.

peter e
peter e26 apr. 2017 - 23:19

Zullen we het ooit meemaken dat rechts de hand in eigen boezem steekt? Of zullen we alleen maar horen: tu quoque!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 apr. 2017 - 0:55

Voor mij leuter je hier als een kip zonder kop, ga eerst de feiten achterhalen, zet het in verhoudingen en laat dan nog eens je onderbuik spreken.

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2017 - 6:36

@ NooT Kok werkte gewoon voor zijn geld. Dat is bij deze keizer nog maar de vraag. Integriteit heeft ook betrekking op de manier waarop je een discussie voert.

Gerygrr
Gerygrr27 apr. 2017 - 10:54

Prima, overal komt het voor. Het verschilt natuurlijk qua percentage, corrupte figuren per partij. Hoe verder je opschuift naar rechts hoe groter de percentages. Ook de omvang van het geldelijk gewin is vele malen groter op rechts. Vergelijk de 3000 euro van Tichelaar (zelf opgestapt) met de miljoenen van Jos van Rey ( nog steeds verongelijkt). Daarbij komt het afgeven op uitkeringsgerechtigden en werkelozen die profiteursgedrag wordt verwten. Een hele administratieve, controlerende, opleidinggevende, reïntegratieindustrie tot gevolg hebbende, die veel werk verschaft aan hogeropgeleiden. Deze houding van wantrouwen in de menselijke aard kan ik alleen verklaren door de eigen instelling van anderen willen benadelen om zichzelf te verrijken. Zakenman Hennie v.d. Most is een voorbeeld van deze houding. Zijn vakantiepark Oranje bleek zeer verliesgevend, tot er een kans zich aandiende. Voor een aanzienlijk bedrag aan v.d. Most werd het asielzoekerscentrum...http://925.nl/archief/2015/10/07/hennie-van-der-most-wordt-lachend-rijk-dankzij-asielzoekers/

rbakels
rbakels26 apr. 2017 - 18:11

VVD'ers die de politiek in gaan doen dat om het geld. Dat is altijd nog beter dan de lieden voor wie de VVD een "PVV light" is die islamhaat uitdragen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin26 apr. 2017 - 18:02

Wat betekent tegenwoordig 'integriteit'? Het is een leeg woord geworden, bij VVD en menig multinational, en bank. Nou ja: ik geef toch een definitie: 'Integrity', liefst vergezeld van 'accountability', 'compliance', 'governance', en 'leadership', dat betekent: wij trekken nog nét niet bij daglicht stiekum je portemonnee uit je kontzak - en dat doen wij niet omdat misschien een bewakingscamera in de buurt is; maar anders... (Ziedaar mijn Clavin-Pedia 'entry' voor 'VVD'. Meer hoeft niet.)

7 Reacties
Engineer2
Engineer226 apr. 2017 - 23:17

&Frank: ik ben totaal geen vvd stemmer maar volgens mij geeft u daar precies de linkse manier van werken weer: doen alsof we er voor de middenklasse zijn maar die ondertussen leegtrekken terwijl ze erbij staan. En een speltip: doe niet alsof u overal verstand van heeft door uw (onoriginele) nickname als een soort alias te gebruiken. Iedereen weet wat voor figuur Cliff was en iedereen (hier) weet wat voor figuur frank is.

Fons Wijers
Fons Wijers26 apr. 2017 - 23:42

Integriteit betekent tegenwoordig zakkenrollerij? Mijn Van Dale zegt iets anders. Een discussie komt niet verder als de betekenis van woorden oeverloos wordt gevarieerd. Zeg gewoon dat je vindt dat een VVD-er niet integer heeft gehandeld en geef daarvan een onderbouwing.

Berend5
Berend527 apr. 2017 - 6:34

integriteit betekend zorgen dat je niet gepakt wordt

Vuurrood
Vuurrood27 apr. 2017 - 8:25

Engineer: Iedereen weet wat voor figuur Cliff was en iedereen (hier) weet wat voor figuur frank is. Insinueert u nu iets? Want ik weet niet wat voor figuur Cliff was en wat voor figuur Frank is. Vertel! Een kleine tip, een naam schrijf je met een hoofdletter. Dus niet frank maar Frank! Voor een engineer een slordige schrijfwijze.

Nico de Mus
Nico de Mus27 apr. 2017 - 11:22

@Vuurrood 27 april 2017 at 10:25 3 keer een naam ,2 keer met hoofdletter ,1 keer de hoofdletter vergeten , Men zit hier niet op taalles. M.a.w. je zeurt.

Cliff Clavin
Cliff Clavin27 apr. 2017 - 14:31

@ Nico de Mus (13:22u) - waarom bedien je je van twee namen, Nico? Om verwarring te zaaien? Sta je zelf misschien niet altijd achter je eigen zaak, welke die ook moge zijn? Boudewijn van Veen en Vuurrood kennen me, anderen niet. Corruptie is endemisch binnen VVD-kring. Ik dacht vanochtend nog: zou zo een partij in Duitsland kunnen functioneren? Mijn innerlijke antwoord was helder: volstrekt niet. Genoeg bewijzen uit het recente en verder weg liggende verleden om dat te kunnen zeggen. Onze 'liberalen' lijken het meest op zo een maffiapartijtje in heuse bananenrepublieken. (Dat Cliff eerder Frank heette, en dat zijn gevoelens en gedachten voor eenieder glashelder zijn, dat is een feit. Waarom ik van naam veranderde, dat is ook bekend. Dus gebruik ik mijn 'nickname' niet als alias, wat een gedoe maak je ervan, Ingenieur Nico. Nou we het toch erover hebben: waarom doe je zelf eigenlijk zo geheimzinnig met je namen - ah, dat was mijn beginvraag, zie ik.)

Nico de Mus
Nico de Mus27 apr. 2017 - 21:05

@Cliff Clavin 27 april 2017 at 16:31 !!waarom bedien je je van twee namen, Nico?!! Hoe kom je erbij ? je fantasie is op hol geslagen. voor de rest van de reaktie op mij ,bewijs je het gelijk van Engineer. (Overal verstand van denken te hebben) p.s. kon niet helaas niet eerder reageren omdat ik moest werken .