Joop

Kapt Nederland met kooien?

  •  
02-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
varkenskooi

© Foto: End The Cage Age

In Nederland zitten nog miljoenen kippen, konijnen en moedervarkens achter tralies.
Deze week beloofde de Europese Commissie officieel een eind te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij. Voor eind 2023 zal ze wetsvoorstellen daartoe indienen. Europa neemt met dit historische en ambitieuze besluit opnieuw de leiding op weg naar beter dierenwelzijn. Grijpt Nederland deze kans om de veehouderij uit het slop te halen of laten we de oren hangen naar de wens van de boze boeren die alweer warm draaien voor het Malieveld?
Het besluit van de Europese Commissie was een reactie op het Europees burgerinitiatief ‘End the Cage Age’, dat ondertekend werd door 1,4 miljoen Europeanen en dat begin juni al ondersteund werd door een grote meerderheid van het Europees Parlement. Het is geweldig dat de Commissie nu de oproep overneemt om kooien voor onder andere legkippen, moedervarkens, kalfjes en konijnen af te schaffen. Meer dan 300 miljoen dieren per jaar zal zo een ellendig leven tussen stalen stangen of in krappe draadgazen kooitjes bespaard blijven.
Schouten bleef stil Nu Europa het voortouw neemt om het dierenwelzijn in de veehouderij drastisch te verbeteren, is het des te interessanter om te zien hoe Nederland reageert op deze nieuwe en noodzakelijke ambitie. In de afgelopen jaren is minister Schouten, zelfs in de Tweede Kamer, nadrukkelijk gevraagd naar haar reactie op een mogelijk kooiverbod en op het ‘End the Cage Age’ burgerinitiatief. In Nederland zitten immers ook nog miljoenen kippen, konijnen en moedervarkens achter tralies. Maar telkens bleef het stil. Zelfs half juni, toen we haar het officiële certificaat overhandigden waaruit blijkt dat bijna 154.000 Nederlanders het initiatief ondertekenden, bekende zij geen kleur en zei ze eerst het standpunt van de Europese Commissie af te willen wachten.
Meer dan dierenwelzijn Dat is opmerkelijk voor een minister die zich zo ingezet heeft voor de omschakeling naar kringlooplandbouw. Afschaffing van de kooien in de veehouderij reikt namelijk nog veel verder dan het verbeteren van dierenwelzijn. Dierenwelzijn is immers een integraal onderdeel van duurzaamheid. Kooien maken het mogelijk dieren veel dichter op elkaar te houden dan de directe omgeving van de boerderij kan ondersteunen. Zo zijn zij een belangrijke pijler onder de industriële veehouderij die niet alleen dicht bij de boerderij, maar zelfs op andere continenten, schadelijk is voor milieu, natuur en klimaat. Tijdens de presentatie door de Europese Commissie stelde Eurocommissaris Kyriakides dan ook nadrukkelijk dat omschakeling naar een veehouderij zonder kooien nog meer positieve gevolgen heeft dan alleen beter dierenwelzijn: ze is goed voor de gezondheid van dieren, voor de voedselkwaliteit en voor het milieu. Ze biedt boeren een geweldige kans tegemoet te komen aan de zorgen van consumenten op dit gebied en te profiteren van de programma’s en de financiële steun die Europa op zal zetten om de overgang naar een duurzame veehouderij zonder kooien te ondersteunen.
Meer ambitie nodig In een week waarin de stikstofcrisis weer de volle aandacht trekt en waarin voor de zoveelste keer schokkende beelden uit een van onze slachthuizen lekken, wordt door de uitgesproken ambitie van de EU eens te meer duidelijk dat ‘business as usual’ geen soelaas biedt om uit de diepe crisis te komen waarin de Nederlandse vee-industrie verkeert. Een einde aan de kooien in onze veehouderij helpt daarbij wel: het is een belangrijke eerste stap naar een duurzame veehouderij, met veel minder dieren, die allemaal naar buiten kunnen. Nu Europa ambitie toont mag Nederland niet langer achterblijven. Ik hoop dan ook dat minister Schouten én de nieuwe regering snel en van harte zullen kiezen voor een kleinere, duurzame en levensvatbare veehouderij, uiteraard zonder kooien.
Geert Laugs is Nederlands lid van het burgercomité dat het burgerinitiatief ‘End the Cage Age’ organiseerde en directeur van Compassion in World Farming Nederland.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Freddy2
Freddy24 jul. 2021 - 5:32

Geen probleem, dan halen we ons "vlees" toch van buiten de EU waar het allemaal nog wel mag.... ? Dan exporteren we ons dure vlees naar het buitenland en importeren we goedkoop vlees vanuit het buitenland.... O wacht, dat gebeurd al.

