Joop

Kant nodigt PvdA uit voor links kabinet

  •    •  
30-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Aiweiwei.jpeg
SP-fractievoorzitter in toespraak: Dit kabinet staat op springen... SP-leden klaar voor regeringsdeelname... PvdA-wethouder Asscher "positief"
Het kabinet staat op springen. De kans dat Nederland dit jaar niet een maar twee keer naar de stembus mag, is dan ook zeer groot. Dat zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Rotterdam. Ze stak meteen de hand uit naar de PvdA voor een toekomstig kabinet.
Tegenover de ongeveer 1200 aanwezige leden van de SP zei Kant dat de conclusies van de commissie-Davids over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak “snoeihard” zijn. “Bij het CDA en de andere partijen die deze oorlog gesteund hebben, zijn deze ingeslagen als een bom. Een eerste persconferentie leidde al bijna tot een kabinetscrisis”, aldus Kant.
Andere hete hangijzers en mogelijke struikelblokken binnen de coalitie zijn volgens de SP het al dan niet verlengen van de missie in Afghanistan en de enorme bezuinigingen die eraan zitten te komen.
Kant richtte tevens haar pijlen op PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos. “Bos verkwanselt nu de AOW zoals Kok dat deed met de WAO.”
Veel leden van de SP lieten op de bijeenkomst weten klaar te zijn voor deelname aan een regering. De SP zat nog nooit in een kabinet. Kant nodigde de PvdA wat dat betreft alvast uit tot samenwerking. “Laten we samen werken aan de wederopbouw van dit land. Laten we een alternatief bieden voor weer een rechtse regering.”
Lodewijk Asscher, PvdA-wethouder Asscher zei zaterdagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat hij het “positief” vindt dat SP toenadering zoekt naar PvdA en dat de linkse partijen moet ophouden met “elkaar er alleen maar op wijzen wat ze fout doen.”
Lees meer in het AD  en NRC
Lees hier de hele toespraak van Agnes Kant

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

doeidoei
doeidoei30 jan. 2010 - 19:50

C'est le ton qui fait la musique: 112 Ik zou niet weten of ik het met de boodschap van mevrouw Kant / de SP eens ben, of niet. Het lukt me namelijk maar niet om de boodschap tot het einde mee te maken. Het is net als bij een fles wijn, je probeert het te beschrijven met typeringen als fruit, chocolade, peper, zoet, zuur, appel, honing en verzin het maar. Wat proef je? En hoe vertel je het de ander? Luister naar twee wijnkenners en je blijft je verbazen hoe rijk de taal is. Hoe typeer je nu de boodschap van de SP? Misschien is nog wel de beste typering: 112. Dat snapt iedereen. Als je nu je boodschap wilt verkondigen, moet dat dan op die toon? Die toon, staat voor mij voor het grote verongelijkte, de barricade, de strijd. Misschien is het wel in mijn belang? Maar het wil me maar niet lukken. Heb dan ook geen idee meer waarover ze het had. Begrijp me niet verkeerd. De SP heeft m.i. op onderdelen een heel zinnig verhaal. Samen met GL echt een tegengeluid, waar grote behoefte aan is in tijden dat pensioenen verdampen, de werkeloosheid oploopt, de Koks van deze wereld het voor het zeggen hebben en de privacy met 7-mijls laarzen wordt ingeperkt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want zie maar weer eens om van die Bank af te komen. Juist dan, zou ik zeggen, juist dan wil je niet alleen gehoord, maar ook verstaan worden.

johnnysisko
johnnysisko30 jan. 2010 - 19:50

Wat is dan het probleem? We weten allemaal dat SP al jaren roept dat die problemen die er nu zijn er aan kwamen. Nu zijn ze er en ziet niemand in wie de enigste was die daar voor waarschuwde. En de SP lijkt me niet een partij die zich volmondig op de borst klapt en zegt zie je wel we hebben t gezegt. Maar de SP is zeer zeker wel een partij die er toe doet en oplossingen heeft. En ze zijn er klaar voor. Geef ze een kans. Zeg nou zelf jarenlang zijn andere partijen er geweest en hebben die het nu zo prachtig voor elkaar gemaakt?

