Joop

Katholieke Kerk onder hoogspanning door 'ketterse' paus

  •    •  
28-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
14941966301_f41459d6eb_z
De Katholieke kerk riskeert een scheuring binnen haar gelederen door de veel te moderne benadering van Paus Franciscus. Dit vindt een grote groep zeer conservatieve Katholieken binnen het Vaticaan. ‘Ze noemen me een ketter,’ zou de hoogste geestelijke binnen de Katholieke kerk hebben gezegd tegen een gezelschap van Jezuïten in Chili, eerder dit jaar.
Hoewel Franciscus overal ter wereld bijval vindt voor zijn relatief progressieve ideeën, zorgt zijn houding voor veel intern gekrakeel. Een open houding tegenover moslims, zorgen om het klimaat en een zachtere toon over echtscheidingen en homoseksualiteit zijn hardliners binnen de kerk een doorn in het oog.
Thomas Weinandy, voormalig stafchef van een theologisch comité van bisschoppen in de Verenigde Staten, beschuldigt zijn paus ervan theologische anarchie te stimuleren. Een andere groep bisschoppen waarschuwt voor een plaag van echtscheidingen als Franciscus op deze weg door gaat. Vorig jaar ondertekenden 200 leraren en priesters een brief waarin hij als ketter werd neergezet – een ongekende beschuldiging.
Adviseurs van Franciscus zouden hem inmiddels hebben geadviseerd hoe dan ook iets te doen met de kritiek om een afscheiding van conservatieven te voorkomen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Poezenmens
Poezenmens29 mei 2018 - 14:14

In het christendom staat de liefde centraal. Paus Franciscus is de verpersoonlijking ervan, maar dat gaat de orthodoxen - in de gedaante van bisschop Eijk c.s. - veel te ver. Heel gek eigenlijk. Het was toch Jezus die zich het lot van de zwakken aantrok en er voor opkwam. Maar ook Jezus moest het afleggen tegen hogepriesters en schriftgeleerden. Er is in tweeduizend jaar nog niks veranderd. Als iemand die geen christelijke achtergrond heeft, begrijp ik van de haat tegen iemand als paus Franciscus geen snars.

2 Reacties
Poezenmens
Poezenmens29 mei 2018 - 14:20

Corr.: Voor iemand

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mei 2018 - 15:39

Dat is ook niet te begrijpen, zoals er veel niet te rijmen is met elkaar. Maar ja schriftgeleerden, het blijven schriftgeleerden! Die heb je in alle soorten en maten, het zijn net mensen die soms strijden om de macht maar vergeten zijn waarvoor, vergeten zijn wie ze zijn, een nederige dienaar. Nou vergeet het maar, dat nederig zijn en dienaar... Die delen nederigheid vooral uit aan een ander...... Daar is niet altijd veel christelijks aan. Tja dat testosteron moet ergens een uitweg vinden...al die haantjes bij elkaar...het zijn net mensen..maar ook dat zijn ze vergeten, ze denken dat ze God zelf zijn.

Bernie2
Bernie229 mei 2018 - 7:16

Mopperende jurken? Dan moet het einde nabij zijn. Wie herinnert zich Albino Luciani nog die, eenmaal paus, doorging onder zijn artiestennaam Johannes Paulus I. De man werd in 1978 al na 33 dagen vermoord. Paulus kondigde namelijk schoon schip aan toen hij de infiltraties v/d mafia in het Vaticaan door kreeg en ontsloeg foute priesters en kardinalen. Namen zij wraak? Hij was net een maand aan het klussen en met al zijn plannen stond hij nog maar in de startschoenen. Kortom, als de Argentijn het al te bont maakt wordt de man gewoon onschadelijk gemaakt, het lot van pausen door de eeuwen heen. Het Vaticaan is in meerdere opzichten een criminele organisatie. Oprollen, strikje er omheen en afleveren bij Scotland Yard. Natuurlijk komt er geen splitsing bij deze gejurkte en zeer gesloten club. Hoezeer engerds als de oerconservatieve Nederlander Antoine Bodar als zelfverklaarde aartsengel van Cloud 9 dat graag anders zien. Geen splitsing, ik vermoed dat Jorge Mario Bergoglio, net als Luciani in 1978 voor hem, op enig moment vergiftigd in bed wordt aangetroffen.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin29 mei 2018 - 12:40

@ Bernie (09:16u) - ah, Luciani. Ik sla een merkwaardige maar wetenswaardige brug: op 24 januari dit jaar overleed Mark E. Smith. Wie was hij? https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_E._Smith MES (ja, Britten weten bijzonder goed voor wie de initialen staan) wijdde een lied en een toneelstuk aan Albino Luciani en diens trieste einde. Marks groep The Fall kent wereldwijd een grote en zeer trouwe aanhang, deze webpagina over dit nummer is er het bewijs van: http://annotatedfall.doomby.com/pages/the-annotated-lyrics/hey-luciani.html Geannoteerd en wel. (Wat het allemaal betekent? Dat is wel de meest gestelde vraag als het over het oeuvre van MES gaat, denk ik. Een woordkunstenaar zoals er maar weinigen waren en zijn.)

Bernie2
Bernie229 mei 2018 - 17:42

Cliff, dank voor de brug. Ik 'm lezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mei 2018 - 16:01

Hangt me wel iets van bij, maar niet dat hij zo snel dood was. Hier een lijstje van pausen die op 'bijzondere wijze' het leven verloren! Ook wel leuk... Sommigen terwijl zij de liefde bedreven. https://www.allesopeenrij.nl/kennis/religie/pausen-die-tijdens-de-geslachtsdaad-stierven/

José
José29 mei 2018 - 6:41

Het verzet van de conservatieven was er vanaf het begin. Een wat ouder maar nog steeds uitstekend artikel over deze paus en de strijd met de conservatieve curie: https://www.groene.nl/artikel/franciscus-tussen-de-wolven En hier een goede samenvatting van waar het in de encycliek Laudato Si om gaat: https://decorrespondent.nl/6852/jammer-dat-trump-niet-leest-paus-franciscus-gaf-hem-een-razend-interessant-manifest-voor-klimaatactie/2754109838700-4168ed0a

Tom Meijer
Tom Meijer29 mei 2018 - 6:39

Het is natuurlijk een veeg teken dat deze paus blijkbaar bij heel veel niet-katholieken zo populair is. Voor veel katholieken moet dat te denken geven. Het lijkt mij trouwens dat het met zijn 'progressiviteit' wel meevalt (of tegenvalt; afhankelijk waar je staat), maar dat is gezien vanuit atheistisch perspectief.

Inspector Gadget
Inspector Gadget29 mei 2018 - 5:27

Dit is de beste paus die het Vaticaan in decennia gehad heeft. Gezien de populariteit van deze paus overal is toegenomen, zullen er altijd negatieve berichten volgen. Ik ben geen katholiek, maar deze paus mag van mij eeuwig aanblijven. Hij heeft overduidelijk het beste over voor ieder mens, niet alleen voor katholieken zoals andere dat wel hadden.

5 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r29 mei 2018 - 7:24

@Inspector Gadget https://www.youtube.com/watch?v=2a_mpQoCuCU Hij heeft overduidelijk het beste voor met de kerk. Slachtoffers van kindermisbruik moeten hun muil houden. Heeft meerdere uitspraken gedaan die in theologisch opzicht een andere betekenis hadden dan de populaire media het naar buiten bracht. Nee, ook deze man is geen lichtend voorbeeld voor de wereld. Minder erg dan zijn voorgangers, maar nog steeds een (*&^*&^@#%$

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2018 - 7:32

Helemaal mee eens. Hopelijk kan hij blijven lachen. Hij heeft meer van de mensheid, de mens, de onderkruipsels daarbij, gezien dan al die fossielen van conservatieven, hij weet hoe de wereld eruitziet en hoe de hazen daarin lopen....

José
José29 mei 2018 - 10:38

Vertel je dan ook even het vervolg, Ch0k3r, dat is wel zo eerlijk. https://cruxnow.com/vatican/2018/04/30/chile-victims-of-clergy-sex-abuse-praise-talks-with-pope/ Bovendien kwam rond dit schandaal ook naar buiten dat de paus bijna wekelijks slachtoffers van kerkelijk misbruik ontmoet. Lees wat hij zelf over dat seksueel misbruik zegt: https://briefvanderomeinen.wordpress.com/2018/02/15/paus-ontmoet-wekelijks-slachtoffers-van-seksueel-misbruik-en-spreekt-over-de-hypocrisie-van-de-kerk/ Hij heeft al eerder een pauselijke commissie ingesteld voor aanscherping van de normen in gevallen van pedofilie, maar ook hier heeft hij strijd moeten leveren. In die commissie zaten o.a. twee misbruikslachtoffers, maar alles wat zij voorstelden werd door Gerhard Müller gedwarsboomd, omgebogen, weggepraat. Gerhard Müller was de prefect van de Congregatie van de Geloofsleer, het oppermachtige morele ministerie van het Vaticaan. Franciscus heeft hem weggesluisd door zijn benoeming als prefect die iedere vijf jaar verlengd moet worden eenvoudig niet te verlengen. Nooit eerder gebeurd.

