Kankerpatiënten onvoldoende doorverwezen
• 05-04-2011
• leestijd 1 minuten
De Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties: Jaarlijks krijgen 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen geen doorverwijzing voor een operatie
Kankerpatiënten worden door oncologen te weinig doorverwezen naar gespecialiseerde ziekenhuizen. Dus profiteren ze onvoldoende van de toegenomen kwaliteit van behandelingen. Dit geldt onder meer voor patiënten met darmkanker die uitzaaiingen hebben in de lever.
Wat betekent dit voor kankerpatiënten?
Als kankerpatiënten geen doorverwijzing krijgen, heeft dat verstrekkende gevolgen. Waarschijnlijk ondergaan deze patiënten langer chemotherapie – met alle neveneffecten die daarbij horen – en is hun kans op levensverlenging geringer.
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties is van mening dat:
(1) onderzoek nodig is naar de oorzaken voor het lage aantal verwijzingen, (2) artsen patiënten voor wie (lever)chirurgie relevant is, door moeten sturen, en (3) artsen hun patiënten altijd moeten informeren over alle relevante behandelmogelijkheden, ook die in andere ziekenhuizen, en de bijbehorende voor- en nadelen.
Anemone Bögels van de NFK gaat in bij
De Gids FM live in debat over deze kwestie met met Koos van der Hoeven, oncoloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie.