Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kapotbezuinigde GGD's al vanaf begin niet in staat pandemie te bestrijden

  •  
17-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
Werkbezoek Rutte aan ziekenhuis en revalidatie coronapatienten

© UDEN - Minister-president Mark Rutte bezoekt een GGD-teststraat. Het bezoek staat in het teken van de zorg voor coronapatienten. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s), opgericht om de volksgezondheid te beschermen, zijn in de voorbije jaren zo uitgekleed en gemarginaliseerd dat ze direct al vanaf het begin van de pandemie overbelast raakten. Het AD schetst in een explosief artikel een patroon van bezuinigen, wegkijken, en ontkennen dat ertoe leidt dat Nederland niet in staat is adequaat op de uitbraak van corona te reageren. Waarschuwingen voor de gevolgen van de bezuinigingsdrift, die al sinds 2000 regelmatig zijn afgegeven, werden steevast in de wind geslagen. Politici achtten het werk van de gezondheidsdienst irrelevant. “‘Infectieziekten zijn voorbij,” kreeg een GGD-directeur van een minister te horen toen hij waarschuwde voor het uitkleden van de overheidsdienst.
De gevolgen van dat beleid zijn amper te overzien. De krant verhaalt van ontoelaatbare praktijken die doen denken aan het ongekende onrecht dat de Belastingdienst aanrichtte. Zo worden uitbraken van corona onder Nederlanders met een migratieachtergrond genegeerd, bijvoorbeeld als die plaatsvonden op bruiloften en in moskeeën.
"Onderbezetting leidde ertoe dat bron- en contactonderzoekers moeilijke onderzoeken ‘onder het kleed moesten vegen’. ,,Bruiloften met allochtonen zijn genegeerd, vanwege taalproblemen’’, bevestigen verschillende uitzendkrachten die uitbraken moesten helpen indammen. Zij kregen te horen: vul maar ‘thuis’ in als waarschijnlijkste besmettingslocatie, zodat zij een volgend dossier konden oppakken. Een nakijker toont hoe gegevens ‘boordevol fouten’ naar het RIVM gaan. (…) ‘Makkelijk’ te achterhalen uitbraken worden volgens verschillende medewerkers eerder opgepakt. Contactonderzoeker Brenda: ,,Nadat een boete voor een Utrechts restaurant de media haalde, is daar zelfs op geproost. Met één ‘voorbeeldcasus’ wilde de GGD iedereen bangmaken. De burgemeester kwam zelfs kijken hoe goed contactonderzoekers dat in kaart brachten. Maar bruiloften met allochtonen werden genegeerd, vanwege taalproblemen.’’ (…) Ook bij het vrijdagmiddaggebed in de moskee zou het devies zijn: we praten er niet over. De aanleiding daarvoor was puur praktisch, zeggen onderzoekers. ,,Er werd pragmatisch gedacht: dit lukt toch niet.’’ Contactonderzoekers vrezen dat mede daardoor relatief veel mensen met een migratieachtergrond corona kregen. Paul: ,,Als je iets laat doorwoekeren, stopt het niet. Ik ben bang dat het niet nabellen van die buitenlandse bruiloften tot meer zieken en doden heeft geleid.’’ Het doet medewerkers denken aan de toeslagenaffaire. ,,Ali’s en Fatima’s zijn anders behandeld dan Henk en Ingrid.’’"
Zij zijn niet de enige slachtoffers. Tal van andere patiënten worden niet benaderd, onder meer omdat de organisatie een archipel vormt van 25 over het land verspreidde zelfstandige eilandjes die niet voorbij hun eigen oevers kijken. Iemand die in Amsterdam positief getest wordt maar in Utrecht woont, wordt als gevolg daarvan niet gecontacteerd.
In het beleid om de overheid zo klein mogelijk te maken – “de trap van bovenaf schoonvegen” noemde Mark Rutte dat in 2010 bij zijn aantreden als premier – is de gezondheidsdienst zo gemarginaliseerd dat kundige mensen wegtrokken en de organisatie steeds slechter begon te functioneren.
"Keer op keer klinkt harde kritiek. Maar volgens experts gebeurde daar tijdens de kabinetten-Rutte niets mee. Noch minister Hugo de Jonge, noch zijn voorganger Edith Schippers (VVD), grijpt in, klinkt het. ,,Sinds 2008 zitten de GGD’s op waakvlamniveau’’, zegt oud-directeur van de GGD-koepel Laurent de Vries. ,,Een epidemie bestrijden zit er dan niet in. Alsof je tegen de brandweer zegt: de laatste tijd zijn er geen grote branden meer, laten we de boel maar afschalen.’’"
Meteen al bij de uitbraak van corona gaat het mis, zo blijkt uit het graafwerk van onderzoeksjournalist Marcia Nieuwenhuis die over een periode van maanden met honderd betrokkenen sprak.
"Een betrokken arts-microbioloog weet het nog precies. ,,Tussen tien en elf uur ’s avonds wilde ik onze allereerste coronapatiënt melden. We riepen als ziekenhuis ons crisisteam bijeen en wachtten op instructie van de GGD. Pas rond middernacht kreeg ik de GGD-arts aan de lijn. Die zei: ‘Weet u wel dat het nacht is? We bellen morgen wel terug.’ Twintig mensen luisterden mee. Wij werden totaal aan ons lot overgelaten. We hebben het er nog wel eens over hoe volstrekt krankzinnig dat was.’’ Het bleek geen incident. ,,In het begin moesten we elk geval direct melden, maar kregen we de GGD heel lastig te pakken. ’s Nachts sprak de portier meestal: ‘Die ligt te slapen.’ Complete ruzies hadden we erover. Overdag belde ik boos de GGD: ‘Jullie werken blijkbaar van acht tot vijf en daarna doe je niks meer!’’’ Die mentaliteit wordt volgens hem mede veroorzaakt door de belabberde beloning van GGD-artsen. ,,Je werkt bij de GGD óf uit enorme gedrevenheid, óf je doet het omdat je nergens anders aan de bak komt. Jammer genoeg lopen er bij de GGD ook mensen rond van de laatste categorie. Na twintig jaar uitknijpen is de GGD een uitgeperste citroen. Er is zolang bezuinigd dat je er – wanneer er echt rottigheid is – gewoon niks aan hebt.’’"
In 2015 nog werd in een rapport alarm geslagen dat 21 van de 25 GGD’s over onvoldoende medisch personeel beschikte voor infectieziektebestrijding. De waarschuwing belandde direct in een la. Bij het uitbreken van de pandemie werden de gevolgen zichtbaar. De diensten bleken veelal onbereikbaar of niet in staat te reageren. Een arts-microbioloog die bij een van de allereerste coronapatiënten van Nederland de GGD pas een dag later te spreken kreeg: ,,Het leek wel Jiskefet.”
Voorzitter André Rouvoet van de GGD zegt in een reactie op het uitgebreide artikel de “complexe bestuurlijke context” te herkennen maar hekelt de voorbeelden die genoemd worden omdat die geen recht doen. Volgens de oud vicepremier leveren de medewerkers “ondanks de bezuinigingen een mega-prestatie!”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (114)

Bert de Vries
Bert de Vries18 apr. 2021 - 9:31

Hoeveel mensenlevens heeft dit falen door de hoogste kringen gekost? Tussen de vijf- en Tienduizend? En is er ook maar één lid uit die kringen die hiervoor verantwoording moet afleggen? Of omarmt de meerderheid de moraal van die hoogste kringen als het om eigen feilen gaat: Waar gehakt wordt, vallen spaanders.

3 Reacties
Mokker
Mokker18 apr. 2021 - 11:00

Teller totaal aan corona-doden staat op 16.000+, maar denk jij dat daar een substantieel deel van te voorkomen was geweest? Vooralsnog heb ik nog niet gehoord dat men in Nederland door capaciteitsgebrek triage heeft moeten toepassen.

gimli55
gimli5518 apr. 2021 - 13:08

@Mokker De verpleeghuis patienten uit het begin, zo'n 6500 doden, werden niet beschermd door het dragen van mondkapjes van de zorgmedewerkers. Dat was niet nodig volgens de regering. De triage heeft hier niets mee te maken. Dit was een bewuste kosten bezuiniging, ik ken een aantal zorgmedewerkers die zelf de kosten hebben gedragen om de patienten te beschermen. In 1 maand vervijfvoudigde de kosten van bescherm materiaal, er hebben net als nu, met het testen, sommige mensen erg veel geld verdiend. Je reactie heeft wel iets te maken met de reageerder, maar niets met het onderwerp.