Cliff Clavin
Cliff Clavin29 mei 2018 - 12:29

@ José - dank voor je bijdrage. De Katholieke Kerk heeft helaas alle kenmerken van een grote, rigide, hyperbureaucratische organisatie. Dat houdt onder veel meer in dat de bemanning van zo een systeem het zicht kan verliezen op de doelen waarvoor het ooit opgericht werd. Andere motieven hebben de overhand gekregen: eigenbelang, zelfbestendiging, persoonlijke invloed, en machtsuitbreiding, bijvoorbeeld. Ik ben blij dat deze man op deze post zit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mei 2018 - 13:59

Jose en Cliff Inderdaad. Dat verliezen ze weleens uit het oog, maar daar ben je altijd zelf nog bij om dat te corrigeren. Kijk naar waar die man voordien heeft gewerkt, die weet van wanten, weet van het echte leven. Hij houdt moedig stand waar anderen nogal eens toegeven, zoveel krijg ik wel mee. Dat duidt op een sterke en voor mij warme persoonlijkheid, geen meeloper maar een zelfstandig denker die vooral zichzelf blijft en mens onder de mensen. Dit is m.i. iemand, die weet hoe de wereld eruit ziet, wat er te koop is, geen vreemde die zich een leven lang afgezonderd heeft van de mensheid, niet iemand die zich heilig waant in zijn boekenwijsheid noch zijn functie, maar mens onder de mensen. Met die mensen heeft hij helaas wel te maken. Ik vergelijk ze maar met een beetje wereldvreemde beroepspolitici. Wijsheid haal je niet uit boeken maar uit het leven zelf, het is maar wat je met je kennis doet, hoe je iets interpreteert wat je leert... Je leert nl. aan het leven zelf. Ik heb me al vroeg aangewend te kijken naar wat mensen doen en niet wat ze zeggen te doen of zeggen voor te staan. Ieder mens met een geweten kan zijn denken en doen daaraan toetsen. Hij doet dat volgens mij in volle openheid. Hij is niet verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt. Ik ben er in ieder geval niet slechter van geworden, van zoals mijn ouders dat geloof 'geleefd' hebben. Een geweten vormt zich in eerste instantie daar en ook juist door tegenstrijdigheid te signaleren tussen 'leer' en interpretatie, denken en doen,waar tegenspraak mogelijk is. Twee belijdenissen die niet met elkaar te rijmen zijn. Je leert daarvan en trekt je eigen conclusie. Leer versus gedrag/fdenken idem dito. Ik zeg altijd; Een mens is een som der delen.. Ik heb geen behoefte hem te bevestigen, dat kan hij nl. beter dan ik dat kan.

OlavM
OlavM28 mei 2018 - 23:53

Hopelijk houdt deze paus zijn (relatief) progressieve koers vast. Dat de Eijken c.s. daarmee problemen hebben: het zij zo. En als er een scheuring komt in de R.K. Kerk behoor ik zeker niet tot degenen die dat zouden betreuren. Hoe meer het onderdrukkende, reactionaire bolwerk uiteen valt, hoe beter.

NedBall93
NedBall9328 mei 2018 - 22:04

Er zijn meer dan een miljard katholieken op de wereld - al dan niet belijdend. In die groep zul je het gehele spectrum aan standpunten en posities vinden. Franciscus neemt duidelijk stellingen die afwijken van het beoogde midden en de norm. Dat werkt vaak splijtend.

Maghetweten
Maghetweten28 mei 2018 - 21:51

Ik ben het volledig eens met de critici. Een religie moet een consistent verhaal zijn met een kop en een staart., Daar kan je niet zo maar dingen tussenuit halen. Dan stort het bouwwerk in en vorm je geen geloofsgemeenschap meer maar gaat ieder zijn eigen weg want 'alles is goed' Maar wat bindt je dan nog? Ik sta veel meer aan de kant van Antoine Bodar. De regels moeten helder zijn maar in het leven van alle dag loopt het niet altijd zo. Het is zaak dat je elke dag opnieuw probeert daar zo goed mogelijk aan te voldoen.

7 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen29 mei 2018 - 0:43

Huichelaars! Terecht heeft Jesaja over u geprofeteerd, toen hij zei: Dit volk nadert tot Mij met hun mond en eert Mij met de lippen, maar hun hart houdt zich ver bij Mij vandaan; maar tevergeefs eren zij Mij, omdat zij leringen onderwijzen die geboden van mensen zijn - Matheus 15

Appie Mohamud
Appie Mohamud29 mei 2018 - 7:33

"Ik ben het volledig eens met de critici. Een religie moet een consistent verhaal zijn met een kop en een staart., Daar kan je niet zo maar dingen tussenuit halen." Bent u niet een beetje te laat met deze oproep? Er is al zoveel geknipt dat het "de nieuwe testament" word genoemd. Straks gaan we voor de "jongste testament", de Angelicans zijn al hard opweg om de nieuwe messia in te huldigen.

