Joop

Katten zijn links, honden rechts

  •  
20-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
477 keer bekeken
  •  
cat_dog_300.jpg
Althans de eigenaren...
De eeuwige strijd tussen rechts en links blijkt ook tot uiting te komen in de huisdieren die zo vaak met elkaar in de clinch liggen: honden en katten. Uit een vergelijkend wereldwijd onderzoek onder bijna een kwart miljoen internet gebruikers komen de verschillen naar voren tussen de bezitters van de diersoorten.
Hondenbezitters zijn voor vijftig procent vaker conservatief dan kattenbezitters. Die laatste zijn juist weer meer progressief (of zoals de Amerikanen dat noemen: liberal).  Hondenmensen zijn zelf meer groepsdieren maar wonen vaker op het platteland, kattenliefhebbers daarentegen zijn individualistischer en hebben een voorkeur voor de stad.
RTEmagicC_catdog_443.jpg
Klik hier of op het plaatje voor de hele infographic met nog veel meer verschillen tussen beide dierenvriendensoorten. Wat ben je zelf? Honden- of kattenbezitter? Herken je jezelf in de resultaten?
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 19:04

Grappig. Dit schoot mij ook wel eens door het hoofd. ... Katten hebben 'bedienden'. Honden 'baasjes'. ... Katten zijn mijn favoriet. Maar ik ken(de) vele lieve honden. ... Miauw.

objectivist
objectivist20 jul. 2011 - 19:04

Twee bruine labradors en een rode kater....

Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 19:04

Wat een prachtig onderzoek: hondenbezitters uit overwegend Noord- en Zuid-Amerika vergeleken met kattenbezitters uit overwegend Europa en Oceanië. En dan blijken die hondenbezitters vaker conservatief te zijn. Goh.

wvdstraat
wvdstraat20 jul. 2011 - 19:04

zelden zo een onzin gelezen: "Vecht- en waakhonden zijn rechts, Jachthonden zijn links en katten zijn een soort cavia's met nagels". Lijkt mij een betere definitie.

maclofty
maclofty20 jul. 2011 - 19:04

Wat ben ik nu??? zonder huisdieren ??? ;-))

.2
.220 jul. 2011 - 19:04

Dat hoger opgeleiden vaker een kat hebben is wel verklaarbaar. Werken langer (harder is zo fout woord) en op rare tijden.

PietPaaltjes
PietPaaltjes20 jul. 2011 - 19:04

Gecastreerde katers zijn... eh ..

Luna12
Luna1220 jul. 2011 - 19:04

Miaauw...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jul. 2011 - 19:04

''Katten zijn links, honden rechts''? En neushoors dan? zijn ze extreemrechts? Ik hoor vaak mensen zeggen:'' honden heben een baas nodig, katten hebben personeel' nodig' in mijn oog een goede conclusie.Ik had in Marokko altijd een hondje.Ik heb thuis nu een poes en een hondje, zij vullen elkaar opdrachten! en zorgen goed voor alkaar en is iedereen tevreden. Het hondje doet alles voor de poes en de poes vraagt alles aan het hondje. Het is niet voor niets dat Miauwen anders kinkt dat blaffen!

Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 19:04

Ik heb een hond maar het is een soort podenco, dus qua gedrag een halve kat: Oost-Indisch doof en springt van rugleuning naar rugleuning.

bacher
bacher20 jul. 2011 - 19:04

Statistiek zegt: Wanneer je met 1 voet in een emmer ijswater staat en met de andere voet in een emmer hete kolen, dat dit het toppunt van comfort betreft. M.a.w. volslagen onzin dit en een poging tot kaderen van mensen.

AlbertHofmann
AlbertHofmann20 jul. 2011 - 19:04

Ach, een hond doet graag zijn behoefte op straat en de kat graag zijn behoefte in de tuin van de buren... Leuker zou zijn: welk baasje is het minst sociaal als het gaat om het houden van huisdieren, die van de kat of die van de hond.

AlbertRichie
AlbertRichie20 jul. 2011 - 19:04

Ze hebben me overtuigd ik word rechts! Woef!

RoseRed
RoseRed20 jul. 2011 - 19:04

Daar komt het dus vandaan, vechten als kat en hond.

TheRealHandyman
TheRealHandyman20 jul. 2011 - 19:04

Het was eind vorig jaar al bekend dat honden rechts zijn en katten links. Het is alleen wat anders gebracht. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G1632Q143 http://www.nu.nl/wetenschap/2024464/honden-blijken-slimmer-dan-katten.html

Bernie2
Bernie220 jul. 2011 - 19:04

Zo vind ik een BMW erg rechts en een Fiat Panda daarentegen weer heel erg links. Een Ipod is natuurlijk rechts maar een Nokia weer links. Blauw, wat dan ook, altijd rechts terwijl rood evident links is. Buurmannen zijn meestal rechts, terwijl hun vrouwen erg naar links neigen en tenslotte: ondergoed van de Bijenkorf is ronduit rechts, terwijl HEMA ondergoed zeer geschikt links draagt.

Archie2
Archie220 jul. 2011 - 19:04

Dierenpolitie. Komt op voor honden EN katten, ongeacht ras of kleur.

doeidoei
doeidoei20 jul. 2011 - 19:04

Ik had een rooie poes. Eigenlijk het verkeerde dier voor mij.

wowiemina
wowiemina20 jul. 2011 - 19:04

"25% more likely to consider George Harrison their favorite Beatle" Check :-)

DerUnterMensch
DerUnterMensch20 jul. 2011 - 19:04

Daar was een onderzoek voor nodig? Dit is toch al zo lang bekent. Je mag het niet zeggen want dan 'plaats je in hokjes' maar bekent was het al lang. Niet dat links geen honden heeft en rechts geen katten maar een links-georiënteerd persoon zal inderdaad sneller een kat als een hond hebben. (Hondenbezitters zijn voor vijftig procent vaker conservatief dan kattenbezitters. Die laatste zijn juist weer meer progressief) Hou toch op met de termen conservatief en progressief. Wat tegenwoordig met de term 'rechts' wordt bedoelt heeft helemaal niets te maken met behoudendheid en 'links' heeft niets te maken met vooruitstrevendheid. (want dat is de werkelijke betekenis van progressief) Zowel rechts als links kan progressief of conservatief zijn en op het moment is het zelfs zo dat in Nederland de rechtse partijen een stuk progressiever (vooruitstrevender) zijn als de linkse partijen. Dat is ook zo een 'links' kwaaltje om termen te verdraaien voor hun eigen gewin. Helaas werkt die tactiek wel voor mensen die zich wat minder in politiek verdiepen.

PMoleman
PMoleman20 jul. 2011 - 19:04

Toch ken ik een man die zijn honden Marx en Engels heeft genoemd. Of zou dat juist een rechtse streek zijn?

NNenNN
NNenNN20 jul. 2011 - 19:04

De machthebber is bijna altijd rechts, tenminste als je rechts zou omschrijven als pro-kapitalistisch en hiërarchie (natuurlijk heb je daar ook gradaties in). In het parlement zitten dus bijna alleen maar honden en een aantal honden die denken dat ze een kat zijn.

Elfje2
Elfje220 jul. 2011 - 19:04

Komkommertijd, ja hoor gaan we weer, ik heb 43 jaar poezen gehad altijd links gestemd, voel en denk altijd links, nu voor het eerst een hond(je) en nog stem ik links rara.......

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jul. 2011 - 19:04

Een hond kan een kat haten, verraden en zwaar bijten een kat doet dat niet, want hij is links. Volgens een Tweede Kamer lid van de Partij van de Dieren,in gedachten, Mostafa Mouktafi!

Tomzwarts
Tomzwarts20 jul. 2011 - 19:04

links en rechts zijn verbloemde termen voor tolerant en intolerant. Daaruit blijkt ook waarom Tolerante of dus anders gezegd linkse mensen van katten houden omdat ze gaan voor tolerantie en dingen mogen. Een kat moet je namelijk tolereren en niet domineren. Aan de andere kant heb je intolerante mensen, mensen die hun wil willen opdringen en waarbij er maar één mening bestaat. Voor deze mensen is een hond het juiste dier aangezien een hond alles doet wat je zegt en er geen tegenspraak is.

ErnsTT2
ErnsTT220 jul. 2011 - 19:04

Wat eigenlijk het meest opvallende tussen katachtigen en honden is wel het directe beeld... Katachtig: slim onderzoekend eigenwijs maar vooral sportief lenig en gelukzalig genietend van de kleine dingen van het leven. Honden, voelen zich eigenlijk alleen veilig in groepsverband, lui wachten tot hun eten klaargezet word en gaan janken of de bank mollen als ze niet op tijd door het baasje uitgelaten worden, zeer slaafs ten opzichte van de baas, niet te harden als ze leider van een groep meelopers zijn... Katachtigen: Koning der dieren de Leeuw met ultime emancipatie, de vrouwen doen het werk :-) Jachtluipaard, prachtig lenig snelste viervoeter op aarde Lynx, Ocelot noem ze maar op, stuk voor stuk progressief vrolijke spring in het velds Hondachtigen: Wolven, Coyotes, Jakhalzen, Vossen, Hyenahonden. Ik zal de treffende overeenkomst in voorkomen en gedrag van dit Kabinet en de meelopers in het Roedel, maar niet uitspellen, dat is te deprimerend... Vooral als je bedenkt dat ook Wezels en Stinkdieren tot de Hondachtigen behoren, die zitten dus niet direct in het Hoofd Kabinet, maar worden gedoogd zeg maar :-( Maar wel het treffendst in overeenkomst der verschilen is dat de Katachtigen zich tot uitermate beheerste en liefhebbende dieren hebben ontwikkeld (voor een roofdier dan hè) ze hebben geleerd dat je niet altijd je klauwen overal in moet slaan, en kunnen de klauwen zelfs helemaal intrekken ! Honden daarentegen hebben hun klauwen permanant vastgezet in de aanvals positie, ze kunnen hun klauwen niet eens intrekken... Vandaar dat je de menselijke honden altijd ziet graaien, ze kunnen feitelijk niet anders, hun klauwen intrekken kunnen ze domweg niet eens...

Ennath
Ennath20 jul. 2011 - 19:04

Ik ben een hondenmens: altijd al geweest. Ik geef les in hondengedrag en samenwerking (dus niet in gehoorzaamheid) Ik heb altijd meerdere honden gehad en heb ze altijd bij me. Ik ben links ...... of toch minstens links-liberaal. Mijn partner is een uitgesproken kattenmens, hij heeft er elf. Ik wordt rustig (bijna) het bed uitgekieperd omdat één van zijn katten graag comfortabel ligt. Mijn partner denkt dat Geert Wilders op de goede weg is maar niet ver genoeg gaat en dat AH de goeie ideeën had maar helaas de verkeerde uitwerking koos. Klopt dus niets van.

Echo10
Echo1020 jul. 2011 - 19:04

Zoals in de kleine lettertjes al staat, correlatie impliceert geen causaliteit

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 19:04

'Een correlatie hoeft geen causaliteit te impliceren' lijkt me ook een mogelijkheid. Betrouwbare statistieken geven misschien meer duidelijkheid.

HansvanVliet
HansvanVliet20 jul. 2011 - 19:04

Heb kat noch hond. Wel last van mieren op terras.

1 Reactie
Nikos2
Nikos220 jul. 2011 - 19:04

Heb je net een nieuw terras er in en daar zijn ze weer...

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 19:04

Ik heb een kat. Dus ik ben links.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 19:04

Ik heb platjes, dat maakt mij horizontaal.

EricWakker
EricWakker20 jul. 2011 - 19:04

Voor de democratische balans hebben wij er maar wat poezen bij genomen. Maar ja, we zijn dan wel weer zo netjes om ze te laten steriliseren/castreren. Dat is dan ook weer te politiek correct zeker?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 19:04

Ik zie wel wat in het idee van chemisch gecastreerde politici. Dick Swaab zal het ongetwijfeld met mij eens zijn.

tm2000
tm200020 jul. 2011 - 19:04

Vreemd, ik ken net als joop schouten de uitdrukking; honden hebben een baas, katten hebben personeel. Dat maakt honden juist links en katten rechts ;)

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 19:04

Goeie : ))) Honden hebben een baas; Bazen geven orders (...), honden verwachten uitleg. Bazen houden van blaffen. Katten hebben personeel; Het bediendend personeel geeft rustig aanwijzigingen (...), katten zien wel of ze er iets mee doen. Het personeel houdt van subtiele omgangsvormen. ... Ik heb gewoon een hekel aan honden uitlaten.

Mursili1
Mursili120 jul. 2011 - 19:04

U dwaalt af en draait de boel om:-) De stelling was dat de báasjes een politieke kleur hadden. De baas van een kat is dus werknemer en zich erg bewust van zijn inferieure positie, terwijl de baas van een hond een dominante rechtse rakker is.

Archie2
Archie220 jul. 2011 - 19:04

Woef

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 19:04

Ghhsjjjjht.

matrix2
matrix220 jul. 2011 - 19:04

Ik heb een hekel aan katten..

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil20 jul. 2011 - 19:04

Nou dan klopt dat onderzoek dus

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 19:04

=Hondenbezitters zijn voor vijftig procent vaker conservatief dan kattenbezitters.= Ligt zeker aan het tijdstip van de dag? Niemand blijkt meer in staat tot zich te laten doordringen wat er beweerd wordt. Als iets voor 50% vaker conservatief is, dan is het voor de andere 50% juist weer minder vaak conservatief. Het is dus gewoon onzin!

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra20 jul. 2011 - 19:04

== Ligt zeker aan het tijdstip van de dag? Niemand blijkt meer in staat tot zich te laten doordringen wat er beweerd wordt. Als iets voor 50% vaker conservatief is, dan is het voor de andere 50% juist weer minder vaak conservatief. == Zoek eens op wat "meer dan" betekent. Hondenbezitters zijn *in vergelijking met kattenbezitters* 50% vaker conservatief. Dus anderhalf keer zoveel als.

eagleye2
eagleye220 jul. 2011 - 19:04

Ik heb er zes....katten wel te verstaan.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 19:04

Dan zal ik meteen de AIVD even waarschuwen!

Nelleke4
Nelleke420 jul. 2011 - 19:04

Ik heb er 9.

Alila
Alila20 jul. 2011 - 19:04

Libera(a)l is dus links. Goed dat we dat hebben vastgesteld.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas20 jul. 2011 - 19:04

In de USA geldt 'liberal' als links, want daar hebben ze geen PvdA en geen VARA. Socialisme vinden ze daar namelijk een vies woord.

Sternenstaub
Sternenstaub20 jul. 2011 - 19:04

Rechtse honden... ja, inderdaad. Al is dat eigenlijk een belediging voor de hondensoort, want die is zoals hij moet zijn, niet meer, en niet minder, zoals alle dieren dat zijn. De vergelijking klopt in zoverre als het gaat om eigenschappen als blinde volgzaamheid tot in den doet, etc. Duitse Herders, b.v., testen echter soms wel uit of je den Führer nog bent. Kattig links volgt uit het consequent doortrekken van deze vergelijking. Niet dat katten zich van dit soort muizenissen ook maar iets van aantrekken, overigens, want die hebben altijd zo hun eigen ideeën over wat belangrijk of niet belangrijk is.

3 Reacties
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete20 jul. 2011 - 19:04

Honden zijn veel socialer dan katten, dat vergat je nog even te noemen. Katten doen alleen maar aanhankelijk als ze iets van je moeten. Overigens, ik ben liberaal -rechts, in joop jargon- en ik ben een kattenmens hoewel ik ze niet -meer- heb.

DerUnterMensch
DerUnterMensch20 jul. 2011 - 19:04

"Al is dat eigenlijk een belediging voor de hondensoort" Is het niet juist een compliment als ze slimmer zijn? Of zie je slimheid als een nadeel? "De vergelijking klopt in zoverre als het gaat om eigenschappen als blinde volgzaamheid tot in den doet" Een hond, blinde volgzaamheid? Dat zijn er maar heel weinig. Erg inhoudsloze reactie maar ik wilde toch even reageren. Overigens ging het niet om de eigenschappen van de beesten.

TheRealHandyman
TheRealHandyman20 jul. 2011 - 19:04

Katten zijn een stuk asocialer dan honden, houden geen rekening met anderen en zijn dommer dan honden. De vergelijking gaat idd helemaal op.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 19:04

Helemaal vertwijfeld... ik heb geen huisdieren, heb een huis op het platteland en een huisje in de stad... Ben ik nu links of rechts, conservative of liberal? *het ook niet meer weet*

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 19:04

Gewoon rijk.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben20 jul. 2011 - 19:04

" - Helemaal vertwijfeld... ik heb geen huisdieren, heb een huis op het platteland en een huisje in de stad... Ben ik nu links of rechts, conservative of liberal? *het ook niet meer weet* - " Uit onderzoek blijkt dat kans groot is dat jij in dit geval een betere dierenVriend bent... dan sommige mensen die zichzelf tot groot dierenLiefhebber verklaren. Ik ken trouwens VVD-ers en relatief veel D66-ers die lid zijn van PvdD. En ik weet niet of het nog zo is maar tot voor kort waren er 2 of 3 ? vegetarische VVDkamerleden... dat zijn er dan meer dan bij GroenLinks !

bobbono
bobbono20 jul. 2011 - 19:04

je bent in elk geval wel een grote Hebberd....

heggenland
heggenland20 jul. 2011 - 19:04

Mijn hond is links want hij loopt met een grote boog om elke bruine drol heen. Dat heb ik hem niet eens hoeven te leren. Terwijl rechtse honden door hun twee benige bruine roedelhoofd er op afgericht zijn om aan bruin te snuffelen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 19:04

: ))))

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 19:04

Katten zijn profiteurs. Neem nu die kat van verderop, die heeft in een week tijd drie merelnestjes leeggehaald bij ons in de tuin. Dat doen ze altijd op een moment dat de merels het niet verwachten, op het einde van de nacht en altijd pas als de jonkies groot genoeg zijn om gegeten te worden maar te klein om uit te vliegen. Na hun rooftocht laten ze een bedroefd paartje achter in een verwoest nestje. Iets waar twee merels met veel liefde aan gewerkt hebben wordt bruut opgeëist en geplunderd met een vanzelfsprekendheid en arrogantie die we van ketten kennen. Luie, egoïstische en narcistische beesten, die graag anderen voor hun laten werken. En het merelpaar? Het merelpaar bouwt maar weer een nieuw nestje met het risico dat opnieuw iets waar ze energie in gestoken hebben wordt afgenomen.

2 Reacties
bobbono
bobbono20 jul. 2011 - 19:04

Jij kunt gewoon de natuur en het natuurlijke gedrag van de kat als roofdier/toppredator niet accepteren/begrijpen !! Of wilt dat misschien niet omdat je een "marjolein bastin-natuur" prefereert !? Om dezelfde redenen ben je waarschijnlijk ook tegen beesten als vossen & roofvogels omdat die ook allemaal beesten als prooi hebben & zogenaamd nutteloos doodt maken volgens jouw !! Waarschijnlijk vind je dan ook dat dat gereguleert moet worden dmv de jacht omdat de mens dat allemaal moet regelen van jouw !? Vreemde laakbare & intolerante, arrogante houding tov het fenomeen natuur die het eeuwelang zonder mens heeft kunnen stellen !!

bacher
bacher20 jul. 2011 - 19:04

http://icanhascheezburger.com/2011/03/31/funny-pictures-look-at-you-trying-too-hard/

pvandenbemt
pvandenbemt20 jul. 2011 - 19:04

Wat een rubbish. De resultaten naar de conclusie toepraten. Ik ben uit ervaring sterk geneigd te zeggen dat kattenbezitters a-socialer zijn dan hondenbezitters. Hoewel er bij hondenbezitters ook gnomen zitten. Maar heb je ooit wel eens een kat onder begeleiding van zijn baas gezien? Zowat nooit, lijkt me. De voordeur of het raam gaan open en de kat gaat de vrije ruimte in, waar hij bij voorkeur zijn behoefte doet in de tuin van de buren, of in de zandbak van de kinderen. De baas? Die 'weet van niets' en vindt het wel makkelijk en goedkoop. Scheelt weer kattenbakkorrels. Van een hond zul je het dààr niet vinden. Wel weer op een grasveld, waar kinderen ook graag kunnen spelen, maar netzozeer in de honden als kattenpoep lopen. Ik loop met mijn honden daaromheen. Ik betaal hondenbelasting. Daar kan ik me in vinden. Maar waarom geen kattenbelasting? Er zijn zo'n miljoen katten meer dan honden en hun overlast is minstens zo groot. En het is in deze tijd een leuke extra inkomstenpost voor de overheid.

