Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kauthar Bouchallikht trekt zich vanwege Israël terug bij GroenLinks-PvdA: ‘Partijdemocratie ver te zoeken’

  •  
15-10-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8266 keer bekeken
  •  
kauthar

Update, 13:10 uur:
Frans Timmermans vindt het “heel integer” dat Kauthar Bouchallikht te kennen heeft gegeven dat ze geen Kamerlid kan zijn voor GroenLinks-PvdA vanwege haar standpunt over de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat zei hij zondag in Buitenhof.

De leider van GroenLinks-PvdA wist dat Bouchallikht anders dacht dan hij, maar zag haar vertrek niet aankomen. “Ik heb haar gisteravond laat direct een berichtje gestuurd”, zei Timmermans. Daarin liet hij Bouchallikht weten dat hij open staat voor een gesprek.

Timmermans noemde het belangrijk om respect op te brengen voor “de verschillende posities die in Nederland leven”. Hij wees erop dat er ook binnen GroenLinks-PvdA ruimte is om van mening te verschillen over Israël. “Ik wens iedere politieke partij de openheid om er zo over te praten.”

Eerder:
De oorlog tussen Israël en Hamas legt een open zenuw bloot binnen GroenLinks-PvdA. Kauthar Bouchallikht, die op plaats 17 staat op de gezamenlijke kieslijst van de twee partijen, trekt zich terug. “Dit is niet meer de partij waar ik Kamerlid voor wil zijn”, maakt ze bekend op Instagram.

De basis voor haar vertrek werd een week geleden gelegd, toen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans zijn afschuw uitsprak over de “terreurzaaiende verrassingsaanval van Hamas”. “Niets kan dit willekeurige geweld tegen Israëlische burgers legitimeren. Hamas dient dit verwerpelijke geweld onmiddellijk te staken. Wij leven mee met de inwoners van Israël in deze angstige tijden”, twitterde hij.

Het kwam hem op kritiek te staan van met name een deel van de GroenLinks-achterban. Een oproep om te rectificeren legde hij naast zich neer. “We hebben 75.000 leden en er zijn er drie die dit hebben gevraagd in een niet-verstuurde brief”, reageerde hij in NRC. “Ik sta achter ieder woord, iedere komma, alles wat ik hierover heb gezegd. En ik ben bereid om daarvoor te blijven staan. Ik hoef niks uit te leggen. Ik begrijp de emoties, maar als een terroristische organisatie een pogrom uitvoert… je moet wel je moraliteit op orde hebben.”

“Na deze barbarij heeft Israël het volste recht om zich daartegen teweer te stellen”, meent Timmermans. “Waar kinderen sterven, houdt alle verdere discussie op. Dat gebeurt ook bij bombardementen op Gaza. We mogen van Israël vragen om zich aan het humanitair oorlogsrecht te houden. Laat de menselijkheid leidend zijn.”

De GroenLinks-PvdA-leider vindt het goed dat er binnen Verenigd Links wordt gediscussieerd over de oorlog, zei hij in NRC. “Ik ben er trots op dat deze discussie gewoon gevoerd wordt. Ik wil niet roepen: geen maar, geen maar! Als mensen ‘maar’ willen zeggen, dan mag dat. Ik zeg het niet.”

Bouchallikht laat in haar Instagram-verklaring doorschemeren dat er juist te weinig ruimte was om ‘maar’ te zeggen. Ze miste naar eigen zeggen context bij de afkeurende berichten over Hamas. “Context is geen ontkenning van de afschuwelijke daden door Hamas afgelopen weekend”, schrijft ze. “Context is het erkennen waar die vandaan komen, namelijk het handelen van de Israëlische regering, ook tegen de zin van vele Israëliërs en joodse mensen in: structurele bezetting en onderdrukking, schending van mensenrechten en internationale wetten, afpakken van sleutels, bouwen van muren. Deze ‘oorlog’ is niet plots begonnen, hij is al 75 jaar bezig. En die context heb ik consequent gemist in de uitingen van afgelopen week. Ook door mijn eigen partij.”

In gesprekken met collega-Kamerleden heeft Bouchallikht de afgelopen week te kennen gegeven dat ze “dit belangrijke deel van het verhaal” miste. De reacties die ze kreeg waren volgens haar “niet constructief”. “Partijdemocratie was op sommige momenten ver te zoeken.”

Ondanks haar aangekondigde vertrek zal Bouchallikht op 22 november wel gewoon op de stembiljetten staan. Politieke partijen moesten hun kandidatenlijsten maandag 9 oktober al inleveren. Het lijkt niet denkbeeldig dat ze veel proteststemmen zal krijgen van linkse kiezers die haar standpunt delen.

Op Twitter laat Jesse Klaver weten geschrokken te zijn van het plotselinge vertrek van Bouchallikht. “Dit is jouw besluit en dat respecteer ik. Je bent een voorbeeld voor velen en dat blijf je.” Bouchallikht reageert met een hartje.

Hoewel Bouchallikht op het stembiljet staat, zal ze een eventuele zetel niet innemen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (175)

7anpau1
7anpau116 okt. 2023 - 11:40

Er zit objectief gezien weinig licht tussen het statement van Timmermans en dat van Bouchallikht. Volgens mij een typisch gevalletje van een politiek ''How can I make this about me".

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 okt. 2023 - 20:33

Er zit nogal veel statement in je statement, en heel weinig onderbouwing. 75 jaar voorgeschiedenis is toch niet niks zou ik denken?

Zulu Dawn
Zulu Dawn16 okt. 2023 - 8:57

(Red.) "Kauthar Bouchallikht trekt zich vanwege Israël terug bij GroenLinks-PvdA: ‘Partijdemocratie ver te zoeken’..." - Het valt me op, dat de reacties op dit artikel vele malen hoger zijn dan andere berichtgevingen. Mij bekruipt een gevoel van: "heel wat 'rechtse kraaien' die een hoofddoek zien en massaal erop af duiken, om hun nagels erin vast te zetten. Het liefst zo ongenuanceerd mogelijk!

1 Reactie
android1984
android198417 okt. 2023 - 8:44

dat kun je vinden. op die manier diskwalificeer je die kommentaren zonder er op in te hoeven gaan. Wat denk je. Heb je nu een bijdrage geleverd aan de inhoudelijke standpunten in dit verhaal? Of bedoel je te zeggen dat er niet over de besluiten van deze mevrouw mag worden gediscussieerd omdat dat toch alleen maar discriminatie is?

franka2
franka215 okt. 2023 - 21:03

Deze reactie is verwijderd

4 Reacties
Pater
Pater16 okt. 2023 - 14:27

Franka toch. Kauthar heeft de Hamas-acties afschuwekuhj genoemd. Een harde afkeuring. Is het domheid of vooringenomenheid waardoor je de feiten niet meer ziet?

android1984
android198417 okt. 2023 - 8:48

de mevrouw stapt op omdat ze het met de standpunten van de partij niet eens is. Dan kun je toch wel zeggen dat haar harde afkeuring van hamas niet strookt met die harde afkeuring van hamas van de partij? Daar MOET toch een verschil in zitten. En wel zo onoverbrugbaar dat ze opstapt.

Pater
Pater17 okt. 2023 - 13:52

android Je redenering is niet logisch. Het verschil zit niet in de mate van afkeuring, maar gaat over hoe sterk je de historische achtergronden erbij wilt betrekken.

android1984
android198418 okt. 2023 - 7:03

Je pleit voor disclaimers bij politieke uitspraken? "wij veroordelen de aanval van burgers door Hamas strijders" en daar dan een prachtig inlegvel aan context en intenties bij. En uitspreken? En dan stapt deze mevrouw niet op?

Markzelluf
Markzelluf15 okt. 2023 - 19:17

Waar deze dame voor staat, is wel duidelijk. De meerderheid van haar partij ziet dat echter anders en omdat zij haar zin niet krijgt, stel ze dat de partijdemocratie tekort schiet. Weet je meteen hoe zij tegen democratie aankijkt.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 okt. 2023 - 23:59

Dan zou je moeten zeggen dat iedereen die niet bij elke partij is niet de democratie steunt. Of dat als je het niet met de meerderheid eens bent je niet democratisch bent. Zo werkt democratie helemaal niet. Dus reflectie over hoe jezelf tegen democratie aankijkt lijkt me voor je een goed idee.

Markzelluf
Markzelluf16 okt. 2023 - 9:36

Paul, ik zou graag je advies opvolgen en gaan reflecteren op mijn denkfout. Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee wat je bedoelt

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 okt. 2023 - 20:35

Mark, Dat verbaast me niks, vraag eens aan vrienden wat Paul zou kunnen bedoelen. Hij zegt het vrij duidelijk volgens mij.

Thuiszitter
Thuiszitter15 okt. 2023 - 18:21

Wat ik niet begrijp dat zij überhaupt in de tweede kamer wilde zitten . Timmermans heeft in mijn beleving niks verkeerd gezegd , geschreven.

4 Reacties
EenMening3
EenMening315 okt. 2023 - 23:01

Eigenlijk verbazingwekkend dat GL haar op de lijst heeft gezet, Kauthar past beter bij DENK. Hamas is een Einsatzgruppe gebleken. Er is maar een manier om deze club aan te pakken: volledige uitschakeling. Mocht Hezbollah het wagen om Israël aan te vallen, dan komen ze voor een gelijksoortige behandeling in aanmerking. Mensen die sympathiseren met Hamas zijn in Nederland niet op hun plek.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2023 - 10:02

Bouchallikht werd als milieuactivist binnengehaald. In 2018 werd ze voorzitter van de Groene Moslims, en was ze betrokken bij een landelijke klimaatstaking in Amsterdam. Bouchallikht kwam zo in beeld bij GroenLinks.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger16 okt. 2023 - 11:36

Ze paste juist heel goed bij GL, maar totaal niet bij de PvdA. Je ziet hier waarom deze samensmelting niet kan werken. De scheurtjes zijn er ook op het gebied van het koningshuis en eigen risico in de zorg. Beide besturen willen verder. Of de kiezers er ook zo over denken zullen we 22 november gaan zien.

Pater
Pater16 okt. 2023 - 14:25

@Polarisario Welke meningsverschillen ? Het gezamenlijke congres stemde voor een parlementaire republiek, met heel veel PvdA-leden. Idem eigen risico: afbouwen, en het vrijw. eigen risico afschaffen. Staat in programma. De PvdA heeft de laatste jaren een verschuiving naar links meegemaakt. Ik zou het graag op het contao van GL schrijven, maar die lijn zat er na Rutte II toch al in.