Ch0k3r
Ch0k3r29 mei 2018 - 9:37

@Appie "jongste testament" Dat pretendeert de Koran toch te zijn?

Andreas Cappen
Andreas Cappen29 mei 2018 - 10:36

@ Appie Er is al zoveel geknipt dat het “de nieuwe testament” word genoemd. >> Tja, ik vind het uitermate verstandig dat je religie met de tijd mee laat gaan.

Appie Mohamud
Appie Mohamud29 mei 2018 - 11:38

Choker. Nee mijn jongen we noemen de Koran "de waarheid".

Karingin
Karingin29 mei 2018 - 15:37

Maghet: Dus als het aan jou had gelegen leefden we nog onder de inquisitie. Jammer voor jou dat je in de verkeerde tijd bent geboren

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mei 2018 - 14:19

HM van der Meulen Jij bent vast geen katholiek, die kennen nl. hun bijbelteksten niet zo goed. :)

kalmpjes
kalmpjes28 mei 2018 - 21:42

'relatief progressieve ideeën' Met de nadruk op relatief.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)28 mei 2018 - 20:52

De huidige paus is een uitstekende paus voor atheïsten en agnosten, hij laat het christendom heel progressie overkomen. Maar ik kan het heel goed begrijpen dat veel christenen zich soms afvragen waar hij mee bezig is. Een open houding tegenover moslims is prima, maar hij staat islamitische gebedsdiensten en koran lezingen toe in het Vaticaan. Zelfs als agnost kan ik daar met mijn hoofd niet bij. In het middelpunt van de katholieke kerk zou de bijbel altijd centraal moeten staan en niet de koran.

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen29 mei 2018 - 0:30

Als hij islamitische gebedsdiensten en koran lezingen toestaat in het Vaticaan, dan wil dat natuurlijk nog lang niet zeggen dat de bijbel NIET centraal staat. Big guy zegt van zichzelf dat hij agnost is en dat dit een uitstekende paus is voor atheïsten en agnosten, omdat dit het gristendom progressief doet overkomen, maar desondanks is hij ontevreden. Waarom eigenlijk? De hypocrisie druipt er natuurlijk van af, want hoe kan een paus die opkomt voor sociale gerechtigheid en geen openlijke kritiek uit op de islam ooit deugen in de ogen van onze Big guy. Dat is veel en véél te progressief en ook nog eens "politiek correct", dus alles waar hij een hekel aan heeft.

Pulder
Pulder29 mei 2018 - 6:31

"maar hij staat islamitische gebedsdiensten en koran lezingen toe in het Vaticaan" Even in de context plaatsen http://www.patheos.com/blogs/thecrescat/2014/06/islamic-prayers-to-be-held-at-vatican.html

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 mei 2018 - 7:33

Waar haal je dat vandaan van die islamitische gebedsdiensten in het Vaticaan? Is dat echt nieuws of nepnieuws?

Appie Mohamud
Appie Mohamud29 mei 2018 - 7:36

BgB. U bent alleen agnost als het gaat om de islam getuigd dit reactie en nog veel meer.

Andreas Cappen
Andreas Cappen29 mei 2018 - 7:57

Dat is veel en véél te progressief en ook nog eens “politiek correct”, dus alles waar hij een hekel aan heeft. >> Dat zegt hij toch helemaal niet. Waarom nou weer zo'n rare persoonlijke aanval?

Thuiszitter
Thuiszitter28 mei 2018 - 20:37

Onze eigen Bodar heeft er ook zo’n negatieve mening over , https://www.katholiek.nl/opinie/antoine-bodar-franciscus-dictator-voor-lomp-volk/ . De winkeliers die ik heb gesproken rond het Vaticaan vonden hem netjes uitgedrukt “ anders “. Voor mij de eerste paus die mij wel aanspreekt als er dan toch een papa moet zijn ......

Juppé🎗
Juppé🎗28 mei 2018 - 20:28

Geweldig Franciscus, de Mamoudou van het Vatican. Opus Dei bestaat kennelijk nog en geeft nog tegengas. De vader van een vriendin van mijn echtgenote was bij opus dei. Drama daar, hij was burgemeester in Maastricht....zijn wil was wet..15 kinderen. Ach zolang het enige probleem van Franciscus is dat hij catholiek is.....

Perezoso
Perezoso28 mei 2018 - 19:57

Gooi die fossielen eruit! Dan zoeken ze verder maar uit. Ook hoe ze dan nog aan een bisschoppelijk inkomen geraken...