Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kat doodgeschoten met luchtbuks in Amsterdam

  •  
30-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
653 keer bekeken
  •  
chip
Kater Chip werd dinsdagavond gewond op de deurmat van zijn baasje aangetroffen. Jan dacht eerst dat zijn huisdier was aangereden, maar bij de dierenarts bleek dat Chip was neergeschoten. In een telefoongesprek met AT5 zegt Jan:
Wie doet zoiets? Ik begrijp het niet. Mijn kinderen zijn ontroostbaar. De kat heeft altijd op de buik van mijn vrouw gelegen toen ze zwanger was. Daarna kroop hij altijd tegen mijn dochter aan, die inmiddels vijf jaar oud is. Wat moet je tegen haar zeggen?
De kogel die door de dierenarts op een röntgenfoto werd ontdekt is van het type dat wordt gebruikt voor een luchtbuks, een wapen dat met luchtdruk kleine kogeltjes kan afvoeren. Het is niet verboden om er een te hebben, mag je mag er alleen op eigen terrein mee schieten. Chip leek de gruweldaad in eerste instantie overleefd te hebben, maar overleed vrijdagavond alsnog aan zijn verwondingen. Jan:
Vandaag was hij voor het eerst weer aan het spinnen. Hij heeft twee operaties gehad en de kogel heeft zijn buik verwoest. De operaties hebben niet mogen baten. Ik probeer gewoon te begrijpen waarom dit is gebeurd. Dit is zinloos. Wie zou zoiets doen? Dat gevoel heb ik nu ook als ik in mijn buurt loop. Ik loop ineens enorm argwanend in mijn straat rond.
Afbeelding: screenshot video Jan Zwemmer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

[verwijderd]
[verwijderd]2 apr. 2018 - 11:32

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2018 - 16:43

Bioloog Tabgor heeft er ook een goed boek over geschreven in de jaren 80 (The Wild Life of the Domestic Cat). Waarschijnlijk alleen antiquarisch te kriigen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2018 - 16:44

Roger Tabor

Henk13
Henk131 apr. 2018 - 17:21

Je kunt je kat ook in huis houden in plaats van de hele dag in andermans tuinen rond te laten struinen. Zo heeft de kat van onze buren bij ons de jonge duiven van de nesten getrokken en van een andere buurvrouw heeft de kat nachtenlang bij ons op de volliere rond gelopen. Een aantal vogels hebben zich in het donker dood gevlogen tegen het gaas. Die katten en ik zijn geen vrienden geworden.

vdbemt
vdbemt1 apr. 2018 - 11:36

correctie: ik vermoed..... Geyangserr vindt.

vdbemt
vdbemt1 apr. 2018 - 11:36

@Rand al Thor. Jouw citaat klopt. Het mijne ook. Kattenhouders die hun kat binnenhouden zijn niet asociaal. Juist het tegendeel.(Ik vermoed dat Geyangserr dat ook vind). Zij nemen hun verantwoordelijkheid. Ik heb zelf, inmiddels tientallen jaren terug, 2 katten gehad. Ben ook een periode asociaal geweest. En heb nu meer dan last van ommijheenlevende katten, waarvan eerder bazen hebben beweerd dat hun kat niet buitenkomt, omdat ie bang is. In 'mijn' territorium (mijn wijk) gutst het van de katten, die weinig territoriumbewust zijn. Hoe groter het erf, hoe geringer de kans dat een kat dat verlaat. Maar als die eenmaal daarbuiten ook een paar muisjes en vogeltjes gevangen heeft, gaat ie daar zeker weer naar terug.

vdbemt
vdbemt1 apr. 2018 - 7:02

@Rand al Thor. Geyanggsr schrijft: Als je willens en wetens een beest in andermans tuin laat kakken, vogels laat verjagen, etc. Kattenhouders die hun kat binnenhouden, vallen daar niet onder. Ziedaar het antwoord op je vraag. 'Katten die op het erf blijven' dat geloof je zelf toch niet?! Een kat die buitenkomt, gaat telkens weer wat verder. Een kat blijft niet op het erf. En ook lulkoek is: mijn kat komt wel buiten, maar doet het op zijn bak. Ja: OOK. Ik ben het helemaal eens met geyanggsr.

Piet de Geus
Piet de Geus1 apr. 2018 - 0:04

"Mijn advies is laat uw kat niet vrij rondlopen, zoals ook honden dat niet mogen." Ik moet inderdaad de eerste kattenliefhebber nog tegenkomen die zijn beest met een poepzakje in de hand aan de riem uitlaat. Maar moet je het op de kat afreageren dat zijn baasje een asociaal is? Als iemand zijn hond bij jou op de stoep laat schijten en hij ruimt de troep niet op, geef je dan de hond een rotschop of zijn baasje? Je verwacht toch zeker niet dat die hond zelf met een poepzakje in de weer gaat? Het is dan ook nogal rattig van 'geyanggsr' om te zeggen dat katten klotebeesten zijn en dat hij geen traan zal laten over een dode kat meer of minder. Kennelijk is hij te laf om de baasjes aan te pakken en reageert hij zich daarom maar af op een dier dat niet beter weet.

jsbijl
jsbijl31 mrt. 2018 - 18:05

Ik moet eerlijk toegeven..... Dat ie behoorlijk gelijk heeft... Mijn advies is laat uw kat niet vrij rondlopen, zoals ook honden dat niet mogen. U hebt geen idee wat uw kat uitspookt buiten uw toezicht.