Bert de Vries
Bert de Vries18 apr. 2021 - 13:46

Mokker, de vraag is wat beter beleid had opgeleverd. En dan niet alleen beter beleid terzake vaccinatie (dat beleid faalt jammerlijk) maar ook terzake bijvoorbeeld beschermingsmiddelen in verzorgings en verpleeghuizen. Om maar een paar kleine dingen te noemen. Beter beleid had duizenden doden gescheeld. En over triage gesproken: een kankerbehandeling een half jaar uitstellen is in veel gevallen ook een triage.

Buitenstaander
Buitenstaander18 apr. 2021 - 9:27

Kapotbezuinigen roept toch automatisch de associatie op dat er geen geld meer is overgebleven. Maar misschien moeten al die enthousistelingen die bij het minste of geringste roepen: "Meer geld!" eens even nadenken over het volgende: Hoeveel meer denk je in die simpele overtuiging dat dan genoeg is, want pakweg 100 miljard aan zorg is me nogal wat. 200 miljard? En wie gaat dat dan betalen ten koste van wat? De 'rijken' weer? Of moeten we eens willen nadenken of dit bedrag best heel mooi is, maar we in Nl zo versnipperd zijn dat er heel veel geld effectiever gebruikt kan worden. Ik zelf woon in een kleine regio waar alleen al voor ouderenzorg er 11(!) organisaties naast elkaar actief zijn. Kijk eens naar de jeugdzorg; hoeveel instanties zich met je kind bemoeien als er iets mis is. Waarom, omdat we zo versnipperd zijn, en de TweedeKamer is daar ook een voorbeeld van: 17 fracties, hoe haal je het in je hoofd, en iedereen wil z'n eigen ding doen. Ben je het er niet mee eens, dan werk je niet naar iets gezamelijks toe, nee dan begin je je eigen partij of organisatie. Kijk daar eerst maar eens naar.

Joop den Uil
Joop den Uil18 apr. 2021 - 8:18

volgens mij is Schippers ermee begonnen: marktwerking en bezuiniging , onder de slogan : we willen toch niet dat de verzekeringspremie omhoog gaat ? Schippers werd door die bezuiniging bijna beloond met het premierschap. Tot mn schaamte beken ik dat het de PvdA was die de JSF er doorheen drukte . 18 stuks en voor elke straaljager had er een super ziekenhuis gebouwd kunnen worden. We kunnen dus stellen dat de corona uitbarsting gecreeerd is door rode gevechtswapens in de lucht (die ook nog eens lekker veel herrie maken zodat je elke keer herinnerd wordt aan een rode roos)

1 Reactie
LaBou
LaBou 18 apr. 2021 - 10:57

Schippers heeft niet of nauwelijks bezuinigd op de zorg. Schippers heeft de kosten bij anderen over de schutting gegooid. Daarmee werd háár begroting ineens een stuk gunstiger. De 'cliënt' oftewel de melkkoe weet wel beter.

itsme3
itsme317 apr. 2021 - 21:42

Kapotbezuinigd is hier een heel populair woord. Ik weet niet hoe het budget van de GGD zich ontwikkeld heeft, maar in politieke kringen betekent het woord bezuinigen iets anders dan in het normale taalgebruik. In de politiek betekent het minder extra uitgeven dan gepland. Het totale budget voor gezondheidszorg is de afgelopen jaren dan ook maar één keer daadwerkelijk gedaald, de andere jaren was er altijd een (forse stijging..

15 Reacties
Zandb
Zandb18 apr. 2021 - 6:02

Itsme Als ik nu een goede auto nodig heb en daarvoor geld reserveer, maar ik bedenk gedurende dan, dat ik dat benodigde geld niet heb of ergens anders voor wil gebruiken......

LaBou
LaBou 18 apr. 2021 - 6:12

Tuurlijk itsme. Als jij dat zegt. Maar het is natuurlijk wel zo dat de theorie leuk en aardig is maar de praktijk is toch heel wat grimmiger (en veel negatiever) dan itsme hier wil doen voorkomen.

Mark Huysman
Mark Huysman18 apr. 2021 - 6:16

[Het totale budget voor gezondheidszorg is de afgelopen jaren dan ook maar één keer daadwerkelijk gedaald, de andere jaren was er altijd een (forse stijging..] Dat is niet waar. De overheidsuitgaven als percentage van het BBP (dat is het enige zinnige om naar te kijken) dalen sinds eind jaren ’70. In de jaren na de crisis van 2007/8 was er een kleine toename (omdat het BBP inzakte) maar vanaf 2011 daalden de uitgaven alweer. Zie: https://economie.rabobank.com/publicaties/2015/juli/nederlandse-overheid-geeft-niet-meer-uit-dan-gemiddeld-in-europa/ figuur 4.

itsme3
itsme318 apr. 2021 - 6:33

@mark heysman We hebben het over gezondheisuitgaven (zo'n 100 miljard per jaar en een derde van het overheidsbudget) en u komt met een grafiek over overheidsuitgaven aanzetten. Wat is daar überhaupt de relevantie van, behalve dat u de overheidsuitgaven het liefst zo hoog mogelijk hebt.

Buitenstaander
Buitenstaander18 apr. 2021 - 9:17

@Mark Misschien moet je het anders willen zien, misschien moelijk maar toch: Een land dat ongeveer 100 miljard aan zorg uitgeeft, 100 miljard, en dan nog niet in staat is om z'n GGD goed te laten lopen. Misschien is dat enig onderzoek waard. Dan is het woord kapotbezuinigd toch wel tenenkrommend.

gimli55
gimli5518 apr. 2021 - 9:20

@Itsme Begrijpend lezen is moeilijk en van onderwerp veranderen komt de aanhangers van het neoliberalisme goed uit, maar dit onderwerp gaat iver de GGD's, niet over de zorg in het algemeen. Maar over de belabberde toestand waarin de GGD's zich bevinden. Het gebrek aan professionaliteit, deze crisis niet effectief en adequaat kunnen bestrijden. Het vaccineren is een voorbeeld van slecht managen van de situatie en waar komt de neoliberaal itsme mee? Zullie krijgen al jaren meer, dus ik snap het probleem niet. Er is al 20 jaar niet genoeg uitgegeven om de GGD's op een niveau te houden, waarbij een crisis zals Covid adequaat en effectief wordt aangepakt. Lees het stuk en huiver, er is gewaarschuwd en het was geen kwestie van of maar van wanneer. Stop met reageren vanuit een vooroordeel dat het neoliberalisme ons gaat redden en dat er niets aan te doen is. Ga eens inhoudelijk in op het stuk. Stop met wegduiken, ontwijken en bagataliseren.

Bert de Vries
Bert de Vries18 apr. 2021 - 9:45

itsme, onder Lubbers is het rijk begonnen met het overdragen van de GGD's aan de gemeenten. De gemeenten werden ook verantwoordelijk voor de bekostiging van de GGD's. Ze kregen daarvoor een budget van het rijk. Dat budget was slechts een deel van het bedrag dat het rijk kwijt was aan de GGD's. Onder Kok, Balkenende en Rutte, allen uitgesproken rechts, werd dit beleid geïntensiveerd. GGD's werden ingericht als ondernemingen. Autonomie werd het nieuwe normaal. Samenwerken werd vaak een belangenstrijd. Voor het nieuwe leiderschap werd dominantie in plaats van coördinatie een eerste vereiste. Overigens: stijgen en dalen moet altijd in samenhang worden gezien. Als door forse belastingverlaging de staat minder inkomsten heeft en de uitgaven voor de zorg stijgen enigzins, dan is wel sprake van een kostenstijging maar die is relatief,.

Buitenstaander
Buitenstaander18 apr. 2021 - 10:12

@LaBou LaBou toch: Wat is dat nou voor een dooddoener naast u normaliter intelligente beschouwingen? "de praktijk is grimmiger..." Nee, gewoon de feiten: We geven meer dan 100 miljard aan zorg uit en we krijgen het met dat geld niet voor elkaar. Dan is roepen om nog meer geld, zonder je er verder in te willen verdiepen wel simpel. Vooral als jezelf dat geld niet wil of kan ophoesten

Buitenstaander
Buitenstaander18 apr. 2021 - 10:20

@gimli Er is ook nog een verschil, blijkbaar, tussen begrijpend lezen en de materie echt willen begrijpen: GGD = de zorg, dus nu niet ineens alles kunstmatig opknippen. En het is wel weer erg uitdebocht om ook dit met neoliberalisme te verbinden. Het is eerder zo dat we alles in Nl zo versnipperd willen doen, dat niemand nog een overzicht heeft, en we vooral vinden dat iedereen zich ermee mag bemoeien. Waarom was bv Isreal zo succesvul, niet alleen, maar ondermeer omdat het uitgevoerd werd als een grote logistieke militaire operatie. Top down, zonder inmenging. Zie je het voor je in NL? Geen talkshow die nog wat te doen heeft....

itsme3
itsme318 apr. 2021 - 10:26

@gimli55 Dat begrijpend lezen moeilijk is, dat bewijst u met uw eigen reactie. Ik zeg hier duidelijk dat het hier over de hele gezondheidzorg gaat en niet over de ggd alleen. Mijn punt is dat het woord kapotbezuinigd te pas en te onpas misbruikt wordt, vooral door mensen als u.

