Joop

Kantelpunt nadert voor apartheidsstaat Israël

  •    •  
09-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
487 keer bekeken
  •  
gaza

© cc-foto: hosny_salah

Heeft Nederland van de geschiedenis geleerd en gaat het aan de juiste kant van de geschiedenis staan?
Israël is een apartheidsstaat. Het valt niet meer te ontkennen. Ook Amnesty International komt na 4 jaar diepgaand onderzoek tot deze verpletterende conclusie. De Palestijnen weten het al decennia lang en de afgelopen jaren kwamen vele juridische experts en mensenrechtenorganisaties tot dezelfde conclusie, waaronder Human Rights Watch vorig jaar. Nu is het slechts een kwestie van tijd tot het kantelpunt zal worden bereikt, waarop de internationale gemeenschap de medeplichtigheid zal beëindigen en sancties zal treffen. Net als destijds met het apartheidsregime van Zuid-Afrika gebeurde. Er zal Israël geen andere keuze resten dan het Palestijnse volk zijn rechten en ál zijn rechten terug te geven.
Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty Internationaal, concludeerde in een vurig betoog op de persconferentie dat de Palestijnen worden behandeld als een inferieure raciale groep en dat zij systematisch van hun rechten worden beroofd, of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever wonen, in Israël zelf, of als ontheemde Palestijnse vluchtelingen in andere landen.
Het rapport beschrijft hoe massale inbeslagnames van Palestijns land en eigendom, het onwettig doden, gedwongen verplaatsing, drastische bewegingsbeperkingen en het onthouden van staatsburgerschap aan Palestijnen allemaal componenten zijn van een systeem dat neerkomt op apartheid volgens het internationaal recht.
De overeenkomsten met apartheid in Zuid-Afrika destijds zijn frappant. Ook de reacties van de machthebbers zijn geheel in lijn met elkaar. In plaats van kritisch naar zichzelf te kijken wordt er wild om zich heen geslagen met valse beschuldigingen en drogredenen. Nog voor het rapport uitkwam, noemde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, het onjuist, bevooroordeeld en antisemitisch. Hij reduceert 4 jaar lang nauwkeurig onderzoek tot: “Amnesty citeert leugens van terroristische organisaties”. Tijdens de persconferentie stelde de Israëlische pers vraag na vraag over Iran, China en Myanmar in een vergeefse poging aan te tonen dat Amnesty International met twee maten zou meten, ondanks al hun publicaties over die betreffende landen en de daaropvolgende maatregelen door de internationale gemeenschap. Precies dezelfde argumenten als fervente aanhangers van apartheid Zuid-Afrika destijds gebruikten. Zelfs het vermeende religieuze recht op het land hebben beiden gemeen.
Het zijn enkel wanhoopspogingen om het onvermijdbare niet onder ogen te hoeven zien. Zuid-Afrika zag zichzelf genoodzaakt apartheid af te schaffen onder druk van de internationale boycot, de sancties en het daarmee gepaard gaande isolement. Israël nadert het Zuid-Afrikaanse kantelpunt. De geschiedenis herhaalt zich.
Wanneer er sprake is van kolonisatie, van onderdrukking, van uitbuiting, van onrecht, volgt er altijd verzet. In eerste instantie vanuit de onderdrukte bevolking zelf, gevolgd door de internationale solidariteitsbeweging. En het verzet verstomt niet zolang het onrecht voortduurt.
We leven in de 21 e eeuw. Moderne technologie zorgt ervoor dat informatie voorhanden is en per direct. Duistere praktijken onder het tapijt vegen kan niet meer. We zijn niet langer afhankelijk van persbureaus die braaf de persberichten van bedrijven en overheden overtypen.
Bovendien groeit het bewustzijn dat in de hedendaagse mondiale economie ons beleid en onze keuzes hier gevolgen hebben voor mens en planeet wereldwijd. Dat de structuren van onrecht internationaal met elkaar verbonden zijn. En dat de strijd tegen ongelijkheid en racisme en voor klimaatrechtvaardigheid hier hand in hand gaat met internationale solidariteit.
Jonge generaties roepen overheden en bedrijven ter verantwoording en laten hen niet meer wegkomen met slechts mooie woorden op papier over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Financieel bijdragen aan en profiteren van de onderdrukking van Palestijnen valt niet meer uit te leggen.
De vraag is wanneer de Nederlandse overheid en bedrijven in actie komen. Nederland was laat met het nemen van maatregelen om het apartheidsregime van Zuid-Afrika te isoleren ondanks de historische rol van Nederland aldaar.  Ook met Israël heeft Nederland zeer nauwe historische, zakelijke, militaire, academische en culturele banden – Nederland is zelfs medeplichtig aan de apartheid. Ook in Israël wonen Nederlandse kolonisten.
De geschiedenis herhaalt zich. Maar heeft Nederland van de geschiedenis geleerd en gaat het aan de juiste kant van de geschiedenis staan? Wij roepen de Nederlandse overheid op om sancties te treffen tegen Israël en het Nederlandse bedrijfsleven om de zakelijke banden te verbreken. Wij roepen burgers in Nederland op om zich aan te sluiten bij de BDS-beweging. Wie A zegt van Apartheid, moet ook B van Boycot zeggen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (104)

Willem Heerema
Willem Heerema12 feb. 2022 - 18:35

Hoe dan ook; het is de hoogste tijd dat er op lagere scholen aan de leerlingen wordt gedoceerd over ruim een halve eeuw bezetting, ontheemding, kolonisatie, annexatie, apartheid tot aan etnische zuivering door en met Nederland bevriende staat. Mogelijk kan er een lespakket worden gemaakt.

Farmer 2.0
Farmer 2.010 feb. 2022 - 12:27

De helft van Nederland is christelijk. Een groot gedeelte van onze bestuurders ( ik schat ruim meer dan de helft ) is dus ook christelijk, of heeft een christelijke opvoeding gehad. Verder heerst er nog een schuldgevoel betreffende het hoge percentage NSB's in WO 2. Tegenstanders van Israël hebben de publieke opinie ook niet mee. Er gaat dus niets veranderen.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 feb. 2022 - 18:09

Het ultrarabiateske zionisme wordt sinds 1948 door de VVD -die toen is opgericht, gelijk met de staat Israël, - en de gristendemocraten, begeesterd bejubeld als zaligmakend voor het gehele Transatlantische Westen, ten faveure van het Bijbelse Heilige en beloofde Land. Waarna de term joodsgristelijke samenleving is geïmplementeerd in de collectieve Nederlandse nationalismebeleving. Nogal irrationele gang van zaken volgens mij. Daar vallen nog wel wat Kamervragen over te stellen.

JaapBo
JaapBo10 feb. 2022 - 12:09

Goed artikel! 100% waar. Op naar de volgende stappen: - de VN mensenrechtenraad stelt vast dat Israël een apartheidsregime heeft - daarna de VN algemene vergadering - daarna het ICC/Internationaal Strafhof - daarna sportbonden, die Israel gaan boycotten - en pas daarna NL en de VS en zo Helaas zijn er heel veel mensen die hypocriet zijn over Israël, zoals zionisten, christen-fundamentalisten (CU en SGP), extreem rechts (waaronder antisemieten die Israël steunen) en veel rechtse politici

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2022 - 16:17

Klopt, helaas! Dat zie ik niet snel veranderen. Het verandert zelfs niet als ze er met de neus bovenop zitten. Het is ordinair wegkijken, de een meer waarde toekennen als mens dan de ander. Ook als er 300 doden tegelijk vallen, veranderen ze niet van houding. Ik vind het een walgelijke houding en politiek opportunisme ten top.

Geesteman
Geesteman10 feb. 2022 - 10:30

Niets nieuws. Israel heeft altijd het apartheidsregime in Zuid-Afrika gesteund en zich opgesteld als bondgenoot van het regime daar. Want eigenlijk had Israel hetzelfde probleem nl een bevolkingsgroep die niet gewenst was.

6 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2022 - 11:58

"Israel heeft altijd het apartheidsregime in Zuid-Afrika gesteund en zich opgesteld als bondgenoot van het regime daar." Onbegrijpelijk dat dit soort leugens zomaar geuit kunnen worden. "Israel joined in condemning apartheid at the United Nations and voted to enforce sanctions against South Africa." "in 1963, Israel informed the United Nations Special Committee on Apartheid that it had taken steps to comply with the military boycott of apartheid South Africa and had recalled its ambassador to South Africa." "Israel regularly voted against South Africa's apartheid policies at the United Nations.[19] After Israel voted in favor of economic and diplomatic sanctions against South Africa, Israeli lawmakers overwhelmingly approved the vote at the Knesset by a vote of 63–11, with 13 abstentions." "Israel's condemnation of apartheid was based on opposition to the racist nature of the practice, and its maintenance of mutually beneficial commercial and military ties was rooted in a concern for South African Jews and a realpolitik attitude that Israel was too isolated to be selective about partners in trade and arms deals." Je kunt het gewoon allemaal nalezen. Wat jij zegt, klopt gewoon niet. Daarnaast gaat het ook om de context.

JohnVKR
JohnVKR10 feb. 2022 - 12:30

Klopt. Apartheid-Israel en Apartheid-SouthAfrica waren elkaars beste bondgenoten.

Geesteman
Geesteman10 feb. 2022 - 13:48

@Marcus A. Op internet kan je een heleboel nalezen (ook veel onzin), maar in de actualiteit van toen was Israel een goede bondgenoot van Zuid-Afrika. Mede ook omdat Israel toch al geen vriend van de VN was/is. Zuid-Afrika was zo'n beetje de enige diplomatieke vriend die ze nog hadden.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 15:08

Marcus: Zionisten zijn erg goed in het herschrijven van de geschiedenis. Het ging nog veel verder: Zuid-Afrika, Israel en het Chili van Pinochet hadden een gezamenlijk verdrag om elkaar onderling van wapens te blijven voorzien omdat die drie landen het onderwerp van een wapenboycot waren.

Sachs
Sachs10 feb. 2022 - 19:23

@ Marcus A Stel dat je een regime afwijst, bied je het dan atoomwapens aan? https://www.theguardian.com/world/2010/may/23/israel-south-africa-nuclear-weapons M.b.t. Israëls wapenhandel met ongure regimes: https://rightsforum.org/nieuws/roep-om-strafrechtelijk-onderzoek-naar-wapentransport-klm/

Khalid3
Khalid310 feb. 2022 - 21:41

Marcus A@ Israël en Zuid Afrika zijn altijd bevriende naties geweest sinds de jaren 60. Ze hebben zelfs gezamenlijk gewerkt aan een kernwapenprogramma waarbij beide landen ook in het geheim kernproef hadden gehouden op Prins Edward eiland, een Zuid Afrikaans grond gebied. Een Israëlische kernproef op eigen grond zou het vredesakkoord tussen Egypte en Israël om zeep helpen. En na de val van apartheidsregime begon Nelson Mandela zijn pijlen te richten op Israël en dat zegt genoeg.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2022 - 9:00

De IS voorman zei het volgende: "In this 37-minute speech, Al-Qurashi said: “the new ISIS leader, Abu Ibrahim Al-Hashimi Al-Qurashi, has taken upon himself and upon the Mujahideen the task to wage a war against the Jews and regain what they stole from the Muslims.” Osama bin laden gaf aan de Amerikanen het volgende aan: "The time has come for you to liberate yourselves from fear and the ideological terrorism of neo-conservatives and the Israeli lobby," Bin Laden's latest tape said. "The reason for our dispute with you is your support for your ally Israel, occupying our land in Palestine." Er is geen één islamitische terreur organisatie die geen groot probleem heeft met Israël, en het van de kaart wil vegen. Palestina/israel wordt gezien als islamitisch grondgebied, Jeruzalem als een heilige islamitische stad. Ik begrijp wel dat Israël zich bedreigd voelt. De vergelijking met zuid Afrika gaat echt wel mank. Sinds 1948 zijn er 8 oorlogen geweest met omliggende landen, de Palestijnen kozen uiteraard in deze oorlogen niét de kant van Israël. Net zoals bijvoorbeeld de Armeniërs niet allemaal de kant van Turkije/ het Ottomaanse rijk kozen gedurende ww1. We kennen de gevolgen. Ik denk dat het goed is om te weten dat Palestina altijd al een apartheidsstaat is geweest, met als onderdrukte minderheid de joden. De joden zijn in het gebied dat nu Israël heet vele honderden jaren onderdrukt en vervolgd geweest, door hun islamitische overheersers. Jammer dat dat niet meegenomen wordt in het rapport van Amnesty.

15 Reacties
Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 10:33

'Er is geen één islamitische terreur organisatie die geen groot probleem heeft met Israël, en het van de kaart wil vegen. Palestina/israel wordt gezien als islamitisch grondgebied, Jeruzalem als een heilige islamitische stad.' Dat klopt, die dreiging is er. Maar dat is geen excuus voor nog meer nederzettingen en het anders behandelen van Palestijnen omdat het Palestijnen zijn.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 10:49

Aan de andere kant konden IS mannen wel bijkomen in Israelische ziekenhuizen. Ideologisch zit er ook veel verschil tussen IS en Zionisme.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 10:56

Marcus, je praat poep. de problemen zijn begonnen door zionistisch terrorisme in de regio en duren door tot de op de dag van vandaag. je moet ook stoppen met je haatzaaierij naar moslims toe. IS bv wordt bv door moslims Daesh(poep) genoemd. Jij geeft die club veel te veel eer door ze met de islam te identificeren. Nogmaals de zionistische settlersbeweging verschilt nauwelijks van Daesh qua ideologie. Als je die steunt, ben je geen haar beter dat mensen die Daesh steunen.

LaBou
LaBou 10 feb. 2022 - 11:00

Ik zou zeggen: lever de documentatie voor die honderden jaren van onderdrukking aan bij Amnesty.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2022 - 11:29

@Hernandez "Maar dat is geen excuus voor nog meer nederzettingen en het anders behandelen van Palestijnen omdat het Palestijnen zijn." Nee het is geen excuus. Maar rechters wegen in hun oordeel ook altijd de 'omstandigheden van het geval' mee in hun eindoordeel, en daarbij de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Dan kun je alsnog met een oordeel komen natuurlijk. Als wij de rechters zouden willen zijn in dit conflict, dan moet je ook eerlijk durven kijken naar alle omstandigheden die in dit conflict een rol meespelen.

Mark Huysman
Mark Huysman10 feb. 2022 - 12:48

[Er is geen één islamitische terreur organisatie die geen groot probleem heeft met Israël] Dat geldt niet alleen voor terreurorganisaties maar ook voor alle mensen en organisaties die het internationaal recht willen navolgen. En het geldt natuurlijk voor de Palestijnen die onder Israëlische terreur zuchten. [..en het van de kaart willen vegen] Dat kan zo zijn maar het is natuurlijk op de eerste plaats terreurstaat Israël dat niet alleen Palestina van de kaart *wil* vegen maar dat ook in de praktijk doet. [Sinds 1948 zijn er 8 oorlogen geweest met omliggende landen, de Palestijnen kozen uiteraard in deze oorlogen niét de kant van Israël.] Logisch aangezien de Palestijnen al voordat de eerste oorlog plaatsvond massaal verdreven werden door voorlopers van het Israëlische leger.

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 13:21

@Mark ' Dat geldt niet alleen voor terreurorganisaties maar ook voor alle mensen en organisaties die het internationaal recht willen navolgen. ' Mensen doorzien selectieve verontwaardiging en/of willekeur.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 feb. 2022 - 14:47

watcher, "Aan de andere kant konden IS mannen wel bijkomen in Israelische ziekenhuizen." Heb je hier een bron voor? Dit heb ik echt nog nooit gehoord.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 15:05

Marcus: Er zijn geen excuses voor de landdiefstal, de standrechtelijke executies, de gevangenhouding zonder juridische aanklacht, de onteigeningen etc. Je kunt wel wauwelen over rechters die omstandigheden meenemen, maar dit zijn allemaal stuk voor stuk criminele daden. Waar komt toch die behoefte vandaan om fascistische praktijken van de zionistische schurkenstaat te verdedigen en waarom hanteren zionisten toch van die nazistische praatjes als het over Moslims gaat? Komt dat omdat haar verdedigers allemaal extreem rechtse moslimhaters zijn die Israel verdedigen omdat Israel zoveel moslims vermoord?

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 15:14

Kees: https://www.veteranstodayarchives.com/2015/04/27/isis-leader-al-baghdadi-dies-in-israeli-hospital/ https://politicalvelcraft.org/2016/10/10/netanyahu-transfered-injured-isis-terrorists-from-syria-to-israeli-jordanian-hospitals/ https://southfront.org/injured-terrorists-taken-israeli-hospitals-syria/

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 feb. 2022 - 16:49

watcher, Sorry, je websites zijn me een beetje te dubieus, het lijken wel spreekbuizen voor het Kremlin. In dat Veterans Today zie ik een artikel getiteld: "It Begins, Satanic Prayer for American School Children at Gunpoint-West Virginia." En op die andere sites staat dat Obama niet in de VS geboren is, en bovendien rizzelt het van de verhalen over de Rothschilds. Heb je niet een wat meer standaard website? Ik weet wel dat Israël Syrische rebellen heeft opgelapt, maar dat ging om gematigde rebellen, voor zover je dat onderscheid kan maken. Daar kunnen natuurlijk wel IS'ers of toekomstige IS'ers hebben tussengezeten.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2022 - 17:29

@watcher Waar haal jij je informatie vandaan?? Het is wel in lijn met de krachttermen die je te pas en te onpas gebruikt... pas op met dit soort websites want ze vertroebelen je denken en zetten aan tot haat. Dat klinkt al door in je taalgebruik.

Mark Huysman
Mark Huysman10 feb. 2022 - 18:00

[Mensen doorzien selectieve verontwaardiging en/of willekeur.] Vooral waar het de Palestijnen aangaat inderdaad. Al decennia lang worden er resoluties aangenomen in de VN en spreekt de internationale gemeenschap zich uit tegen de illegale bezetting, kolonisatie en etnische zuivering van Palestina. Nog nooit zijn er serieuze maatregelen genomen tegen de staat Israël terwijl tal van andere landen de ene sanctie na de andere aan de broek krijgen.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 18:46

Zeg Marcus, ik ben niet degene die het fascisme loopt te verdedigen.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2022 - 20:38

@watcher "Zeg Marcus, ik ben niet degene die het fascisme loopt te verdedigen." Kijk eens naar de reacties onder link die jij hier plaatst: https://southfront.org/injured-terrorists-taken-israeli-hospitals-syria/ Dat is puur en onverbloemd antisemitisme, ongecensureerde jodenhaat. Ik zou iedereen willen uitnodigen om eens te kijken op die site, omdat het duidelijk maakt dat een anti Israël standpunt zeer zeker wel samen kan gaan met antisemitisme, en dat het zaak is daar scherp op te zijn. Antisemitisme is overal, helaas.

Schultenbrau-tokkie
Schultenbrau-tokkie10 feb. 2022 - 8:18

Het zal wel weer gaan losbarsten daar. Helaas zullen het vooral de onschuldige mensen zijn die slachtoffer worden.

MetVriendelijkeGroet
MetVriendelijkeGroet10 feb. 2022 - 3:20

Er wordt door mensen die de uitbreiding van de staat Israël steunen gezegd dat er nooit een Palestina is geweest. Maar op landkaarten in antieke en nieuwe bijbels staat wel het woord "Palestina" op dat gebied. Zo ook op oude schoolkaarten: https://www.marktplaats.nl/l/antiek-en-kunst/antiek-schoolplaten/q/palestina/ Maar: "Google helpt Israël bij het van de kaart wissen van Palestina" https://rightsforum.org/nieuws/google-helpt-israel-bij-het-van-de-kaart-wissen-van-palestina/ Uit dat artikel: "Als een land niet voorkomt op ‘s werelds meest gebruikte kaarten verdwijnt het uit het algemene bewustzijn. Kinderen die aardrijkskunde krijgen onderwezen aan de hand van Google Maps zullen Palestina nooit tegenkomen, maar alleen de naam Israël. En dat blijkt precies de bedoeling." Heet dat niet geschiednisvervalsing?

5 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2022 - 8:23

Ik heb dus hetzelfde gevoel bij het Byzantijnse rijk. Mensen blijven het bestaan van Turkije legitimeren, terwijl de oorspronkelijke bevolking van anatolie al eeuwen lang wordt onderdrukt. En wie heeft het er nog over?

lmgikke
lmgikke10 feb. 2022 - 8:33

Als je maar ver genoeg in het verleden gaat kijken vind je altijd wel een claim die jouw 'recht op het gebied' ondersteunt. Dat lost NIETS op, geeft alleen maar strijd. We zijn mensen. We moeten kijken naar het nu en naar de toekomst die we wensen. En zoals de Palestijnen behandeld worden is barbaars. En het niveau van een samenleving wordt bepaald door hoe men met de zwaksten omgaat. Dit maakt het niveau van de gehele westerse wereld bedroevend is.

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 10:34

@imgikke Het gaat ook niet echt om grondgebied, het heeft er mee te maken dat Joden de dienst uitmaken in een gebied waar belangrijke Islamitische heiligdommen staan.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 11:48

Marcus: Jij doet het zelf ook door te beweren dat joden al eeuwenlang worden vervolgt in het gebied waar nu Israel ligt. Dus ik stel voor dat je dat je of die bewering terug trekt of je cynische commentaar hier terug trekt.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 feb. 2022 - 16:15

MetVriendelijkeGroet, De naam Palestina voor dat gebied gaat geloof ik al terug tot de oudheid, maar wat die mensen zeggen is dat er nog nooit een onafhankelijke Palestijnse staat heeft bestaan, en dat klopt voor zover ik weet. Dat het gebied al eerder Palestina genoemd werd en dus als zodanig op oude kaarten staat doet daar niets aan af. Maar goed, je moet mensen die dat zeggen gewoon vragen wat ze daar voor conclusie uit menen te kunnen trekken mbt tot het conflict, want ik zie het niet. Er zijn volkeren die nooit een eigen staat hebben gehad, maar wel ambities in die richting hebben (Koerden, Basken etc.), en wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen. Uiteindelijk is er voor de tachtigjarige oorlog ook nooit een onafhankelijke Nederlandse staat geweest, maar als Filips II dat in 1568 als argument had aangevoerd tegen de opstandelingen hadden ze er ook niet naar geluisterd.

Lopez
Lopez10 feb. 2022 - 0:34

Een quizvraag tussendoor: Wie zei in 1961 ‘Israel, like South Africa, is an apartheid state’? Hint: hij wist als geen ander waarover hij het had. Het antwoord leest u hier: https://forward.com/news/468379/timeline-term-apartheid-israel/

Khalid3
Khalid39 feb. 2022 - 23:47

''Israël nadert het Zuid-Afrikaanse kantelpunt. De geschiedenis herhaalt zich. Heeft Nederland van de geschiedenis geleerd en gaat het aan de juiste kant van de geschiedenis staan?'' Dream on... https://rightsforum.org/nieuws/doodse-stilte-over-cidi-reis-van-ambtenaren-buitenlandse-zaken/

Jeremy Groen
Jeremy Groen9 feb. 2022 - 23:24

De kwalificatie apartheidsstaat is een stempel waar een activistische particuliere organisatie als AI weinig anders dan een eigen vorm van apartheid bedrijft met een bedoeld choquerend oogmerk. Israël maakt zich schuldig aan verschillende ernstige schendingen van mensenrechten, doet dat structureel, waarbij Palestijnen op haar grondgebied slachtoffer zijn. Het is wel, heel anders dan Zuid-Afrika, met een blank koloniaal bewind tegenover een zwarte bevolking waar de term apartheid aan wordt ontleend. De semitische Joden zijn van oorsprong inheems en kennen een bestaan naast diverse andere volken in de haar omgevende en verder uitsluitend islamitische wereld. Die islamitische wereld, zowel de sunnitische als de shiïtische, bestaat uit staten die allerlei minderheidsbevolkingen structureel onderdrukken, mensenrechten schenden, en dat in verschillende gevallen op een wijze doen die bepaald niet onderdoet voor wat Israël doet. Daarbij is Israël hierbij reëel gevormd door een haar existentieel bedreigende buitenwereld. Dat is in geen geval zo met de islamitische staten in de haar omgevende wereld. Die gedragen zich zo zonder deze grond. Het maakt nog niet dat Israël daarom niet stevige kritiek verdient. Maar hoe met in de voorhoede links haar zij aan zij met de islamitische wereld als uitzonderlijk behandeld en bestempelt is belachelijk. De Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Grüne) noemde de hoeveelheid VN-sancties waarin Israël wordt veroordeeld ‘absurd in vergelijking met resoluties tegen andere staten’. En zo is het.

9 Reacties
Volrin
Volrin10 feb. 2022 - 8:19

Meerdere mensenrechten organisaties, als ook Zuid-Afrikanen, bestempelen het als apartheid en wat Israel doet, komt ook overeen met apartheid. Zo is het.

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 8:55

'Het maakt nog niet dat Israël daarom niet stevige kritiek verdient.' Inderdaad, niet alle kritiek op Israël is anti-semitisme. Er gebeuren dingen die niet door de beugel kunnen en daar moet Israël dan ook op aangesproken kunnen worden zonder dat alle kritiek automatisch het stempel 'aniti-semitisme' krijgt. Maar.. zoals ik hieronder al aangeef is er wel degelijk de mogelijkheid (daar twijfel ik niet aan) dat er mensen zijn die het Israël/Palestina conflict gebruiken om hun eigen anti-semitisme te kunnen uiten. In sommige culturen/landen/religies is anti-semitisme iets wat ze er met de paplepel ingegoten krijgen.

Mark Huysman
Mark Huysman10 feb. 2022 - 8:56

[Het is wel, heel anders dan Zuid-Afrika, met een blank koloniaal bewind tegenover een zwarte bevolking waar de term apartheid aan wordt ontleend.] Hoezo? Je geeft geen enkel argument. AI laat zien dat alle Palestijnen te maken hebben met structurele en institutionele discriminatie op basis van hun etniciteit. Dat is wat apartheid inhoudt. De apartheid verschilt van plek tot plek. In Israël zelf heeft het een ander karakter dan in de bezette gebieden. En op de bezette Westoever heeft het een ander karakter dan in Gaza. Maar de overeenkomst is dat de Palestijnen als inferieure groep worden behandeld met minder rechten dan de joodse inwoners van Israël en joodse kolonisten.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 11:18

En zo is het dus gewoon niet. Je beschuldigingen aan links "dat zij aan zij met de islamitische wereld" Israel "uitzonderlijk behandeld" is gewoon fascistische propaganda. Als je in jouw verhaal het woord moslim/islam vervangt door joods denk je dat je een nazi hoort praten. Wel weer grappig dat je dit uitsluitend "links" verwijt. Goed om bevestigt te zien dat de vrienden van Israel allemaal in de extreem rechtse/fascistische hoek zitten.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2022 - 11:18

@ markhuysman Het is toch wel duidelijk dat Israël mensen niet vanwege hun huidskleur als minderwaardig behandelt? Lijkt me nogal een essentieel verschil met zuid Afrika. Van racisme in klassieke zin is echt geen sprake. Het gaat hier veel met om de historische anomositeit tussen twee volkeren, waarbij dan weer de één, dan weer de ander overheerst cq onderdrukt.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 11:51

"In sommige culturen/landen/religies is anti-semitisme iets wat ze er met de paplepel ingegoten krijgen. " Het is vooral het extreem rechtse smaldeel in het "joods/christelijke" cultuurgebied waar dit speelt.

hgroen2
hgroen210 feb. 2022 - 15:24

Ook israelische mensenrechten organisaties stellen dat israel een apartheidstaat is en de mensenrechten van de palestijnen doorlopend / dagelijks op grove wijze schendt

Mark Huysman
Mark Huysman10 feb. 2022 - 18:10

[Het is toch wel duidelijk dat Israël mensen niet vanwege hun huidskleur als minderwaardig behandelt?] Nee, op basis van hun etniciteit. Dat is natuurlijk net zo goed apartheid als het minderwaardig behandelen op basis van huidskleur. [Van racisme in klassieke zin is echt geen sprake.] Denk je dit werkelijk? Is antisemitisme in jouw ogen ook geen vorm van racisme omdat huidskleur geen rol speelt? Dan heb je een geheel eigen opvatting van het begrip racisme die totaal niet spoort met algemeen geaccepteerde ideeën hierover. Lees b.v. de definitie van de VN: “Any distinction, exclusion, restriction or preference based on race, colour, ethnic or national origin or religious intolerance..”

Sachs
Sachs10 feb. 2022 - 22:22

[En zo is het.] Nee, zo is het niet. Israël is recordhouder in het SCHENDEN van resoluties. Dat verschil kent Baerbock ook, maar zoals u weet hebben die Grüne nogal last van een zionistische reflex – een hardnekkig probleem in de Duitse politiek. Het land helpt zijn eigen democratie om zeep om zijn steun aan de Israëlische bezetting en apartheid te consolideren. To the point: aan de orde zijn de rechten van de Palestijnen onder de knoet van de Israëlische (Europese) kolonisator, die zoals Amnesty constateert een apartheidsregime heeft opgetuigd. Iedereen die het gebied heeft bezocht kan daarvan getuigen. Mocht u daar desondanks anders tegenaan kijken, kom gerust met argumenten. Tot dusver bent u daar niet in geslaagd. [De semitische Joden zijn van oorsprong inheems ...] De groepen Joden die vanaf pakweg het jaar 1900 Palestina hebben gekoloniseerd zijn geen semieten, maar in grote meerderheid bekeerde Europeanen (ashkenazim). Zij hadden en hebben er niets te zoeken. De sefardische Joden waar u kennelijk op doelt waren oorspronkelijk ook niet inheems, maar leven er intussen ruim twee mlilennia, als Palestijn welteverstaan. Zoals u mogelijk weet wordt het opvoeren van 'de Joden' als middel om Israëls koloniale misdaden wit te wassen tegenwoordig gezien als antisemitisch. Gelieve daar rekening mee te houden.

Kuifje3
Kuifje39 feb. 2022 - 23:01

Het kantelpunt is allang geweest. Israel heeft steeds meer vrienden in de arabische wereld en er is zelfs vrede met belangrijke landen als Egypte en Saudi Arabië. De Palestijnen van Hamas proberen het nog steeds met raketten om het vuurtje wat op te stoken, maar ze komen zelf steeds meer alleen te staan. Israel heeft de keuze tussen overgave (de auteur noemt dat het beëindigen van het apartheidsregime waarschijnlijk) wat feitelijk zelfmoord zou betekenen en standhouden. Welke keuze zou u maken?

9 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers10 feb. 2022 - 8:15

Je bent fout. Is het nodig dat Duitsland Polen koloniseert? Engeland de burgers van Ierland haar vrijheid ontneemt? Zelfmoord is niet nodig. Onderdrukking en diefstal is niet nodig. Het is een kwestie van wil tot macht.

Volrin
Volrin10 feb. 2022 - 8:20

Wat een onzin. De illegale bezetting en het bouwen van kolonies beëindigen is niet hetzelfde als overgave.

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 8:51

'Het kantelpunt is allang geweest. Israel heeft steeds meer vrienden in de arabische wereld en er is zelfs vrede met belangrijke landen als Egypte en Saudi Arabië.' Ja dat blijkt nog niet echt door te dringen bij die laatste hardcore BDS-fans.

korheiden2
korheiden210 feb. 2022 - 10:38

@Thomas : 'De illegale bezetting en het bouwen van kolonies beëindigen is niet hetzelfde als overgave.' Helaas zou dit te weinig zijn in de ogen van Hamas c.s. De Palestijnen spreken nog steeds over de Nakba, toen men huis en haard moest verlaten in de dagen van 1948. Overigens moesten ook zeker 800000 joden hun biezen pakken in de omringende Arabische landen. Een terugkeer van de Palestijnen naar de dorpen die hun (over)grootouders bewoonden voor 1948 is geen reële eis, deze zou ontwrichtend werken en de facto het einde betekenen van de joodse staat.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 15:26

Hernandez: Het is u bekent dat BDS gaat over artikelen geproduceerd in de illegale nederzettingen en de bezette gebieden? Volgens het volkerenrecht zijn juist zij die wel zaken doen met bedrijven uit deze gebieden crimineel bezig. Helaas hebben zionisten, fascisten als het zijn, schijt aan het internationale recht.

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 18:21

@Watcher 'Het is u bekent dat BDS gaat over artikelen geproduceerd in de illegale nederzettingen en de bezette gebieden? ' Ja, maar ik ben niet dom. Iedereen weet waar het 'daadwerkelijk' om gaat.

Mark Huysman
Mark Huysman10 feb. 2022 - 20:09

[Ja, maar ik ben niet dom. Iedereen weet waar het ‘daadwerkelijk’ om gaat.] Vertel eens, waar gaat het ‘daadwerkelijk’ om?

Sachs
Sachs11 feb. 2022 - 9:52

@ Kuifje [Israel heeft de keuze tussen overgave (de auteur noemt dat het beëindigen van het apartheidsregime waarschijnlijk) wat feitelijk zelfmoord zou betekenen en standhouden. Welke keuze zou u maken?] Het is treurig dat u het afschaffen van apartheid en het verlenen van gelijke rechten als 'overgave' en 'feitelijk zelfmoord' definieert. En dat in de 'enige democratie' in het Midden-Oosten. @ korheiden [Een terugkeer van de Palestijnen naar de dorpen die hun (over)grootouders bewoonden voor 1948 is geen reële eis, deze zou ontwrichtend werken en de facto het einde betekenen van de joodse staat.] De omgekeerde wereld: niet de verdrijving van 800-duizend Palestijnen, maar hun terugkeer zou 'ontwrichtend' werken? Hoezo? Het zou een einde maken aan de wensen van de daders om onder het mom van 'joodse staat' hun misdaden en ontwrichting voort te zetten. Dat lijkt me juist goed nieuws. @ Hernandez [Ja, maar ik ben niet dom. Iedereen weet waar het ‘daadwerkelijk’ om gaat.] Ik herinner u eraan dat Joden een belangrijke rol spelen in de BDS-beweging. Waar het hen 'daadwerkelijk' om gaat zijn Joodse normen en waarden in termen als gelijkheid en gerechtigheid. Uw suggestie dat die Joden kennelijk een anti-Joodse agenda koesteren is potsierlijk en misselijkmakend.

Willem Heerema
Willem Heerema12 feb. 2022 - 18:33

Beste Kuifje: Waarom beperk je je tot "De Palestijnen van Hamas"? Zijn er niet veel meer Palestijnse burgers van vlees en bloed die het slachtoffer zijn van ruim een halve eeuw bezetting, ontheemding, kolonisatie, annexatie, apartheid tot aan etnische zuivering? Vergeet je dat deel van de Palestijnen onbewust, of bewust?

djh
djh9 feb. 2022 - 22:26

Geen volk op deze wereld is zo vaak vervolgd, verdreven, beroofd en gepoogd uit te roeien als de joden. Eeuw na eeuw... Het is dus ook niet raar dat na de laatste pogingen in Duitsland en oost Europa -waar men de Duitsers het werk gretig uit handen nam- een eigen staat oprichtte en deze met ongekende felheid verdedigd. Boycotten als Zuid Afrika totdat men in Israël de Palestijnen dezelfde rechten geeft en de grenzen opengooit? Welnu, kijk maar eens wat jouw voorbeeld zuid Afrika voor schitterend succes is geworden, blanken trekken er weg omdat zij hun leven er niet zeker meer zijn en de economie is er de laatste twintig jaar sterk teruggelopen, de criminaliteitscijfers zijn er geëxplodeerd. Een regel wat betreft Israël geldt nog steeds, en zal blijven gelden; ontwapen de Arabieren, en je hebt vrede, ontwapen Israël en het land bestaat overmorgen niet meer.

10 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers10 feb. 2022 - 8:17

Apartheid is niet vrede.

Volrin
Volrin10 feb. 2022 - 8:21

Dus als je zelf eeuwen lang vervolgd bent heb je het recht om andere mensen te vervolgen? Wat een hypocrisie. Daarnaast is je punt over ontwapening niks anders dan een belachelijke stropop.

Mark Huysman
Mark Huysman10 feb. 2022 - 9:10

[Een regel wat betreft Israël geldt nog steeds, en zal blijven gelden; ontwapen de Arabieren, en je hebt vrede, ontwapen Israël en het land bestaat overmorgen niet meer.] Die ‘regel’ is anders: ontwapen de Palestijnen en je kunt ze tot in de eeuwigheid onderdrukken, verjagen en beroven. Ontwapen Israël en het land is gedwongen om zich te committeren aan het internationaal recht en tot een vergelijk met de oorspronkelijke bewoners te komen.

JohnVKR
JohnVKR10 feb. 2022 - 9:56

Bij dit type verdediging van het fascistische Israëlische regime waar de Palestijnen onder te lijden hebben, denk ik altijd weer aan de quote die vroeger op de Lijnbaan was te lezen, boven de Berenkuil: "Change is valuable, because it lets the oppressed be the oppressors" En hier nog de track van de Specials die vroeger werd geboycot vanwege de ongemakkelijke boodschap over de massaslachting in Sabra en Chatila: "the numbers are different, the crime is still the same": https://www.youtube.com/watch?v=ecne2tgIjnk Misdaden tegen de menselijkheid vallen nooit te verdedigen, ook niet als je behoort tot een bevolkingsgroep die slachtoffer is van de grootste misdaad in de geschiedenis der mensheid.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2022 - 11:33

@Mark Huysman "Ontwapen Israël en het land is gedwongen om zich te committeren aan het internationaal recht en tot een vergelijk met de oorspronkelijke bewoners te komen." Welk internationaal recht doel je op? Onze westerse Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, of de Cairo verklaring van de mensenrechten in de islam, dat de sharia als uitgangspunt neemt, en waar alle landen rondom Israel (ik geloof uitgezonderd Libanon) zich bij aangesloten hebben?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 feb. 2022 - 12:20

@musa ik denk dat de Roma net zo veel en waarschijnlijk meer ellende op hun dak kregen en krijgen zo moesten ze ook als slaven werken in oosteuropa en vinden Nederlandse politici het geen probleem om ze racistisch te bejegenen https://www.grutjes.nl/2016/12/asscher-roma-en-sinti-horen-er-niet-bij/ en tsja de Pygmeeën wat daar allemaal niet mee gebeurt is en nog steeds gebeurt . Om maar niet te spreken van al die volkeren die domweg niet meer bestaan omdat ze uitgeroeid zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman10 feb. 2022 - 18:34

[Welk internationaal recht doel je op?] Het internationaal recht zoals dat in talloze internationale verdragen is vastgelegd en wat uitgaat van het recht op zelfbeschikking en de gelijkwaardigheid van alle mensen. Israël houdt de zelfbeschikking van de Palestijnen tegen en kent bovendien een systeem van apartheid waardoor het in strijd handelt met het internationaal recht.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2022 - 20:50

@mark huysman "Het internationaal recht zoals dat in talloze internationale verdragen is vastgelegd en wat uitgaat van het recht op zelfbeschikking en de gelijkwaardigheid van alle mensen. " Ik ben redelijk op de hoogte van deze verdragen en kan je vertellen dat ze niet zo internationaal zijn als jij schijnbaar denkt. Wat ik al aangaf, de Israël omringende landen hebben een alternatief mensenrechtenverdrag omdat ze "onze" mensenrechten, zoals geformuleerd in de verdragen waar jij op doelt, zien als een vertolking van de seculiere waarden van onze cq de westerse joods christelijke cultuur. Die gelijkwaardigheid en zelfbeschikkingsrechten zijn in de landen rondom Israël helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het is daarom ook niet logisch één land uit die regio te pikken om onze waarden op te projecteren.

Mark Huysman
Mark Huysman11 feb. 2022 - 7:50

[Ik ben redelijk op de hoogte van deze verdragen en kan je vertellen dat ze niet zo internationaal zijn als jij schijnbaar denkt.] Het beginsel van gelijke rechten en zelfbeschikking van de volkeren staat o.a. opgenomen in het Handvest van de VN wat door Israël onderschreven is. Israël houdt zich daar van kanten aan omdat het a) het Palestijnse volk dat recht ontzegt en b) de Palestijnen onder een regime van apartheid heeft geplaatst. Vandaar dat de VN talloze resoluties heeft aangenomen waarin Israël opgeroepen wordt om de rechten van de Palestijnen te erkennen en zich terug te trekken achter de grenzen van 1967 en een soevereine Palestijnse staat mogelijk te maken. Bovendien schendt Israël de bepalingen uit de Vierde Geneefse Conventie waarin staat dat het verboden is om als bezettende macht de eigen bevolking over te brengen naar de bezette gebieden. Het kan best zijn dat er van alles mis is in de landen rondom Israël (waar niet) maar geen van die landen is betrokken in het illegaal bezetten en koloniseren van het land van een ander volk. Of je moet het collaboreren van sommige Arabische regimes met Israël als onderdeel van die betrokkenheid zien.