Andreas4
Andreas415 okt. 2023 - 17:31

“Context is geen ontkenning van de afschuwelijke daden door Hamas afgelopen weekend”, schrijft ze. “Context is het erkennen waar die vandaan komen, namelijk het handelen van de Israëlische regering, ook tegen de zin van vele Israëliërs en joodse mensen in: structurele bezetting en onderdrukking, schending van mensenrechten en internationale wetten, afpakken van sleutels, bouwen van muren. Deze ‘oorlog’ is niet plots begonnen, hij is al 75 jaar bezig."" Daarmee heeft Bouchallikht helemaal gelijk wat mij betreft. Voor mij ook een reden om deze partij(en) de rug toe te keren, geen twijfel meer.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 okt. 2023 - 0:05

Je kan het over context hebben als je het daarover wil hebben. Maar het is niet zo dat de moorden van Hamas uit de koker van Israel vandaan komen. Dat waren geen militaire acties maar afslachtingen. Hamas is daar schuldig voor en de acties zijn niet te verantwoorden. Door geen enkele context. Verzet wel. massa slachtingen niet. Bouchallikht bekent hiermee kleur dat ze dat verschil niet erkent, en dus deels de slachtingen goed praat.

Pater
Pater16 okt. 2023 - 1:45

Ik ben het ook meer met Kauthar eens dan met Timmermans. Maar er is geen linkse partij of er is wel een vlekje aan. Volgens mij moeten we bij de verkiezingen primair inzetten op linkse machtsvorming, niet op de complete zuiverheid. Kamerlid Piri zit in deze discussie, waarop ze woordvoerder is, op een prima lijn. Trouwens, SP en PvdD vertellen in hoofdlijnen hetzelfde.

7anpau1
7anpau116 okt. 2023 - 11:50

In het statement van Timmermans heeft de context juist wel een rol. Met het woord 'niets' in de zin "Niets kan dit willekeurige geweld tegen Israëlische burgers legitimeren" geeft Timmermans aan zich heus wel te realiseren dat er een lange voorgeschiedenis is en dat op het acteren van de Israëlische overheid ook het nodig is aan te merken. Het punt dat hij wilde maken is dat wat men ook vindt van de Israëlisch optreden in de afgelopen decennia, dat nooit of te nimmer kan gelden als excuus of verzachtende omstandigheid van de wreedheden van Hamas van 7 oktober 2023. Dat is iets heel anders dan dat Timmermans het bestaan van een context zou ontkennen. Je zou verwachten dat mevrouw Bouchallikht die nuance echt wel kan begrijpen.

Rutger Groot
Rutger Groot15 okt. 2023 - 16:23

Dit was nooit een goed huwelijk: als je volksvertegenwoordiger van GL bent, vertegenwoordig je alle progressieve NLers, geen specifieke (religieuze) groep. Dus je laat je hoofddoek en religie thuis. Bij GL zijn er nog prominente leden die de terroristische Hamas aanslagen geen pogrom willen noemen... het paard van troje is binnen.. Religie heeft een te belangrijke plaats ingenomen binnen GL, die aandacht moet weer terug naar zorg, banen, solidariteit, vrijdenken etc. ... Tenminste, als ze deel willen zijn van een links blok..

5 Reacties
vdbemt
vdbemt15 okt. 2023 - 18:56

Mmmm. Lees ik dat nou goed. "Religie heeft een te belangrijke plaats ingenomen binnen GL, die aandacht moet weer terug naar zorg, banen, solidariteit, vrijdenken etc. ... Tenminste, als ze deel willen zijn van een links blok.." Dus als linksmens kan of mag je niet religieus zijn? Of als religieus mens kan je niet links zijn? "als je volksvertegenwoordiger van GL bent, vertegenwoordig je alle progressieve NLers, geen specifieke (religieuze) groep. " Nee. Iedereen dus, vanuit welke hoek of afkomst dan ook, die zich tot de maatschappijvisie van de partij aangetrokken voelt. "Dus je laat je hoofddoek en religie thuis. " Is dit nou gewoon je reinste discriminatie?!!!!!!

Pater
Pater16 okt. 2023 - 1:46

@vdbemt Rutger Groot praat me te veel als Wilders.

Zandb
Zandb16 okt. 2023 - 7:00

Rutger U laat zich helaas leiden door uw (wat mij betreft vuige) vooroordelen. (Zie vdbemt.)

Proletarier
Proletarier16 okt. 2023 - 9:03

@ Rutger Er zijn dit jaar al 500 palestijnen vermoord op de westbank door settlers. En niet alleen dit jaar maar ook voorgaande jaren. Nog nooit iemand over gehoord vanuit de rechtse kerk. Mogen de palestijnen nu met een grote militaire actie de hele westbank zuiveren van radicae settlers? Ik vraag het maar even om te bepalen hoe rechts hypocriet je precies bent.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 okt. 2023 - 21:15

Na het bericht van Proletarier is het tenminste zeker dat Groot niet terugkomt. Altijd schreeuwen, nooit diepte. @vdbemt: Ja dit is reinste discriminatie maar Groot vindt dat nu gepast omdat het geweld tegen Israeliers is.

EenMening3
EenMening315 okt. 2023 - 16:19

Kort nadat mevrouw Bouchallikht in 2021 op de lijst van GL kwam, werd al door sommigen voorspeld dat zij GL zou gebruiken om zelfstandig Kamerlid te worden, net als DENK dat met de PvdA gedaan heeft.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 okt. 2023 - 7:02

mening En die hebben dan nu gelijk gekregen? Nou: "Van harte gefeliciteerd." (Ter vergelijk: De meningen over Timmermans zijn zo divers, dat vast wel een paar mensen gelijk krijgen met hun 'voorspelling'.)

Jaime van Goes
Jaime van Goes15 okt. 2023 - 13:46

Deze reactie is verwijderd

6 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot15 okt. 2023 - 14:50

Mevrouw Bouchallikht was vice voorzitter van een aan de moslimbroerschap gelieerde organisatie.... Dat strookt uiteraard niet met de waarden van een progressief linkse partij.

JohnVKR
JohnVKR15 okt. 2023 - 17:07

"Er is geen context die deze terreur rechtvaardigt." Er is meer dan 75 context. Beweren dat er geen context is vind ik persoonlijk racistisch.

vdbemt
vdbemt15 okt. 2023 - 19:15

Herstel. Mijn vorige reactie had moeten zijn: Tilburgse wethouder Lahlah op nummer 2 van kandidatenlijst GroenLinks-PvdA, weet anders heel goed met beide waarden te leven. En zo zijn er meer. Bouchallikht heeft dat ook heel lang gekund. Ze is door deze wrede oorlog tussen Hamas (dat is niet hetzelfde als: de Palestijnen) en Israël (ook wreed) van slag.

Sententia
Sententia15 okt. 2023 - 20:18

@vdbemt, Esmah Lahlah heeft een Nederlandse moeder, en heeft dus waarschijnlijk ook de Nederlandse normen en waarden meegekregen. Hoe weet u dat Bouchallikht van slag is, kunt u in haar hoofd kijken? Waarom was ze niet of minder van slag bij al die andere situaties waarbij moslims slachtoffer waren?

Jaime van Goes
Jaime van Goes15 okt. 2023 - 20:24

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb16 okt. 2023 - 7:08

Rutger Daar - "Mevrouw Bouchallikht was vice voorzitter van een aan de moslimbroerschap gelieerde organisatie...." - is toentertijd zoveel tegen ingebracht, dat dit - "Dat strookt uiteraard niet met de waarden van een progressief linkse partij." - beslist niet als 'kloppend feit' vermeld mag worden en, erger nog, misbruikt mag worden in deze discussie..

Rick Hofland
Rick Hofland15 okt. 2023 - 13:30

Timmermans wist de terreur actie van Hamas goed te beschrijven, een pogrom, iets waarvoor juist Israël is opgericht om Joodse mensen een veilige plek te geven waar geen pogroms meer plaats kunnen vinden. Dat Kauthar en nog meer Nederlanders het niet voor elkaar krijgen om de pogrom ondubbelzinnig te veroordelen is zeer zorgelijk. Zij en ieder ander die dat niet kan zouden eens wat soul searching kunnen gebruiken bij zichzelf want als je voor zoiets vreselijk met redenen waarom het plaatsvond meent te hebben dan is er iets mis met je moreel kompas.

2 Reacties
Pater
Pater15 okt. 2023 - 13:45

Kun je lezen? Kauthar veroordeelt duidelijk de Hamas-daden ("afschuwelijke daden"). Zij hecht eraan de contaxt te benoemen: vele jaren van onderdrukking van de Palestijnen. Precies zoals ik er over denk: de staat Israël begon met de verdrijving van 700.000 Palestijnen, na 1996 is de onderdrukking alleen maar toegenomen met als dieptepunt de huidige extreemrechtse regering. Waar ben je het niet mee eens?

Vuurrood
Vuurrood15 okt. 2023 - 13:51

ls ze wat beter opgelet hadden bij het vak geschiedenis hadden zij zich nu kapot geschaamd! Om over hun morele kompas maar te zwijgen!

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 okt. 2023 - 13:01

Ik volg de politiek niet intensief, maar heb alleen over deze dame gehoord vanwege de ophef toen ze op de kieslijst kwam, en nu, over de ophef dat ze van de kieslijst gaat. En verder is er in de Nederlandse politiek geen plek voor absolute meningen, over alles wat een politiek leider zegt zullen er in de partij mensen zijn die het hier eigenlijk niet (helemaal) mee eens zijn.

5 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland15 okt. 2023 - 13:33

Ze was afgelopen jaren inderdaad vrij onzichtbaar als tweede kamerlid, wellicht speelde er dus meer en was dit nu een handig excuus om er mee te stoppen. Plek 17 was nou ook niet bepaald een teken dat ze intern aan het doorbreken was als topper.

Pater
Pater15 okt. 2023 - 13:51

De ophef aan het begin was opgeklopte onzin. De ophef nu kan ik me voorstellen: ook ik vond de benadering van GL/PvdA naar het eenzijdige toe. Een harde afkeuring van de Hamas-terreur moet inderdaad meteen in de context worden geplaatst van steeds hardere onderdrukking van de Palestijnen. Ik zou er alleen om die reden nooit mee stoppen. Voor Kauthar zal dat veel emotioneler liggen. Een 17e plaats is niet zo slecht hoor. Besef dat de plaatsen op de lijst om en om zijn verdeeld. Het is een veilige plaats.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2023 - 15:42

[ Voor Kauthar zal dat veel emotioneler liggen.] Dat kan, maar waarom? Om empathie op te brengen voor de Palestijnen hoef je toch geen moslim te zijn?

Pater
Pater16 okt. 2023 - 1:54

@Danielle Nee, dat klopt, maar dat beweer ik ook niet. M.i. toont bijv. ook Timmermans empathie.Ik beweer wel dat bij haar alles mogelijk wat scherper aankomt vanwege haar Marokkaanse achtergrond, waarbinnen zij hierover waarschijnlijk één en ander heeft te verduren. Het gaat om nuances, en die slaan bij haar kennelijk door naar de andere kant.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2023 - 8:32

Ze is geboren in Nederland net als Lahlah. Een 17e plaats is ook niet vreselijk hoog. Maar of dat een rol spelt is speculeren.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 okt. 2023 - 12:23

Partij Democratie? Omdat er geen context werd genoemd in Timmermans tweet? Inmiddels heeft hij context genoeg genoemd. Beginnen over partij democratie als er iets gebeurt dat je niet zint is wel een erg zwaktebod. Iedereen kent de context, de achtergronden, de kern van het probleem. Niemand die dat ontkent. De context waar Timmermans het over heeft is het geweld, het onverteerbare anti semitisme en het feit dat de Palestijnse bevolking bewust is uitgekozen om slachtoffer te worden van de Israëlische reactie. Terwijl Israël het grondoffensief uit stelt om de burgerbevolking naar elders te laten ontsnappen en er diplomatiek overleg is met Egypte om de grenzen te openen, wordt de Palestijnse bevolking door Hamas tegen gehouden. Hamas is uit op een enorme slachting. Hamas geeft geen moer om de Palestijnen. Dat is de context die ik graag wil inbrengen in deze discussie. Hoewel discussie, het zijn de oude en bekende gelegenheids argumenten van anti PvdA en GL krachten. De oude stokpaardjes. Zinloos gewauwel. Niet uit interesse of mededogen met de Palestijnse bevolking maar uit partij haat. Ellende gebruiken om eigen frustraties te uiten. Goedkoop niet?

5 Reacties
Pater
Pater15 okt. 2023 - 13:54

Het is duidelijk dat het meningsverschil binnen de partijencombinatie is verdoezeld ter wille van de uitstraling en ten koste van de partijdemocratie. Veel maakt het allemaal niet uit, de radicale pro-palestijnen geluiden waren ook in GL al in de minderheid. Halsema schreef in haar (prachtige) boek Pluche al dat er aan de Palestijnse zaak "twee kanten zitten".

MG1968-2
MG1968-215 okt. 2023 - 14:39

@Pater "Halsema schreef in haar (prachtige) boek Pluche al dat er aan de Palestijnse zaak "twee kanten zitten".: Dat vind daadwerkelijk iedereen. Wat wil je hiermee zeggen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2023 - 15:50

Dat er aan de Palestijnse zaak "twee kanten zitten" lijkt mij een simplificatie.

Andreas4
Andreas415 okt. 2023 - 17:40

"Terwijl Israël het grondoffensief uit stelt om de burgerbevolking naar elders te laten ontsnappen..." Grondoffensief wordt, heel praktisch, uitgesteld vanwege het slechte weer.

Pater
Pater16 okt. 2023 - 1:57

@MG Zie reactie Danielle. Het geeft een sfeer weer van: waar er twee twisten ligt de waarheid in het midden. Dat is hierbij m.i. niet het geval.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2023 - 11:20

Ik heb het al eerder hier gesteld het samengaan van de PVDA en GL is hoofdzakelijk gedaan op getalsmatige gronde. Nu zijn de twee voornamelijk bezig om de verschillen onder tafel te vegen of te verdoezelen. Na de verkiezing gaan ze schoonmaak houden. De GL en PVDAers die nu al zijn opgestapt is slechts het topje van de ijsberg. Nog twee verkiezingen verder en ze staan gezamenlijk op de zelfde plek als alleen een zetel of 7 a 9. De regenten en de dagdromers komen beide bedrogen uit. Als je denkt sterker te zijn door fusie moet je eerst uitpluizen wat je meer bind dan enkel getalsmatige winst, want die stelt op de lange termijn niets voor.

15 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 okt. 2023 - 11:51

hansdetorenkraai "moet je eerst uitpluizen wat je meer bind dan enkel getalsmatige winst" Dat hebben ze ook gedaan, op heel veel punten trokken ze al gelijk op. Op dit dossier niet helemaal, maar laten we wel wezen, als die aanslag er vorige week niet was geweest was het geen enkel probleem geweest.

Sonic2
Sonic215 okt. 2023 - 12:20

Ik zie vooral een bang en uiterst agressief "rechts" die zeer onfatsoenlijk en onbeschoft dit soort dingen vooral opblaast. Of het nu de Telegraaf is. Of dat het toetsenbord "helden" zijn over het internet. Er wordt een heel groot ding van gemaakt, omdat ze hopen dat PvDA en Groenlinks dalen in de peilingen. Dat doen ze alleen bij de PVV peiler de Hond. En voor de rest bij niemand. Ik denk dat vooral de ultra rechts dagdromers bedrogen uitkomen. Niemand wil met de zeer onfatsoenlijke Wilders in zee gaan. Dat wordt weer een enkeltje kansloze oppositie. En dat hadden al die PVV kiezers met hun achterlijke stemgedrag ook wel kunnen weten. Er komt geen "rechts" kabinet. Over een getalsmatige "winst' die op langere termijn niets voorstelt gesproken

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2023 - 12:36

Wel geachte Kees van Bemmelen er waren natuurlijk al genoeg prominenten bij beide. Waaronder Ad Melkert, Lutz Jacobi, Nijboer of dat er Dertig GroenLinksers tegen verplichte lokale samenwerking met PvdA zijn. Dan hebben we het nog niet over dat er is gesproken over ideologische uitholling en verwatering, en de heer Spekman is ook niet bepaalt vrolijk. Neen geachte heer van Bemmelen er is gekeken naar de getalsmatige winst en wat ik al aangeef die verdampt als sneeuw voor de zon.

hamar2
hamar215 okt. 2023 - 13:15

@sonic Knap hoe je deze discussie een kant op duwt die kant noch wal raakt. Wie blaast wat op. ? Volgens u rechts. Ja hier heeft bijna niemand erover he. Zat de Telegraaf er misschien wel minder naast met de banden van khatour

Olav Meijer
Olav Meijer15 okt. 2023 - 13:29

@ Hansdetorenkraai: [.....er is gekeken naar de getalsmatige winst en wat ik al aangeef die verdampt als sneeuw voor de zon.] Dat zou wel eens tegen kunnen vallen. Voor jou dan.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 okt. 2023 - 13:31

hansdetorenkraai, Er zijn altijd mensen die een fusie niet gaan zitten, en natuurlijk is uiteindelijk de electorale neergang het doorslaggevende argument, dat is volgens mij bij elke fusie zo. Fuseren doe je niet van weelde. Maar de twee partijen staan inhoudelijk dicht bij elkaar, en zoals ik zeg, het is toeval dat nou net dit punt door gebeurtenissen elders in de wereld in de schijnwerpers komt te staan. Waarmee ik ook weer niet wil uitsluiten dat er in de toekomst geen ongelukken gaan gebeuren, deze fusie lijkt gehaast als je hem afzet tegen de fusie waar het CDA uit voortkwam.

Pater
Pater15 okt. 2023 - 13:58

Die torenkraai krast lelijk en kwaadaardig. Afgezien van de toekomstvoorspellingen die nergens op slaan liegt hij er ook vrolijk op los: "...of dat er Dertig GroenLinksers tegen verplichte lokale samenwerking met PvdA zijn." Er bestaat geen verplichte lokale samenwerking, en dat was prima zichtbaar bij de statenverkiezingen en de onderhandelingen over de provinciale colleges daarna.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2023 - 14:01

@ Kees van Bemmelen 15 okt. 2023 - 15:31 Dat u toegeeft dat de fusie noodzakelijk was op getalsmatige gronden waardeer ik. Het blijft natuurlijk voor een ieder koffiedik kijken. Maar we gaan het zien, deze verkiezing zal voor de PVDA/GL denk ik nog wel gunstig uitvallen. Veel zal uiteindelijk duidelijk worden na de coalitiebesprekingen. De geschiedenis heeft ons qua PVDA genoeg geleerd, laten we hopen dat de regeerlust van GL niet net zo groot is want dan hebben we zo weer een Rutte2 en daar is alle ellende voor de PVDA mee begonnen, en binnen GL heerst er ook een sterke wil na meeregeren, dus vraag me af in hoeverre er goed is doorgesproken over dat punt, ik vrees met grote vrezen..

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2023 - 14:44

@Olav Meijer 15 okt. 2023 - 15:29 Geachte Olav niets is me liever dan een sterke linkse kracht, maar om eerlijk te zijn zie ik weinig links aan dit samengaan. Het links van de PVDA kennen we maar al te goed, en dat van GL moet zich nog bewijzen als er regeringsverantwoordelijkheid gevraagd wordt. Daar weten we nog niets van. Als ik zie hoe GL het doet op gemeentelijk niveau zie ik een sterke groene agenda maar de sociale context ontbreek in veel gevallen. Maar we gaan het zien ik had liever een nieuwe start gezien zonder het zwarte verleden van de PVDA en het drammerige van GL. Zoals ik aangeef 2x niet zo veel goeds beloofd niet echt veel goeds.

Sonic2
Sonic215 okt. 2023 - 16:22

@ Hamar Je hoeft niet zo agressieve toon tegen me aan te slaan. Zeer respectloos weer. PVV stemmer zeker? En de Telegraaf blaast dit gigantisch op. Er was een brief van een paar Groenlinks leden. Dat werd al neergezet als tweespalt. Nu heb je allemaal figuren die zeggen dat PvDA/ Groenlinks gaat verliezen door Israel/ Hamas. Als we elk opgestapt kamerlid of provinciaal lid van achterlijke rechtse partijen moeten opnoemen dan komt Joop nooit meer aan een ander artikel toe. Ik hoop dat PvDA/Groenlinks onfatsoenlijk en respectloos nep rechts gaat weg vegen op 22 november.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 okt. 2023 - 18:36

@Pater 15 okt. 2023 - 15:58 Dertig GroenLinks-leden willen voorkomen dat hun partij in de toekomst verplicht wordt om ook lokaal samen te werken met de PvdA. Onder leiding van het Amsterdamse raadslid Jenneke van Pijpen dienen zij zaterdag een motie van die strekking in op het partijcongres, meldt Het Parool. “In de motie staat dat GroenLinks vooral een zelfstandige partij moet blijven: ‘op lokaal niveau spelen heel diverse electorale en inhoudelijke afwegingen’. Van Pijpen: “Ik ben voor brede linkse samenwerking, niet voor samengaan. We hebben een heel sterke lokale partij met een eigen profiel. Rond veiligheid in Amsterdam zie je bijvoorbeeld dat de PvdA echt een andere partij is, die in het verleden vaak anders stemde.”” Dat las ik geachte Pater maar kan me natuurlijk vergissen als zijnde een torenkraai die lelijk krast en kwaadaardig is

Pater
Pater16 okt. 2023 - 2:02

@torenkraai Ik had het niet over die 30 GL-ers, ik meldde dat er geen sprake is van enige verplichte samenwerking op lokaal niveau. Jij suggereerde dat wel.

Pater
Pater16 okt. 2023 - 2:07

@Torenkraai Het GL-partijbestuur omarmde de motie die je noemt. "De afdelingen zijn leidend." Dat moet je in het Parool ook gelezen hebben. Dat maakt je opmerking m.i. nog wat kwalijker.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 okt. 2023 - 9:23

@Pater 16 okt. 2023 - 4:07 Laten we er maar over ophouden geachte Pater, ik heb duidelijk willen maken dat de fusie tussen GL/PVDA in mijn ogen niet gaat werken en ik de PVDA bepaald niet hoog heb zitten maar daar komen ze bij GL nog wel achter. Waar ik trouwens ook nooit op zou stemmen. Het is een ongelukkig huwelijk gesloten op getalsmatige gronden, met de gedachte van de rest strijken we wel glad. Voorzie voor deze verkiezing zeker een winst van bij elkaar opgeteld een zetel of zeven maar daar komt zoveel achteraan wat gaat resulteren in de winst van een van de twee fuserende. Ik ga uit van de PVDA die hebben de meeste slinkse spelletjes in hun repertoire. U dank voor de levendige discussie, het maakt me vrolijk.

Pater
Pater16 okt. 2023 - 13:03

@torenkraai Samenwerking om machtsvorming te bewerkstelligen stel jij voor als iets verwerpelijks, maar dat is heel legitiem. Dat was ook de reden van de fusie van de vier partijen die in GL opgingen, en het heeft gewerkt. Of de huidige samenwerking tot fusie moet leiden zien we nog wel, ook ik zie op lokaal en provinciaal niveau verschillen; inhoudelijk maar vooral strategisch: de PvdA heeft wat meer met het pluche. Landelijk heeft de samenwerking geleid tot een enorme verlinksing van de PvdA, pure winst. Waarbij moet worden gezegd dat de PvdA-congressen toch al op die koers lagen. Fijn dat je lol hebt, verzoek om wat minder hetzerig te schrijven.

develhunt
develhunt15 okt. 2023 - 10:28

Timmermans heeft gelijk, want waarom mag de afslachting van jongere, baby,s, bejaarde, hele gezinnen niet worden veroordeeld? Zeker, de Palestijnen leven ook in ontberingen, dat heeft Timmermans nooit ontkend, maar dat legitimeert dit duivelse demonische kwaad niet. Die verregaande sympathie voor de Palestijnse inwoners, tuurlijk, het zijn naast de Israëlische onderdrukkingen ook hun eigen leiders die er voor zorgen dat de Palestijnse bevolking geen leven heeft, er is geen enkele Palestijnse leider in de geschiedenis geweest die voor vrede ging, PLO niet, Arafat niet en Hamas niet, men wil simpelweg geen vrede met joden, die zwaar onderbelichte kant is er ook nog.

2 Reacties
Pater
Pater15 okt. 2023 - 14:01

Kun je wel lezen? Kauthar noemt de Hamas=actie "afschuwelijke daden." Arafat heeft met de Oslo-akkoorden wel degelijk zijn nek uitgestoken voor vrede, net als Rabin. Rabin werd vermoord door een extreemrechtse Israëli, Arafat kreeg te maken met de felle oppositie van Hamas-in-wording.

develhunt
develhunt15 okt. 2023 - 16:10

Arafat was gewoon een terrorist die zijn eigen volk belazerden. Na zijn dood kwam het uit dat zijn vrouw en kind in een top appartement in Parijs een luxe westers leven leefde en hijzelf miljarden euro,s op een bankrekening in Zwitserland had staan, dus praat me niet over Arafat.

Gio Servas
Gio Servas15 okt. 2023 - 10:14

De problemen in Palestina zijn ouder dan 75 jaar en begonnen na WO1 doen de Britten het mandaat over het gebied kregen. Palestijnse Joden hebben in de jaren 20 en 30 milities gevormd om zich te beschermen tegen Arabieren en Britten en in de jaren 30 kwamen de eerste terroristische aanslagen vanuit de voorlopers van PLO/Hamas. Als je daarna gaat kijken hoeveel aanslagen er zijn gepleegd (alleen al binnen de afgelopen 75 jaar). Dan kan je niets anders zeggen dat partijen zoals Hamas, Hezbola en noem maar op er niet echt voor zorgen dat er rust is gekomen tussen Arabische Palestijnen en Joodse Palestijnen.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood15 okt. 2023 - 10:38

Oh ja joh? beschermen tegen Arabieren en Britten? De bomaanslag op het Koning Davidhotel was een bomaanslag op 22 juli 1946 in het Koning Davidhotel in Jeruzalem, gericht tegen het Britse bestuur van het Mandaatgebied Palestina. In het hotel bevond zich het hoofdkwartier van het Britse bestuur, evenals afdelingen van het Britse leger en de politie. De aanslag werd uitgevoerd door de zionistische militie Irgoen (Irgun/Etsel). In totaal kwamen 91 personen om het leven, van wie 41 Arabieren, 28 Britten, 17 Joden, twee Armeniërs, een Rus, een Griek en een Egyptenaar. 46 personen raakten gewond. De leden van de Irgoen, verkleed als Arabieren brachten melkbussen het hotel binnen waarin de bom/bommen verstopt zaten, en lieten deze ontploffen. De uitvoering van de aanslag was bevolen door Menachem Begin, het toenmalige hoofd van Irgoen en 31 jaar later premier van Israël. Bron: Wikipedia Jouw hele verhaal is een verzonnen verhaal.

linksert
linksert15 okt. 2023 - 11:00

Jij geeft de Palestijnen de schuld van zionistische misdaden.

JasDon
JasDon15 okt. 2023 - 15:23

Beide partijen (Joden en Palestijnen) werkten mee aan de geweldspiraal in de jaren 20, 30 en 40. Met uiteindelijke overwinnaar de Joden (Joodse kolonisten)/Israel. Daarna zijn er nog een aantal conflicten geweest, waarin Israël als overwinnaar tevoorschijn kwam. Die machtspositie geeft Israël een grotere verantwoordelijkheid t.o.v. de verslagen volkeren, maar dat betekent niet dat we blind moeten zijn over hoe we in deze situatie kwamen. Revanche gevoelens in de Arabische wereld en de bunkermentaliteit in Israël moet dmv de-escalatie wegebben, zodat er weer over de toekomst gepraat kan worden. Het is heel vervelend dat de extremisten aan beide kanten nu de agenda bepalen. Ik merk ook dat beide kanten hier in NL punten proberen te scoren door exclusief te verwijzen naar de misdaden van de tegenpartij. Best zinloos wat mij betreft.

JohnVKR
JohnVKR15 okt. 2023 - 10:11

Een moedig en begrijpelijk besluit.

2 Reacties
Rodoorn
Rodoorn15 okt. 2023 - 11:07

Moedig? Ze roept dat ze de context mist. Tegelijk zit in de uitlating van Timmermans juist oog voor context helemaal geen onvoorwaardelijke steun oor Israel: “Na deze barbarij heeft Israël het volste recht om zich daartegen teweer te stellen”, meent Timmermans. “Waar kinderen sterven, houdt alle verdere discussie op. Dat gebeurt ook bij bombardementen op Gaza. We mogen van Israël vragen om zich aan het humanitair oorlogsrecht te houden. Laat de menselijkheid leidend zijn.” Waarom kon ze het daar niet mee eens zijn? Waarom was dat een reden om terug te trekken? Dat is geen moed maar laat eerder gissen waar haar werkelijke afweging lag.....

GMatth52
GMatth5216 okt. 2023 - 8:57

Rodoorn 15 okt. 2023 - 13:07 "Moedig? Ze roept dat ze de context mist. Tegelijk zit in de uitlating van Timmermans juist oog voor context helemaal geen onvoorwaardelijke steun oor Israel: "(...) We mogen van Israël vragen om zich aan het humanitair oorlogsrecht te houden. Laat de menselijkheid leidend zijn.” " Dat is alles wat Timmermans aan 'context' noemt: - een vraag aan Israël - een vrome wens van 'menselijkheid'. Daar maakt Israël sinds jaren de kachel mee aan. Net als met de talrijke VN-resoluties. De VS houden Israël in alles de hand boven het hoofd. Nederland en de EU voegen zich naar de politiek van Amerika.

west012
west01215 okt. 2023 - 9:58

Ik geef Bouchallikht gelijk. Hoor Timmermans nu niet anders zeggen dan dat Israel zich aan het humanitair oorlogsrecht moet houden. Iedereen weet dat het holle woorden zijn in de realiteit van vandaag. Er inmiddels meer Palestijnse kinderen om te leven gekomen dan Israëlische. Onze leiders verzuimen al 75 jaar actie te nemen. Woorden genoeg maar nul komma nul daden.

Ivan61
Ivan6115 okt. 2023 - 9:23

Mensen willen een gruwelijke slachting in context plaatsen. Want 75 jaar geschiedenis en zo. Een dode baby is een te veel. Over welke context wil je dan hebben? Ik kom uit een gebied waar nooit echte vrede is. Nu gebruiken onze nationalisten van alle 3 kanten alle middelen om het volk op te hitsen. Dankzij onze bloedige geschiedenis is dat vrij makkelijk. In context plaatsen bedoel ik. De regering van Israel en Hamas is een pot nat en zij maken elkaar sterker helaas. Zulke gruwelijke daden passen niet in context.

2 Reacties
Mag
Mag15 okt. 2023 - 15:00

Bent u niet bekend met feiten dat talloze baby's dood vonden onder de Israëlische bommen? Bijna 80 jaar lang.

Ivan61
Ivan6115 okt. 2023 - 15:47

Mag, Antwoord op jouw vraag is: Ja Waarom stel jij deze vraag aan mij?

android1984
android198415 okt. 2023 - 9:13

Dit is weer typisch Groen Links. Zij wil vertellen waar ze tegen is maar niet waar ze voor is. er zijn twee smaken voor haar als zij de aanval van Hamas niet wil veroordelen: -zij vind dat GL Hamas als strijdende partij moet erkennen? Dat is volmondig steun voor terrorisme als politiek middel om je gelijk te krijgen. -zo niet. vind ze dat het de bevolking van gaza is die vorige week een aanvalsoorlog is begonnen? Waardoor de uitspraak van Netanyahu dat die bevolking een "legitiem target is" onderbouwd wordt. Lijkt mij niet. Die zijn net zo goed slachtoffer. Feit is dat er gewapende troepen doelbewust op burgers af zijn gegaan zaterdag. Is het onvoorwaardelijk veroordelen van dat soort geweld voor haar een politiek breekpunt? Werkelijk? Merk op dat zij altijd getergd reageerd als er over haar geschreven wordt dat zij de moslimbroederschap steunt. Hamas is de radicale tak van die broederschap. Hamas leiders hebben vaker "on the record" gezegd te streven naar vernietiging van israel. Wil zij nu daar fijn een genuanceerde boom over op gaan zetten? En ondertussen zeggen dat zij NIETS met steun aan radicale moslimbroeders te maken wenst te hebben? Dat is toch een spagaat van jewelste? Het gesprek ontwijken vind ik erg jammer. Politiek zou ze die mening gewoon moeten onderbouwen en verhelderen. Haar generatie heeft al het label "sneeuwvlokje" opgespeld gekregen. Hiermee stelt ze kiezers enorm teleur.

2 Reacties
tinus1969
tinus196915 okt. 2023 - 12:37

Ik heb me lang (te) weinig bezig gehouden met het Israel-Palestina conflict. Maar nu kan ik alleen maar beamen wat hier aan het begin wordt geschreven -wat wil je wel, hoe ongeveer? In plaats daarvan zie ik veel herkauwen van historische gebeurtenissen, vaak extreem specifiek. Han vd Horst is een uitzondering die naar de grote lijn kijkt.

Sonic2
Sonic215 okt. 2023 - 16:25

"Dit is weer typisch Groen Links. Zij wil vertellen waar ze tegen is maar niet waar ze voor is." So what. Je hebt onfatsoenlijk nep rechts die ook alleen maar verteld waar ze tegen zijn. En niet waar ze voor zijn. Wat is nu je punt? Likes scoren? BBB wil ook vooral overal tegen zijn. Overigens is het nog onzin ook. Groenlinks laat wel dingen doorrekenen. Groenlinks komt met tegenbegrotingen. Groenlinks komt wel met uitgebreide verkiezingsprogramma's. Domme reactie van u. Je weet niet waar je over praat Dat het door 26 mensen wordt geliket is nog treuriger.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger15 okt. 2023 - 9:11

Dit zal de electorale positie van PvdA/GL geen goed doen. Wie profiteert? Ik vermoed dat Denk de pro-Hamas kiezers wel zal omarmen. Ook de anti-Hamas kiezers vragen zich af of ze wel bij de juiste partij zitten. Het zal voor de partijleiding geen fijne tijd zijn. Voor Timmermans is het zeker niet eenvoudig om nu de neuzen dezelfde kant uit te houden.

Joop  den Uil
Joop den Uil15 okt. 2023 - 9:06

Kieslijst --> voorkeursstemmen --> afscheiding --> eigen partij bedankt Timmermans !

Rick Hofland
Rick Hofland15 okt. 2023 - 9:06

Het moment waarvan je wist dat het ging komen.

Parquet
Parquet15 okt. 2023 - 9:05

Opstappen gaat helemaal niet, de lijst ligt vast sinds 13 oktober. Gaat dus verder als onafhankelijk kamerlid.

2 Reacties
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger15 okt. 2023 - 11:45

Ze kan zeker wel opstappen. Ze zal na de verkiezingen de keuze krijgen of ze alsnog de kamer in wil en dan als afsplitsing of aangesloten bij (bijvoorbeeld) Denk of zelfs alsnog bij PvdA/GL. Ook later zal ze steeds opnieuw wanneer iemand afhaakt om wat voor reden dan ook haar rechtmatige plek op kunnen eisen. Vergelijk het een beetje met wat gebeurde bij 50+ waar de Haan al voor de verkiezingen was opgestapt en daarna onder haar eigen naam haar plek opeiste.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 okt. 2023 - 12:33

Ze schreef het een beetje raar: 'Daarom heb ik besloten mij terug te trekken van de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen.' Dat kan inderdaad niet, want die lijst ligt al vast. Maar ik neem aan dat ze bedoelt dat ze haar zetel niet inneemt, dat kan natuurlijk wel.

Puin Ruimer
Puin Ruimer15 okt. 2023 - 8:41

Kauthar had beter haar zetel kunnen innemen en haar geluid laten horen. Frans Timmermans trekt de PvdA/GL naar rechts om een coalitie met VVD en NSC mogelijk te maken. Daar past ook het afwijzen van de monarchie niet bij. Frans bepaalt waar de PvdA/GL voor staat en niet de leden noch het congres. Iets anders kan je nier verwachten van deze elitaire salon-socialist die alleen in zichzelf is geïnteresseerd. Het worden zware tijden voor de linkse achterban en kiezers nu Timmermans de baas mag spelen. Attje Kuiken voorzag dat al en wilde het gevecht niet aangaan. Het wachten is op het terugtreden van Jesse Klaver die volledig uit het beeld is verdwenen en zelfs niet op plaats 2 op de lijst staat.

3 Reacties
E w T
E w T15 okt. 2023 - 10:16

Puin. De verkiezing van Tummermans zonder tegenkandidaat zei het al . Deze partij en z'n verenigingende leider waait straks keihard met de neoliberalisme wind van de VVD mee. Dat heeft de PvdA alleen al bewezen in 2012 . GL kan er nog uit. Denk ik dan.

Vuurrood
Vuurrood15 okt. 2023 - 13:57

Hoeveel tegenkandidaten had de door jouw vereerde Wilders eigenlijk bij de verkiezing van de PVV lij........wacht! De PVV heeft helemaal geen lijsttrekkerverkiezing! Ze heeft niet eens leden! Moet jij daar niet eens een mening over spuien?

E w T
E w T16 okt. 2023 - 11:31

Vuurrood. Waar haal jij de overtuiging vandaan dat ik een Wilders vereerder zou zijn?. Ik maak regelmatig duidelijk hoe ik over deze comediant en z'n verdienmodel denk. Het is genoegzaam bekend , óók bij mij dat deze club geen leden heeft en enkel om Greet draait . Verder heb ik al eerder geschreven over de verkiezing van Timmermans en het democratisch gehalte van een lijsttrekkers verkiezing op deze wijze .Nl 1 kandidaat, in een linkse partij nota bene.Dat is imo terechte/redelijke kritiek. Wat jij daarvan vind is aan jou. Maar probeer niet om mij in een hoek te zetten die niet de mijne is.

Jan Wijn
Jan Wijn15 okt. 2023 - 8:26

Dit gaat hen bij die coimbinsatie veel stemmen kosten. Ik heb overigens Timmermans nooit als links gezien, dus mijn stem hadden ze toch al niet.

7 Reacties
Ouru
Ouru15 okt. 2023 - 11:34

Weet u een voorbeeld van een land , waar geen neo liberale wind waait, dat u zegt zo wil ik het graag zien , en dan doel ik op EWT

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger15 okt. 2023 - 11:48

Hij is ook niet rechts, maar gewoon een flinke hoop gebakken lucht. Onbegrijpelijk dat deze man nu de kar moet trekken. Klaver (niet mijn politieke vriend overigens) zou heel veel meer geschikt zijn.

Sonic2
Sonic215 okt. 2023 - 12:25

Lijkt me leuk om na de verkiezingen dit soort totale quatsch en sprookjes weer eens op te zoeken. Ergens rond eind november zullen de kiezersonderzoeken er wel weer zijn. En dan zal blijken dat u er naast zitten. En nog een aantal zoals u. Die ik niet bij naam ga noemen, want ik kan naar de onbeschofte reacties wel luisteren. Dat gaat u natuurlijk nooit rechtzetten. Heel veel ultra rechtse toetsenbord ridders hier HOPEN dat het PvdA en Groenlinks stemmen kost. Dat is wat je overal in de comments terug ziet. Hopen is geen feiten.

Geer1
Geer115 okt. 2023 - 12:32

Hebben ze mooi gedaan want ik hoor nu juist PVDAers mopperen dat GroenLinks de hele tent heeft overgenomen. Als elke kant ontevreden is over de fusie waarom zag niemand dat dan aankomen.

FonsRietdijk
FonsRietdijk15 okt. 2023 - 17:33

@ Sonic, Ojee, nou Frans kan wel inpakken gezien je vorige voorspellingen (Trump, Brexit, Oekraïne referendum, einde van de PVV).

FonsRietdijk
FonsRietdijk15 okt. 2023 - 17:33

die reactie was voor Sonic

Sonic2
Sonic216 okt. 2023 - 5:57

@ Fons Rietdijk Kom dan maar op met de FEITEN waar ik hardop zeg dat Trump zou verliezen. En dat Remain zou winnen. Kom maar op met reacties waaruit dat zou blijken. Dat kunt u niet en dus gaat u die leugens van u rechtzetten. Weer een volledige onterechte schoffering van mijn persoon. De PVV wil ik wel toelichten trouwens. De PVV zit op een dood spoor wat mij betreft. Dan kun je nog in peilingen stijgen. De koers die Wilders in zet is rabiaat, te radicaal en veel te weinig constructief. En of je nu 20, 30 of 40 zetels krijgt. Het zal het effect hebben van een fuik. De PVV heeft trouwens een totaal geflopt gedoog avontuur achter de rug. De PVV verliest sinds 2010 vooral verkiezingen. En dan vooral Europese, 1e kamer en gemeenteraad verkiezingen. En de PVV krijgt niets voor elkaar. U mag bij me terug komen ergens in 2038. Als Wilders misschien 12 jaar premier is geweest en hij met resultaten kan komen. Tot die tijd heb ik 100% gelijk wat de PVV betreft.

Olav Meijer
Olav Meijer15 okt. 2023 - 8:24

De keuze van Bouchallikht is te begrijpen. Uiteraard vindt ook zij de veroordeling van de weerzinwekkende acties van Hamas terecht, maar het is in deze kwestie nu eenmaal onmogelijk de hele voorgeschiedenis en context weg te laten zonder daarmee een eenzijdig gewicht in de schaal te leggen. En dat is dan ook het effect van de uitlatingen van VVD-ers als Rutte, Yesilgöz en Rosenthal, die erover blijven zeuren dat een "maar" niet mag, terwijl het om een "én" gaat.