LaBou
LaBou 18 apr. 2021 - 11:00

Wordt door diverse reageerders uitgelegd dat het over de GGD's gaat, komt ene buitenstaander toch weer met de zorg. En ja, de werkelijkheid zoals de gewone man die ervaart is meestal heel wat grimmiger dan de roze werkelijkheid van de bestuursbubbel waar ook 'buitenstaander' zich schijnt te bevinden.

vdbemt
vdbemt18 apr. 2021 - 12:54

Dat laatste is natuurlijk niet raar als de bevolking blijft groeien. En als er, en dat gebeurt natuurlijk voortdurend, nieuwe methodes en medicijnen ontdekt worden die resultaat hebben. Het gaat er, in principe toch om bij de zorg dat een arts er alles aan doet om een patient te genezen. Dat botst met, en lijdt onder, 'het-mag-vooral-niet-veel-kosten-principe' van liberaal.

gimli55
gimli5518 apr. 2021 - 13:15

@Buitenstaander Ik heb nog nooit zo'n onzin gelezen, de GGD's zijn onderdeel van de zorg, maar de zorg is veel meer. Het budget van de zorg zal in absolute zin zijn gestegen, maar niet in percentage van de totale begroting. Derhalve is er bezuinigd. Dat geldt ook voor het onderwijs en de veiligheid. @Itsme Het onderwerp is de GGD's en natuurlijk gaat neoliberaal rechts uitgebreid over een ander onderwerp. Net als het kabinet geven ze geen antwoord op de gestelde vraag en geven ze uitgebreid antwoord op niet gestelde antwoord. Dat is ontwijken en wegduiken, proberen van onderwerp te veranderen. In ieder geval niet inhoudelijk en niet relevant.

Mark Huysman
Mark Huysman18 apr. 2021 - 13:22

[We hebben het over gezondheisuitgaven (zo’n 100 miljard per jaar en een derde van het overheidsbudget) en u komt met een grafiek over overheidsuitgaven aanzetten. Wat is daar überhaupt de relevantie van, behalve dat u de overheidsuitgaven het liefst zo hoog mogelijk hebt.] Je hebt gelijk, ik had dat daar duidelijker over moeten zijn: de grafiek laat zien dat we als samenleving steeds minder collectief uitgeven. Van 60% bbp eind jaren 70 naar 45% 2015. Zelfs als binnen die uitgaven het aandeel voor de zorg wat toeneemt dan is dat heel makkelijk te dragen omdat de totale uitgaven dus enorm dalen. En omdat we zo’n rijke samenleving zijn is er geen enkele reden tot bezuiniging en alle reden om goed voorbereid te zijn op gezondheidscrises als de huidige.

EenMening
EenMening19 apr. 2021 - 8:43

@Mark In de jaren 70 werd ongeveer 60% van het BNP collectief uitgegeven. Dat is hoe je het went of keert aan de hoge kant en neigt naar socialisme. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederland, ondanks de aardgasbaten, eind jaren 70 een periode van stagflatie en hoge werkeloosheid doormaakte. Een verdeling 45/55 is wat aan de lage kant, 50/50 lijkt me heel redelijk. Een welvarende middenklasse met eigendom in de vorm huizen, land en bedrijven, gecombineerd met sterk maatschappelijk middenveld, zijn een goed tegenwicht tegen de macht van de staat en zijn een absoluut vereiste voor welvaart en democratie.

DanielSchie
DanielSchie17 apr. 2021 - 21:18

“Ik ben bang dat het niet nabellen van die buitenlandse bruiloften tot meer zieken en doden heeft geleid.’’ Het doet medewerkers denken aan de toeslagenaffaire. ,,Ali’s en Fatima’s zijn anders behandeld dan Henk en Ingrid.’’ Beetje de omgekeerde wereld…een buitenlandse bruiloft. In de meeste gevallen gepaard met meer dan de voorgeschreven gasten en de Corona regels minder strak gehanteerd. Vervolgens breekt er paniek uit. Iemand heeft Corona onder de lede. De GGD moet iedereen bellen. Probleem is echter dat de feestvierders veelal de Angelsaksische talen niet machtig zijn maar van de GGD wordt verwacht dat zij de overvloed van buitenlandse talen wel beheersen. Gaat er maar aan staan om een niet Nederlands sprekende Somaliër, Soedanees of Turk uit te leggen dat ze onderdeel uitmaken van een bron onderzoek. De extra tijd die de GGD kwijt is aan zo persoon hadden ze al 10 andere mensen kunnen bellen die de Nederlandse taal wel machtig zijn. Een geluk bij een ongeluk is het feit dat het Nederlands de eerste voorkeurstaal is van Henk en Ingrid. Misschien dat degene die de NL taal niet machtig zijn en in Nederland wonen die schotel eens de deur uit doen en zich meer richten op een cursus Nederlands. Schijnt ook te helpen bij het vinden van een betere aansluiting in de maatschappij. Vermoeiend als bepaalde lieden geen eigenaarschap pakken maar als het misgaat in de slachtofferrol kruipen en vooral wijzen naar de ander.

7 Reacties
Zandb
Zandb18 apr. 2021 - 6:07

Daniel Ja, díe zullen vast de oorzaak zijn: die buitenlanders!

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2021 - 6:22

Dat kan allemaal wel waar zijn betreffende die bruiloften, maar ook dan is de GGD verantwoordelijk (gemaakt) voor het BCO en het tegengaan van verspreiding en het waarschuwen van mensen. Wat ook niet goed te praten is, zijn de vele grootschalige koffiedrink-partijtjes.

Mark Huysman
Mark Huysman18 apr. 2021 - 6:51

Je kon erop wachten: de GGD’s zijn wegens bezuinigen niet toegerust om een serieuze gezondheidscrisis het hoofd te bieden. Maar wie hebben het gedaan: de buitenlanders! Het komt bij onze racisten niet in het hoofd op dat je in een noodsituatie als deze nu eenmaal wat extra moeite moet doen om sommige bronnen en contacten op te sporen, zeker als die bronnen en contacten de taal minder machtig zijn. Dan heb je tolken en connecties nodig. Maar die moet je betalen en daar moet je moeite voor doen. En dat past kennelijk niet in het budget. Dus dan laat je het maar lopen.

djh
djh18 apr. 2021 - 8:27

Zandb 18 april 2021 at 08:07 Lezen is niet je sterkste kant he? Daniel beweert niet dat "die buitenlanders" de oorzaak zijn, maar het gebrek aan beheersing van de Nederlandse of Engelse taal onder deze mensen, wat een contactonderzoek ernstig bemoeilijkt. Hetzelfde verschijnsel zie ik op mijn werk met mensen van buiten de EU die hier al decennia wonen, maar nog steeds uiterst gebrekkig Nederlands spreken, wanhopig vasthoudend aan hun eigen taal en cultuur. Uiteraard is dat de schuld van die racistische witte Nederlanders die alles uit de kast halen om iedere vorm van integratie tegen te werken.

FromValue
FromValue18 apr. 2021 - 9:35

In deze gezondheidscrisis is naar mijn weten capaciteit in het bron en contact onderzoek altijd het probleem geweest. Aangezien dit een zeer unieke situatie is, zou capaciteit altijd een issue zijn geweest. Dunkt mij dat het vrij logisch is dat men niet de ruimte heeft om verschillende talen te ondersteunen in het bron en contact onderzoek en dat het niet geheel onlogisch is dat Nederlands een gemene deler is. Weinig racistisch aan, maar een wijze les in het migratiebeleid. Taal onderwijs is een must en het ondersteunen van andere talen is het paard achter de wagen spannen, wat in dit geval, vrij fataal was voor de betreffende bevolkingsgroepen aangezien daar het aantal sterfgevallen hoger was dan het gemiddelde.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2021 - 10:48

De talenopleidingen staan al jaren onder druk omdat er niet genoeg studenten zijn. Dat heeft invloed op de beschikbaarheid van gediplomeerde tolken. Het beroep van tolk is niet beschermd dus de GGD had ook "leken" kunnen werven maar de GGD zou er dan wel een organisatorisch probleem bij hebben gehad.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 apr. 2021 - 9:13

Het ging hier niet om werkelijke onbereikbaarheid vanwege de talen. Het was een smoes omdat ze geen capaciteit hadden überhaupt die onderzoeken te doen, die track en trace, laat staan bij zo'n grote groep. Ze hebben derhalve gedaan alsof die bruiloften helemaal niet voorgekomen waren, niet bestonden. Dat is iets anders. Dat 'smoesje' is er zomaar bijgehaald om er überhaupt niet aan te beginnen! Net te doen alsof ze niet bestonden.