RaymondenJoop
RaymondenJoop31 mrt. 2018 - 14:22

De mens is een primitief verschijnsel. Het moeten doden, het moeten geloven in iets, de voortplantingsdrang, allemaal verschijnselen dat we bij lange na niet zo ontwikkeld zijn als we denken.

geyanggsr.
geyanggsr.31 mrt. 2018 - 13:50

PS: Tegen een "stand your ground" voor huisdieren is niets, maar dan ook helemaal niets in te brengen.

msj_meijerink
msj_meijerink31 mrt. 2018 - 9:31

Laf en onverdraagzaam. Grote machteloze woede bij de familie Meijerink

Joyce Klassen
Joyce Klassen31 mrt. 2018 - 8:36

Ik heb meer moeite met het liquideren van families van criminelen. Katten hebben we al meer dan genoeg.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2018 - 9:16

Dierenmishandeling is een van de vroegste en sterkste signalen van een gedragsstoornis bij kinderen. Niet zelden een voorbode van later gewelddadig gedrag tegenover mensen.

GMatth52
GMatth5231 mrt. 2018 - 9:34

Joyce Klassen: "Katten hebben we meer dan genoeg". En dus is dierenmishandeling, wangedrag van dierenbeulen, geen probleem? Op een walgelijke manier bagatelliseer jij opzettelijk toegebracht dierenleed.

simpson_jr
simpson_jr31 mrt. 2018 - 10:44

7 miljard mensen, op dat hele kleine stukje aarde....

Cliff Clavin
Cliff Clavin31 mrt. 2018 - 14:42

@ Joyce Klassen - wat fijn dat je zoveel aandacht kunt opbrengen voor alle menselijke kanten aan deze trieste zaak.

Joyce Klassen
Joyce Klassen31 mrt. 2018 - 18:12

Wat een gezeur over zo'n kat. Pure decadentie wat mij betreft. Ik heb er geen begrip voor, voor dit teken des oversentimentelen tijds.

Piet de Geus
Piet de Geus1 apr. 2018 - 0:05

"Katten hebben we al meer dan genoeg." Van jou hebben we ook meer dan genoeg.

Diagoras
Diagoras3 apr. 2018 - 7:35

Het decadent noemen om de zinloze moord op een geliefd huisdier te veroordelen? Wat moet het triest zijn om zo te moeten denken.

vdbemt
vdbemt31 mrt. 2018 - 6:59

Het is wreed. Een flinke klap, vooral voor de kinderen. Maar, hoewel ik het zelf nooit zou doen, zou ik het misschien kunnen begrijpen. De kat is gewoon buiten te lopen. Waar denk je dat die zijn ontlasting doet? Misschien jaar-in-jaar-uit net iets teveel in het tuintje van iemand die daar vreselijk zijn best voor doet. Die voortdurend met zijn of haar handen in de smerigstinkende kattendrollen grijpt. Die dan ook nog ziet dat er planten dood gaan van dat gezeik en geschijt in zijn of haar tuin. Weer neiuwe planten kopen. En die maar kattenbestrijdingsmiddelen is blijven kopen om dat te voorkomen. Duur hoor, zo'n kat van iemand anders. Misschien was die het nu 'gewoon ' even zat. Nee. Niet 'gewoon'. Maar wel 'zat'.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 apr. 2018 - 19:21

Ben jij toevallig die buurman?

vdbemt
vdbemt2 apr. 2018 - 8:37

@Minoes&tuin.Neen. Ik woon al lang niet meer in Amsterdam. Maar ik zit wel in die omschreven situatie om vreselijk de smoor in te krijgen van katten. Die overlast van katten, door bazen die totaal ongeïnteresseerd HUN huisdier in de tuinen van anderen laten lopen en schijten, 'hebben we maar te accepteren'. Misschien dacht hier iemand: nu niet meer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2018 - 14:27

Ik bedoelde ook; Bij wijze van spreken...ja dus!

Nick the Stripper
Nick the Stripper30 mrt. 2018 - 23:28

RIP Chip. Schietend tuig in Geuzenveld - niet helemaal onverwacht. Hoe dan ook: ik had ooit een oom die zich bewoog in het semi-criminele circuit in een provincieplaats. Al die lui liepen stoer te doen met hun 'legale' luchtbuksen. Ik snapte toen al niet waarom een normaal persoon zo'n ding zou moeten hebben. En ik snap het nog steeds niet. Verbieden die rotzooi.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2018 - 9:13

Weg met die rotzooi.

Gerry Jöris
Gerry Jöris30 mrt. 2018 - 23:23

Wat afschuwelijk. Heel veel sterkte voor dit gezin dat zijn makkertje nu moet missen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 apr. 2018 - 19:21

Het enige juiste antwoord!