Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kat met negen levens

  •  
01-10-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer is nog lang niet klaar met haar guerrillaleven...
Zeven ton bommen op haar Colombiaanse junglekamp, maar de Nederlandse guerrillastrijder Tanja Nijmeijer (1978) is als een feniks uit de as herrezen. Volgens de guerrillabeweging leeft ze nog ondanks een zwaar bombardement op een centrale commandopost van Blok Oost in de provincie Meta, een paar honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bogota.
Mocht ze de grote legeraanval van 23 september hebben overleefd, dan stijgt ze binnen de hiërarchie van de beweging, vertelde Zuid-Amerika correspondent Wies Ubags me vanuit de hoofdstad Bogotá.
Als vertaalster en computerdeskundige beschikt de Groningse ex-studente Spaanse letteren over veel praktische kennis van de organisatie.
Ubags:
Ze is ook belangrijk, als ideologe en als contact naar Europa. De FARC hebben een heel groot imagoprobleem, ze worden gezien als vuile narcoterroristen, daar moet aan worden gewerkt en dat zou ze geweldig kunnen.”
Sinds haar toetreding in 2002 werkte Nijmeijer met kaderleden als Carlos Antonio Lozada en kende ze topfiguren zoals Raúl Reyes die in 2008 omkwam en de vorige week gesneuvelde topcommandant Mono Jojoy. Haar recente nieuwe baas, Mauricio, volgt hem op en dat vergroot haar kansen. “Ik zie haar nog wel eens lid worden van het ‘secretariado’, de hoogste leiding van de FARC.”
Binnen de beweging staan sowieso veranderingen op stapel, want de strijd verloopt in mineur. Hun hoogste commandant Alfonso Cano heeft niet kunnen voorkomen dat binnen de FARC infiltranten zijn die hun kameraden verraden. Het laatste precisiebombardement zou het gevolg zijn van een zendertje in het schoeisel van Mono Jojoy – geleverd door een omgekochte lijfwacht.
“Voorlopig kan ze haar lol op”, meent Ubags. Het is volle actie maar uit haar in 2007 gevonden dagboekaantekeningen blijkt dat ze daarvan houdt. En de strijd is niet overal gestreden. “In de westelijke departementen Valle del Cauca, Nariño en Chocó zijn de FARC nog sterk en heeft het leger de handen vol.”
Momenteel is Nijmeijer  op de vlucht met zo’n 700 rebellen in de jungle. De kans dat de Nederlandse guerrillera als een kat met negen levens de dans ontsprong is namelijk inderdaad groot, meent ook analist en schrijver León Valencia. “Ze heeft al eerder een bombardement op het nippertje overleefd.”
De FARC, opgericht als militaire vleugel van de Colombiaanse communistische partij in 1964, staan volgens Valencia wel voor een moeilijke keuze: hergroeperen of kiezen voor onderhandelingen. “Ik denk het laatste, want ze hebben een geweldige klap gehad.”
Klaas Wellinga, Latijns-Amerika specialist van de Universiteit Utrecht, meent dat de FARC zelfs al hebben afgedaan, maar de beweging zal niet geheel verdwijnen.
Aan de telefoon:
De strijders zullen hun uniformen wegwerpen en zich bezighouden met de teelt en het beschermen van de cocavelden en meer de nadruk leggen op de export naar Mexico als onderaannemer voor de Mexicaanse drugsorganisaties.”
Ondanks de grote tegenslagen blijven de FARC aantrekkelijk voor mensen zonder toekomst. “Probleem is wel dat hun machtsbasis in de steden is vernietigd en je in de jungle onder deze omstandigheden moeilijk mensen kunt rekruteren.”
Ondertussen wordt de familie Nijmeijer in Denekamp verscheurd door tegenstrijdige berichten, meldt Mariët Olde Dubbelink die hun woordvoering verzorgt. “De spanning is erg hoog want tot nu toe is niks duidelijk over haar lot. De onzekerheid over Tanja bestaat al lang. Het laatste levenscontact was in 2006.” Dit stuk verscheen eerder op www.arnoldkarsken.com

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor