Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Katja Schuurman in doodsangst, maar zij niet alleen

  •  
15-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
In de nieuwste aflevering van het tv-programma Katja’s Bodyscan is te zien hoe Katja Schuurman probeert haar angsten te overwinnen. Haar grootste angst is te sterven door ademnood. Deze (doods)angst werd door een wetenschapper bij haar opgewekt door koolzuurgas toe te dienen. Het experiment is te zien vanaf 8:18.
Transcriptie:
“Ooh… oh… oké… Oh dat is best wel onplezierig. Pfoe… Jezus, ik ben superduizelig. Dat is heel erg onplezierig. Oké. Dat is echt alsof je ging stikken.” “Dan heb ik wat vragen. Het moment dat je het gevoel had: ik heb dit helemaal niet meer onder controle?” “Ja, net daarna. Dan denk ik: oké, ga ik nu echt stikken? Maar daarna is het nog niet weg. Dus dan heb je niet de controle en dat is wel een angstig gevoel. Dat is echt een angstig gevoel. En ik heb… ze zeggen wel eens dat de verstikkingsdood een mooie dood is, maar daar geloof ik eigenlijk helemaal niks van. Want ik… het is gewoon echt paniek.” “Ja, dit is paniek.”
Mijn hartslag en bloeddruk zijn enorm gestegen. En in mijn huidige emotionele toestand vul ik dezelfde vragenlijst weer in. Zo kan het verschil gemeten worden.
“Transpireren echt in grote mate, ik voelde echt dat het zweet me uitbrak. Trillen of beven niet. Gevoel van ademnood of verstikking? Nou, dat was wel in sterke mate aanwezig. Naar adem snakken: in heel sterke mate aanwezig. Gevoel van duizeligheid: nou, heel erg. In sterke mate. Een gevoel van onwerkelijkheid, los van zichzelf te staan? Nou, dat was ook wel in sterke mate aanwezig. Alsof je een soort van uittreding krijgt. Alsof ik niet meer hier was. Angst om dood te gaan? Een beetje, maar niet echt want ik vertrouw je toch wel. Nou, dit lijstje is wel anders dan aan het begin hè.” “Ja, dit is een paniekaanval.”
Einde transcriptie.
De stichting Varkens in Nood wijst in een persbericht op de aflevering om aan de kaak te stellen dat in Nederland dagelijks zo’n 50.000 varkens op deze manier worden verdoofd voor de slacht. “In slachterijen worden circa 15 miljoen varkens per jaar in bedwelmingskamers met koolzuurgas verdoofd. In hogere gasconcentraties en langduriger. Door de angst om te stikken en de pijn van het gas in de longen raken de varkens in de overvolle afgesloten ruimte vaak in blinde paniek voordat ze bewusteloos neervallen.” De stichting pleit voor humanere methodes.
WAARSCHUWING: Onderstaande beelden zijn schokkend

Meer over:

#video, leven, dieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.