Joop

Kans op virusontsnapping uit Wuhan-lab klein, zegt viroloog die er werkte

  •  
28-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Virus Outbreak China WHO Mission

© Journalists gather near an electric fence looking into the P4 Lab in the Wuhan Institute of Virology as the World Health Organization team visit on a field trip in Wuhan in China's Hubei prov

De Australische viroloog Danielle Anderson, de enige buitenlandse onderzoeker die eind 2019 in het laboratorium in Wuhan werkte, noemt het in een interview met Bloomberg erg onwaarschijnlijk dat het coronavirus uit het lab is ontsnapt.
Ze roemt de strenge veiligheidsmaatregelen in het laboratorium. Na afloop van een werkdag moeten werknemers verplicht een chemische en een gewone douche nemen. Er gelden strenge protocollen, en wie in zijn eentje in het lab wil werken, moet eerst een training van 45 uur doorlopen.
Hoewel er berichten zijn dat drie medewerkers van het onderzoekscentrum in het najaar van 2019 symptomen hadden die zouden kunnen duiden op een corona-infectie, zegt Anderson nooit iets van zieke collega’s te hebben gehoord. “Er werd niets over gezegd. En dat terwijl wetenschappers graag roddelen.”
De meest voor de hand liggende verklaring voor de corona-uitbraak is volgens haar toch dat het virus van een dier is overgesprongen op een mens. Ze wijst erop dat het jaren kan duren voordat de toedracht van een virusuitbraak wordt vastgesteld. Ook is ze niet verbaasd dat er nog geen vleermuizenkolonie is gevonden waar sars-cov-2 rondgaat.
Anderson sluit desondanks niet volledig uit dat het virus toch uit het lab afkomstig was. “Ik ben niet zo naïef dat ik die mogelijkheid volledig uitsluit.” Volgens haar is het theoretisch mogelijk dat een labmedewerker besmet is geraakt bij zogeheten gain of function-onderzoek en dat die persoon vervolgens andere mensen heeft aangestoken in Wuhan. Bewijs daarvoor ontbreekt echter, en Anderson noemt de kans bijzonder klein.
Het is in het verleden vaker voorgekomen dat een virus uit een onderzoekscentrum ontsnapte. Het eerste sars-virus (2002) wist een paar keer uit laboratoria te ontkomen. De laatste persoon die in 1978 aan de pokken overleed, werkte boven een lab.
Ook gaan veel wetenschappers ervan uit dat een griepuitbraak in 1977 het gevolg was van een ‘lab leak’. Het virus (H1N1, bekend van de Spaanse griep) leek zo zeer op het influenzavirus dat ook in 1949 en 1950 rondging, dat onderzoekers vermoeden dat het om dezelfde ziekteverwekker ging die in een laboratorium was bewaard. Omdat virussen ‘in het wild’ voortdurend muteren, zouden er veel meer genetische verschillen tussen de H1N1’s van 1950 en 1977 moeten zijn geweest.
Het influenzavirus van 1977 werd voor het eerst gemeld in Rusland, hoewel de eerste uitbraak in China was. In totaal overleden er wereldwijd naar schatting 700.000 mensen aan deze ‘Russische griep’, hoofdzakelijk jongeren onder de 26 die de griepuitbraak van 1950 niet hadden meegemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

The Apple
The Apple28 jun. 2021 - 19:53

Jon Stewart On Vaccine Science And The Wuhan Lab Theory - https://www.youtube.com/watch?v=sSfejgwbDQ8

Dr. No
Dr. No28 jun. 2021 - 18:56

Er wordt al jaren gewaarschuwd voor meer ziektes door de manier waarop we met de natuur omgaan. Deze uitbraak is volslagen logisch. Maar veel mensen kijken teveel films en willen dolgraag dat het uit een lab komt. En dan ook nog uit dat enge China.

2 Reacties
Loebkesman
Loebkesman28 jun. 2021 - 22:06

Waar komt het virus ook alweer eens vandaan?

tempest
tempest29 jun. 2021 - 9:05

Er wordt ook al jaren heel kritisch naar dit type onderzoek gekeken. En het is niet voor niets in de ban gedaan in de VS onder Obama: te gevaarlijk, te groot risico dat het het probleem juist kan veroorzaken welke het meent te bestrijden. De meeste mensen ontkennen de risico’s die we lopen met onze bio-industrie, globalisering, ontbossing en bevolkingsgroei helemaal niet. Alleen in dit geval is een menselijke fout in een laboratorium toch echt de meest logische verklaring. Dat “enge” China maakt zich door haar acties anders wel extreem verdacht. De database, zogenaamd vanwege een hack, twee maanden voor de publieke uitbraak offline halen (en niet meer online brengen), bijvoorbeeld. Maar er waren nog veel meer rare dingen rond dat lab in de periode september t/m december, welke door de Amerikaanse inlichtingen diensten publiek werden. Ook is allemaal mooie promotie voor het laboratorium is van het net verwijderd. Foto’s en video’s waar onderzoekers die lieve vleermuisjes aan het vangen waren en aan het voeren, allemaal met beperkte veiligheidsmiddelen. Überhaupt is het niet duidelijk wat het land in het lab allemaal precies deed. Het is ooit samen met Frankrijk opgezet met het oog op internationale samenwerking (een kopie van een Frans laboratorium), maar toen het af was heeft China de Fransen uit het lab verwijderd en daarmee ook een belangrijk deel van het internationale toezicht. En als je je in de WHO en haar onderzoeksteam gaat verdiepen dan kom je ook tot de conclusie dat er sprake is van belangenverstrengeling en dat deze mensen helemaal geen onafhankelijk onderzoek hebben gedaan. Dat Marion Koopman zich daarvoor heeft geleend vind ik zeer verbazingwekkend. Maar ook daardoor maakt China zich juist extra verdacht.

Gijs Stoffel
Gijs Stoffel28 jun. 2021 - 17:42

"viroloog die er werkte" Wij van WC-eend. En sowieso: Wat is een kleine kans? Bij een lab waar gesleuteld wordt aan voor de mens levensgevaarlijke virussen en het dan ook nog eens een extreem agressief regime betreft wat niet schuwt voor volkerenmoord?

3 Reacties
Karingin
Karingin28 jun. 2021 - 21:34

Bij de weg; wie mekkert over overbevolking moet vooral de huidige situatie in China goed bestuderen

Karingin
Karingin28 jun. 2021 - 21:35

Oeps, reactie hoorde een treetje lager

Karingin
Karingin28 jun. 2021 - 21:45

Stoffig: volkerenmoord op de eigen bevolking? Ennuh, China is bezig de wereld te veroveren op economisch gebied, lijkt me bepaald geen reden om de wereldbevolking te decimeren. Temeer omdat een virus geen onderscheid maakt, en juist de landen in bijv. Afrika waar ze lekker voet aan de grond krijgen extra kwetsbaar zijn. Ze voeren geen Koude Oorlog, maar een handelsoorlog. Dus ik ben wel heel benieuwd welk motief je uit je hersenkronkels weet te perzen voor zo'n domme actie

Thuiszitter
Thuiszitter28 jun. 2021 - 16:45

Hoe groot is de kans dat het virus expres de wereld is in geholpen ? Wanneer per ongeluk of door de natuur ( vleermuizen) zijn uitgesloten blijft de moedwillige actie over, nietwaar ?

6 Reacties
Gijs Stoffel
Gijs Stoffel28 jun. 2021 - 19:50

Exact. Bij een kleine kans als het niet bedoeld is doet men net alsof er geen zekerheid is als het wel bedoeld was. Daarnaast is de kans wanneer het werk biologische wapens betrof in plaats van de door China beweerde bestrijding van pandemieën geen onderwerp gezien de natuur van dit regime.

Karingin
Karingin28 jun. 2021 - 21:30

En waarom zou China haar eigen bevolking bewust aan een dergelijk gevaar blootstellen? Het is jullie misschien ontgaan, maar ze hebben een gigantisch demografisch probleem door de 1-kindpolitiek. Niet alleen een dramatisch tekort aan vrouwen, maar de bevolking in zijn geheel krimpt als een malle. Wat denk je dat dat met de economie gaat doen? Wie gaat de ouderen en de zieken strax verzorgen? Tuurlijk, ze kunnen hopies migranten importeren, maar daarmee importeren ze ook andere culturen, niet iets waar de Chinezen erg dol op zijn. Kortom, je kunt het niet uitsluiten, maar het zou nogal een stupide risico zijn

Loebkesman
Loebkesman28 jun. 2021 - 22:07

Toch vreemd. Wij hebben in Nederland ook vleermuizen en er breekt nooit wat uit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2021 - 7:23

Verschillende virussen van vleermuizen, zoals de henipavirussen, de coronavirussen, filovirussen en de hondsdolheid veroorzakende lyssavirussen, zijn overdraagbaar op mensen, vaak via een tussenliggende gastheer. Niet opjagen en niet opeten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2021 - 7:36

De overgebleven mannen bevinden zich vooral in de armere rurale gebieden. De Chinese samenleving is conservatief en vrouwen hebben als ze zelf een opleiding hebben genoten en een goede baan hebben niet zo'n zin in het huwelijk omdat ze daarmee hun carriere ernstig op het spel zetten en bij scheiding geen vangnet hebben. Op het platteland is vrouwenonderdrukking op basis van patriarchale tradities aan de orde van de dag. In zijn algemeenheid is de overheid totaal niet geinteresseerd in gender (on)gelijkheid. Daarmee schieten ze zichzelf in de voet.

tempest
tempest29 jun. 2021 - 9:15

De belangrijkste vraag wat betreft het moedwillig starten van een pandemie is “waarom?”. Uiteraard zijn er individuen en bedrijven die er achteraf gezien profijt van hadden, maar dat was allemaal hoogst onzeker en met een extreem risico voor iedereen in de wereld.

Oki Doki
Oki Doki28 jun. 2021 - 15:48

Douchen helpt volgens mij niet bij het tegengaan van een uitbraak van een virus, en zeker niet bij het coronavirus dat zich vooral verspreidt door de lucht via de mond en de neus.

Inspector Frost
Inspector Frost28 jun. 2021 - 15:15

De vermoedens van Phil en Erik20 (16:09u en 15:45u) kan ik begrijpen - je hoeft geen complotdenker te zijn om deze gevoelens en gedachten erop na te houden. De foto's bij het genoemde interview met Bloomberg geven een indruk van de vereiste bescherming in dat laboratorium; en je raakt enerzijds onder de indruk van het zware materiaal dat de medewerkers bij wijze van 'extra kleding' moeten dragen; maar aan de andere kant besef je ook de buitengewone gevaren die met deze spullen afgeweerd moeten worden. Dat werk daar, is dat dan niet ook het noodlot tarten? En we weten dat ook moderne kerncentrales dan wel maximaal veilig en optimaal beveiligd moeten zijn, maar dat er tevens af en toe een ongeluk op kan treden, een onvoorzien ongeluk; nog afgezien van de 'incidenten' die succesvol voor de buitenwacht verzwegen worden. Persoonlijk vind ik Danielle Anderson een mysterieus mooie vrouw, en haar opleiding en de mijne liggen niet ver uiteen. Reden waarom ik er niet van uitga dat zij bewust alleen de positieve kanten van het beleid van dat lab uitspreekt. Anders zou ik warempel een filmscript kunnen bedenken over haar, die werkomgeving, Wuhan, vleermuizen, en de pandemie.

tempest
tempest28 jun. 2021 - 15:11

Ik geloof best dat de kans dat een virus uit het lab ontsnapt klein is vanwege alle veiligheidsmaatregels, maar volgens die redenatie is de kans dat een virus uit de natuur naar de mens over slaat nog heel veel kleiner. En, tja, er is is wel een virus dat rond gaat, dus wat is de meest waarschijnlijke oorzaak? Juist: ontsnapt uit het lab. Dit is echt een beetje ‘wij van WC eend’

3 Reacties
adriek
adriek28 jun. 2021 - 16:29

Hoezo is volgens 'dezelfde redenatie' de kans dat een virus uit de natuur 'ontsnapt' heel veel kleiner dan dat het uit een (goed beveiligd) lab ontsnapt? Ik zie de redenatie niet, of ga je er vanuit dat mensen nooit op minder dan anderhalve meter van de natuur komen of in de natuur netjes beschermende kleding dragen?

Le Chat Botté
Le Chat Botté28 jun. 2021 - 21:18

@Eirda Tempest kletst uit zijn nekhaar, dat heb je terecht geconstateerd.

tempest
tempest29 jun. 2021 - 7:38

@Eirda Ik stoor me aan deze bewoording. Het enige wat er toe doet is wat de kans is dat het uit het lab gelekt is relatief tot een natuurlijk overspringen, toevallig in precies dezelfde regio als een laboratorium waar ze toevallig met dit soort virussen werken en waar ze toevallig gevaarlijk onderzoek doen met deze virussen. (1 van de 3 laboratoria in de hele wereld die dit doen). Overspringende virussen zijn zeldzaam, helemaal virussen die daarna ook weer mensen onderling kunnen besmetten. De kans dat zoiets gebeurd is extreem klein en daarom is het ook maar zelden gebeurd de afgelopen 100 jaar. Ongelukjes in laboratoria zijn ook niet een dagelijkse aangelegenheid, maar zijn veel minder zeldzaam. Nu geloof ik best dat dit lab veel veiligheidsmaatregelen had en dat ze de kans als heel klein achtten dat er iets lekt, maar dat is de vraag niet. Gegeven het feit dat er in die omgeving een uitbraak is begonnen, wat is dan de kans dat het uit het laboratorium komt? En die kans is gigantisch. De kans dat een kerncentrale straling lekt is ook heel klein, maar als je straling nabij een reactor detecteert, dan ga je wel als eerste bij de reactor kijken, ondanks dat straling ook in de natuur voorkomt.

Joop den Uil
Joop den Uil28 jun. 2021 - 14:43

Training van 45 uur .... nou , dat is dus de garantie dat er niets aan de hand was. Gelukkig krijgen de piloten van een Boeing iets langere training.

4 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha28 jun. 2021 - 16:26

En zelfs dan storten ze nog neer

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2021 - 16:54

Anderson is geen beginner. Ze heeft er al vele jaren ervaring in het vak en zij heeft op verschillende plaatsen in de wereld gewerkt.

Le Chat Botté
Le Chat Botté28 jun. 2021 - 21:15

Uil, Kun jij onderbouwen waarom 45 uur te weinig zou zijn, of heb je het aan je duim gevraagd?

Freddy2
Freddy229 jun. 2021 - 4:19

Dit gaat buiten hun jarenlange opleidingen om. Je bent dus al enorm gespecialiceerd, maar om in dat lab binnen te komen moet je die 45 uur extra maken. Het komt wel eens voor dat je als piloot ergens moet komen waar zo een locatie training nodig is, echter is dat meestal een dagdeel (4 uur) en geen 45 uur.

Buitenstaander
Buitenstaander28 jun. 2021 - 14:36

Misschien moeten we er de gegevens van de buitenlandse inlichtingendiensten er maar eens naast leggen. Kleine kans dat het ontsnapt is, maar toch.. en zolang de Chinezen niets onafhankelijks toelaten, blijft de argwaan.