Mark Huysman
Mark Huysman11 feb. 2022 - 7:53

Tweede zin moet zijn: “Israël houdt zich daar van GEEN kanten aan omdat,,,,”

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 feb. 2022 - 22:10

Dat WEER een rapport constateerd dat Israel een apartheid staat is, maakt de analyse niet nieuw. Waarom zou er een kantelpunt in zicht zijn als die er al een eeuw niet is geweest? Vroeger had je nog Oslo en Camp David en zo. Nu is de kolonisatie en bezetting en apartheid juist genormaliseert.

ELLuitsz
ELLuitsz9 feb. 2022 - 21:49

Zuid-Afrika had geen AIPAC of ADL in de VS, en had geen kernwapens of andere massavernietigingswapens om de internationale gemeenschap onder druk te kunnen zetten. Bovendien was de Zuid-Afrikaanse economie volledig afhankelijk van de zwarte bevolking aldaar, anders dan in Palestina. De manier waarop de Labour-partij in Engeland onlangs werd ontmanteld, alleen omdat Jeremy Corbyn Palestijnen ook als mensen zag - met mensenrechten! -, laat wel zien dat het niet zo simpel is. Het morele gelijk hebben de Palestijnen al meer dan 100 jaar, maar de machtspolitiek van het Westen is niet geïnteresseerd in ethiek. De timing voor de zionisten was perfect: het Suezkanaal en de ontdekking van talloze oliebronnen maakten de rechten van de Palestijnen ondergeschikt aan de geopolitieke belangen van landen die te machtig waren om te bevechten. BDS is erg belangrijk voor de internationale publieke opinie, aangezien de ontkenning in Israël over wat ze het Palestijnse volk hebben aangedaan nog steeds basiseducatie is. Maar wat we bevechten is niet een moreel besef, het is een volledig gemilitariseerd land met een racistisch programma en een enorme invloed in de VS. Dus of inzicht echt tot verandering kan leiden is maar de vraag. Daarvoor is een totaal ander soort regering nodig in Israël, een regering die we nooit hebben gezien sinds 1948. Ik verwacht eerder een snoeiharde reactie op het rapport van Amnesty dan een moment van reflectie. Spiegels en Bijbels zijn verboden in het het Beloofde Land.

MichelB2
MichelB29 feb. 2022 - 21:42

Het verschil met Zuid-Afrika toen en Israel nu is dat Amerika altijd achter Israel blijft staan. Datzelfde geldt voor Engeland. Nederland kiest zoals gewoonlijk de weg van de minste weerstand dus onze regering zal nooit kritiek leveren op een bondgenoot van de machtige VS. Zeker onder druk van joodse belangenorganisaties als CIDI, die uiteraard weer met 'antisemitisme' dreigen.

JohnVKR
JohnVKR9 feb. 2022 - 21:16

Ik heb een paar dagen geleden deze Al Jazeera documentaire gezien. Dat laat mooi zien hoe een door Palestijnen opgebouwd land - steden, inclusief theaters, banken, spoorwegen, etc. - simpelweg werd gestolen: https://www.youtube.com/watch?v=QUCeQt8zg5o&t=5s

2 Reacties
OlavM
OlavM11 feb. 2022 - 1:51

@ JohnVKR: Die heb ik ook gezien. Een uitstekende documentaire met veel direct bewijzende filmbeelden. De leugenmythe van een leeg, heel dun bewoond en weinig ontwikkeld land totaal onderuit gehaald. (En dank voor de link).

Sachs
Sachs11 feb. 2022 - 19:29

Hier staan nog een paar video's waarvan Lost Cities of Palestine aansluit bij de genoemde. https://rightsforum.org/achtergronden/documentatie/documentaires/

Thuiszitter
Thuiszitter9 feb. 2022 - 20:25

Welnee er is geen kantelpunt in ‘t zicht, wishfull thinking . Het westen en zeker Amerika blijft achter Israël staan.

3 Reacties
Hernandez
Hernandez9 feb. 2022 - 20:31

En de Arabieren ook.

hgroen2
hgroen29 feb. 2022 - 20:56

Vooralsnog wel. Maar met de energietransitie / klimaatverandering en opkomst van China begint de geopolitieke interesse van Amerika te verschuiven. Op korte termijn ben ik het met je eens maar bij het volgend decennium zouden de kaarten zomaar anders geschud kunnen zijn. maar goed, tot die tijd... business as usual

korheiden2
korheiden29 feb. 2022 - 23:08

Dat denk ik ook. Israël vindt juist meer toenadering met diverse Arabische landen, zoals Marokko en de VAE. Nogal wat Amerikaanse staten hebben actie ondernomen tegen de BDS-beweging. Ik zie verder niet goed wat de energietransitie/klimaatverandering hier mee te maken heeft, zaols @hgroen stelt. Israël heeft juist geweldige technologie in huis voor ontziltingsinstallaties. Het Leviathan-gasveld wordt aangesloten op Europa. Maar vooral : het interesseert de grote meerderheid niet.

Willem Heerema
Willem Heerema9 feb. 2022 - 20:21

Tot nu toe bleef Nederland vooral Zwijgen over Israël. Een uitzending van ZEMBLA die helaas nog steeds actueel is: https://www.youtube.com/watch?v=QxBSpp09kK0 Zou daar eindelijke eens verandering in komen?

lmgikke
lmgikke9 feb. 2022 - 20:10

Terecht artikel, gaat niet gebeuren. Hier in Nederland vindt de politiek dat wij een Joods christelijke samenleving zijn. Nergens zijn relatief zoveel Joden gedeporteerd als in Nederland, en vanuit dat schuldgevoel schuiven we nu alles onder het tapijt. En noemen we onze samenleving Joods christelijk. We vieren Chanoeka niet, we kennen Pesach niet. De gemiddelde Nederlander weet niets van het Joodse geloof. De aanhangers van andere geloven worden stelselmatig genegeerd. Dus het stuk is terecht, maar hypocrisie is de basis van de Nederlandse politiek, dus verwacht niets van de overheid.

11 Reacties
Hernandez
Hernandez9 feb. 2022 - 20:31

'En noemen we onze samenleving Joods christelijk.' Nee.. dat is gewoon niet waar. Dat komt omdat er hier al honderden jaren Christenen en Joden wonen.

Khalid3
Khalid39 feb. 2022 - 23:36

Hernandez@ Joden wonen hier al honderden jaren maar werden ook honderden jaren als tweederangsburgers behandeld tot aan het einde van de Tweede wereldoorlog.