Viso
Viso17 apr. 2021 - 20:42

Ik zie de huidige situatie niet als wegkijken maar als een rekening die heel lang is blijven liggen om maar vooral te kunnen blijven voldoen aan het idealistische utopische plaatje. Het echte wegkijken is al heel lang geleden begonnen. 40 jr. gidsland en het beste jongetje van de klas spelen kent een hele hoge rekening die alleen maar duidelijk maakt dat idealisme en realisme twee heel verschillende dingen zijn.

2 Reacties
JanB2
JanB217 apr. 2021 - 22:34

Precies. Corona presenteert de rekening van 40 jaar wanbeleid. Op alle gebieden, met inbegrip van de chinese greep naar de macht (mede mogelijk gemaakt door het westerse grootkapitaal dat zich liet lokken met lage loonkosten).

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2021 - 9:47

Decentralisatie, gebrek aan centrale aansturing en gebrekkige samenwerking en communicatie. De logistieke puinhoop is niet simpelweg een geldkwestie.

EenMening
EenMening17 apr. 2021 - 20:06

De grootste fout die onze regering gemaakt heeft is het uit handen geven van de inkoop van de vaccins. De Britten hebben dat veel beter gedaan omdat ze niet gehinderd worden door de extreme Europese bureaucratie: 10-0 voor Boris Johson. Intussen heeft niemand heeft het meer over de nadelen van Brexit... Er wordt veel geklaagd over het verloop van de vaccinaties hier te lande. Nederland staat op dit moment op de 9e plaats van de 27 EU-landen, maar het verschil met de nummers 5 t/m 8 is klein. Aantal toegediende doses covid-19-vaccin per 100 inwoners, 27 EU-landen: Malta 59,94 Hongarije 45,72 Litouwen 28,32 Estland 27,04 Spanje 26,37 Denemarken 26,08 Oostenrijk 25,92 Duitsland 25,46 Nederland 25,07 België 25,04 Finland 24,98 Slovenië 24,56 Luxemburg 24,51 Italië 24,22 Frankrijk 23,85 Portugal 23,83 Griekenland 23,41 Slowakije 23,25 Cyprus 23,11 Zweden 22,94 Ierland 22,7 Tsjechië 22,63 Polen 22,42 Roemenië 20,79 Kroatië 15,04 Letland 10,7 Bulgarije 9,13

2 Reacties
HarrieV2
HarrieV218 apr. 2021 - 7:04

De Britten hebben er van kunnen profiteren dat ze maar met één Europa van doen hadden, maar doe nu niet voorkomen of als het elk land voor zich was geweest dat dat dan voor Nederland beter had uitgepakt. Denk eerder het tegenovergestelde. De leveranciers hadden elk land tegen elkaar kunnen uitspelen en zij waren de lachende derde geweest. De Britten hebben nu al hun portemonnee moeten trekken om deze goede deal te kunnen krijgen.

EenMening
EenMening19 apr. 2021 - 8:21

@HarrieV Je geeft een nogal domme reactie omdat je de realiteit niet onder ogen wilt zien. Zelfs Trump heeft ervoor gezorgd dat er voldoende vaccins voor 300 miljoen Amerikanen zijn, inclusief een exportverbod. Boris Johnson heeft zeer goede afgespraken gemaakt en ook niet op geld gekeken. Daarom zijn beide landen zeer ver met vaccineren en kunnen ze weer open, zodat ze een economische voorsprong kunnen opbouwen.

Welp2
Welp217 apr. 2021 - 18:50

Misschien een kleine correctie : André Rouvoet is niet "de voorzitter van de GGD", maar van "GGD GHOR Nederland", welke een koepelorganisatie is van alle GGD’en en GHOR bureaus in Nederland. Dat klinkt misschien hetzelfde of soortgelijk, maar qua verantwoording valt Rouvoet niet onder de ministeries. Als de GGD'en hadden besloten om een bepaald persoon aan te wijzen voor de catering van de lunch, zou die persoon qua verantwoording dezelfde status hebben als Rouvoet.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2021 - 20:56

Rouvoet was vanuit de politiek aangesteld, overkoepelende inderdaad. Hij heeft gelogen dat hij zwart ziet. In ieder geval niet de waarheid verteld. Ook vanuit RIVM en VWS is gelogen dat het zwart zag, De GGD vertegenwoordiger 'de arme stuntelaar' hoe kan het ook anders, moest zeggen wat de politiek en het RIVM kwijt wilden. Je zag aan heel die man al dat hij zelf niet geloofde wat hij zei.

mordicant
mordicant17 apr. 2021 - 17:53

Al dit soort bezuinigingen gebeuren met instemming van de kiezers (die kiezen immers de bezuinigers) en nu schreeuwen de burgers moord en brand. Het is precies hetzelfde als met de bezuinigingen op defensie, Her electoraat: "waar hebben we in godsnaam een leger voor nodig!?" Overheid bezuinigd dientengevolge en als dan toch de pleuris uitbreekt: "Waar is ons leger? Waarom hebben we zo'n zwak ongeoefend kutlegerje!!" En de burger is weer eens ernstig verontwaardigd ... .

5 Reacties
Zapata
Zapata17 apr. 2021 - 20:34

Spreek voor jezelf, niet met instemming van mij. En mij zal je ook nooit horen klagen over de omvang van onze krijgsmacht.

JanB2
JanB217 apr. 2021 - 22:36

Al dit soort bezuinigingen gebeuren met instemming van de kiezers (die kiezen immers de bezuinigers) en nu schreeuwen de burgers moord en brand. Ik zet dan ook (al langer) grote vraagtekens bij het algemeen kiesrecht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2021 - 6:26

mordicant Aan mij heeft het niet gelegen, gelukkig maar.

mordicant
mordicant18 apr. 2021 - 6:41

Zapata, ik spreek niet over mezelf en niet over jou persoonlijk maar over het electoraat, en daar hoor jij waarschijnlijk ook bij, dat is nou de makke van democratie.. Het electoraat is heel goed in staat om foute beslissingen te nemen, dat is in de afgelopen jaren in het VK en in de VS wel gebleken.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead18 apr. 2021 - 8:08

Ik weet niet over wie u het heeft, meneer Mordicant. Over u zelf wellicht ? Ik hoor namelijk niemand moord en brand schreeuwen.

Bouwman2
Bouwman217 apr. 2021 - 17:18

De democratie maakt alles stukken langzamer. Iedereen wil transparantie, het naadje van de nylon tot op de denier weten. Alle besluitvorming is aldus veroordeeld tot niet sneller dan 100. Dat was de wens die werd gerealiseerd. Iedereen was blij, en het " eindelijk"zuchtte door het land. . Wie 107 reed ging toch op de bon, dat vond men fantastisch? Je denkt dat je meer bent dan ik, met je "dikke BMW?" Nou, zei de mevrouw Van der Heijde, daar ga ik dus even vóór liggen,.Het kan me niet schelen dat ik er een gebroken dit of gekneusde dat aan over overhoud. Het moet nou maar eens gezegd worden. Ze wierp zich onder de wielen van Klaas Dijkhoff. Niemand bekommerde zich om Klaas die verstard van schrik achterin de BMW zat. Klaas reed te hard. Klaas die was de schuldige. Die is van de VVD. Je kunt - volgens mij dan- beter vertellen dat je ouwe tante van de NSB was. Je ziet, snel rijden in een BMW is niet wenselijk. Met de trekschuit kwam er er ook en hoe gezellig was het niet in het roefje? Verwacht daarom van de GGD en de Overheid niet dat het snel gaat. Ze moeten ook luisteren naar mensen als mevrouw Van der Heijde. Mevrouw Van der Heijde, die werd uitgenodigd om haar verwondingen iedereen te tonen en haar beklag te doen. Klaas niet .Die lag nog te bekomen van de schrik toen er onverwacht gebeurde wat in nachtmerries wel geschiedt. Het is de democratie die alles vertraagt.. Schaf af. Wie riep dat ook weer? Was dat wijlen drs Janmaat niet?

1 Reactie
LaBou
LaBou 18 apr. 2021 - 6:14

????????

Oki Doki
Oki Doki17 apr. 2021 - 15:54

Er komt nog een tijd dat mensen worden wegbezuinigd in Nederland, mensen kosten teveel geld.

[verwijderd]
[verwijderd]17 apr. 2021 - 15:46

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons17 apr. 2021 - 17:18

Arbeider: mee eens. Men verwacht blijkbaar van GGD inhuurkracht dat die meerdere talen spreekt. Ik liep vandaag in de stad en zag een man van een jaar of 30 met een kind van ongeveer 3 jaar in een kinderwagen. Toen het kind begon te huilen begon de man in het Turks tegen dit kind te praten. Je moet dan niet verbaast zijn wanneer dit kind met een taalachterstand op de lagere school gaat beginnen.

Bouwman2
Bouwman217 apr. 2021 - 17:25

Heel veel mensen uit islam milieus komen niet in de moskee, knul. En bruiloften zijn er ook niet veel, moslims leven nu in zonde. Net als al die andere mensen. Ik heb zelfs gehoord van homo's die in zonde leven.

Exkraker
Exkraker17 apr. 2021 - 19:36

@Bouwman Er zijn nog steeds grote bruiloften. Niet alleen bij Moslims, ook bij Hindoestanen.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl17 apr. 2021 - 21:06

"Mensen spreken de taal niet omdat ze niet integreren etc. En dan heeft de belastingdienst en GGD het gedaan." Insinueer je nu, al dan niet indirect, dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire dat gewoon allemaal aan zichzelf te danken hadden?

Joop Schouten
Joop Schouten17 apr. 2021 - 15:18

De VVD is debet aan deze ellende maar mensen blijven ze kiezen. Achterlijk volk.

4 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons17 apr. 2021 - 17:05

Joop, je hebt artikel waarschijnlijk niet (goed) gelezen. Bezuinigingen op GGD begonnen 30 jaar geleden. Toen zat Rutte nog op school en het waren Lubbers/Kok die dit proces zijn gestart. Het was logisch dat GGD niet genoeg mankracht had want anders zouden ze voor de COVID uitbraak alleen duimen zitten te draaien. Wanneer hopelijk binnenkort de COVID crisis beter onder controle is is het inderdaad nodig om de gehele medische organisatie in Nederland eens goed onder de loep te nemen want het lijkt nu wel een beetje complex en burocratisch, hetgeen de snelheid van besluitvorming niet ten goede komt.

Bouwman2
Bouwman217 apr. 2021 - 17:27

Maar 2,1 miljoen achterlijken? Wat een geruststelling, ik dacht een miljoen of negen.

JanB2
JanB217 apr. 2021 - 22:38

Bezuinigingen op GGD begonnen 30 jaar geleden. Het CDA is VVD light en na Lubbers nam de VVD sowieso de financiele regie in handen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2021 - 7:02

Bouwman 2,5 miljoen gelovigen misschien! IOf hebben de farizeeërs het heft al overgenomen?

Mokker
Mokker17 apr. 2021 - 14:33

Het is geen toeval dat bepaalde groepen oververtegenwoordigd zijn op de ICs, en dat heeft alles te maken met gedrag en niet willen luisteren naar de overheid. 'Mensen met een migratieachtergrond' hebben geen toegang tot het nieuws of hebben extraspeciale voorlichting nodig omdat?

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman217 apr. 2021 - 17:33

Wel nee, toeval speelt een grote rol. Je denkt, ga ik lekker in de zon liggen in een onoverdekte gevangenis met lauw zwembad op Rhodos, , krijg je toch diarree. Heeft toch iemand zijn plas niet op kunnen houden.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl17 apr. 2021 - 21:09

"Het is geen toeval dat bepaalde groepen oververtegenwoordigd zijn op de ICs, en dat heeft alles te maken met gedrag en niet willen luisteren naar de overheid." Ja, 75% van de coronagevallen op de IC is nog steeds obees, las ik gisteren nog in de reguliere media. Dat is inderdaad geen toeval, heeft alles te maken met gedrag. Maar niet met de overheid, want de McDrive is echt gewoon nog open...

Mark Huysman
Mark Huysman17 apr. 2021 - 14:10

Ze maken alles kapot. Ze laten duizenden mensen onnodig sterven. Ze liegen alles bij elkaar. En nog stemmen er hele volksstammen op Rutte en zijn boevenbende.

17 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.217 apr. 2021 - 14:53

Links biedt gewoon geen alternatief. Ik noem maar even biomassa en architecten uit Syrië. Het is al net zo leugenachtig.

HappyBuddha
HappyBuddha17 apr. 2021 - 15:48

Dr House zei altijd: Mensen liegen en zijn morons. Klopt wel.

Tom7
Tom717 apr. 2021 - 15:52

Rustig, rustig, wees niet bang, wees gewoon die nuttige i.i.o.t, help is on his way, een onderhuids sensortje en hoppa, free to go. A sensor that can tell you if you're sick, Pentagon vind het helemaal toppie. (CBS 60 min.) https://www.youtube.com/watch?v=No5Bz2eHNtA , t is maar een voorbeeldje waar nu met sensoren op getest wordt, daarom angst, angst, angst. (ken er zo een riedel bij linken, maar doet ik nie????)

Max_Konijn
Max_Konijn17 apr. 2021 - 16:12

Beste Mark Huysman Wel erg makkelijk om alleen maar overal kritiek op te hebben en mee te huilen met de wolven in het bos. Politiek is keuzes maken. Als je in normale omstandigheden met 1.400 ic’s de beste gezondheidszorg van de wereld kunt bieden, moeten we dan standaard 2.500 bedden operationeel hebben? Zelfde geldt voor de GGD, als we een normale bezetting hebben, waar we in normale omstandigheden voldoende aan hebben, moeten we dan een organisatie in stand houden om ten aller tijde een crisis aan te kunnen die eens per 100 jaar voorkomt? Wat doen al die mensen als het geen crisis is? Koffie drinken en wachten tot er één uitbreekt? Kost ook nog bakken met geld. Hoe gaan we dat opbrengen? Ga jij meer belasting betalen? Uitkeringen verlagen? Minder geld naar asielzoekers en naar Europa? Nee hè? Jij laat dit weer betalen door de middenklasse, die al het zwaarst belast is. Net als in al die reacties van je op dit forum.. overal moet geld voor vrijgemaakt worden, zolang jij er maar niet voor hoeft in te leveren.

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 apr. 2021 - 17:12

@Hoofschuddend Wie gaat dat betalen? Heel simpel, het bedrijfsleven meer belasten, en de hogere.inkomens.meer belasten - met een tarief zoals het vroeger gebruikelijk was. Zodat er genoeg geld in de schatkist komt om alles te kunnen betalen, en zodat zij ook meer dan genoeg overhouden om daarmee prima rond te kunnen komen.

Exkraker
Exkraker17 apr. 2021 - 19:37

@Mark De Nederlandse sterftecijfers zijn redelijk vergelijkbaar met die van veel andere Europese landen. Blijkbaar doet niemand het goed.

Mark Huysman
Mark Huysman17 apr. 2021 - 19:53

Hoofdschuddend is er als middenklasser kennelijk erg slecht aan toe. Elke keer beklaagt hij zich over de belastingen. Ik denk dat hij een tijdje op een bijstandsuitkering gezet moet worden om te voelen hoe het is als je echt niks hebt. En voor de duidelijkheid: ik nog nooit ergens hier op dit forum gesteld dat middeninkomens zwaarder belast zouden moeten worden. Het geld moet gehaald worden waar het zit: bij de rijkste 1% en bij de grote bedrijven. Die hebben de afgelopen decennia het ene voordeel na het andere binnengesleept dankzij de rechtse partijen. Tijd om de balans te herstellen zodat we de voorzieningen weer kunnen heropbouwen.