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland15 okt. 2023 - 9:15

Ik vind ook dat er al jaren lang een veel duidelijker signaal richting Israël moet zijn over wat wel en niet kan, maar ik sta niet achter de standpunten dat Israël geen bestaansrecht heeft en dat lees ik toch een beetje tussen de regels door bij haar. En ik vind het ook teleurstellend dat veel van de mensen (waaronder Kauthar) die terecht zeer begaan zijn met wat de Palestijnse bevolking al jaren moeten ondergaan, moeite hebben om ondubbelzinnig de meest vreselijke terreuraanslag die ik ooit op beeld gezien heb te veroordelen en daar per se context bij willen plaatsen. Die context mag best, maar had niet bijna direct na die vreselijke aanslag gehoeven, dat leek mij iets te veel op een excuus voor dat mensonterende terreur.

Peterrr3
Peterrr315 okt. 2023 - 8:22

Een links kabinet gaat er helaas dus nooit komen. Het lukt de linkse partijen al jaren niet om een beetje constructief samen te werken. Sterker nog vaak vechten ze elkaar de tent uit. En nu zie je dat zelfs binnen de nieuwe partij GL/PvdA stromingen zijn die niet eens open staan voor interne discussie. Tenminste dat maak ik op uit de woorden van Kauthar Bouchallikht. Persoonlijk sta ik achter haar visie dat het ongepast is om blind achter Israël en de aangekondigde wraakacties te gaan staan, maar wil je op links eindelijk een keer iets voor elkaar krijgen, dan zal je soms een teleurstelling moeten slikken voor het grotere belang. Ik vrees dat de VVD de lachende eerste gaat worden en er weer niets gaat veranderen in politiek opzicht.

11 Reacties
Zandb
Zandb15 okt. 2023 - 8:52

Peterr Wat heeft dit in vredesnaam te maken met linkse partijen die elkaar de tent uit zouden vechten? Iemand meent dat er voor haar geluid geen ruimte bestaat in de partij. Zij ervaart dat als een gebrek aan democratie en in deze kwestie gaat het om de vraag of dat wel juist is. Met de informatie die ik ter beschikking heb, meen ik dat Kauthar Bouchallikht het bij het verkeerde eind heeft. Zij herkent zich niet in de partij. Logische keuze dat ze vertrekt. Maar , nogmaals, daaruit kun je niet concluderen dat het dus mis zit met het democratisch gehalte van de PvdA/GL.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger15 okt. 2023 - 9:14

@Peter: De kiezer kiest steeds rechtser. Dat is al sinds Rutte2 een duidelijke trend. Zo’n linkse regering had in de tijd van Wouter Bos nog gekund, maar inmiddels is zelfs het aanschuiven bij rechts al twijfelachtig.

Parquet
Parquet15 okt. 2023 - 9:21

@zandb 'Wat heeft dit in vredesnaam te maken met linkse partijen die elkaar de tent uit zouden vechten? ' Wacht dacht je van bijvoorbeeld de heren van DENK die jarenlang bij de PvdA zaten en er pas uit stapte toen bepaalde links idealen/denkbeelden toch enorm bleken te botsen met die van de heren van DENK? 'Zij herkent zich niet in de partij. Logische keuze dat ze vertrekt.' Omdat ze conservatief is.

Geer1
Geer115 okt. 2023 - 12:34

Rechtse partijen vechten elkaar nog harder de tent uit, overigens.

Sonic2
Sonic215 okt. 2023 - 13:14

Het is juist precies andersom. Het is onfatsoenlijk nep rechts dat elkaar de tent uitvecht. Er is in principe een meerderheid, maar neoliberaal en ultra rechts vechten elkaar de tent uit. VVD en CDA waren boos omdat ze pas laat door hadden wat voor onbetrouwbare leugenachtige charlatan Wilders was en is. Wilders voert een zinloze haat en polarisatie politiek. Dat is de reden dat Rutte 1 viel. Dat is de reden dat de PvDA in Rutte 2 instapte. En dat is ook de reden dat Rutte 3 en Rutte 4 via CDA/ D66 en CU gingen. De PVV was in 2017 de 2e en 3e partij. Maar Wilders zijn zinloze polarisatie politiek leidde daar toe. En dat gaat ook in het volgende kabinet maar door. Het is gewoon onwaarschijnlijk dat Omtzigt en Wilders in 1 kabinet stappen. Bovendien hebben VVD/ BBB en PVV zetels te kort in de 1e kamer. En NSC is daar tot 2027 niet in vertegenwoordigd. Overigens kan je prima over links. NSC, BBB, PvDA/ Groenlinks, D66, SP, VOLT. En CU. Daarmee wil ik niet zeggen dat je geen rechtse of midden opties moet onderzoeken. Die moet je ook onderzoeken. Maar in feite maakt Wilders die optie over "rechts" onmogelijk. PvdA en Groenlinks zouden niet met de VVD moeten willen regeren en voet bij stuk houden. En dan gaat het over links. Een verkiezingsuitslag biedt altijd verschillende mogelijkheid en opties en als de ene optie niet lukt, ga je door naar de volgende. Hadden ze in 2017 al moeten doen. Toen had het CDA al over links moeten gaan

Peterrr3
Peterrr315 okt. 2023 - 13:16

@Zandb, als Kouthar ongelijk heeft, dan kun je die conclusie inderdaad trekken. Maar als ze wel gelijk heeft, dan is er toch wat aan de hand als het gaat om de samenwerking binnen deze nieuwe partij. @Polarisario, ik denk dat je gelijk hebt. Maar dat komt mijns inziens ook doordat links heel matig oppositie heeft gevoerd. Zelf ben ik SP-stemmer en ook die partij doet het in mijn ogen niet goed. Te vaak op de man spelen, dan daal je af naar het niveau van de Denk, PVV en FvD. @Geer, het verschil is dat als het er op aan komt rechts wel bereid is om samen te werken als dat een coalitie oplevert. Daar kunnen ze op links nog wel iets van leren, helaas...

Mr Ed
Mr Ed15 okt. 2023 - 15:40

"NSC, BBB, PvDA/ Groenlinks, D66, SP, VOLT. En CU. " Een kabinet dat bestaat uit 7 partijen, en dan BBB samen met D66 en Groenlinks? Hoe zie je dat voor je?

GMatth52
GMatth5216 okt. 2023 - 1:34

Parquet 15 okt. 2023 - 11:21 @zandb "Wacht dacht je van bijvoorbeeld de heren van DENK die jarenlang bij de PvdA zaten en er pas uit stapten (...)? " U geeft een verkeerde voorstelling van zaken: de heren Öztürk en Kuzu zijn door het PvdA uit de partij getràpt, want zij spraken de leugens van minister Asscher over vermeende IS-sympathieën bij Turks-Nederlandse jongeren tegen. Hierbij achtten zij het hun plicht om als Kamerleden onafhankelijk de regering te controleren. Asscher heeft later zelf zijn leugens ingetrokken ingetrokken ("Asscher: onderzoek naar radicalisering klopte niet", Gijs Herderscheê, Volkskrant 16-12-1915). Suggereren dat Mevrouw Bouchallikht vanwege veronderstelde conservatieve opvattingen niet in GroenLinks thuis zou horen is een gemene persoonlijke aanval, en volstrekt niet onderbouwd. Zij is voor radicale gelijkwaardigheid en zeer bewogen met het klimaatvraagstuk. Bij de media-ophef na haar kandidaatstelling voor de 2e Kamer kreeg zij steun van progressieve groepen als Queers for Climate ("Kauthar Bouchallikht: ‘Als GroenLinkser zal ik Milli Görüs niet meer bezoeken’ ", Bart Zuidervaart, Trouw 23-11-2020).

GMatth52
GMatth5216 okt. 2023 - 2:24

Peterrr3 "Persoonlijk sta ik achter haar visie dat het ongepast is om blind achter Israël en de aangekondigde wraakacties te gaan staan, maar wil je op links eindelijk een keer iets voor elkaar krijgen, dan zal je soms een teleurstelling moeten slikken voor het grotere belang." Met deze afweging - het persoonlijke standpunt voor je houden voor een hoger politiek belang. lees invloed bij een coalitiekabinet- ben ik het niet eens, want daar is deze kwestie te belangrijk voor: de kritiekloze steun aan Israël. Nederland (en de EU) heeft hoogstens met woorden de onderdrukking van de Palestijnen door Israël gekritiseerd, maar daar nooit consequenties aan verbonden: bijvoorbeeld het Associatieverdrag tussen de EU en Israël opzeggen. De terreur van Hamas wordt door mevrouw Bouchallikht veroordeeld, maar de context hiervan, de jarenlange onderdrukking (Israëlische kolonisatie, geweld), wordt ook door Timmermans niet genoemd. Hiermee staat Timmermans op een lijn met Rutte, en volgt dus de Nederlandse regeringspolitiek terzake. Vergeet niet dat Timmermans in het kabinet Rutte II minister van Buitenlandse Zaken was. Terecht stelt mevrouw Bouchallikht de Nederlandse steun aan Israël ter discussie. Maar ik denk dat zij daarom als 2e Kamerlid een regering met eventuele deelname van GL-PvdA niet zal kunnen steunen. Als dat zo is, dan ziet zij dat heel zuiver. Het is verder de vraag of GroenLinks moet samengaan met de PvdA. Haar eigen profiel verbleekt hierbij.

Sonic2
Sonic216 okt. 2023 - 6:08

@ Mr. Ed Ik zie een coalitie voor me van NSC- PvdA/ Groenlinks. Daarna kun je dat met kleinere linkse partijen aanvullen. BBB zie ik de draai wel een keer naar links maken, maar dan vooral omdat coalities over "rechts" door de rechts radicaal Wilders onmogelijk worden gemaakt. PvdA en Groenlinks zouden een "middenvariant" niet mogelijk moeten maken. Een coalitie VVD/ BBB/NSC en PvDA/ Groenlinks is het einde voor de linkse fusie combinatie. In 1998 had Kok al voor CDA/GL moeten kiezen. In 2002 had achteraf CDA voor PvDA en Groenlinks moeten kiezen. In 2003 had D66 Balkenende 2 moeten blokkeren en voor Paars 3 moeten gaan onder leiding van Cohen. En in 2006 had Bos voor een coalitie met PvdA/ SP/ GL/D66/CU/Partij voor de Dieren moeten gaan. In 2010 had het Paars Plus moeten zijn. En in 2012 had Samsom moeten kiezen voor PvdA/ CDA/ D66 en SP moeten kiezen. In 2017 had Buma over links moeten gaan. Ik zeg niet dat je op dag 1 na de verkiezingen dat meteen moet voorstellen. Maar het zou wel eens prettig zijn als als linkse partijen gewoon niet meer "rechts" en zeker niet de VVD aan een meerderheid helpen. En het zou wel eens normaal zijn als alle partijen zich tot het realisme bekeren en concluderen dat je met Wilders en Baudet niet kan samenwerken. Een coalitie over links is zelfs met een "rechtse" meerderheid democratisch. Dat het over links gaat is de schuld van het radicalisme op rechts.

