Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kankerverwekkende stof Chroom-6 gevonden in grondwater bij Tata Steel

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2908 keer bekeken
  •  
ANP-449588478

In het grondwater bij Tata Steel zijn grote hoeveelheden van de kankerverwekkende stof Chroom-6 aangetroffen. Dat heeft toezichthouder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied vrijdag bekendgemaakt, zo meldt de Volkskrant.

De toezichthouder heeft Tata Steel de opdracht gegeven de omvang van de verontreiniging en de herkomst ervan, zo snel mogelijk in kaart te brengen. Het is de zoveelste vondst van ernstige vervuiling van de staalproducent die ook al de grootste CO2-uitstoter van heel Nederland is. Zo bleek ook al dat in de omgeving van de fabriek – IJmuiden, Velsen, Wijk aan Zee en Heemskerk – giftige stoffen neerdwarrelen die bij de omwonenden tot een verhoogde kans op kanker leidt. Die giftige uitstoot is ook nog eens hoger dan volgens de uitstootcijfers van Tata Steel zelf verwacht kan worden. Waarom dat zo is, heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt.

Het nu aangetroffen Chroom-6 bevindt zich op z’n vijf meter diepte. Volgens de GGD is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid, ook omdat op het terrein van Tata Steel geen drinkwater gewonnen wordt. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Effie2
Effie213 jul. 2022 - 13:03

'De toezichthouder heeft Tata Steel de opdracht gegeven de omvang van de verontreiniging en de herkomst ervan, zo snel mogelijk in kaart te brengen'. Het neoliberalisme op z'n best. 'De slager keurt ook hier weer zijn eigen vlees'. Doet me denken aan de aardbevingsschade en de bedenkelijke rol van de NAM. 'Een overheid die de burger beschermt, en het leven op onze planeet respecteert, loopt alleen maar in de weg. Als dat in ons belang is, kopen we om, en werken we met behulp van de autoriteiten belastende onderzoeksresultaten weg. Hebben we van de luchtvaart geleerd. Als gif geld oplevert, dan gebruiken we gif. Ook als we de lucht en de grond zodanig vervuilen dat mensen er zó ziek van worden dat ze hierdoor beduidend korter leven. Dat zijn we namelijk aan onze aandeelhouders wereldwijd verplicht. En het levert ook nog eens veel banen op. Onze werknemers staan massaal achter ons. Kortom, ons valt niets te verwijten'.

Paul250371
Paul25037113 jul. 2022 - 12:46

Toevallig werden de vorige onderzoeken allemaal door tata zelf gedaan en nu deed de omgevingsdienst het een keer en het was gelijk raak. Het zijn niets en niemand ontziende rovers en dieven.

2 Reacties
Halas
Halas13 jul. 2022 - 18:12

Ja, maar tientallen jaren van ze geprofiteerd, en nu is ineens alles fout, en moeten ze weg. Doet me denken aan Schiphol: Eerst er in de buurt gaan wonen vanwege werkgelegenheid, en dan ineens exploderen de klachten..

Paul250371
Paul25037114 jul. 2022 - 8:04

Wie heeft er geprofiteerd. De werknemers of de aandeelhouders en tegen wat voor prijs? Nu ineens. Het is al jaren helemaal fout. Ze verkankeren letterlijk de omgeving. Dat vind jij kunnen begrijp ik. Geen controle, ze liegen en bedriegen over de uitstoot, ze spelen al jaren erg vals en ze krijgen miljoenen aan subsidie. We hebben klimaatdoelen om het land leefbaar en gezond te houden en zij trekken keihard aan de achterkant de kar weer terug mbv de overheden. Jaaaarrrreennnlang. Wanneer houdt die gekkigheid een keer op. De lonen van de werknemers stijgen niet en de winst gaat naar India. En de seconde dat ze in Bangladesh goedkoper kunnen produceren doeken ze hier de heel zaak op.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist213 jul. 2022 - 10:41

Mijn oom zaliger werkte daar als technicus en woonde in Beverwijk. Hij overleed in de jaren negentig van de vorige eeuw aan kanker evenals zijn vrouw en één dochter. Nu is dit statistisch gezien een te verwaarlozen gegeven maar ik zou daar gewoon niet willen wonen. Gelukkig wonen wij op het platteland maar in dit wingewest komt het er steeds meer uit ze zien als Tata helaas want hier is nog ruimte voor megaindustrie…

Jan vd Akker
Jan vd Akker12 jul. 2022 - 14:47

Die sluiten ze niet…never. Daar vreet de halve IJmond van. Hangt te veel aan vast. Schoonvegen/fabriek ontmantelen gaat hem ook niet worden . Mag je de grond eerst wel 25 kilometer afgraven wil je daar ooit een huis gaan bouwen. Tata is for ever ever.