1 Reactie
heggenland
heggenland20 jul. 2011 - 19:04

Hoewel ik geen katten liefhebber ben, vind ik kattenbezitters wel socialer: ze geven hun beesten een leuke naam. Bij ons in de wijk heet bijna elke hond: 'Hierrr' of Kom 'Hierrr'. Duitse herders heten meestal 'Blijfff'. Ik wordt er iedere ochtend door gewekt wanneer ze op straat zo luidruchtig met hun hond communiceren. Verder valt mij op, hoe groter de hondenkop van zo'n strontfabriek hoe rechtser het baasje.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 19:04

Je kunt ook afvragen, waarom nemen mensen een kat of een hond in huis? Voor veel mensen is een huisdier een vervanging van een relatie, ze kiezen voor een dier met een grote aanhankelijkheid- en aaibaarheidsfactor. Het dier dient de behoefte van de mens om te koesteren en lief te hebben en om verveling tegen te gaan, dieren observeren is een leuk tijdverdrijf. Bij honden speelt er nog meer dan bij katten. Honden vergemakkelijken het leggen van sociaal contact. Alle honden zijn door de mens gefokt. Dit betekent dat de mens telkens beslist welke hond met welke hond wordt gekruist, afhankelijk van de gewenste eigenschappen. De mens is hier dus een beetje God aan het spelen. Er is een ware honden-industrie ontstaan en de gevolgen van het doorfokken zijn aanzienlijk. Een hond geeft status. Wanneer een dier er bijvoorbeeld gevaarlijk uitziet, dan straalt dit af op de eigenaar. Veel mensen kiezen (on)bewust een dier dat het beste bij hen past en hun status (of behoefte aan die status) het meest weerspiegelt.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 19:04

"Wanneer een dier er bijvoorbeeld gevaarlijk uitziet, dan straalt dit af op de eigenaar." Integendeel! Iemand met een pitbull of vroeger een zwarte bouvier laat zich kennen als een schijtlaars. Wie stoer wil zijn neemt een Mechelse spleetlikker met roze linten in het haar.

Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 19:04

"Alle honden zijn door de mens gefokt. Dit betekent dat de mens telkens beslist welke hond met welke hond wordt gekruist, afhankelijk van de gewenste eigenschappen. De mens is hier dus een beetje God aan het spelen." Maar wel met heel verschillende resultaten. De moderne hondenrassen waarbij op uiterlijk (doorgaans: uiterlijke afwijkingen) wordt gefokt bestaan nog maar kort. Voor die tijd werden honden niet gefokt of geselecteerd op de uiterlijke verschijningsvorm maar op nuttige eigenschappen: waakhond, jachthond (bloedhond, pointer, windhond), sledehond, herdershond en dergelijke. De rasbeschrijvingen van de internationale kennelclubs zijn echt een noviteit die veel ellende heeft aangericht, met extremiteiten als rassen die aan kenmerken moeten voldoen waardoor ze niet eens fatsoenlijk kunnen ademen. Nog steeds zijn er hondensoorten waarbij de mens niet voor god speelt door ze op uiterlijke kenmerken te fokken. Helaas spelen ze dan vaak voor de duivel, door achteraf op jachtinstinct te selecteren en de rest op de meest weerzinwekkende manieren om zeep te brengen. Rond de Middellandse Zee leven op verschillende plaatsen nog oerhonden die afstammen van de faraohonden die je terug ziet op oude Egyptische afbeeldingen. Die honden zijn ooit door de Foeniciërs verspreid en zijn (met wat regionale verschillen door aanpassing aan de landschappelijke omstandigheden) sindsdien niet veranderd: Cirneco dell'Etna op Sicilië, faraohond (tegenwoordig een soortnaam) op Malta, diverse soorten podenco in Spanje en podengo in Portugal. Bij deze honden wordt niet vooraf bepaald welke honden met elkaar worden gekruist, al worden andere soorten hond (waar mogelijk) wel buiten de deur gehouden. De selectie vindt vooral achteraf plaats op basis van nut: reutjes worden doorgaans meteen afgemaakt omdat je daarvan maximaal 1 kunt gebruiken in een jachtroedel en hetzelfde lot wacht teefjes die niet blijken te voldoen voor de jacht. Er zijn nog diverse andere soorten oerhonden waarvoor het verhaal over fokken op gewenste eigenschappen niet opgaat.