EenMening
EenMening17 apr. 2021 - 21:08

@Mark Huysman Overdrijven is ook een vak. Nederland telt ca. 1 miljoen armen, dat impliceert dat 16,5 miljoen mensen onder normale omstandigheden NIET arm zijn. Als je niet van arctische winters houdt, is Nederland een van de beste landen om te wonen. Daarom enkele kantekeningen: - Nederland heeft een zeer goede infrastructuur. De beste dijken ter wereld, prima wegen, een van de drukst bereden spoorwegnetten ter wereld met bijna 400 stations, de 1e en de 5e haven van Europa, Schiphol en eerste klas waterwegen. - Nederland heeft een gevarieerde economie. Die de afgelopen jaren vrijwel volledige werkgelegenheid garandeerde. - Nederland heeft een lage staatsschuld, zodat er nu tegen zeer lage rente veel geleend kan worden. - ca 5,1 miljoen mensen ontvangen een uitkering; 5 miljoen mensen ontvangen een of meer toeslagen, 3 miljoen mensen ontvangen een aanvullend pensioen. - de inkomensongelijkheid is relatief laag - Het totale pensioenvermogen bedraagt ca 1,5 biljoen euro. Daardoor zijn de vermogensongelijkheid en de Gini-coëfficient lager dan vaak wordt beweerd. Dit vermogen is belegd in bedrijven, staatsleningen en onroerend goed. Iedereen met pensioenaanspraken is dus aandeelhouder - Bij de overheid werken ca 915.000 mensen (voltijdequivalent); daarnaast zijn meer dan een 1.000.000 mensen werkzaam in zorg en welzijn. Deze werknemers worden grotendeels uit de algemene middelen betaald. - Nederland telt bijna 8 miljoen woningen voor 17,5 miljoen mensen. Dat zou normaliter vodoende moeten zijn, ware het niet dat 3 miljoen mensen alleen wonen. - 56% daarvan zijn koopwoningen (ca 4,5 miljoen); iedereen die voor 2010 een huis gekocht heeft is spekkoper - Nederland telt een groot aantal monumentale, goed onderhouden steden waar het goed toeven is - in Nederland rijden ca 8,7 miljoen personenauto's rond - in 2019 gingen ruim 14 (!) miljoen mensen ca 40 miljoen keer op vakantie, waarvan ruim 11 miljoen naar het buitenland gingen - Nederland heeft prima universiteiten en de beste landbouwuniversiteit van de wereld. Buitenlandse studenten studeren hier graag - De gezondheidszorg is onder normale omstandigheden voldoende. etc.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl17 apr. 2021 - 21:11

"Dr House zei altijd: Mensen liegen en zijn morons. Klopt wel." Frank Zappa zei: the universe consists of protons, electrons, neutrons and morons.

EenMening
EenMening17 apr. 2021 - 21:12

- Nederlanders leven gemiddeld een jaar langer dan Duitsers, ondanks die 30.000 ic-bedden

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker17 apr. 2021 - 21:25

@sAt0Ri... Anderen dan jijzelf moeten de rekening betalen, dat is wat je eigenlijk zegt.

Max_Konijn
Max_Konijn17 apr. 2021 - 21:31

Ik heb het relatief gezien niet slecht, maar werk er ook hard genoeg voor. Je gelul over ik wil dat de rijkste 1procent en de grote bedrijven gaan betalen is een fabeltje. Wordt tijd dat je dat eindelijk eens door krijgt. De rijkste particulieren kunnen eenvoudig hun vermogen uit de buurt van onze belastingdienst houden. En dat geldt niet alleen voor de allerrijksten, kijk bijvoorbeeld ook naar al die topsporters die op papier in Monaco wonen. Grote bedrijven idem dito.. waarom denk je dat bijvoorbeeld IKEA al z’n holdings in NL heeft? En Apple alle Europese winsten in Ierland laat belasten? Inkomens tot 3.000 bruto betalen nauwelijks belasting Dus het moet weer van de middenklasse komen, zoals altijd. Dus ook van de verpleegkundigen, de agenten en de leraren. Je wilt dat ze meer gaan verdienen, maar uiteindelijk gaan ze weer de rekening betalen.

JanB2
JanB217 apr. 2021 - 22:39

Als je in normale omstandigheden met 1.400 ic’s de beste gezondheidszorg van de wereld kunt bieden, moeten we dan standaard 2.500 bedden operationeel hebben? Ja. Regeren is vooral vooruitzien.

Mark Huysman
Mark Huysman18 apr. 2021 - 6:13

[Ik heb het relatief gezien niet slecht, maar werk er ook hard genoeg voor.] Dat is fijn voor je maar denk je dat mensen op een minimumloon er niet hard voor werken? [Je gelul over ik wil dat de rijkste 1procent en de grote bedrijven gaan betalen is een fabeltje. Wordt tijd dat je dat eindelijk eens door krijgt. De rijkste particulieren kunnen eenvoudig hun vermogen uit de buurt van onze belastingdienst houden.] Dat komt omdat de belastingdienst haar middelen gebruikt om mensen aan de onderkant te vermorzelen zoals we in de toeslagenaffaire gezien hebben. Kwestie van prioriteiten stellen. Daarnaast: toen de winstbelasting, de vermogensbelasting en de inkomstenbelasting voor de rijksten nog redelijk niveau hadden in dit land werd het geld ook binnengehaald. Nederland belast het kapitaal veel minder dan veruit de meeste andere landen in de EU. Dat moet opgetrokken worden zodat we de noodzakelijke voorzieningen kunnen heropbouwen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2021 - 7:14

Mark Huysman Ik bewonder je uithoudingsvermogen en je geduld om mensen iedere keer weer voor te houden datgene wat ze niet niet willen weten. Het enige dat ze in de spiegel wensen te zien, nog kunnen zien is het zelfportret. Het narcisme en de ijdeltuiterij daarbij heeft epidemische vormen aangenomen, het is zo besmettelijk als het corona-virus zelf.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 apr. 2021 - 11:21

'– de inkomensongelijkheid is relatief laag' Niet als je het vermogen ook meetelt. Dan blijkt NL één van de meest ongelijke landen ter wereld. https://www.welingelichtekringen.nl/economie/821356/inkomensongelijkheid-in-nederland-extreem-hoog.html

EenMening
EenMening19 apr. 2021 - 8:33

@Joe Speedboot Bij de berekening van de Gini-coëfficient wordt het pensioenvermogen van 1,5 biljoen euro NIET meegerekend, maar dat is ook vermogen. Zo'n 3 miljoen mensen ontvangen elke maand pensioen. Doe je dat wel, dan daalt de Gini-coëfficient met ongeveer 0,11. Het vermogen van de 10% rijkste mensen bedroeg in 2018 zonder pensioenaanspraken 62,3 % van het totale vermogen. Met pensioenuitspraken was dat toen ongeveer 48,5 %. De Gini-coëfficiënt was toen 0,775 zonder en 0,665 met pensioenaanspraken. Door het weglaten van het pensioenvermogen in de berekening van de Gini-coëfficient geef je bewust een verkeerde voorstelling van zaken.

JaapBo
JaapBo17 apr. 2021 - 13:38

Het patroon is wel duidelijk: achtereenvolgende kabinetten bezuinigen steeds op zaken die juist voor de mensen die zwak staan in de samenleving het meest nodig zijn.

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman217 apr. 2021 - 17:37

Heb je wel eens van toeslagen gehoord, Jaap?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2021 - 6:49

En ook van hypotheekrente-aftrek en andere subsidies die bijdragen aan de vorming van vermogen, en winstbelasting of kwijtschelding daarvan! Ook van belastingvrije schenkingen van 100.000 euro voor het bevorderen van dit vermogen. De kosten van infra-structuur waarvan al die grote bedrijven gretig gebruik maken en aldus amper iets of niets aan meebetalen. De kosten van luchtvervuiling waarvoor niet de vervuiler maar de burger voor betaalt, voor de gevolgen van de mestfraude. De baten van de toeslagen die verdwijnen in de zakken van zorg-ondernemers, directies an aandeelhouders van woningbouwcorporaties, ziekenhuis-ondernemingen, kinderopvang-bedrijven kortom verdwijnen in de zakken van private equatie beleggers., kortom beleggers. Niet in de zorg, niet in de kinderopvang, niet in de ziekenhuiszorg, niet in de woningbouw. Om nog maar niet te spreken over leiding van al deze organisaties, waarvan een groot deel ook nog eens geen belasting betalen over de winst. De winst zit niet in het nut ervan maar in het geld dat eraan verdiend wordt door het geld, dat zich opstapelt als ijzer in het bloed. Daar hebben we allemaal van gehoord Bouwman. Misschien ben ik nog iets vergeten? Infrastructuur misschien zodat die bedrijven hun handel natuurlijk wel allemaal goed kunnen bedrijven? Wij hebben daar allemaal over gehoord.

gimli55
gimli5518 apr. 2021 - 7:08

@B Die toeslagen, waardoor duizenden gezinnen vermorzeld zijn, bedoel je die gezinnen die institutioneel racisme en discriminatie hebben moeten ondergaan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2021 - 7:17

geen belasting betaalt...