Martin108
Martin10812 jul. 2022 - 12:48

Gaan ze t weer laten opruimen door bijstand trekkers zoals bij die treinen in Tilburg?

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert13 jul. 2022 - 5:11

Ja. De media zullen ditmaal krachtig geweerd worden. Er zal een 'gezondheidshek' om het terrein komen, een dat onder stroom staat. Af en toe zal er een goed vermomde automobiel van een uitvaartonderneming langs komen. Nou, dan weet je het wel: neoliberalisme, biopolitiek, en de dood zelf.

TeeJee2
TeeJee212 jul. 2022 - 12:35

Hoe vaak moet Tata Steel nog op dergelijke wijze in het nieuws komen voordat deze grootvervuiler gesloten wordt?

2 Reacties
adriek
adriek12 jul. 2022 - 14:01

Hoe vaak moet Tata Steel nog op dergelijke wijze in het nieuws komen voordat jij stopt met hogekwaliteit staal gebruiken?

TeeJee2
TeeJee213 jul. 2022 - 9:36

@adriek Voor de duidelijkheid, mijn beste, ben ik geen 'je' voor u. Wij kennen elkaar niet, wij zijn geen vrienden of familie. Tutoyeren doet u maar met uw naasten. Uw reactie is uiteraard een drogredenering. Mijn gebruik van staal heeft niks te maken met het correct produceren daarvan dan wel het niet verontreinigen van de bodem gedurende dat proces. Tata Steel is consistent in hun vervuilende gedrag, en elke keer is het weer een "oh jee, hoe kan dat nou" verhaal. Een dergelijke producent kunnen we missen als kiespijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jul. 2022 - 12:27

Het probleem is dat Tata Steel zelf blijkbaar steeds op mogen geven wat en of er verontreiniging is en er nauwelijks controle op gehouden is en wordt. De overheid treft hier m.i. ook blaam. Ook al kun je zeggen dat TataSteel het toch echt zelf heeft gedaan. Dat beseffende is de overheid hier mede schuldig aan.. Soms lijkt het alsof de overheid niet wil controleren, er alles aan doet om niet te controleren, omdat ze bang zijn iets te vinden.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195512 jul. 2022 - 18:57

Het interesseert ze geen bal, het verdienmodel van de industrie is leidend en is dat al zo'n 40 jaar. De controle en toezicht is monddood gemaakt en de rapporten worden buiten het zicht van de lethargische politiek gehouden. Dan volgt er weer een glas, plas en was debat en wat positief geleuter in de praatprogramma's/ Het grote probleem is dat de politici geen tegenstand horen uit de maatschappij. Er is niemand in hu directe omgeving of in de politiek, die eens tegen ze zeggen : Doe eens effe normaal. Nu weer een kamerlid wat aangifte doet tegen een ander kamerlid. Ga gewoon je werk doen, en hou je niet bezig met het negatief beoordelen van anderen. Vertegenwoordig je kiezers, ik zie bij haar in de stemlijsten constant: niet aanwezig. Alsof er geen andere belangrijkere zaken spelen in Nederland, alsof er geen onderwerpen zijn, die een stuk sneller dienen te worden opgelost. Ga gewoon je werk doen en val de Nederlanders niet lastig met onzin gedoe.

Konings2
Konings212 jul. 2022 - 22:08

Laten we het nog verder doortrekken en ook onszelf als bevolking verantwoordelijk stellen, want blijkbaar vinden we het allemaal toch net niet erg / belangrijk genoeg om de politiek eens goed op te schuden om ervoor te zorgen dat hier iets aan gedaan wordt.