1 Reactie
adriek
adriek28 jun. 2021 - 16:31

Er is (min of meer) onafhankelijk onderzoek gedaan. Buitenlandse (lees: Amerikaanse) inlichtingendiensten hebben de gewoonte hun (vermeende) bewijzen nooit openbaar te maken. We moeten die clubs op hun blauwe ogen geloven. Ik zie geen reden om de Chinezen niet, en de Amerikanen wel te geloven: beiden hebben in het verleden bewezen niet in de eerste leugen gestikt te zijn.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman28 jun. 2021 - 14:33

Het kan vriezen of dooien dus, geen conclusie te trekken uit dit verhaal.

Hakkepuf
Hakkepuf28 jun. 2021 - 14:31

Ik denk zelf dat het virus uit het Lab vandaan komt, maar dat het niet met opzet gebeurd is. Het niet willen toegeven van het Chinese regime heeft honderdduizenden doden opgeleverd. Ik vraag me af hoe het kan dat in Taiwan het aantal besmettingen opeens zo snel kon stijgen. Zal het regime daar achter zitten? Waarom saboteert China de hulp aan Taiwan? Is dit geen volkerenmoord?

2 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha28 jun. 2021 - 16:30

Inderdaad, het virus komt uit een amerikaans lab en is verspreidt op de markt in Wuhan. En waarom zou China Taiwan helpen?! Wij saboteren NK en Iran toch ook. Daar vallen ook doden door onze boycots

adriek
adriek28 jun. 2021 - 16:34

Als de Chinezen wel hadden toegegeven dat het virus uit hun lab ontsnapt was, waren er dan minder doden gevallen? Waarom? Hadden we dan betere mondkapjes opgedaan? Ik vraag me af waarom er allerlei landen zijn waar het virus zich veel minder verspreid heeft. Dat zal toch niet met veel snellere en veel effectievere maatregelen te maken hebben?

Phil2
Phil228 jun. 2021 - 14:09

Kan wel wezen, maar zoals Rosanne Hertzberger al eens opmerkte, het is wel heel opvallend dat de haard van de verspreiding in Wuhan lag. China is een heel groot land. Die relatie moet ontkracht worden door bijv. een bron elders te vinden. Maar dat is nog steeds niet gebeurd... Eerlijk gezegd denk ik dat de statistische waarschijnlijkheid van een bron buiten het lab maar toch in Wuhan zeer klein is.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke28 jun. 2021 - 16:19

De kans buiten een lab maar toch Wuhan is zeer klein. Maar de statistische waarschijnlijkheid van een bron binnen het lab nog vele malen kleiner. Er wordt al tientallen jaren voor een virus zoals Corona gewaarschuwd, we steken telkens kop in het zand. Wat dacht je van Q-koorts, ontstaan in Nederland. Nederland is kleiner dan Wuhan, heeft Wageningen wellicht de Q-koorts dan verspreidt? Wat dacht je van de verschillende vormen van Varkenspest die in de VS op mensen overgesprongen zijn? Gebeurt veel vaker dan de meeste mensen beseffen. Maar overal waar de mens dicht op de natuur komt te zitten, en met name waar de mens aan ontbossing doet, worden virussen van dier op mens overgedragen. Als je wat verder zoekt dan je neus lang is, dan is op dit moment het vermoeden dat het virus van een vleermuis overgeslagen is op de Nerts. China is de grootste producent van Nertsen bont (Nederland is tweede). De Nerts industrie ligt naast Wuhan, en was in 2019 ingekelderd. Geen reden voor de plotselinge daling in Chinese Bont productie. Op de markt in Wuhan werden ook Nertsen verkocht. N.a.w. is het virus zo op de mens overgedragen. Ook hier in Nederland werden de Nertsen boerderijen hard geraakt door dit virus, inclusief weer terug besmetting naar de mens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2021 - 19:08

Het is minstens even lastig om betrouwbare data te krijgen over de bontfokkerij, maar dat er afschuwelijke toestanden heersen is zeker.

Erik20
Erik2028 jun. 2021 - 13:45

Het is op zich ook niet een heel gekke gedachte dat een coronavirus uit een coronalab (en juist op die plek) is ontsnapt...