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek30 jan. 2010 - 19:50

Eens kijken... PvdA en SP, samen goed voor 35 zetels. Nog eens 40 zetels en ze hebben een meerderheid. Dat moet een haalbare kaart zijn.

objectivist
objectivist30 jan. 2010 - 19:50

Nou sorry maar de SP lijkt mij niet een partij die in staat is verantwoordelijkheid te dragen. Hun gebrek aan relativeringsvermogen en extreme denkbeelden gaan dit land bovendien niet helpen. En Kant faalt in alle opzichten de SP op de kaart te zetten. Het verlies in de peilingen is niet vor niets. Twee verliezende partijen die over regeren gaan praten. Beetje sneu.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek30 jan. 2010 - 19:50

Oei, 12 zetels nog maar in de peilingen. Samen met de PvdA maakt dat 34 zetels, nog niet een kwart van het totaal.

Charta46
Charta4630 jan. 2010 - 19:50

Wat praat Kant nou over regeren, volgens de laatste peiling staat de SP op 12 zetels. Daar kom je niet erg ver mee als je wilt regeren sic. Trouwens eerst staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Ik beschouw de oproep van Kant publicitair als een vlucht naar voren.

Winston2
Winston230 jan. 2010 - 19:50

Hoewel ik heel veel kritiek heb op mijn SP, en ik de partij al lang niet links genoeg meer vindt, is en blijft het de enige gezonde, menselijke politieke keuze in Nederland. Ik stem mijn leven lang al SP en kan iedereen aanraden hetzelfde te doen. Veel mensen zijn bang dat de SP niet in staat zal zijn regeringsverantwoordelijkheid te dragen, compromissen te sluiten etc. Tegen hen zeg ik: geef ze een kans, want zonder die kans zullen we nooit weten of jullie gelijk hebben. Ik wens Agnes c.s. alle succes van de wereld toe!

fjacobse
fjacobse30 jan. 2010 - 19:50

SP -40%, PvdA -52% in de peilingen. Kortom, Nederland snakt naar een Kabinet met SP en PvdA.

Theodoor2
Theodoor230 jan. 2010 - 19:50

Eindelijk, een goed antwoord op de PVV opkomst

Paradox2
Paradox230 jan. 2010 - 19:50

Reacties zo lezend, krijg ik de indruk dat de linkse meerderheid de voorkeur geeft aan een rechts alternatief. Ik zie Halsema's "Linkse Lente" of Kant's "samen werken aan wederopbouw" wel zitten. Het is toch treurig dat peilingen bij de PVDA voorkeur zou gelden voor Balkenende 5.

Yggdrasil
Yggdrasil30 jan. 2010 - 19:50

Lodewijk Asscher vindt dat linkse partijen elkaar niet zouden moeten bestrijden, schijnbaar beschouwt de heer Asscher zijn PvdA als een linkse partij. Ik zou niet willen beweren dat de PvdA in de basis geen linkse partij is maar zoals de PvdA zich momenteel profileert is het "linkse" wel erg ver weg. Wil de SP inderdaad op regeringsniveau samenwerken met de PvdA dan zal deze partij, de PvdA, toch eerst haar sociale inhoud weer naar boven moeten halen.

JohnvanGogh
JohnvanGogh30 jan. 2010 - 19:50

Mevrouw Kant toont aan dat ze niet echt beschikt over realiteitszin. Volgens de laatste peilingen staan sp en pvda op 34! zetels.( nos 28/01) Zelfs samen met gl, cu, dierenpartij en de opportunisten van d66 komen ze uit op 70 zetels. Hoe kun je hier nu uit afleiden dat Nederland zit te wachten op een links kabinet? Zoals haar voorganger al zij: een beetje dimmen.

ReneeO
ReneeO30 jan. 2010 - 19:50

Misschien had mevrouw Kant - of Marijnissen toen nog - na de laatste verkiezingen wat beter haar best moeten doen met de gigantische verkiezingswinst van de SP, in plaats van nu achter de feiten aanlopen. Toen al een ongeloofwaardige opstelling, en nu - gezien de peilingen - ook.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jan. 2010 - 19:50

Breaking news! Van der Staaij nodigt Rouvoet uit samen een kabinet te vormen!

frankie48
frankie4830 jan. 2010 - 19:50

Mijn zegen hebben jullie. Alleen zou er binnen de PvdA eerst een revolutie moeten uitbreken, want binnen deze partij zitten nu nog teveel mensen met een besmet verleden. Als je als partij geen afstand wil nemen, net als Job Cohen, van de weg die privatesering/marktwerking heet, dan kun je nooit over een linkse alliantie praten. Tevens zou je om veel mensen aan je te binden, de gewone man in de straat een antwoord moeten kunnen geven, op het probleem van de integratie, die hun buurten onleefbaar maakt.

CdeVries
CdeVries30 jan. 2010 - 19:50

Goede zet van de SP en ik ben blij dat de PvdA de handreiking positief opvat. Helaas de PvdA het socialistische gedachtegoed vaarwel gezegd enkele jarengeleden, maar wie weet komt het terug. Als de linkse partijen elkaar niet bestrijden en ipv daarvan elkaar opzoeken kunnen wij het rechtse gevaar makkelijk aan!

Eelco22
Eelco2230 jan. 2010 - 19:50

Yep, Joop is de site voor in politiek geïnteresseerde mensen die de nuance zoeken. Syp Wynia is een "enge" man die voor de Elsevier schrijft. De Elsevier is natuurlijk weer het clubblad van Wilders. De VVD bestaat ook weer uit "enge" mensen. Vorig jaar is het ultralinkse college van Nijmegen gevallen. Als het besturen van deze middelgrote stad al een brug te ver is voor de (lokale) "weldenkenden", hoe moet het dan met het besturen van het land. Schei nou toch uit!

johnnysisko
johnnysisko30 jan. 2010 - 19:50

het gaat me meer om de inhoud. De tomaat is een mooi logo. SP heeft een nieuwe koers sinds een tijdje en dat is een fris alternatief voor al die andere partijen die al zo lang aan het regeren zijn SP heeft ook lang bewezen dat ze kunnen regeren. In vele gemeentes zitten ze met succes al jarenlang in het college en maken heel goed beleid. Geef ze een kans. Hoe kun je nou negatieve kritiek geven over dat ze niet kunnen regeren als ze zich nog eens niet bewezen hebben?

janbassie
janbassie30 jan. 2010 - 19:50

Waarom nou zo moeilijk? Als de SP, PvdA en GL nou gewoon fuseren. Dan gaan ook gelijk de VVD, PVV en TON maar samen. En mag het CDA met de CU en de SGP samen verder. D66 en PvdD mogen van mij zelf kiezen waar ze bij willen horen. Maak het kiezen veel makkelijker en zo blijven na de verkiezingen ook maar 3 mogelijkheden over. Na elke regeringsbeslissing zijn er toch al zat inspraakmogelijkheden en belangenorganisaties die gaan protesteren, dat heb je in een parlement helemaal niet nodig.

A-kat
A-kat30 jan. 2010 - 19:50

Een meer linkse koers is inderdaad gewenst maar zal zonder hevig verzet tegen de afbraak van sociale voorzieningen en burgerrechten weinig kans hebben. Ik denk niet dat Agnes Kant samen met de PVDAfbraak iets aan het huidige beleid zal kunnen veranderen. Als het om de zorg gaat is de SP de enige die marktwerking ter discussie stelt de rest hoor je nauwelijks. Helaas is het ook hier de ijzeren driehoek die de dienst uitmaakt.(zoals in zo vele landen) De ijzeren driehoek van kabinetten/i-diensten/grote multinationale bedrijven welteverstaan. Grote multies die hun belangen veiligstellen -> kabinetten die het in beleid opnemen -> i-diensten samen met de politie die de kabinetten en multies bewaken en zo is het kringetje rond. Als de burger in de knel komt door dergelijk hard beleid en gaat protesteren staan er dienders klaar om de boel te smoren zodat ze er geen last meer van hebben. Als links iets in de wereld wil gaan voorstellen moeten ze rechts lullen, denken, en doen want anders wordt je van het grote wereldtoneel geflikkerd en kun je alles vergeten zo gaat het helaas tegenwoordig. Tel eens bv thema's bij elkaar op van de linkse? partijen en kijk hoeveel hard rechts beleid erbij zit kun je wel eens gaan schrikken. Begin bv met vluchtelingen en daarna veiligheid en zie hoe hard de linkse partijen al zijn geworden. Er zijn er vast meer te vinden. Links kan terugkomen als ze veel harder van zich af bijten en de ijzeren driehoek weten te breken en ook hun mond open durven doen op het wereldtoneel en ook daar rechts de oren gaan wassen. En wat vooral belangrijk is is menselijk en sociaal te blijven ook al doen anderen dat niet. Nu niet naar de fluwelen handschoenen grijpen de gele plastic handschoenen zijn beter ;-> Dit alles bij elkaar maakt dat het niet zoveel meer uitmaakt of je wel of niet stemt want links is naar rechts opgeschoven en rechtpopulisme heeft een voedingsbodem om te groeien omdat hun beleid ook dingen als veiligheid, vluchtelingen, vrijheid bevat maar wel om hele andere redenen. (Het kan bv om nationalistiese redenen gaan) En omdat ze omdat ze als twee druppels water op de linkse? variant lijken trappen veel mensen in rechts gezwam. Als je altijd al links gestemd hebt dan verwacht je ook links beleid van die partij en geen keihard rechts beleid. Dat maakt dat veel mensen teleurgesteld afhaken en daar haakt populisties/extreemrechts handig op in. Stop de verWildering begint in uw hoofd! Ik denk dat het nieuwe links misschien van onderop moet komen.

Hersenschraper
Hersenschraper30 jan. 2010 - 19:50

Ik snap die toenadering niet. Voordat SP het in de gaten heeft wordt ze het moeras van de Partij van de Draaikonten (naast Bos nu inmiddels ook Kok, Cramer en Samsom) ingezogen. Geen goede zaak.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 jan. 2010 - 19:50

Nederland heeft een regering zonder normen en waarden en vooral zonder religie hard nodig. Nou, liever zonder Telegraaf als basis van hun aanval op de burgers en gemeenschappen. Nog erger, Nederland heeft een premier mét gezag. Jammer dat Marijnissen geen PVDA-er is, maar goed. Geef mij de heer Cohen als premier, de heer Bos als minister van Finace en de PVDA mag van mij met de patrij van de dieren regern. Deze coalitie is goed voor iedereen, mensen en dieren. Wilders mag van mij af en toe een blafje geven in de opositie. Groenlinks moet nog groen worden. Religieuze partijen telen in mij fantasie niet. D66 hebben een held en dat is Alexander,die ik graag mag en respecteer, maar deze held heeft geen collega's-politici, met hetzelfde principes en standpunten. Toen VVD kennis met God heeft hebben gemaakt, is de VVD geen VVD meer! Helaas. Nog iets, Vive la Hollande.

johnnysisko
johnnysisko30 jan. 2010 - 19:50

Nou ik denk dat de SP onder Agnes kant een goeie kant op gaat ze hebben jarenang onder marijnissen gewaarschuwd voor de problemen die we nu hebben. En nu er die eenmaal zijn zijn we opeens dat allemaal vergeten blijkbaar. Ik wil nu niet als een ouwe brompot overkomen maar ik wil alleen maar zeggen. Geef SP een kans. Want zeg nu zelf wat hebben de andere partijen er van gebakken al die jaren? Niet echt iets om nu trots op te zijn toch?

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 jan. 2010 - 19:50

Een politieke partij die prima doet als oppositie betekent niet dat die partij ook prima kan regeren en dat is wat de meeste mensen niet in de gaten hebben. Trouwens, dat is een mening van mijn analfabete lieve oma van jaartje of 82 en drie weken.

Klaas2
Klaas230 jan. 2010 - 19:50

-----"Die toon, staat voor mij voor het grote verongelijkte, de barricade, de strijd"------ Ik zou deze beschrijving eerder op een andere politicus toepassen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 jan. 2010 - 19:50

Op de gitaarspeler de heer Rouvoet bijvoorbeeld?

Folsom
Folsom30 jan. 2010 - 19:50

Dat zou toch wel een nachtmerrie zijn; een kabinet van communisten, socialisten en milieu freaks. Daar gaat dan onze fragiele economie. Belastingen gaan omhoog, gepaard met de meest idiote rijksuitgaven, meer ambtenaren met meer idiote regeltjes, etc etc...

1 Reactie
RonaldDePonald
RonaldDePonald30 jan. 2010 - 19:50

zo, ga jij eerst maar eens partijprogramma's lezen en politiek bestuderen. Dan zou je inzien dat de huidige koers eerder tot nationale ellende leidt dan met de SP. Maar je mag uiteraard lekker rechts stemmen of op de hypocriete christenen in het midden, als je liever ziet dat hebzucht het hele land naar de klote helpt. Overigens, als alle christenen in Nederland eens goed op de programma's zouden inzoomen, zouden ook zij allemaal bij de SP terecht komen.