Ch0k3r
Ch0k3r3 jul. 2021 - 8:38

150.000 handtekeningen zijn niet indrukwekkend genoeg. Vergeet niet dat de algehele tendens is dat referenda beter niet gehouden kunnen worden. 150.000 handtekeningen valt in het niet op 17,nogwat miljoen inwoners. Niet dat ik het geen goed initiatief vindt. Maar waarom zou men luisteren?

Eric Minnens
Eric Minnens3 jul. 2021 - 6:10

Minister Schouten? Dat is toch die boerendochter? Die zelf, net als dat meisje van de foto, vroeger met zo'n knuffelvarkentje rondliep? Alleen had zij op haar slaapkamertje ook nog een bijpassend piepklein kooitje waarin ze 's nachts haar knuffeltje vastketende. "Om te oefenen," zei ze dan, "voor later als ik groot ben."

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander3 jul. 2021 - 8:42

@Eric En iedereen in NL houdt z'n huisdier op een natuurlijke wijze, want het gaat om 'de ander'.

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 2:27

Schouten gaat rekken en rekken want de boeren....

3 Reacties
Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 2:28

houden liever een kippen en varkens Dachau instant. Walgelijk en misdadig.

Buitenstaander
Buitenstaander3 jul. 2021 - 8:39

@Paul Misschien moeten sommigen hier eens stoppen met telkens van die ongepaste WO2 vergelijkingen te maken.

Eric Minnens
Eric Minnens3 jul. 2021 - 11:03

@Buitenstaander "ongepaste WO2 vergelijkingen" Last van politieke correctheid, Buitenstaander? Ongepaste berispingen van jouw kant zijn wel oké?

Greendutch
Greendutch2 jul. 2021 - 20:03

1 slachterij gesloten per direct! klein verschil maar verschil. nu nog een beleid invoeren dat mensen die in de buurt van dieren werken *verstand moeten hebben * empatisch vermogen *respect tonen voor al dat leeft, groeit en bloeit want uiteindelijk zijn het mensen die dieren mishandelen, in kooien, slachterijen, stallen, vrachtwagens en ander transport, etc en idd we hebben een minister van aanpak in de dierenwereld nodig!

HJ2
HJ22 jul. 2021 - 15:50

Gaan we dan ook het verdrag met Ukraïne opzeggen? De kippen die daar worden gehouden en vrijelijk naar de EU mogen worden geëxporteerd, worden onder slechtere omstandigheden gehouden dan wat we nu in de EU gaan afschaffen. Overigens helemaal mee eens om de kooien af te schaffen.

2 Reacties
Robert022
Robert0222 jul. 2021 - 21:52

Ja maar dat opzeggen kan zo maar niet. Dat zou verspilling zijn van de tientallen miljoenen euro's EU-subsidie waarmee slechts enkele jaren geldeden die legbatterijen zijn gekocht door de Oekraïense kippenbaronnen. Bovendien waren we allemaal voor het associatieverdrag waarin Oekraïne expliciet de toegang tot de EU markt is belooft. Alleen wat Nederlandse pluimveehouders waren overigens toen al tegen. Maar niemand snapte toen waarom.

Willem D2
Willem D24 jul. 2021 - 12:27

Dit was een van de redenen waarom een meerderheid van de Nederlanders tegen het associatieverdrag met de Oekraine was, inclusief de Partij voor de Dieren.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 jul. 2021 - 13:57

Kom op, boeren, gewoon even out of the cage denken.

adriek
adriek2 jul. 2021 - 13:29

We gaan eerst nog een jaar of tien de bedrijfstak zelf de gelegenheid geven om orde op zaken te stellen, in het verleden heeft dat tenslotte zonder uitzondering tot het gewenste resultaat geleid?

1 Reactie
Knertel
Knertel2 jul. 2021 - 19:22

Yep, de gebruikelijke procedure in Nederland. Vergeet niet dat vervolgens een commissie wordt ingesteld die gaat uitzoeken wat zal moeten gebeuren om aan de EU eisen te voldoen. Dat duurt weer een aantal jaren en over de conclusies in het rapport wordt nog eens jaren geouwehoerd. Pas wanneer de (Europese) rechter de Nederlandse overheid zal dwingen om zich aan de EU-regels te houden, zal er schoorvoetend iets veranderen. Laten we hopen dat het EU kooiverbod in de vorm van een verordening wordt gegoten en niet slechts in een richtlijn, want dan komt er hoogstwaarschijnlijk alsnog niks van terecht.