GMatth52
GMatth5216 okt. 2023 - 8:27

Correctie: verschijningsdatum artikel Volkskrant. "Asscher: onderzoek naar radicalisering klopte niet", Gijs Herderscheê, Volkskrant 16-12-1915" Dat moet zijn: 16-12-2015.

Kit2
Kit215 okt. 2023 - 8:21

Het zou Timmermans goed doen, niet de helft van zijn zinnen uit het woordje 'ik' te laten bestaan. Probeer eens 'wij' en probeer ook eens zo te denken. Dan was dit ook niet gebeurd.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 okt. 2023 - 8:47

Kit Dat is juist het verwijt van Kauthar Bouchallikht, dat er andere geluiden binnen de partij bestaan, waar dan geen ruimte voor zou zijn.

Farmer3.0
Farmer3.015 okt. 2023 - 8:12

Omdat zijn ideeën moet ik toegeven dat Timmermans een goede politicus is. Is nu al aan het voorsorteren op een coalitie met de VVD, NSC en de BBB.

Mathijsco
Mathijsco15 okt. 2023 - 8:03

De boel loopt niet alleen extern aan diggelen: ook intern is dit verstandshuwelijk een sof, omdat GroenLinks en PvdA totaal niet matchen.

6 Reacties
Zandb
Zandb15 okt. 2023 - 8:55

Mathijs Ik vind dat u aan dit besluit van Kauthar Bouchallikht, o.g.v. wat nu bekend is, belachelijke conclusie verbindt.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger15 okt. 2023 - 9:17

@Zandbergen: Belachelijk? Het is juist een hele correcte conclusie.

Olav Meijer
Olav Meijer15 okt. 2023 - 12:33

@ Matthijsco: Het gezamenlijke verkiezingscongres gisteren is volgens de berichtgeving juist heel goed verlopen. Geheel voorbarige conclusie dus.

Sonic2
Sonic215 okt. 2023 - 13:20

Het is juist zo dat PvDA en Groenlinks kans hebben op regeringsdeelname juist omdat VVD/CDA aan de ene kant en PVV/Forum aan de andere kant totaal niet matchen. Dat is juist het punt dat ze wel een vrij grote kans hebben om in de regering te komen. Overigens is het totaal oninteressant wat veel van die ultra rechtse toetsenbord helden er hier van vinden. Die preken toch louter voor eigen parochie. Die willen een kabinet over "rechts". Dan ben je trouwens ook nogal ver gezakt op de morele ladder. Als je een kabinet over "rechts" wilt.

FonsRietdijk
FonsRietdijk15 okt. 2023 - 17:35

@ Sonic, Ze zullen wel moeten, links is gemarginaliseerd

Mathijsco
Mathijsco15 okt. 2023 - 19:00

@Fonsrietdijk, "Ze zullen wel moeten." Er moet helemaal niks. Het enige wat moet, zijn principes. Maar die heeft Frenske niet, en dus stapt hij graag in een Ruttiaans kabinet met de VVD. Wat er overigens niet gaat komen, want 'Combi' zal door dat gebrek aan principes opnieuw worden gedecimeerd.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 okt. 2023 - 7:55

De context is ook dat er in die 75 jaar de nodige Palestijnse en Arabische organisaties en staten waren (en zijn) die Israel van de kaart wilden vegen. Gedreven door jodenhaat. Met steun vanuit de bevolking. En agressie pleegden, terreur zaaiden, jaar in jaar uit. Onder het mom van 'resistance'. Het hele dossier lezen, dat is wat je van de rechter vraagt voordat die vonnist.

10 Reacties
hgroen2
hgroen215 okt. 2023 - 8:33

De facto onjuist. De palestijnen wilde toenertijd wel degelijk tot een akkoord komen. Maar de fascistische zionisten weigerden dat. Zelfs de afspraken die gemaakt zijn in 1948 werden subiet geschonden door israel door meteen land in te gaan pikken. Dat triggerde uiteindelijk de strijd. Ga je feiten op orde krijgen ipv het zionistische frame maar te blijven geloven

Parquet
Parquet15 okt. 2023 - 9:09

@hgroen2 Was jij niet die wel begrip had voor de moordpartij van Hamas op dat festival?

Rick Hofland
Rick Hofland15 okt. 2023 - 9:22

Laten we eerlijk zijn. Veel Arabieren en Moslims willen dat er helemaal geen eigen land is in die regio, de Joden hoeven niet dood, ze mogen alleen een bestaan hebben zoals dat 1000 jaar geleden voor hen mogelijk was in het Midden Oosten. Wat een beetje typisch is, is dat wij als Westerlingen ons eigen kolonialisme inmiddels veroordelen, maar het kolonialisme van de Islam wordt door door de Moslims alleen maar bewierookt terwijl dat net zo fout was als het westerse kolonialisme. Er is echt meer dan genoeg land in het midden Oosten voor de Arabieren, maar wat hen betreft mag er geen vierkante kilometer door Joden zelf bestuurd worden.

Vuurrood
Vuurrood15 okt. 2023 - 9:47

Akkermans: Jij hebt werkelijk geen flauw benul van de geschiedenis! Dus zuig jij, net als zoveel rechtse lieden, een geschiedenis naar eigen goeddunken uit je duim!

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 okt. 2023 - 9:53

@Groen Het is een politieke keuze om de staat Israel te erkennen en geweld af te zweren. En het is een politieke keuze om Palestijns land in bezit te laten van Palestijnen en niet te koloniseren. Die keuzes kun je maken als je je los weet te maken van de historische context.

LaBou
LaBou 15 okt. 2023 - 10:31

Wat een goedkope manier om iemand te diskwalificeren van die parket. Gewoon hufterig, anders kan ik het niet noemen.

Parquet
Parquet15 okt. 2023 - 12:00

@labou 'Wat een goedkope manier om iemand te diskwalificeren van die parket. ' Ik ben niet vergeten hoe de heer/mevrouw hgroen2 wel 'begreep' waarom die mensen vermoord moesten worden..

Olav Meijer
Olav Meijer15 okt. 2023 - 12:27

@ Rick Hofland: [Er is echt meer dan genoeg land in het midden Oosten voor de Arabieren.....} "Doe Arabieren", wat een onzin. Het is hetzelfde als zeggen: er is meer dan genoeg land in Europa voor die Europeanen. Net zo min als alle Europeanen dezelfden zijn (en dan een stuk land zou mogen worden ingepikt van een deel van hen), zijn Arabieren dat in het Midden-Oosten.

Olav Meijer
Olav Meijer15 okt. 2023 - 12:28

"Die Arabieren",......

LaBou
LaBou 15 okt. 2023 - 20:42

"Ik ben niet vergeten hoe de heer/mevrouw hgroen2 wel 'begreep' waarom die mensen vermoord moesten worden.." In de laatste 50 reacties van de door parket aangevallen reageerder kon ik niet vinden dat de aanslag van hamas werd goedgekeurd. Dat is een interpretatie van parket en daarmee een poging tot diskwalificatie. En dan maakt het niet uit wat deze reaguurder verder nog wil roepen.

plainview
plainview15 okt. 2023 - 7:48

"Context is het erkennen waar die vandaan komen, namelijk het handelen van de Israëlische regering, ook tegen de zin van vele Israëliërs en joodse mensen in" Dat verklaard waarom Hamas babies onthoofd? Dit was niet een enkele Hamas terrorist die dat deed, maar een heel aantal. Dit was extreem goed voorbereid en lang van te vooren gepland. Ze hebben bewust hiervoor gekozen. Dit was niet een daad uit impulsieve emotie. Welke kritiek je ook op Israel terecht kan en mag hebben, geen enkele context praat dit goed.

5 Reacties
hgroen2
hgroen215 okt. 2023 - 8:33

En geen enkele context praat goed wat israel al 75 jaar doet. Dat is waar ze op wijst. Je moet goed lezen

Mohawk2
Mohawk215 okt. 2023 - 9:16

"Hamas babies onthoofd" De enige bron hiervoor na acht dagen is nog steeds enkel een (1) zionistische kolonistenleider (met een agenda dus). Er is tot op heden geen spatje bewijs verifieerbaar bewijs geleverd dat dat onthoofden van babies ook daadwerkelijk gebeurd is. Nagepraat en gerecycled is dit bericht des te meer. Ook door jou. 't Is maar dat je het weet.

plainview
plainview15 okt. 2023 - 9:38

hgroen2 Het staat er toch echt. Iedere keer blijft het bij ja maar Israel.... Je zegt toch ook niet bij iedere ISIS martel video van onschuldige burgers ja maar de VS.

Vuurrood
Vuurrood15 okt. 2023 - 9:54

plainview: Hamas baby's onthoofd? Zelfs Biden heeft toegegeven dat dit bericht nooit bewezen is en afkomstig is van een ultra rechtse Israëlische blogger! Zeker heeft Hamas gruwelijkheden begaan. En die daden horen bestraft te worden. Bijvoorbeeld door het Internationaal Gerechtshof. Niet door een Israëlische regering die ook niet op een wandaad meer of minder kijkt! Zou het een idee zijn om toch maar eens te lesen wat deze mevrouw nu echt heeft gezegd voor jij weer met fake berichten komt?

plainview
plainview15 okt. 2023 - 10:59

Vuurrood "Zelfs Biden heeft toegegeven dat dit bericht nooit bewezen is en afkomstig is van een ultra rechtse Israëlische blogger! " Biden heeft dat noemt toegegeven. Zijn persvoorlichter heeft gezegd dat hij nooit de beelden had gezien, terwijl hij zei dat hij ze had gezien. Ze hebben verder niets gzegd over een "ultra rechtse Israëlische blogger". Maar je bedoelt het Internationaal Strafhof en niet Internationaal Gerechtshof. Maar de Hamas zijn een actieve dreiging..... Ze zijn nog niet eens gepakt. Ze weten niet eens wie ze allemaal zijn. Waar heb je het hemelsnaam over??

Red Stripe
Red Stripe15 okt. 2023 - 7:43

"Deze ‘oorlog’ is niet plots begonnen, hij is al 75 jaar bezig." zegt ze. Het afslachten, verkrachten, dood en verderf zaaien en ontvoeren van 250 jonge onschuldige burgers die op een festival van de vrede een feestje vierden heeft niks met oorlog te maken, maar is pure terreur.

2 Reacties
hgroen2
hgroen215 okt. 2023 - 8:34

Israel doet dat al 75 jr maar daar hoor je niemand over en jij negeert dat maar even. Israel krijgt een koekje van eigen deeg.

Rene712
Rene71215 okt. 2023 - 11:57

hgroen2 Lekker simpel.. "Israel krijgt een koekje van eigen deeg". Nou lekker simpel dan, Palestina krijgt ook koekje van eigen deeg. Niet meer over zeuren dan verder....

E w T
E w T15 okt. 2023 - 7:37

Timmermans/PvdA zijn iig consequent in hun opstelling in dit conflict. Eens/oneens is niet aan mij Greet en Sjerri en hun viesrrechtse volkje hebben een prima weekend zo. Of Bouchallikt er wijs aan deed om te vertrekken weet ik niet. Wanneer je buiten een partij staat verander je niets natuurlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2023 - 7:33

Ik begrijp haar helemaal. Zo jammer!

10 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens15 okt. 2023 - 7:53

Jammer ja, zeer jammer. En: Timmertje, Timmertje, wat heb je nou gedaan?

VeganHarrie
VeganHarrie15 okt. 2023 - 8:00

Ik begrijp Timmermans wel, Kauthar was bij GL ook al een liability met haar dubieuze connecties.

vdbemt
vdbemt15 okt. 2023 - 8:16

Timmertje doet niet veel anders dan Rutte, Yesilgöz of Mirjam Bikker (en anderen) doen. HIJ zegt daar nog wel bij: We mogen van Israël vragen om zich aan het humanitair oorlogsrecht te houden. Laat de menselijkheid leidend zijn.” DAT doet nou weer niet iedereen.

hgroen2
hgroen215 okt. 2023 - 8:35

VeganHarrie laffe en achterbakse reactie en frame. Die connectie en verdachtmakingen zijn doro de Telegraaf bij elkaar verzonnen om haar persoonlijk kapot te maken.

Parquet
Parquet15 okt. 2023 - 9:07

@hgroen2 Zij heeft functies gehad bij FEMYSO, wat volgens verschillende Europese inlichtingendiensten banden heeft met het Moslimbroederschap.

Eric Minnens
Eric Minnens15 okt. 2023 - 9:07

@vdbemt "Hij zegt daar nog wel wat bij" Te zwak wat hij erbij zegt. Hij had duidelijker de Palestijnse kant van de zaak moeten belichten. Hij is de aanvoerder van links en zou moeten beseffen dat links actueel en historisch gezien vooral opkomt voor de Palestijnse zaak.

Rick Hofland
Rick Hofland15 okt. 2023 - 9:31

hgroen De foto’s van Kauthar die mee liep in een demonstratie met tientallen borden met haken kruizen zijn niet door de Telegraaf gefotoshopt hoor. Dat er nou 1 onverlaat met zo’n bord tussen loopt betekent niet dat ze weg had hoeven gaan, maar als er tientallen van dat soort borden zijn en je blijft, dan stem je er mee in.

Sonic2
Sonic215 okt. 2023 - 13:23

@ VeganHarrie Als "rechts" een consequent was hadden ze vanuit hun perspectief gewoon Timmermans geprezen. Als degene die pro Israel is. Of degene die Hamas veroordeelt. Dat had de Telegraaf ook kunnen doen. Dat hadden al die ultra rechtse toetsenbord helden hier ook kunnen doen. Objectief en neutraal zijn.

VeganHarrie
VeganHarrie15 okt. 2023 - 13:32

@Sonic Die hele hangende plaat dat een links persoon altijd maar ongezien voor de Palestijnse zaak zou moeten zijn, lijkt me in het licht van de recente gebeurtenissen heel ongepast.

Eric Minnens
Eric Minnens15 okt. 2023 - 16:38

@VeganHarrie "dat een links persoon altijd maar ongezien voor de Palestijnse zaak zou moeten zijn" Tja. Linkse personen zijn nu eenmaal ongezien voor de onderliggende, onderdrukte partij. Dat is in dit geval niet Israël dat is ook niet Hamas, dat zijn de gewone Palestijnen. Linkse personen veroordelen ook ongepast geweld, zoals op die festivalgangers.

pahan
pahan15 okt. 2023 - 7:30

In het NRC staan twee artikelen naast elkaar, een over de eenheid tijdens het congres en de ander over het vertrek van Bouchallikht. Haar keus is aan haar, maar ik ben toch een beetje verbouwereerd. Een technische vraag, dat ze nog op de lijst staat betekent dat ze gekozen kan worden, maar is GL/PvdA die zetel dan meteen kwijt?

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer15 okt. 2023 - 8:15

[.....is GL/PvdA die zetel dan meteen kwijt?] Nee, het blijft een stem op de desbetreffende kieslijst. Ook als een gekozen persoon tussen twee verkiezingen in vertrekt of komt te overlijden, wordt die plaats ingevuld door een volgende op de dezelfde kieslijst.

Peterrr3
Peterrr315 okt. 2023 - 8:23

@Olav, behalve als ze die plek op eigen titel gaat invullen. Dan is PvdA/GL wel een zetel kwijt.

Olav Meijer
Olav Meijer15 okt. 2023 - 11:59

@ Peterrr: Bouchallikht heeft duidelijk aangegeven af te zien van haar potentiële Kamerlidmaatschap. Daar ga ik dus vanuit.

VeganHarrie
VeganHarrie15 okt. 2023 - 7:29

Op zich netjes dat ze dit voor de verkiezingen doet, en niet na de verkiezingen er met haar zetel vandoor gaat.

4 Reacties
Left is not right
Left is not right15 okt. 2023 - 7:55

Volgens mij is de kieslijst ingeleverd en vastgesteld dus gaat ze als GL’er de lijst op. Dus zo netjes is het vanuit die optiek niet. Lijkt erop alsof PvdAGL straks met -1 de verkiezingen begint

hgroen2
hgroen215 okt. 2023 - 8:36

Left is not right die zetel gaat gewoon naar de volgende op de lijst. Dus nee ze beginnen niet met -1. Ze handelt keurig netjes want ze staat haar zetel af

Left is not right
Left is not right15 okt. 2023 - 9:18

@hgroen, ok, dank voor je aanvulling. Als het zo gaat verlopen dan is het inderdaad keurig!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 okt. 2023 - 9:48

Nee, ze staat op de kieslijst,cdus als er genoeg voorkeursstemmen voor haar zijn, kan ze die kamerzetel nemen of de partij dat wil maakt hier geen verschil. Pas als ze die zetel niet neemt, komt een volgende kandidaat op de lijst. Men stemt immers niet op een partij, maar op een persoon.

Hann63
Hann6315 okt. 2023 - 7:22

Prima. Kan zo naar Denk of Bij1 als je er niet mee eens bent. Ik denk dat haar standpunten daar beter past. Ben geen PvdA/GL aanhanger, maar voor de verkiezingen is het beter om de rijen gesloten te houden. Kiezers pikken dit niet en in debatten kun je er last mee krijgen. Dus, prima oplossing zo,

3 Reacties
hgroen2
hgroen215 okt. 2023 - 8:38

Dus jij vindt dat binnen partijen, omwille van kiezers die niet verder kijken dan hun neus lang is, er maar geen discussie moet zijn. Dus potentiele fractieleden moet brave schaapjes zijn. Zoals bij de PVV. De leider bepaald alles. gelukkig werkt dat bij pvda/ gl anders. Die snappen nog wat democratie is. Kan je van rechtse partijen niet meer zeggen

Hann63
Hann6315 okt. 2023 - 9:18

@Hgroen2, Omwille van de verkiezingen is het beter om de rijen gesloten te houden. Ik heb het niet over democratie in een partij. Bontenbal is naar voren geschoven en leider van het CDA geworden. En bij GL/PvdA het zelfde? Het bestuur wilde Timmermans en men kreeg Timmermans...... De kiezer vindt gedonder in een partij niet leuk en de kiezer heeft altijd gelijk,toch? Eerst maar eens 22 November afwachten. Dan kan men echt zien hoe de linkse partijen het hebben gedaan.

hamar2
hamar215 okt. 2023 - 9:53

@groen U meent zich in allerlei bochten te wringen om khoutar te verdedigen. Mooi streven maar hier stelt u dat pvdagl democratische ruimte geeft voor discussie terwijl khoutar nu juist zeer dat die ruimte er niet was. Het is een van de twee toch?

Phantom3
Phantom315 okt. 2023 - 7:09

Misschien is er bij DENK nog een plekje over?

7 Reacties
Vuurrood
Vuurrood15 okt. 2023 - 7:38

Misschien even nadenken voor je iets suggereert?

Realpolitik
Realpolitik15 okt. 2023 - 7:58

Deze reactie is verwijderd

weereenmening
weereenmening15 okt. 2023 - 8:05

@Vuurrood Wees eerlijk, het zou niemand verbazen als ze zich bij Denk aansloot. Ik snap niet waarom dat zo controversieel wordt gevonden. Het is toch ook gewoon een democratische partij?

Parquet
Parquet15 okt. 2023 - 9:30

@vuurrood 'Misschien even nadenken voor je iets suggereert?' Gezien de geschiedenis van DENK is het toch niet zo gek omdat te suggereren?

Vuurrood
Vuurrood15 okt. 2023 - 9:43

Realpolitik: Wat probeer ook jij nu eigenlijk te suggereren? Weereenmening: Waarom zou dat niemand verbazen vraag jij? De opvattingen van deze mevrouw zijn geheel voor rekening van deze mevrouw en puur particulier. U heeft geen enkel inzicht over haar voorkeuren voor de door de reageerders voorgestelde partijen. Het zou mij ten zeerste verbazen, gezien haar opvattingen, dat zij zich zou kunnen vinden in de doelstellingen van genoemde partijen. En dan laat ik de insinuatie van realpolitik voor rekening van realpolitik!

Realpolitik
Realpolitik15 okt. 2023 - 10:40

Deze reactie is verwijderd

Vuurrood
Vuurrood15 okt. 2023 - 11:58

realpolitik: Jij blijft jouw onbewezen suggesties en verdachtmakingen herhalen. Volkomen onlogisch en ontsproten aan een fantasierijk brein die onbewezen verdachtmakingen niet schuwt!