∆
10 feb. 2022 - 0:50

@Hernandez Natuurlijk ken jij dit verhaal allang, maar het lijkt me toch van toegevoegde waarde aan jouw bijdrage. Onder het Spaanse gezag van Filips II verlangde menigeen in de Nederlanden naar de vermeende religieuze 'tolerantie' onder de Ottomaanse sultan Suleyman de Grote. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog lieten de Geuzen zich inspireren door de Turken. Als statement droegen ze grote krulsnorren en een zilveren penning in de vorm een wassende maan. Daarop stond de leus 'Liever Turks dan Paaps'. Ze geloofden, dat er onder Ottomaanse heerschappij meer sprake was van politieke en religieuze tolerantie dan onder Katholiek gezag in de Spaanse Nederlanden met brute vervolgingen op Protestantse Christenen op beschuldiging van 'ketterij' voor het belijden van hun geloof. Daar stond namelijk de doodstraf op. Of je het leuk vindt of niet er zit zit onmiskenbaar een 'Mohammedaans' tintje aan de oorsprong van jouw Judea-Christelijke traditie. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Liever_Turks_dan_paaps

LaBou
LaBou 10 feb. 2022 - 6:46

"Dat komt omdat er hier al honderden jaren Christenen en Joden wonen." En geliefd dat die joden waren! Of wacht, dat is pas in de jaren ná de oorlog gebeurt. Vóór die tijd telden ze gewoon niet mee en was nederland niks niet beter dan al die andere landen, integendeel. Imgikke heeft daar gewoon gelijk in.

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 8:48

@Labou Dan klopt het toch wat ik zeg: ze wonen hier al honderden jaren. Dat ze wel of niet geliefd waren is iets anders.

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 8:49

@Driehoek 'Of je het leuk vindt of niet er zit zit onmiskenbaar een ‘Mohammedaans’ tintje aan de oorsprong van jouw Judea-Christelijke traditie.' Dat verhaal ken ik, maar wat is de toegevoegde waarde?

LaBou
LaBou 10 feb. 2022 - 11:08

Hernadez weet dat hij iets beweerd heeft wat niet klopt en begint nu uit zijn nek te lullen om zich er uit te draaien. Gaat niet werken hernadez. We hebben je door.

∆
10 feb. 2022 - 12:59

@Hernandez Het idee van onze geroemde religieuze tolerantie is geïnspireerd op de Turkse manier van heersen. Zonder die inspiratie was jij waarschijnlijk nu hier onze streng Katholieke traditie aan het verheerlijken.

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 18:23

@driehoek 'Het idee van onze geroemde religieuze tolerantie is geïnspireerd op de Turkse manier van heersen.' Dus?? Wat wil je nou duidelijk maken?

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 18:23

@LaBou 'Hernadez weet dat hij iets beweerd heeft wat niet klopt en begint nu uit zijn nek te lullen om zich er uit te draaien. Gaat niet werken hernadez. We hebben je door.' Er is geen 'we', 'Laurens'.

LaBou
LaBou 12 feb. 2022 - 17:32

Dat klopt. Ik wordt inderdaad liever niet met mensen als hernadez geassocieerd.

Eid
Eid9 feb. 2022 - 20:03

Ik ben altijd gefascineerd door de ijver om het vooral over Israel te hebben als apartheidstaat. Het zal na de normen van velen zeker zo zijn, maar het zwakke er aan lijkt mij dat dit geldt voor nagenoeg het hele M-O, maar daar kan ik niet zoveel rapporten over terugvinden. En dan denk je: Hoe komt dat nou, want Amnesty en HRW zijn toch objectieve organisaties en die hebben vast andere M-O landen ook onderzocht...

11 Reacties
hgroen2
hgroen29 feb. 2022 - 20:53

misschien iets beter zoeken https://www.amnesty.org/en/location/middle-east-and-north-africa/iran/

Starter2
Starter29 feb. 2022 - 21:19

Ik ben altijd gefascineerd door de ijver om het vooral over Israel te hebben als apartheidstaat. Dat is omdat het een lekkere negatieve lading heeft. Het bekt goed. Dat Israël niet te vergelijken is met het Zuid Afrika ten tijde van de Apartheid dat is niet interessant. Een beetje hetzelfde als iedereen maar fascist te noemen.

Eid
Eid9 feb. 2022 - 22:03

@hgroen Dank! Maar blijft dat t lawaai alleen Israel betreft.... curieus

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 6:12

Ik weet zeker dat er een flink aantal mensen zijn die wel degelijk begaan zijn met het lot van de Palestijnen, daar twijfel ik niet aan. En terecht want er gebeuren daar dingen die niet door de beugel kunnen, daar twijfel ik ook niet aan. Tegelijkertijd denk ik ook dat er heel veel mensen zijn die het Israël/Palestina conflict gebruiken als dekmantel om hun anti-semitisme (dat in bepaalde culturen/religies) met de paplepel ingegoten wordt te kunnen uiten.

LaBou
LaBou 10 feb. 2022 - 6:48

Het gaat hier over Israel, niet over de rest van MO. Eid wil met een jijbak de aandacht afleiden.

Volrin
Volrin10 feb. 2022 - 8:23

"En dan denk je: Hoe komt dat nou, want Amnesty en HRW zijn toch objectieve organisaties en die hebben vast andere M-O landen ook onderzocht…" Dan zou je denken dat je dat even onderzoekt, in plaats van laffe insinuaties te maken.

Volrin
Volrin10 feb. 2022 - 8:24

"Dank! Maar blijft dat t lawaai alleen Israel betreft…. curieus " Iemand ontkracht jouw insinuatie en jij accepteert als bevestiging...

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 16:12

starter: het is juist raar dat jij Israel niet fascistisch wenst te noemen.

watcher3
watcher310 feb. 2022 - 16:15

hernandez: hoe kun je voor Israel zijn maar tegen nazis? Ik krijg mijn hoofd er niet omheen.

Hernandez
Hernandez10 feb. 2022 - 18:24

@Watcher 'hoe kun je voor Israel zijn maar tegen nazis? Ik krijg mijn hoofd er niet omheen.' Dat verbaasd me niks, dat jij dat niet snapt.

Mark Huysman
Mark Huysman10 feb. 2022 - 18:46

[Dat Israël niet te vergelijken is met het Zuid Afrika ten tijde van de Apartheid dat is niet interessant.] Volgens Mandela en andere anti-apartheidsstrijders is Israël heel goed te vergelijken met ZA ten tijde van de Apartheid. Bisschop Tutu vond het Israëlisch regime zelfs erger: “…Israel’s apartheid is even worse than South Africa’s. We never had F-16s bomb our bantustans killing hundreds of our children. Remember that.”

Hernandez
Hernandez9 feb. 2022 - 19:56

' Ook met Israël heeft Nederland zeer nauwe historische, zakelijke, militaire, academische en culturele banden – Nederland is zelfs medeplichtig aan de apartheid. Ook in Israël wonen Nederlandse kolonisten.' En die gaan ze niet verbreken.