gimli55
gimli5517 apr. 2021 - 13:06

Un = in Duidende = duizenden Blijft de vraag? Wanneer krijgt de burger door dat het neoliberalisme een doodlopende straat is. Geen oplossing heeft voor de fundamentele problemen die opgelost moeten worden. Alle doorschuift, uitstelt, bagataliseert. Je kunt kwaliteit niet kwantificeren en het is niet te koop. Met de adviezen van Willink in 2017 is niets gedaan, helemaal niets nada nakkes. Er wordt al 40 jaar gewaarschuwd en het enige wat de aanhangers van het neoliberalisme kunnen roepen, is met de wetenschao van nu zouden we het anders doen. Dat is een leugen, gezien de onwil om de zorg op te schalen, dat is in het afgelopen jaar op geen enkele wijze geprobeerd. Het is ook onzin om te roepen dat het complex is. Er is niet eens een plan, een idee of een visie ontwikkeld. Het was niets, nada, nakkes. Wel een €1 miljard om de test maatschappij op te zetten, daar is veel geld te verdienen. Het is de bekende marktwerking als oplossing voor de afbraak van grondrechten. Neoliberalisme is afbraak, repressie, marktwerking en asociaal.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2021 - 6:59

Gimli55 Wanneer ze er zelf last van krijgen. En als dat aan de VVD ligt duurt dat nog wel even. Dan zijn de aantallen dak- en thuislozen en gaarkeukens niet meer te tellen en staan er grote hekken om de villa-wijken.

gimli55
gimli5517 apr. 2021 - 12:37

Het wordt zo langzamerhand eentonig. Zo lang er niets gedaan wordt aan de oorzaak, het falende neoliberalisme un combinatie met het globalisme, blijven we deze voorbeelden en vele er voor langskomen. De neoliberale oplossing zijn niet effectieve en inadequate maatregelen om de gevolgen te maskeren en de burger het gevoel moet geven, dat ze er bovenop zitten en uiteraard uitgebreid naar het dragen van de verantwoordelijkheid wordt gewezen. Zo lang dit falende systeem blijft regeren, kun je duidende Willinkjes Wijffeltjes los laten op het informerende vlak, maar daarna gaat in het formerende vlak het weer mis. Links leuteren voor de verkiezingen en liegen over het meest linkse akkoord van Rutte4, waarna rechts weer doorregeert. De rechtse aanhangers blijven wijzen naar de bekende grafieken en statistieken en roepen dat de VVD nu wel erg links aan het worden is. Zo langszamerhand horen we elke week weer een nieuw schandaal, blunder en leugen van het falende neoliberale systeem, en zo lang de meerderheid profiteert, zal er niet verbeteren. De groep slachtoffers heeft getalsmatig geen invloed op de uitslag van de verkiezingen en ook de vakbonden, banken, verzekeringsmaatschappijen profiteren mee. Nu wordt een nieuwe bedrijfstak opgetuigd, de test als verdienmodel om de maatschappij weer open te zetten voor normale grondrechten, die de politiek verkwanseld heeft. Om mee te mogen doen aan evenementen mag de burger diep in de buidel tasten, het is wachten tot het verder uitgebreid gaat worden tot de noodzakelijke boodschappen of zelfs daarbuiten. Neoliberalisme is repressief, corrupt, asociaal en falend.

Martin007
Martin00717 apr. 2021 - 12:10

De allergrootste fout die alle meida maken, is het massale gebruik van het woordje BEZUINIGEN. Bezuinigen doe je om schulden te voorkomen of om ze af te lossen. MAAR Tegelijkertijd met het verlagen van de uitgaven in de publieke sector (want dát is het), werden de inkomstenbelasting van hoge inkomens (kamerleden) en grote ondernemingen fors verlaagd. Als je dat weet, dan is het allerstomste wat je kunt doen, dit proces BEZUINIGEN noemen. MAAR Alle media houden de liberale partijen de hand boven het hoofd en weigeren categorisch het woordje NACHTWAKERSSTAAT te gebruiken. Een woord dat duidelijk laat zien waar liberalisme voor staat. Want 99 % van de mensen die op een liberale partij stemmen, kunnen zich geen nachtwakersstaat veroorloven.

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...17 apr. 2021 - 17:25

Precies. Dat onze hele media in handen is van twee personen, die ook nog eens uit België komen - waar ze zo pro-EU zijn - is al bijzonder. En maar afgeven op landen zoals Rusland en Turkije, terwijl het hier net zo erg is. En de hele media en het publieke bestel wat zogenaamd zo links is, wat helemaal naar de sodemieter is geholpen door rechts, waar je ook níémand over hoort. Alsof het voor 2002 (voor de EU) allemaal één rotzooi is geweest. Waar mensen de dienst uit maken die niet door het volk zijn gekozen - lekkere democratie. En iedereen die elkaar maar na aan het praten is. En maar klagen, en ondertussen elke keer weer op rechts blijven stemmen in de hoop op verandering...

tinekea2
tinekea217 apr. 2021 - 12:00

diep en diep treurig. en zo zijn er meer voorbeelden te noemen van een veel te uitgeklede overheid.

Wilma3
Wilma317 apr. 2021 - 11:37

Hoe een land in 20-30 jaar is afgebroken kun je zien in en aan Nederland. Als je me 30 jaar geleden had gevraagd of er in Nederland corruptie bestaat had ik geantwoord 'nee' nu zeg ik 'ik weet het niet'; Vroeger waren we een voorbeeldland maar nu bungelen we op alle lijstjes onderaan. Gelukkig worden de rijken in Nederland steeds rijker geholpen door alle VVD en D66 stemmers oh ja vergeet het CDA en de SGP niet. kijktip: https://www.gids.tv/video/323116/scheefgroei-in-de-polder-met-jeroen-pauw-gemist-bekijk-hier-de-hele-uitzending

de passie preker
de passie preker17 apr. 2021 - 11:28

Het idee van de derde weg (Blair, Clinton, Kok; alle drie van linkse snit) was om de efficiëntie van overheid en zorg te verbeteren door bedrijfsmatige managementprincipes toe te passen. Vanaf dat moment levert de huisarts, de chirurg en de zorgverlener een “product”. Door die bedrijfsmatige aanpak zou er een ’win-win’ ontstaan : de service naar de klant (voorheen patiënt of burger geheten) zou verbeteren en dat allemaal met minder geld. Wat wil een mens nog meer. Klein addertje onder het gras was dat er mogelijk wel mensen aan de onderkant van de samenleving buiten de boot zouden vallen. Om dit te voorkomen werd gekozen voor een hybride model, deels medewerkers afrekenen en managers belonen, maar voor de rest gewoon de logge ambtelijke molens laten bestaan. Een voorbeeld hiervan is de zogeheten ‘ondernemende ambtenaar’ die enkele jaren geleden plotseling in zwang was. Echter een ambtenaar die onderneemt en het gaat goed krijgt daarvoor geen enkele beloning, maar gaat het fout dan wordt de ambtenaar bij de knieën afgezaagd. Daardoor kom je nog eerder een briefje van 500 euro tegen dan een ondernemende ambtenaar. De zorgmanagers (in grote meerderheid van een politieke partij die begin met de letter p) die op geen enkele manier ter verantwoording konden worden geroepen werden er met hun KPis en bonussen rijk van, maar alsnog vielen er mensen buiten de boot. Een typisch gevalletje “worst of both worlds” dus.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2021 - 10:45

Rouvoet behoeft die voorbeelden niet te hekelen, ze zijn gewoon recht uit de monden van diezelfde medewerkers opgetekend. Rouvoet wilde ook aan de onderzoekers geen reactie kwijt, hij wilde de mensen die daar werkte beschermen omdat ze zo hard werkten. Lulkoek, het komt uit de mond van die mensen en die willen erkenning krijgen voor het feit dat alle terechte beschuldigingen vooraf. niet bij hen op het bordje komen te liggen maar daar waar ze thuishoren. Het is de politiek die giftig is blijkt hier wel weer, in hoge mate toxisch zoals uit de reactie van Rouvoet blijkt. Geef die mensen a.u.b. erkenning, die hebben daar de mensen moeten geruststellen door niet te zeggen hoe het in elkaar zat tegen beter weten in en kregen juist daardoor de bevolking die zag hoe het werkelijk in elkaar zat, over zich heen. Maar het was niet de schuld van de GGD inderdaad.......en dat behoeft uitgerekend Rouvoet ons niet te vertellen. Die zitten hier hun eigen straatje schoon te praten door de GGD te complimenteren. Ik zou dat compliment beschouwen, en ik denk ook dat dat zo ervaren wordt, als een groot mes in de rug van de politiek, in dit geval Rouvoet en alweer! Wat een smakeloze reactie en een ontkenning van die mensen en hun werk i.p.v. waardering, BAH... Neem ze nu eens serieus, dit is niet de tijd om de clown uit te hangen!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2021 - 10:57

Het staat er een beetje ongelukkig, je kunt er twee kanten mee uit nl. Ik type wat te snel. Moet zijn. Ik zou dat compliment beschouwen, en ik denk ook dat dat zo ervaren wordt, als een groot mes in de rug gestoken door 'alweer' de politiek, door in dit geval Rouvoet!