Chino
Chino30 jan. 2010 - 19:50

Ik wil het feestje niet bederven, maar samen met de PvdA komen ze (virtueel, op dit moment) op 34 zetels. Vooruit, D'66 er ook nog bij: 51 zetels. GroenLinks ook dan nog maar: 60 zetels. Gaat dus niet lukken zonder de VVD (17) er ook nog eens bij (?) Dat gaat nog een interessante kruiwagen met kikkers worden....

1 Reactie
doeidoei
doeidoei30 jan. 2010 - 19:50

Ik las tot mijn verbazing dat 20% van de onlangs vertrokken virtuele SP kiezers virtueel naar de PVV was overgestapt. Dan is het toch heel interessant om te weten hoeveel virtueel ex-SP kiezers daar al zitten? Iemand een idee voor een win / win?

7731BK11
7731BK1130 jan. 2010 - 19:50

Het is weer het oude liedje bij de SP:: roepen vanaf de blauwe stoeltjes, maar niet bereid zijn ook standpunten van andere partijen mee te wegen als het op regeren aankomt. Zij alleen hebben de wijsheid in pacht. En liefst ieder jaar verkiezingen. Of dat gunstig is voor een land zal hen worst wezen. Ze weten het altijd zo goed en uit de mond van Marijnissen klonk dat soms nog redelijk ook. Maar uit die van Agnes Kant....berg je maar. Eén grote woede en venijn en in het wildeweg om zich heen slaan naar echt ALLE leden van het kabinet. Werkelijk NIETS deugt in hun ogen. Alsof deze crisis er niet geweest zou zijn met SP in de regering. Alsof zij geen fouten zouden maken. Ik ben blij dat een partij als SP, met al hun cynisme en negativisme, of het nu eigen land, Europa of de wereldpolitiek betreft, niet meeregeert, en dat moet liefst zo blijven. Links vind ik prima, maar dan met wijze mensen uit PVDA, GL en D66, en liefst Wouter Bos als Premier.

2 Reacties
johnnysisko
johnnysisko30 jan. 2010 - 19:50

Ellen je hebt het over de wijze mensen die nu regeren. Ik vind het niet wijs dat ze ons in een crisis hebben gebracht. Ik vind het niet wijs dat nu door bezuiningingen in verpleeghuiszorg het aantal mensen stijgt dat euthanasie pleegt! Alleen maar vanwege het feit dat ze niet in een instelling willen zitten Ik vind het niet wijs dat men geld haalt waar het niet zit en men toch de veroorzakers beloont men bonussen Zijn wij de oorzakers van de crisis? Nee! Maar wie moeten het betalen? De gewone man. Al jaren ziet de SP het aankomen en roept inderdaad. Men heeft wel het recht om boos te zijn en om zich heen te slaan Als je ziet wat voor potje men er van maakt

Charta46
Charta4630 jan. 2010 - 19:50

@ Ellen Ik ben het helemaal met je statement eens.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jan. 2010 - 19:50

In de landelijke SP zijn mensen aktief die ik hooglijk waardeer, waaronder Jan de Wit, Paulus Jansen, Ewout Irrgang en Agnes Kant. Deze mensen zouden wat mij betreft in een nieuw kabinet passen. Op lokaal niveau is de wijze waarop dingen worden aangepakt in mijn ervaring totaal anders. Soms lijkt de attitude op een radicale linkse variant van de PVV. Ooit is zelfs een vergelijking met jehova getuigen gemaakt. Een links georienteerde regering zou een goede zaak zijn, maar deelname van D66, VVD en CU mag dan niet worden uitgesloten. Niet alleen vanwege de noodzakelijke meerderheid in het parlement, maar ook vanwege het politieke evenwicht. Of de SP als geheel realistisch en pragmatisch genoeg is weet ik niet. Onderstaand voorval doet me nog steeds twijfelen. Het zou goed zijn als Agnes Kant zich heel duidelijk en zonder voorbehoud zou uitspreken hoe en of zij een volledig open samenwerking ziet. Sukses! http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/friese_sp_afdeling_vervalst_handtekening_marijnissen_onder_kieslijst/

1 Reactie
RonaldDePonald
RonaldDePonald30 jan. 2010 - 19:50

Het is zonde om de lokale politiek van de SP radicaal te noemen. Ze doen als enige partij in Nederland gedegen onderzoeken in buurten en gemeenten waarna ze hiermee veel goeds voor de plaatselijke bevolking geregeld krijgen. Geen enkele partij is zo betrokken als de SP en men doet dit niet door anderen af te kraken maar door op te komen voor de mensen waarom het gaat en welke worden geraakt door politieke besluiten. Niet radicaal dus, maar betrokken en vóór de mensen.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jan. 2010 - 19:50

Zojuist hoorde ik Syp Wynia in Buitenhof over een mogelijk CDA/VVD kabinet met gedoogsteun van de PVV. Hierbij zou de PVV veel invloed krijgen zonder op het beleid afgerekend te kunnen worden. Het lijkt Wynia een uitstekend idee omdat zo'n formule in Denemarken zou werken. Wat Wynia nu precies bedoelt weet ik niet, maar het feit dat hij voor Elsevier schrijft is geen goed teken. Al met al is een dergelijk doem scenario een extra reden voor de sociaal democratische partijen wat meer consensus te zoeken. Met name de SP roep ik op wat realistischer en pragmatischer te worden. Wouter Bos for premier!

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods30 jan. 2010 - 19:50

Inderdaad een eng alternatief: een Wilders-regering die niet afgerekend kan worden op wat ze aanricht. Weet iemand hoe de Deense oppositie daarmee omgaat?

EStoppel
EStoppel30 jan. 2010 - 19:50

Sinds wanneer is de PvdA weer links, heb ik iets gemist? Die mensen hadden toch hun socialistische veren afgeworpen. Die paar oudjes met een socialistisch hart die daar nog rondlopen hebben toch geen enkele invloed op de huidige partijleiders. Die oudjes worden compleet uitgelachen zodra ze 'Ontwaakt verworpenen der aarde' inzetten.

1 Reactie
frankie48
frankie4830 jan. 2010 - 19:50

Beste Etienne Stekelenburg, Had jij voorkennis, wist jij al dat oud PvdA-ministers Jan Pronk en Bram Stemerdink vandaag met dit artikel zouden komen.

globalriot
globalriot30 jan. 2010 - 19:50

Je moet niet denken in PVDA-termen van jaren terug. Kijk eens naar nu. Er is geen enkele geschikte regering mogelijk momenteel. Wat we nodig hebben is een volledig nieuwe partij die erkent wat we zijn; een multicultureel land, zonder eigen "vaste" identiteit waarin iedereen kan en mag zijn wie hij of zij is (zonder elkaar met geweld te bestoken). Heb je de ambitie stinkend rijk te worden, ga je gang! Zit een carriere er niet in aangezien je het gewoon niet in je hebt? Prima! Ook jij hoort erbij. Samen is het woord. Nederland moet beseffen dat we een mooi land zijn met heel veel verschillende karakters. Deze hoeven niet te integreren.. nee, samen vormen we Nederland! Dat is namelijk wat we zijn. En we hebben een regering nodig die vanuit dat standpunt regeert, iedere andere weg is volkomen zinloos. Pas wanneer we allen volledig onszelf kunnen en mogen zijn zullen we als land sterk worden. Iedere ambitie wordt in Nederland de kop ingedrukt tot we 1 ontevreden samengeperste middelmoot zijn waar niemand gelukkig van wordt. Ook de SP sluit mensen buiten. Waar blijft toch de partij voor ons allemaal?

1 Reactie
NOFriesland
NOFriesland30 jan. 2010 - 19:50

Geachte D. Hoekert, Ik kan uw vraag volkomen begrijpen: waar blijft de partij voor ons allemaal? Of anders gezegd; waar blijft de politieke partij waar iedere Nederlander volmondig ja tegen zegt? Het is ten slotte de verdeling tussen de verschillende bevolkingsgroepen en rangen en standen in Nederland, waar elke politieke partij garen bij probeert te spinnen. En Nederland telt heel veel politieke partijen, en meer dan de 10 die de Tweede Kamer hebben gehaald. Het lijkt wel of iedere bevolkingsgroep een eigen politieke partij wil hebben, omdat menigeen zich achtergesteld voelt als groep bij de bestaande politieke partijen. En zolang de Nederlandse bevolking zo verdeeld is, zal de politiek er gebruik en misbruik van kunnen blijven maken. Daar zit toch een beetje de kern van het dilemma, het dilemma van hoe verenig je alle Nederlanders? Als de Nederlanders onderling niet zo verdeeld waren, zou de politiek er niet zoveel garen bij kunnen spingen - uit naam van partij politiek of de eigen carrière. Wie zich laat manipuleren is even verantwoordelijk, als de mensen - politici - die burgers manipuleren - en dan niet per definitie met slechte bedoelingen, aangezien de grens tussen mensen overtuigen en mensen manipuleren flinterdun is. Het jammere is alleen: Nederland is niet de democratische rechtstaat die het zou kunnen zijn, als Nederland een samenleving was en geen verzameling van 17 miljoen individuen.

SirCharles
SirCharles30 jan. 2010 - 19:50

Lijkt me wel wat, geef de SP een kans na jaren en jaren in de oppositie te hebben gezeten, ben er ook bereid voor om op de SP te stemmen.

1 Reactie
Visje3
Visje330 jan. 2010 - 19:50

Ben je niet bang dat ze bij de volgende formatie dan weer met de staart tussen de benen wegholt, en ondertussen de schuld aan de andere twee geeft?? Ik zou zeggen: eerst eens een duidelijk, constructief beeld naar buiten laten zien, zonder dat conservatisme dat de SP zo graag beleid, en dan maar eens kijken op een positieve manier naar de verkiezingen toe. Wat de PvdA betreft lijkt het me verstandig om de tanden meer te laten zien, duidelijker van zich af te bijten. Sorry, maar daarvoor wordt het dan wel tijd voor een nieuwe fractievoorzitter in de tweede kamer die niet alleen haar/ zijn gelijk wil halen maar ook constructief en POSITIEF (niet alleen in woord maar ook in uitstraling) zijn / haar verhaal kan houden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 jan. 2010 - 19:50

De enige reden dat de PVDA nooit moet regeren met de SP is dat de SP tegen de koninklijkhuis is. Waarom de SP niet loyaal zijn aan de Konigin, blijf een raadsel. Als je wilt regeren in Nederland moet je toch langs de Konigin, met een mooie hoed op, toch?

1 Reactie
7731BK11
7731BK1130 jan. 2010 - 19:50

En dat is precies het enige waarin ik de SP reëel vind. Een koningshuis is uit de tijd.

Pjotrs
Pjotrs30 jan. 2010 - 19:50

SP (14 zetels in de laatste peiling) nodigt PvdA (16 zetels) uit voor links kabinet... En waar haalt Agnes Kant de resterende 46 zetels vandaan die nodig zijn voor een minieme meerderheid? Met Groen Links (13 zetels) erbij zijn het er nog 33 te weinig. Zelfs de 22 virtuele zetels van D66 zijn bij lange na niet genoeg. En iets zegt me dat PvdA noch D66 zo gek zullen zijn om akkoord te gaan met de economische politiek van de SP. (Overigens een erg geruststellende gedachte.) Agnes Kant geeft met haar oproep dan ook aan geen enkel benul te hebben van de politieke verhoudingen in Nederland.

1 Reactie
Haarlemmer2
Haarlemmer230 jan. 2010 - 19:50

Natuurlijk zullen andere partijen niet akkoord gaan met alles wat de SP wil. Dat hoeft ook helemaal niet. Wat een regering nodig heeft is niet dat men het over alles 100% eens is. Dat gebeurt immers toch niet. Kijk maar naar de huidige regering. Wat wél nodig is, is de bereidheid om allemaal een stukje toe te geven om gezamenlijk doelen te bereiken. Net als de meeste mensen (denk ik), verwacht ik niet dat het zomaar zover zal komen dat al deze kleinere partijen samen kunnen gaan regeren. Maar ik denk wel dat áls het zou gebeuren, we meer kans zouden hebben om stappen vooruit te zetten. Juist doordat de kleinere partijen misschien wél bereid zijn om een stukje toe te geven in ruil voor het vooruitzicht dichter bij een gezamenlijk doel te komen - een progressief beleid dat meer op de toekomst is gericht. Op dit moment is het beschermen van de eigen belangen zowel voor CDA als PvdA leidend. Doordat ze beide nooit echt willen inleveren komen we ook niet verder.