Joop

Kantonrechters stoppen met gebruik van 'robotrechter' e-Court

  •  
16-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het lijkt erop dat de zogenoemde ‘robotrechter’ van het bedrijf e-Court geen lang leven beschoren is. De digitale rechtbank zit in de problemen nu de rechtbank Overijssel, weigert nog langer vonnissen van e-Court goed te keuren. Daartoe werd besloten na intensief overleg binnen het landelijk overleg van kantonrechters na onthulling door journalistiek onderzoeksplatform Investico, reportages van Nieuwsuur en De Groene Amsterdammer.
Nieuwsuur legt uit wat er precies mis is met de robotrechter en wat de consequenties zijn voor de consument, aangezien bijvoorbeeld zorgverzekeraars er massaal gebruik van maken. Bekijk de reportage vanaf 12.45.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Hiltermann
Hiltermann18 feb. 2018 - 0:02

Het is al een schandaal dat de rechtbank Almelo zich heeft laten misbruiken door E-court beslissingen de kracht van een vonnis te geven. Almelo was de enige rechtbank die mee werkte aan deze schertsvertoning.

1 Reactie
johannn2
johannn218 feb. 2018 - 12:51

Hilter, Schertsvertoning inderdaad. Alleen kan ik er geen humor in vinden. Het essentiële verschil tussen rechtspraak door menselijke rechters en een robot is, dat rechters de persoonlijke omstandigheden kunnen meewegen, wat toch een vereiste is. Dat kan een robot voor alsnog niet, zo ooit. Ik kan niet bevatten, dat een rechtbank híeraan heeft meegewerkt. .

johannn2
johannn217 feb. 2018 - 21:52

Ik stel voor om de robotrechter aan te houden voor overtredingen door robots. .

Karingin
Karingin17 feb. 2018 - 6:38

Goed nieuws! Het klopt overigens niet helemaal wat gezegd wordt. Griffiekosten voor zaken onder de 500 euro zijn niet heel veel hoger dan bij E-court (ik meen 120 euro). En die kosten worden bepaald door de staat. Onder Teeven zijn die destijds nog flink verhoogd trouwens... Ik kan me best voorstellen dat in bepaalde gevallen digitale arbitrage een uitkomst is. Maar dan moet er wel compleet transparant gewerkt worden, en dat is nu niet het geval.