LaBou
LaBou 17 apr. 2021 - 16:36

@Minoes: je weet in welke kringen Rouvoet verkeert. Het valt dan ook niet te verwachten dat hij die hand in eigen boezem steekt. Naamloze medewerkers de schuld geven is veel gemakkelijker.

Rode druppel
Rode druppel17 apr. 2021 - 10:23

Tja, bezuinigen wat je maar kunt bezuinigen om multinationals allerlei voordeeltjes te geven. Dat steunen nog steeds 2 miljoen stemmers. We kunnen Rutte wel aanwijzen maar wie stemt op die man ?

1 Reactie
adriek
adriek17 apr. 2021 - 12:46

Viervijfde van de kiezers in elk geval niet.

Thuiszitter
Thuiszitter17 apr. 2021 - 9:59

En dat terwijl een pandemie niet onwaarschijnlijk leek: volgens de rapporten waren de omstandigheden die een dergelijke pandemie veroorzaken "steeds nadrukkelijker aanwezig", schrijft de krant. Maar dat gevaar werd door de kabinetten-Rutte onderschat, zeggen meerdere (ex-)GGD-directeuren tegen het AD. "Bewindslieden vonden onze waarschuwingen belachelijk. 'Infectieziekten zijn voorbij', zei een bewindsman me letterlijk", aldus Paul van der Velpen, 22 jaar directeur van drie GGD's. ( bron nu ) Zie hadden ze nu maar wel de aangeboden logistieke hulp aangenomen en niet alles in eigen hand willen houden. Rutte lacht het wel weer weg ........

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2021 - 10:49

Ik had de link, iets andere krant nl. ED, al op twee plaatsen geplaatst vanmorgen. Las het al om 7 uur. Vond het al raar dat er geen reacties op kwamen. Het klopt precies met hoe wij het hier gezien hebben wat betreft Corona en steeds door de politiek, de Jonge ontkend werd. Dit rapport had er voor de verkiezingen moeten zijn. Dat hadden de verkiezingen verdiend!

Thuiszitter
Thuiszitter17 apr. 2021 - 18:47

Inderdaad Minoes

Bert de Vries
Bert de Vries17 apr. 2021 - 9:57

Een behoorlijk onderhoud van de infrastructuur van een samenleving is bijna een overlevingsvoorrwaarde. Tot die infrastructuur behoren de toezichthouders, de zorg, het wegennet plus een deel van de vervoerssector (vooral personenvervoer), ambtelijke dienstverlening enzovoort. Onder Lubbers is de aanzet gegeven voor de sloop van de infrastructuur. Aanvankelijk door overheveling van diensten zoals de GGD van Rijk naar Gemeenten, in combinatie met vergaande bezuiniginhen, en al snel daarna met verkoop of schenking van van diensten en organisatie aan de vrije markt. Lubbers, Kok en Balkenende hebben die sloop in de stijgers gezet, Rutte heeft de voltooiïng verzorg. Kwaliteit werd ondergeschikt aan besparing op Rijksniveau. Marktwerking leidde tot ondernemingsstructuren met bijbehorende beloningsverschillen. Ambtelijke administratieprincipes bleven gehandhaafd. Het belang van de onderneming kreeg bij de ontwikkeling van beleid prioriteit. Wat resteert is een puinhoop. Als je het bekijkt vanuit de samenleving. Wat resteert is een poort naar een paradijs, als je het bekijkt met de ogen van de ondernemers. Met Rutte als de gedroomde pauperkoning. Nu door horden ezels op het schild geheven, maar uiteindelijk in de geschiedenisboeken opgenomen als de laatste leider tijden een fatale sloop van onze samenleving. Fataal omdat het onvermogen van de GGD's bijvoorbeeld blijvend is.

Pater
Pater17 apr. 2021 - 9:44

De zoveelste fatale decentralisatie-operatie: operatie geslaagd, patiënt overleden. Het totale gebrek aan krachtige landelijke aansturing is door het rijk zelf veroorzaakt.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2021 - 11:08

'Georganiseerd' zeg maar. En alle rapporten en smeekbeden, waarschuwingen naast zich neergelegd, in de la, onderop, steeds maar weer een andere la. Edith Schippers die zei dat er toch geen pandemieën meer zouden komen. Bam.. weer viel er een la dicht. Ik kneep mijn tenen bij elkaar toen ik het hele relaas vanmorgen vroeg las. En toch kwam het mij bekend voor omdat wij het eigenlijk voor een groot deel al gezien hadden en veel al wisten, de inconsistentie van het een en het ander. Maar het kan altijd nog erger! En dat politiek gelieg en dat gelach, alweer. Misschien kunnen ze vast opstappen voordat ze begonnen zijn aan een kabinet? Doet Tjeenk Willink ook niet alles voor niets.

khuat
khuat17 apr. 2021 - 16:10

Volgens mevrouw Schippers, ooit favoriet om de eerste minister-president van dit, ondanks alles, nog steeds prachtige land, maakten al die nieuwe medicijnen en behandelingen de gezondheidszorg uiteindelijk onbetaalbaar. Hoe krijg je het uit je neo-liberale strot.

frankie48
frankie4817 apr. 2021 - 9:44

Voor de verkiezingen een klein beetje tromgeroffel, en na de verkiezingen gaan we dan wel op de grote trom slaan! En wij zijn zo trots op de aanpak van M. Rutte en zijn partij.

2 Reacties
Zapata
Zapata17 apr. 2021 - 12:39

Ja dat valt mij ook al decennia lang op. Onze parlementaire pers is veelal voor de verkiezingen heel mild voor de regerende coalitie en bars tegen oppositie en na de verkiezingen worden ze weer kritisch op de coalitie. Als voorbeeld noem ik graag een Meeus.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2021 - 7:40

Zapata Klopt, ook wat het laatste betreft, daar geef ik je helemaal gelijk in. De parlementaire pers wordt tegenwoordig voorzien van de naam; duiders. Dat betekent dat ze na een debat precies de woorden nabouwen die de politici nog geen 5 minuten daarvoor uitgesproken hebben, ze zijn de herhaling zal ik maar zeggen, de uitzending gemist van Nederland, Wat duiders, eerder de buikspreekpoppen van Den Haag? Ik vraag me weleens af waarvoor zij eigenlijk betaald krijgen. Ik vind het iedere keer weer zo stompzinnig. Ze stellen ook iedere keer vragen waarop ze/we het antwoord al weten. De derde herhaling. Nieuwspoort is geen nieuws-poort! Het is gewoon gezellig even samen na-borrrelen met gelijkgezinden , je vrienden ontmoeten, of vragen of je het goed hebt gedaan! Dat levert dan nog een aardig zakcentje op. Ze worden daar dan ook goed voor betaald.

vdbemt
vdbemt17 apr. 2021 - 9:23

"De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s), opgericht om de volksgezondheid te beschermen, zijn in de voorbije jaren zo uitgekleed en gemarginaliseerd dat ze direct al vanaf het begin van de pandemie overbelast raakten." In diezelfde voorbije jaren hebben we het alsmaar niet het adequaat verhelpen van de Groningse aardgas-ellende, de toeslagenaffaire, uitkeringsaffaires, een IND affaire, een woningmarktdebacle, problemen in het onderwijs, tekorten bij de politie, en meer. Wie stond er ook alweer aan het hoofd van dit mooie land in die 'voorbije jaren'. Toch niet dezelfde man en partij die nu net de verkiezingen hebben gewonnen? En die het ook zo goed doet aan het hoofd van de pandemiebestrijding?

6 Reacties
Gerygrr
Gerygrr17 apr. 2021 - 9:32

Precies, vd Bemt, Zie de laatste onderzoeken en uitspraken over de stand van ons onderwijs. Kijk naar de jeugdzorg, defensie. Het steeds weer doorvoeren van bezuinigingen door de managers die alleen verstand hebben van efficiëntie......

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2021 - 10:34

Schippers minister volksgezondheid zei dat er toch geen pandemieën voorkwamen, het was immers al onder haar geleden! Leiharde ontkenning a la VVD.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2021 - 10:35

honderd jaar...

Justine Case
Justine Case17 apr. 2021 - 12:41

We stonden erbij en keken er naar. En verdomd, in meerderheid vonden (vinden) we het goed. Wie het niet goed vond hield zich stil. Het is doffe ellende ja, maar het is democratische doffe ellende. Als links nog iets wil, dan zal dat deel van het volk toch wat meer lawaai moeten maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2021 - 20:51

Justine Case Aan mij heeft het niet gelegen. Je moet eens als teruglezen ook hier. Niet iedereen is gek! Je kunt het ook de media verwijten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2021 - 7:44

alles teruglezen...